2019-08-17 143 瀏覽
之前行過見到新間左呢間馬六主打星馬菜- 海南雞、喇沙、肉骨茶、椰漿飯等由於個人都幾鐘意東南亞既美食,當然要搵機會去試下啦入到餐廳入面都幾乾淨企理嘢食方面其實有幾樣嘢都想試,不過一個人食唔到咁多,所以最後揀左海南雞飯加肉骨茶呢個組合先講個肉骨茶,其實新加坡同馬來西亞既肉骨茶係有分別- 分別係重胡椒味同重藥材味而呢度少有地係兩種都有,所以無論鐘意邊種多啲都冇問題我揀左藥材味較重嗰種,飲落果然係試到藥材既味道👍🏻個海南雞飯都有好幾多雞,雞飯亦有飯香整體食物質素都唔錯下次有機會或者會試下椰漿飯 😋
之前行過見到新間左呢間馬六
主打星馬菜- 海南雞、喇沙、肉骨茶、椰漿飯等
由於個人都幾鐘意東南亞既美食,當然要搵機會去試下啦

入到餐廳入面都幾乾淨企理

而呢度少有地係兩種都有,所以無論鐘意邊種多啲都冇問題
我揀左藥材味較重嗰種,飲落果然係試到藥材既味道👍🏻
個海南雞飯都有好幾多雞,雞飯亦有飯香
整體食物質素都唔錯

下次有機會或者會試下椰漿飯 😋
2019-08-06
2019-08-13 180 瀏覽
服務好差,一入門口店員cindy開始串串共,明明位置好多,故意指個未收拾好既位置比你,台求其抹,個個侍應當我空氣咁,指住呢個位示意我坐,然後就衝去廚房食野。整個過程由執野、廚房偷食野、比餐客人到收銀,冇洗手。上次我同我朋友兩人對面坐,佢地話由於座位問題(明明又係有3張吉台)打攪我地食野並要求我地並排坐。我總共黎左3次,每次都係服務員既問題導致我有不愉快經驗,如果唔係啲食物味道可以,我都唔會黎呢一間。希望改善啦,祝生意蒸蒸日上。
2019-08-13
2019-08-11 160 瀏覽
幾個月前馬六喺北角開咗新店,新店通常好生意啲,為咗唔想同人逼,所以拖到家陣先嚟幫襯,雖然係咁,但今次都一樣要等咗十幾分鐘先有位。好彩佢哋嘅輪籌系統做得好,由電腦出飛,排到第幾位都會喺屏幕顯示,一目了然。猴子點咗個沙巴燒雞蔥油拌麵,皆因一大隻燒雞脾實在好難抗拒。刻薄啲講句,燒雞脾好難整得唔好食,所以今餐滿意係意料中事,實際上隻雞脾又係燒得皮脆肉嫩,而且好入味。麵亦夠香而且軟硬適中,唔會話乾到一餅嘢咁。附送清湯一碗,可以減少啲油膩感。成間餐廳整體嚟講算係唔錯,地方舒適,啲嘢食又唔差,唔難成為猴子嘅食堂之一。

猴子點咗個沙巴燒雞蔥油拌麵,皆因一大隻燒雞脾實在好難抗拒。

沙巴燒雞蔥油拌麵 (連凍飲)

沙巴燒雞蔥油拌麵 (雞脾)

麵亦夠香而且軟硬適中,唔會話乾到一餅嘢咁。

沙巴燒雞蔥油拌麵 (麵)

附送清湯一碗,可以減少啲油膩感。

沙巴燒雞蔥油拌麵 (清湯)

