2019-11-05 62 瀏覽
今天和同事放工後決定在中環附近吃晚飯。最後我們決定來到響和民吃晚餐。我們坐下後,立即被一個豐盛而價錢合宜的滿足二人套餐所吸引,便馬上落單。📌凱撒沙律沙律菜十分新鮮,加入麻醬吃味道更清新。📌三品精選刺身盛合分別有三文魚、帶子和鯛魚。三款魚生都很新鮮,三文魚的魚油香十足,帶子十分鮮甜。📌日本產魷魚燒這是原條魷魚燒,侍應送上來時我們也十分驚喜。魷魚燒得十分惹味,醬汁香濃,魷魚十分爽口,沾上蛋黃醬吃會更加有層次感。📌厚燒玉子燒玉子煎得好香滑,香香甜甜的,我們在五分鐘內清了一碟。📌石鍋黑椒牛肉飯侍應會親自把石鍋飯伴起,牛肉份量多,加入黑椒令整個飯更加惹味,部份飯變成飯焦,是我的最愛。📌壽喜燒鍋壽喜燒湯底十分香甜濃郁,牛肉鮮嫩,配菜例如豆腐、蘑菇和娃娃菜都十分新鮮,充分吸收了甜甜的湯汁。📌雨滴餅雨滴餅就像日本傳統的甜品水信玄餅,配合黃豆粉和黑糖吃,十分合襯!飲品方面,我們分別點了一瓶日本清酒和熱蜂蜜薑茶。

📌凱撒沙律
沙律菜十分新鮮,加入麻醬吃味道更清新。

📌三品精選刺身盛合

📌日本產魷魚燒

📌厚燒玉子燒
玉子煎得好香滑,香香甜甜的,我們在五分鐘內清了一碟。

📌石鍋黑椒牛肉飯

📌壽喜燒鍋

📌雨滴餅

飲品方面,我們分別點了一瓶日本清酒和熱蜂蜜薑茶。
2019-11-04 65 瀏覽
行過見到呢間日本餐廳有套餐食,好似都唔錯又幾扺食,野食種類亦好多,仲有和牛食添,睇見都好吸引😋餐廳都幾大間,坐得夠哂闊落舒服👍幾鐘意個環境。最後叫左$428 Set,有十樣野食😬成枱都係野食!前菜:凱薩沙律🥗來個開胃前菜先🤠都幾大盆!三色刺身:三文魚,油甘魚,帶子刺身。呢度既刺身都幾新刺肥美,夠哂滋味呀!😍魷魚🦑燒😋大大條魷魚,切開一份份。燒到啲醬汁夠哂入味,食落好鹹香既魷魚味,夠哂惹味又爽口!剛好叫左清酒🍶,送酒一流呀!炸唐揚雞塊😋😋好味呀!!炸雞🍗夠哂熱辣辣,食落啲肉質非常嫩滑好juicy 既口感,沾少少辣味粉沙律醬更加好味,很喜歡🤤煎日式餃子🥟都不錯,而且份量都幾多。煎到外皮夠哂香脆呀!三文魚牛油果🥑卷🍱三文魚同牛油果夠哂夾,食落好清新唔會話膩。中間包有青瓜蟹柳絲,好爽口。幾鐘意呢個配搭!辣味豚肉 豬骨濃湯鍋🥘湯底辣辣地好開胃惹味🤤加埋啲雜菜豆腐等,夠哂入味!豚肉質素幾好,幾嫩,豚味濃郁。湯底好味🤤決定另外再追加 肥牛肥牛色澤好靚,夠哂肥美嫩滑!正!甜品🍮仲有雫餅 🍧好清新既感覺。將黑蜜同黃豆粉加落去一齊食,甜甜地口感Q彈。幾解膩👍👍

餐廳都幾大間,坐得夠哂闊落舒服👍幾鐘意個環境。

最後叫左$428 Set,有十樣野食😬成枱都係野食!

前菜:凱薩沙律🥗來個開胃前菜先🤠都幾大盆!

