位於屯門紅橋有一間隱世烏冬麵小店,裝橫有點神秘,入口有句霓虹燈金句「沖啡靠斷估,工作冇痛苦」,播住日文歌,牆身掛滿日式惡鬼面具。主打日式烏冬麵,但原來餐廳部份時間還有咖啡師駐場。店員服務態度非常友善,很詳細地介紹三款不同湯底。最濃郁的是「海老魂」,加入龍蝦殼、鮮蝦頭、清酒,造出勁鮮味的濃蝦湯;「鰹昆魂」就配合天然風乾鰹魚片、北海道日曬昆布根;如果要最清新的湯底,就建議選「干貝魂」,剔除醬油,用最純粹的鰹昆的鮮味,襯托干貝獨有的黃金味道。鬼•頂立海 $110我們選了「海老魂」做湯底,湯底真的超驚喜,有干貝的風味,湯底一點也不油膩!烏冬麵很彈牙,而且配料十分豐富,大大隻燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、差不多鋪滿碗的大塊腐皮、獅子狗、海帶、木耳、粟米粒粒等。頂立海 $95因為想試一個清新的湯底,於是選了「干貝魂」,湯底有淡淡的干貝味,直接喝很多湯都很可以。材料一樣很豐盛,同樣有有燒海老、燒魷魚、燒帆立貝和其他配料。燒布丁 $65店員介紹時用了「大人的苦澀」來形容這個布丁的焦糖味,吃下去是一點也不甜不膩,布丁底是蛋糕來的,布丁造得很滑,糖漿苦苦的有點咖啡味,只可以說真的很有大人的味道,超好吃!覺得甜

鬼•頂立海

燒布丁 $65
店員介紹時用了「大人的苦澀」來形容這個布丁的焦糖味,吃下去是一點也不甜不膩,布丁底是蛋糕來的,布丁造得很滑,糖漿苦苦的有點咖啡味,只可以說真的很有大人的味道,超好吃!覺得甜品好味到可以獨立再開間甜品店!
燒布丁

自家製水出咖啡&Lemonade
沒想過這家店勁到可以出品罐裝飲品,店員推薦先喝一口咖啡,再試湯底,再喝咖啡,兩邊的味道會更出眾。Lemonade都好好飲,不酸之餘,還很清新醒胃。

烏冬麵配了前菜明太子沙律,非常有口感,吃下爽口。甜品是水晶紅豆餅,要連葉吃的,雖然初初有點猶豫怕苦吃不吃塊葉,但原來葉是鹹鹹的,配紅豆餅吃真的剛剛好!
2022-07-22
鬼•頂立海
燒布丁
2022-07-25 61 瀏覽
今日同朋友去屯門搵食見到一間風格勁獨特嘅小店🙌🏻勁日系又帶點型格👽暗黑風又帶點小清新😝牆壁上都係日式既面具👺餐廳係主打咖啡☕️ x鮮味主要利用海鮮嘅特性, 製作出唔同嘅湯底而店主都勁細心❤️喺客人入嚟之後都會逐一介紹餐單今次就揀左秘鬼·絆👻 其實係涼拌既烏冬面烏冬彈牙有口感加埋秋葵同埋其他配料係呢個咁熱嘅天氣下食落真係好消暑另外我地都揀咗海老魂湯底既頂立海湯底由鮮蝦頭同埋鰹昆魂熬製而成第一啖飲落勁清甜😝然後就係淡淡的海鮮味建議飲一啖咖啡, 再飲一啖湯味覺會更加靈敏都令我重新定義咩係鮮味😂每份主食都配左明太子沙律同埋紅豆大福大福由櫻葉包住 一齊食既話就有鹹甜鹹甜嘅感覺我地都試左佢地既cold brew coffee 咖啡主要係Nutty 既口感前奏有d酸味之後飲到小小朱古力味最後就以tiramisu 同布甸燒作結Tiramisu 可以揀食脆身/軟身我地就揀左軟身咖啡味同酒味相輔相成🤝非常香口👍🏻布丁燒蛋味好香 🍮加埋焦香既焦糖真係忍唔住一啖接一啖咁食😋
今日同朋友去屯門搵食
見到一間風格勁獨特嘅小店🙌🏻
勁日系又帶點型格👽
暗黑風又帶點小清新😝
牆壁上都係日式既面具👺

