2022-10-28 95 瀏覽
屯門隱世咖啡x拉麵小店店舖細細,暗黑設計加上鬼怪面具連meau都有序言極具特色。先喝咖啡再飲湯,新的味覺體驗自選湯底手作烏冬麵🍜慢煮豚肩肉叉燒×2 @天王湯底每個餐都配有日本明太子沙律前菜,明太子做成數個細立方體,加左Wasabi沙律醬 ,醒胃之餘咬落卜卜脆。叉燒經過12小醃製,肉質軟稔,配菜有大大片腐皮,索晒湯汁好好食,另外還可加雲耳/海帶/ 炭燒竹輪/竹筍。自家製烏冬非常彈牙。雞白藥膳湯底,以濃厚鮮嫩雞白湯加入當歸烹製而成。🍜慢煮豚肩肉叉燒×海神湯底橙橙的湯底,由蝦頭龍蝦殼加入清酒帶出鮮味 飲品☕️冷萃咖啡,味道很濃。🍋檸檬汽水 Lemonade 以檸檬皮、檸檬汁、豆蔻、砂糖和水,經過過夜發酵再打氣入罐,檸檬味非常清新,入口味道適中;罐身獨特個性。 手工甜點🥞[若塗抹茶]。抹茶巴斯克,不會帶苦澀味,creamy 🌟從餐牌入面序言店員簡介每樣食物飲品都會一一介紹至食物送上再介紹,熱誠款待每位客人👍,值得一讚。🍜,頂立Them Coffee Lab📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

屯門隱世咖啡x拉麵小店
店舖細細,暗黑設計加上鬼怪面具
連meau都有序言極具特色。
先喝咖啡再飲湯,新的味覺體驗

自選湯底手作烏冬麵

🍜慢煮豚肩肉叉燒×2 @天王湯底
雞白藥膳湯底,以濃厚鮮嫩雞白湯加入當歸烹製而成。

🍜慢煮豚肩肉叉燒×海神湯底
橙橙的湯底,由蝦頭龍蝦殼加入清酒帶出鮮味

飲品
☕️冷萃咖啡,味道很濃。
檸檬味非常清新,入口味道適中;罐身獨特個性。

手工甜點🥞
[若塗抹茶]。抹茶巴斯克,不會帶苦澀味,creamy

🍜,頂立Them Coffee Lab
📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2022-10-28 44 瀏覽
頂立(Tuen Mun)唔講你唔知其實屯門有好多隱世小店😗😗 小編最近就嚟到井財街一間融合咖啡☕️同烏冬🍜嘅特色日本料理舖🇯🇵 無論係裝修👺定食物好有驚喜 咁多人排隊真係有原因㗎😉😉⌖ 地·頂立 - 醬油豚背脂魚介湯烏冬麵 鬼套裝 🐷🐟🍜💰$95 + $70 +$30 豚介湯底烹調8小時以上所以口感濃稠綿密😋 面頭會有兩款叉燒 分別係慢煮豚肩肉同埋豚腩肉 尤其鍾意豚腩肉經過輕輕炙燒🔥 油脂感十足 另外配料仲有超索汁嘅油揚🤤同埋海帶 手工烏冬軟硬適中😍😍 可以做到掛汁效果~哩款升級左做鬼套裝 所以會連埋飲品同甜品 飲品揀咗冷萃茶☕️ 入口苦澀味少咗 亦都品嚐到茶葉嘅自然香味🍃 而甜品就額外升級咗手工甜品 揀咗昭和風硬布丁燒🍮 布丁甜度適中 面頭嘅焦糖醬帶有少少微苦 底部係吸盡咖啡嘅海綿蛋糕 整體味道濃厚 口感紮實綿密😚😚⌖ 海·頂立 - 蝦頭龍蝦魚介湯 🦐🐟🍜💰$95非常鮮甜嘅湯底🤩 配料同上一款大致相同 但小編尤其鍾意呢款用清酒、蝦頭、龍蝦殼製成嘅鮮味湯底🥹🥹 夠簡單直接 大推!🥰⌖ 冷萃咖啡 ☕️💰$60店舖嘅咖啡豆選用來自意大利著名品牌Gardelli specialty coffee😌
頂立(Tuen Mun)

⌖ 地·頂立 - 醬油豚背脂魚介湯烏冬麵 鬼套裝 🐷🐟🍜
💰$95 + $70 +$30

⌖ 海·頂立 - 蝦頭龍蝦魚介湯 🦐🐟🍜
💰$95

⌖ 冷萃咖啡 ☕️
💰$60
店舖嘅咖啡豆選用來自意大利著名品牌Gardelli specialty coffee😌 冷萃方式令咖啡嘅苦澀味降低 入口亦比一般咖啡更加甘醇😎 店員仲介紹融合咖啡同鮮甜嘅湯底飲 果然飲完一啖湯底再試咖啡 味道會更加突出㗎🫣🫣 好特別~