三色刺身:三文魚,油甘魚,帶子刺身
呢度既刺身都幾新刺肥美,夠哂滋味呀!😍

魷魚🦑燒😋

剛好叫左清酒🍶,送酒一流呀!

炸唐揚雞塊😋😋好味呀!!

煎日式餃子🥟都不錯,而且份量都幾多。
煎到外皮夠哂香脆呀!

三文魚牛油果🥑卷🍱
三文魚同牛油果夠哂夾,食落好清新唔會話膩。
中間包有青瓜蟹柳絲,好爽口。
幾鐘意呢個配搭!

豚肉質素幾好,幾嫩,豚味濃郁。

湯底好味🤤決定另外再追加 肥牛
肥牛色澤好靚,夠哂肥美嫩滑!正!

2019-10-30 437 瀏覽
呢間位於中環心臟地帶嘅連鎖日式料理係唔少打工仔必去嘅嘅飯堂。餐廳重新裝修過後感覺煥然一新,令人感覺乾淨又舒適。除左各式各樣嘅日式料理之外,呢度仲提供唔同種類嘅清酒,價錢有平有貴。餐廳有好多款唔同嘅二人套餐可以選擇,性價比較高,而且匯豐信用卡仲做緊優惠添!但有啲食物唔太啱食,所以最後我哋都係選擇散叫。首先點左三文魚腩同帆立貝刺身。三文魚腩非常肥美,帆立貝雖然細細粒但都非常新鮮鮮甜。香炸北海道產水牛芝士,一咬開香濃熱辣辣嘅芝士就一湧而出,十分邪惡令人欲拒還迎。大海老天婦羅,天婦羅粉漿唔算太厚,隻蝦唔算大隻唔係虎蝦而係細隻啲嘅蝦。蝦嘅口感係爽嫩嘅。北海道產冷蕎麥麵,麵條配埋香濃醬油味嘅麵汁、香蔥同wasabi一齊食好開胃。不過麵條有啲黐埋一齊而唔係條條分明嘅,扣左D分。牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹炸得香脆,牛油果份量多而且味道同口感非常creamy。加埋鹹香味嘅蟹子、番茄仔同埋沙律醬一齊食,不但賣相吸引而且口感非常豐富。壽喜燒鍋(小)牛肉有少少老,湯汁醬油味香濃。

壽喜燒鍋(小)牛肉有少少老,湯汁醬油味香濃。
2019-10-30
2019-10-27 72 瀏覽
饗和民的環境優雅,空間感高,寬敞舒適!我們選擇了「饗.豪華二人餐」$498,有十款美食,性價甚高,相當抵食!凱撒沙拉(半份)餐廳將沙津醬分開另上,可按個人喜好加入沙津醬分量!沙津菜好新鮮爽甜,配上煙肉和脆麵包粒,清新開胃!5品刺身盛合5種刺身包括有油甘魚、三文魚、帶子、三文魚籽、赤蝦! 果然新鮮就是皇道,全部都鮮甜美味! 油甘魚、三文魚夠大片又厚切,滿滿的魚油香味! 鮭魚溶岩壽司卷壽司卷上有大量脆絲,外層以炸紫菜包裹著,內裏是壽司飯加三文魚溶岩漿,再配上蟹籽沙律醬,真係好邪惡又好味道!大海老天婦羅盛合每一隻蝦非常大隻,蝦肉爽口彈牙,加上炸粉又薄又脆,非常可口! 配埋天婦羅汁和蘿蔔蓉,沒有油膩感!季節海鮮相撲鍋材料相當豐,包括有三文魚、蠔、蜆、魷魚、豆腐、金菇等!所有海鮮鮮甜美味,很不錯的!日本產縞花魚燒肉質較為結實,咸香惹味,也可以點少許檸檬汁,更加滋味!雨滴餅雨滴餅晶瑩剔透,加上黃豆粉和黑糖漿,甜度適中,大滿足的一餐!巨峰提子梳打熱蜂蜜生薑茶另外,饗和民有多款嚴選的日本酒,下次要試一試!
饗和民的環境優雅,空間感高,寬敞舒適!

