2025-01-09 581 瀏覽
美食集中地土瓜灣北帝街最近新開一家潮州打冷菜館「順譽滷味大王」,由米芝蓮師傅坐陣,嚴選優質食材,鹵水食物以古法鹵製;今天經過土瓜灣順道潮聖享用午餐-獅頭鵝片大拼 $228除鵝片外,有鵝腎、腩肉、鵝腸、紅腸、豬耳、豬頸肉、墨魚、豬大腸、豆腐、滷蛋及花生選材優質,鵝片緊實細緻,帶鵝肉獨特鮮香、鵝腎綿密、腩肉肥瘦相間、鵝腸及豬耳爽脆、紅腸入味、豬頸肉爽嫩細滑、墨魚軟腍鮮味、豬大腸甘香肥美、豆腐細滑帶豆香;加入花椒、八角等材料的滷水汁不死鹹,吃到食材的原味道-元朗烏頭 $128原條烏頭超過一斤重,潮式製法凍食配上黃豆醬;魚肉鮮美沒泥味也沒腥味,蘸上濃郁黃豆醬有提鮮作用-鹹菜豬肚湯 $98加入大量胡椒煮成,豬肚潔淨爽滑,湯品鹹辣平衡夠暖胃-白灼時菜 $45以滷水汁調味;菜心選用菜遠部份,翠綠鮮嫩
獅頭鵝片大拼 $228
元朗烏頭 $128
鹹菜豬肚湯 $98
加入大量胡椒煮成,豬肚潔淨爽滑,湯品鹹辣平衡夠暖胃
白灼時菜 $45
以滷水汁調味;菜心選用菜遠部份,翠綠鮮嫩

2025-01-04
午餐
呢間位於土瓜灣北帝街新開嘅潮州菜館~"順譽滷味大王"係我外賣精選其中之一,因為餐廳專業做潮式滷味已經三十年;係用獨家秘方的老,古法鹵制,而且仲聘請左米芝蓮師傅坐鎮做主廚,味道非常好,我上次食過,真係一試難忘!😋我今日就叫咗🌟獅頭鵝片 $128/例- 獅頭鵝片肉質甘彈牙,而且滷水味十足,豆腐又夠曬香滑🌟胡椒鮮香雞飯 $45- 大大隻雞髀,厚肉又夠嫩滑,加上鹽水醃製,夠曬入味送飯真係一流!🌟韭菜豬紅 $48- 而我最鍾意嘅小食就係呢個韭菜豬紅,除咗份量十足之外,味道仲一流,用佢嘅醬汁嚟撈飯,盡對可以食到一大碗!真係夠曬平靚正!所有食物質素用料都非常高,價錢仲相當大眾化,真係性價比極高嘅傳統潮式滷味專門店。👍

我今日就叫咗
🌟獅頭鵝片 $128/例
- 獅頭鵝片肉質甘彈牙,而且滷水味十足,豆腐又夠曬香滑
🌟胡椒鮮香雞飯 $45
🌟韭菜豬紅 $48

2025-01-07
  • 獅頭鵝片
  • 胡椒鮮香雞飯
  • 韭菜豬紅
2025-01-07 477 瀏覽
去土瓜灣探朋友,佢話附近新開咗一間順譽滷味大王,係曾獲米芝蓮嘅廚師主理,用料上乘,使用獨家秘方滷製食材,食物質素和味道都係一流。廚窗內放置不同滷味,油亮剔透,令人垂涎欲滴。餐廳最近做緊優惠,外賣九折,堂食亦有特價套餐。聖誕二人特惠套餐B鵝肉雙拼:鵝肉片片厚薄適中,肉質鮮嫩,滷汁滲透鵝肉香氣十足,味道濃郁而不過鹹。大墨魚爽口彈牙,仲有豆腐墊底,浸在滷汁中的豆腐非常嫩滑味。潮州蠔仔粥:粥內的材料非常豐富, 有粒粒飽滿的蠔仔、魷魚、方魚、肉碎、芫荽和葱粒,各種配料比例均衡,能帶出粥的鮮甜味道和不同的口感。韭菜豬紅:豬紅份量好足,口感爽滑鮮嫩,醬汁香濃惹味,韭菜亦青綠,掛上醬汁好好味!送酸薑皮蛋:醃得酸甜適中的子薑,爽脆無渣,配上泛起溏心的皮蛋;一滑一爽,一酸一鹼,以醋酸味去掉皮蛋的灰澀味,互相中和,真是天作之合。