☻ 回頭指數:7.5/ 10

❝ #Amiの新界覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #屯門美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #頂立 #咖啡配烏冬 #新潮配搭 #鰹魚昆布湯 #自家烹調 #海鮮湯底 #櫻花蝦 #麻婆豆腐 #足料烏冬 #自家咖啡 #冷萃咖啡 #精品咖啡 #日本料理 #特色小店 #香港餐廳推介 #屯門 #屯門拉麵舖 #屯門烏冬舖
2022-10-25 130 瀏覽
好耐冇去屯門紅橋搵食,行行下俾一間小店門口既「鬼神」吸引左。原來係一間日式既烏冬 X 珈啡小店。平時係紅橋D日式小店都排晒長龍,餓死左都未有得食,見到依間條隊唔算好長,所以決定試一試佢。入到間鋪,個裝修就係好多「鬼神」面具,好有特色,我地就係對住D「鬼神」面具食烏冬,哈哈。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹海神湯魂烏冬 $110海神湯魂係用清酒、蝦頭、龍蝦殼餚製,鮮甜味濃。腐皮吸晒湯底精華,好香甜,勁入味。烏冬都煙靭,有少少痴埋要用筷子搞一搞散,爽口彈牙。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹地魔湯魂烏冬 $110地魔湯魂係用鰹魚同昆布加上醬油豚介餚製8小時以上,有好濃稠既豚骨味,但又唔會好油膩。配左2塊好厚身好大塊既慢煮豚肩肉叉燒,好有豚肉味,同埋唔會好鞋口,做得好出色。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹冷萃珈琲 Cold Brew $60係用左危地馬拉同埋埃塞俄比亞既珈琲豆,飲落有少少微酸,但都順滑,仲有少少焦糖味咁,飲落去好舒服,配埋個海神湯魂仲好夾添!!!店家推薦係一啖珈琲,一啖湯麵~個味覺體驗真係好特別。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹手作檸檬汽水 Lemonade $55係用檸檬皮、檸檬汁、砂糖同豆蔻調製而成,飲起落去除左

海神湯魂烏冬 $110

地魔湯魂烏冬

地魔湯魂烏冬 $110

冷萃珈琲 Cold Brew $60

手作檸檬汽水 Lemonade $55
係用檸檬皮、檸檬汁、砂糖同豆蔻調製而成,飲起落去除左有好香既檸檬味,亦唔會太酸唔會太甜。飲完仲會有少少餘韻,好清新,好開胃,令人更加有食欲。

昭和風硬布丁

昭和風硬布丁 $35
布丁係用日本蛋黎整,蛋味好夠,焦糖亦唔會太甜,唔會好漏,高質。

明太子蟹子沙律
本身係配菜黎,但因為太好食,所以都要簡單介紹一下。沙律醬加左少少芥末,明太子切到一粒粒小方磚咁,唔係會太軟身,幾爽口,口感好好。

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰依間小店除左環境幾好同埋食物質素商之外,最令人印象深刻既係店員既待客之道。店員好細心,好有禮貌,亦會慢慢會你講解食物既製作方式同食用方法,非常專業。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
2022-10-23
20 分鐘 (堂食)
午餐
地魔湯魂烏冬
昭和風硬布丁
  • 海神湯魂,
  • 地魔湯魂
#ftf_屯門屯門開荒牛 咖啡x烏冬新體驗好神奇!估唔到飲啖咖啡再飲啖湯,湯底嘅鮮味真係會更加濃烈同突出! !One man Band嘅烏冬店嚟講,所有食物同飲品都別出心裁,完全係料理入邊感受到廚師嘅用心同溫度,佢仲好熱心咁特別講解當中嘅原理同用餐方法, 令你味蕾有更加多唔同層次既享受,十分欣賞!店內位置唔多,店外都唔少人排隊。天 • 頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️手工烏冬有口感,超彈牙,又掛汁,鮮雞藥膳湯味濃郁,當歸味道突出,同烏冬、叉燒好夾,我鍾意!地 • 頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95⭐️⭐️⭐️⭐️湯底口感比較Rich,相對「天王」湯底較濃稠厚身,味道各有千秋,各自都帶不同嘅鮮味,平時鍾意重口味嘅我,今次鍾意藥膳多啲,哈哈!但呢個湯底嘅鮮味都絕對會令人驚艷!豚肩肉叉燒厚身,軟硬適中,肉質鮮嫩;豚腩肉肥瘦均勻,比肩肉薄身,唔會太肥膩。「若竹抹茶」抹茶巴斯克$65⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必定要食!係我食過最好食嘅抹茶巴斯克,抹茶味濃重,帶少許茶澀味,唔會死甜,口感厚身得來極creamy!絕對唔會浪費quota,而且會令你有戀愛嘅感覺!唔係講笑!建議另外開甜品舖,哈哈哈!冷萃咖啡 $60⭐️⭐️⭐️
#ftf_屯門

⭐️⭐️⭐️⭐️

「若竹抹茶」抹茶巴斯克$65

冷萃咖啡 $60
⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡豆帶有杏脯, Caramel, chocolate milk香,平時唔好啡,但同湯底配搭之下的而且確嘗試到有微妙嘅變化,絕對值得一試!

明太子沙律 (前菜)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
連前菜都咁用心製作,真係大有口福,明太子口感超爽脆!