凱撒沙拉(半份)

5品刺身盛合

鮭魚溶岩壽司

大海老天婦羅盛合

季節海鮮相撲鍋

日本產縞花魚燒
肉質較為結實,咸香惹味,也可以點少許檸檬汁,更加滋味!

雨滴餅

巨峰提子梳打

熱蜂蜜生薑茶
另外,饗和民有多款嚴選的日本酒,下次要試一試!

2019-10-25 307 瀏覽
以前讀書年代,接觸到又負擔得起既日式餐店總會想起和民……然而,人大左,可以選擇既相對都多左,吃上佢既次数亦都變得寥寥可數~~今晚約左位中學同學見面食飯,我地就揀左係到聚聚舊:)依家多左各款套餐,單係二人餐就經已有四款,由三百多元至九百多元不等,豐儉由人~~當晚我地都唔太肚餓,所以就決定要個$358既二人餐,唔夠先追加xpp先有半份凱撒沙律同薄切三文魚做前菜清清新、開開胃~~之後既一品料理可以六選其一,我地就揀左大板燒^_^大板燒入面有好多椰菜絲同芝士,食落既味道就似平日食到既章魚小丸子咁,味道唔錯,仲好飽肚添!!然後仲有個鍋物,可以四揀一,我地要左『壽喜燒』配烏冬~~湯頭微甜,同牛肉好夾,沾埋雞蛋倍添滋味!配上既烏冬更是出色,係近來食到最煙韌既烏冬呢~~~而套餐包左兩杯飲品,亦可以加錢轉飲指定特飲,更有得散點清酒小斟一番!呢晚我地都無乜酒意,所以我地都無另外開酒噜~~朋友就點上了一杯凍奶茶,而我就加左19蚊飲呢瓶果醋特飲~~最後食埋晶瑩既雨滴餅作結,完美!
以前讀書年代,接觸到又負擔得起既日式餐店總會想起和民……

今晚約左位中學同學見面食飯,我地就揀左係到聚聚舊:)

先有半份凱撒沙律同薄切三文魚做前菜清清新、開開胃~~

之後既一品料理可以六選其一,我地就揀左大板燒^_^

配上既烏冬更是出色,係近來食到最煙韌既烏冬呢~~~

呢晚我地都無乜酒意,所以我地都無另外開酒噜~~

朋友就點上了一杯凍奶茶,而我就加左19蚊飲呢瓶果醋特飲~~

最後食埋晶瑩既雨滴餅作結,完美!
2019-10-23 64 瀏覽
和民聽過好多次了,今次係第一次過來食,餐廳環境唔錯,與好友揀咗豪華二人餐,份量唔少好抵食,有刺身、沙拉、主食、喜燒鍋和天婦羅,最後仲有一個甜品,刺身有五款,擺盤賣相都十分好睇,食落去可以感覺到好新鮮,喜燒鍋份量唔大,不過裡面有好多配菜,牛肉都唔少,而且好好味,天婦羅外面脆脆地,裡面蝦肉嫩爽彈牙,一次性食咗兩隻都唔會覺得油膩。最後個甜品係甜餅,好驚喜,值得一試。
和民聽過好多次了,今次係第一次過來食,餐廳環境唔錯,與好友揀咗豪華二人餐,份量唔少好抵食,有刺身、沙拉、主食、喜燒鍋和天婦羅,最後仲有一個甜品刺身有五款,擺盤賣相都十分好睇,食落去可以感覺到好新鮮,喜燒鍋份量唔大,不過裡面有好多配菜,牛肉都唔少,而且好好味,天婦羅外面脆脆地,裡面蝦肉嫩爽彈牙,一次性食咗兩隻都唔會覺得油膩。最後個甜品係甜餅,好驚喜,值得一試。
2019-10-23 91 瀏覽
中環呢間饗和民是專食日本料理,在門口見到餐牌好吸引,一於試下!餐廳座位闊敞舒適,食物種類繁多,我點了大份的九州產和平壽喜燒鍋,一上菜已經急不及待想食,大約6片和牛,油脂分佈平均,配上甜醬油湯底同雞蛋,和牛入口即融,十分嫩滑!配料有大量蔬菜,清爽不膩。另外,蒲燒鰻魚壽司卷的鰻魚不腥,醬汁濃郁,內有牛油果青瓜蛋,配搭一流。特製餃子不過不失,肉質似日本拉麵店的餃子較為鬆散。至於炙燒珍寶雞腿啖啖肉,雞皮脆而薄,沾上沙律醬和七味粉,惹味十足。北海道珍寶帆立貝殼燒用牛油燒,帆立貝濕潤鮮甜,熟成剛好,不會老,推薦!食物高質,必定再食!

