2021-11-24 1117 瀏覽
晚上17:40到達了,看到電梯口前只有一男一女坐在候位椅子上;取得了A001候枱號碼紙,女職員非常安慰我們說“有人起身離開時就有枱你的”;結果我們看到有2個+2個+8個人陸續離開餐廳裡;都沒有叫我們入內用餐;沒想到看到餐廳裡有著至少有28個人的空位置;結果等到30呎長走廊上坐滿人及企滿人;人人都嘩然竟然沒有位的問題令人難以置信,因為人人看到裡有至少4排坐空空的;等待到19:15才陸續叫號碼進場用餐;最最最奇怪是21:00竟然是最後落單點餐,總結是這個“馬祖無限時台灣養生涮涮鍋”是限時90分鐘.進場用餐時,祇有職員問我們要什麼湯底及什麼肉類,卻沒有人教我們如何用手機點餐,我們便有如大鄉里出城,自己努力攪弄手機的二維碼來掃碼,這時沒有職員來幫忙指點迷津,是何等惡劣的服務態度;我們以前非常欣賞台灣飲食業服務態度是一等超級好;與牛角涮涮鍋的服務態度差得太遠.不過食物更奇怪了,@萵苣1.5mm薄薄二片;@丸子更是超級迷你小丸子,比較少女的手指頭還要細小的;@南瓜2~3mm薄薄2片;@羽衣甘藍2片葉子;@蘿蔔1.5mm薄薄二片;@山藥2mm薄薄二片;@粟米25mm厚度二件;花膠更是可能死魚魚膘剪碎
不過食物更奇怪了,@萵苣1.5mm薄薄二片;@丸子更是超級迷你小丸子,比較少女的手指頭還要細小的;@南瓜2~3mm薄薄2片;@羽衣甘藍2片葉子;@蘿蔔1.5mm薄薄二片;@山藥2mm薄薄二片;@粟米25mm厚度二件;花膠更是可能死魚魚膘剪碎,超級差的食材;@脆鯇魚片2mm薄薄兩片,魚片煮了10分鐘後還是企硬兩片蝴蝶型魚片,真是奇怪的魚片.....
湯底更是尤如蓮花池的墨綠色湯水,內有5~6條芫荽連柄葉片;我想給我們用清水來涮涮鍋更好.
這個餐廳是我們第一次來也是最後一次光顧.

2021-11-22 161 瀏覽
天氣開始轉涼,是時候要食返過暖笠笠既火鍋🍲有朋友介紹㕵角新開左間台式火鍋店,仲要係無限時🤩🤩可以同朋友仔吹下水慢慢食😙😙店內裝潢採用左文青風格,大多數使用淺色木材,營造出舒適既打邊爐空間💕佢地主打養生藥膳湯底,接近有20款,每款都好吸引。今次就試下藥膳花膠雞湯底,趁未開始落配料時飲返一碗滋潤下先😋😋估唔到湯底好鮮甜濃郁,入面仲有紅棗,杞子等藥材,超足料❤️❤️而且雞肉又嫩滑,一啲都唔會乾爭爭,超juicy💦每枱都會附送一份黃金地瓜條,會跟一個shake shake袋同4️⃣包粉,有蕃茄、紫菜、麻辣同甘梅粉,按個人口味去調製😍😍有得食之餘仲有得玩😎😎佢地任食火鍋有分4款套餐選擇,無論是前菜、肉類、配料都是任食😆今次我就選擇左第二級,已經包左極級Prime Grade安格斯牛頸脊、Prime Grade美國安格斯牛肉、西班牙無激素豬肉片同西班牙伊比利亞黑毛豬,估唔到牛肉同豬肉咁高質🤩🤩油脂分佈得好平均,而且肉質鮮嫩😋最推介既係牛頸脊同黑毛豬👍🏻做到入口即溶嘅效果😚😚其他火鍋配料一啲都唔輸蝕,而且選擇都幾多,有台式配料同養生配料等😆本人最推介佢地既手打系列,例如黑松露墨魚滑爽口彈牙🤤食落仲帶點黑松露

