2020-02-29 114 瀏覽
新麻蒲 旗下的分支(Modern Majang馬場洞烤肉專門店),馬場洞是南韓首爾的一條食街,餐廳進其名字寓意美食種類眾多,進駐沙田新城市廣場三期三樓(一田樓上),和其他潮流人氣餐廳聚在一起,成了沙中新的潮食點。餐廳裝潢相當摩登,整體感覺整潔光猛明亮,打掃企理,也沒有像烤肉店般週圍有違留油漬殘存油煙味。凍櫃係濕式熟成處理嘅肉類,比一般常見既dry aged beef玩多一個步驟,wet aged beef將牛肉放入真空袋,再放入此零下幾度既雪櫃360小時待熟成,在這個恆温恆濕情景之下熟成肉質特別嫩滑。先發制人既係韓國菜標準格式前菜,有泡菜、茄子、波菜、海帶等等,是冰冰涼涼,酸酸辣辣既醒胃前菜。特選黑毛豬肩肉$168,豬肉油花分佈平均,顏色呈酒紅色肌肉紋緊緻,且有足夠既脂肪位可使其突出油香,肉味相當香濃,皆因也是用上濕式熟成肉類處理的方法煮成的效果。菲力牛排$228/150g,上桌時已經切割成一片片,切面顏色嫩紅有光澤,入口肉軟綿而肉味香濃,先輕燙表面提一提肉香。三成熟成度也相當不錯藥膳養生石鍋飯$138,用密封石鍋使其經長間煮焗既銀杏同松茸既營養同香氣不會流失之餘更能穿插米飯之中。待十

三成熟成度也相當不錯

待十五分鐘後店員將翠肉瓜、紅蘿蔔絲、香菇、菠菜及藥膳醬料拌勻,每粒飯都掛上配菜及藥膳的味道,口感清新,健康怡人。
2020-02-29 135 瀏覽
沙田新城市三期終於裝修好,仲多咗好多唔同嘅食肆,今日想食烤肉,入咗呢間韓燒店,原來係首爾馬場洞烤肉專門店,聽講係韓國好出名架!喺門口見到凍肉櫃,原來係用黎做濕式熟成處理,將肉類放係-2至-3度嘅環境360個鐘去熟成,可以提升肉質幼嫩及口感。坐低後來了五碟前菜,有泡菜、青瓜、沙律、豆腐等等,食落酸甜醒胃,如果有芽菜就更好😋第一之食,要試吓叫呢到嘅菲力牛扒,係牛肉最嫩嘅部位,油脂含量極低,呢度大約150g。職員幫我地切好後,再落鑊燒,先燒牛肉兩側,可以鎖住肉汁。大約5成熟,我就擺入口喇,口感的確好幼嫩,而且無筋。呢塊Majang特選黑毛豬肩肉,則用「乾式熟成」,將肉裡面嘅水份抽乾,肉味可以更濃郁!同樣先將兩邊烤熟鎖住肉汁,再剪開等入面都容易烤熟。燒好嘅肉可以放上烤架,一來唔怕過熟,二來可以暖住舊肉。職員端出一個小汽窩,蒸氣還伏伏伏伏聲,藥膳養生石窩飯熱辣辣送上,打開後聞到陣陣蒸飯香味。職員將蒸飯加入香菇、翠肉瓜、蘿蔔絲、素菜等等新鮮食材,攪拌後再加入麻油,食落一陣陣好香嘅麻油味,營養豐富達到養生之效。蒸飯真係百吃不厭,再夾埋頭先煮好嘅牛肉豬肉,份外惹味!