食物高質,必定再食!
和牛鍋
2019-10-19
和牛鍋
  • 九州和牛壽喜燒鍋
2019-10-18 66 瀏覽
聽饗和民就知佢都係屬於和民機構但質素係高級好多,價錢都唔貴佢有好多晚餐套餐,我呢個係「饗.滿足2人套餐」$428🔶刺身盛合(各3件)有三文魚、油甘魚、帆立貝好新鮮,尤其是三文魚好肥美,食落口好香🔶凱撒沙律(半份)都係好新鮮,入面仲有煙肉碎,令個沙律更加豐富!🔶北海道芝士炸餅$48(不是跟餐的,另外叫)好脆,但唔重芝士味,加上有個茄汁去點,會蓋過晒芝士味🔶壽喜燒鍋,呢個size係小最喜愛壽喜燒既味道,甜甜咸咸咁,好入味個烏冬係另加$38,有埋一粒雞蛋牛肉質素一般,有四大片🔶日本產魷魚燒👍🏻份量唔細,成條大既魷魚,而且唔會燒到燶晒乾晒仍然保留到彈性、juice既感覺!超抵食🔶自選的一品料理:大阪椰菜燒適合重口味既人,會比較咸,不過係好味既!🔶燒雞翼$28🔶石鍋黑椒牛肉飯👍🏻yummy好香口,牛肉都好好🔶甜品:雫餅(黃豆粉、黑蜜)幾得意,透明個啲無味既,係啲粉、蜜令個甜品有味,好似啫喱咁P.S.職員都好nice,很愉快啲體驗
聽饗和民就知佢都係屬於和民機構
但質素係高級好多,價錢都唔貴
佢有好多晚餐套餐,我呢個係「饗.滿足2人套餐」$428

🔶刺身盛合(各3件)有三文魚、油甘魚、帆立貝
好新鮮,尤其是三文魚好肥美,食落口好香

🔶凱撒沙律(半份)
都係好新鮮,入面仲有煙肉碎,令個沙律更加豐富!

🔶北海道芝士炸餅$48(不是跟餐的,另外叫)
好脆,但唔重芝士味,加上有個茄汁去點,會蓋過晒芝士味

🔶壽喜燒鍋,呢個size係小
最喜愛壽喜燒既味道,甜甜咸咸咁,好入味
個烏冬係另加$38,有埋一粒雞蛋
牛肉質素一般,有四大片

🔶日本產魷魚燒👍🏻
份量唔細,成條大既魷魚,而且唔會燒到燶晒乾晒
仍然保留到彈性、juice既感覺!超抵食

🔶自選的一品料理:大阪椰菜燒
適合重口味既人,會比較咸,不過係好味既!