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕

@damn_lab_tm @damn.hk.official

2022-10-25 23 瀏覽
🟠 海.頂立-蝦頭濃蝦魚介湯 ($95)烏冬一上枱,即刻試左一啖個湯底,湯底超濃郁,整身預海鮮湯底,都預係濃味,但無諗過咁濃郁,而且好鮮甜👍🏻再食過烏冬,軟硬適中,非常彈牙。碗內仲有一塊好似腐皮?(一大塊),吸哂d汁。另外,有2塊厚度都唔薄既豚肩肉叉燒,口感唔會話好嚡,不過我比較中意食再淋身少少既😝🟡 天.頂立-秘製當歸雞白魚介湯 ($95)一聞就聞到有藥材既味道,試第一啖,可能我好怕苦,已經飲到苦苦地既味道,雞味反而少d,但唔會覺得係好油膩個種。不過又好奇怪,一直食再飲下湯,發現感覺好似愈黎愈好味無咁苦,最後仲飲哂碗湯😋而材料就同另一碗既一樣。🟢 提拉米蘇 ($65)因為係即時製既關係,所以可以揀軟或硬,店主話軟既酒味會多d,所以我地揀左軟,而店主都有講甜品係跟一個意大利人家鄉整法,再改良左少少,用左Baileys酒。甜品一試枱,已經聞到好香既咖啡味🤠一食個時,個感覺淋到有d好似好濕好濕既餅乾放入口,但無諗過係軟到真係一入口即融咁,但又會感覺到有少少既顆粒咬口係入面,再加埋佢個酒同咖啡味,個口感真係開拓左我既味蕾🤣好好味🤩🤩🤩🔵 手作檸檬汽水 ($55)呢罐汽水係店自家製作,連個罐都
🟠 海.頂立-蝦頭濃蝦魚介湯 ($95)

🟡 天.頂立-秘製當歸雞白魚介湯 ($95)

🟢 提拉米蘇 ($65)

🔵 手作檸檬汽水 ($55)
呢罐汽水係店自家製作,連個罐都係自家出品,所以價錢都少貴。不過飲落酸甜度適中,又唔會好甜,而且好開胃。👍🏻

每碗烏冬都配一小碟明太子蟹籽沙律,口感爽脆,非常開胃,作為餐前小食好適合😽
2022-10-24 1307 瀏覽
頂立店主專研珈琲同鮮味,係屯門嚟講少有嘅高質烏冬店,店鋪雖然唔係好大間,位置都唔多,但味道同質素嚟講係屯門係首屈一指,星期日去到2點幾已經賣哂湯底,想食嘅已經要等夜晚個轉。鋪面好有風格,將日本文化融入設計,天地海萬物,『頂於天』、『立於地』、『創於海』設計獨特而有味道。而且煮理人從事咖啡行業十幾年經驗,所以店入面珈琲同甜食,甚至好食過出面嘅cafe。餐廳將鮮味呈獻比食客嘅同時,亦會定期舉辦珈琲及風味興趣班,等有心研究同路人可以分享珈琲技藝。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯⧐地•頂立-醬油豚背脂魚介湯⧐Cold brew武夷山正山小種紅茶⧐Cold brew珈琲⧐布丁⧐若竹搽茶巴斯克蛋糕☻天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯,個人好喜歡依個湯底,食完之後成碗湯底飲哂,除左有雞同魚味之外,仲有我最鍾意嘅中藥味,加埋店舖自烏冬配上慢煮豚肩肉,叉燒有炙過,所以味道香又有咬口。☻地•頂立-醬油豚背脂魚介湯,比出面既豬骨湯底唔同,就係較鮮同無咁油,配埋腐皮仲可以索哂湯底,可以好好咪賞。☻Cold brew武夷山正山小種紅茶,係香港唔係度度有,入口味道
頂立

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

⧐天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯
⧐地•頂立-醬油豚背脂魚介湯
⧐Cold brew武夷山正山小種紅茶
⧐Cold brew珈琲
⧐布丁
⧐若竹搽茶巴斯克蛋糕

