2019-02-03 112 瀏覽
養心殿係連鎖火鍋專門店人氣極盛 每次黎都大排長龍所以建議大家一定要訂位調味架乾淨企理 自助形式可以隨自己嘅口味去條配唔同嘅醬汁今次湯底揀咗酸菜白肉鍋$128以秘方醃制東方大白菜配上極品豬皇花腩配上彈牙嘅QQ粉 酸香醒胃而且白肉仲可以追加一份 認真抵食手切牛肉 $338今次揀咗比較大嘅份量一分錢一分貨可見牛肉油脂旺盛飽滿 充滿油香而且肉質極度鮮嫩 真係令人欲罷不能光係就咁食或是點上醬汁都非常滋味海鮮拼盤 $138拼盤有海蝦兩隻帶子兩隻以及九孔鮑魚一隻雖然價錢小貴但係打邊爐唔食海鮮又好似唔夠過癮海鮮質素都幾新鮮 呢度都幾鮮甜

養心殿係連鎖火鍋專門店

雖然價錢小貴
但係打邊爐唔食海鮮又好似唔夠過癮
海鮮質素都幾新鮮 呢度都幾鮮甜

2019-02-03 115 瀏覽
餐廳一入去就感受到相當有氣派好彩一早有訂位因為見到當時都幾多人排隊用餐設備都非常齊全自家製杞子菊花圓肉露 $68去打邊爐當然要飲返啲清潤嘅飲品啦呢個杞子菊花圓肉露甜度適中易入口湯底方面我哋揀咗寧神養生鍋湯底有藥材人參火腿同老雞等等非常滋補有益手打丸拼盤 $108一共12粒份量十足嘅手打丸比較有特色嘅係芝士牛肉丸 黑松露蝦丸同埋梅菜豬肉丸芝士泡至流心狀態 非常過癮而且手打丸爽口彈牙好好食手切牛肉 (大)$338肉質顏色非常鮮嫩 新鮮度十足而且油脂分布平均又切得夠薄果然係入口即溶 絕對值得食!千層凍豆腐 $48口感超鬆軟 放入湯鍋中吸盡湯汁精華作為蔬菜清清腸胃最為合適
餐廳一入去就感受到相當有氣派

手切牛肉 (大)$338

肉質顏色非常鮮嫩 新鮮度十足
而且油脂分布平均
又切得夠薄
果然係入口即溶 絕對值得食!

千層凍豆腐 $48

口感超鬆軟
放入湯鍋中吸盡湯汁精華
作為蔬菜清清腸胃最為合適

2019-01-31 90 瀏覽
裝修環境不錯…但食物種類唔多,建議增加多些海產類及火鍋醬料多些選擇。去了兩次相隔一個月也發現貴公司仍然不接受信用卡付款…只收現金有點失望正常咭中心會在數天內處理故障問題,不會拖成個月的…所以如果係想用信用卡儲積分的顧客,最好打上去問吓可以用信用卡未…以免去到先發現!主要是因為Asia Miles在做儲積分活動吸引我去惠顧貴公司晚餐,以下是Asia Miles在該店的優惠詳情…大家把握機會儲分吧:Asia Miles在「美食加落里」推廣期間每階段,於「亞洲萬⾥通」超過300間餐廳夥伴食飯消費可盡享 A12,500 。第一階段:2019年1月15日至 2月14日第二階段:2019年2月15日至 3月14日逢星期一食飯每消費 HKD 1 即可賺取 A1 , 其他日子每消費 HKD 2 可賺取 A1。
裝修環境不錯
…但食物種類唔多,建議增加多些海產類及火鍋醬料多些選擇。