2019-07-08
8 分鐘 (堂食)
沙巴燒雞蔥油拌麵 (連凍飲)
沙巴燒雞蔥油拌麵 (雞脾)
沙巴燒雞蔥油拌麵 (麵)
2019-07-15 273 瀏覽
今日中午嘗試了這間馬來西亞餐廳,點了一個新加坡喇沙,喇沙湯底味道濃郁,非常好味。 麵底是由油麵及米粉煮成,口感不錯,另外,亦推薦該店之馬拉拉茶,茶味完全不覺得苦澀,感覺很幼滑。
2019-06-29 357 瀏覽
初次見面後,一直想再探究竟,但每次經過都人頭湧湧,大熱天時,實不願在户外曝曬陽光下。今次晚上六時半經過,竟然有空位,馬上頭也不回地入坐!Encore了喇沙,有網友說湯頭淡了點,但我覺得以價位、地點來說,已經很不錯了。海南雞配肉骨茶,雞很滑,肉骨茶很順口,但油飯太乾。肉骨茶香氣不夠濃,但已經算是近期比較合胃口的味道,如果湯料稍為多一點,會很加分。配上一杯香茅蜜,不甜不酸不苦不辣,總括就是沒有味道。最後單點一碗椰漿飯。用椰漿飯撈喇沙湯底,很惹味!乾啦!P.S. 上次的不愉快經歷沒有再出現,我想,各職員之間的合作都進步了很多。P.P.S. 坐在靠窗的卡位,好像動物餵食show般,任由窗外路人全程目擊進餐過程,有時更會和你四目交投,很扣分!
今次晚上六時半經過,竟然有空位,馬上頭也不回地入坐!

海南雞配肉骨茶,雞很滑,肉骨茶很順口,但油飯太乾。

配上一杯香茅蜜,不甜不酸不苦不辣,總括就是沒有味道。

最後單點一碗椰漿飯。

用椰漿飯撈喇沙湯底,很惹味!

乾啦!

2019-06-27
2019-06-28 400 瀏覽
呢間新開嘅馬來餐廳經常有人排隊,今次好彩有位,就即管試下係唔係咁好食...馬六無骨海南雞飯($68)雞係滑同埋多嘅😋油飯太濕,唔夠乾身,啱哂D細路😓。馬六無骨海南雞飯 拼巴生肉骨茶($82)份量同普通海南雞飯餐一樣,但係湯就轉左肉骨茶。肉骨茶好勁嘅白胡椒味,好彩阿爸鐘意😅巴東牛肉 配米飯($66)唔得👎🏻巴東牛肉係柴嘅口感,好嚡🙁飯太乾身,即刻叫佢換個喇沙...新加坡魚片喇沙摻摻($62)味道唔錯,都辣嘅。都幾多料👍🏻份量都多。價錢都貴,但係份量都足。總之唔好叫巴東牛肉飯😓🤢繁忙時間都要排隊,因為餐廳太細了,都幾逼😓某啲食物質素還有空間改善💪🏻
馬六無骨海南雞飯

