2014-05-25 1951 瀏覽
唔係因為韓風, 因為今日真係餓, 所以我就叫左個牛肉石頭飯。好快佢就上黎~韓菜of coz有kimchi, 但一d都唔好食!食左一啖之後就冇再食過~我個石頭飯? well~- 蛋太熟, 蛋白已經煎到熟哂....平時係大慨生既蛋比我地去"撈"黎食..呢個點"撈"??- 牛肉...咩事??佢係一舊舊而唔係一絲絲..而且佢用太多勁野去"拿"個d肉, 肉冇咩..得個鬆- 配菜...呢d完全唔係石頭飯配菜, 講笑咩 有蕃茄..仲要係車喱茄? 救我唉~ 真係韓國菜?!?!?!?!!
好快佢就上黎~

我個石頭飯? well~

唉~ 真係韓國菜?!?!?!?!!
2014-05-04 1952 瀏覽
今日係旺角行完街,朋友介紹叫我幫襯首爾,大家都鍾意韓國所以成班朋友一齊去都好,星期五間間餐廳都好多人,個陣時夜晚食飯時間,門口都有唔少人等位,好彩等左弓陣唔洗等太耐就有位,我就叫左個雞肉石頭飯,個人口味黎講唔錯,幾好味,我覺得淡淡地唔錯..不過大致上都OK既,最緊要係佢夠哂熱,同埋個肉都幾多食,好入味,而朋友就叫左個炒烏冬..佢話幾好食...我都試左佢少少都真係唔錯架...未好多配料,不過就多油左少少,食完之後好快就,出面原來仲有其他人等位..總括來說..呢間餐廳算不錯..價錢都可以接受..下次會再去試...

2014-05-04 1598 瀏覽
今次我地一行兩個半人去試吓韓仔風味。我地叫咗、沙律、炒年糕、海鮮豆腐禽鍋、仲有炸醬麵。沙律有蟹柳絲、青瓜絲、生菜、粟米、車尼茄、拌芝麻醬、味道唔算好特別、好多餐廳都會有既沙律、都ok啦👌👌炒年糕、有d似食豬腸粉加好多好多既辣醬咁、但又唔算好辣、年糕本身無味、真係要靠個醬先有味、都👌👌啦。海鮮豆腐鍋、海鮮好新鮮、再加咗已調味豬肉片、令到個湯底好鮮甜、d肉片仲好爽甜、鍋底有粉絲、如果唔飽、可加錢要白飯或者烏冬。最後、個炸醬麵、麵底好食、個醬似好濃味既麵豉醬加薯仔、肉碎、但佢又唔太咸、都幾好食。
今次我地一行兩個半人去試吓韓仔風味。
我地叫咗、沙律、炒年糕、海鮮豆腐禽鍋、仲有炸醬麵。
2014-05-03
2014-04-27 1877 瀏覽
我在附近工作的,經常都會到女人街食飯,首爾也是常去的,不過就未試過上openrice寫食評。呢間餐廳都幾多人的,有時要等位,不過d侍應都好配合,通常好快幫我地搵到位。裏面播住既系韓文歌,雖然少聽,但覺得比較舒服。散叫了個韓式烤肉伴飯,雜感冷面,泡菜鐵板牛肉飯,海鮮䈡餅,3個人share .首先個伴飯先黎,唔,個樣幾靚仔喎,好多料,有個汁比你mix個飯的,我仲問了waiter拿了韓式辣醬一齊mix. Taste good  I like it 之后就系個泡菜鐡板飯,哇,真系好香,我朋友最like香口野。雜感冷面是湯的,甜甜地,上面有几多配料;蟹柳,蟹子,甜雞旦條,仲有其他。。唔記得了。。反正味道不錯。麵是韓國橋麥麵的。海鲜葱餅, 黎到幫你切開了4塊,不用自己cut, 不油 which is how I like  it 一定要落個汁,個汁帶起個味道,唔落便淡一点。呢到都有fusion 餐,味道不是做傳統的, 較適合我地多d。今次冇order豆付鍋,因但我見隔离枱個d好多都有,應是該是推介。。wait for next time