有點失望

Asia Miles在「美食加落里」推廣期間每階段,

第一階段:2019年1月15日至 2月14日
第二階段:2019年2月15日至 3月14日

2019-01-30 13033 瀏覽
來到這家古色古香的台式養生火鍋店, 福福郎不禁詩興大發, 「吟亅番半首打油詩。。。 逢場作興一番!春花秋月何時了?往事知多少。小編今夜又收風,往事可堪回首Hotpot中。。。🍲。。。🦉餐廳的裝修古樸中見風雅, 空間的區間上運用了大量木屏風及鏤空雕花的設計, 令到整家餐廳在適當地保留人客的私隱度之餘,又不失空間感 (還方便採光和保持空氣流通),在功能性上做到八面玲瓏 。雕欄玉砌應猶在,美食人人愛。問君能夠食幾多?好吃番兜再encore 。。。😂。。。🦉餐廳位於銅鑼灣人流暢旺的時代廣場附近 ,價位屬於中上。。。其實從它精緻古雅的裝修和主攻養生的menu中也可以粗略感受到收費不會便宜。。。餐廳的招牌菜是「養生宮廷火鍋亅,主菜跟配料的選擇很多,drink menu上的飲品選擇也有不少, 要食得多豐富也可以😍P. S. 。。。就看你的財力啊!餐牌。。。湯底火鍋材料選擇餐牌。。。飲品福福郎又不是暴發戶,當然是選擇「有品味」的吃法 ,來個「輕談淺酌"淥淥"夜亅。 為什麼? 福媽從小到大也有教我,吃到八分飽,就是對身體最好的。。。正所謂:「剛剛好!就是最好!亅 當然,,也不想吃得太貴。。。有損荷包!!

春花秋月何時了?
往事知多少。
小編今夜又收風,
往事可堪回首Hotpot中。。。🍲

雕欄玉砌應猶在,
美食人人愛。
問君能夠食幾多?
好吃番兜再encore 。。。😂

。。。🦉

P. S. 。。。就看你的財力啊!

餐牌。。。湯底

火鍋材料選擇

餐牌。。。飲品

人就是這樣啊!有時也要對自己好一點。。。例如好像今晚這樣:吃好一點丶吃得精緻一點,好讓自己好好享受一下生活啊!

哈!我也不在此多噴囗水了。。。有圖有真相。Let's go。。。宮廷火鍋相簿大show off!!!讓你雙眼感受一下我今晚品嚐的美味養生火鍋

今晚我們比較貪心,選擇了鴛鴦湯底: 「寧神養生鍋亅配 「秘製薑母鴨鍋亅,我個人較喜歡「寧神養生鍋亅, 湯底的材料很豐富, 藥材味較濃,感覺很「補亅。

當所有材料都 「翻滾 」了一會之後,我偷偷喝了一口湯底,真的十分鮮甜, 好一道冬日進補的養生湯!

。。。🦉

最後,想問大家一個問題:有誰知道我篇首的「打油」宋詞,原文是出誰家大師之手?詞牌名又是什麼?

不懂?留言問我吧!唔該順道俾個 like 我啊!😁🙏

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-01-30
慶祝紀念
團年飯
  • 霜降肉眼肥牛
  • 寬粉條
  • 雜錦蔬菜盤
  • 寧神養心鍋
2019-01-30 5065 瀏覽
天氣又開始轉涼,要好好把握機會打邊爐於是便立馬召喚鐵膽友人K和T到附近的台式火鍋店內走中式風格,枱前後均會有桃木色屏風燈光雖暗,但反令每枱之間的私隱度提高自助調味料區有芫荽、辣椒、蔥、香醋、蒜泥汁和豉油供自行調配麻辣鍋 Spicy Hot Pot &寧神養心鍋 Deluxe Chinese Medicine Broth $168麻辣鍋揀了小辣,但辣度和麻香亦十足平日食開微辣的,食小辣也感頗刺激麻辣鍋內的鴨血很高質,而且可免費追加一份,抵食養心鍋藥材味突出,又有魚頭和烏雞,又鮮又甜大家都續飲了兩三碗才肯收手鹽酥蚵仔 Deep Fried Oyster $78友人一致表示很鬆脆,炸衣厚度適中蚵仔都頗大隻,不錯蟶子皇 Razor Clam $58/PC新鮮,味道鮮甜,價錢合理涮鍋小羔羊肉片Lamb $108羊肉沒有羶味,不錯,但一熟便要撈起肉才嫩一不小心肉就易過老酒香白肉 Winey Sliced Pork $58個人最愛,酒香味濃郁,肥瘦適中而且淥耐少少肉也不過老但不太適合放入麻辣鍋,酒香味會被麻辣遮蓋即炸脆響鈴 Deep Fried Bean Curd Roll $68即炸即起,友人咬落
天氣又開始轉涼,要好好把握機會打邊爐
於是便立馬召喚鐵膽友人K和T到附近的台式火鍋