餐廳係主打咖啡☕️ x鮮味
主要利用海鮮嘅特性, 製作出唔同嘅湯底
而店主都勁細心❤️

海老魂湯底既頂立海
湯底由鮮蝦頭同埋鰹昆魂熬製而成
第一啖飲落勁清甜😝
然後就係淡淡的海鮮味
建議飲一啖咖啡, 再飲一啖湯
味覺會更加靈敏

我地都試左佢地既cold brew coffee
咖啡主要係Nutty 既口感
前奏有d酸味
之後飲到小小朱古力味
Cold  Brew

最後就以tiramisu 同布甸燒作結

真係忍唔住一啖接一啖咁食😋
布丁燒
秘鬼·絆
頂立海
Cold  Brew
Tiramisu
布丁燒
2022-07-22 21 瀏覽
放工和朋友來紅橋覓食,選了一間吃烏冬的小店,店內裝修日式中帶神秘感及型格,店主應該是有夢想有熱誠的年輕人。最令我們難忘的,是店主自製咖啡和lemonade 還把它們入罐,咖啡來配烏冬,吃前和吃後喝有不同風味,真的沒有試過。鬼•頂立海 $110湯底有三款選擇,分別是鰹昆魂,以及鰹昆魂做底變奏成的老海魂和干貝魂。這一碗選了老海魂,以蝦頭和龍蝦殼熬出濃香湯底,基底鰹昆令湯更有層次,湯濃而不鹹,可以喝光。材料有燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、腐皮、海帶、木耳絲、粟米等,吃得出海鮮的鮮味,優質食材,而且各自烹煮都有水準,不會過熟,腐皮好軟熟吸湯,烏冬滑溜溜又彈牙。頂立海 $95另一碗就干貝魂做湯底,不加醬油去煮,感覺會較清,但它是令人喝得舒服的湯底,啖啖干貝清香,更能感受鰹魚昆布的味道。和鬼•頂立海比較,它少了一片腐皮,我們拿了兩個碗,各半品嚐兩碗烏冬。Damn lab cold coffee$60未飲聞落已好香,它的味道甘香,口感輕柔,喝完咖啡再喝烏冬湯再喝咖啡,相互有微妙的影相,一定要試。lemonade $50悶熱的summer喝lemonade十分清新,它以檸檬皮、檸檬汁、糖和豆蔻24小時發酵

Damn lab cold coffee$60

lemonade $50
悶熱的summer喝lemonade十分清新,它以檸檬皮、檸檬汁、糖和豆蔻24小時發酵製成,它比較特別的是有種aftertaste ,很有趣。

Tiramisu $65
蠻驚訝的tiramisu有軟硬之選擇, 外面的店有誰會預備兩種這麼麻煩?
一向喜愛軟身的tiramisu, 口感濕潤而且咖啡香和rum酒味道更濃, 而且正宗的tiramisu本來就是軟的, 滿意。

感覺店主的出品每一款都很用心而且是精選, 又有創意。
不過店舖九時關門, 和朋友吃得有點匆忙, 下次早點來吧。
2022-07-22 9 瀏覽
頂立融入日本傳統藝術般若鬼神精品咖啡配日式烏冬,配搭新潮,感覺非常有特色。店主擁有專業咖啡師資格,調配出特色精品咖啡,咖啡味道濃厚又香滑。搭配日式烏冬係幾夾,烏冬煙韌有嚼勁,湯底清甜。鬼•頂立海 $110揀「海老魂」做湯底,鰹魚、昆布、龍蝦殼、鮮蝦頭、清酒,帶出濃郁蝦湯夠鮮甜。配搭燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、腐皮、海帶、木耳絲、粟米,口感豐富。燒海老、魷魚、帆立貝帶海產嘅鮮味,腐皮嫩滑,整體味道幾好!頂立海 $95揀「干貝魂」做湯底,沒有添加醬油,以鰹魚昆布嘅鮮味,襯托干貝嘅黃金味道,配料有燒海老、燒魷魚、燒帆立貝,令湯更鮮美!飲品水出咖啡 $60罐裝嘅咖啡,由店主調配出特色精品咖啡,味道濃厚又香滑!檸檬汁 $50檸檬汁帶天然嘅酸味,加入梳打水,夠醒神。燒布丁 $65布丁質地滑啫啫,加入糖醬,美味可口!🏡頂立📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
頂立融入日本傳統藝術般若鬼神

