2012-09-01 2087 瀏覽
因五、六、日常爆滿,為慶祝好朋友生日,早三星期前來預訂星期五的晚飯。各人準時7:30到達,坐下不久已嗅到陣陣臭豆腐味道,二話不說先來每人一件,再點菜!油爆蝦燻蛋臭豆腐*************砂煱雲吞雞*************蛋黃蝦京葱扒鴨富貴火腿油泡&吉烈沙追魚*************家常餅(大)鍋貼蒸素餃*************棗泥煱餅份量十足適合一大班人飯敘,食物質數和味道都能夠保持水準,難怪每日午飯和晚飯都坐無虛席!

油爆蝦

家常餅(大)

蒸素餃
棗泥煱餅

生日
  • 黃金蝦, 鍋貼,棗泥鍋餅
2012-03-23 1739 瀏覽
最近熬夜多多 想着周末要恶补一下胶原蛋白 第一首选就是元蹄啦 听说宁波商会的元蹄很出名 但是只接待会员入场 立刻找朋友帮忙订了位子 不过没有会员的食友也不用担心 这里可以现场报名 只要交$100会费 就立即生效 可以入场啦 今天是奔着胶原蛋白而来 快快开始分享菜式啦 凉拌马兰头 这是在家常吃的凉菜 看到菜单上有 很兴奋的立刻order 上来很大一盘 马兰头切得细细碎碎 加入豆干粒 用麻油拌匀 新鲜爽口 好开胃 红烧元蹄 主角上场啦果然很大分量 侍应会帮手切开大大的肉身 肉皮滑溜溜 很弹牙 几乎入口即化 而且不会很肥腻 而肉身也很结实 火候相当好 一拨动就很易分开骨头和肉身 满足一上午的期待葱煎包 朋友看邻座点的 也被鼓鼓的卖相吸引 面皮很饱满 表面洒以葱花或者芝麻 不过并没有加分增上香味 另外咬开的内里没有一丝流出来的肉汁 会稍显干身高丽枣泥饼 不太吃煎炸的东西 不过又被枣泥吸引到了 上桌时候觉得外形一般 用纸巾滤了一下油 恩 不会很饱油 拿起一块 咬开就有绵密的枣泥馅缓缓涌出 枣泥的香气绵绵的充满口腔 再赞一次今天吃的很开心 很难得吃到这么地道的浙江菜 餐厅环境虽然有小小拥挤 不过很

今天是奔着胶原蛋白而来 快快开始分享菜式啦

凉拌马兰头
红烧元蹄
葱煎包
高丽枣泥饼

今天吃的很开心 很难得吃到这么地道的浙江菜 餐厅环境虽然有小小拥挤 不过很干净雅致 围坐在周的客人 可以听到上海话的 杭州方言 顿时觉得特别亲切 真的好有聚会叙旧的氛围 会再找多个朋友一起来过

2012-03-18
凉拌马兰头
红烧元蹄
高丽枣泥饼
  • 紅燒元蹄,凉拌马兰头,高丽枣泥饼
2012-01-01 1261 瀏覽
尋晚同舊同事食飯,由於訂唔倒香港大學校友會,所以訂咗食友們介紹的寧波旅港同鄉會。七點幾嚟到,人唔多,地方都幾企理。當晚叫咗:素鵝、燻魚拼棒棒雞、蘿蔔絲鰂魚湯、魚香茄子﹝奇怪的選擇,不多每人都可以決定兩味餸,冇野講﹞、雪菜肉絲炒年糕、蔥油家常餅同高力豆沙。素鵝幾好食,南方整法係用油炸的,但唔會覺得油膩;燻魚味道只屬一般,棒棒雞則只有D粉皮好食,雞肉就嫌鞋咗D,醬料就OK咁啦,呢個拼盤唔係太理想;蘿蔔絲鰂魚湯唔係太有魚味,略腥,蘿蔔微微有D渣,唔掂;魚香茄子非常油,食落其實味道可以,不過就唔係太有「魚香」,只係食咗少少就冇人再染指;雪菜肉絲炒年糕非常好味,年糕炒得恰到好處,煙煙韌韌,雪菜唔會太鹹,大家都食不停口;蔥油家常餅係另一絕活,炸得香脆金黃而不見油膩,內餡好多蔥,味道一流,不過食落其實係幾油架,但實在太好味,我一個人都食咗三件﹝!﹞;最後係甜品高力豆沙,味道都合格,但係紅豆餡出手太重,破壞咗整體味道的平衡,而且蛋白外皮有少少油味,應該可以做得好D

2011-12-16
3 分鐘 (堂食)
紀念日
上次去已經係半年前, 已經覺得d食物差左, 所有酸甜及酸辣的菜式都過酸今次去, 五個人點了以下菜式:- 砂鍋雲吞雞個湯好咸, 食第一啖津白已經覺得好咸, 雲吞好味d- 鍋貼保持水準, 唯一一道菜大家都覺得ok- 排骨湯面同事話湯面似公仔面, 個湯好唔得, 排骨就普通, 無乜特別- 上海粗炒好淡, 無乜未, 以前好好食架, 我以往最鍾意呢碟餸- 上湯浸豆苗好多油, 唔似上湯浸.............食物已經差, d伙計仲態度好衰, 走埋黎話我張會員咭過期, 多謝$200, 我話我唔想再續, 你地d食物差左好多...我今次用同事張咭, 佢又話唔得...首先入會時, 張申請表無講只是一年會籍, 否則我唔入, 我以為$100係永久, 都好抵, 無所謂我最後續左, 唔想爭拗, 但叫人加水, 無人黎, 扮失憶..............................雖然續左, 但唔想再去囉, 背脊骨落呀~~~~~~~~~~~氣憤~~~~~~~~~~~~~~~ huffyhuffyhuffyhuffy無野好食, 所以無影相~~ 1