店內走中式風格,枱前後均會有桃木色屏風
燈光雖暗,但反令每枱之間的私隱度提高
自助調味料區有芫荽、辣椒、蔥、香醋、蒜泥汁和豉油供自行調配

麻辣鍋 Spicy Hot Pot &
麻辣鍋揀了小辣,但辣度和麻香亦十足
平日食開微辣的,食小辣也感頗刺激
麻辣鍋內的鴨血很高質,而且可免費追加一份,抵食
養心鍋藥材味突出,又有魚頭和烏雞,又鮮又甜
大家都續飲了兩三碗才肯收手

鴨血

鹽酥蚵仔 Deep Fried Oyster $78
友人一致表示很鬆脆,炸衣厚度適中
蚵仔都頗大隻,不錯
鹽酥蚵仔

蟶子皇 Razor Clam $58/PC
新鮮,味道鮮甜,價錢合理
蟶子皇

涮鍋小羔羊肉片Lamb $108
羊肉沒有羶味,不錯,但一熟便要撈起肉才嫩
一不小心肉就易過老
涮鍋小羔羊肉片

酒香白肉 Winey Sliced Pork $58
個人最愛,酒香味濃郁,肥瘦適中
而且淥耐少少肉也不過老
但不太適合放入麻辣鍋,酒香味會被麻辣遮蓋
酒香白肉

即炸即起,友人咬落已脆聲四起
有七條左右,性價比高
即炸脆響鈴

台灣翠絲水蓮 Taiwan Water Lotus $88
在台北食過便愛上,香港很少有
淥至半熟便要撈起,才能保持爽脆和嫩的口感
台灣翠絲水蓮

總括而言,味道的確不錯
尤其湯底濃郁很好飲,食物淥完不點醬也夠味
火鍋料方面海鮮、肉類和菜也沒伏
服務人員態度也很良好,上菜速度夠快
待下次轉涼,就是ENCORE的時機
鴨血
鹽酥蚵仔
蟶子皇
涮鍋小羔羊肉片
酒香白肉
即炸脆響鈴
台灣翠絲水蓮
  • 寧神養心鍋麻辣鍋
終於過左年尾返工最忙的日子,在一個星期六下午輕輕鬆鬆出銅鑼灣...加上天氣五時花六時變,忽冷忽熱,真係要為自己進補一下聽同事講佢夜晚黎過打邊爐,講到幾正...平時呢夜晚又真係好多人黎打邊爐架...地點:銅鑼灣軒尼詩道418號至430號友光大廈3樓全層港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘估唔到Lunch時間都咁多人打邊爐哈哈!不過Lunch時間打邊爐對我黎講太豐富了,打邊爐我會夜晚食,我都係選擇午市套餐,款色多又抵食環境:有特色、枱與枱有空間、有屏風隔一隔服務:真誠有禮貌食物:午市套餐兩份選了兩杯附送餐飲 - 杞子菊花露、烏梅汁因為不是熱飲,凍飲黎講超冰涼好足味,唔淡招牌極品台北牛肉麵 $78見到牛肉鋪滿半碗面,一見到已經好開心了牛肉滷得入味香滑,軟熟的肉質配上清甜的湯底,好味好味藥燉排骨(配白飯) $78藥燉排骨入面有好多排骨,食得出俾足心機火喉慢慢燉...藥材味重,份量又好大配菜都好有心機,由麻香素翅,中間的應該係蓮藕仔,到流菜都係有心機之作素翅爽口彈牙蓮藕仔口感特別爽口,酸酸地好開胃泡菜唔太辣,甜酸開胃我個人勁中意飲湯...我覺得套餐附送的「是日原盅台式燉湯」是重頭戲...藥材烏
終於過左年尾返工最忙的日子,
在一個星期六下午輕輕鬆鬆出銅鑼灣...
加上天氣五時花六時變,
忽冷忽熱,真係要為自己進補一下

聽同事講佢夜晚黎過打邊爐,
講到幾正...平時呢夜晚又真係好多人黎打邊爐架...

