2020-05-12 26 瀏覽
由2019年七月開始至2020年5月11日,每次想點餐前去廁所,服務員都答廁所維修中。一間餐廳沒有可以用的廁所,衛生嗎?維修一個廁所需要10個月都未維修好。餐廳有沒有用心處理呢?衛生署是否要暫停此餐廳營業呢?
2020-05-10 1023 瀏覽
2020年5月4日 星期一呢一排疫情似乎有所減退,所以都見到多咗人出街,不過受到限聚令影響,群眾聚集仍然唔可以多個四個人,而且餐廳裏面每張枱之間都要有1.5米距離,所以見到好多餐廳嘅生意都少咗好多。於是今晚就同女朋友去到天后嘅一間餐廳,打算支持一下餐廳位於天后地鐵站出面,係大街,所以一出地鐵站就見到,十分方便入到去坐低見到餐牌,主打係養生湯麵同台式麵,啱晒我同女朋友兩個叫咗嘢食之後,飲品就即刻送上,我叫嘅係金橘檸檬,感覺好大杯,而且唔算太多冰,又唔會太過甜女朋友就要左杯朱古力,見到上面有好多脆脆,佢話飲落去好特別之後食物就陸續送到,我要左花膠醉雞湯米線,超級大碗,而且裏面有好多配料,除咗醉雞,仲有木耳、紅棗、桂圓等等配料,令到湯底更加鮮甜,真係好似藥膳湯底咁女朋友叫嘅蕃茄牛肉麵就更加誇張,成碗都係蕃茄濃湯,仲見到有蕃茄蓉添,牛肉都幾大舊,咬落去夠晒腍。至於蘿蔔都好爽甜,吸收晒湯底嘅味道埋單每人都係$80左右,但係已經飽到差唔多想嘔,因為碗麵實在係太大碗
2020年5月4日 星期一

女朋友就要左杯朱古力,見到上面有好多脆脆,佢話飲落去好特別

2020-05-04
2020-05-09 29 瀏覽
疫情關係,已經有好長時間沒有外出晚飯,今晚打算到銅鑼灣Ikea買家居用品,順便抖抖氣,食一頓飯,諗起之前喺天台食過的抵食湯麵館,食完還可以行下維園散散步,也不錯。藥膳醉雞湯米線 $55一上枱就傳來陣陣香濃藥膳味,湯料好足有紅棗、木耳等, 雞件大件,肉質嫩滑,麵量頗多,如果可以少麵減1蚊更好。上湯白菜豬肉餃 $25加左款小食share食,餃皮不夠薄,味道比較淡 三杯雞香蔥海苔燒汁飯 $52啖啖香辣雞肉, 肉質細嫩, 辣汁令人不知不覺食多了飯,好惹味。
疫情關係,已經有好長時間沒有外出晚飯,

藥膳醉雞湯米線 $55

上湯白菜豬肉餃 $25

加左款小食share食,餃皮不夠薄,味道比較淡

三杯雞香蔥海苔燒汁飯 $52

2020-05-09 89 瀏覽
花膠醉雞湯米線 $69湯底非常重花雕酒既味道 好香酒味。花膠好淋 雖然唔係好大塊但都有幾塊細既🥰 米線係偏向爽身陣牙的 而且好滑口。蕃茄麻辣農場雞湯米線(中辣)$59佢地既中辣都幾辣下😂😂 食完覺得自己都係嗌翻小辣好啲😂😂 番茄湯好濃郁 仲要有啲番茄粒係到架!水蜜桃紅茶(少甜 少冰)$10紅茶味教突出 但唔會澀口 小蜜桃亦好香 唔算太甜 覺得不錯 食完米線可以令口腔清新啲😁香芋雪香(少甜 少冰)$13呢杯好重香芋味 而且有胚芽係裏面 所以飲落非常飽肚! 幾好飲😍個日食到捧住個肚走 米線再加杯香芋雪香真係搞唔掂😆!唔洗加一架呢間!
花膠醉雞湯米線 $69

