2020-07-26 127 瀏覽
之前去荃灣食過一次,覺得又抵又好食,不過太遠,所以就冇去食。平時去開寶琳都冇見到有尼間先知原來係新開,咁就梗係要去試吓睇下有冇失準laa芝士岩漿炒飯🧀🍲 $98超多芝士,拉多好長既絲,個炒飯唔會太辣,係我食過最好食既芝士炒飯,尼個果然係招牌,完全冇失準,冇令我失望🥰韓閣雜錦蛋卷 $62有蟹籽,泡菜同芝士,味道正常傳統甜辣味炸雞 小辣半份 $118唔會太辣,啱晒我,個炸皮唔會太厚,肉汁足夠,份量都好足夠啱晒2個人食,仲附送手套,好貼心,加分大粒紅豆奶茶 🥤$14成杯嘢基本上係偏甜,一定一定要嗌小甜,但係紅豆夠甜夠綿可能因為新開,好多想叫既飲品食物都冇😭😭

芝士岩漿炒飯🧀🍲 $98

韓閣雜錦蛋卷 $62
有蟹籽,泡菜同芝士,味道正常

傳統甜辣味炸雞 小辣半份 $118

大粒紅豆奶茶 🥤$14
成杯嘢基本上係偏甜,一定一定要嗌小甜,但係紅豆夠甜夠綿

可能因為新開,好多想叫既飲品食物都冇😭😭
2020-07-23 79 瀏覽
見呢度新開張,又黎試新野以前喺荃灣食過分店,無乜特別點知今晚晚餐有驚喜揀左柚子蟹肉沙律泡菜煎餅芝士岩漿炒飯蟹三式同兩款特價小食唔知係咪新開張服務仲未好得食物都到,都未有餐具而且水都係叫先會有食物上菜速度都可以柚子蟹肉沙律都幾fresh不過蟹肉無乜味,唔突出泡菜煎餅,都幾香口泡菜味濃🤤蟹三式唔會腥,但建議唔太食飯焦嘅盡早將飯拎起,唔係就好快硬晒芝士岩漿炒飯芝士拉絲~炒飯底唔會好濃味夾埋一齊幾好食👍紫菜卷同芝士條係特價小食幾抵食不過紫菜卷炸得好硬芝士條就有驚喜以為係西式原條芝士但原來係韓式魚卷包住芝心咁反而無咁膩,不錯新開張有優惠本來係滿200有9折但當晚就變左滿200減20,還好啦~
見呢度新開張,又黎試新野
以前喺荃灣食過分店,無乜特別
點知今晚晚餐有驚喜

揀左柚子蟹肉沙律
泡菜煎餅
蟹三式同兩款特價小食

唔知係咪新開張
服務仲未好得
食物都到,都未有餐具
而且水都係叫先會有

食物上菜速度都可以

柚子蟹肉沙律都幾fresh
不過蟹肉無乜味,唔突出

泡菜煎餅,都幾香口
泡菜味濃🤤

蟹三式
唔會腥,但建議唔太食飯焦嘅
盡早將飯拎起,唔係就好快硬晒

芝士拉絲~

但原來係韓式魚卷包住芝心
咁反而無咁膩,不錯

新開張有優惠
本來係滿200有9折
但當晚就變左滿200減20,還好啦~
2020-07-11
8 分鐘 (堂食)
2020-07-20 102 瀏覽
今日好好彩喺政府實施六點後冇飯食之前食到呢間韓國菜,好彩呢個都冇令我失望,冇浪費到限聚令最後一個晚餐,呢間韓閣係喺商場唯一一間要排隊嘅餐廳,所以就吸引咗我去食,入到去第一眼嘅裝飾都好有韓式風味,餐牌超多嘢食都唔知點揀好,價錢係韓國菜來講算係好平民價,第一個當然叫咗我最愛嘅甜酸炸雞,炸雞熱辣辣,外脆內軟,一咬就流晒啲雞油出嚟,甜酸汁味道啱啱好再嗌左個胡麻醬雞絲撈麵,呢個一向都係冇得輸嘅配搭,呢個面份量真係非常之大,超飽肚忍唔住又嗌買個韓式炒粉絲,粉絲炒出嚟嘅濕度啱啱好,份量都係超級多呢度啲卷蛋嘅口味好特別,竟然有肉鬆紫菜味,呢個直頭係我至愛,熱辣辣配合埋肉鬆,蛋味超香,下次一定要試埋其他味道雕完之後發現咗有一個特價餐牌,價錢真係平到嚇親我,講緊係$8,$9 一個小食,我哋叫咗韓式炸餃子同埋紫薯炸薯餅,上到黎真係嚇親我,絕對唔似係啲特價小食呢一餐$300食咗咁多嘢,呢間絕對可以做飯堂
今日好好彩喺政府實施六點後冇飯食之前食到呢間韓國菜,好彩呢個都冇令我失望,冇浪費到限聚令最後一個晚餐,呢間韓閣係喺商場唯一一間要排隊嘅餐廳,所以就吸引咗我去食,入到去第一眼嘅裝飾都好有韓式風味,餐牌超多嘢食都唔知點揀好,價錢係韓國菜來講算係好平民價,第一個當然叫咗我最愛嘅甜酸炸雞炸雞熱辣辣,外脆內軟,一咬就流晒啲雞油出嚟,甜酸汁味道啱啱好