馬六無骨海南雞飯($68)
雞係滑同埋多嘅😋油飯太濕,唔夠乾身,啱哂D細路😓。
馬六無骨海南雞飯 拼巴生肉骨茶

馬六無骨海南雞飯 拼巴生肉骨茶($82)
巴東牛肉 配米飯

巴東牛肉 配米飯($66)
新加坡魚片喇沙摻摻

新加坡魚片喇沙摻摻($62)
味道唔錯,都辣嘅。都幾多料👍🏻份量都多。
餐飲
2019-06-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
馬六無骨海南雞飯 拼巴生肉骨茶
新加坡魚片喇沙摻摻
餐飲
2019-06-27 243 瀏覽
試業中新開的馬六,午餐特別多人排隊;今次同同事第二次到訪,比起上一次好D,門口取票,下單快,隔離枱下了單有錯即改,試業中明白。今次試了海南雞飯,東瓜湯有點肥膩,其他配料okay, 凍奶茶就不太好。多謝$68加$3涷飲。同事試了肉骨茶,湯味不太濃,可以直接飲用;整個原粒蒜頭,試了一點,okay(蒜皮太厚,只吃了肉)油炸鬼脆,熱咸柑水有青檸,正。$72。下次又可以試下其他菜式。附近開了很多食肆,希望水準可以不斷提升。
下次又可以試下其他菜式。
附近開了很多食肆,希望水準可以不斷提升。
海南雞飯
2019-06-19 211 瀏覽
去先生公司附近搵佢食午餐, 撞到佢幾位同事, 佢哋話公司附近最近開咗間新嘅馬拉餐廳, 於是一齊去試吓我叫咗個新加坡喇沙摻摻同馬拉拉茶, 而佢就叫咗個無骨海南雞飯個喇沙摻摻嘅湯底好濃郁, 材料都算豐富, 有鮮蝦, 魚片, 白魚蛋, 豆卜, 半隻雞蛋同芽菜最特別嘅係佢仲會附上青檸檬, 俾你唧啲檸檬汁落個湯底到, 非常細心👍🏻👍🏻海南雞飯肉質嫩滑, 油飯亦好有雞香😋以港島區嘅餐廳來講價錢非常合理, 相信會成為佢哋之後成日嚟食午餐嘅地方
海南雞飯肉質嫩滑, 油飯亦好有雞香😋
  • 新加坡喇沙摻摻
2019-06-12 296 瀏覽
分享一下。難得有新店開幕,上星期六充滿期待的一探究竟。中午時分,門外有七八人在等,店內也有七八個空位,門外客人問何時可入座,店內職員說要等候安排。五分鐘後,人仍在等,位仍然空,家人入店內查問為何未能入座,職員說因為廚房一時未能處理太多柯打。另一個五分鐘後,被安排入座,眼見附近客人都在等待食物,頓時自己心裏有個底。坐下,找第一位職員下單,3個套餐3杯飲品,拌麵、NasiLemak、Laksa,熱咖啡1杯、凍美祿2杯。等候食物時,查看訂單,飲品出錯了:熱咖啡1杯、熱美祿1杯。馬上通知第二位職員更正訂單,當時她表示明白。然後第三位職員送上熱咖啡1杯、熱美祿1杯,當家人向職員說飲品是1熱2凍,而我補充正確訂單是熱咖啡1杯、凍美祿2杯時,第三位職員竟用手指住我說:『噓!我正在聽這男士說明訂單。』當下我覺得這職員態度很不客氣,但我明白工作太忙時,職員一定會有情緒,因此我選擇了安靜,沒有向職員發火。接著,第四位職員更正訂單為熱咖啡1杯、凍美祿1杯,仍舊是錯的。糾纏十分鐘後,第五位職員送上的是1杯熱美祿。最後我請一位穿著恤衫的男士過來跟進訂單,然後2杯凍美祿才送到。整件事,我覺得前線的職員都很無助和被
分享一下。

難得有新店開幕,上星期六充滿期待的一探究竟。

中午時分,門外有七八人在等,店內也有七八個空位,

門外客人問何時可入座,店內職員說要等候安排。

等候食物時,查看訂單,飲品出錯了:熱咖啡1杯、熱美祿1杯。

馬上通知第二位職員更正訂單,當時她表示明白。

然後第三位職員送上熱咖啡1杯、熱美祿1杯,

第三位職員竟用手指住我說:『噓!我正在聽這男士說明訂單。』

糾纏十分鐘後,第五位職員送上的是1杯熱美祿。

整件事,我覺得前線的職員都很無助和被動。

1. 廚房未能處理柯打,應該由高層向客人解釋,而不是由前線職員承受客人的不滿

2. 柯打出錯,應該馬上跟進,而不是由前線職員無辜被指罵

3. 任何人工作太忙時,都一定會有情緒,眼見同場有職員很忙有職員很閒,想職員不再為餐廳倒米,餐廳高層真的要下多點苦工

食物是很不錯,但所有的人與物都需要一點時間來磨合一下來更進一步。
新加坡喇沙摻摻
參峇燒魔鬼魚配蝶豆花椰漿飯
2019-06-08
20 分鐘 (堂食)
新加坡喇沙摻摻
參峇燒魔鬼魚配蝶豆花椰漿飯