2019-10-27 130 瀏覽
港島區食馬來西亞菜嘅餐廳唔多,今次去到北角試下有好多分店既馬六。差唔多兩點幾去到,已經有下午茶餐選擇。下午茶餐同午餐的餐牌差不多,只是份量較少。午餐我們選擇了海南雞喇沙摻摻,雖然海南雞份量不多,但雞肉非常嫩滑,而喇沙湯底清甜惹味。小食方面我哋叫咗一份咖央班蘭多士,多事焗到好脆,非常新鮮好味。下午茶我哋選擇了雞髀椰漿飯,估唔到下午茶份量都咁多。雞髀仲大過我隻手掌,皮脆肉滑,超水準。下午茶餐我哋叫左兩隻咖喱角,皮有點厚,味道普通。所有套餐都配有一杯熱飲,凍飲加$3 ,食馬來西亞菜當然要配返一杯凍拉茶,不過煉奶味唔夠重,有點遜色。

下午茶餐我哋叫左兩隻咖喱角,皮有點厚,味道普通。

2019-10-25
1K
2019-10-24 114 瀏覽
來到炮台山約朋友食下午茶,來到馬六呢間新加坡餐廳,真係好味夾超抵食啊。我們兩個人點了好多野食啊,有新加坡喇沙摻摻,蘇東柚子沙拉,娘惹椰絲班蘭糕,凍鮮柚子沙冰,榴蓮味道南洋咖央多士,馬拉盞通菜,凍古仔露椰青沙冰,埋單都唔洗$200,而且食物質素好好。我就好鍾意個喇沙摻摻,啦沙味道好正宗,而個多士也是至愛,剛剛出爐的多士好香脆,班蘭糕也是一個好好的甜品,口感夠煙韌,馬拉盞通菜也炒得好夠味。野飲方面也是抵飲,大大杯的柚子沙冰,還有原隻椰青沙冰,好解暑解渴,抵飲抵食,下次下午茶唔洗四圍中,來返馬六就啱曬。
2019-10-21
10 分鐘 (堂食)
2019-10-24 98 瀏覽
馬六多分店,今日試試炮台山呢間,平日lunch時間排哂隊,大大碗,份量多,試完發現真係抵食又好食。唔怪得成日經過都排哂人龍啦,奶茶嘅味好正,鍾意飲奶茶嘅都會喜愛
15 分鐘 (堂食)
午餐
2019-10-16 160 瀏覽
呢晚早咗收工,諗起之前喺新加坡食過嘅「白胡椒肉骨茶」,於是就嚟到附近嘅「馬六」,乘機回味一番。🍲肉骨茶湯肉味濃郁,排骨又入味又冧,肥瘦均勻,完全唔覺得油膩;白胡椒味辣辣哋,味道特別,我鍾意呢種味道。🥓跟餐仲有一細份爽脆油炸鬼,配肉骨茶湯又幾夾喎。🥤另外,嗌咗一杯「馬來手工拉茶」,好正宗,又香又滑,唔太甜,冰量適中唔會令拉茶太淡。💁🏻‍♂️座位闊落,企理整潔;樓面醒目,態度親切。😋總括嚟講,食物同飲品正宗好味,令人回味。環境同服務良好,值得嚟試食多幾餐。