裏面播住既系韓文歌,雖然少聽,但覺得比較舒服。

I like it

一定要落個汁,個汁帶起個味道,唔落便淡一点。

2014-04-15
5 分鐘 (堂食)
  • 泡菜鐡板燒飯,韓式伴飯
  • 雜感泠麵
2014-04-14 1484 瀏覽
身處旺角, 突然想吃韓國石鍋飯, 走到橫街碰碰運氣, 果然有家從招牌就說明賣韓食的.而且滿有人氣, 需要拿籌等候.座位有點狹窄, 如遇shopping豐收或本身拿大背包大手袋的話, 要注意能否安置和安食(如必須放在腿上的話). 2人必須搭枱, 則更需注意會否隨身物騷擾他人. 放小菜是韓國餐廳特色, 這店都有做到了, 大眾口味, 泡菜不算酸. 泡菜烤肉頭腐鍋配飯($65): 湯熱味濃, 粉絲與豆腐很配合, 送白飯一流, 如果豆腐再多一點點就更好了.傳統石頭碢飯牛肉 ($67): 我第一次見石碢飯的肉是呈粒狀的!!! 難道叫錯了排骨石鍋飯了嗎!? 而且肉質韌, 難咬開, 整體味道普通 (就是有點肉汁的咸味+辣醬拌蔬菜飯吧). 但很夠熱, 長頭髮的話小心燙到.煙肉泡菜卷($43): 有寫明"3卷", 正是這小碟上的一串, 有點貴.  泡菜和煙肉本身都有味道, 很難失手的一道小食吧(?!) 煙泡卷的內部. 就是一塊煙肉包裹泡菜吧. 味道偏咸(正常煙肉味道)不過不失.韓風一口雞 ($40): 在字面上都說明得很清楚, 是韓風, 是風格上似韓國炸雞, 不是正宗畫葫蘆, 叫一口雞的話名過其實, 叫"
而且滿有人氣, 需要拿籌等候.
傳統石頭碢飯牛肉
煙肉泡菜卷
韓風一口雞 ($40): 在字面上都說明得很清楚, 是韓風, 是風格上似韓國炸雞, 不是正宗畫葫蘆, 叫一口雞的話名過其實, 叫"一粒雞"比較好, 肉塊小得可憐, 牙齒想要感覺到在咬東西的話, 得多夾兩三"粒"才夠, 而且醬料不配合, 稱咸說不上, 叫辣又未及程度.

如果真正要用味覺感受韓國文化, 建議去尖沙咀的韓國街找合意的食店, 這家是有包含為迎合香港人口味而改良過的韓國"風"食物, 而不是正宗.
題外話/補充資料: 座位狹窄, 必須搭枱, 用不鏽鋼圓身筷子而非韓國扁筷, 店員不是很友善, 在背通道的座位有時要讓開給進入或離開的客人走過, 小插曲: 店員在收拾時不小心弄翻水, 新客要入座, 搭枱客見到提醒座位有水才懂得要清理, 而且只是用本身的抹枱布隨意抹走, 衛生與自覺性欠佳.
2014-03-21
煙肉泡菜卷
2014-04-11 1310 瀏覽
行行下街想食野,見到呢間韓國餐廳就諗住試下啦2個人叫左3樣野,再加2杯紅棗茶不知咩黎既前菜我諗係黑椒粉絲加翠肉瓜2樣都唔好食,尤其係粉絲,涷冰冰又勁重黑椒味其實我唔明點解韓國餐廳唔係俾泡菜果d醃菜做前菜?第一道黎既炸醬麵我之前未食過韓國炸醬麵,所以都唔知呢個算唔算係正宗味道普普通通,但係又有黑椒味…炒年糕賣相幾好但味道一般呢間野既泡菜好酸,唔岩我口味藍青口一向係我既至愛呢間既藍青口真係唔係好掂成碟得果6隻,重要好“鞋“口,藍青口最緊既滑口都冇埋中間一堆我唔鍾意既泡菜(平時我會食,但係呢間泡菜真係唔岩我)全餐最好味既就係紅棗茶…
行行下街想食野,見到呢間韓國餐廳就諗住試下啦
2個人叫左3樣野,再加2杯紅棗茶
前菜
不知咩黎既前菜
我諗係黑椒粉絲加翠肉瓜
2樣都唔好食,尤其係粉絲,涷冰冰又勁重黑椒味
其實我唔明點解韓國餐廳唔係俾泡菜果d醃菜做前菜?
第一道黎既炸醬麵
我之前未食過韓國炸醬麵,所以都唔知呢個算唔算係正宗
味道普普通通,但係又有黑椒味…
炒年糕
炒年糕
賣相幾好但味道一般
呢間野既泡菜好酸,唔岩我口味
泡菜抄藍青口
藍青口一向係我既至愛
呢間既藍青口真係唔係好掂
成碟得果6隻,重要好“鞋“口,藍青口最緊既滑口都冇埋