無咁油,配埋腐皮仲可以索哂湯底,可以好好咪賞。

☻Cold brew武夷山正山小種紅茶,係香港唔係度度有,入口味道微酸,再入口甜而再有回甜,非常特別嘅風味。

☻Cold brew珈琲,用左危地馬拉加埃塞俄比亞珈琲豆,味道有啲焦糖mix朱古力嘅風味,一口珈琲,一口頂立湯底,再一口珈琲,再去細味當中嘅變化。

☻布丁同平常布丁比係硬身小小,唔會太甜,好味。

☻巴斯克蛋糕,採用左若竹搽茶,芝士嘅綿綿配上若竹搽茶味,非常配塔,好食過出面cafe。

如果唔想食套餐,本身都會有麥茶service,店員雖然好忙,但仍然好盡心盡力招呼每個客人,好有小店嘅人情味。

📝評分

味道 ⁶/ ⁶
環境 ⁵/ ⁶
服務 ⁵/ ⁶
衛生 ⁵/ ⁶
抵食 ⁵/ ⁶
📍頂立
2022-10-23
放假去屯門放鬆睇吓戲,睇之前先要醫醫肚。原來紅橋附近有唔少餐廳,經過先發現呢間拉麵小店好似幾高人氣,當日1點幾去到已經漸成人龍。欣賞店內融合日式傳統同現代嘅藝術,令人感覺幾有心思。天‧頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95以當歸入藥調味嘅湯底,細呷之下帶少許藥膳味,中式混合日式嘅感覺幾新穎。配搭偏硬嘅手工烏冬、慢煮豚腩肉叉燒、慢煮豚肩肉叉燒同大大塊油揚等,叉燒一肥一瘦,飽足感滿滿。另外附贈明太子蟹籽沙律作為前菜,呢個亦係加分位,食落爽口又解膩。地‧頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95熬煮長達8小時以上嘅湯底,入口餘香濃郁帶陣陣豬骨香,唔會死鹹。除咗湯底,其他配料都同天‧頂立無異。當中一款拉麵加配$70鬼套裝,當中包括昭和風硬布丁同冷萃珈啡。據店員介紹,冷萃珈啡選用咗意大利2017/2018年得獎公司咖啡而泡製。唔止聞落香氣十足,低酸度仲非常易入口,連少飲咖啡嘅我都覺得唔錯。而布丁口感比坊間食開較為挺身,正常發揮。巴斯克 $65迷你巴斯克芝士蛋糕適合二人分享,入口芝士味香甜,口感軟熟。冷萃茶 $55選用正山小種紅茶泡製嘅冷萃茶,聞落同樣好香,味道帶點果香同酸度較高,感覺幾特別。

欣賞店內融合日式傳統同現代嘅藝術,令人感覺幾有心思。

天‧頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95
地‧頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95

巴斯克 $65
迷你巴斯克芝士蛋糕適合二人分享,入口芝士味香甜,口感軟熟。
冷萃茶 $55
2022-10-23
10 分鐘 (堂食)
位於屯門的《頂立》是一間提倡Coffee Pairing概念的日式小店,主打鰹魚昆布湯烏冬、精品咖啡和手工甜點。小小的店鋪,大約只有10個座位,佈置走型格日系風:鬼怪燈籠和面具、日本風情畫布簾、日本電影明信片......尤其喜歡那隻可愛的大隻佬招財貓🏮👹👺🗾🎥💪😼Wine Pairing(餐酒搭配)早已為人熟悉,並深植於飲食文化之中,至於Coffee Pairing(咖啡佐餐),則是這幾年才受到關注。其實咖啡的酸質和結構是最接近葡萄酒的飲品,當中酸、甜、苦、澀、香的味道豐富細膩,跟酒一樣能夠增添菜餚風味,為用餐體驗帶來更多可能性和趣味🍷🍽️☕🍽️🔸虹吸咖啡+盧旺達「Kirambo」咖啡豆($70)以虹吸壺萃取咖啡,最能夠保留咖啡豆原有的特色和精華。小店供應的咖啡豆種類繁多,有選擇困難的話不妨跟充滿熱誠的店員多交流和取經。我和老公的夢想是環遊世界,當然喜歡品嚐各國咖啡,試過坦桑尼亞、危地馬拉、牙買加、土耳其、印尼、巴西、越南、秘魯、埃塞俄比亞、哥倫比亞等產地的咖啡,看到來自Rwanda(盧旺達)的「Kirambo」馬上心心眼,這款Fruity咖啡豆帶有洛神花、血橙、梅子和芒果風味。有機會再訪

🔸虹吸咖啡+盧旺達「Kirambo」咖啡豆($70)

以虹吸壺萃取咖啡,最能夠保留咖啡豆原有的特色和精華。
虹吸咖啡

小店供應的咖啡豆種類繁多,有選擇困難的話不妨跟充滿熱誠的店員多交流和取經。我和老公的夢想是環遊世界,當然喜歡品嚐各國咖啡,試過坦桑尼亞、危地馬拉、牙買加、土耳其、印尼、巴西、越南、秘魯、埃塞俄比亞、哥倫比亞等產地的咖啡,看到來自Rwanda(盧旺達)的「Kirambo」馬上心心眼,這款Fruity咖啡豆帶有洛神花、血橙、梅子和芒果風味。有機會再訪小店,打算試試洪都拉斯和烏干達出產的咖啡豆🌺🍊☕😍

🔸天王($110) 、海神($110)

獨門配方的鰹魚昆布高湯是靈魂所在🐟,再精心搭配其他食材烹調出3款鮮味湯底:
🥢「天王」(當歸嫩雞白湯🐔)
🥢「地魔」(醬油豚介湯🐖)
🥢「海神」(清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯🍶🦐)
我們選了天王和海神烏冬,加上慢煮豬肩肉叉燒、腐皮、雲耳、海帶、付味筍、燒竹輪片等配料。大大片腐皮吸滿甘甜湯汁,厚切叉燒表面以微火炙燒,油脂香更為突出🍜
來到Coffee Pairing的環節,先品嚐精品咖啡,接著喝一口烏冬湯,再細味咖啡,化學作用加疊味蕾的衝擊,迸發出多層次的鮮味和新風味,帶給味覺既豐富又玩味十足的體驗:Kirambo咖啡+當歸雞湯原來可以完美結合,成為醇厚濃香的藥膳湯底;咖啡+清酒海鮮湯竟然嚐出麥茶酒的滋味......☕🍜💥💫🎆🎉😋
天王(當歸嫩雞白湯🐔) + 海神(清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯🍶🦐)