今次去, 五個人點了以下菜式:

- 砂鍋雲吞雞
個湯好咸, 食第一啖津白已經覺得好咸, 雲吞好味d

- 鍋貼
保持水準, 唯一一道菜大家都覺得ok

- 排骨湯面
同事話湯面似公仔面, 個湯好唔得, 排骨就普通, 無乜特別

- 上海粗炒
好淡, 無乜未, 以前好好食架, 我以往最鍾意呢碟餸

- 上湯浸豆苗
好多油, 唔似上湯浸.............

huffyhuffyhuffyhuffy

無野好食, 所以無影相~~

2011-12-12
2011-11-27 828 瀏覽
「同鄉會」是members only,所以自從membership要二百多元後,已沒再光顧了。承蒙有member同事並來,便可再回味喇。先來,吃上海菜,必叫的賽螃蟹。蛋白極濕潤,而且加埋蘑菇、毛豆、紅蘿蔔,整色整水,味道做不好,攪得不倫不類。炸素鵝,剛炸起,非常香脆!毛豆還是什麼豆凍糕,在menu上有個令人摸不萻頭腦的名字,好奇心駒使叫了。哎呀….原來是凍冰冰的咸糕,像綠豆的粉口+枝豆之類的味道,好怪,吃了兩三件,整碟放棄了。小籠包,很多湯汁,但餡很多肥粒,而且醃味很咸。酒醋魚塊,第一口吃,頗有酒香,再嚐真點,有點腥。魚塊只略略拉油,肉質腍腍, 「浸」在一灘玻璃獻上,成了「魚塘」。宮保雞粒,炒得乾身,惹味。雪菜上海年糕,本身沒味的年糕,切得薄薄,和剁碎了的雪菜,有如桂花酒釀丸子的美景!素菜包,內含豐富的碎菜餡,很juicy!這一餐原是期待的,因為以前常來,都好喜歡,但久別重逢,竟是「不愉快收場」。
承蒙有member同事並來,便可再回味喇。
先來,吃上海菜,必叫的
賽螃蟹。蛋白極濕潤

炸素鵝,剛炸起,非常香脆!
小籠包,很多湯汁,但餡很多肥粒,而且醃味很咸。
宮保雞粒,炒得乾身,惹味。
素菜包,內含豐富的碎菜餡,很juicy!
賽螃蟹
炸素鵝
什麼豆凍糕
酒醋魚塊
宮保雞粒
雪菜上海年糕
過份打獻/太油的豆苗:( & 素菜包 :)
爆菜餡!
2011-11-07
午餐
炸素鵝
宮保雞粒
雪菜上海年糕
爆菜餡!
  • 雪菜上海年糕、素菜包
2011-02-14 641 瀏覽
為慶祝奶奶生日, 在左選右擇之下, 我們選擇了這兒為她慶祝, 希望她福壽年年, 身體健康.在貴網看到這兒的口碑一直不錯, 趁機來慶祝一番, 即使未食巳經要付 $100 的入會費, 也沒有問題. 踏入酒家, 其裝修略為簡單, 並沒有多餘花巧的設計或擺設, 而地方尚算整潔. 侍應們也很落力加水及換碟,服務也不錯哩.食物方面 :1/烏筍海蜇頭, HK$120.第一次食烏筍, 看起來有點似是西芹/青瓜, 食下口感是脆嫩清新的. 海蜇頭晶瑩剔透, 被切成薄薄的一片, 而且有咬口. 混入了麻蔥油撈來一起同吃,的確是一很清新的前菜.2/五香燻魚, HK$80.這兒的燻魚跟平常的不一樣, 沒有像一般的煎炸乾旱. 它真的被燻過, 絕對保留了魚肉汁的鮮味, 很得香口. 而醬汁帶有小小甜味, 真的很可口.3/涼拌馬蘭頭, HK$80.馬蘭頭被切得細緻, 真的很考心機哩, 伴入小小的豆干, 再混入麻油一起來吃, 真的頗新鮮.4/美味煙燻蛋 * 4, HK$48.又係第一次食煙燻蛋, 一上枱時巳深深地被那像似是夕陽般的蛋黃所吸引, 蛋黄處於半凝固狀態, 再加上層次分明的蛋皮, 蛋白, 蛋黃的煙燻效果, 簡

服務也不錯哩.

食物方面 :

1/烏筍海蜇頭, HK$120.

2/五香燻魚, HK$80.

這兒的燻魚跟平常的不一樣, 沒有像一般的煎炸乾旱.

3/涼拌馬蘭頭, HK$80.

4/美味煙燻蛋 * 4, HK$48.

又係第一次食煙燻蛋, 一上枱時巳深深地被那像似是夕陽般的蛋黃所吸引, 蛋黄處於半凝固狀態, 再加上層次分明的蛋皮, 蛋白, 蛋黃的煙燻效果, 簡直目不轉移.
遞進口邊時, 巳嗅到陣陣的煙燻香氣, 放入口更吃出不口層次的味道在口腔湧現.
入口初時, 蛋汁緩緩滲出, 那糖心的蛋黃勁香蛋黃味,之後煙燻香味充斥整個口腔. 可知道這是一種非筆墨來形容的好味, 實在太令人感動.
因為太心急之際, 忘記了可配以淮鹽來同吃, 相信定必有另一番味道.