全餐最好味既就係紅棗茶…

題外話/補充資料: 仲有呢間既廁所真係超惡劣…
2014-04-09
2014-04-08 1198 瀏覽
今天晚上和朋友到首爾吃晚上歺。7時多已滿坐,等了5分鐘可以入坐:)叫了一個2人d餐,有金菇肥牛豆腐鍋,烤肉石頭鍋飯、海鮮蔥餅和2杯飲品兩杯豆腐鍋豆腐嫩嫰的,湯辣辣的,這裡豆腐鍋特色是滾著上的,我另加了一個白飯,湯飯好好味烤肉石頭鍋飯,有飯焦的:)香!伴隨有個石頭鍋飯醬給你另加辣的,海鮮䓤餅不油腻,個䓤餅汁加落去剛好鈎味:)2杯drinks 要了紅棗和柬柚子蜜埋單大概一人100,吃得好飽大滿足:)

湯飯好好味

海鮮䓤餅不油腻,個䓤餅汁加落去剛好鈎味:)

2杯drinks 要了紅棗和柬柚子蜜

埋單大概一人100,吃得好飽大滿足:)

2014-04-07
2014-04-02 1129 瀏覽
突然間好想食韓國菜, 天氣唔好又唔想出尖咀排隊,於是喺openrice搵咗呢間旺角的首爾。雖然啲食評好兩極化,但始終有42個正評,多負平成倍,所以決定畀個機會佢。點知…愚人節,愚弄的竟然係自己!首先, 未開餐前去咗趟廁所,乾淨程度令我未食都飽,但當時無諗住後來會嬲到要寫呢篇食評, 所以無影相為證。不過眼不見為淨,我一路安慰自己一路同朋友吹水等開餐。上菜速度極快,心諗 “唔錯喎”, 點知一食就發覺賴嘢!韓國菜主食之前都會有啲涼拌小食,我去完廁所,四小碟已經上場。賣相一般, 味道一般,但事後檢討發現呢四小碟係已經係全餐飯最好味的!!!!網上好多人話呢個秘制粉絲豆腐窩好好味,但係一睇個賣相已經唔想食,十足冒白泡的地獄窩咁。水汪汪,食落無咩味…啲粉絲幼到咁, 一睇就知唔係韓國粉絲韓式燒牛肋骨,我食下食下見個fd挾住块牛肋骨望前望後,問佢做咩,佢話: “要研究下邊到咬得入” 可想而知韌到…傳統石頭窩飯,啲牛肉又 “鞋”又無咬口總之,呢間嘢我下次打死都唔幫襯!

上菜速度極快,心諗 “唔錯喎”, 點知一食就發覺賴嘢!
海鮮烤肉豆腐鍋
啲粉絲幼到咁, 一睇就知唔係韓國粉絲
韓式燒牛肋骨
傳統石頭窩飯
傳統石頭窩飯,啲牛肉又 “鞋”又無咬口

總之,呢間嘢我下次打死都唔幫襯!