本人最推介佢地既手打系列,例如黑松露墨魚滑爽口彈牙🤤食落仲帶點黑松露嘅香味🥰
另外佢地既台灣墨汁腸,皮脆肉香,一咬落去勁多汁💦超好味😋

飲品選擇都幾多,如果唔想飲汽水既朋友仔,可以試下佢地自家製飲品☺️我個人中比較意佢既愛文芒果茉梨花茶,飲落好清新帶點茉莉花開又有愛文芒既鮮甜,好生津解渴🥰🥰

最後我地食得太飽冇食到甜品🍮so sad🥲
2021-11-06
2021-11-22 2218 瀏覽
🌸旺角火鍋🌸馬祖無限時台灣養生涮涮鍋🍲適逢天氣轉冷,正正是打邊爐的黃金季節。今天相約好友到一間位於旺角的台式無限時養生火鍋店-「馬祖無限時台灣養生涮涮鍋」享用一頓真正無限時的養生涮涮鍋❗餐廳鋪面非常寬敞舒適❗而且餐裝修簡約❗座位舒適寬闊❗店員也十分殷勤有禮❗1️⃣餐廳提供多款無限時放題組合,可以食足6-7 小時。而同一枱的客人需要惠顧同款涮涮鍋組合。🍽我們惠顧了台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐:👉🏻 極級SRF極黑和牛肩脊肉每人 $508而放題套餐包括:🍲 湯底👉🏻養生蟲草花桃膠雞涮涮鍋有蟲草花、粟米、蔬菜及滑雞等豐富養生食材,經長時間烹調而成,湯底滋潤養生,味道清新甘甜。🥗前菜有滋味麻辣小食,包括麻辣手拍青瓜及爽口雲耳。🐂極級SRF極黑和牛肩脊肉這款嚴選美國SRF極黑和牛肩脊肉相當肥美,肉質鮮嫩,油脂均勻,輕輕淥煮後入口即溶! 🐂Prime Grade 安格斯牛頸脊這款嚴選Prime Grade 安格斯牛頸脊也是相當肥美,肉質粉紅鮮嫩,只要輕輕淥煮就能徹底吸收養生湯底精華,相當惹味!🐖西班牙伊比利亞黑毛豬這款西班牙伊比利亞黑毛豬肥美鮮嫩,雪花均勻細密,淥煮後相當滋味!🐖西班牙無激素雞豬肉片這款西
🌸旺角火鍋🌸馬祖無限時台灣養生涮涮鍋🍲

🍽我們惠顧了台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐:
👉🏻 極級SRF極黑和牛肩脊肉每人 $508

放題套餐包括:
🍲 湯底
👉🏻養生蟲草花桃膠雞涮涮鍋
🥗前菜
有滋味麻辣小食,包括麻辣手拍青瓜及爽口雲耳。

🐂極級SRF極黑和牛肩脊肉

🐂Prime Grade 安格斯牛頸脊

🐖西班牙伊比利亞黑毛豬

🐖西班牙無激素雞豬肉片
這款西班牙豬肉片無激素,雪花同樣份佈均勻,淥煮後口感不會韌,而且相當入味,食得健康!
🐟海鮮
有多款新鮮時令海鮮如帆立貝、白鱔片及精選海鮮拼盤等。
🥩手工丸類、餃子
有多款手作彈牙爽口手工肉丸,如黑松露墨血丸、麻辣牛丸及墨魚滑等。
🥬蔬菜、豆腐及其他火鍋配料
有多款各式各樣的時令蔬菜如生菜、娃娃菜及菜心苗等,還有金菇、台式凍豆腐、台灣鴨血、
響鈴、炸魚皮、南瓜及秀珍菇等豐富配料。

🍨甜品
每位可選擇一款甜品,有多款甜品選擇包括獨立包裝的Movenpick 雪糕、Häagen-Dazs 雪糕、Dreyer's 甜筒及低脂乳酪雪條。

🍠地瓜條
火鍋店提供傳統台式夜市的人氣香酥地瓜條,還附有多款調味粉包括海苔粉、麻辣粉、蕃茄粉及甘梅粉以供放入專用的手搖紙袋把地瓜條拌勻。
🍽自助吧
自助吧有多款不同類型的飲品,包括多款飲品如汽水、梳打水、自家制台式飲品及各款清熱飲品等,當中更加特設少有的溫熱櫃專區提供多款溫熱飲品。

醬料方面,有自家秘制辣椒醬、芫茜、蒜蓉及台式沙茶醬等!

總括而言,此台式養生火鍋店食物質素不錯,更設無限時涮涮鍋,可以食足6-7 小時❗火鍋店鄰近旺角站,是旺角區內必到的高質無限時台式養生涮涮鍋店之選❗
2021-11-21
10 分鐘 (堂食)
  • 甜品
  • 極級SRF極黑和牛肩脊肉
  • Prime Grade 安格斯牛頸脊
  • 西班牙無激素雞豬肉片
  • 地瓜條
2021-11-22 117 瀏覽
等咗咁耐,天氣终於開始凍,機會黎喇,一於打邊爐先得!今次去位於旺角呢間新開名叫馬祖無限時台灣養生涮涮鍋.佢特別在任食之餘係無限時!!啱哂三五知己去食, 唔駛怕顧得傾計黎又顧唔切食呀.湯底,配料, 飲品全部提供多款選擇,琳瑯滿目.湯底方面,我選擇咗鴛鴦鍋, 養生蟲草花桃膠雞湯鍋,滋補又養顏.爆漿熔岩芫荽豆腐湯鍋,芫荽控不能錯過呀.肉類方面,極緻Prime Grade安格斯牛頸脊,Prime Grade 美國安格斯牛肉,極上Prime Grade霜降牛小排, 牛味香濃,雪花分布平均,入口即溶.配料方面種類繁多,我今次就試唔哂,但試咗嘅全部都十分唔錯,有手工三寶丸, 手工墨魚滑, 梅菜豬肉丸, 炸魚皮, 水餃.蔬菜好新鮮,特別一提係有提供羽衣甘藍,即刻覺得無咁罪惡. 海鮮方面有脆肉鯇,帆立貝,花膠等等都幾值得試.飲品除咗罐裝之外,值得推介有自家製手工茶, 黑糖冬瓜檸檬茶, 冷泡桂花烏龍,愛文芒果茉莉花茶, 冷泡日月潭蜜香紅茶等等. 超級好飲.甜品每人會包一杯雪糕, 最驚喜嘅係提供Movenpick/ Haagen-Dazs/ Dreyer’s/ Kitkat 作選擇.總括黎講CP值算高,細食

等咗咁耐,天氣终於開始凍,機會黎喇,一於打邊爐先得!
今次去位於旺角呢間新開名叫馬祖無限時台灣養生涮涮鍋.