天王(當歸嫩雞白湯🐔)

🔸明太子蟹籽沙律(贈送小食)

將明太子混合蟹籽再壓成小方塊,配上芥末沙律醬,爽脆開胃🐟🦀🥗
明太子蟹籽沙律

🔸手作檸檬汽水($55)

將新鮮檸檬磨皮榨汁,加入芳香提神的荳蔻粒,浸泡一晚發酵,然後打氣入罐,酸甜度恰到好處🍋🌿👃
手作檸檬汽水

🔸巴斯克蛋糕($65)

表皮焦香,裡面的cream cheese濕潤細滑,口感介乎雪糕與布丁之間,相當高質🧀🍰
巴斯克蛋糕
題外話/補充資料: 《頂立》的咖啡豆選用意大利品牌Gardelli,創辦人是榮獲世界咖啡烘培大賽冠軍的Rubens Gardelli ☕😍
2022-10-17
虹吸咖啡
天王(當歸嫩雞白湯🐔)
明太子蟹籽沙律
巴斯克蛋糕
2022-10-22 20 瀏覽
朋友推薦咖啡配烏冬,覺得好新奇,而且要排長龍,所以夜晚6點就去食早飯,果然食完後門口已經有人等位鬼,頂立 慢煮豚肩肉叉燒x2 $110選了海神湯底,海神湯底用了清酒,蝦頭,龍蝦殼餚製而成,鮮味濃郁清甜,另外附送明太子沙律,明太子壓成方粒狀,造型特別,撈埋芥末沙律醬食,好味道鬼,頂立 慢煮豚肩肉叉燒x2 $110另一款選了地魔湯底,地魔湯底用了醬油豚介,烹調8小時以上,所以湯味濃稠棉密,而且附上一大片腐皮,吸收曬湯底精華慢煮豚肩肉叉燒唔會過鞋,而且仲好厚身夠大塊,烏冬軟硬度適中,份量仲幾多好夠食波子汽水 $25冷萃咖啡 $60咖啡豆帶有杏桃,焦糖,牛奶朱古力味,所以味道偏酸,店員教授先飲啖咖啡,後飲啖湯底,再飲啖咖啡,會中和咗咖啡味道,增加層次感提拉米蘇 $65可選軟/硬度,今次選了軟,店員介紹將手指餅加入白蘭地酒內,所以成個提拉米蘇足滿酒香味,好滑身軟淋淋

鬼,頂立 慢煮豚肩肉叉燒x2 $110

鬼,頂立 慢煮豚肩肉叉燒x2 $110

波子汽水 $25
冷萃咖啡 $60

提拉米蘇 $65

門口裝橫已極具日本特色🇯🇵店內牆身亦佈置了日本鬼怪面具和日本海報👹恍如置身日本的特色小店頂立烏冬有三款(天地海)主題製作成的湯底味道 今次就試左兩款(天、海)啦😍😍✨天王·鬼頂立☁️ $110(雞白藥膳湯配兩片豚肉叉燒)這款雞白湯當中加入適量當歸調味❤️味道甘甘甜甜 非常特別✨海神·鬼頂立🌊 $110 (清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯配兩片豚肉叉燒)這款海神湯蝦味超濃郁🦐味道鮮甜吾油膩每碗烏冬的慢煮豚肩肉叉燒分量可以選擇幾多塊😬想食幾多自己揀叉燒好大塊😍燒得好香有咬口🐖吾會過於肥膩烏冬配料有木耳絲、竹輪卷🍥、竹筍、腐皮👍🏻好中意大大塊腐皮 吸湯一流🤤烏冬系自家手打🍜口感煙韌彈牙✨芥末明太子蟹子沙律 free每碗烏冬都會付上明太子沙律🥗明大子和蟹子壓成方塊😋加入芥末沙律醬味道爽脆開胃✨冷萃咖啡$60㊙️喜歡飲黑咖啡的我私心推薦💯咖啡味香濃吾會酸👍🏻跟住Menu入面介紹的食法:先喝一口咖啡再喝一口湯☕️🍜精品咖啡的香味更能帶出鰹魚湯的鮮甜味 令味道更有層次😍估吾到兩樣野咁夾✨手作檸檬汽水$55自家製lemonade 利用新鮮檸檬皮製作加上梳打水🍋味道好清新解膩 而且吾會太酸太甜✨手工原味巴斯克蛋糕$65

✨天王·鬼頂立☁️ $110
(雞白藥膳湯配兩片豚肉叉燒)
這款雞白湯當中加入適量當歸調味❤️
味道甘甘甜甜 非常特別
天王·鬼頂立

✨海神·鬼頂立🌊 $110
(清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯配兩片豚肉叉燒)
這款海神湯蝦味超濃郁🦐味道鮮甜吾油膩