精品咖啡配日式烏冬,配搭新潮,感覺非常有特色。

飲品

水出咖啡 $60
罐裝嘅咖啡,由店主調配出特色精品咖啡,味道濃厚又香滑!

檸檬汁 $50
檸檬汁帶天然嘅酸味,加入梳打水,夠醒神。

燒布丁 $65

布丁質地滑啫啫,加入糖醬,美味可口!

🏡頂立
📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

• 鬼•頂立海
2022-07-22 19 瀏覽
囡囡提早放工,自然要去接 收工因為太熱.自己不想再入廚房煮飯直接同囡囡附近搵食見到間, 店舖好細.特別裝潢原來專食烏  冬Menu 得指定食品不會太多花款專注出 品,老闆好細心介紹各自order一款烏冬整個餐包括一款沙律同甜品細細件三 文 魚沙律. 清新口味,甜品一定要 食,用樱葉包住一齊食櫻葉帶咸味, 之後軟淋淋的外皮再咬入些就甜豆沙味道層次分明囡囡的材料只是少左一片腐皮雖然材料差不多,囡囡要 干貝魂 : 頂立海我要海老魂  鬼 . 頂立海但湯底就分別 好大囡囡干貝魂 湯底比較清帶微甜, 而我既湯底海老魂比較濃同較creamy甜度亦相對高有點驚訝成匙都係元貝用元貝重點帶出湯底鮮甜味所以鮮甜味比較重.烏冬屬爽口感,另類食法, 因為海老魂  湯底濃,所以老闆 教我先飲湯, 加一啖 咖啡再飲湯.新潮配搭下整個口味完全不同之餘更帶出湯底味道咖啡屬於自家制造再入樽囡囡飲的檸檬汁都是自家制作。好鮮味.沒有添加劑。之後, 更加要食時日甜品Terimisu 即時制作不是太實身較軟身,不會太甜一間日本料理特色小店連精品咖啡配烏 冬的食法,都可以為食客帶來驚喜.下次再同囡囡來.希望帶出更多驚喜來
囡囡提早放工,

自然要去接 收工

因為太熱.自己不想再入廚房煮飯

直接同囡囡附近搵食

見到間, 店舖好細.

特別裝潢

原來專食烏  冬

Menu 得指定食品
不會太多花款

專注出 品,
老闆好細心介紹
各自order一款烏冬
整個餐包括一款沙律同甜品
細細件三 文 魚沙律. 清新口味,
甜品一定要 食,

甜度亦相對高

有點驚訝

成匙都係元貝
用元貝重點帶出湯底鮮甜味

所以鮮甜味比較重.

烏冬屬爽口感,

另類食法,
因為海老魂  湯底濃,
所以老闆 教我先飲湯, 加一啖 咖啡再飲湯.

新潮配搭下

整個口味完全不同之餘

更帶出湯底味道

咖啡屬於自家制造再入樽
囡囡飲的檸檬汁都是自家制作。

好鮮味.沒有添加劑。
之後, 更加要食時日甜品
Terimisu
即時制作

不是太實身
較軟身,
不會太甜

一間日本料理特色小店

連精品咖啡配烏 冬的食法,

都可以為食客帶來驚喜.

下次再同囡囡來.