湯底,配料, 飲品全部提供多款選擇,琳瑯滿目.

爆漿熔岩芫荽豆腐湯鍋,芫荽控不能錯過呀.

總括黎講CP值算高,細食之人相信都能回本.

馬祖台灣養生涮涮鍋

地址:旺角彌敦道628號瓊華中心11樓
2021-11-21
5 分鐘 (堂食)
😎依間火鍋放題店真係booking好爆滿😀野又唔會太多驚食唔哂,所以星期日4點幾walk in 上去,好彩只係等幾張票,雖然因為無booking所以無得無限時食,但係都食到3個鐘🥰飲品都有幾款新式既選擇,雪糕唔係得雪糕,仲有雪條簡~~😎😎推薦食依間放題,每人3百幾,算物超所值。
😎依間火鍋放題店真係booking好爆滿😀
😎😎推薦食依間放題,每人3百幾,算物超所值。
2021-11-21 1274 瀏覽
好好彩,早一日book倒位,去到好多人walk in 等位,6:30開始食,可以食到10點,價錢有四款,298,398,498同598,今日星期五要加多10蚊,鴛鴦湯加4x, 同檯要叫同款。安排倒卡位好開心💗💗我地要咗398,豉油同飲品係自助嘅,飲品好多款,連罐裝熱飲都有,主要台式,芒果味有少少怪,檸檬茶酸酸地有驚喜。湯底好多款,我地叫咗醉雞鍋,雞好滑,其他任食配料自己用QR code 點,花膠都係任食嘅,不過當然唔高質,其他食物包括有餃,蟹棒,炸魚皮……都算幾多款。每檯送蕃薯條配shake shake 粉, 共四款,其實麻麻地吸引海鮮應該每日唔同,今日係象拔蚌BB同蜆, 有沙😏丸幾新鮮👍甜品唔係任食,每人只可order 一款一次,有movenpick 💗, Häagen-Dazs, 我就要Dreyers 甜筒。收10點,埋單走時見倒好多人都好浪費食物,成盆牛未食過🥺🥺,好衰平均每人消費449,其實都唔平🤔🤔

安排倒卡位好開心💗💗

海鮮應該每日唔同,今日係象拔蚌BB同蜆, 有沙😏

丸幾新鮮👍

平均每人消費449,其實都唔平🤔🤔

2021-11-19
2021-11-18 1113 瀏覽
近年來經常去食火鍋,質素真的很參差,除了我平時常去的集團,我試過最方便而質素及性價比最高的,這間肯定能佔一席位位置(9/10):位於旺角瓊華中心,屬逛街及交通樞紐,由港鐵旺角站E2出口步行約1-2分鐘,絕對方便環境(8/10):餐廳寛闊樓底高,裝修簡約明亮,空調充足,抽風系統亦很不錯,不會感到油煙,環境整體不錯服務(8/10):侍應入座並點了湯底後會提供QR碼自行下單,上單快亦準,枱面有兩樽湯可自行加湯,幾乎全部自行操作,但勝在方便食物(9/10):火鍋食材用料新鮮且高質,尤其是最貴套餐的幾款牛肉相當不錯,而滷水類預先煮稔入味,海鮮類新鮮味美台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐(4) ~ $479/位(晚上7點半前離席)由於是可由中午12點任食到晚上7點半,性價比極高,令我們不用多想直點選最貴的套餐,包括以下食物:前菜有麻辣手拍青瓜及秘制麻辣木耳,前菜肯定不是大家的重點,雖然味道都可以,但還是忽略吧極上肉類這組真的是重中之中,包括極上Prime Grade霜降牛小排、Prime Grade安格斯牛頸脊、極級SRF極黑和牛肩脊肉、Prime Grade美國安格斯牛肉、西班牙伊比利亞黑毛豬及西班牙無激

飲品區

前菜

極上Prime Grade霜降牛小排及Prime Grade安格斯牛頸脊、極級SRF極黑和牛肩脊肉

極上肉類
這組真的是重中之中,包括極上Prime Grade霜降牛小排、Prime Grade安格斯牛頸脊、極級SRF極黑和牛肩脊肉、Prime Grade美國安格斯牛肉、西班牙伊比利亞黑毛豬及西班牙無激素雞豬肉片。其中必須推薦油花美而牛味香濃的極上Prime Grade霜降牛小排及極級SRF極黑和牛肩脊肉,既然都選了最貴,多點占質牛肉就肯定沒錯

鹵水類
精選肉類
有沙茶牛肉、爽滑豬肚、雞髀肉、牛柏葉、鹵水豬耳、鹵水豬大腸及鹵水雞腎,其中鹵水豬大腸及鹵水雞腎一定要試,鹵水入味夠香,又夠爽滑

黃金地瓜條
炸物類
有炸魚皮、響鈴卷及黃金地瓜條,頭兩樣相信不用多介紹大家也會點,而黃金地瓜條是一上菜就會送一盤,香脆而番薯味香,可配提供的四款醬粉,用附上的紙袋自製Shake Shake地瓜條,頗有特色

炸物類及手工配料類

手工配料類
店家自製的手工配料種類極多,包含手工三寶丸、手工墨魚丸、手工黑松露墨魚丸、手工潮汕豬肉丸、手工梅菜豬肉丸、手工麻辣牛丸、手工牛丸、手工墨魚滑、手工黑松露墨魚滑、自家製手工白菜豬肉餃、自家製手工韭菜餃、蟲草花香菇雞肉餃及粟米冬菇豬肉餃,個人最愛手工黑松露墨魚丸及手工麻辣牛丸,既香又彈牙,其實其他手工類都很不錯