呢一餐$300食咗咁多嘢,呢間絕對可以做飯堂
2020-07-19 97 瀏覽
叫左兩飯一烏冬180 蚊晚市 無野飲 本身已經唔太經濟諗住試下新野叫個韓國豬肉飯成個飯都一patpat 好似廚餘撈埋一兜咁又軟又油豬肉勁咸勁肥送果兜湯同茶記食撈麵送果碗上湯係無分別之後個海鮮烏冬油到好似湯烏冬咁用油做湯底海鮮又係霉既買完上樓 唔夠五分鐘都可以凍既完全唔知點解會有好評間野又貴又廢好啦,咁我以為係我自己問題點知食左三啖。全家你眼望我眼一齊扔左個兜野連老人家咁惜食咁無要求都頂唔順講真就算20蚊一兜我都唔會幫襯難食到放唔入口
叫左兩飯一烏冬

買完上樓 唔夠五分鐘
都可以凍既
完全唔知點解會有好評間野
又貴又廢

好啦,咁我以為係我自己問題
點知食左三啖。全家你眼望我眼
一齊扔左個兜野
連老人家咁惜食咁無要求都頂唔順
講真就算20蚊一兜我都唔會幫襯
難食到放唔入口
外賣自取
2020-07-19 72 瀏覽
啱啱新都城新開嘅韓國餐,午餐吃個感覺唔錯, 有親人遠道而來佢又鍾意食韓國嘢,所以諗住一行六人食晚餐。 經過GULU 拎飛, 我係拎到下一張枱號, 去到已經見到有10幾個人在等位.心想好彩拎定飛, 點樣知一等就等到九個字還未叫我的枱號...我有問過店員你哋係咪好少六人座位枱, 跟住佢一味同我講之前啲飛仲未入座同埋佢啲座位可以自動調二人枱四人枱或者六人枱,隔咗一陣突然間佢就好似叫我一個英文女仔名入咗, 我聽到佢哋講你哋四個入去先啦.....隔多一陣俾埋另外果兩個位佢哋...咁即是六個人!明明我係六人為的下一張飛.....點解好似係親朋戚有就可以優先入咗呢....既然係咁你就唔好使用GULU 系統啦😡一路之下即刻去樓上間泰國餐廳食! 幸好轉左餐廳....如果唔係食到一肚氣!
轉左餐廳....如果唔係食到一肚氣!
平時都幾中意食韓國野,最近經過寶琳見到有間新開既韓國野,價錢又唔貴,有新野緊係要去試下啦🤗所以就好快就同朋友決定食哩間,好彩係平日黎食,同埋比較早唔洗等好耐!.食物方面:⚪️蜂蜜牛油炸雞(半份)食韓國野點少得食炸雞,緊係要叫黎試下啦,炸雞份量都幾多,熱辣辣炸得好脆唔會好油😚蜂蜜牛油都幾重,不過炸雞本身略嫌調味唔夠!⚪️芝士岩漿炒飯鐵板上超香而且好大碟🤩芝士拉絲效果超誇張.打卡一流,炒飯都好香好足料.有豬腩肉.泡菜炒飯配芝士🧀.正!⚪️韓閣雜錦蛋捲一份有五件.好香蛋味都好嫩滑🤘🏻加埋泡菜蟹籽口感好豐富,唔錯!⚪️韓式醬油燴雞味道岩岩好,雞都好滑唔好過熟,薯仔蘿蔔好甜好入味,再加埋炒絲好好味👅粉絲唔會太淋保持到彈牙口感!整體方面:店內吾算好大.但都吾會好迫.上菜好有效率.10分鐘內全部嘢食到齊👍🏻一坐低店員就同我地講今日冇供應豬髀仔.本來都好想試吓.不過我一定會再嚟既.下次試埋其他.牛骨湯.飯卷都想試吓😊食物質素好好.價錢又合理😬CP值高.經過一定要去試吓!
平時都幾中意食韓國野,
最近經過寶琳見到有間新開既韓國野,
價錢又唔貴,有新野緊係要去試下啦🤗
所以就好快就同朋友決定食哩間,
好彩係平日黎食,同埋比較早唔洗等好耐!
食物方面:
蜂蜜牛油炸雞半份

