2022-09-28
去開佐敦突然想飲茶,醒起有朋友介紹過有間好Fancy嘅酒樓,問完地址之後即刻去試下先一出𨋢見到個裝修就知道落重本,靚裝加埋懷舊嘅擺設,例如打字機,舊式電話等等,就同間餐廳個名呼應返 — 香江花月凳都未坐暖就俾阿女捉咗去夢幻發光波波場景打卡。餐廳環境典雅,好似穿越返去50年代嘅舊香港,連用餐嘅餐貝都別具格調,選用白底藍花瓷器,好有懷舊風情🫖想飲茶又唔係想食好多野,呢度就啱晒,呢度都點心套餐之餘,就算散叫點心,價錢都算公道🤑我地叫咗原籠馬拉糕,奶黃金絲雞,泡菜櫻花餃,叉燒包同金沙牛肉炒飯🥢馬拉糕係阿女最愛,一定要試,果然阿女好鍾意,啱晒佢口味叉燒包嘅餡料同醬汁十足,熱辣辣食得非常滿足🐤奶黃金絲雞係用咗好多層嘅酥皮包住奶黃嚟炸嘅甜點,入口勁鬆化,奶黃甜度啱啱好至於泡菜櫻花餃,有少少泡菜味,蝦肉都算多同大粒,真係足料🌸到個金沙牛肉炒飯喇,有淡淡嘅鹹蛋香,飯粒被鹹蛋包住,仲要呢度唔係用三色豆炒㗎!老公最滿意。下次一定要再嚟試下其他特式點心🧆
馬拉糕係阿女最愛,一定要試,果然阿女好鍾意,啱晒佢口味
叉燒包嘅餡料同醬汁十足,熱辣辣食得非常滿足
至於泡菜櫻花餃,有少少泡菜味,蝦肉都算多同大粒,真係足料🌸
下次一定要再嚟試下其他特式點心🧆