🔶燒雞翼$28

🔶石鍋黑椒牛肉飯👍🏻yummy
好香口,牛肉都好好

🔶甜品:雫餅(黃豆粉、黑蜜)
幾得意,透明個啲無味既,係啲粉、蜜令個甜品有味,好似啫喱咁

P.S.職員都好nice,很愉快啲體驗
2019-10-18 77 瀏覽
饗和民前身為居食屋「和民」,裝修後變身為高檔版和民,環境更優雅高貴,門面都是一般日式餐廳的格局,掛滿了紙燈籠,充滿日本風格。餐牌選擇超多,除了套餐、飲品、小食、甜品、刺身、壽司外,日本酒的價錢也不貴。到日本餐廳,刺身和壽司是必食之選,二人點了豪華刺身夀司盛合$368,刺身是厚切的,好肥美好新鮮,蝦和帶子都很鮮甜。蟹味噌甲羅燒$78,蟹蓋內放了松葉蟹膏和蟹肉,香味非常濃郁,入口略帶鹹香味,蟹膏清甜好味。飲品方面,點了凍茉莉綠茶$19和凍柚子蜜$21,同樣冰涼味美。壓軸甜品是抹荼蕨餅配黑蜜$28和雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)$18。抹荼味香,口感十分軟滑,配上甜甜的黑蜜,味道很夾。雨滴餅冰涼滑溜,配上黃豆粉身和黑蜜,既香又甜,口感一流。盛載甜品的紙船也很精緻。餐廳整體表現都很出色,除食品質素高外,賣相也十分吸引,環境舒適,服務生很細心,很有禮貌,價錢不算貴,人均消費約$300,超滿足!
餐牌選擇超多,除了套餐、飲品、小食、甜品刺身壽司外,日本酒的價錢也不貴

到日本餐廳,刺身壽司是必食之選
,二人點了豪華刺身夀司盛合$368,刺身是厚切的,好肥美
好新鮮
,蝦和帶子都很鮮甜

蟹味噌甲羅燒

凍茉莉綠茶$19、 凍柚子蜜$21

。雨滴餅冰涼滑溜,配上黃豆粉身和黑蜜,既香又甜,口感一流
。盛載甜品的紙船也很精緻

抹荼蕨餅配黑蜜
雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)
2019-10-16
5 分鐘 (堂食)
蟹味噌甲羅燒
凍茉莉綠茶$19、 凍柚子蜜$21
抹荼蕨餅配黑蜜
雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)
2019-10-11 87 瀏覽
今時今日中環食晏,仲係食日式,又有餐飲,算好抵㗎啦上次裝修完,冷氣依舊都唔夠不過算光猛左好彩職員同食物都好有外貌同有內涵不過是日午餐就真麻麻星期五簡直同吉吉家差不多,勝在有沙律同蒸蛋餐飲都不錯,有生薑梳打,凍飲都唔加3蚊㗎份量夠大,男仔食都足夠啦
今時今日中環食晏,仲係食日式,又有餐飲,算好抵㗎啦
上次裝修完,冷氣依舊都唔夠
不過算光猛左
好彩職員同食物都好
有外貌同有內涵

不過是日午餐就真麻麻

星期五簡直同吉吉家差不多,勝在有沙律同蒸蛋

餐飲都不錯,有生薑梳打,凍飲都唔加3蚊㗎
份量夠大,男仔食都足夠啦
2019-09-26 75 瀏覽
秋天已經來臨 ,假日趁著天氣清爽, 和家人去到 大館參觀 &中環碼頭摩天輪附近玩樂😊😊。 用openrice app book定萬宜大廈嘅饗和民😀😀, 咁就可以舒舒服服享受晚餐,唔使等位排隊😚😚😘三個大人同埋一個小朋友,嗌咗個二人餐, 同埋額外嗌咗啲壽司。⭐饗.豪華二人餐凱撒沙律🥗五品刺身盛合🍣大海老天婦羅盛合🍤和牛壽喜燒🍲🔥特盛.燒牛飯🍱🐂炙燒珍寶雞腿🍗雨滴餅 (黃豆粉&黑蜜)🍮柚子蜜梳打🍹巨峰提子梳打🍸另外再嗌多咗一個 蒲燒鰻魚壽司卷😋二人餐真心覺得非常抵食, 性價比很高😍😍😍 咁多嘢食只係四百幾蚊。 餐廳有好多日本清酒可以選擇, 最平百幾蚊已經有一支, 不過因為帶住侄仔, 就冇特別order。留返下次同朋友一齊嚟嘅時候, 可以好好享受嘆返杯美酒。五品刺身盛合🍣(包括 北海道帶子、 三文魚、油甘魚 、甜蝦 、三文魚子)刺身新鮮甜美, 我最鍾意就係食北海道帶子, 肉質嫩滑鮮甜。 使用大量嘅冰 冰鎮住啲刺身, 既能保持刺身嘅爽滑口感, 又可以減低細菌滋生😊😊大海老天婦羅盛合🍤外層鬆脆可口, 內裏蝦肉保持肉汁 和彈牙。和牛壽喜燒🍲🔥雪花和牛肥瘦適中,肉味香濃, 壽喜燒的醬汁香濃美味。雨滴