令味道更有層次😍估吾到兩樣野咁夾
冷萃咖啡

✨手作檸檬汽水$55

✨手工原味巴斯克蛋糕$65
蛋糕口感軟滑 帶有雲呢拿味 厚重的質地有點似雲呢拿芝士雪糕🍨亦吾會太甜太膩😍甜品都做得咁好令我好驚喜

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

📍頂立 (屯門)
2022-10-16
天王·鬼頂立
海神·鬼頂立
冷萃咖啡
  • 鬼·頂立海
【再訪屯門隱世高質烏冬小店🖤頂立】-屯門朋友仔同我講話頂立轉左menu😳小編點可以唔去試吓😤於是趁週末黎到紅橋trytry 佢嘅新口味😼-餐廳係停車場附近🅿️揸車去好方便🚗門口掛咗個印有日本鬼怪👹白色大燈籠🏮🤍好易認!餐廳唔大🫢大概容納到10位食客😗所以繁忙時間可能要等位~餐牌好精美🫶🏻原來係店員自家設計架除咗講咗小店嘅概念😚仲有介紹店內嘅成員👨‍👩‍👧‍👦齋睇餐牌已經感受到餐廳嘅創店熱誠同埋好firm好有愛嘅同事關係💕小編仲留意到餐廳換咗印有「頂立」嘅筷子🥢-今日重點介紹嘅梗係新出嘅食品😗除咗之前嘅「海神」湯底之外,仲推出咗「天王」同「地魔」😉💁🏻‍♀️湯魂①『天王』濃厚且鮮嫩雞白湯,加入適量當歸入藥調味,調出獨有雞白藥膳湯🐓②『地魔』醬油豚介,烹調8小時以上😜濃稠綿空口感,爆發出地鮮之味🐷③ 『海神』以清酒、蝦頭、龍蝦殼熬製,鮮味十足🌊💁🏻‍♀️肉量配料由原本嘅大蝦元貝🍤改成慢煮豚肩肉叉燒😝因應肉嘅數量設有四個價位💰👺純⓪塊肉$80+1👺鬼②塊肉$110+1👺魔④塊肉$140+1👺神⑥塊肉$170+1💁🏻‍♀️配菜雲耳|付味筍 |海帶|燒竹輪片|腐皮-👹鬼•頂立配「天王」$110+1雞湯呈
【再訪屯門隱世高質烏冬小店🖤頂立】

屯門朋友仔同我講話頂立轉左menu😳

餐廳係停車場附近🅿️揸車去好方便🚗
門口掛咗個印有日本鬼怪👹白色大燈籠🏮🤍好易認!
餐廳唔大🫢大概容納到10位食客😗所以繁忙時間可能要等位~

餐牌好精美🫶🏻原來係店員自家設計架
除咗講咗小店嘅概念😚仲有介紹店內嘅成員👨‍👩‍👧‍👦
小編仲留意到餐廳換咗印有「頂立」嘅筷子🥢

💁🏻‍♀️湯魂
③ 『海神』以清酒、蝦頭、龍蝦殼熬製,鮮味十足🌊

💁🏻‍♀️肉量
👺純⓪塊肉$80+1
👺鬼②塊肉$110+1
👺魔④塊肉$140+1
👺神⑥塊肉$170+1

💁🏻‍♀️配菜
雲耳|付味筍 |海帶|燒竹輪片|腐皮

👹鬼•頂立配「天王」$110+1
雞湯呈奶白色😋味道濃郁🤩仲有少少中藥味😝好特別~

豚肉叉燒係厚切😍基本上兩片已經夠食🤣
肉質唔嚡肥瘦適中😜仲要微火炙燒帶點焦香😎唔錯!

大大片腐皮好似海綿咁吸收曬啲湯汁🧽食落Super Yum🤤
烏冬比較偏身🍜夠彈牙有咬口😚水準如一

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

鬼•頂立配「海神」

👹鬼•頂立配「海神」$110+1
小編本來想試醬油豚介湯底🤫不過咁啱賣晒
於是嗌返之前試過嘅「海老魂 」😙
湯底飲落依舊鮮甜味道濃厚😻充滿鮮味🫶🏻
叉燒同烏冬都好用心製作 !