藥膳養生石窩飯

蒸飯真係百吃不厭,再夾埋頭先煮好嘅牛肉豬肉,份外惹味!
2020-02-28 120 瀏覽
店內嘅肉類採用左「濕式熟成」方法處理,以真空密封狀態保持水份,並喺袋內以本身自帶嘅酵素熟成,令肉質軟化,務求做到同喺首爾馬場洞當地食到嘅肉質一樣嫩口韓國餐廳少不了嘅泡菜,迎合香港人口味,唔太辣。配肉一齊食就最好味[菲力牛排,$225]呢份肉係牛腰脊中最嫩滑嘅部位,肉質極為幼嫩店員比我地望過份肉之後,就拎返廚房幫我地略燒四邊再切片,方便我地燒呢個部位雖然脂肪成份少,但牛味香濃、肉質嫩滑,食落係一大享受[特選黑毛豬頸肉,$148]黑毛豬肉質較滑,加上豬頸肉部位油脂多,所以味道更濃郁燒至兩邊金黃色就最好食過程中店員亦會間中幫手燒,係韓國燒肉店式嘅服務。但serve我地呢枱嘅哥哥仔似乎未受夠訓練,半生熟嘅豬頸肉話可以食得😅希望餐廳可以加強培訓燒烤板上有一個網架,用黎放燒好嘅肉,可以保持食物溫度但又唔會愈燒愈燶,呢個設計幾好[石鍋牛肉拌飯,$98]上菜時雞蛋已經全熟,有少少失望。但除此以外,都算不錯

[菲力牛排,$225]
呢份肉係牛腰脊中最嫩滑嘅部位,肉質極為幼嫩

[特選黑毛豬頸肉,$148]
黑毛豬肉質較滑,加上豬頸肉部位油脂多,所以味道更濃郁
燒至兩邊金黃色就最好食

[石鍋牛肉拌飯,$98]
上菜時雞蛋已經全熟,有少少失望。但除此以外,都算不錯
2020-02-28 114 瀏覽
朋友請食飯,介紹去新店位於新城市三期的馬場洞韓國餐廳。去到門口都唔確定,因為門口只有英文店名!朋友點了必食燒韓牛,店員於點餐後立即將牛肉燒前原貌供食客欣賞欣賞。當然唔少得拍個照啦!之後基本上由店員全程服務,介紹、燒烤⋯⋯喜歡被人服侍的就應該喜歡💕不過被服侍就會急趕地食完,因為你不會想燒好的肉放涼才吃吧!菲力牛扒:賣相幾靚仔,牛肉紅紅,色澤均勻帶些小肥。牛肉一片片入口軟林林、對比在韓國吃的牛肉當然遜一籌,牛味不太濃郁,未夠juicy!黑毛豬肩肉:燒前以為是牛肉,色澤紅紅,全熟之後有點煙韌,豬肉味一般般!藥膳養生石鍋飯:普普通通,飯粒熱辣辣,建議不加麻油,因為太搶味!

2020-02-27 1167 瀏覽
沙田又有新食店,在新地市三期,近希爾頓門口。上次跟同事已經光顧2次lunch,質素高又經濟,今次就帶朋友來食烤肉~~韓式餐廳當然不少得免費餐前小食,有新鮮的泡菜、薯仔、炸麵包粒等,相當開胃。點了經的菲力牛排要先交給廚房 Pre-Grilled,細燒牛肉的頂部與底部以鎖緊肉汁,賣相已經好吸引~然後自己再放在爐爐上燒下,店員也可以幫助,建議燒到約5成熟就剛好。菲力牛排香噴噴,咬開是嫩滑帶點嚼勁的牛肉,流出肉汁,好好味。特選黑毛豬肩肉黑毛豬肩肉顏色粉嫩,相當新鮮一整塊放在爐上慢慢燒,到中段再剪開細件,烤的色澤分明的豬肩肉,肉嫩,而且很多汁。除了必吃的牛肉,豬肉也是推介。藥膳養生石鍋飯,有珍貴的京畿道利川大米,再配新鮮材料如松茸、銀杏、松子、香菇、蜆肉、豆類、素菜等食材達藥膳養生之效,含豐富營養將全部材料放在飯上,然後再拌勻。隨個人口味加上豉油同麻油,個人覺得加少少豉油,麻油令到飯更香,養生石鍋飯有好多蔬菜類,口質豐富,而且十分健康。