⚪️蜂蜜牛油炸雞(半份)
食韓國野點少得食炸雞,緊係要叫黎試下啦,
炸雞份量都幾多,熱辣辣炸得好脆唔會好油😚
蜂蜜牛油都幾重,不過炸雞本身略嫌調味唔夠!

⚪️芝士岩漿炒飯
鐵板上超香而且好大碟🤩
芝士拉絲效果超誇張.打卡一流,
炒飯都好香好足料.
有豬腩肉.泡菜炒飯配芝士🧀.正!

⚪️韓閣雜錦蛋捲
一份有五件.好香蛋味都好嫩滑🤘🏻
加埋泡菜蟹籽口感好豐富,唔錯!
韓式醬油燴雞

⚪️韓式醬油燴雞
味道岩岩好,雞都好滑唔好過熟,
薯仔蘿蔔好甜好入味,再加埋炒絲好好味👅
粉絲唔會太淋保持到彈牙口感!
整體方面:
店內吾算好大.但都吾會好迫.
上菜好有效率.10分鐘內全部嘢食到齊👍🏻
一坐低店員就同我地講今日冇供應豬髀仔.
本來都好想試吓.不過我一定會再嚟既.
下次試埋其他.牛骨湯.飯卷都想試吓😊
食物質素好好.價錢又合理😬
CP值高.經過一定要去試吓!
韓式醬油燴雞
  • 蜂蜜牛油炸雞
2020-07-15 91 瀏覽
係政府規定夜晚六點後不能堂食的前一晚 要把握最後機會出去食飯 當然亦都需要注重個人衛生啦 新都城商場原來有好多野食 時間大約7:45 我見到有一間餐廳門口好多人排隊 於是我就好八卦行過去望下 原來係韓國餐廳 見到將軍澳分店剛剛開張 新店開張食滿$200減$20 而且部分食物仲有優惠 我緊係唔執輸要試下啦甜酸醬油炸雞 🍗 (半份) $118食韓國野點少得炸雞 半份炸雞大約有六件 上枱時熱辣辣 不過我覺得甜酸醬油味道一般 這個可以不叫韓式牛肉炒粉絲 $58一上枱 我見到個份量十分驚訝😦 $58點解可以咁多份量 仲配以牛肉、紅蘿蔔、椰菜和翠玉瓜 炒得好乾身 👍🏻紫菜肉鬆蛋卷 $52這個是極力推薦😍😍 紫菜肉鬆配以蛋卷是無敵👍🏻 上枱熱辣辣 好吃😋雞絲冷麵配胡麻醬 $58這個冷麵份量也是很多 夏天時候吃點涼拌很開胃 只要係主餐牌叫左食物 就可以點兩份小食 價錢超級平韓式餃子 $8 同 紫薯金黃餅 $8韓式餃子有四舊 但只需$8 紫薯金黃餅有兩舊 好味👍🏻總括黎講:以這個價錢的食物質素是屬於高水平👍🏻 職員好有禮貌 而且沒有加一服務費 我同友人都食到好飽先$302 推薦指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

甜酸醬油炸雞 🍗 (半份) $118

韓式炒粉絲
紫菜肉鬆蛋卷
雞絲冷麵配胡麻醬
2020-07-14 129 瀏覽
韓國菜係好食呀不過喺香港食一啲都唔平,依間小店嘅規模比較小型不過勝在價錢貼地而且餐牌款式都算多,下午茶都非常吸引又抵食。⭐️寶琳新都城分店啱啱開咗啦終於,新張期間點完主餐牌食物可以低至半價價錢加小食,消費滿$200可減$30,全日免加一。⭐️出示學生證可減$312點左右已經開始滿人,好彩我剛好去到可以直入不用排隊,約12半見要攞飛排隊但不算非常長龍。.👓芝士岩漿炒飯 $66飯量很足,有豬腩片,不過嫌冇乜洋蔥等配料太單調冇乜口感。聲稱少辣不過食落唔覺得有太大辣味亦沒有泡菜,唔食得辣的朋友覺得亦可以一試。芝士份量很邪惡,不是芝士碎而是芝士醬,所以係有嗰種芝士岩漿撈飯的感覺,加上飯底是炒飯用了甜辣汁所以中和了芝士的漏感吾會漏得誇張。評分:7/10👓韓式醬油燴雞飯 $54賣相同想像中有啲唔同,味道比較家庭式feel不過都係好食嘅,醬汁帶點甜味,薯仔紅蘿蔔夠淋夠入味,底部有韓式粉絲索晒醬汁,配上一大碗白飯。評分:7/10
⭐️出示學生證可減$3