希望帶出更多驚喜來
2022-07-17
1 分鐘 (堂食)
位於紅橋的頂立,店鋪小小的,一眼就能望盡頂立吧枱座位區,裡頭座位不算太多,整體整潔乾淨,牆身掛了不少日本鬼怪面具,挺有特色的,頂立真的很像日本街頭低調小店,但每每踏進去總是能吃到各種驚喜的烏冬麵。頂立主打珈琲和鮮味湯底,湯底均是真材實料,用脂性物帶出日本飲食文化中所提及的第五味覺鮮味,再配合頂立自家出品的精品珈琲,使烏冬麵湯頭風味更鮮,彷彿徜徉大海,讓人一喝就念念不忘。頂立烏冬麵湯底有三款可選,分別是鰹昆魂,海老魂及干貝魂,各有不同特性,不過三者均以天然風乾鰹魚片和北海道日曬昆布根為基調,而我選了干貝魂作為烏冬麵的靈魂湯頭。接著在頂立海系列選出自己想吃的份量便可,我就選了魔・頂立海,雙份燒海老,燒魷魚與燒帆立貝,及一份腐皮。魔・頂立海一上桌馬上就得到我的關注,鋪滿海鮮,還有熬湯的干貝,竹輪和木耳,彭湃浮誇到不知道該從哪裡下手,捧著魔頂立海猶如捧著海鮮寶藏一樣。魔・頂立海應有盡有,琳琅滿目,燒帆立貝無敵新鮮,吃起來超嫩彈,而且帆立貝有一定的厚度,大滿足。燒海老簡單炙燒增添海老香氣,海老熟度剛好,蝦殼好剝,蝦肉完全沒收縮,細軟帶甜。儘管干貝是干貝魂的湯料,熬湯後的干貝那絲絲的咬感卻像品嚐蟹

儘管干貝是干貝魂的湯料,熬湯後的干貝那絲絲的咬感卻像品嚐蟹肉呢,干貝水嫩嫩的,無比甘甜,味道質感不輸給主角海鮮配料。講究鮮味的海鮮,不需要過多調味突顯燒魷魚鮮味,在廚師的巧手與精準的火侯掌控下,魷魚彈牙,不以衝擊味蕾取寵,卻令人大感滿意。

烏冬麵吸飽各種海鮮的鮮香滋味和湯汁,麵體滑彈不軟爛,每吃一口烏冬麵我也忍不住說好好吃啊。湯色清徹的干貝魂值得肯定,鰹魚海帶的清新,透過干貝提出干貝魂整道海洋甜鮮香氣,暖心又暖胃,我都被這好湯滋養下來。

天氣炎熱,媽媽來一碗秘鬼・絆,秘鬼・絆雖然配料豐富,但擺盤不紊亂,還食客可以抱著挑選餸菜的心情,這裡一點,那裡一點,細細品味每一種配菜的驚奇。絆・秘鬼中心的櫻花蝦,鏗魚炒得香脆,鹹鮮撲鼻,咕嚕咕嚕就吃光了。

粟米本身天然甜味很夠,雲耳爽彈,清脆的筍入口還會噴汁,秋葵汁液讓烏冬麵嚼起來更滑溜,昆布翠綠得令人食慾大增,蟹捧絲肉質細緻飽嘴,一口又一口被媽媽解決掉。有嚼勁的烏冬麵吸飽了秘制極鮮貝汁,昆布勾勒出干貝的鮮味,使醬汁更立體,與烏冬麵相得益彰。

每碗烏冬麵均附上一份餐前小食明太子沙律和甜品紅豆和菓子,切成立方狀的明太子將原本彈彈的明太子聚在一起,百倍彈力,沙律醬交織出獨特的美味協奏曲,透過舌尖可以感受到明太子沙律豐富的味覺層次。

紅豆和菓子秉持著頂立鮮味的初心,守護著日本飲食文化鮮味的主張。晶瑩剔透的和菓子皮如絲綢般細軟,包著滿滿綿密香甜的紅豆餡,配上微微鹹味的紫蘇葉和鮮忌廉,一口塞進,紫蘇葉的鹹味帶出紅豆的甜蜜餘味,超棒。

我第一次遇到餐廳自家出品的冷萃珈琲和Lemonade以鋁罐裝的模樣出現我眼前,挺有趣的。Lemonade以香料之后豆蔻和檸檬酸調發酵二十四小時,梳打水的氣泡增加Lemonade清爽感,酸香隨著氣泡的上升直衝鼻腔,釋放涼快,解熱又消暑。