點了經的菲力牛排

特選黑毛豬肩肉
黑毛豬肩肉顏色粉嫩,相當新鮮

將全部材料放在飯上,然後再拌勻。

2020-02-27 733 瀏覽
依排追韓劇愛的迫降追到上晒腦,連食飯都想搵韓國餐廳睇下搵唔搵到好似玄彬咁既暖男waiter haha,社交平台見到間用「濕式熟成」方法既韓式餐廳,係香港第一間餐廳用依個方法處理食物既烤肉店,「濕式熟成」姐係將新鮮肉類用真空包裝技術冷藏,係360小時既冷藏過程中,肉類本身天然酵素會熟成,自然軟化,令肉質軟嫩多汁。見到咁特別,就決定入沙田試試佢!依間馬場洞烤肉專門店位於沙田新城市廣場,Isaac Toast隔黎,七點右左已經開始有人潮等緊位,店入面既環境好高檔,唔會見到平時韓式烤肉店既抽油煙機,門口有D 大雪櫃就可以見識到「濕式熟成」既冷藏技術。我地叫左個waiter推介既菲力牛排,成塊牛排既紋路同油花分佈得好有美感好精緻。店員提意幫我地剪開小件,請廚師將牛排表面燒至五成熟,令牛排既肉汁可以鎖實,keep住juicy。然後我地自己再燒多1分鐘,食落口肉質鮮嫩,加上少少鹽同芥末調味,牛肉軟到好似係口入面會融化咁,好食程度100分!然後我地再點左特選黑毛豬肩肉,今次我地就無叫店員pre-grilled,不過時間控制得無咁好,又怕豬肉會唔熟,不過食落口無想像中咁乾,咬開仍然有肉汁,肉味好香濃而唔

然後我地再點左特選黑毛豬肩肉,今次我地就無叫店員pre-grilled,不過時間控制得無咁好,又怕豬肉會唔熟,不過食落口無想像中咁乾,咬開仍然有肉汁,肉味好香濃而唔會好韌,加埋芥末調味令香味更加突出。

男人真係要食飯落肚先飽,我地再點左個藥膳養生石鍋飯,呢個飯即叫即煮,上枱會連同一個鍋,配埋松茸、香菇、紅蘿蔔、翠玉瓜同菠菜,再加埋醬油同麻油調味,岩晒素食者之餘,依D食材都有藥膳養生既效用,都岩D著重養身既朋友,重點係D飯唔會乾身,熱辣辣又濕潤仲好有好濃郁既米香味,無得輸呀!

韓式燒肉,可算是由小吃到大的一款韓式美食,但隨著時代的變遷,人們對食材質素的追求也越來越高,一道簡單的燒肉已變得越見精進精緻,在香港本地所吃到的韓式燒肉分分鐘可媲美韓國傳統燒肉的風味。前陣子筆者就造訪了一間剛在上月登陸新城市廣場的韓式燒肉餐廳,店家採用了全港首創的濕式熟成肉類處理方法,由專業廚師嚴選各種高質肉類,裁切成不同的部位,以真空包裝後放在恒溫恒濕的雪櫃內,低溫熟成360小時,據稱這樣的處理能讓肉質更鬆軟幼嫩,肉味更為香濃多汁,務求做到近乎與韓國嚐到一樣的高質風味。店內佔地頗廣,裝潢時尚舒適,座位間相距寬闊,私隱度算高,加上一列望街的窗口位,透入了天然光,更顯怡人。入口處放有一列玻璃凍櫃,存放了在熟成處理中的多款肉類,一目了然,感覺整潔專業,十分吸引。餐牌內選擇頗多,有齊不同的肉類、海鮮、菜蔬和石鍋飯,在店員的推介下,筆者點了特選黑毛豬肩肉、菲力牛排和藥膳養生石鍋飯等試一下。先來了特選黑毛豬肩肉,一整件份量十足,不太肥油脂分佈亦算均勻,起初單看賣相還以為是塊靚靚牛扒!將原塊豬肩肉放在燒爐上略燒兩面,然後再燒一下旁邊的位置讓肉汁鎖緊,之後兩面平均烤約3-4分鐘至微焦內全熟。燒好的豬