蕃茄麻辣農場雞湯米線(中辣)
蕃茄麻辣農場雞湯米線(中辣)$59

水蜜桃紅茶
水蜜桃紅茶(少甜 少冰)$10

香芋雪香
香芋雪香(少甜 少冰)$13

花膠醉雞湯米線
蕃茄麻辣農場雞湯米線(中辣)
水蜜桃紅茶
香芋雪香
2020-05-09 44 瀏覽
較早前已試過荃灣馬祖的養生麵無得頂,今日來開天后又點可以錯過呀。餐廳很貼心的提供搽手液、紙袋等防禦裝備,令食客進店後都能安心地進食。餐廳地方闊絡,位與位有一定距離,更有一盞又一盞吊燈更顯明亮。馬祖以養生湯為主,這裡還有荃灣沒有的花膠可選擇。台灣花膠農場醉雞湯米線花膠大大塊,入口膠味濃厚,且沒半點腥味。農場醉雞吃起來充滿濃郁的酒香且嫩滑可口。自選養生湯麵 先選湯底,再選2款$6的配料,我當然都唔可以錯過,叫了貢丸、沙茶牛肉、滷水雞翼;而湯底則叫了椰子清雞湯,入口清甜,喝到啖啖的椰子清香味。香菇貢丸彈牙爽口,口感十足。沙茶牛肉肉質嫩滑。滷水雞翼內味且腍身。最後發現原來外賣自取有9折優惠,更加抵食。

馬祖以養生湯為主,這裡還有荃灣沒有的花膠可選擇。

台灣花膠農場醉雞湯米線

花膠大大塊,入口膠味濃厚,且沒半點腥味。

農場醉雞吃起來充滿濃郁的酒香且嫩滑可口。

自選養生湯麵
而湯底則叫了椰子清雞湯,入口清甜,喝到啖啖的椰子清香味。

香菇貢丸彈牙爽口,口感十足。

沙茶牛肉肉質嫩滑。

滷水雞翼內味且腍身。

最後發現原來外賣自取有9折優惠,更加抵食。
2020-05-08 726 瀏覽
馬祖係一間主打藥膳湯底嘅台灣麵店,每碗麵都係五六十蚊碗,喺而家乜都貴嘅年代算係正常價,但每碗都超大碗,唔係得麵多,係餸都多,仲要係好食嘅,湯底味道夠濃郁,因為我係下午茶時間黎,特飲都係加$4,超抵呀!!馬祖嘅湯麵主要分牛肉同農場雞,湯底就有藥膳、番茄、麻辣同麻辣番茄,每碗錢價由$55至$69,另外仲可以加錢加配小食同飲品。下午茶餐仲抵食,三十幾蚊就食倒一碗麵,不過由於下午茶嘅湯麵款式同散叫唔同,冇我地想食嘅口味,所以我地就散叫湯麵再加錢飲野。香芋雪香(跟餐加$4)雪香系列原本跟飯/麵要加$13,下午茶時段加$4就飲倒,大大杯夠冰凍,大熱天時一杯都好夠飲,香芋雪香芋頭味幾濃,唔太甜,上面有麥皮有咬口,抵飲好好味。朱古力牛奶雪香(跟餐加$4)朱古力牛奶雪香雖然有牛奶兩個字,但朱古力味都好濃,又係抵飲。台灣藥膳農場醉雞湯米線($55)哩個醉雞米線唔單止米線多,雞都有四大件,蘗膳湯底好濃味,亦飲得出酒香味,米線唔太腍仲有啲彈口,鍾意食藥膳湯底嘅朋友一家唔會失望。番茄麻辣牛肉湯麵($69)番茄麻辣有得揀大中小辣,因為同行朋友唔食辣,我地share食就點左小辣。食倒小小辣味,番茄味亦好濃,酸酸辣辣

香芋雪香(跟餐加$4)

朱古力牛奶雪香(跟餐加$4)

香芋雪香 & 朱古力牛奶雪香
台灣藥膳農場醉雞湯米線($55)

台灣藥膳農場醉雞湯米線

番茄麻辣牛肉湯麵($69)

番茄麻辣有得揀大中小辣,因為同行朋友唔食辣,我地share食就點左小辣。食倒小小辣味,番茄味亦好濃,酸酸辣辣好正。牛肉有四大條,牛肉好腍唔痴牙,手工麵都有咬口,飽肚又好味。