馬六白胡椒肉骨茶

🥓跟餐仲有一細份爽脆油炸鬼,配肉骨茶湯又幾夾喎。

💁🏻‍♂️座位闊落,企理整潔;樓面醒目,態度親切。

2019-10-15
  • 馬六白胡椒肉骨茶
2019-10-11 125 瀏覽
沙巴燒雞碟豆花配椰漿飯 $62一上枱嚇親小編,個燒雞好大份😱😂 碟豆花mix落椰漿飯去煮,個飯變左藍色,好靚😍 碟豆花有美容瘦身功效,食多d都ok^3^ 燒雞髀皮脆肉嫩,一d都唔會乾身!但個飯略為不足椰漿味🤧.無骨海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $88海南雞好大份,夠嫩滑,雞皮唔肥,可以食落肚🤣 白胡椒肉骨茶對小編黎講有d辣🧐不過幾好味,又要怕辣又要飲😋.馬六📍北角電氣道264號地舖📍西灣河太安樓地下G24號舖📍西環石塘咀尼斯花園地下B舖📍灣仔巴路士街12號地舖
沙巴燒雞碟豆花配椰漿飯 $62
無骨海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $88
馬六
📍北角電氣道264號地舖
📍西灣河太安樓地下G24號舖
📍西環石塘咀尼斯花園地下B舖
📍灣仔巴路士街12號地舖
2019-10-09 259 瀏覽
炮台山.天后一向多食肆,終於開咗一間有質數嘅東南亞餐廳,以後lunch又有好野食😋一個人清清地嘆個下午茶,先來一個木瓜沙律,嘩...同價錢唔成正比,$28蚊竟然可以咁大碟😍柚子好甜,配酸酸嘅沙律汁,酸酸甜甜好醒胃👍🏻海南雞喇沙摻摻,原來係米粉+油麵,喇沙湯底好味,海南雞無骨啖啖肉,仲好滑添,成個湯底比我飲哂,辣辣地好正👍🏻加埋馬來手工拉茶,無論茶色同味道,都比平時飲開的奶茶好味,日後嘅午餐,又可以同班同事有多個好選擇了🥰
2019-10-07 124 瀏覽
最近炮台山開咗一間新嘅新加坡店,所以趁假日過黎試下。晏晝時段嚟到呢度都要等一陣間位。鋪頭嘅環境都唔算太差,不過就迫左少少。專誠黎食新加坡菜,當然要點海南雞飯,肉骨茶同埋喇沙。新加坡喇沙摻摻 $68喇沙湯底味道唔算太濃,冇乜辣味,少左d喇沙應有嘅惹味。配菜都算多。馬六無骨海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $88好大份嘅set lunch,價錢亦都反映左。你到新加坡餐廳,最期待嘅就係海南雞飯,好可惜呢個海南雞飯同埋肉骨茶都令人十分失望。首先海南雞飯嘅海南雞無雞味,一咬落去就知道係雪左好耐嘅雞,油飯味道都唔夠味。個白胡椒肉骨茶更不濟,只係得胡椒味,完全無新加坡肉骨茶嘅味道。黎到嘅時候仲要打瀉咗啲搞到成個盤都係湯,感覺有啲求其。馬拉盞通菜 $26一啲馬拉盞味都無,其實都唔只無馬拉盞味,係其他味都冇。雖然係好大碟價錢都幾抵,但味道真係爭d。熱紅棗枸杞桂圓茶 (跟餐)又係無乜味熱馬來手工奶茶 (跟餐)咁多樣嘢食,唯獨係個奶茶叫做入得下口整體而言,所有野食味道偏淡,價錢中等。

新加坡喇沙摻摻 $68

馬六無骨海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $88

馬拉盞通菜 $26

熱紅棗枸杞桂圓茶 (跟餐)
又係無乜味

熱馬來手工奶茶 (跟餐)
咁多樣嘢食,唯獨係個奶茶叫做入得下口

整體而言,所有野食味道偏淡,價錢中等。
星馬菜出名惹味香口,尤其是喇沙,也是我其中一款挺喜歡的國家菜式之一。不過香港好像不多地道的。之前在其他區見過這間店,才知道是主打星馬菜的餐廳。這次在附近買完餸,畢竟在北角區新開不久,順道過來吃個午餐。餐牌選擇很多,有點選擇困難了,最後點了一個很少機會吃到而賣相也很吸睛的餐。凍桔仔檸檬茶:檸檬茶就經常飲,而這個加了桔仔味道卻更不同,本以為會更加酸,但加些糖漿就剛好了。雖然桔仔細小,但檸味突出,有別於普通檸檬茶味,呷一呷有種清新的檸香。參峇燒魔鬼魚配蝶豆花椰醬飯:整條魔鬼魚扁平形,魚鰭位較厚肉。上網看過原來參峇醬是很廣泛使用的星馬辣椒醬,爆香的蝦米、辣椒碎、乾辣椒、蒜粒、紅蔥頭等等的香料混成的醬料。魔鬼魚肉跟平日常吃的魚不同,結實易撕開,沿著大大條魚骨就可以夾出整條魚肉,牙力好的人連脆口的魚骨也可以吃掉。藍紫色很美,混上椰醬的飯,帶椰汁香。一開始還以為很膩,但拌著香口的參峇醬及魚肉吃,倒是挺開胃上癮的。
2019-09-30 183 瀏覽
今日俾我搵到一間食下午茶既份量都可以好似正餐咁豐富既餐廳! 叫左無骨海南雞飯 ($42),雖然佢寫左輕量,但其實當正餐食都得,幾大碗下,好抵食。海南雞一定嫩滑就唔洗講啦,我都幾鍾意佢個醬汁: 黑豉油、蒜蓉及辣椒醬,我覺得黑豉油夠味杰身D,比起另外兩隻會濃味D較好味。連埋個油飯就非常夾!!叫左個馬拉盞通菜 ($26),原來都幾辣,但好惹味,辣味、蝦味都好突出!!成碟菜都好爽口好翠綠,用料幾新鮮,份量都係好足,算幾大碟!加左($8) 叫左個鮮柚子沙冰,超好味! 真係有柚子肉,而且佢係酸酸甜甜咁,好醒胃,佢個沙冰都幾厚,但飲落又滑又細,天氣咁熱最岩飲返杯沙冰!!坐既環境都幾舒適,我見佢調味粉度有喇沙葉好想試下咩黎,但因為我叫既野冇湯,難D試到,下次再試下。
今日俾我搵到一間食下午茶既份量都可以好似正餐咁豐富既餐廳!