5/松子黃魚, HK$280.

魚身沒有像坊間般炸得過火, 這裡仍可保留著魚本身的鮮味. 而師傅細心地在黃魚頭裝上兩顆"眼睛", 賣相更顯嬌艷.
而色彩十足的糖醋汁酸甜酸度適中, 更伴有椰果粒, 蕃茄粒, 真的很有心思.

6/蒸臭豆腐, HK$80.

曾聽聞這兒的蒸臭豆腐相當出名, 所以一直抱著萬分期待來品嚐.
侍應送上枱時真的不覺有什麼特別, 只見到椒絲,毛豆,冬菇絲鋪在數件豆腐上, 不講也不覺它是臭豆腐哩.
急不及待夾起豆腐, 細心看了看, 發覺豆腐身有不小的氣孔. 一嚐過後, 沒有臭味亦不夠鬆軟, 真的很失望 ... 很失望.
唯有期待另一更加出名的杭州酒家,聽說那兒的紹興蒸雙臭,色香味俱存,令人非常回味.

7/椒盬元蹄, HK$200.

一般只食到紅燒元蹄, 而得知這裡有椒鹽元蹄, 那當然要一試.
份量很大的椒鹽元蹄, 炸至香脆無比的金黃色的豬皮, 皮下的肉甘香無比而且肥瘦均勻,連瘦肉部份也很鬆化嫩滑,十分惹味.
伴碟的川椒葉又係精彩之作, 雖然有點油膩但很香口, 還有椒鹽香味, 真的係滋味無比.

8/賽螃蟹, HK$90.

很特別的賽螃蟹, 因為加入了蘑菇片, 毛豆, 紅蘿蔔. 賣相有點怪怪並不吸引.
而蛋白炒得過老,成小粒硬塊狀,完全沒有軟滑口感, 很不濟.

9/冬筍塔菜, HK$160.

之前一直沒有食過冬筍塔菜, 這是第一次. 老實說塔菜很像小白菜, 但偏霉淋. 而冬筍很爽口並沒有渣滓.
不過後來才發覺這道菜要 HK$160, 真的大吃一驚, 很昂貴兼不值哩.

10/上海粗炒麵, HK$70.

跟坊間的差不多, 不過其材料尚算豐富, 椰菜絲, 冬菇絲和肉絲也不少. 而醬油亦十分香濃, 而且又不會過油, 這是不錯的.

11/蔥油家常餅, HK$45.

聽說蔥油家常餅是這兒的名物, 當然要一試. 圓形的煎餅一客8件, 好似是剛煎起,未食已經聞到好香.
芝麻均勻地舖滿面層, 餡料充滿著新鮮的葱粒, 厚薄適中,而且十分香脆同埋很鬆化, 簡直係外脆內軟, 很有水準. 食唔停 …

12/壽飽 * 8, HK$96.

這兒的壽飽比較大, 好彩係剛蒸好, 其飽身也很鬆軟和輕身. 餡料是豆沙, 味道又不太甜, 一人一個剛剛好.

13/涼拌腰花, HK$100.

又係第一次食 …
知道豬腰是要清潔得很乾淨, 才不會有陣惡味, 而且一定要新鮮, 否則真係難以入口.
這兒的師傅很出色, 不但把豬腰清洗得乾淨沒有異味,而且刀工細緻地把豬腰也開雙切花,令其入口爽脆.
腰花醬汁應該有大量麻油,薑蔥花, 糖及白醋, 令其色、其香更為吸引.

吃到此時, 大家的肚皮再撐不下去, 哈哈.
期望下一次可以嚐到這兒的甜品名物, 八寶飯、豆沙窩餅、高力豆沙、炸的芝麻擂沙等等.

後記 : 看回之前人家的價錢, 發覺這裡的食物漲價不少哩. 加一及茶芥後, 每人也要 HK$210, 而且眼看好像並沒有什麼貴價食品. 有點兒偏貴.
涼拌馬蘭頭
松子黃魚
蔥油家常餅
涼拌腰花
2011-01-21 698 瀏覽
有朋自遠方來,話想食上海菜,所以就帶左佢地去間佢地聽都未聽過既寧波同鄉會,食D喺外國食唔倒既正宗寧波風味。雖然寧波會係私人會所,不過未係會員既朋友唔洗驚,因為唔需要任何人介紹,只要填張好簡短既表格,同埋交$100年費就可以立刻成為會員,即時就有張臨時會員卡,效率好高。如果同桌已有會員,嗰$100可以入埋會員張單到添。環境衛生:酒樓式裝修,好簡單,絕對冇多餘既擺設或花巧既設計,非常符合經濟原則。地方打理得乾淨企理:雖然談不上潔亮如新,不過一定唔會見到一dat dat既舊污積,穿左隆既枱布同餐巾,或者係崩左既碗筷。小弟幫襯嗰晚大廳好爆好逼人,枱同枱中間唔係好多位,尤其係大枱附近,可以話係動彈不得;睇得出佢想用盡所有實用面積黎做生意。個人覺得最大嗰張枱頂哂籠只可以坐十二個人。隔暗設備可以話係零,所以除非好少人幫襯,唔係真係好嘈。個會其實係有間"會長房"既:如果擺一席(最多十四人),最低消費為 $6,000;如果擺兩席,最低消費為每席 $4,500。接電話嗰位姐姐仔好細心咁解釋話客人可以訂嗰間房,不過因為係"會長房",所以就算訂左房,如果當日會長突然有要求,客人係要讓返間房出黎比會長既,而工作