海鮮類
包括生猛海蝦、白鱔片、脆鯇魚片、脆骨腩、新鮮魚雲、花膠片、帆立貝、深海魚柳及是日精選海鮮。這一組必點生猛海蝦及是日精選海鮮,精選海鮮有時會配很新鮮的貝殼類,不能單點,質素卻是最高

火鍋配料類
包括Q彈正方形魚腐、台灣鴨血、花枝丸、雞肉腸、午餐肉、芝士腸、足八吋長蟹棒、香菇皇庭貢丸、台灣腸、千島龍蝦丸、魚皮餃、手作牛肉丸、爆醬濃芝牛丸、濃芝豆腐燒、芝心包、墨魚腐皮卷、台灣瀨尿麻辣鹵肉丸、芥末魚丸、蟹粉丸、米血糕、甜不辣、墨魚香腸、三星蔥熔岩漿貢丸、金沙魚蛋及順德魚腐。雖然選擇多,但都是外購食材,個人喜歡只有足八吋長蟹棒、爆醬濃芝牛丸及濃芝豆腐燒,不過口味人人不同,不妨每樣也試試

蔬菜類及麵食類

蔬菜類
有長豆卜、台灣凍豆腐、山根、黑木耳、鮮淮山、白蘿蔔、超甜粟米件、鮮萵筍、蕃茄、金菇、雞髀菇、雜菇拼盤、蓮藕片、冬瓜片、芋絲、唐生菜、油麥菜、白菜仔、娃娃菜、羽衣甘藍、菜心苗、南瓜、鮮枝竹、海鮮菇、秀珍菇、蟲草花及紫蘿蔔。食了那麼多肉類,怎麼也要多吃點蔬菜,最推介是有多款菇類的雜菇拼盤及較特別的紫蘿蔔

麵類
很有誠意,有讚岐烏冬、出前一丁、自家製手工台灣拉麵、韓國部隊鍋麵及淮山麵,真的不計成本,喜歡那種麵食幾乎都能滿足

甜品
甜品只能每人選一份,但選擇真的不少,當日有Mövenpick雲尼拿、瑞士朱古力、楓糖合桃、紅桑子意大利奶凍雪糕、Häagen-Dazs士多啤梨、曲奇忌廉、咖啡味、Kitkat脆皮雪糕批、Dreyer’s焙茶扭紋脆筒、抹茶扭紋脆筒、白桃乳酪雪條及白提乳酪雪條,您又會選那一款呢