下午茶
  • 鮮柚子沙冰
  • 馬六無骨海南雞飯
中日韓泰菜式常常吃,反而馬拉菜則較少吃。見過這間餐廳有其他分店,看看餐牌,原來是主打新加坡菜式,例如海南雞、喇沙、肉骨茶等食物。入面燈光光猛,裝潢新淨,應該是新開不久。翻開餐牌,色彩繽紛的菜式照片,對我這些不太認識馬拉菜的來說蠻有用,有照片參照一下。款款也很吸引,有飯麵小食,最後點了湯粉,有清湯也有招牌喇沙,最後揀了配上惹味咖喱的湯底。馬六咖喱麵:湯底較像喇沙味,椰汁味濃郁,而且挺辣,很開胃。特別之處為,夾雜兩款麵條,米粉及油麵。餸料豐富,魚肉、雞絲及扎肉,還有豆卜及乾蔥粒。每款特飲都加不同價錢的,亦有凍椰青的選擇。椰子水清甜,解辣且解渴,連椰肉也吃清光。

餸料豐富,魚肉、雞絲及扎肉,還有豆卜及乾蔥粒。
2019-09-25 79 瀏覽
朋友推薦平靚正的馬六,北角電氣道264號地舖,餐廳是新開業,裝修簡潔明亮,點左馬六無骨海南雞飯$68,海南雞肉質嫩滑,份量頗多,好味又 超抵食,配有三種醬料:黑豉油、薑蓉及辣椒醬。海南雞喇沙摻摻$66,有雞肉、豆卜和雞蛋,油麵加米粉,湯底濃香,椰奶味足,非常好👍味,值得推介。蘇東柚子沙律$28,沙律菜🥬很新鮮,蕃茄仔、柚子清甜加醬汁,酸酸甜甜配合得宜,清新爽口。這店服務員態度親切有禮,我會再回頭食其他食品。
裝修簡潔明亮,點左
  • 海南雞喇沙摻摻
  • 馬六無骨海南雞飯
  • 蘇東柚子沙律
2019-09-22 88 瀏覽
Lunch去左食馬六,都好多人食可能附近寫字樓&學校試左最出名既海南雞飯&肉骨茶既Lunch set, 同埋藍色飯🔶馬六無骨海南雞飯配巴生肉骨茶 $82海南雞啲肉質嫩滑,而且份量很多,食極都有!配上三種醬料:黑豉油、薑蓉及辣椒醬(我比較喜歡辣椒醬)肉骨茶好重藥材味,見到有杞子很補身,入面仲有大大嚿肉,而且好嫩滑,好好味。🔶沙巴燒雞配碟豆花椰漿飯 $62個雞脾又係好大舊,但個醃料個味我不太喜歡!個飯好得意係藍色架,而且有淡淡的椰香味!🔶南洋珈央多士斑斕味 $18麵包烘到好脆,中間仲夾左厚厚的牛油帶有淡淡的斑斕味,幾好味!以上兩個飯餐都有跟熱飲,叫左馬來手工拉茶、美祿個拉茶叫左少甜,好有馬拉味道👍🏻可以試下
Lunch去左食馬六,都好多人食可能附近寫字樓&學校
🔶馬六無骨海南雞飯配巴生肉骨茶 $82
海南雞啲肉質嫩滑,而且份量很多,食極都有!
配上三種醬料:黑豉油、薑蓉及辣椒醬
(我比較喜歡辣椒醬)

🔶沙巴燒雞配碟豆花椰漿飯 $62
個雞脾又係好大舊,但個醃料個味我不太喜歡!
個飯好得意係藍色架,而且有淡淡的椰香味!

