餐廳: 領鮮鮮廚
資訊:

2020-05-28 561 瀏覽
午餐叫了常餐, 冬陰功肥牛米線配豬仔包炒雙蛋($48) 冬陰公湯底野味, 有酸辣味, 米線不會太軟, 份量充足。 牛油豬仔包可能放得耐, 唔夠熱,超硬,阿婆一定咬唔到😌 炒雙蛋唔夠滑。同行人士吃了其他常餐, 配叉燒意粉, 味道正本。 整體質素OK,價錢略貴,環境有少許擠擁, 搭檯無膠片隔住。

2020-05-24 490 瀏覽
全程要客認錯的食店1/ 落單「召鹽九肚魚」,見到佢落錯單「召鹽鮮魷」,叫佢改,就話「召鹽九肚魚」無,「召鹽鮮魷」咪一樣?最後我叫佢改,再叫其他。(是我錯嗎?)2/ 後來都係叫「召鹽鮮魷」,就話「你之前又唔要,現在又要?」(是我錯嗎?)3/ 隔左10分鐘,都未落單,10分鐘後再問我「你係唔係真係要落『召鹽鮮魷』呀?(下,我唔係落左單咩?要DOUBLE CONFIRM,是我錯嗎?) 4/ 等了20分鐘,還沒來,追單後,侍應說:「你之前CANCEL左唔要嘛,你等下啦!」(哦!又係我錯!)5/ 中間我加了另一個「西檸煎軟雞」,等了另外的30分鐘。追單時問,呢個菜我又等左30分鐘喎,來不來,不來就取消!一個應該是老闆的人說「你要就要,唔要就取消!唔好講咁多野!」(哦!原來成間食肆就係咁!又係我錯!)又係我錯!我錯在幫襯左你呢間野!老實說,食物味道尚算OK,不過服務態度真係差到一個點!要個客不斷SAY SORRY!
全程要客認錯的食店
又係我錯!我錯在幫襯左你呢間野!
2020-05-24
領鮮鮮廚!其貌不揚的冬菇亭,但係熟食市場,從來隱世高手在民間的好例子,何文田領鮮鮮廚,絕對係其中之一!朋友推介可以來料加工,所以去旺角買海鮮。朋友鐘意東升斑拆肉炒,椒鹽骨腩頭。心想4斤東升斑俾人糟蹋了。但廚房大佬煮得極其美妙,炒完出嚟好似蒸熟咁,魚鮮肉軟美味可口。非讚不可👍🏽👍🏻👍🏼蟶子到:蒜蓉蒸蟶子皇,粉絲蒜蓉放在蟶子上面, 蒸煮時間剛剛好,蒜蓉粉絲惹味非常,不單止沒搶蟶子皇鮮味,反而令之更鮮味。入口有初戀打茄輪感覺,所以不自覺下食咗三大隻。椒鹽賴尿手臂咁大,原隻炒鎖住肉汁D羔超香,加上重手蒜蓉椒鹽,又係一個食到停唔到口既菜式。最後打包蒜蓉回家煎牛扒🤩🤩後加小餸食材新鮮,碟碟足料份量大,離開時發現佢有,過年套餐所以同朋友約定再來料加工絕對值得光臨!

朋友推介可以來料加工,所以去旺角買海鮮。

最後打包蒜蓉回家煎牛扒🤩🤩

來料東升斑,朋友愛拆骨煎皮
粉絲蒜蓉蒸蟶子皇冇得輸
,原隻炒鎖住肉汁D羔超香
2019-11-10 484 瀏覽
今晚2個人又去領鮮鮮府食晚飯!😋😋😋之前已經成日幫襯,因為佢啲海鮮真係新鮮,師傅手勢亦都好好,仲有得食出面好少有嘅焗魚腸!正!👍🏼 但係今晚就非常之不愉快。一開頭叫咗個紅燒豆腐加一個椒鹽九肚魚,等咗40分鐘都冇得食!咁都明白星期日夜晚比較忙,但個幫我哋落單個𡃁仔,我哋問「啲嘢食?」佢check都冇check,就同我哋講「整緊整緊」!😡😡😡 再等多5分鐘,我哋加單,加多個芝士龍蝦伊麵,佢哋先發覺漏單,大約6分鐘後,我哋再追單,有個明顯醒啲又態度好嘅叔叔,佢見我哋追單,即刻同我哋道歉及走向廚房。而之前落單個𡃁仔就咁啱拎個九肚魚嚟喇! 到我哋食完想打包個麵,一舉手叫人,有個阿姐見到竟然對我大叫「咩啊!」🤬🤯😡我又冇殺你家人,洗唔洗用兇狠眼神同咁惡語氣,我成餐飯都唔該前唔該後。我知街坊餐廳唔可以太高要求,但係都唔可以咁嘅語氣對客人㗎! 到咗埋單嗰一刻,我哋嗰碟紅燒豆腐都係冇嚟到㗎!擺到明就係漏單。如果餐廳啲侍應個個都可以好似個叔叔咁好服務態度就好啦! 我去食飯係因為好食而且價錢公道,但樓面態度差真係好趕客囉!
我去食飯係因為好食而且價錢公道,但樓面態度差真係好趕客囉!
2019-08-04 640 瀏覽
自從冬菇亭裝修之後就無去食過,經過見呢間新嘅海鮮食檔好多街坊排隊就決定試下。裏面嘅座位幾多,同埋都幾乾淨。首先嚟嘅係避風塘炒蝦,望倒個樣都覺得會好好食。面上嘅炸蒜粒好香好有鑊氣,仲有落少少辣椒去炒。同區d酒樓都冇咁正,可能呢d就係風味以$98(無加一) 呢講真係大件夾抵食,有成10隻蝦!跟住係紅燒豆腐,整得好有誠意。豆腐裏面好滑,又唔會太油膩。仲有唔少翠玉瓜、各種菇類一齊煮,好豐富嘅感覺。再嚟係蒜蓉炒通菜。大大份。好欣賞佢唔係太咸,味道啱啱好,因為好多時食肆都鍾意落好多蒜蓉醬,變得太油太咸。可能當日多生意,落左order之後都等左成25分鐘先有野食。不過佢煮d野咁好食、又新鮮,覺得等都值得嘅~ 見倒其他人食嘅餸,如蒸魚、扇貝等賣相都好吸引,強烈推薦呢間小菜館,一定會再嚟!影埋menu比大家睇睇fyi~~

以$98(無加一) 呢講真係大件夾抵食,有成10隻蝦!

影埋menu比大家睇睇fyi~~

2019-07-10 403 瀏覽
開左幾個月,終於上週末試左,我兩個人六點鐘到,已經坐滿一半枱。今餐叫左二人套餐,有清蒸元貝二隻、白灼蝦半斤和豆豉鯪魚油麥菜,承惠$188。清蒸元貝,元貝洗得好乾淨,又新鮮味道有保證。白灼蝦半斤有11隻,大大隻,11隻中只有一隻唔新鮮,都已經算好好。豆豉鯪魚油麥菜都不失埸。呢家餐廳外面還有海鮮缸,還有其他游水海鮮,我下次都會試試。
呢家餐廳外面還有海鮮缸,還有其他游水海鮮,我下次都會試試。
清蒸元貝
白灼蝦