地點:銅鑼灣軒尼詩道418號至430號友光大廈3樓全層
港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘

估唔到Lunch時間都咁多人打邊爐
哈哈!不過Lunch時間打邊爐對我黎講太豐富了,
打邊爐我會夜晚食,
我都係選擇午市套餐,款色多又抵食

環境:有特色、枱與枱有空間、有屏風隔一隔
服務:真誠有禮貌
食物:午市套餐兩份
附送餐飲 - 杞子菊花露、烏梅汁
選了兩杯附送餐飲 - 杞子菊花露、烏梅汁
因為不是熱飲,凍飲黎講超冰涼
好足味,唔淡

招牌極品台北牛肉麵 $78
見到牛肉鋪滿半碗面,一見到已經好開心了
牛肉滷得入味香滑,
軟熟的肉質配上清甜的湯底,好味好味

藥燉排骨(配白飯) $78
藥燉排骨入面有好多排骨,
食得出俾足心機火喉慢慢燉...
藥材味重,份量又好大
配菜
配菜都好有心機,由麻香素翅,
中間的應該係蓮藕仔,
到流菜都係有心機之作
配菜-素翅
配菜-蓮藕仔
素翅爽口彈牙
蓮藕仔口感特別爽口,酸酸地好開胃
泡菜唔太辣,甜酸開胃
是日原盅台式燉湯
我個人勁中意飲湯...

我覺得套餐附送的「是日原盅台式燉湯」是重頭戲...
藥材烏雞湯入口已經賞到啖啖清甜的雞湯味,
入面都有唔少雞件真係真材實料
藥材味唔太重令人好易入口

係依家既天氣當中飲燉湯除了特別覺得滋潤暖身外...
最緊要係烏雞補我脾虛,養陰又益氣血

午市免加一服務費架,
係呢個環境呢個價錢食到咁飽,
又飲到咁足料既燉湯真在太~~~抵了

附送餐飲 - 杞子菊花露、烏梅汁
配菜
配菜-素翅
配菜-蓮藕仔
2019-01-26 119 瀏覽
台式火鍋係藥善為主,火鍋湯底滾起,先飲番碗藥材湯,濃郁當歸味,又冇苦味,又會太鹹,好好味呀!手切牛肉,雪花分佈幾靚,牛肉鬆軟,亦有牛肉味。而黑毛猪梅花肉,肉片好薄亦有豬肉味。今次冇叫滑,叫了手工丸,手工丸比滑彈牙,叫了拼盤,多味道款款都可以食下。牛丸係有芝士餡,小小芝士流心,牛丸都好有牛味。還有好特別的梅菜猪肉丸。原來打邊爐食炸芋頭好好味,芋頭夠哂粉。火鍋湯底勁多料,有冬荀馬蹄和鴨件。筍大大件,又爽。馬蹄都好多,鴨件都好多舊,而且件件都好多肉。

原來打邊爐食炸芋頭好好味,芋頭夠哂粉。

• 手切牛肉
  • 手工丸類拼盤
2019-01-24 157 瀏覽
終於一嚐 養生殿入到餐廳 好有 古裝劇風味 仲有見到 特別時段 50% off 優惠 未開始已經 計劃緊 幾時再來食 。。。調味料放在 大大的碗裡 在幾個用餐區的 當眼位置叫左幾個簡單 食物有台灣 水蓮 超長, 有較剪 比你自己剪斷麵條 有大大的筲箕 比你淥 都幾貼心梅菜肉丸 彈牙 梅菜無沙 牛肉 都好大份4個人都夠食終於來到主角 湯底加熱要一點時間既然雙拼 不用加錢 精明的我當然要雙拼烏雞 滋陰平時都不平這裡 半個鍋 都有 半隻雞 雞肉又滑 煮到離晒骨 只係食雞都抵晒另一邊係藥膳鍋 有dd 藥材味但好補 好見效飲左兩啖湯 已經滾晒要叫職員 開打d冷氣還叫了d 鴨肉和羊肉 都ok 不酥同埋雲吞 d蝦 好大粒 成個雲吞 煮熟後好結實 飽滿
終於一嚐 養生殿
入到餐廳 好有 古裝劇風味
仲有見到 特別時段 50% off 優惠
未開始已經 計劃緊 幾時再來食 。。。