濕式熟成

特選黑毛豬肩肉

先來了特選黑毛豬肩肉,一整件份量十足,不太肥油脂分佈亦算均勻,起初單看賣相還以為是塊靚靚牛扒!將原塊豬肩肉放在燒爐上略燒兩面,然後再燒一下旁邊的位置讓肉汁鎖緊,之後兩面平均烤約3-4分鐘至微焦內全熟。燒好的豬肩肉最好Rest約5分鐘才剪開,這様做可使肉汁保持在豚肉之中,入口鬆軟嫩滑,脂香汁豐,亦沒有臊味,不得不讚一下自己燒得有夠出色,當然食材的質素也是重心所在,簡單以岩鹽調味突出其原始風味,啖啖肉香滿瀉。

菲力牛排

而菲力牛排在店員詢問之後,決定由大廚操刀以高溫燒香四邊至約三成熟, 靜置數分鐘讓肉汁鎖緊後,再切開一片片上碟,單看粉嫩的賣相已叫人心動,外焦香內嫩滑,牛味香濃亦沒有血腥味,入口近乎即化,做得十分出色!如大家覺得還是生了一點的話,大可以再放入爐中略燒一下至心儀熟度,簡單的以岩鹽調味,相信也不會令你失望。

藥膳養生石鍋飯

除了肉類之外,最後再點來一道藥膳養生石鍋飯,採用了京畿道利川大米,以小汽鍋即叫即煮,一打開蓋蒸氣騰騰,飯面放了松茸、菇粒和銀杏同煮,店員再加入了甘筍練、菠菜、小瓜和香菇片等食材再拌匀,飯粒濕而不爛,配菜清新爽口,整道飯食味雖偏向清淡,但口感豐富,每一口也帶著淡淡的菌香,有益養生富營養,不愧藥膳之選,在吃了兩道肉類後正好中和一下濃膩。

特選黑毛豬肩肉

小店以頂級烤肉為主打,果然沒有令人失望,無論黑毛豬或牛菲力的質素均十分上乘,不需多餘調味已十分味美,加上舒適的環境和專業的招待,全都十分到位,定價卻只是中檔收費,難怪能夠在此非常時期也可以客似雲來,其實也不無原因。
濕式熟成
2020-02-26 323 瀏覽
疫情嚴峻, 外出用膳要精明。如果可以選擇, 選擇非繁忙時間用膳, 人流相對少, 變相食客坐得較疏落, 食得安心。勿選擇開放式和容易與途人接觸的餐廳, 以減少接收途人飛沫的風險。轉了新menu, 選擇更多。午餐精選 $92 + 10%- 前菜- 韓式清燉牛尾湯配飯- 熱茶: 粟米茶前菜有泡菜和雲耳, 泡菜雖紅, 但不辣, 易入口。雲耳爽口, 味道如中華沙律, 有淡淡的麻油醋味, 甚是開胃。是日熱茶為粟米茶, 粟米味道濃。韓式清燉牛尾湯湯頭清澈, 味道濃郁。面頭蓋上大量香葱和少量紅棗, 既香口又補身。牛尾有超過10件, 相當肉感, 因為肉質軟綿, 對不是食肉獸的我, 也難以抗拒。