打開鋁罐拉蓋,冷萃咖啡豐富咖啡果香滿溢空間裡,乾淨馥郁的香氣教人回味,喝起來有陣討喜扎實的酸美,尾韻回甘帶果香調,味蕾被繽紛多姿的風味給滿足了,心情放鬆。

頂立的抹茶Tiramisu即點即做,食客可按個人喜好要求大廚調節Tiramisu的軟硬度,Tiramisu層次明顯,清楚地看得到手指餅和抹茶忌廉層。這抹茶Tiramisu看得我心癢癢,每每吃Tiramisu,最期待就是用叉子將它劃下的那一刻,層層突破的感覺,實在醉心。

抹茶Tiramisu蛋糕體十分柔軟,珈琲淋漓盡致滲入手指餅中,完全浸濕的質感,Tiramisu抹茶茶香十足,媽媽說抹茶和珈琲意外地融合得非常好,濃濃的Mascarpone芝士與甘醇的抹茶粉融為一體,綿綿可口,妙不可言。
大西北嘅地方自問去得最多係元朗,天水圍同屯門嘅感覺相對上較為陌生。雖知道今時今日入到屯門係唔會見到有人騎牛,但搵起路上嚟點都要靠google map幫手。朋友介紹下得知喺屯門景峰附近有間以湯底配搭珈啡嘅烏冬店, 咁有趣嘅配搭當然勾起到我興趣拉大隊去試試。餐廳係一間小店,麻雀雖小但五臟俱全。和風嘅裝修再用上日本妖怪做主題,好多吸人眼球嘅擺設。海老魂 - 頂立海「海老魂」湯底係以鰹魚昆布湯,加上海蝦頭、殼,再加入清酒熬煮而成。湯身唔膩而且散發住陣陣嘅海蝦香,味道幾creamy。頂立海烏冬配有炙燒海鮮:海蝦、魷魚同埋帆立貝。再加上竹輪同昆布,非常豐富。干貝魂 - 鬼·頂立海「干貝魂」湯底以鰹魚昆布湯,加上干貝類海鮮熬煮,而且唔落醬油,令湯底呈現清澈嘅金黃色,味道清甜而且非常鮮!鬼·頂立海配有火炙海蝦、魷魚、帆立貝同埋腐皮。腐皮吸收哂啲湯汁,啖啖都係海鮮甜味。Damn Lab Nutty風味冷萃珈啡店家高度推薦嘅飲品之一,Nutty 口感帶有少少朱古力嘅味道,飲完熬製嘅湯底再飲一啖珈啡會帶出意想不到嘅風味,珈啡整體嘅口體同風味都因為湯底而提升!Damn Lab Homemade Lemonad

海老魂 - 頂立海

干貝魂 - 鬼·頂立海

Damn Lab Nutty風味冷萃珈啡

Damn Lab Homemade Lemonade
係我飲過嘅Lemonade 最特別嘅一款,酸甜度適中,而且隱隱散發嘅豆蔻味好有驚喜。

櫻葉紅豆和菓子
隨烏冬附上嘅和菓子小食,用鹽漬櫻花樹嘅葉,包裹住晶瑩剔透嘅紅豆和果子,再配埋微甜嘅淡忌廉,味道鹹中帶甜,又有一絲絲嘅Creamy口感,煙韌到十足。

燒布甸
日式必食甜品,焦糖同雞蛋味好香濃,餅底吸收哂焦糖嘅味道,配埋Cold Brew一齊享用係絕配!
2022-07-18 10 瀏覽
屯門外觀特別的日本餐, 朋友介紹其湯好飲。 一定要黎試下啦(5⭐️最高)烏冬麵 :「鰹昆魂」(5⭐️)原來湯底係利用天然風乾鰹魚片,北海道 日曬昆布根, 所以食的出係無添加味😘。 配上了特別配料, 包括:燒海老,燒魷魚,燒帆立貝等。 只是湯底都甘足料, 怪唔之得個個都話要試😘😍😋烏冬麵:「干貝魂」(5⭐️)尼款個湯底比較清一點, 但用料都好足, 當中包括: 鰹昆鮮味, 干貝獨有黄金味道,還有燒海老,燒魷魚,燒帆立貝。 而重點係自家製腐皮👍🏻😋。 烏冬咬落彈牙, 爽口🧡👍🏻飲品檸檬汽水:較一般的檸檬汽水清及檸檬味重身🔥😋。咖啡: 要一啖咖一啖湯先可以提升當中湯及咖啡的的味道😁🤭