👓芝士岩漿炒飯 $66
評分:7/10
👓韓式醬油燴雞飯 $54
評分:7/10
2020-07-13 172 瀏覽
來將軍澳探望朋友,看到這家餐廳有很多人在等位,朋友說是新開的,我們便也試試看,門面貌似老闆還是經理的女士非常有禮貌,我們等了很快便入座了。原本想吃他們的玫瑰真露翼,可惜沒有貨。於是我們便改了點烤芝士甜辣炸雞(半份 $128)。甜辣醬酸酸甜甜的,味道不俗,烤過後雞皮沒有那麼脆口,配上了芝士很邪惡!我們還另外點了韓閣雜錦蛋卷($62),放了滿滿的蟹子、泡菜和芝士,味道不俗而且份量足。主食方面,芝士岩漿炒飯($98)非常澎拜,中間放了炒飯,外圍是雞蛋芝士醬。上菜後我們把它拌好,甜甜辣辣之餘還有芝士拉絲。炒飯用上了五花肉來炒,特別滋味。二人買單不用$300,不算貴,等他們有了就排還可以一邊喝燒酒一邊吃飯呢!

2020-07-13 1247 瀏覽
一早有聽閒呢間韓國食店係荃灣幾受歡迎,最近仲做到細舖搬大舖,熱力不減🔥。得知佢係將軍澳開咗分店,近咗咁多緊係要去試一試😆。7:00去到店外排滿人,真係俾佢嚇一嚇。坐低見到餐牌每樣菜平均比荃灣貴$10,不過係得商場開都預咗,舖租一定貴好多。原本想試芝士豬髀骨,可惜店方話仲未推出,今次試唔到👉🏻👈🏻。 店員同經理態度都唔錯,點菜後食物好快就上菜。📍芝士岩漿炒飯($98)Fried Rice with Cheese Sauce 全晚做得最好嘅菜式,有大量芝士同蛋😻,配上泡菜炒飯,除咗超級拉絲,好有睇頭之外,味道真係好好食😋👍🏻,基本上啖啖都係芝士,口感軟滑味道濃郁🧀,泡菜炒飯帶少少辣味,加上飯裏面落咗豬腩片🐷,唔算好油膩,不過食落真係香好多,呢個超推介❤️。📍心多多蛋卷($68)Special Egg Roll with Kimchi Sauce and Mentaiko and Cheese 蛋卷上唧咗一大條明太子醬,再加咗啲泡菜同芝士做配料。蛋卷食到蛋香🐣,可惜整得唔夠嫰。📍蟹三味飯面見到有蟹膏、蟹肉、菠菜同蛋黃,不過可惜撈埋一齊食就食唔出有蟹嘅鮮味🦀,就算加埋韓式辣醬味道係有啲單調,飯量

店員同經理態度都唔錯,點菜後食物好快就上菜。

📍芝士岩漿炒飯($98)
Fried Rice with Cheese Sauce

📍心多多蛋卷($68)

📍蟹三味
飯面見到有蟹膏、蟹肉、菠菜同蛋黃,不過可惜撈埋一齊食就食唔出有蟹嘅鮮味🦀,就算加埋韓式辣醬味道係有啲單調,飯量唔算話好多,價錢亦唔係平,呢個可以唔使叫。