轉了新menu, 選擇更多。
午餐精選

午餐精選 $92 + 10%
- 前菜
- 韓式清燉牛尾湯配飯
- 熱茶: 粟米茶

粟米茶

是日熱茶為粟米茶, 粟米味道濃。
韓式清燉牛尾湯配飯

2020-02-17
午餐精選
粟米茶
韓式清燉牛尾湯配飯
2020-02-25 116 瀏覽
有一間好特色嘅韓式燒肉餐廳,喺沙田新城市嗰邊三期,個環境都幾靚!餐牌都有好多選擇!感覺好專業,難怪喺呢個市況都咁多客人⋯ (當然佢啲位置係鬆動的,所以感覺都好安全)不得不提佢五款前菜,泡菜就比較酸酸地好開胃,青瓜醃左都好香,仲有非常開胃酸酸地嘅沙律菜,香甜脆麵包及豆卜。菲力牛排🥩本身會見到一大件,個花紋都幾靚,店員建議可以先比廚房處理一下,整熟咗嗰邊,我哋處理嘅時候就更加方便同埋有口感,牛香十足而且軟林林。特選黑毛豬肩肉有醃制,個味道調配得幾香,油香十足。最正就係個燒爐佢有一邊係要來燒肉,另外一邊有個不鏽鋼架係可以放住啲食物之餘又唔使攞出嚟攤凍晒,亦都唔會燒到窿。最後藥膳養生石鍋飯上嘅嘅時候係分開嘅,但係之後撈埋一齊食,個藥膳嘅味道都幾清新。

特選黑毛豬肩肉有醃制,個味道調配得幾香,油香十足。

再訪 馬場洞烤肉專門店 Modern Majang 星期5到訪,竟然坐滿場,非常出奇沙田商場入面餐廳好多都要排隊等位明顯多返人出街食飯!好彩早入座,唔洗等~埋位已經有五小碟蔬菜沙律,泡菜,小吃等等,肉腸方型小粒係糖多士片,食完辣又食甜又幾夾喎!仲開胃左~ 今次食豬肉套餐 $428 夠兩人吃可再選一款主食,下次再試埋牛套餐有精選黑毛豬頸肉,特選豬肋排肉五花肉,每款150克!豬肉,色澤粉嫩吸引,油花平均佈滿於肉上煎熟食特別甘香,肥而不油膩  伴碟有3種配搭我自己選鹽,最簡單能最能搭出肉味既鮮五花肉,層次分明,肉多肥少,肉味濃郁又好食  最後就係海鮮豆腐湯~有辣有唔辣,有青口,蜆,蝦,豆腐,蔥花,瓜粒不辣會食到海鮮既濃湯,辣就會再濃味D沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A311號舖Shop A311, 3/F, Phase 3, New Town Plaza, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
 再訪 馬場洞烤肉專門店 Modern Majang
星期5到訪,竟然坐滿場,非常出奇
沙田商場入面餐廳好多都要排隊等位
明顯多返人出街食飯!

好彩早入座,唔洗等~
埋位已經有五小碟
蔬菜沙律,泡菜,小吃等等,肉腸
方型小粒係糖多士片,食完辣又食甜
又幾夾喎!仲開胃左~

今次食豬肉套餐 $428 夠兩人吃
可再選一款主食,下次再試埋牛套餐
有精選黑毛豬頸肉,特選豬肋排肉
五花肉,每款150克!