番茄麻辣牛肉湯麵

總結,湯麵好足料,湯底味道濃郁,但食完又唔會口渴,幾十蚊碗超抵食!
香芋雪香 & 朱古力牛奶雪香
2020-05-06 30 瀏覽
成日出去食飯,唔係煎炸野就係油膩野,有啲時候都會想食下啲健康啲嘅食物平衡返,所以今次就去咗天后一間養生麵館健康一下。餐廳入邊唔算細,每個四人位都會有屏風阻隔住,咁就個個都食得安心。麵線嘅湯底選擇繁多,嘴刁都應該搵到想食嘅湯底。 姫松茸農場雞湯米線湯底材料都好豐富,有雲耳,姬松茸,杞子等等,而且一啲都唔慳料,一飲落去已經感受到十分濃郁嘅新鮮雞湯同埋藥材嘅味道,非常鮮甜。麵方面我要求轉左幼麵,幼麵滑而且夠彈牙,份量足非常之多,我自己就食唔晒啦。飲品我叫咗凍金橘檸檬,大熱天時飲番杯真係透心涼,而且我鍾意佢味道唔太甜,少少酸,好開胃。總括嚟講,幾十蚊食呢碗麵實在係健康得來又抵食。

麵線嘅湯底選擇繁多,嘴刁都應該搵到想食嘅湯底。

姫松茸農場雞湯米線

總括嚟講,幾十蚊食呢碗麵實在係健康得來又抵食。
2020-05-05 33 瀏覽
喺銅鑼灣行去維園之後,天后地鐵站旁見到 一間叫馬祖養生湯麵館, 由台灣引入既, 上網見到啲評價都幾好,所以入左去食啦! 因為養生湯麵系列, 台灣藥膳蟲草, 未食聽到個名已經覺得好滋補滋潤! 我就叫咗一個台灣田園蕃茄牛腩飯, 先試一試個蕃茄湯汁, 甜酸得自然 ! 酸maymay幾好餸飯好開胃, 牛腩分量都幾多仲有兩大嚿蘿蔔! 蘿蔔炆得好嫩淋好清甜,而牛腩無乾爭爭!仲幾香牛肉味!另外再升級加5蚊,飲品轉為太杯裝! 叫咗杯朱古力牛奶雪香, 有大量杯芽到topping, 朱古力味道唔會太甜!都算幾好飲呢!
2020-05-05 29 瀏覽
星期日同朋友行到咁上下 途中見到呢間馬祖養生湯麵館有下午茶 價錢好親民 一碗麵都係三十幾元 而且係養生湯底😋 市面上都比較少呢類型養生食肆 岩哂我呢啲怕油膩重口味既人食 佢既湯底都好足料 我地擇既個款湯底都有好多紅棗、龍眼、雲耳等等藥膳 令到個湯底好清甜😊另外餐廳都好體貼 一入門口就見到搓手液同紙袋放口罩😷我地點了每人一個麵另加一個小食: 1.) 藥膳清雞湯肥牛及唐生菜台灣手工麵$36 + 2 (由米線轉成台灣手工麵) 藥膳湯底既用料都好豐富 湯料有大量既木耳紅棗桂圓等等 令到湯底好清甜好入味 又健康真係養生一流 我地以為下午茶份量會少啲 點知黎到先發現呢碗麵既份量都好多 男仔都食唔哂😶 就算無額外加其他湯底 都已經好夠味 肥牛好大塊份量都夠哂既 台灣手工麵好彈牙 可能因為手工麵就比較飽肚既關係所以食唔哂啲麵條🍜2.) 藥膳白菜豬肉餃及花枝丸台灣手工麵配麻辣蕃茄湯 $36 + $2 (由米線轉成台灣手工麵) + $3 (加麻辣蕃茄湯)首先講講個白菜豬肉餃 皮薄餡多 麻辣蕃茄湯都幾有驚喜湯底帶點酸辣 都幾惹味小食追加1.) 紅油炒手 $32 紅油炒手一份有五粒 雲吞餡料足料同幾彈牙 辣味

我地點了每人一個麵另加一個小食:

小食追加
1.) 紅油炒手 $32
紅油炒手一份有五粒 雲吞餡料足料同幾彈牙 辣味配上雲吞都幾夾 不過怕辣既你就不太建議你點

2.) 滷水雞翼3隻 $25
滷水雞翼好入味 不過稍為有點太咸

2020-05-02 31 瀏覽
近黎都食過2次馬祖台灣麵既2間分店,一次係食養生湯麵而另一次係食佢養生火鍋,今過2次比我既感覺都好滿意.今次經過天后先發現原來呢間先係佢既總店,又衝入去試試.台灣藥膳古早牛肉湯麵,記得第一次食既時候牛肉麵賣晒無得試,今次終於有機會初嚐古早牛肉麵.牛肉麵配上台灣手工拉麵,拉麵係扁闊身狀,入口唔會糊帶點麵粉香同綿韌感.牛肉古早湯底呈深啡色,味道帶牛肉濃湯味濃中帶甜,藥膳味唔重,帶陣陣紅棗同蘿蔔甜味又唔會油膩.牛腩炆得夠晒淋又滑嫩,入口嚼幾下已經足夠.紅油抄手用上較大粒既鮮蝦雲吞,蝦肉爽彈加上雲吞皮掛上麻辣油後入口十分刺激,先麻後辣.雲吞皮略厚身,薄身會更滋味.上湯浸時蔬湯底都係用上藥膳湯底煮成,湯底用上紅棗雞湯比古早牛肉湯相對較清甜,配上味道較淡既蔬菜為蔬菜作調味,滋補又夠養生.

• 台灣藥膳古早牛肉湯麵
2020-05-02 58 瀏覽
很久沒見見朋友了👭~今日終忍唔住出左1日街😈朋友是個超愛喝湯🥣之人,❌無湯不歡,所以就同佢去左天后哩間馬祖吃晚餐🍲🍚餐廳的🙊隔離措施都不錯,門口位還有提供😷口罩袋供食客使用~椰子雞湯農場雞🐤湯米線~🥥椰子味好香,雞味很濃郁鮮味😋台灣花膠農場醉雞飯~花膠很冧軟,吃起來都有少少黏口的,🍷酒味亦很重,足料👍🍫朱古力牛奶雪香~朱古力味很濃,不太甜,加了點餅碎,多了一層口感,聊天需要它🤣🤣幸福得黎又滿足🤗

餐廳的🙊隔離措施都不錯,門口位還有提供😷口罩袋供食客使用~

椰子雞湯農場雞🐤湯米線~🥥椰子味好香,雞味很濃郁鮮味😋

2020-05-02 23 瀏覽
今次我再同朋友去食馬祖台灣養生湯麵館,我地一行四人,今次唔係去中環,原來天后都有分店架依間有下午茶同不同類型嘢飲品❣️1台灣三杯雞白飯(細)(轉手工拉面),藥膳湯底好養生喔❣️2肥牛&唐生菜(轉手工拉面)(轉麻辣湯),肥牛加麻辣湯,令我好掛住台灣嘅麻辣火鍋喎❣️3白菜餃,花枝丸米線,花枝丸,qq彈口,好鮮味🌸追加小食🌟鹵水雞翼(5隻),鹵水咸甜適中,雞翼好嫩滑🌟紅油抄手,小小辣,不太過火🌟鹵水豬大腸,入味又爽脆🦋古早牛肉麵(手工拉麵),牛味十足必食😋我飲嘅係特濃朱古力,真係特濃,好正
依間有下午茶同不同類型嘢飲品
❣️1台灣三杯雞白飯(細)(轉手工拉面),藥膳湯底好養生喔
❣️3白菜餃,花枝丸米線,花枝丸,qq彈口,好鮮味
🌸追加小食
🌟鹵水雞翼(5隻),鹵水咸甜適中,雞翼好嫩滑
🌟紅油抄手,小小辣,不太過火
🌟鹵水豬大腸,入味又爽脆
🦋古早牛肉麵(手工拉麵),牛味十足必食😋
我飲嘅係特濃朱古力,真係特濃,好正

2020-05-01 21 瀏覽
自從光顧過這個品牌之後,對它產生了好感,今天便來到天后的分店,品嚐一下這裏的食物。台灣麻油農場雞湯米線$57,麻油香味濃郁,配上淡淡的藥膳湯底,更加惹味。雞件份量不算多,雞肉結實,米線爽口彈牙,份量十足。上湯浸時蔬$19,生菜新鮮,爽口清甜,上湯味道帶點藥膳味道。上湯白菜豬肉餃$25,材料十足,皮滑饀料爽口。凍柑桔檸檬跟餐加大$15,酸酸甜甜,分量十足,足夠二人享用。滷水雞翼五隻$36,滷水香味十足,雞肉軟腍,如果味道淡一點更好。