廚窗內放置不同滷味,油亮剔透,令人垂涎欲滴。

餐廳最近做緊優惠,外賣九折,堂食亦有特價套餐。

聖誕二人特惠套餐B

2025-01-05 452 瀏覽
最近去咗土瓜灣一間平民潮食小菜館,呢度嘅環境真係好有人情味。餐廳門口掛滿咗各式潮式嘅食品打冷,氣氛親切熱鬧,好有地道風情。🍴🏮*潮式凍馬友*:凍馬友味道清爽,魚肉鮮美,口感軟嫩,鹹香適中,係一道非常開胃嘅冷盤。🐟❄️*春菜炆腩仔*:呢道菜嘅腩仔煮得非常入味,肉質軟嫩,春菜嘅清香滲透每一口腩仔,味道濃郁,非常滿足。🥬🐷*一碗蠔仔粥*:蠔仔粥粥底綿密,蠔仔鮮甜,每一口都充滿咗海洋嘅味道,口感滑溜,好暖胃。🍲🦪*滷水鵝肝*:滷水鵝肝味道濃郁,鵝肝嘅油脂香氣四溢。🍂🍗

*滷水鵝肝*:滷水鵝肝味道濃郁,鵝肝嘅油脂香氣四溢。🍂🍗
2025-01-01 407 瀏覽
今日同老公去左九龍城食潮州打冷,呢間店係新開,由米芝蓮師傅助陣,緊係要去食吓晚飯啦。餐廳空間唔算好大,燈光光猛,環境乾脆。除左餐牌上嘅菜式,近來節日,牆上亦貼上左特惠二人餐及三人餐,所有價錢相當平民化。我哋叫左滷水類別,另外再叫左D潮州打冷熱門菜式。等上菜期間,見到外賣不斷,而佢哋嘅全日滷味套餐,鵝片三拼飯都係$75,好抵食,住九龍城居民真係好。我哋同大廚傾過計,當我哋讚佢D菜式時,大廚顯得內歛謙虛。我哋仲請教佢一D烹煮技巧,佢亦願意分享傾談,好有大廚本色。韭菜豬紅:豬紅唔腥,口感軟軟滑滑,湯汁有好濃沙嗲醬味道,少少辣味但唔辣,韭菜爽口,吸晒湯汁,好惹味。炸蠔餅:即叫即炸,蠔肉大小適中,新鮮肥美,入口唔會滿口油,粉漿亦唔會過厚,咬落輕脆,可點少少魚露調味,好好味。蠔仔粥 :湯底鮮甜,用料足,配料有肉碎、魷魚、蠔仔等,另外加左方魚乾增添鮮味,食落夠熱,唔錯。獅頭鵝片(例):鵝片好大塊,一D都唔韌,好腍,啖啖肉,好入味。最正就係呢個滷水,獨門秘方,醃得好入味。鹵水雙併:墨魚片爽口帶鮮味,金錢肚好腍有咬口,下層仲有D滷豆腐,同樣入味好食。啤酒:潮州打冷必飲,青島啤酒係老公至愛。

啤酒:潮州打冷必飲,青島啤酒係老公至愛。
2024-12-28
舊公司在土瓜灣,所以經常留意有沒有新開的食肆。最近知道這裏新開了一間潮州食肆,今晚便專程來到這裏。這裏的招牌有個特點,便是著名由米芝蓮師傅主理,信心大增。馬友$148,如有份量十足,魚肉味道鮮甜,加點普寧豆瓣醬,帶出魚肉的鮮甜味道。據店主解釋,每天早上都會到魚市場採購,所以採購到新鮮的活魚。滷水鵝片$128,鵝片鮮嫩可口,帶點滷水的香味,而不會過鹹,豆腐嫩滑可口,果然是米芝蓮廚師主理。潮州蠔餅,外脆內軟,沒有覺得太油膩,反而香脆可口。蠔仔尺寸頗大,蠔味十足加點魚露味道更佳。蠔仔粥$98 ,除了蠔仔之外、還有方魚、土魷,湯底味道濃郁,粥底份量十足。可樂$$8 ,忌廉$8