環境衛生:

個會其實係有間"會長房"既:如果擺一席(最多十四人),最低消費為 $6,000;如果擺兩席,最低消費為每席 $4,500。接電話嗰位姐姐仔好細心咁解釋話客人可以訂嗰間房,不過因為係"會長房",所以就算訂左房,如果當日會長突然有要求,客人係要讓返間房出黎比會長既,而工作人員就會喺大廳到用屏風間返間房比訂左房既客人用。請留意,寧波會有好多會長架,而且屏風間既房都有最低消費。

服務:
全場最落力既係一位哥哥仔:如果冇記錯,佢個名應該叫阿Ken;雖然佢冇著西裝,不過爸爸話佢一定係經理;佢做野真係效率高,反應快;落單,開酒,攞雪桶,分餸,可以一手包辦。相比起上黎,其他姐姐仔就好似豬油膏咁,好多時重唔明我地講乜,要等阿 Ken 處理返(服務分說明:阿Ken攞滿分,其他人就負一分)。

味道:
碟上並無多餘既汁液或油積,證明佢每道餸都有抺過碟先攞出黎,非常之睇得及得體。

清炒蝦仁:$160;選取好細隻既河蝦炒製,鮮甜爽口,好食過出面用中蝦或大蝦做既多多聲;最感動係佢唔油膩,冇落醋都唔會覺得溜;健康推介一。
清炒蝦仁
 醉鴿:$95;酒味香醇濃郁;鴿肉唔肥,不過就有少少嚡,唔夠嫩。唔知醉雞個肉質會唔會好D呢?
醉鴿
 鴨舌:$95;好少食倒咁軟熟滑溜同咁夠熱既鴨舌;如果唔係因為味道有少少咸,一定會在推介之列。
鴨舌
 砂鍋雲吞雞:$300/隻;個湯好夠火候,好有雞味;雞肉唔算嚡,不過可以再煮腍D;湯入面既紹菜就夠哂腍啦,而且好甜;雲吞個皮夠薄,唯一怪怪地既係個餡全部係豬肉,雖然肥瘦均勻,不過就好似食緊豬肉丸多過食緊雲吞囉。
砂鍋雲吞雞
 清炒鱔餬:$90;為安全起見,大家落單時一定要講明"清炒"鱔餬,要求古式煮法,即最後一刻先好落生蒜,"贊"熟油。依道餸簡直係頂瓜瓜,帶過咁多人黎食,個個都讚不絕口!首先,上枱既時候夠哂滾熱辣;鱔肉本身鮮甜無比,肉質幼嫩彈牙;炒功亦非常了得,做得好香口,而且唔會好似其他餐廳咁炒到杰 tat tat 或者一pat pat。成碟鱔真係一條骨都揾唔倒架!如果真係要雞蛋裡挑骨頭,身為蒜皇既我覺得生蒜份量可以再加碼。不過講真一句,寧波會既鱔餬係我喺香港食過之中最正既。古式推介二。
清炒鱔餬
 炸臭豆腐:$60 / 六塊;寧波會既招牌菜之一,臭味離遠未上枱已經聞倒,上埋枱你嗰日唔想洗頭都唔得。
炸得好鬆化,皮脆心軟,不過大家要小心個心熱呀。招牌推介三。
炸臭豆腐
 紅燒元蹄:$180;喺轉盤上轉左個圏比大家睇完,阿Ken就自動攞把刀黎幫我地切,D煙同香味重係肉身慢慢升上黎,好high呀。元蹄一D都唔肥,皮靚肉嫩,精彩到連D骨都識自動剝落黎,小弟不禁拍手叫絕。精彩推介四。
紅燒元蹄
 白肉片:$70;唔需要特別講明,個汁都會分開上。雖然個賣相好似唔係好得,不過意外地好好食,因為白肉切得夠薄,而且咬落一D都唔嚡。意外推介五。
白肉片
 雞火乾絲:$80;雞絲火腿絲夠幼;唔咸得黎重要甜甜地,幾得意。
雞火乾絲
 炸銀絲卷:$12/條;熱辣辣,新鮮炸出黎,未轉完一個圏已經冇哂,要encore既一味。個皮炸得好脆,但係個包入面就好軟熟。雖然包本身已經係甜甜地,不過加埋煉奶真係冇得彈,老豆果然冇介紹錯。Encore推介六。
炸銀絲卷
 小籠包:$40/半打;個餡同雲吞個餡好似一樣咁,都係肥瘦均勻既豬肉。個皮夠薄,不過就唔係好夠汁,所以唔係話特別欣賞。
小籠包
 生煎鍋貼:$40/半打;又係同一個肥瘦均勻既豬肉餡;個皮雖然厚,不過鍋貼係三款之中做得最好食既,因為佢煎得夠乾身得黎,個湯汁重可以保留喺入面,好啱我口味。餃類推介七。
後記:
1) 當日打電話黎訂位時,原本想訂埋幾個大餸,點知接線生話除左拆骨魚頭煲要最少一日前訂,其他餸菜都唔洗訂既。食唔倒寧波會招牌之一既拆骨魚頭煲(每份$500),家人友人都有少少失望。