三個大人同埋一個小朋友,嗌咗個二人餐, 同埋額外嗌咗啲壽司

⭐饗.豪華二人餐
柚子蜜梳打🍹
巨峰提子梳打🍸
另外再嗌多咗一個 蒲燒鰻魚壽司卷😋

五品刺身盛合🍣
(包括 北海道帶子、 三文魚、油甘魚 、甜蝦 、三文魚子)

大海老天婦羅盛合🍤
外層鬆脆可口, 內裏蝦肉保持肉汁 和彈牙。

和牛壽喜燒🍲🔥
雪花和牛肥瘦適中,肉味香濃, 壽喜燒的醬汁香濃美味。

雨滴餅 (黃豆粉&黑蜜)🍮
第一次食雨滴餅,😍😍感覺很新鮮有趣,
雨滴餅本身沒有什麼味道,但配上黑蜜 和黃豆粉, 即時提升咗口感, 非常美味。

多年沒有去和民日本餐廳, 改名後第一次幫襯, 非常驚喜他們的食物和服務都已大大提升😉😉 店長非常有禮貌, 而且很貼心安排一個很好的位置給我們, 既可享受舒適卡位,也可以放置bb車。😍😍
2019-09-22
  • 雨滴餅
  • 九州和牛壽喜燒鍋
2019-09-25 108 瀏覽
朋友lunch一齊嚟食和民,平日lunch time真係要等好多人嘅,我哋事前用app嗰度撳咗飛,但都係去到要等,特別係過左十二點半之後就真係要好耐啦。唔出聲叫咗我最鍾意嘅壽喜燒 ,佢嘅牛肉唔多,另外仲有隻生雞蛋可以畀你放落去嘅。嗰餐係有得揀配烏冬定係飯嘅,我就揀咗烏冬,最like烏冬煮耐左吸曬嗰啲汁嘅味。跟餐仲有一個細細哋嘅沙律。後面你見到一團白色嘅丸子會啲紅豆蓉係甜品。唔少得嘅仲有麵豉湯。跟餐雖然有湯,但另外仲包一個嘢飲嘅,而且有少少特色嘢飲嗰啲柚子蜜呀之類呀,都係唔使加錢嘅。overall我覺得依然保持水準,唔係超好食,但係呢一個味道品質同價錢,係中環真係已經好抵。

15 分鐘 (堂食)
2019-09-23 84 瀏覽
第一次食呢間和民,聽個名都知係和民朋友,但係唔知有咩唔同。黎到就原來係高級版,點菜店員有日本果種恭敬式。座位很舒服, 坐得很鬆動。但係價錢唔會因此提很高,性價比高👍🏻👍🏻👍🏻九州和牛壽喜燒 - 呢個個細的,牛肉肉與肥比例很好,唔會食到一口肥或者太肉而變得un。鍋仲有菜,豆腐,菇🍄, 好多料好好味。大海老天婦羅 - 大概5-6 隻,隻隻蝦都好大隻,炸到外脆內軟👍🏻食完都唔覺好熱氣😺饗和民太卷 - 呢個係半份,外面有層唔知係咪葉的,因為脆脆地, 口感提升,幾特別。整體係中環呢個地點性價比高,下次再食過!🥰