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

💁🏻‍♀️跟烏冬附送①款小食

👹Wasabi沙律明太子
雖然好可惜今次黎冇咗小編心心念念嘅鹽漬櫻花葉和菓子🌸
不過呢款小食都相當特別😝明太子食落爽脆😜加埋Wasabi沙律醬 😙非常可口🤩

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

Lemonade

👹檸檬水lemonade🍋$50+1
呢個係自家製嘅檸檬水🫶🏻用咗檸檬皮、檸檬汁同豆蔻粒發酵而成🥳就連個罐都係餐廳自己用機整架~
飲落好重檸檬香味🤩味道幾特別

昭和風硬布甸

👹昭和風硬布甸🍮$35+1
小編覺得甜品好味咗好多😜同老闆吹咗兩句水😜原來係改良咗配方👍🏻
呢個版本係昭和風味🤩布丁口感幼滑🥰蛋味較重😏焦糖刻意煮耐啲😝令到焦香味更突出🫶🏻唔錯

抹茶巴斯克

👹抹茶巴斯克🍵 $65+1
蛋糕質地絲滑軟🤤軟綿綿幾香芝士味
用咗若竹抹茶粉🍵入喉之後會有淡淡的抹茶茶韻回甘
老細仲預告遲啲會推出中間係雪糕質地嘅版本🤩好期待啊~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

其實👺頂立👺嘅賣點係咖啡x鰹魚湯😻帶出無窮鮮味🤤不過上次小編夜晚飲完瞓唔到覺所以今次冇嗌到🥴如果大家午餐嚟食嘅話記得記得要點冷萃咖啡啊☕️

📍 頂立 (屯門)
💸人均消費:$176
鬼•頂立配「天王」
鬼•頂立配「海神」
Lemonade
昭和風硬布甸
抹茶巴斯克
  • 鬼·頂立海
今次介紹嘅依間《頂立》位於屯門,特別在於佢同時係烏冬店同埋咖啡店。門口排住日式白燈籠,上面畫左鬼武士圖案。而入到店入面,牆身排左好多鬼武士面具,唸住間餐廳文化係走型格風,點知原來店員好熱情。介紹依間餐廳個理念在於用咖啡同埋湯底反覆交替品嚐,就能令到味覺產生變化,一於試下真唔真先。菜單上都係佢哋自己設計嘅圖案!首先每人有一份明太子蟹籽沙律,然後就到咗揀湯底嘅時間。餐廳主有三種湯底,今次就主要是試左「天王」同埋「海神」。天王其實係鮮嫩雞白湯,加上當歸入藥,務求調製出藥膳白雞湯。至於海神,其實用咗清酒、蝦頭、龍蝦殼,多種海鮮嘅鮮味碰撞而成。當歸雞白湯顏色奶白色,飲落去嘅時候已經聞到好香嘅當歸味,飲完之後覺得成身好暖同埋滋補養身。相反,海神嘅鮮味就好突出,飲到海鮮戈種鮮甜味。揀完湯底,就可以揀叉燒嘅份量,佢哋烏冬嘅價錢係根據叉燒嘅份量決定。今次我就揀咗「鬼·頂立」$110,即係慢煮豚肩肉兩塊。因為慢煮嘅關係,所以叉燒特別軟腍,外層經過炙燒,充滿豚肉嘅油脂香。至於飲品方面,佢哋有好多種咖啡可以選擇,咁我就揀咗比較容易入口嘅冷萃咖啡$60。咖啡豆用咗埃塞俄比亞嘅豆,飲落有蜜糖同埋花香味,對於我呢啲

首先每人有一份明太子蟹籽沙律,然後就到咗揀湯底嘅時間。

至於飲品方面,佢哋有好多種咖啡可以選擇,咁我就揀咗比較容易入口嘅冷萃咖啡$60。咖啡豆用咗埃塞俄比亞嘅豆,飲落有蜜糖同埋花香味,對於我呢啲咖啡嘅新手都好易入口。

另外佢哋嘅手作檸檬汽水$55亦都好特別,用左檸檬皮、檸檬肉、豆蔻製成在自己入罐,感覺好清新又帶天然嘅酸味。

最後到咗甜品嘅時間,佢哋嘅抹茶斯巴克$65同樣值得推介,佢哋用咗若竹抹茶。抹茶味好香濃,蛋糕邊緣有焦香,但係內裏仲係好Creamy嘅狀態,芝士味好濃郁,但係感覺又比較輕身,強烈推介。

💰人均150蚊一位

如果唔想錯過其他好餐廳嘅介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-10-16 453 瀏覽
I knew about this store at Ufood which piqued my interest. I was still a bit hungry after my afternoon tea so I decided to come here and try their udon and coffee. They explained that there are many cafes with pairing of western food and they felt oriental food can also make a great pairing with coffee. They even mentioned the Ufood editor was living around Tuen Mun thus reported about their store after trying their food.What was more surprising than this pairing was the staff was very informati

What was more surprising than this pairing was the staff was very informative about the menu, both the soup, food and the coffee. In view they just freshly brewed some coffee, I got to try a small glass. I also ordered their cold brew for pairing.
The small glass that I got free(this is available at totally random times so don't ask them for free coffee due to this review) was more on the berry and apple flavor.
As they advised, I tried the cold brew before the noodles/soup, it had flavor quite close to honey. They said with the pairing of the udon, the flavors will change slightly to caramel popcorn.

I ordered "Sky", which is their rich chicken and chinese angelica soup. I regretted ordering 6 char siu not due to its flavor as it was very good and not fatty. I regretted it because I thought it was thinly sliced but actually it was quite thick and I was very full.