2) 不論大枝或細支,紅酒定烈酒,所有酒既開瓶費都係$30一枝,好低。
3) 地點好就腳:巴士,地鐡,的士,小巴乜都到;食完飯重可以行上去老蘭飲返杯添。
2010-09-25
清炒鱔餬
炸臭豆腐
紅燒元蹄
白肉片
炸銀絲卷
鍋貼
  • 清炒蝦仁,清炒鱔餬,炸臭豆腐,紅燒元蹄,白肉片,炸銀絲卷,鍋貼
2011-01-17 471 瀏覽
親友聚餐,早於一個月前於寧波同鄉會訂枱和一些需預訂的餸菜。是晚人數夠多,可以試到不少菜式:頭盤:淆肉:其實是類似豬肉凍的東西,點醋吃味道不錯。醉雞:雞肉軟滑但酒味不夠濃。涼拌馬蘭頭:切得碎碎的,入口爽脆,好吃。煎臭豆腐:嗅上去沒有刺鼻的味道,但當放近鼻邊時就會有一朕頗濃的咸蝦味,外皮煎得脆脆,點甜醬和豆版醬更好吃。海蜇頭:溫度夠凍,入口非常脆,點黃芥茉好吃。主菜:樟茶鴨:鴨肉煮得軟淰入味,有濃厚的醬油味但不會過咸,皮厚但不油膩,也很滑,不錯,以附碟上的飽同吃更能減低油膩感。清炒蝦仁:有點不夠鮮甜,蝦肉未見特別爽口。紅燒獅子頭:其實是類似肉丸的東西,豬肉切得鬆軟,口感豐富;汁醬濃郁,送飯一流。鱔糊:炒得比外面的更深色,是用了黑醬油的關係吧;鱔條鮮味,質感軟淰,與芽菜都煮得濃郁入味,不過有點過多油,否則用來拌飯一流。拆骨魚頭:要預約的菜色,是將整個大魚頭起骨,再將肉與醬汁、荀、粉皮煮至入味。賣相普通,並且因為我不特別好魚頭,所以只覺得是普通而已,不過粉皮是好吃的。陽春麵:我沒有吃,聽說很好,一窩可以分出約十小碗呢。家常餅:細份的有八塊,其實是蔥油餅,有點油膩,不過非常惹味。如果有份量少一點

頭盤:
頭盤
淆肉:其實是類似豬肉凍的東西,點醋吃味道不錯。

醉雞:雞肉軟滑但酒味不夠濃。

涼拌馬蘭頭:切得碎碎的,入口爽脆,好吃。

海蜇頭:溫度夠凍,入口非常脆,點黃芥茉好吃。

主菜:
清炒蝦仁
清炒蝦仁:有點不夠鮮甜,蝦肉未見特別爽口。

拆骨魚頭

陽春麵:我沒有吃,聽說很好,一窩可以分出約十小碗呢。
紅燒獅子頭,家常餅
家常餅:細份的有八塊,其實是蔥油餅,有點油膩,不過非常惹味。如果有份量少一點的版本會更佳。
火朣砂鍋雲吞雞
火朣砂鍋雲吞雞湯:每人有一大碗,湯底非常鮮美,不會混濁;火腿芯還有一朕吸引的咸鮮味,今人忍不住將它叉鬆來吃。津白煮得有點過淰,雲吞則很好吃。

京蔥牛肉:沒嚐牛肉,不過吃了點爆過的大蔥,香口非常。

吃到這裏,大家已飽了九成,因每道菜的份量都非常大。不過因之前還預留了兩個甜點,所以大家唯有頂硬上:
南瓜八寶飯
南瓜八寶飯:以半個南瓜做底,上面釀住內夾住一層豆沙的黑糯米,上面以蓮子等裝飾,份量可說是巨型。侍應說可以加上桂花糖水同吃,糯米本身不甜,有口感但略覺得可以再淰身一點;蓮子也較硬;底部的南瓜肉粉綿但不甜。加上桂花糖水其實也不會再加甚麼甜,不過的確會加添一朕花的清香。
可惜實在太飽,大概都只能吃一點點。
飽身鬆軟非常
壽飽:十元一隻的份量不少,不過模上去飽身其實非常鬆軟和輕身;裏面不是常見的蓮茸而是豆沙,味道不像外面的死甜,是因為我們要求減甜的份量嗎?

大家吃得捧腹而歸,結賬則為三千多元,其中以火朣雞湯最貴,要一千元;其餘菜式相比之下便宜得多。
不過味道好,考的多是煮功和手工,將後者計算在內,這頓飯其實不算貴呢。
2011-01-16
頭盤
火朣砂鍋雲吞雞
紅燒獅子頭,家常餅
飽身鬆軟非常
2011-01-13 377 瀏覽
這是在openrice 寫食評的意外收獲:朋友們知道你欣賞哪一間餐廳,當他們在那裏有飯局,會想起你而邀約。今次要多謝S小姐,令我可以嚐到幾款上次吃不到的菜式。樟茶鴨其實上次也有叫過,但今次比較好,樟木和茶葉燻出來的香味更豐富。鴨身也夠「肉地」,厚度可以用伴碟的小饅頭夾着,連炸得甘香的鴨皮一起吃,減低油膩和罪惡感。金沙蝦則是新嘗試。這個菜式的賣相不俗。一隻隻中蝦被一層鹹蛋黃包着,像穿了一身金色的薄紗。輕輕用口剝開這外衣,白裡透紅的蝦肉便一絲不掛地呈現眼前,叫人好想一口吞下去(我覺得這是男人對這道菜的聯想,不知他們是否同意?)鹹蛋黃在口中留下的餘韻令蝦肉更惹味。我們連碟面剩下的也不放過,用來伴家常餅,好吃到令人忘記何謂膽固醇。然而終極高脂高膽固醇的魔鬼現在才出場,各位觀眾:紅燒元蹄!享受這道菜必須把健康飲食的原則拋諸腦後。把瘦肉連肥肉和豬皮一起放入口,還要把汁撈飯。然後你會充分地領略上海菜濃油赤醬的特色,豬肉以花雕酒、冰糖、醬油炆出來的汁,足夠連下三碗大飯。瘦肉部份入味而鬆軟,有面層肥肉的油份滋潤,完全不覺粗糙。肥的位置也不覺油膩,經長時間的炆煮,只有膠質的口感,好像有豐富的骨膠原,對皮膚