整體係中環呢個地點性價比高,下次再食過!🥰

是日同HONEY去到中環饗和民食日本菜,和民在日本菜中,都是一個代表,平時都會去和民食,聽聞質素比和民高,真的期待一試,去到,坐左系比較和式感重的卡位,在餐牌到見到二人餐,有三款不同選擇,同得HONEY來,當然我我們點了個「豪華二人餐」,見到質素很高,價錢又不貴($498有10樣東西)仲有埋刺物,真的都唔錯的價錢,豪華二人餐當中,固定的食物有凱撒沙拉(半份).5種刺身盛合(5品),大海老天婦羅盛合,選擇當中,有九州和牛壽喜燒鍋(小),炙燒珍寶雞腿,鮭魚溶岩壽司卷,飲品方面,我地點左熱柚子蜜,生薑檸檬相打,甜品方面雨滴餅凱撒沙拉(半份)凱撒沙拉(半份)真的好多份量,蔬菜新鮮爽口5種刺身盛合(5品)5種刺身盛合都好多不同的刺物,包括:油甘魚、三文魚、帶子、蟹籽、甜蝦。全部都很新大海老天婦羅盛合條條都超大條!共有5條天婦羅蝦每一個蝦非常的大隻,蝦肉爽口,食得出很新鮮,而且又做隔油的功夫所以不會油膩,粉又唔會厚。炙燒珍寶雞腿雞腿好大隻,肉質嫰滑勁多汁,,加埋少少檸檬汁同埋個汁料,真的感覺好滿足!小和牛壽喜燒鍋小和牛壽喜燒鍋和牛入口即溶,薄薄幾塊嘅和牛,食落好JUICY!壽喜燒湯底好甜,蔬菜加埋
是日同HONEY去到中環饗和民食日本菜,
和民在日本菜中,都是一個代表,平時都會去和民食,
聽聞質素比和民高,真的期待一試,
去到,坐左系比較和式感重的卡位,
在餐牌到見到二人餐,有三款不同選擇,
同得HONEY來,當然我我們點了個「豪華二人餐」,
凱撒沙拉(半份)
凱撒沙拉(半份)真的好多份量,蔬菜新鮮爽口
5種刺身盛合(5品)
大海老天婦羅盛合
條條都超大條!共有5條天婦羅蝦

炙燒珍寶雞腿

小和牛壽喜燒鍋
小和牛壽喜燒鍋
和牛入口即溶,薄薄幾塊嘅和牛,食落好JUICY!壽喜燒湯底好甜,蔬菜加埋豆腐索哂壽喜燒的湯,真的想要一碗白飯!
鮭魚溶岩壽司

鮭魚溶岩壽司卷真的好澎拜,入面的三文魚真的好大舊,卷物真的食得好飽,
雨滴餅
雨滴餅加埋黃豆粉同埋黑糖汁,雨滴餅水晶般透亮

抹茶白玉紅豆芭菲

抹茶白玉紅豆芭菲因為HONEY喜歡食,所以另外點左,因為無布丁,職員用粟米片,真的唔錯,哩餐真的食得好滿足!!
2019-09-19
2019-09-18 75 瀏覽
大食妹最鍾意三五知己一齊去食日本嘢 因為成日見到個menu, 每一樣嘢都好想食但係自己一個有冇辦法食到好多嘅種類, 所以今日就約埋朋友係饗和民食飯<特上刺身盛合$248>特上刺身盛合非常之新鮮, 種類方面都算幾多, 而且肉質鮮甜<軟殼蟹牛油果壽司卷$53>唔知喺幾時起大食妹開始好鍾意食牛油果嘅料理, 所以就嗌咗個軟殼蟹牛油果壽司卷一齊share脆卜卜嘅軟殼蟹, 加上嫩滑嘅牛油果, 配上酸酸嘅壽司飯, 簡直一流<特產炭火蒲燒鰻魚飯$178>鰻魚都非常之肥美, 最特別嘅係佢係用炭火燒嘅, 所以炭燒味好重<重量級叉燒豚骨醬油拉麵$98>醬油拉麵個湯底比較濃郁, 但係最正嘅都係佢嘅重量級叉燒, 肉量特多, 啱曬我哋一班食肉獸呀
大食妹最鍾意三五知己一齊去食日本嘢
因為成日見到個menu, 每一樣嘢都好想食

<特上刺身盛合$248>
特上刺身盛合非常之新鮮, 種類方面都算幾多, 而且肉質鮮甜

<軟殼蟹牛油果壽司卷$53>

<特產炭火蒲燒鰻魚飯$178>