烏冬麵 :「鰹昆魂」(5⭐️)
烏冬麵 :「鰹昆魂」

烏冬麵:「干貝魂」(5⭐️)
烏冬麵:「干貝魂」

飲品
檸檬汽水:較一般的檸檬汽水清及檸檬味重身🔥😋。
咖啡: 要一啖咖一啖湯先可以提升當中湯及咖啡的的味道😁🤭
烏冬麵 :「鰹昆魂」
烏冬麵:「干貝魂」
咁岩來開屯門食飯,唸著是但搵間餐廳醫肚,無唸到搵到間超好食的日本面餐廳,真係要介紹比大家。呢間叫「頂立」的日本烏冬餐廳,最出名係烏冬湯面,總共有三個口味選擇。唔好睇佢得3款口味,款款都做到淋漓盡致,發揮了所有該有的特色。我同朋友二人,首先點了這裡出名的手沖咖啡,服務員超級專業解說這裡咖啡的特別之處和由來,試了一口後,濃郁的咖啡豆香瀰漫在口腔裡,口味真的很適合愛咖啡的人士。接下來也詳細介紹三款烏冬面的特別以及口味,而且咖啡和湯底的搭配,更能體驗到第三種味道。這裡的湯底,是自家烹調的鰹魚昆布湯,採用天然日曬鰹魚,風乾昆布,特選醬油,清酒,烹調半日。最後3中選出2, 一款係腐皮醬油燒海老,另一款是腐皮燒魷魚。腐皮醬油燒海老(醬油蝦湯底),幾隻新鮮的蝦,湯底是蝦頭和清酒熬製特濃蝦汁,再配上鰹魚昆布湯,整個湯底真係又鮮又甜。腐皮燒魷魚用的是一夜乾魷魚,生薑,再配上鰹魚昆布湯熬製,這是鮮濃的魷魚味,是另一種驚喜。烏冬和腐皮配搭在湯底裡 吸取了湯底的精華,我們將整碗麵吃完後,更飲埋成碗湯底,一滴不剩啊。當然,吃面當中,也嘗試了喝口咖啡的第三種口味,無法形容的特別,一定要親自來試下。食完烏冬,這裡還有
食完烏冬,這裡還有特色甜品,我們點了這個焦糖燉蛋,外脆香燒焦的焦糖,裡面是滑滑的燉蛋,順便一提,這裡還有麥茶供應,吃口甜品再喝杯茶消消滯,十分滿足。
最後,這裡小店還是挺多人排隊外賣的,建議訂位入座,位置不多,但覺得值得嘗試。
2022-06-23
5 分鐘 (堂食)
  • 腐皮燒魷魚烏冬
  • 腐皮醬油蝦烏冬
  • 腐皮醬油燒海老烏冬
2022-07-18 40 瀏覽
👺頂立💛隱世良心小店腐皮燒帆立貝烏冬 $110帆立貝好大粒!燒得香口😆湯底以廣島千貝配鰹昆煲煮成湯底,每啖都有千貝既鮮味!好清甜!醬油燒海老烏冬 $110熬製特濃蝦汁,以自家烹鰹魚昆布湯加入黑頭清酒去熬製,甜甜地!醬油蝦味湯底比燒帆立貝嘅湯底更加香濃,鍾意濃味嘅就要試吓!鮮蝦開邊煎香金黃,蝦肉肉汁都係湯汁嘅香味!烏冬掛汁彈牙,香滑不得冷萃咖啡 ☕️$60店員建議先飲一啖啡再飲一啖湯,湯汁果然更加香更鮮味,又幾得意!Homemade Lemonade🍋 $50第一次飲用檸檬皮同豆蔻自家手工製成嘅Lemonade,味道酸酸甜甜,好香檸檬香,夏天咁熱食就啱晒!自家製提拉米蘇用咗自家製嘅咖啡去製造,咖啡味唔會太濃,香甜好味😋頂立(屯門)屯門 井財街9號錦發大廈地下 20B號舖#屯門美食#頂立 #咖啡配烏冬 #鰹魚昆布#海鮮湯底#烏冬 #自家咖啡 #精品咖啡 #日本料理 #特色小店 #香港餐廳推介 #屯門
👺頂立💛隱世良心小店