📍百香果桂花烏龍(跟餐加$15)
Passion Fruit Oolong

📍青檸柚子蜜 (跟餐加$15)
Lime and grapefruit honey

餐廳未拎到酒牌,今次飲唔到韓國燒酒🇰🇷。特飲跟餐加$15有一杯,選擇都算多。屬正常水準,唔伏。

整體未見有好大驚喜,除咗芝士岩漿炒飯值得推薦,其他就特色不大。
  • 芝士岩漿炒飯
星期日去咗將軍澳行街,順便食個午餐,其實都成兩點半,有啲人可能已經係食下午茶🙈。我哋無諗過呢個時段餐廳會旺場得咁緊要,商場直頭要整排隊帶管理人流...。就算我哋食完都仲有人排緊,真誇張呢👏!好彩我哋用App拎定籌,見差唔多嗌到我哋號碼就等定,所以好快就可以入座。入去後先發現餐廳原來都幾大😮,店員十分忙碌,但全部都幾友善同醒目,值得一讚。食物選擇非常多,炸雞、部隊鍋、飯團、鐵板、拌飯、拉麵、煎餅等,通通都有,未能一一盡錄。所以我認為大部份人都會搵到啱食嘅菜式😜。我不嬲都幾鍾意食韓國菜,太辣嗰啲除外,所以我哋叫下叫下又成枱食物,但成張單都只係三百幾蚊搞掂。我覺得算係性價比高,而且夠大份👍;新開張仲免收加一服務費添。店員一開始奉上餐前小食,醃蘿蔔同芽菜,份量就比較少,唔知有冇得添加㗎呢🤔?接住落嚟嘅係湯品,我哋要左雜錦魚膏湯(小碗)($28),同埋跟餐用$8加配嘅牛骨例湯。兩碗湯嘅份量一樣,味道係唔同的,不過共通之處都係比較鹹,個人唔特別推介。我嗌湯都係因為想食魚糕🐟。芝士岩漿炒飯($98),依個可算係港女呃Like之選,哈哈。不過佢唔係得個樣,味道都有番咁上下,甚至稱得上係我食過最好食嘅芝
店員一開始奉上餐前小食,醃蘿蔔芽菜,份量就比較少,唔知有冇得添加㗎呢🤔?
雜錦魚膏湯(小碗)
芝士岩漿炒飯
芝士岩漿炒飯($98),依個可算係港女呃Like之選,哈哈。不過佢唔係得個樣,味道都有番咁上下,甚至稱得上係我食過最好食嘅芝士溶岩炒飯😋。
芝士岩漿炒飯
首先,就梗係要攪云啲「岩漿」啦,即係炒飯旁邊嘅芝士蛋漿🧀。佢個質感比較濕同稀,有諗過係咪因為芝士嘅比例太少。撈落又唔係啵,因為都拉到絲;而且特別嘅地方係個鐵板完成無癡底,但絕對係夠熱的!
芝士岩漿炒飯
味道方面,佢夠味得嚟,無平日咁重口味。喺其他餐廳影相時就覺得正,但一食多兩啖就會膩,呢度完全冇咁嘅感覺,全碟清哂。炒飯用上唔少豬腩肉一齊炒🥓,如果可以再落多啲洋蔥同泡菜炒會更正,口感豐富啲。
水梨牛𦟌水冷麵
水梨牛𦟌水冷麵($62),自從N年前食過第一代登陸香港嘅韓國餐廳嘅水冷麵後,我就愛上左呢道菜😍。佢嘅賣相吸引,感覺有喺韓國食咁正宗,而且又係份量超多的。店員上菜時俾埋芥辣同額外嘅醋我哋作調味,但留意番冷麵本身個湯都微酸的,所以唔好咁衝動再加醋。
水梨牛𦟌水冷麵
冷麵係採用韓國蕎麥麵,口感比較有嚼勁,Q彈的;麵條長身,因此你可以選擇用鉸剪幫手剪兩下,方便食完。由於有落冰塊嘅關係,冷麵保持冰凍,但溶冰後湯汁亦無變淡。🐮牛𦟌有三大片,肉味幾濃,肉質亦唔錯。青瓜絲多啲就好。本身以為另一伴菜係醃蘿蔔,點知原來係忘記咗嘅水梨🍐,食落甜甜地、幾清新,過癮得嚟又好夾,相映成趣!
心多多蛋卷
心多多蛋卷($68),🥚蛋卷又係另一樣賣飛佛韓菜。依個係Combo Set,即係一個組合令你可以一次過食到三款口味,當中包括泡菜辣醬、紫菜明太子同芝士二重奏。蛋卷本身夠厚就已經幾正,蛋味亦都濃郁。三款之中,芝士同明太子各有千秋,泡菜嗰款就寡咗啲,因為就咁得一片泡菜咁大把😂。