2014-04-01
I had a great night spending in seoul tonite.tonite i went to this restaurant with 2 of my friends from korea.They love bibimbap and ordered a set B dinner:  one bibimbap with beef, one tofu hotpot and fried chicken.  I added a kimchi dumpling and kimchi teppanyiki as well.Bibimbap with beef my friend like this one most. taste of the beef dice is just rite and i mixed the bibimbap with a lot of the "sauce", which is spicy and a little sweet my korean friend ordered kimchi tofu hotpot.  She said

Bibimbap with beef

my korean friend ordered kimchi tofu hotpot.  She said it is less spicy than what it is tasted in korea, however, she liked it the way they presented.  The stonepot is really really hot and looks so nice when it came up. Taste is ok, will be better if it is more spicy. I asked for more chilli sauce and the staff was helpful with that.

kimchi dumpling
first time i try kimchi dumpling. there is kimchi and vermicelli inside.

kimchi teppanyiki with pork neck
since this shop is small, many people look at this dish as it came up from the kitchen. it smells is so good and taste great, i like it

fried chicken
the portion is not big, enough for 2 people as a small dish

soju
we ordered 2 bottle of soju.  They put lemon on each glass which is an usual way korean do that. Soju is pretty strong for me , my friend finished all up.

In general, i would say this is a good experience, staffs were helpful.  Price is ok, worth for the food.  I will come back next time

題外話/補充資料: dun forget to ask for more more spicy when u take order if u like the dish hot =)
2014-03-16
  • kimchi teppanyiki
2014-03-12 872 瀏覽
中伏完之後..都係同樓下咁講忍唔住要開返個AC媽媽叉叉佢兩條友夜晚去叫左個泡菜餅, 牛肉石頭窩, 一口雞..首先講一口雞...應該叫1CM雞...1CM都可能比多佢..細到我只可以用泥卡"牙喇"..我真係勸大家唔好試再泥個牛肉石頭窩飯...牛肉????ARE YOU KIDDING ME???牛肉點解會變左牛柳粒嫁????D飯又淋治治!!!到個泡菜餅仲堅....咩味都無!!!!根本就係70幾蚊食舊粉漿!!!!!!!!!!落單前問佢幾"中"SIZE幾大..佢話都唔係好大嫁炸叫我地嗌"大"SIZE,,,,佢又真係無講錯喎...大SIZE都唔係大得去邊喎!!!!!!70幾蚊真係諗起都喊3聲!!!!!!!仲有個環境!!!!台與台之間窄到!!!!!!張櫈向後坐出少少都比人叫坐返前D!!!!咩事先???食個飯想舒服D都唔比?????真係肥少少都坐唔落呢間野D台!!!!總之成餐飯淨係想拿拿淋食完就走!!!!...睇緊呢間野既你, 真係考慮都多如!!!千祈千祈唔好去!!!!!!!唔好中伏呀呀呀呀呀呀....................
中伏完之後..都係同樓下咁講忍唔住要開返個AC媽媽叉叉佢

兩條友夜晚去叫左個泡菜餅, 牛肉石頭窩, 一口雞..
總之成餐飯淨係想拿拿淋食完就走!!!!...
2014-03-03
2014-03-09 1116 瀏覽
心血來潮想吃韓食(沒看過「來看星星的你」),但附近的奶奶雞太多人等候,加上旺角沒太多韓食的選擇,故轉移到女人街的首爾因我太餓,一進去已急不及待選好每客都附送2小碟前菜,但份量偏少,味道也一般蕃茄泡菜牛肉豆腐鍋+韓國烏冬上鍋時熱騰騰的,湯都傾瀉出來很誇張,樣子望見好像不錯,但唊一啖湯,味道只是一般,蕃茄只是加了數片在湯面而已,湯完全沒有蕃茄味,跟妹點的湯是一樣味的,而且一點也不辣,牛肉是普通的肥牛,唯一泡菜辣度足夠,可是泡久在湯內,味就淡了點,但與好味的泡菜相比仍很有距離,而所謂的韓國烏冬,不煙韌軟腍,只是一般烏冬,但要加$10才可轉,也未免太過物非所值年糕豆腐鍋+韓國烏冬妹點的基本與我無異,只是年糕的分別,年糕也是不煙韌軟腍,還有點實,只是很一般而已炸醬麵自之前播的「茶煲阿四」後,有點愛上了炸醬麵,老公不太餓就點了來試,一般韓國炸醬味偏濃帶甜,要伴湯吃,但這個炸醬是完全沒有味道,只有少許鹹味,像白開水煮的,吃不到炸醬的濃香惹味,而且麵條鬆散,一夾就斷,加上以碟上菜,十分奇怪,要攪拌也很困難不要說對比韓國,比其他的韓食店,如韓食家也要差很多而且環境空間狹窄,3人要搭枱同坐,舒適度十分惡劣
因我太餓,一進去已急不及待選好

