2019-04-27
平時聽人講呢間食肆質素高,已經好想去試吓,但因為只招待會員,所以苦無機會去試,今日有朋友係會員,終於可以帶我去一嚐心願喇。食肆位於中環,係樓上舖,地點喺旺區,都好易揾。我可能到得較早,食肆顯得清靜,但到七點左右,已經差不多滿座了。門外貼上會員銀行名稱雖然話係只招待會員,但其實內裏環境同普通洒樓無大分別,只是裝修比較平實,印象較深刻的是侍應不斷添茶加水,熱得招待。香煎腐皮素鵝材料豐富,有雲耳、榨菜、冬菇、筍絲……等。 外皮煎得很香脆,沾喼汁吃,好開胃。豉汁蒸金錢鱔金錢鱔好新鮮,豉汁味道調校得恰到好處,豉味濃得嚟又不會蓋過魚鮮味。京蔥爆安格斯牛肉煲選用安格斯牛肉,經過爆炒,牛肉仍然鮮嫩,牛味依然充足。牛肉吸滿京蔥香味,加上香濃醬汁,很適合拌飯吃。懷舊薑汁糕其實已經很飽,但又忍唔住選了薑汁糕作為飯後甜品,薑汁糕做成千層糕模樣,可一片片撕下來享用,很特別。濃濃的薑味帶點點薑的辣,不太甜
門外貼上會員銀行名稱
香煎腐皮素鵝