調味料放在 大大的碗裡
在幾個用餐區的 當眼位置

叫左幾個簡單 食物
有台灣 水蓮
超長, 有較剪 比你自己剪斷

麵條 有大大的筲箕 比你淥 都幾貼心

都ok 不酥

同埋雲吞 d蝦 好大粒
成個雲吞 煮熟後好結實 飽滿
2019-01-23 95 瀏覽
呢排天氣轉涼,最適合食返餐暖笠笠既火鍋啦!見到網上評價非常之高既養心殿,一於黎試下睇下有幾好食!我地叫左個鴛鴦湯底,一邊係麻辣湯,另一邊係酸菜白肉湯。本來我地仲另外叫左寬粉同蜂巢豆腐,個侍應好細心,提我地呢兩樣係個湯底入面已經有,等我地唔使嗌多左野食。當個火鍋一上枱,我地真係嘩一聲叫左出黎!點解可以有咁多材料架!?首先,麻辣呢邊有豆腐鴨血,吸晒辣湯既香味同麻辣味,真係未食都知好好味啦!酸菜白肉果邊,真係有好多酸菜,好多白肉呀!分分鐘唔叫其他餸,都夠我地兩個人食!不過一場黎到又點可以剩係食湯料呢?我地揀左黑毛豬梅花肉、墨魚滑、蟶子王、水蓮餃、寬粉,最後仲嗌多jar杞子菊花圓玉露。先講梅花肉,肉質新鮮,肥瘦均勻,食落口唔會覺得難咬,一D都唔韌。墨魚滑係每次打邊爐既必食之選,加埋蟹子口感更加豐富,吸晒湯汁真係好好味!蟶子王大大隻,成隻連埋殼放落個煲,一見佢離殼即食,正!水蓮餃係自家製,皮薄餡靚,差D就忍唔住叫多碟!至於寬粉,當然係用黎吸湯汁既味啦,放係酸菜白肉果邊又得,想食辣既放係麻辣呢邊亦得,得左!飲品呢個圓玉露甜甜地,又解渴又清熱,啱晒打邊爐果陣飲呀!總括黎講,養心殿台式養生鍋環境幾好,

水蓮餃係自家製,皮薄餡靚,差D就忍唔住叫多碟!

總括黎講,養心殿台式養生鍋環境幾好,職員服務貼心周到,加上食物用料新鮮,味道一流,絕對係一間令人一試難忘既餐廳!
2019-01-22 116 瀏覽
又到左打邊爐嘅季節,每次一講起打邊爐,第一時間都會諗起呢有好多分店既養心殿台式養生鍋,見天氣凍凍地就放工後同朋友去咗銅鑼灣分店打邊爐,今次湯底就揀咗鴛鴦湯底(酸菜白肉拼麻辣鍋),湯入面已經有好多配料,麻辣鍋有我最鍾意食嘅凍豆腐同鴨血,吸囇麻辣湯嘅精華,鍾意食辣嘅朋友必試。而酸菜白肉鍋入面就有大量嘅酸菜、白肉、蕃茄仲有薯粉,酸酸地非常開胃,令人食慾大增,我同朋友都覺得呢兩個湯底非常有水準,餐廳仲可以追加酸菜白肉一份,正!食物方面我哋嗌咗黑毛豬梅花肉,一份份量都幾多,就算滾咗好耐都唔會有韌身嘅感覺,係唔食牛嘅朋友之選。而墨魚滑係每次嚟到養心殿都必食,蟹子又多又爽口彈牙,好味!蟶子王超大隻好厚身,非常新鮮。餃子同水蓮餃都係是自家製,皮薄料多,味道不錯。雖然酸菜白肉鍋已經有寛粉,但實在太美味,我同朋友追加了一碟,放喺麻辣鍋吸曬湯嘅精華,非常推薦。飲品揀左杞子菊花圓玉露,呢個非常適合打邊爐,清熱解毒。每次食養心殿都唔會令我失望,環境乾淨,食物質素唔錯,湯底足料,店員主動又有禮貌,係我會向朋友推薦打邊爐既好地方。

而墨魚滑係每次嚟到養心殿都必食,蟹子又多又爽口彈牙,好味!