每客都附送2小碟前菜,但份量偏少,味道也一般

蕃茄泡菜牛肉豆腐鍋+韓國烏冬
蕃茄牛肉豆腐鍋加烏冬

年糕豆腐鍋+韓國烏冬
年糕豆腐鍋加烏冬

炸醬麵

不要說對比韓國,比其他的韓食店,如韓食家也要差很多
而且環境空間狹窄,3人要搭枱同坐,舒適度十分惡劣
下次如再想吃韓食,到尖沙咀任何一間也比它好,而且這兒的價錢也不算便宜
2014-03-07
2014-02-07 1113 瀏覽
很喜歡吃韓國菜的我每星期都要吃一餐韓食的。 首爾是每個月起碼來2次的。我覺得這裡的豆腐鍋是最好吃的,口味不太辣,因我不能吃太辣。我朋友就喜歡大辣的, 他說不夠辣,一定要加辣才夠。這一次我又叫了我每次都吃的番茄泡菜豆腐鍋。石頭鍋飯食牛肉,這裡的牛肉食牛粒,幾好食的。豆腐鍋滾住上真系好正,D泡菜番茄D味出曬黎。石頭鍋飯我加了很多辣醬, 需然很辣,但加了是好食好多的。 朋友食烤肉拌飯,賣相不錯,來的速度也很快。因為這個不是石頭鍋上的,所以無甘熱。 朋友好快就食曬了。另外小食叫了煙肉串。煙肉串一來到就要吃,熱熱食有汁的。今次有一樣新的菜式喔,雜感冷麵,竟然是最好食的一道菜食韓食因為辣我飲可樂。不過都有韓國柚子蜜柑甘密呀紅棗密呢DD侍應態度OK,不過見佢地好忙,因為外面不時有人排隊。所以我地食完就走,費時坐太耐都唔好意思。同其他餐廳一樣,夜D時段大概九點半十點時無甘多人時服務都是比較好的。
很喜歡吃韓國菜的我每星期都要吃一餐韓食的

這一次我又叫了我每次都吃的番茄泡菜豆腐鍋。石頭鍋飯
食牛肉,這裡的牛肉食牛粒,幾好食的。豆腐鍋滾住上真系好正

今次有一樣新的菜式喔,雜感冷麵,竟然是最好食的一道菜

食韓食因為辣我飲可樂。不過都有韓國柚子蜜柑甘密呀紅棗密呢D

題外話/補充資料: 雜錦冷麵好味!
2014-02-05
8 分鐘 (堂食)
  • 雜感冷麵,番茄泡菜豆腐鍋
成日睇人話難食到要開ac黎唱衰間野,原來係真(我自己今次都係第一次寫食評,真係唔想大家中伏)。。。首先,因為我同兩位朋友都七點到左,所以唔洗等位就直接入得,入左之後咁岩就坐正洗手間門口出面張枱,坐得唔舒服之餘,都幾危險下,因為又要避開d waiters(佢地一次過拎四個石頭窩),同時又有好多人排隊去洗手間,坐得好唔舒服。不過呢樣都算,因為個人比較重視食物質素多d...食物黎到之前其實d waiters 既服務態度都好差。。。成日催人落單。。。我都算啦。我地一共叫左三樣野,兩個主食,一個小食款式好少,連基本既紫菜包飯都冇呢個炒年糕真係食完想叫佢回水!年糕其實好難整得難食,但佢地做到了!第一,冇辣味可言。唔知大家有冇食過桂林辣椒醬,呢碟野竟然係用辣椒醬去炒 完全唔係韓國既辣醬,真係我做左幾廿歲人食過最難食既年糕!!!!!第二,年糕過“林”。呢碟野好在“林”到冇牙都食到,根本唔洗咬咁濟,完全冇過煙“un”度,都唔知自己食緊乜!!!第三,貴到呢~ 呢碟咁既野都要57$ 好食唔緊要,我俾五百七都ok..但真係好難食,份量真係得12條(基本上我地食左4條之後就冇再食過,所以數到有幾多條) 不過好彩
我地一共叫左三樣野,兩個主食,一個小食
款式好少,連基本既紫菜包飯都冇