自家製冷泡茶

整體來說,這間台式火鍋店位置及環境都很好,食物更是我們食過的火鍋店中數一數二的高質,加上竟然不限時由12時食到7點半,單是這點就已經完勝所有的火鍋放題店呢

🌺馬祖無限時台灣養生涮涮鍋

黃金地瓜條
炸物類及手工配料類
蔬菜類及麵食類
自家製冷泡茶
👍🏻SRF極黑和牛肩脊肉吃到飽套餐 $399▪️藥膳椰子雞涮涮鍋質地好creamy,椰子味好香好濃郁🤤!店員話湯面既泡泡係椰子黎,千祈唔好不走佢🤣▪️台灣養生醉雞涮涮鍋好香酒味,飲落好甜,完全唔苦😜每邊湯底都有三至四舊大大件既雞髀肉,肉質超嫩🥰!兩款湯底都好濃味,加水滾到最尾都唔會淡晒而且啲野食淥完真係食到湯底味😆唔駛點豉油醬汁都好夠味好好食😋-▪️SRF極黑和牛肩脊肉 (圖六)入口充滿牛脂香,油花均勻,有入口即溶感覺🤤▪️Prime Grade 安格斯牛頸脊 (圖四)肉感較重,牛味濃郁,有肌肉既咬口質感🤪▪️西班牙伊比利亞黑毛豬油花均勻,油脂香突出,薄切口感軟腍,好香豬肉味😛每盤肉份量都唔少,大約都有十塊 ,預啱食量先好落單🤣-▪️火鍋配料最推介黑松露墨魚滑同黑松露墨魚丸😍!口感超彈牙,墨魚味好突出🤪淡淡黑松露味,同墨魚味又幾夾👍🏻其他配料例如蘿蔔、金菇、花膠都好好食蘿蔔清甜無渣,金菇淥落椰子鍋度好creamy好掛湯🤩花膠唔腥,口感彈牙似螺片,有驚喜喎😎-味道:8/10性價比:6/10-📍#馬祖無限時台灣養生涮涮鍋旺角彌敦道628號瓊華中心11樓#hkfoodie #foodiehk #香港美食
👍🏻SRF極黑和牛肩脊肉吃到飽套餐 $399
▪️藥膳椰子雞涮涮鍋
質地好creamy,椰子味好香好濃郁🤤!
店員話湯面既泡泡係椰子黎,千祈唔好不走佢🤣
▪️台灣養生醉雞涮涮鍋
好香酒味,飲落好甜,完全唔苦😜
每邊湯底都有三至四舊大大件既雞髀肉,肉質超嫩🥰!
兩款湯底都好濃味,加水滾到最尾都唔會淡晒
而且啲野食淥完真係食到湯底味😆
唔駛點豉油醬汁都好夠味好好食😋
▪️SRF極黑和牛肩脊肉 (圖六)
入口充滿牛脂香,油花均勻,有入口即溶感覺🤤
▪️Prime Grade 安格斯牛頸脊 (圖四)
肉感較重,牛味濃郁,有肌肉既咬口質感🤪
▪️西班牙伊比利亞黑毛豬
油花均勻,油脂香突出,薄切口感軟腍,好香豬肉味😛
每盤肉份量都唔少,大約都有十塊 ,預啱食量先好落單🤣
SRF極黑和牛肩脊肉
Prime Grade 安格斯牛頸脊
▪️火鍋配料
最推介黑松露墨魚滑同黑松露墨魚丸😍!
口感超彈牙,墨魚味好突出🤪
淡淡黑松露味,同墨魚味又幾夾👍🏻
其他配料例如蘿蔔、金菇、花膠都好好食
蘿蔔清甜無渣,金菇淥落椰子鍋度好creamy好掛湯🤩
花膠唔腥,口感彈牙似螺片,有驚喜喎😎
味道:8/10
性價比:6/10
📍#馬祖無限時台灣養生涮涮鍋
旺角彌敦道628號瓊華中心11樓
#hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角馬祖 #瓊華 #新餐廳 #養生火鍋放題 #吃到飽 #極黑和牛 #安格斯牛 #黑毛豬
SRF極黑和牛肩脊肉
Prime Grade 安格斯牛頸脊
1K
《滋補養生火鍋放題🇹🇼》———————————————-#馬祖無限時台灣養生涮涮鍋 🔥-終於食到呢間超人氣台式火鍋放題,佢主打無限時任食,啱晒我哋呢啲食肉獸,任食唔嬲,一定回到本🤣-湯底選擇多元,有辣有唔辣任君選擇,呢間本鋪本來係做藥膳米線,又點可以唔試佢嘅招牌湯底🧡🐣 藥膳花膠雞涮涮鍋湯底非常濃郁,香甜回甘,雞肉嫩滑大大嚿,夠晒足料,重點係花膠仲可以無限追加👍🏻-🐮 Prime Grade安格斯牛頸脊牛肉帶有油花香,肉質鮮嫩爽滑,嗌咗好多round😍🐮 Prime Grade 美國安格斯牛肉呢款有嚼勁得嚟唔會韌,牛味香濃突出😊🐽 豬肉方面嘅質素都唔錯,尤其推薦大家食西班牙伊比利亞黑毛豬,豬肉質地嫩滑,肉味香濃🤤-火鍋配料選擇多元,海鮮係唔少得,是日精選拼盤係小蟶子同海蜆,水準都唔錯😎亦有唔少丸類、魚滑同餃子,都係純手工自家製,十分特別😚-值得一提嘅係,跟餐有黃金shake shake地瓜條,充滿台式風味,可以自己揀唔同口味嘅調味粉加落去,好食又好玩😝-飲品亦有多款冷熱飲選擇,尤其推介大家可以飲佢嘅自家製手工茶,包括黑糖冬瓜檸檬茶、愛文芒果茉莉花茶、冷泡日月潭蜜香紅茶同冷泡桂花烏龍,清
《滋補養生火鍋放題🇹🇼》
———————————————-
#馬祖無限時台灣養生涮涮鍋 🔥
🐣 藥膳花膠雞涮涮鍋湯底
🐮 Prime Grade安格斯牛頸脊
牛肉帶有油花香,肉質鮮嫩爽滑,嗌咗好多round😍
🐮 Prime Grade 美國安格斯牛肉
呢款有嚼勁得嚟唔會韌,牛味香濃突出😊
飲品亦有多款冷熱飲選擇,尤其推介大家可以飲佢嘅自家製手工茶,包括黑糖冬瓜檸檬茶、愛文芒果茉莉花茶、冷泡日月潭蜜香紅茶同冷泡桂花烏龍,清新解渴🥰
最後甜品先最癲,餐廳落足重本,大家可以揀Movenpick/ Haagen-Dazs/ Kitkat/ Dreyer’s,超抵😍
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐:$319
🍌 抵deal 指數:8/10
2021-11-14
2021-11-15 332 瀏覽
🥚🥚🐷超高質無限時火鍋✨性價比:8/10🍳食物:9/10🌏環境:7.5/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:每位 $ 538 (最貴套餐,已加一)#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在旺角🍰食物分類: #蛋蛋豬吃台灣菜 #蛋蛋豬吃火鍋————————今次去試下最近火熱的馬祖無限時火鍋,叫了最貴的套餐,發現質素遠高於期望。選了椰子雞湯底,打邊爐都盡量養生。等待配料期間偷飲了幾口,在最清純最無油時試味,發現好好味!濃郁香口又甜,比上老火湯。本身湯底內附雞肉,肉質不過不失。肉類:先說說大家最關注的肉肉,最想讚的是無論order第幾round,質素都不會下降,每碟從外表都可以見到,明顯是高質牛肉。誇張地,明明放了肉都找不到,原來太搶手,眨眼已被兩老清空,家人讚不絕口。西班牙伊比利亞黑毛豬 - 薄切,肥瘦均勻,軟滑甘香。極上Prime Grade霜降牛小排 - 牛味最濃郁,霜降花紋漂亮吸引極級SRF極黑和牛肩脊肉 – 牛味愈嚼愈甘香,建議咬多幾口才吞下丸子:松露墨魚丸 - 黑松露味幾出,幾彈牙,細細粒一直吃都不覺飽丸子細細粒,看得出是因為全手打,不同於街市買一兜丸子那樣,表面乾爭爭,這裡的丸子光亮鮮色
🥚🥚🐷
超高質無限時火鍋
✨性價比:8/10
🍳食物:9/10
🌏環境:7.5/10
🕺🏻服務:8/10
💰是次消費:每位 $ 538 (最貴套餐,已加一)