蟶子王超大隻好厚身,非常新鮮。

餃子同水蓮餃都係是自家製,皮薄料多,味道不錯。

飲品揀左杞子菊花圓玉露,呢個非常適合打邊爐,清熱解毒。

2019-01-22 120 瀏覽
天氣涼涼地我最鍾意同朋友去打邊爐,今次都揀養心殿,因為佢d湯底正,用料都新鮮有質素。因為同朋友喺銅鑼灣行完街,所以就去銅鑼灣分店。我哋點了養生鍋同埋美人鍋,鴛鴦湯底最啱我哋啲貪心人。養生鍋有好多人參,聞到陣人蔘味都覺得好滋補。美人鍋有成隻烏雞,仲有好多桃膠,充滿骨膠原,女仔必食。我哋首先點左個清湯牛腩,湯底未滾之前可以食下野先。清湯牛腩好香麻油胡椒味,牛腩亦都幾稔身,幾好食。蟶子皇超級大隻,肉滑非常鮮甜,質地爽滑,一啲都唔韌。極上雪花牛肉總共有12卷,每卷有2片。牛肉雪花分佈好靚,揚5下就啱啱好,肉質鮮嫩,牛味濃。我哋仲食左咗兩款手打丸,黑松露蝦丸松露味好香,配蝦肉好爽,蝦肉丸爽口彈牙,好正。芝士腸牛肉丸牛肉打得好爽口,食得出係用新鮮牛肉打成的,中間嘅芝士一咬就噴出嚟,同樣好食。我哋仲叫咗極品水餃、雲吞同埋水蓮餃。水餃雲吞真材實料,餡料扎實,蝦肉好爽口。水蓮餃好清新,我鐘意水蓮夠爽脆,下次蔬菜要食水蓮。最後食埋QQ寛粉條,吸湯汁精華,煙煙韌韌,好好味。仲有梗係食桃膠啦,軟軟滑滑,好似食啫喱咁。我哋食哂滿滿的骨膠原呀😋

蟶子皇超級大隻,肉滑非常鮮甜,質地爽滑,一啲都唔韌。

最後食埋QQ寛粉條,吸湯汁精華,煙煙韌韌,好好味。

2019-01-21 147 瀏覽
在銅鑼灣逛完街後便來到這家養心殿台式養生鍋吃火鍋。我們1家4人,點了鴛鴦鍋($188),分別有美人鍋($188)及養生鍋($188)。美人鍋的湯底裏包含了竹絲雞半隻、大量桃膠、紅棗、龍眼肉、淮山、杞子等等。養生鍋的湯底包含了大量人蔘、蜂巢豆腐、鴨血、龍眼肉。湯底真材實料,濃厚鮮甜,滋補養颜,雞肉不嚡。極上雪花肥牛($188 )肥牛色澤鮮紅、雪花分布分明,放在鍋裏涮四五下即食, 十分嫩滑,有牛肉味。蟶子王($58/隻)超大隻,超鮮甜,肉質爽脆。黑松露蝦丸($48/半份)很香松露味,手打蝦丸爽口彈牙。芝士牛肉丸($48/半份)手打牛肉丸同樣彈牙,重牛肉味,內裏芝心有爆漿效果,正!台灣水蓮餃($42/半份)水蓮爽脆,味道清新。鮮蝦雲吞($42/半份)大量鮮蝦,爽口彈牙。廣東雲吞($42/半份)皮薄,鮮蝦配上木耳絲,更添爽口。QQ寬粉($38)煙煙Un un, 爽滑,吸上濃湯,美味可口。雞蛋($8/隻)做成窩蛋,蛋黃半熟,蛋白滑滑,吸入湯汁,回味無窮。清湯牛腩($118 )牛腩好腍。非常滿足的一餐!

極上雪花肥牛($188 )

蟶子王($58/隻)
超大隻,超鮮甜,肉質爽脆。

黑松露蝦丸($48/半份)
很香松露味,手打蝦丸爽口彈牙。
芝士牛肉丸($48/半份)
手打牛肉丸同樣彈牙,重牛肉味,內裏芝心有爆漿效果,正!
台灣水蓮餃($42/半份)
水蓮爽脆,味道清新。
鮮蝦雲吞($42/半份)
大量鮮蝦,爽口彈牙。
廣東雲吞($42/半份)
皮薄,鮮蝦配上木耳絲,更添爽口。