呢個炒年糕真係食完想叫佢回水!
年糕其實好難整得難食,但佢地做到了!
不過好彩佢份量少,廢事又浪費要倒咁多(唉唔自我安慰可以點呀?

呢個炒烏冬,味道還可,但係超超超超超級多油,食完一啖之後,咀唇既油係可以用黎煎蛋。真心想問句:d油唔洗錢買既?

全晚呢個叫做係比較好,辣醬真係用番辣醬,起碼唔係桂林辣醬先!!!
味道ok..67$ 算中規中舉。。。但俾我食多次我都寧願唔食,捐67$出去好過。。。

食到一半,D waiter好快咁問我地仲食唔食碟烏東,我地都未答就收左碟烏東,坐都未坐暖就趕客走,因為出面有人等位。但都唔明咁難食都要等位係咩道理姐!!!!!

總括:貼錢買難受。

打成七百幾字黎小間野,夠哂俾面!
2014-01-08
2013-12-23 752 瀏覽
上星期4晚上時間知道女人街入面有間韓國菜個首爾(很吸引的名字)但一直都未去過。個日未知食咩好,所以特登去食一食。女人街就行左陣但都未搵到(條條街都一樣樣)去到門口已經有幾個人等緊,等左十分鐘左右就入到去。菜單晚市有套餐,價錢都算ok兩個人食都只係160左右我叫左個二人套餐b秘製烤肉豆腐鍋(年糕)傳統石頭鍋飯(牛肉)前菜有泡菜食,一食落口!!苦的!!青瓜無味!!仲有個一口雞!如果無茄汁其實食唔到入口。主菜黎喇,等左5分鐘左右、算好快。個飯賣相好好,味道就不過不失啦同幾大份,兩個人都食唔哂。年糕我本人就好like味道夠,只係無想像中咁辣。如果唔鐘意食辣的你可以去試一試。
上星期4晚上時間
知道女人街入面有間韓國菜個首爾(很吸引的名字)
但一直都未去過。
個日未知食咩好,所以特登去食一食。
女人街就行左陣但都未搵到(條條街都一樣樣)
去到門口已經有幾個人等緊,等左十分鐘左右就入到去。
菜單晚市有套餐,價錢都算ok兩個人食都只係160左右
我叫左個二人套餐b
秘製烤肉豆腐鍋(年糕)
傳統石頭鍋飯(牛肉)
前菜有泡菜食,一食落口!!苦的!!
青瓜無味!!
仲有個一口雞!如果無茄汁其實食唔到入口。
主菜黎喇,等左5分鐘左右、算好快。
個飯賣相好好,味道就不過不失啦同幾大份,兩個人都食唔哂。
10 分鐘 (堂食)
2013-12-14 621 瀏覽
食晏時間前去,因為一到左食晏時間勁多人丫,見到入面滿晒人,首先可以講ge係"抵食",一個飯/烏冬 around $3x-4x有埋野飲丫=]食物味道同質素都幾好,環境就屬於中等水平啦=]有機會去開mk o個頭可以試下呢間ge真係=]
食晏時間前去,因為一到左食晏時間勁多人丫,見到入面滿晒人,

有機會去開mk o個頭可以試下呢間ge真係=]
牛肉石鍋飯 海鮮烏冬