腐皮燒帆立貝烏冬 $110

醬油燒海老烏冬 $110

冷萃咖啡 ☕️$60

Homemade Lemonade🍋 $50

自家製提拉米蘇
用咗自家製嘅咖啡去製造,咖啡味唔會太濃,香甜好味😋

頂立(屯門)
屯門 井財街9號錦發大廈地下 20B號舖
2022-07-17 6 瀏覽
虹橋又有一間新拉麵店~店舖位置靜中帶旺,唔熟虹橋嘅朋友可能要搵一搵。呢間小店幾企理,仲有少少裝修,擺設同牆身都落咗唔少心思,坐得都幾舒服㗎。店主態度親切,一坐低就為我哋講解餐牌。睇完一輪之後,我哋就決定嗌兩個麵試下,就係帆立貝同海蝦烏冬。呢度嘅湯底係自己熬製嘅,濃郁得來冇味精,值得一讚。烏冬彈牙,有口感。一邊食仲試埋佢哋自家製嘅咖啡,有微微嘅果香味,非常特別。最後仲叫左個甜品,係焦糖布丁,食落好重蛋味!👍🏻

2022-07-17 45 瀏覽
屯門紅橋井財街頂立,一間小小的舖頭,但做出的食材非常之用心,質素非常之有水準,烏冬煙韌彈牙,咖啡和食物都係有水準之作,令人回味無窮😋😋5⭐️最高烏冬麵 :「鰹昆魂」⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️配合天然風乾鰹魚片,北海道日曬昆布根,熬製出獨特味道 ,配上了「頂立海」,燒海老x1,燒魷魚x1,燒帆立貝x1。海老肉質新鮮,大小適中,配上湯底一流的享受,帆立貝和魷魚連埋昆布一起食鮮甜美味,再加上水出乚珈琲,係另一種感受,做得非常出色👍🏻👍🏻👍🏻烏冬麵:「干貝魂」⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️剔除醬油,用最純粹鰹昆之鮮味,襯托出千具獨有黄金味道,再配合了秘製腐皮,而鬼•頂立海有:燒海老x1,燒魷魚x1,燒帆立見x1,湯底比較清甜,當腐皮吸收了湯底的精華,再食落口😏😏講不出聲….好好味呀!最緊要內裏裝修格局,環境都很好,有創意,很有日本的風格,真係可以值得去的🥰🥰大家去開紅橋井財街附近,真係要去支持一下☺️☺️👍🏻👍🏻👍🏻📌頂立地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖#頂立 #咖啡配烏冬 #新潮配搭 #鰹魚昆布湯 #自家烹調 #海鮮湯底 #足料烏冬 #精品咖啡 #特色小店#屯門 #美食推薦 #foodies #minifoodie_hk

5⭐️最高
烏冬麵 :「鰹昆魂」⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

烏冬麵:「干貝魂」⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📌頂立
地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

#美食推薦 #foodies #minifoodie_hk #hongkongblogger #美食推薦 #美食日記 #食食食 #好味道 #hongkong#igfood #foodies #hkeat #hkeats #hkblog #hongkongfoodie #美食情報 #lunchtime#hkfoodshare
2022-07-16 4 瀏覽
👍🏻 鬼·頂立海海鮮滿滿 有燒海老🦐、燒魷魚🦑、燒帆立貝 炙燒過所以海鮮味更出 味道亦滲透入湯內 需要自己選擇湯底 我地今次試晒干貝魂/海老魂 兩款都感受到鰹昆最純粹的味道🙌🏻推介 另外烏冬麵 爽彈 浸耐左都唔易發漲!推介👍🏻布丁燒🍮見到佢地有多款甜品 都忍唔住叫一個試下👻布丁算係偏紮實 但充滿濃郁蛋香味🥚同焦糖既甜味互相輝映👍🏻 Cold Brew Coffee☕️ 聽聞老闆從事咖啡多年 仲拎過唔少獎項 今日一試 果然 入口微酸 然後享受之後既回甘 正😺唔駛去Café都嘆到高質咖啡注意事項⚠️-店內餐修走日式暗黑風格 座位舒適💕堂食的話應該都唔錯-不難在食品包裝上見到餐廳的代表公仔 都幾特別!