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在旺角
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃台灣菜 #蛋蛋豬吃火鍋
————————

選了椰子雞湯底,打邊爐都盡量養生。
椰子雞湯底

肉類:
西班牙伊比利亞黑毛豬 - 薄切,肥瘦均勻,軟滑甘香。
極上Prime Grade霜降牛小排

丸子:
松露墨魚丸 - 黑松露味幾出,幾彈牙,細細粒一直吃都不覺飽
丸子細細粒,看得出是因為全手打,不同於街市買一兜丸子那樣,表面乾爭爭,這裡的丸子光亮鮮色。
丸子
松露墨魚丸
松露墨魚丸
台灣腸魚蝦花膠

其他配料:
豬大腸好淋身,豬耳爽口
提供台灣菜必有的甜不辣、台灣腸等
用的是台灣白膳,口感與平時吃到來自內地的白膳完全不同,台灣白膳爽口,內地膳則軟軟的。
包不少海鮮,如魚蝦、帆立貝、蜆、花膠片。

雪糕:
有Movenpick/ haagen dazs/ Dreyers 選擇,限叫一次。
movenpick

服務方面,店具態度好,勤換碟換加湯樽。
食物選擇幾多,飲品種類也是去過多間放題中算多的

第一次聽到真正無限時,由開門食到收工,食足9小時都可以。
無限時的好處就是可以抖下食下,飽飽地又玩玩手機休息,吃個雪糕過冷河,去完洗手間又再戰。
雖然要$538位貌似很貴,實際回本位極多,食物質素亦對得起價錢,回頭率十分高。

馬祖無限時台灣養生涮涮鍋 MAZU
🚦旺角彌敦道628號瓊華中心11樓
(旺角站 E2 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:12:00 – 21:00
2021-11-08
  • 椰子雞湯底
  • 極上Prime Grade霜降牛小排
  • 松露墨魚丸
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
又到咗打邊爐嘅季節🍃今次搵到間唔限時嘅火鍋放題,可以同朋友坐低慢慢傾慢慢食,唔使驚俾人趕😚餐廳係行簡約路線,淺木主調加上光線十足嘅裝修都俾人一種舒舒服服、乾淨企理嘅感覺🤍▫️台式養生涮涮鍋吃到飽套餐 | $479@位每檯會送一份黃金地瓜條,跟咗個紙袋同四款shake shake粉,分別有蕃茄、麻辣、海苔同甘梅味,有鹹有甜又有得玩🍟如果想食前菜就有涼拌木耳/青瓜,少少辣幾開胃🤭湯底由於心大心細所以嗌咗鴛鴦鍋(+$48),養生醉雞鍋食落帶淡淡酒香,清清地就更加可以突顯食材嘅鮮味✨麻辣番茄牛肉鍋除咗辣仲多咗種酸甜嘅層次,而且入面有好多舊滷牛肉,炆得好淋☺️肉類個set已經包晒prime grade霜降牛小排、SRF和牛肩脊肉、安格斯牛頸脊同安格斯牛肉🐮鍾意油脂感重嘅朋友仔一定要試牛小排,雪花分布好平均,幾乎入口即溶😙肩脊肉嘅牛味就最濃郁🤗而伊比利亞黑毛豬都好出色,肉質柔軟,嫩滑冇羶味🐽配料海鮮類就叫咗白鱔、脆肉鯇同帆立貝,全部都好新鮮🌊手工配料就會推薦黑松露墨魚滑、梅菜豬肉丸同麻辣牛丸,全部都係餐廳自製,好有心🙈另外仲有幾多出面少見嘅配料,例如芝心牛丸、三星蔥貢丸同八吋蟹棒都幾值得試😇飲品有幾款

▫️台式養生涮涮鍋吃到飽套餐 | $479@位

湯底

配料

飲品
有幾款自家製樽裝茶,我地就揀咗愛文芒果茉莉茶同蜜香紅茶,相比之下芒果茶會甜啲,因為紅茶係完全唔甜,食咗咁多肉,飲多啲解膩就啱😚如果唔飲凍嘢,餐廳仲有提供暖飲品櫃,啱晒養生嘅朋友♨️