然而終極高脂高膽固醇的魔鬼現在才出場,各位觀眾:紅燒元蹄!
享受這道菜必須把健康飲食的原則拋諸腦後。把瘦肉連肥肉和豬皮一起放入口,還要把汁撈飯。然後你會充分地領略上海菜濃油赤醬的特色,豬肉以花雕酒、冰糖、醬油炆出來的汁,足夠連下三碗大飯。瘦肉部份入味而鬆軟,有面層肥肉的油份滋潤,完全不覺粗糙。肥的位置也不覺油膩,經長時間的炆煮,只有膠質的口感,好像有豐富的骨膠原,對皮膚有益,不妨多吃--至少我是這樣自我催眠的

這頓飯大致上都十分滿意,但我有一點給店家的溫馨提示:我知道臭豆腐是上海名菜,它的「香味」卻不是人人受用。逛街時尚可掩鼻逃生,在食肆便是坐以待斃
,很可憐啊!可以仿效滿X甜品設「臭豆腐專區」,讓不吃的客人有生存的空間,則功德無量了。
2010-12-16
  • 紅燒元蹄
2010-12-04 369 瀏覽
好友聚舊,唔係講派頭。所以當我知道R小姐爲我們一班同學相識N週年紀念選了實而不華的寧波旅港同鄉會,心裏真暗暗叫好。走進預留的廂房,見到很多久違了又熟悉的面孔。歲月轉眼過,但正如R小姐所說,時光彷彿在那晚倒流,大家回到晚晚在canteen 一大圍枱嘻嘻哈哈地開飯的日子.......有好心情便什麼都好吃,所以我只特別介紹幾款特別好吃的菜式了。先說頭盤吧,看見燻蛋的蛋黃軟軟融融有如泛着金光的夕陽,已不可能不下箸。但別心急,別忘了灑一點淮鹽,因為蛋的本身沒有鹹味。放進口裏,先感到濃冽的煙燻香,然後蛋香滲透出來,互相輝映。我想,這是一隻無添加配料的雞蛋所能達到的終極美味了。吃過了一兩款主菜後,侍應捧來了蘿蔔絲鰂魚湯。我是非常討厭魚腥味,絕對不喝魚湯,想也沒想便整碗推給老公。他卻說:「你先試一口吧。」我嗅了一下,咦,沒有異味呢,便呷了一囗。嘩,不得了,世上竟有完全不腥的魚湯,趁熱飲,簡直是香。那陣比雞湯更圓潤的鮮甜,像鰂魚在口裏游來游去然後滑進喉嚨。結果連盡兩碗,旁人不得指染,哈哈!家常餅也是這兒的名物。它是一個圓形的煎餅,上面鋪滿芝麻,裏面是翠綠的香葱餡。咬下去,第一個口感是脆,來自煎過的芝麻皮

家常餅也是這兒的名物。它是一個圓形的煎餅,上面鋪滿芝麻,裏面是翠綠的香葱餡。咬下去,第一個口感是脆,來自煎過的芝麻皮。第二個口感是爽,來自炒過的,新鮮的葱粒。芝麻和葱混合餅底的味道,令人明白何謂「齒頰留香」(到現在執I Phone 寫食評的一刻還在回味啊)

這時已九成飽了,侍應又拿來另一樣煎得噴香的東西出來,原來是煎八寶飯。它加了黑糯米,在軟棉中有咬口,而且減少了煎時所吸的油份。豆沙也香而不過甜。我相信美滿的一餐應有甜品作結,值得為它開動甜品胃。

我們都是幸運的人,在不識愁滋味的日子相識。共同渡過不少快樂又難忘的片段。在N年後,仍有緣相會,開開心心地分享美食,笑言談昨日今日的趣人趣事,實在難得。多謝R小姐搞這次週年聚會,及借出貼在這裏的珍貴圖片。下一次可不可以不用等N年?
2010-11-24
  • 蘿蔔絲鰂魚湯
  • 燻蛋
  • 家常餅
  • 煎八寶飯
2010-10-30 285 瀏覽
在會所臨立的中環,寧波會所算是入會相宜而食物水準平均的地方。一行四人點了以下美食:燻蛋:一隻出色的燻蛋最緊要烹調得宜,蛋黄處於半生熟狀態,入口蛋汁溢出,煙燻香味處處。這兒的燻蛋確能達到這要求,不錯!臭豆腐:剛炸起的臭豆腐「香氣」+足,入口唔油膩,外層脆脆,內裡盪嘴,配上至愛的甜醬來吃,+分美味!雪菜桂花球:桂花球鮮味程度一般,口味略鹹。紅燒獅子頭:肉丸口感還算鬆化入味,OK。砂窩雲吞雞:雲吞以滿滿肉碎作餡料,配以半只小雞放湯泡製,都是一般吧。雲腿津白:濃淡食材共冶一爐的菜式,OK。葱油餅:出品香口鬆化熱辣辣,好食喎!香蕉高力豆沙:即叫即整,OK。
雪菜桂花球:桂花球鮮味程度一般,口味略鹹。
紅燒獅子頭:肉丸口感還算鬆化入味,OK。
雲腿津白:濃淡食材共冶一爐的菜式,OK。
葱油餅:出品香口鬆化熱辣辣,好食喎!
香蕉高力豆沙:即叫即整,OK。
[28/10/2010; Thu]