豬肉,色澤粉嫩吸引,油花平均佈滿於肉上
煎熟食特別甘香,肥而不油膩

伴碟有3種配搭
我自己選鹽,最簡單能最能搭出肉味既鮮

五花肉,層次分明,肉多肥少,肉味濃郁又好食
 最後就係海鮮豆腐湯~
有辣有唔辣,有青口,蜆,蝦,豆腐,蔥花,瓜粒
不辣會食到海鮮既濃湯,辣就會再濃味D
沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A311號舖
1 分鐘 (堂食)
2020-02-23 385 瀏覽
最近大家都驚到唔夠膽出街食飯,食肆人流稀疏反而更加安全,因為要返工嘅關係,放工出沙田新城市廣場食餐好嘅,經過Modern Majang 馬場洞烤肉專門店 竟然見到人排隊等位,立刻眼前一亮,韓流飲食文化果然夠人氣。室內裝修高貴大方,最緊要係空間感夠晒大,枱與枱之間有足夠距離,食得更加安心又放心!從門口走到卡位,經過一整列專用雪櫃,原來Modern Majang 的肉類先放在真空包裝袋,然後放於恒溫恒濕、溫度維持於 -2℃ 至 -3℃ 的狀態下,進行熟成。店長介紹整個過程需 360小時,肉質才達至最佳嫩度及口感。我上網做足功課,老公是烤肉迷,點可以錯過頂級質素的馬場洞呢?仲要係香港首間採用「濕式熟成」肉類處理方法的韓烤餐廳,之前真係聽都未聽過!《菲力牛排》我們一般都是吃西冷或者肉眼扒牛扒,菲力牛排比較少看到,原來它是來自牛的腰部的小塊裏脊肉。至於生熟度我比較喜歡 medium rare ,廚師很給力先幫我煎封兩面,鎖住肉汁,把牛排切成幾片,肉色紅潤,口感豐富,肉質嫩度高,很柔嫩的牛排,品質上好。果然是 Signature ,店長沒有介紹錯!《特選黑毛豬肩肉》菲力牛排之外,特選黑毛豬肩肉也是

《菲力牛排》

《特選黑毛豬肩肉》
菲力牛排之外,特選黑毛豬肩肉也是重點推介!謝謝店員的細心,親手幫我們烤肉,鎖緊肉汁之餘,肉也烤到恰到好處,時間控制方面很好,外脆肉嫩又多汁,入口肉味香濃,軟而不韌,油脂比例剛剛好。

《藥膳養生石鍋飯》
吃飽烤肉之後,還可以品嚐韓國人的養生文化,Modern Majang 的藥膳養生石鍋飯 也是十分吸引。京畿道利川大米以優質水源及土地種植,米香特別濃郁,上桌時真的嚇我一跳,由於藥膳養生石鍋飯是新鮮烹調,即叫即煮,連真空鍋也一起上來,熱騰騰的蒸氣,再配以珍貴的新鮮材料。

味道清淡到芳香,有松茸、銀杏、松子、香菇、蜆肉等藥膳食材,含豐富營養,養生飯另一韓式美饌!

• 菲力牛排
  • 特選黑毛豬肩肉
  • 藥膳養生石鍋飯
2020-02-18 111 瀏覽
地方寬敞,燈光明亮!前菜款式多, 除了一定有的泡菜外,還有醃豆、菇、凍蟹,增添清新感。特選黑毛豬:黑毛豬肩肉,厚切,油花分佈平均,色澤新鮮。店員會幫我們將肉剪開一小塊,如圖!煎香兩面後,香氣四溢。黑毛豬的肉味好濃郁,很是惹味,正菲力牛排:佢系一舊牛咁,但店員會將其切件同燒到半熟!牛肉軟軟,沒有筋,嫩得來且鎖住肉汁,正!另一推薦:藥膳養生石鍋飯:份量足,內有菇、紅蘿蔔絲,波菜,翠玉瓜,紫菜,會配其藥膳伴在一起進食。藥膳少許甘澀味,大家可以先淋少許試試,但我個人又幾好其味,不錯的配搭。
地方寬敞,燈光明亮!

特選黑毛豬:
黑毛豬肩肉,厚切,油花分佈平均,色澤新鮮。

菲力牛排:
佢系一舊牛咁,但店員會將其切件同燒到半熟!

牛肉軟軟,沒有筋,嫩得來且鎖住肉汁,正!

另一推薦:藥膳養生石鍋飯:
2020-02-11
  • 特選黑毛豬肩肉
  • 藥膳養生石鍋飯
  • 菲力牛排
2020-02-17 114 瀏覽
沙田新城市第三期終於裝修好了。放假經過這裡已經進駐不少食肆商店,天氣凍凍地見到這間韓國菜就二話不說攞飛啦!一坐下來店員就放了幾款前菜給我們,有泡菜、青瓜、炸麵包糠、蔬菜同辣豆卜。L6 海鮮湯麵 $82湯底味道非常鮮甜,海鮮很豐富有扇貝、魷魚、大蝦、青口、蜆等,海鮮好新鮮麵條吸收晒海鮮味。L8 牛肉牛骨濃湯配飯 $82牛骨湯底好濃郁,牛肉牛𦟌有很多塊,肉質鮮嫩不會柴口而又有牛味,幼麵好軟滑不知不覺連湯全碗已吃乾了。L9 風味牛排骨肉湯配飯 $92這個風味牛排骨湯飯是另一個味道,湯底牛肉味重點,牛排骨肉很厚身有嚼勁。