甜品
每人可以揀一杯haagen-daz/movenpick,仲有kitkat雪糕批! (可惜當日冇晒🥺)食埋就夠晒圓滿🥳

* 餐廳設加一服務費

💫8.5/10
2021-10-06
  • prime grade霜降牛小排
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
見呢排天氣轉涼,所以同朋友去打下邊爐。呢間我係抱住好高期望嚟食㗎,因為有好多朋友都話好好食。餐廳位於旺角瓊華,一上到去個裝修係純白色嘅,感覺好乾淨闊落。呢度啲staff都幾有禮貌同埋好搞笑,有一個上菜嗰陣時係到話: 哇好多嘢食呀!好開心呀!我真係俾佢感染到笑左🤣✨台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐✨$398任食: Prime Grade安格斯牛頸脊Prime Grade 美國安格斯牛肉西班牙伊比利亞黑毛豬西班牙無激素雞豬肉片>>>湯底揀咗沙茶牛肉涮涮鍋,好濃郁嘅沙茶味😋一黎會上左黃金地瓜條先,有幾款調味料可以俾你shake😂我哋嗌咗好多嘢食,當中有幾樣特別出色要介紹吓俾大家。西班牙伊比利亞黑毛豬呢個真係好好味😋佢一咬落去係有少少溶喺口嘅感覺,真係好嫩,同朋友食第一啖食真係嘩左出聲,唔係誇張!係無expect到有呢個質素!我不嬲都係鍾意食牛多過食豬㗎,但係呢個豬真係好好味要encore🤤手工黑松露墨魚丸我鍾意佢啲手工丸係細細粒,咁就可以試多幾款啦。同埋有黑松露味之餘係勁彈牙囉👍🏻爆醬濃芝牛丸(流心)呢個真係又爆汁又爆芝士,一咬落去啲芝士已經咇曬出黎😂係見到入邊仲有啲肉汁架😋
見呢排天氣轉涼,所以同朋友去打下邊爐。
呢間我係抱住好高期望嚟食㗎,因為有好多朋友都話好好食。

✨台灣養生涮涮鍋吃到飽套餐✨$398
任食:
Prime Grade 美國安格斯牛肉
西班牙無激素雞豬肉片
>>>
湯底揀咗沙茶牛肉涮涮鍋,好濃郁嘅沙茶味😋

一黎會上左黃金地瓜條先,有幾款調味料可以俾你shake😂

我哋嗌咗好多嘢食,當中有幾樣特別出色要介紹吓俾大家。

手工黑松露墨魚丸

爆醬濃芝牛丸(流心)

台灣鴨血
我第一次食鴨血,食落冇奇怪嘅味道,又無一夾即散曬,個質感我幾鍾意👍🏻

是日精選海鮮 : 蜆
任食打邊爐黎講,呢度啲蜆都幾大隻,同埋幾鮮甜👍🏻

另外仲嗌左以下嘅嘢食:
牛柏葉
娃娃菜
超甜栗米
順德魚腐
台灣瀨尿麻辣鹵肉丸(流心)
Q彈正方形魚腐
鮮淮山
脆骨腩
帆立貝

甜品:
Haagen-Dazs士多啤梨味雪糕
Movenpick楓糖合桃雪糕
2021-11-12 2722 瀏覽
近排冬天終於來臨又係要食火鍋突然想起台灣麻辣火鍋店湯底忍唔住食返個任食台式火鍋🍲先嚟到older咗鴛鴦鍋湯底,藥膳花膠雞湯底/麻辣牛肉湯底,先是花膠雞湯裏面加咗藥材味道清淡而搬入雞件多咗先前嘅味再配合厚身嘅花膠養生愛美的女士更加喜歡呢個湯底,另一個麻辣湯底揀選咗小辣,裏面麻籽刺激味蕾,牛肉用咗厚厚嘅牛腩好香濃嘅牛肉味道加埋指天椒乾辣辣地夠濃郁✨美國SRF極黑和牛肩脊肉 牛肉喺放入火銅煮幾秒,撈起每啖好香牛肉嘅濃郁味道✨Prime Grade 安格斯牛麵團肉質厚身牛肉嘅香膻好重✨西班牙伊比利亞黑毛豬毛豬肉切得一片片博新放入去補係邊1分鐘留返起佢食落去仍然都咁爽口,點埋麻辣醬真係好食✨西班牙無激素雞豬肉片冇激素雞肉真係唔係度度都有得食度,睇到雞皮比較薄 雞件肉質滑溜溜,呢個值得encore特別嘅食物就係長蟹柳棒長過我手掌✋真係啖啖肉另外值得一提就係我嘅牛肉丸可愛唔到一啖咬落去非常香牛肉嘅膻味特別濃郁仲有其他嘢食例如蜆肉、鯇魚片夠晒新鮮,嘢食種類特別多超過50種,未諗得出一定有甜品有MÖVENPICK同Häagen-Dazs雪糕夠晒吸引另外仲有炸蕃薯條另加有四種口味嘅shake shake
近排冬天終於來臨又係要食火鍋
突然想起台灣麻辣火鍋店湯底忍唔住食返個任食台式火鍋🍲