這裏的招牌有個特點,便是著名由米芝蓮師傅主理,信心大增。

可樂$$8 ,忌廉$8

土瓜灣朋友帶咗我嚟呢間潮州打冷滷味店食晚餐🤣小店雖然細細間提供大眾化菜式,但係食物水準高好味道,老闆好有禮貌仲招呼好好👍$148「馬友」:「潮汕打冷馬友魚」一邊魚皮打開咗食得好方便,「馬友」魚肉肉質相當細滑鮮甜,沾有鹹鮮味嘅「普寧豆瓣醬」食就更加好食😋$52「方魚肉碎粥1碗」:大大碗熱辣辣,好味道🤣$98「墨魚」:墨魚新鮮,非常爽口,切成一條條嘅薄片食得好方便🤣$85「鹽焗雞半隻」:「鹽焗雞」皮黃肉白非常有鹹鮮味亦都好雞味,半隻雞份量算係幾多🤩$68「春菜炆腩仔」:春菜煮得好腍,腩仔7成瘦肉3成脂肪 夠甘香,整體好食🤣$8「無糖可樂」:凍冰冰嘅可樂就梗係好飲啦 🤣小店值得支持👍
土瓜灣朋友帶咗我嚟呢間潮州打冷滷味店食晚餐🤣

$52「方魚肉碎粥1碗」:大大碗熱辣辣,好味道🤣

$8「無糖可樂」:凍冰冰嘅可樂就梗係好飲啦 🤣

小店值得支持👍
2024-12-31 258 瀏覽
順譽滷味大王 (土瓜灣)土瓜灣北帝街33號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:鵝片三寶飯 $81,炸蠔餅 $88,鹹菜豬肚湯 $68鵝片三寶飯:包括鵝片、鵝腸、墨魚及鹵水豆腐。新鮮的鵝肉,肉質鮮嫩,鹵製後切片,香氣四溢,味道香濃。鵝腸口感爽脆,和鵝片形成對比,增添了整體的層次感。墨魚口感滑嫩,,風味獨特。鹵水豆腐口感細膩,吸收了鹵水的味道,!😄😄😄炸蠔餅:新鮮的蠔仔,較一般的蠔仔大隻,數量非常多,肉質鮮嫩,餅皮炸至金黃酥脆,十分香口,點埋特製醬油,非常惹味!👍👍👍鹹菜豬肚湯:新鮮的豬肚,口感滑嫩,非常彈牙,經過長時間的烹煮後十分入味,鹹菜的酸甜與豬肚的鮮香相互交融,讓豬肚湯變得更加美味!😍😍😍
順譽滷味大王 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街33號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-12-28 268 瀏覽
呢日去咗土瓜灣新開嘅潮州餐廳食lunch,餐廳係由米芝蓮潮州師傅主理,非常高水準。打開餐牌,見到啲嘢食都幾吸引。今次點咗幾樣嘢,首先係馬友,啲魚肉口感幾好,配埋秘製既醬汁,好味道。另外仲點左冰鎮墨魚,墨魚係生既,幾新鮮,配埋豉油同wasabi,好正。食潮州菜點少得蠔仔粥呢,呢個蠔仔粥除咗加入蠔仔,仲有魷魚同其他香料,粥底好鮮甜,非常高水準。春菜炆腩仔都幾入味,又抵食!配埋藍妹啤酒,一邊傾偈一邊嘆好嘢,Perfect !

打開餐牌,見到啲嘢食都幾吸引。

春菜炆腩仔都幾入味,又抵食!

配埋藍妹啤酒,一邊傾偈一邊嘆好嘢,Perfect !