QQ寬粉($38)
煙煙Un un, 爽滑,吸上濃湯,美味可口。
雞蛋($8/隻)
做成窩蛋,蛋黃半熟,蛋白滑滑,吸入湯汁,回味無窮。

清湯牛腩($118 )
牛腩好腍。

非常滿足的一餐!
2019-01-20 86 瀏覽
這幾天又轉凍,食火鍋就最好啦。好友話係台灣食過薑母鴨好好味,好掛住,所以來食台式火鍋。這間地方好大,裝修中式,座位很寛濶,可以開心傾下食下。一心來食薑母鴨,先飲啖湯,藥材味不會太重,打邊爐好合適,烚牛肉都食到牛味。牛肉叫了大碟,勁多雪花又均勻。手工丸有六款,每款有兩粒。食了梅菜豬肉丸,好似食梅菜肉餅咁,味道好好,有肉汁而且好鬆。還食了蝦丸,有蝦甜,亦好彈牙!湯底真係勁多材料,食到飽哂,還有好多件鴨肉,而且煲足咁來,鴨肉都好滑。最後再飲多幾啖湯,藥材湯好保身

這間地方好大,裝修中式,座位很寛濶,可以開心傾下食下。

2019-01-19 101 瀏覽
前排天氣凍, 又係時候去打邊爐想打邊爐, 又想補補身, 朋友就話要去養心殿.卜左台七點零但入面已經好FULL...先黎個養心鍋+ 美人鍋淨係個鍋都勁多配料, 又雞又蔘又鴨血咁我地都急不及待想食食了朋友真係唔話得,將隻鳥雞拎出黎剪比大家食碟手切肥牛又幾靚喎..梅菜豬肉丸, 未食過食落好似梅菜蒸肉餅咁, 不過加埋湯底O既味幾特別響玲勁脆勁香口特別嗌的淮山麵夠哂養生第一次見打邊爐有鴨胸嗌多碟羊肉,食落唔太SO...幾好見到水蓬幾特別, 就嗌左份黎試試可以自己剪細條D食落幾爽口幾特別最後先發現..原來特定時間有折好似仲要係半價..下次可以試下特價時間食
前排天氣凍, 又係時候去打邊爐
想打邊爐, 又想補補身, 朋友就話要去養心殿.
卜左台七點零
但入面已經好FULL...

先黎個養心鍋+ 美人鍋
淨係個鍋都勁多配料, 又雞又蔘又鴨血咁
我地都急不及待想食食了
朋友真係唔話得,
將隻鳥雞拎出黎剪比大家食
碟手切肥牛又幾靚喎..
梅菜豬肉丸, 未食過
食落好似梅菜蒸肉餅咁, 不過加埋湯底O既味
幾特別
響玲勁脆勁香口
特別嗌的淮山麵
夠哂養生
第一次見打邊爐有鴨胸
嗌多碟羊肉,
食落唔太SO...幾好

見到水蓬幾特別, 就嗌左份黎試試
可以自己剪細條D
食落幾爽口
幾特別

最後先發現..原來特定時間有折
好似仲要係半價..下次可以試下特價時間食
  • 水蓮
  • 手切肥牛
2019-01-18 119 瀏覽
今日同老婆去咗銅鑼灣嘅養心殿台式養生鍋,地點非常方便,喺銅鑼灣地鐵站B出口向鵝頸橋方向只需行5分鐘就到,見到一排排紅色燈籠就係,非常易認佢哋嘅美人鍋十分足料,有成隻烏雞喺入面,再配埋其他藥材,開始落嘢食前記住飲返碗試吓;老婆係愛辣之人,我哋就點左個鴛鴦鍋,佢揀咗麻辣湯底,有三種辣度可供選擇,仲有鴨血同豆腐跟火鍋點少得肥牛,今次點左手切牛肉及厚脂黑毛豬梅花肉,賣相靚、鮮味,完全唔使再點醬油已經食到好鮮嘅味道佢哋有六款丸類可供選擇,今次點左個手工丸類拼盤,一次過食晒佢哋六款,當中我覺得黑松露蝦丸最出色,咬落去有濃郁嘅黑松露香味,口感彈牙,一流醬油區食物種類多最後不得不提佢哋嘅服務,店員殷勤主動,配合埋足料嘅火鍋湯底,新鮮嘅食物,絕對係一流嘅用餐感受

醬油區

食物種類多