✨美國SRF極黑和牛肩脊肉
牛肉喺放入火銅煮幾秒,撈起每啖好香牛肉嘅濃郁味道

✨Prime Grade 安格斯牛麵團
肉質厚身牛肉嘅香膻好重

✨西班牙伊比利亞黑毛豬

✨西班牙無激素雞豬肉片

特別嘅食物就係長蟹柳棒長過我手掌✋真係啖啖肉

有MÖVENPICK同Häagen-Dazs雪糕夠晒吸引

另外仲有炸蕃薯條另加有四種口味嘅shake shake 粉配搭任你揀,我就揀咗甘酶粉有幾特別個喎

飲品方面種類繁多亦有台式飲品烏龍茶、黑糖薑茶、愛文芒果茉莉花茶等,真係勁吸引

總括一個價錢$239無限時任食真係好抵食,下次一定同班fd一齊嚟再食過
2021-11-12
2021-11-10 303 瀏覽
同朋友約左係旺角食飯~ 朋友話想打邊爐我地就決定去試下馬祖~ 聽講佢肉質靚多選擇性價比又高~ 我哋揀咗牛頸脊套餐~ 仲有黃金地瓜條~ 湯底我哋選左擇鴛鴦鍋~ 因為想食麻辣鴨血同埋蟲草花雞煲~個人熱愛食法係放菜落去唔辣嘅鍋到食,今次個蟲草花雞煲真係好入味~ 放菜落去滾真係好甜呀雞肉都超驚喜!好滑呀!仲有超級甜既玉米一齊食!口感一流!個麻辣鴨血仲可以選大辣,中辣同微辣~ 我地食辣屬於Bb級別~ 所以要微辣就夠了,不得不提鴨血好彈牙爽口!好好味呀~ 肉類配埋麻辣是絕配!我哋基本上都係叫牛肉~ 牛肉可以選prime Grade既安格斯牛頸脊同埋美國安格斯牛肉~2款牛肉都好高質呀~ 香滑又好味~中意食豚肉既話可以選西班牙伊比利亞黑毛豬或者西班牙無激素雞豬肉片~套餐仲可以點海鮮~ 鮮蝦,花蛤同魚都好新鮮好好味~ 喜歡海鮮既人一定要點呀!不得不提黃金地瓜條~ 有成五種調味粉可供調味~ 本人鍾意梅子粉,發現蕃茄粉都好好味~ 不錯不錯另外要提下自助調味區,除咗一般有既調味料之外,仲有柚子醋同埋芝麻沙律醬😍用黎配牛肉食都好好味❤️飲品區有分冷飲區同熱飲區~ 有熱飲區真係好貼心~ 比唔中意飲冷飲既人選熱飲!熱

我哋揀咗牛頸脊套餐~ 仲有黃金地瓜條~

湯底我哋選左擇鴛鴦鍋~ 因為想食麻辣鴨血同埋蟲草花雞煲

雞肉都超驚喜!好滑呀!仲有超級甜既玉米一齊食!口感一流!

2款牛肉都好高質呀~ 香滑又好味~

套餐仲可以點海鮮~ 鮮蝦,花蛤同魚都好新鮮好好味~
喜歡海鮮既人一定要點呀!

熱飲有紙包飲仲有黑糖薑母茶!貼心之選!

冷飲區有好幾款餐廳包裝既茶,本人鍾意飲芒果茉莉花茶同埋冬瓜檸檬茶~ 朋友就大愛冷泡桂花烏龍茶同紅茶~ 全部都好好味~ 真心推薦!
2021-11-09 2192 瀏覽
💡無限時台式火鍋台式火鍋近年係香港真係愈來愈hit,加上而家天氣開始轉冷,岩曬同一大班朋友打住邊爐聚下舊。但平時通常都會限時,未傾完就要趕住走,今次呢間最屈機係無限時,比你慢慢食,慢慢傾。⁡🍽養生蟲草花桃膠雞湯底湯底有成19款比你選擇,每一樣都好正,好想試,今次叫左養生蟲草花桃膠雞湯底。可以趁未落火鍋配料之前飲返碗先得,蟲草花嘅味道幾濃郁,真係落足料,而家桃膠有好多,真係好補好健康,而且雞件大大舊,好有咬口。🍽黃金地瓜條每一枱都會送一份黃金地瓜條,好似一條條粗薯條咁樣,最正係配埋4種不同口味shakeshake粉。有麻辣、甘酶、海苔同蕃茄口味。地瓜條熱辣辣,炸成金黃色及香脆嘅外皮,好香脆。🍽美國安格斯牛肉、西班牙伊比利亞黑毛豬雖然是仼食放題,但肉質都有一定保證!選擇好多,美國安格斯牛肉唔會好鞋,每一片都好大塊,色澤紅潤,紋理都好靚好食。⁡伊比利亞黑毛豬,豬肉片色澤粉嫩 比起牛更嫩更加容易入味,食個陣加埋自加配既醬汁夠曬正。⁡🍽手工黑松露墨魚滑、手工墨魚滑、手工三寶丸、手工墨魚丸 聽到係手工就知質素唔會差啦,雖然細細粒,但每粒都 彈牙爽口,小編就最愛手工黑松露墨魚滑,因為黑松露味好濃郁同

💡無限時台式火鍋

🍽養生蟲草花桃膠雞湯底

🍽黃金地瓜條

🍽美國安格斯牛肉、西班牙伊比利亞黑毛豬

⁡🍽手工黑松露墨魚滑、手工墨魚滑、手工三寶丸、手工墨魚丸
聽到係手工就知質素唔會差啦,雖然細細粒,但每粒都 彈牙爽口,小編就最愛手工黑松露墨魚滑,因為黑松露味好濃郁同好香,值得一試。

🍽蔬菜類
蔬菜選擇多,有生菜,菜心苗,油麥菜,南瓜,蟲草花,仲有好少見到既羽衣甘藍,蔬菜好新鮮,⁡岩曬健康人士。

🍽飲品
有好多選擇,呢度嘅飲品除咗罐裝之外,亦有自家製嘅冷泡茶,其中愛文芒果茉梨花茶真係超級好飲,芒果味非常鮮甜,芒果味濃郁。另外呢到最暖心係有熱野飲,岩曬唔想飲凍野既人。

🍽甜品環節
每人會包一杯呢度雪糕,有好多雪糕杯選擇,Moenpick同Haagen dies相信都係必點。