2024-12-27 274 瀏覽
喺土瓜灣行完街,想食埋晚飯先返屋企,上網搵到北帝街呢間新開嘅「順譽滷味大王」。據說餐廳係由米芝蓮潮州師傅主理,室內環境整潔,座位舒適,而且定價親民,令人期待。先嚟一碟炸蠔餅 ($88)  蠔餅即點即炸,入口超酥脆,乾身又唔油膩,蠔肉新鮮肥美,分量十足,點埋附上嘅魚露吃,味道更佳。潮州凍馬友 ($148)  馬友好大條,肉質結實,魚味濃郁,嫩滑又冇細骨,沾少許普寧豆醬吃,惹味至極。本來想加碟大掌翼,可惜已經售罄,改點了這客中翼配鵝肝鵝腎。鵝翼富嚼勁,鵝肝粉嫩,鵝腎夠爽口,連墊底嘅豆腐水準亦唔錯,入口不會過鹹,帶微微滷水香。鵝片飯 ($65)  鵝片大大塊,完全唔韌,皮下脂肪夠厚,入口啖啖肉,加上滷得好入味,用嚟送飯吃一流!。最後嚟一道春菜炆腩仔 ($68),春菜腍甜有菜味,腩仔肥瘦適中,非常好吃😋
2024-12-25 244 瀏覽
土瓜灣「順譽滷味大王」,主打招牌潮州打冷‼️由米芝蓮潮州師傅主理🔥餐廳環境舒適,今晚黎到全場爆滿,好多街坊捧場😻😻🔹韭菜豬紅豬紅鮮嫩,韭菜清香撲鼻,搭配沙爹醬料,味道更加豐富,豬紅完全冇腥味,口感夠滑順。🔹花生炆雞腳雞腳炆得入味、花生軟滑、湯汁濃郁,雞腳充滿膠質,配上香濃花生,絕配!🔹蠔仔粥粥底細膩滑順,蠔仔新鮮豐滿,口感鮮甜。🔹鵝片三拼飯鵝片肉質嫩滑、鵝肝酥香濃郁、鹵蛋更添鹹香。三種食材都令人回味無窮,帶來美味享受!順譽滷味大王✨📍土瓜灣北帝街33號地舖

🔹韭菜豬紅

🔹花生炆雞腳

🔹蠔仔粥
粥底細膩滑順,蠔仔新鮮豐滿,口感鮮甜。

🔹鵝片三拼飯

順譽滷味大王✨
2024-12-24 197 瀏覽
🍽️順譽滷味大王 (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街33號地舖姐夫係潮州人,想食潮州打冷菜,揀咗土瓜灣呢間性價比高的,好滿意😃原來師傅都大有來頭,攞過米芝蓮㗎👍唔怪得知咁好味啦😁~鵝片 🦢🍖鵝肉片嫩滑多汁,鵝油香氣隨咀嚼越嚟越濃郁,真係令人口齒留香,絕對值得一試❤️~鵝掌🦢🦶香料的香氣恰到好處,既不搶味又提升了鵝掌的美味,很回味👍~鵝肝 🦢🍗有獨特的鵝肝口感,非常滑嫩,擺落嘴裏面即刻溶化,感覺好正 ,欲罷不能🌟~鴨舌🦆👅鴨舌彈牙有嚼勁,滷得非常入味,配搭啤酒一流🥰~墨魚片 🦑🍲墨魚片鮮美爽口,食落去有海洋嘅清新味道,口感非常正😄~滷牛展🐮🍲滷牛展煮得非常香濃入味,肉質軟腍得來有少許嚼勁,令人口齒留香😀呢幾道滷味真係色香味俱全,每一啖都係有濃郁嘅滷水香氣,令人回味無窮😋🍽️
🍽️順譽滷味大王 (土瓜灣)