2010-10-28
2010-09-04 577 瀏覽
過開中環搵朋友,咁順道食埋晚飯先歸家啦 ~ 雖然話明係同鄉會啫,但唔寧波鄉里都黎得食飯架,我鄉下都唔無寧波。原來依間食肆都幾出名架喎 ~前菜兩小碟,咸菜加左啲麻油,香香甜甜,好開胃。鹽水花生,林得黎有趙口,咸咸地又充滿水份,由細到大都好鍾意食,因我唔多喜歡食乾花生既。燻蛋,必食 ﹗食到停唔到口,食左整整一隻仲想繼續食,真係可以連吞半打,實在太好味,但要留肚試其他菜式,所以都要為大局著想,忍。蛋黃糖心勁香蛋黃味,天然蛋黃甜味,加少敨椒鹽同吃,更提升燻蛋既味道 ﹗朋友仲意為係日本溫泉蛋,哈哈,咁遠飛黎咪好貴?三色併盤配芫西豉油,自選冷盤。白肉,無咩特別,五花腩一片,但嚥嚥靭靭,完全無肥膩感或食緊煙肉既感覺。海蜇,完全無調味,如果落啲麻油會更香口,得個爽字,無味囉,可以點啲芫西豉油同吃。怪味雞,真係唔知咩味,好普通囉,無特別。火腿津白,如果淨食金華火腿又實在太咸、如果淨食上湯津白又單調又寡,必須要一齊食,味道方可以得到平衡,咸香加鮮甜。如果用津白卷住金華火腿同吃更好。小籠包,放左一段時間,所以包形已塌下,皮變硬、汁收乾,完全唔燙口,可以直接整隻放入口。肉鮮味濃,仍有少量肉汁,有幾滴。味道唔錯

小籠包,放左一段時間,所以包形已塌下,皮變硬、汁收乾,完全唔燙口,可以直接整隻放入口。肉鮮味濃,仍有少量肉汁,有幾滴。味道唔錯,算係好食,最衰唔係灌湯小籠包囉。但依度比其他食肆既餡多好多,大大份。如果即叫即蒸即上枱,應該會有返正常水準 ﹗

紅燒獅子頭,先炸後炆,香濃豬肉味既肉丸,炆得入味,好食 ﹗但一定要趁熱食,凍左就唔好食,啲芡會琼到一舊舊。

寧波炒飯,有咸肉、蝦米、菜粒,係咁多,好普通好普通既炒飯,而且我一向最憎就係炒飯會落菜,搞到啲飯濕笠笠。味道一般,食兩啖已唔想再食,好想又搞啲救命辣椒油渣撈黎食,唉。楊州炒飯係 NO.1 ~

蘿蔔絲鰂魚湯,好清甜既湯,可能因為差不多食晒濃味既送菜之後個湯先到,覺得個湯特別淡,但仲飲到有魚味既。鰂魚太多骨食唔到,但都咬左幾啖,味道都算鮮啦。

酒香湯丸,因該係甜米酒來的,十足十細個阿媽釀嗰啲客家甜米酒味。

高力豆沙,點解叫高力呢?人名黎架?點解唔叫大力呢?熱辣辣,裡面係豆沙餡,少少甜,比我依啲唔多愛食甜野既人最啱。

咸菜、鹽水花生
酒香湯丸
高力豆沙
2010-08-18
紅燒獅子頭
  • 燻蛋、紅燒獅子頭
2010-08-19 280 瀏覽
1. 家常餅 $40 – 好香 2. 臭豆腐 每件 $12 – 食完個口非常臭,但好味 3. 燻旦 每隻 $10 – 好淡,無乜味,可以不吃 4. 三色拼盤(海蜇、燻魚、醉雞)$170 – 份量都 OK 5. 涼拌雞絲粉皮 $70 – 正常 6. 黃金蝦 $190 – 好多咸蛋,但咸咗少少 7. 清炒蝦仁 $160 – 好好味 8. 涼拌馬蘭頭 $70 – 原來好細碟 9. 年糕炒蟹 $330 – 好大,年榚好好味、隻蟹都唔錯 10. 賽螃蟹 $80 – 正常 11. 香蕉高力豆沙 每件 $10 – 好正 茶介每位 $10 及加一服務費
1. 家常餅 $40 – 好香