L6 海鮮湯麵 $82

L8 牛肉牛骨濃湯配飯 $82

L9 風味牛排骨肉湯配飯 $92

2020-02-12 489 瀏覽
這天晚上約了朋友到沙田吃晚餐,我們決定吃韓國菜。說起韓國菜,當然少不了烤肉。店面:位置有點難找,不過最後還是順利找到。一坐下就有五款精美韓式前菜:有泡菜、芽菜等食材,涼涼的,又酸又甜很開胃。吃完如果不夠還可以再加:我們比較喜歡這三款,所以只選擇加這些。其實加晒所有都可以,但加前最好想清楚能否吃光。菲力牛排 Filet mignon $228一開始店員先給我們看看樣子:然後廚房稍作處理,切成一舊舊:基本上放在煎鍋裡一分鐘就可食用,如想吃熟一點的,可再煮多一會兒。秘製黑毛豬肩肉 Black pork marinated shoulder butt $158服務員非常好,幫我們煎:但如果想自己動手也可以,只要說一聲。肉質鮮嫩,煎完後肉汁不斷咇出來,吃後齒頰留香。藥膳養生石鍋飯 Nutritious hot stone pot rice with natural pine mushroom $138一開始上來的時候是分開幾部份,首先是飯:然後是配菜:配菜倒在飯上:再攪拌:埋單$524,平均每人$262,沒有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還
這天晚上約了朋友到沙田吃晚餐,我們決定吃韓國菜。

說起韓國菜,當然少不了烤肉。

店面:

位置有點難找,不過最後還是順利找到。

一坐下就有五款精美韓式前菜:

有泡菜、芽菜等食材,涼涼的,又酸又甜很開胃。

吃完如果不夠還可以再加:

我們比較喜歡這三款,所以只選擇加這些。

其實加晒所有都可以,但加前最好想清楚能否吃光。

菲力牛排 Filet mignon $228

一開始店員先給我們看看樣子:

然後廚房稍作處理,切成一舊舊:

服務員非常好,幫我們煎:

但如果想自己動手也可以,只要說一聲。

肉質鮮嫩,煎完後肉汁不斷咇出來,吃後齒頰留香。

一開始上來的時候是分開幾部份,首先是飯:

然後是配菜:

配菜倒在飯上:

再攪拌:

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2020-02-04
2020-02-11 229 瀏覽
用反依個鍋煮飯,所以時間要等耐D, 飯好之後會有配料撈埋一齊, 然後會有個藥膳汁撈落去調味, 店員唔會將藥膳汁全部放曬落去,佢放一半之後, 再俾我地按照個人喜好落幾多, 不過冇乜味, 所以最終我全部放哂你唔好睇佢咁醜樣, 真材實料啖啖魚肉第一次食護心肉, 係喺心臟旁邊, 用嚟保護心臟既豬肉, 經過醃製,好嫩,可以試下我地簡左未經醃製嘅牛肋排,食既時候可以自行加少量鹽調味小小辣,都可以分到4碗唔知係咪冇杯呢?眼見剩係我地張枱係用外賣杯好少地方前菜會係脆脆麵包, 味道好食嘅, 但我估佢應該係流左氣,唔係太脆

魚柳煎餅

你唔好睇佢咁醜樣, 真材實料啖啖魚肉
護心肉

牛肋排

我地簡左未經醃製嘅牛肋排,食既時候可以自行加少量鹽調味
豬肉泡菜湯

小小辣,都可以分到4碗