上湯白菜豬肉餃$25,材料十足,皮滑饀料爽口。

2020-04-30 25 瀏覽
今晚清清地想食個麵,搵到呢間養身麵館啱晒我呢d 養身系。除左雞湯麵,仲有牛肉湯麵,藥膳湯泡飯,海苔飯等等。✨台灣花膠農場醉雞湯幼麵($69): 碗麵都幾大,個湯底味道甘甜,除左有酒香,仲加左紅棗杞子龍眼肉落去。 雞件都幾滑,花膠薄薄一片好夠腍身,幼麵索晒湯既味道。✨田園蕃茄湯農場雞湯米線($58): 呢個蕃茄湯都唔錯,味道酸酸甜甜好開胃。加$2 轉左手工拉麵,麵條粗啲有咬口,但係都好掛湯。 ✨ 水蜜桃紅茶,味道酸酸甜甜。 柑桔檸檬好大杯,個味有d 似汽水都幾好飲。

Taiwanese Mazu Lifestyle❤️ Medical Chicken Soup Noodles🐥🍜💫..唔知大家覺唔覺得 台灣人係特別注重養生❓藥膳入盞,講究食材既配搭、營養、烹煮技巧,好吃之餘 亦滋潤`養顏`補生,吃麵都可以吃出更健康。-疫情帶來既禍害數之不盡,但亦令我地更加意識到 健康既重要性。對保健食療,都有一定既重視吧。今次想吃個藥膳台灣麵🇹🇼🍜。-✨養生農場雞湯麵系列✨Medical Chicken Noodle Soup10多款式湯麵🍜 任你揀:藥膳雞、麻油雞、椰子雞、麻辣雞、蟲草雞、藥膳醉雞、黑蒜雞......🐣 真係會令人心大心細💕。最後就試左份麻油雞,加配套餐。.ll $57ll $35ll $24.一上桌已經聞到好香好香麻油味🖤,材料豐富又養生,大量紅棗杞子,湯頭甜而不燥,好好喝。加上選用養場雞🐥,肥瘦均勻又健康,吃下去好嫩滑呢。-如果喜歡惹味一點,想進一步提鮮❓可以根據自己喜歡既辣度🌶,把秘製超級辣椒油加進湯麵裡頭,可進一步帶出養生雞湯既鮮味。不過我已經覺得單單吃 已經好好吃了。-想調制特製蘸雞醬汁❓ (1份秘製辣油+3份豉油)餐廳教既:特製完美比例

✨養生農場雞湯麵系列✨
Medical Chicken Noodle Soup

l[台灣麻油農場雞湯米線]l $57
l[滷水豬大腸]l $35
l[朱古力牛奶雪香]l $24

想調制特製蘸雞醬汁❓ (1份秘製辣油+3份豉油)
餐廳教既:特製完美比例沾醬,成為蘸點農場雞🐥 最佳配搭。喜歡品味辣一點,仲可以係基礎上 加入更多辣油呢。

小食方面:豬大腸🐽 滷得很入味,清洗好乾淨,而且大腸好肥美厚肉呢。
飲品方面:朱古力奶雪香🖤 好濃香,面頭仲有胚芽,增加口感之餘 亦令整體更香。另加$5 仲可升級重量級大杯裝,不過我覺得呢個份量已經足夠大杯啊。
✨台灣湯麵自由配✨
Taiwanese Soup Noodles
唔想比框框局限❓Menu仲可以自己揀 自由配搭添,想食咩 當然要自己做主 有選擇權好緊要吧。

l[藥膳清雞湯]l $55
香辣三杯雞、鮮蝦雲吞、白菜豬肉餃
貪心的我可以再多點,份量同樣好十足。湯頭一貫好濃郁味道 材料又足,配上自己喜歡既配料 更吸引吧❓同樣都唔錯。

這家養生湯麵我喜歡❤️ 下次再簡單吃 又想吃得健康養生❓我一定會首選啊啊啊 無誤🤗。