👍🏻 鬼·頂立海

👍🏻布丁燒🍮

👍🏻 Cold Brew Coffee☕️

注意事項⚠️
-店內餐修走日式暗黑風格 座位舒適💕堂食的話應該都唔錯
-不難在食品包裝上見到餐廳的代表公仔 都幾特別!
外賣自取
紅橋一向多高質小店 今次發掘到呢間日式小店✨裝修充滿日本特色之外餐牌都好有心思好多手繪插圖~店員見我地第一次黎食都好耐心為我地講解餐牌👍🏻我地都揀咗 鬼•頂立海 $110 再配兩款唔同嘅湯底試吓鬼•頂立海 跟咗四款材料 : 燒海老 燒魷魚 燒帆立貝 同埋腐皮各一烏冬跟咗一款前菜同小甜品-(左)明太子蟹籽沙律 明太子蟹籽混合並壓成正方粒 加入wasabi及沙律醬調味 呢個配搭口感相當豐富😋 調味亦有清新解膩嘅感覺-(右)鹽漬櫻葉配紅豆和菓子店員話塊葉係食得嘅🤣 建議我地一啖過連埋和菓子食我哋半信半疑食完 咁配搭比普通和菓子好食好多 鹽漬味道同紅豆和菓子嘅甜味中和海老魂湯底 - 鬼•頂立海由鰹魚 昆布 醬油製成嘅鏗昆魂湯底作基礎 再加入龍蝦殼 鮮蝦頭及清酒湯底相當濃郁 鮮味好出 干貝湯底 - 鬼•頂立海由鰹魚 昆布湯底作基底 剔除醬油 湯底更清甜(左)Cold Brew Coffee $60(右)Lemonade $50雖然唔係好識飲咖啡 但食啖烏冬飲啖湯底再飲 味道會提升咗 無論cold brew coffee定lemonade嘅果味都更出-呢度嘅甜品都係小店自家製是日甜品 - basq

紅橋一向多高質小店 今次發掘到呢間日式小店✨
裝修充滿日本特色之外餐牌都好有心思好多手繪插圖~

店員見我地第一次黎食都好耐心為我地講解餐牌👍🏻

呢度嘅甜品都係小店自家製

是日甜品 - basque cheesecake $65
芝士味超香濃 口感結實中間則較柔軟

布丁燒 $65
大過個拳頭嘅布甸燒超大個🫣 呢度布丁燒口感較實在同時蛋味香 配上底層濕潤嘅蛋糕同焦糖汁😋 正

2022-07-06 48 瀏覽
原來一講紅橋,所有屯門人都知道邊度,朋友話紅橋有間食日式烏冬的湯底好正,一定要帶我去試下,中午時間過去剛好唔使等就有位,間舖好細得3張枱,唔使排隊真係好好運呀!店長知道我未嚟食過,好細心咁介紹有咩食,各式的材料,湯底製法,咖啡的各種不同做法等等,非常有耐心,十分抵讚!我哋決定點腐皮醬油燒海老烏冬、燒帆立貝烏冬、飲品點了冷萃咖啡和自家釀製Lemonade,最後仲叫埋甜品Tiramisu,大滿足!超級推介頂立的湯底,特別係海老湯,Base係用自家烹調鰹魚昆布湯,採用天然日曬鰹魚、風乾昆布、特選醬油和清酒烹調半天,而醬油蝦湯係用上蝦頭,全清酒熬製特濃蝦汁,配上鰹魚昆布湯帶出獨有的滋味,因為太好味的關係,連個湯都清光了。冷萃咖啡清爽得嚟不失醇厚;將自家釀製Lemonade入落鋁罐,儀式感即時提升,而且味道好清新順喉,夏天飲真心正。

• 腐皮醬油燒海老烏冬