🔶南洋珈央多士斑斕味 $18
麵包烘到好脆,中間仲夾左厚厚的牛油
帶有淡淡的斑斕味,幾好味!

以上兩個飯餐都有跟熱飲,叫左馬來手工拉茶、美祿
個拉茶叫左少甜,好有馬拉味道👍🏻可以試下

2019-09-12 127 瀏覽
新加坡喇沙摻摻($68)- 喇沙掺掺,有蝦,魚旦,豆卜,炸魚片,油麵十米粉,夾埋個味道好香口,奶味足,值得推介。馬六咖哩麵($42)- 有雞絲,炸魚片絲,豆卜,咖哩汁,麵係炸麵底,香口又唔會太辣。馬六無骨海南雞飯($42)- 海南雞好靚,已經拆骨,油飯好香滑,真係好抵食。獅城蝦春卷($16)- 春捲皮好特色, 皮薄,又長而幼,拌沙律菜及汁醬好野味。馬拉盞通菜 ($26)- 可能唔記得叫小辣好似有點辣,但好夠獲氣好食!跟餐+3 叫左兩杯飲品(手工拉茶)同(凍桔仔檸檬茶)

新加坡喇沙摻摻($68)

馬六咖哩麵($42)

馬六無骨海南雞飯($42)
- 海南雞好靚,已經拆骨,油飯好香滑,真係好抵食。

獅城蝦春卷($16)
- 春捲皮好特色, 皮薄,又長而幼,拌沙律菜及汁醬好野味。

馬拉盞通菜 ($26)
- 可能唔記得叫小辣好似有點辣,但好夠獲氣好食!

跟餐+3 叫左兩杯飲品(手工拉茶)同(凍桔仔檸檬茶)
  • 新加坡喇沙摻摻
2019-09-09 96 瀏覽
平日炮台山返工,每日Lunch都搵不同餐廳試試,馬六開了分店在公司附近,過了Lunch Hour仍然有人在門外等候,加上炮台山呢區無乜馬來西亞餐廳。等了1-2分鐘有位了,點了下午茶餐 馬六白胡椒肉骨茶配雞油飯,肉骨茶味道好正宗,仲有啖啖肉骨,石叻單骨雞翼 熱辣辣 好香的香茅味+ 馬來手工拉茶,味道同平日飲開的奶茶更香濃好味,今個午餐好滿足,餐廳店員的效率都好高,餐廳每張枱坐滿客人上菜都好快,不用等候太長時間。食物質數.環境衛生都好好,坐得舒適,整體都好滿意,以後午餐又多了一個好好嘅選擇。
2019-09-09
2 分鐘 (堂食)
午餐
  • 馬六白胡椒肉骨茶配雞油飯
  • 石叻單骨雞翼
  • 馬來手工拉茶
2019-08-21 209 瀏覽
下午時間三點幾來到這裏, 雖然唔使排隊, 不過要搭枱。點了一個下午茶的馬六加喱麵跟白咖啡凍飲, 再加多個小食咖哩雞串。 飲品最先到, 大約落單後五分鐘, 凍咖啡冇乜特別。 大約三分鐘後, 咖哩麵到, 材料有雞絲、扎肉、魚條及摻摻麵底。 雖然餐單顯示我一隻辣椒, 但係食落一啲都唔辣。 咖哩湯味道很普通, 夠熱。 食完個麵, 沙爹雞串都仲未到。 等了兩分鐘,終於出現了! 沙爹醬已經 淋了在沙嗲串上面, 沙嗲醬味道還可以, 但係啲雞串沒有味道。結帳多謝67元, 算係一般, 因為這間店舖面積很細, 但餐牌的食物有很多款式, 都很難做到高水準質素, 所以咁嘅價錢都差唔多啦。
下午時間三點幾來到這裏, 雖然唔使排隊, 不過要搭枱。

下午茶咖哩麵
白咖啡凍飲