The 4 sides are free and you can choose all 4 or none of them.
Underneath is the Yuba (Tofu Skin) which has absorbed the soup. For the pairing, it does change the flavors of the coffee but I guess my palate is not sensitive enough and I only can taste the caramel. The chinese angelica's flavor becomes more prominent with the coffee pairing. Looking forward to try their other items although they mentioned their menu may change soon.
2022-10-15
2022-10-16 14 瀏覽
我哋試咗~👹 海+鬼👹 地+鬼🥃 冷萃咖啡🍋 手作檸檬汽水🍮 昭和風硬布丁🥧 抹茶巴斯克🍲 湯底有3款🐔 天王 - 藥膳鮮嫰雞白湯,用當歸同雞一齊熬成;今次未有機會試,下次想試吓!🐷 地魔 - 醬油豚介湯,豬+海鮮熬製8小時以上!豬骨醬油鰹昆湯,香甜🦐 海神 - 清油,蝦頭,龍蝦殼熬製而成,望落好清,但勁濃香,個人大推!🍜 烏冬底配料有雲耳,海帶,付味筍,燒竹輪片,油揚豆腐;好多料,好豐富!🥗 跟餐有前菜 - 明太子沙律❤️ 粒粒脆卜卜嘅明太子 + 微辣wasabii沙律醬,好好食🤤🥩 慢煮豚肩肉叉燒分為:0塊「純」,2塊「鬼」,4塊「魔」,及6塊「神」餐廳有「用餐方法」建議點咖啡同甜品配烏冬一齊享用;先品嚐咖啡➡️飲啖湯➡️再飲咖啡。我哋試咗,的確係唔同啲~Step 1冷萃咖啡(Cold brew)會飲到咖啡嘅原味,花香,口感柔順如剛好成熟嘅果子般帶微酸,飲完覺得口腔好香😊Step 2之後先至飲一啖湯底,睇落清但好香濃嘅湯底,勁好飲,特別係蝦湯底,超濃蝦香🤤 配合咖啡味就昇華咗😊Step 3 之後再飲一啖咖啡☕ 會發現咖啡本身嘅酸味變得更淡,好岩鐘意花果香嘅我😊🍋 手作檸檬汽水(Lemon
我哋試咗~

🍲 湯底有3款

Step 1

Step 2

Step 3

🍋 手作檸檬汽水(Lemonade)
自家製嘅罐裝手作檸檬汽水! 好厲害😳
仲要好好飲✨ 酸甜岩岩好

作為圓滿嘅一餐,點可以無甜品❤️
所以我哋都點咗2款餐廳自家製嘅甜品試試~甜品配合以上2款飲品都好正!
🍮 昭和風硬布丁
略帶淡淡微苦嘅琥珀色焦糖香,配上蛋香,香滑嘅布丁,超正

🥧 抹茶巴斯克
抹茶部份係用若竹抹茶嚟做✨ 色澤嫩綠,鮮味和澀味很平衡,配合巴斯克芝士蛋糕,中心部份好濕潤,好濃郁😊 凍嘅都好好味
配咖啡一流

🏠 餐廳環境
- 交通方便易到達
- 裝修富日本特色,店內外打卡都幾靚
- 餐廳約10個位
- 我哋去嗰日,多情侶,同一家人嚟食,深受歡迎
- 每道食物,店員都會耐心講解,辛苦哂
- 服務態度都好好
- 所有嘢都正,勁有heart
  • 地魔湯底
  • 海神湯底
  • 手作檸檬汽水
  • 昭和風硬布丁
  • 抹茶巴斯克
  • 冷萃咖啡
  • 頂立海
今日咁岩入屯門探屋企人,係附近發現左依間唔算特別起眼既拉麵店,喜歡發掘不同美食既我就決定試下啦!餐廳裝潢幾有心思,擺放左不少特色既藝術品門口的字句~好搞笑XD餐廳環境空間不大,不過都擺放到幾張枱,係一間小店黎架~地魔湯底。鬼肉量地魔湯底亦即係醬油豚介,湯底煲左八小時以上,所以非常味道濃郁豚肉有2塊,每塊都好爽口!勁好味!而配料亦好充足,有雲耳,海帶,付味荀及燒竹輪片!麵質亦軟硬適中~另外店員更加介紹先飲一啖湯再飲咖啡,味道真係更加有層次呢!海神湯底。鬼肉量海神湯底亦即係海鮮湯底,味道非常濃郁呀!有濃濃既蝦味及淡淡既清酒味。伴菜小食係蟹籽薯仔粒,好爽口~昭和風硬布丁燒見到手工甜品好吸引~就算食飽左都忍唔住叫一個黎食XD焦糖味好香,蛋味夠濃!餅底好好味!勁好食既一個甜品呀!完全喜出望外
餐廳裝潢幾有心思,擺放左不少特色既藝術品
門口的字句~好搞笑XD
餐廳環境空間不大,不過都擺放到幾張枱,係一間小店黎架~
地魔湯底。鬼肉量

海神湯底。鬼肉量
伴菜小食係蟹籽薯仔粒,好爽口~

昭和風硬布丁燒
見到手工甜品好吸引~就算食飽左都忍唔住叫一個黎食XD
焦糖味好香,蛋味夠濃!餅底好好味!
勁好食既一個甜品呀!完全喜出望外