~鵝片 🦢🍖

~鵝掌🦢🦶
香料的香氣恰到好處,既不搶味又提升了鵝掌的美味,很回味👍

~鵝肝 🦢🍗

~鴨舌🦆👅
鴨舌彈牙有嚼勁,滷得非常入味,配搭啤酒一流🥰

~墨魚片 🦑🍲
墨魚片鮮美爽口,食落去有海洋嘅清新味道,口感非常正😄

~滷牛展🐮🍲

2024-12-21 258 瀏覽
土瓜灣的順譽滷味大王, 餐廳裝修企理舒適,新張外買有還有9折優惠。鹽焗雞腳皮脆肉嫩,鹽香與肉汁完美融合。豬手滷得入味,口感軟腍香滑,皮Q肉嫩,豬腳筋軟腍煙韌,脂香濃鬱。豬耳滷得入味,口感爽脆,回味悠長。豬大腸滷香四溢,滑嫩可口,無羶味。金錢肚嚼勁十足,滷香撲鼻,令人回味。鵝翼皮滑香嫩,滷汁香濃。鵝肝細膩滑順,脂香滿口,搭配滷汁更顯風味。整體而言,譽滷味大王的滷味系列,無論是口感還是味道,都令人印象深刻,而且新張還有9折優惠,買這麼多款,折後才200,真繫好抵食。

鹽焗雞腳皮脆肉嫩,鹽香與肉汁完美融合。

豬耳滷得入味,口感爽脆,回味悠長。

豬大腸滷香四溢,滑嫩可口,無羶味。

金錢肚嚼勁十足,滷香撲鼻,令人回味。

鵝翼皮滑香嫩,滷汁香濃。

鵝肝細膩滑順,脂香滿口,搭配滷汁更顯風味。

外賣自取
2024-12-21 163 瀏覽
🍽️順譽滷味大王 (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街33號地舖今晚喺土瓜灣「順譽滷味大王」試咗抵食嘅潮州滷味,忍不住真係要分享吓☺️貪心的我揀咗鵝片、鵝掌、鵝肝、鴨舌、墨魚片同滷牛展,款款都咁入味😍鵝肉肉質鮮嫩🦢;墨魚片爽口彈牙🦑;滷牛展吸曬滷水汁嘅精華,香氣撲鼻,軟硬度又適中🐮;鵝掌富有膠質,口感Q彈,每一啖都充滿咗濃郁嘅滷水味🦢🦶;鴨舌彈牙有嚼勁,係我嘅至愛🦆👅;鵝肝細膩綿密,入口即化,最緊要係滷水汁不會過濃過鹹,唔會搶咗鵝肝嘅天然香味🦢🍗😍總括嚟講,呢間小店嘅滷水汁調味得啱啱好,所以全部嘢食都咁好味👍可以話係一試難忘呀,已經決定下次嚟encore🤣
🍽️順譽滷味大王 (土瓜灣)

2024-12-19 138 瀏覽
最近在土瓜灣新開一間潮州打冷"順譽滷味大王"我個潮州佬老公就帶我來品嚐品嚐🤭這裡的菜單選擇雖然不算多,但令人垂涎的多款經典打冷菜式這裡都有供應。這小店主打潮州滷水,首先必試的是 🌟獅頭鵝片三拼,切得厚薄適中的鵝片,肉質鮮嫩,十分有光澤,滷得夠入味,搭配爽脆的鵝腸,鮮味十足的墨魚片,連墊底的滷水豆腐都十分嫩滑,口感層次分明,蘸些蒜頭醋來吃,提升了整道菜的風味😋🌟元朗烏頭凍食,這道潮州凍魚飯,魚肉緊實鮮甜,蘸些普寧豆醬更加美味,讓人忍不住一口接一口,很快整條魚只剩下魚骨了😂🌟蠔仔粥也不容錯過,蠔仔粒粒都很肥美,粥底還加超多肉碎和方魚,非常足料,鮮甜惹味~正👍🌟春菜炆腩仔,春菜炆得夠林,腩肉的肉香與春菜的回甘搭配,帶來了獨特的口味,有潮州人家的味道😋總結來說,這家店食材新鮮,用獨家秘方老鹵古法滷制,烹調的技巧都非常到位,價格合理,值得大家一試!
最近在土瓜灣新開一間潮州打冷
這小店主打潮州滷水,首先必試的是

2024-12-19