• 年糕炒蟹
  • 香蕉高力豆沙
  • 家常餅
2010-08-11 468 瀏覽
今次打孖為兩位8月份生日嘅朋友慶祝。我負責出 e-mail 俾廿幾個朋友,另外,好識食果位朋友建議嚟呢度食。點知出 e-mail 之後,無咩人覆,攪到我無哂心情!起初,我聽到<寧波旅港同鄉會>呢個名,我以為係私人會所,原來係間酒樓!食上海及寧波菜。一上到去,見到門口註明 "會員專用"。咁啱我個朋友正係會員!當晚所有食物由佢發板!我哋 5 個人,叫咗:1) 素鵝拼豬手呢味前菜,係一冷一熱。熱嘅係素鵝,而豬手係凍食!兩者同樣要蘸醋,前者蘸黑醋,後者蘸醋。我梗係趁熱先食素鵝啦!腐皮煎得金黃色,略帶些硬身,入面包咗磨菇絲,味道算唔錯!至於豬手,十分滑,一夾嘅時候先跌落枱,再夾就"撲"一聲跌落碗醋到,真失禮! 結果,嚿豬手浸完醋 SPA ,我才可品嚐一番!本身雪過之後夠爽身、幾彈牙同入哂味!2) 烏筍海蜇頭呢個餐前小食!雖然賣相不錯, 但味道淡了一點;如果加埋麻油就更好味!海蜇頭晶瑩剔透、比一般條狀海蜇更有口感,很爽口!唯獨無咗一點煙韌。烏筍顏色似西芹,食起嚟似青瓜咁爽!我都喺第一次食烏筍,感覺清新!3) 糟溜魚片咁多味菜,我最鍾意食呢個。 以花雕酒做芡汁,甜甜地仍不失酒味。就算

我哋 5 個人,叫咗:

1) 素鵝拼豬手

2) 烏筍海蜇頭

3) 糟溜魚片
咁多味菜,我最鍾意食呢個。
以花雕酒做芡汁,甜甜地仍不失酒味。就算我唔飲酒,都接受到。幾塊黑色木耳墊底,面頭好多魚片,黑白分明!魚片夠滑又唔腥,而且唔會一夾就散,但係大家食極都食唔出係咩魚嘞!相信唔會係班片啦!邊有咁 so 呀!

4) 豆瓣莧菜
聽到豆瓣,以為同豆瓣醬有關!原來係剝咗殼嘅新鮮蠶豆與蒜頭炒莧菜。呢個配搭出嚟效果唔差喎!都幾香,睇真啲,油咗少少!莧菜同埋蠶豆軟身又夠腍,對鍾意食清淡嘅朋友,確實係一個唔錯嘅選擇!

5) 雞火乾絲
以材料簡稱取其名:「雞」絲、金華「火」腿絲、豆腐「乾絲」,仲有白菜。相信最考功夫非呢道菜莫屬!豆腐乾砌得超幼細,金華火腿絲亦唔例外。以金華火腿嘅咸味滲入豆腐乾,惹味非常!白菜入味不在話下,加上夠哂多汁,如果餸飯真係一流!可惜,我哋連粉麵飯都無叫到!至於雞絲比較欠奉,得幾條仔,仲要唔係手撕雞絲,係細細條半透嘅雞柳絲。

6) 家常餅
大家當係蔥油餅,因為入面有好多蔥粒,仲有芝麻好均勻舖滿面頭。剛剛煎起熱辣辣,未食已經聞到好香,香脆得嚟夠鬆化,真係食得好滋味。不過,經高溫油煎,索咗唔少油,實在太飽餾!
我食咗一塊已經投降!剩餘三塊,不得不讓給三位男士食!

7) 炸銀絲卷
銀絲卷炸得金黃,砌開 4 件。雖然我好想食,都係讓俾佢哋食!
大家起碼可以一人一件唔使爭!

8) 炸湯圓
起初以為用麵包糠包住湯圓攞去炸!反而係湯圓面包住白芝麻去炸!外表炸得金黃,賣相好似煎堆。名不副實外脆內軟!入面係熱辣辣嘅流心黑芝麻蓉。
怪不知個朋友好細心 remind 大家,食到中間小心燙口!

其實,呢度都坐得幾舒服,唔會覺得迫!

埋咗單,聽見朋友 06 年嘅會員費$20,係永久會員;問吓而家會員費幾錢?已經飆升至$100,豈不是每年加$20?!

素鵝拼豬手
糟溜魚片
豆瓣莧菜
家常餅
家常餅-好多蔥粒
炸湯圓
呢個擺設好吸引!
寧波大學鼎形擺設
2010-08-08
素鵝拼豬手
糟溜魚片
豆瓣莧菜
家常餅
家常餅-好多蔥粒
炸湯圓
呢個擺設好吸引!
寧波大學鼎形擺設
2010-06-14 154 瀏覽
上一次試過這裏的脆鱔、蟹炒年糕、家常餅、鎮江肉等覺得很不錯,是次拉埋愛吃上海野的父親入會。叫了鎮江肉,父母都贊好,還說點mustard比較好;海蛩有點太油;小籠包一客八大個,皮不算特別簿湯不算特別多,下次可不叫;臭豆腐即叫即炸即上碟,但有點實,父親連叫灣仔的比較鬆化好吃。炒鱔糊則甚有驚喜,條條鱔甚有魚鮮味,拌飯一流。最後上桌的砂窩津白,一看,為何有肉丸豬肚雞肉的?難道上錯菜?但菜單又沒寫錯喎?還望高人指教。埋單四百八,爸爸吃得很滿意,看來下次試別的菜有望了。:)
叫了鎮江肉,父母都贊好,還說點mustard比較好;

海蛩有點太油;

小籠包一客八大個,皮不算特別簿湯不算特別多,下次可不叫;

炒鱔糊則甚有驚喜,條條鱔甚有魚鮮味,拌飯一流。

埋單四百八,爸爸吃得很滿意,看來下次試別的菜有望了。:)
2010-06-13