香葉鹹蛋黃炸雞翼
香葉鹹蛋黃炸雞翼(5隻)($68),本身想嗌玫瑰真露雞翼,但可惜酒類及其食品暫時未能供應。我哋想食雞🐔,但又唔想要咁大份,就改選咗鹹蛋黃雞翼。炸雞原來係兩隻雞翼連尖拼三隻炸雞鎚,感覺幾有誠意。炸雞做到外脆內嫩嘅效果,出面脆得嚟唔熱氣,內裡更能保持肉汁。鹹蛋黃味都算突出,整體幾好食🤤。餐廳仲好貼心咁提供手套同骨盛。
百香果桂花烏龍
飲品方面,我哋就加$14要咗杯凍百香果桂花烏龍🍵(原價$26),感覺頹頹地,造型十足凍檸茶一樣,不過都飲得出百香果味嘅。我諗飲品方面都唔好抱太大期望😅。
總括嚟講,韓閣咁高人氣係有原因㗎,食物、服務、環境同價錢各方面均令人滿意😊。就算餐廳咁多單,都無出錯,仲要係新開新,難得難得。我下次嚟新都城一定會再幫襯,五星推介🌟!
2020-07-05
心多多蛋卷
香葉鹹蛋黃炸雞翼
對於將軍澳區嘅人嚟講荃灣實在太遠,所以「韓閣」而家開喺寶琳簡直對於將軍澳區嘅人喺一個福音😎👏🏻,住喺附近嘅草根即刻走去試吓新野啦🍴😍。.📍半半雞(蜂蜜牛油味&烤芝士甜辣炸雞)($228)Honey Butter Flavor and Cheese & Sweet & Spicy Flavor去食韓國嘢當然必食炸雞。試咗半半雞,亦即係可以揀兩款口味。 蜂蜜牛油🧈帶微甜,而芝士甜辣味道就突出啲,每份大約有6件。炸雞皮薄唔油膩🍗,肉量都算多,雞髀位夠滑,但雞胸都係差咁啲,如果醃得入味啲會更好,算係正正常常嘅水平。.📍自製飯團加炸流心芝士條($62)Handmade Traditional Onigiri & Fried Cheese Stick個芝士條同我哋想像中嘅有啲唔同🤔,佢係魚蛋嘅質地包住芝士,但芝士感唔係好重。另外估唔到佢嘅自製飯團份量超多,基本上係成碟飯咁😂,加咗紫菜落去再俾多碟佢仔沙律醬你撈埋一齊食,味道就唔係話特別,不過不失咁啦。.📍烤芝士香草薯條(跟餐+$25)Grilled Vanilla French Fries呢個可以話係全晚最失望嘅菜式🤨,薯條炸得唔脆非常腍🍟,上面係
半半雞(蜂蜜牛油味&烤芝士甜辣炸雞)
📍半半雞(蜂蜜牛油味&烤芝士甜辣炸雞)($228)
自製飯團加炸流心芝士條
自製飯團加炸流心芝士條
📍自製飯團加炸流心芝士條($62)
烤芝士香草薯條
烤芝士香草薯條
📍烤芝士香草薯條(跟餐+$25)
Grilled Vanilla French Fries
呢個可以話係全晚最失望嘅菜式🤨,薯條炸得唔脆非常腍🍟,上面係加咗唔少芝士,不過芝士味又唔係特別突出,不過份量係唔少嘅。
清潤雪梨茶
📍清潤雪梨茶(跟餐+$15)
Pear Tea
Menu
10 分鐘 (堂食)
2020-07-11 109 瀏覽
最近喺寶琳發現一間好扺食嘅韓國菜唔只選擇豐富,真材實料仲好適合打卡一放工去到已經有少少人龍不過好彩仲算早等咗一陣就入到去芝士岩漿炒飯炒飯落左醬油煮到好香飯既旁邊圍滿咗芝士蛋俾客人撈埋一齊食拉絲芝士勁足料又唔會好咸最開心嘅就係食到最後一啖仲係熱㗎拼拼麵(韓式百搭車仔麵)韓國餐廳都可以食咗車仔麵湯底,麵底同餸都可以自己揀叫左個蟹柳年糕拉麵(蕃茄湯底)拉麵底煮得啱啱好有口感蕃茄湯底好香食得出落左唔少新鮮蕃茄去煲推介蟹柳,大件又好食 傳統豆腐海鮮湯(走辣)豆腐海鮮湯係韓國出名的名菜驚喜嘅係呢個湯嘅海鮮味好重而且啲蝦非常大隻鮮甜爽脆仲有蜆,魷魚,青口,豆腐,蛋同野菜相當足料所以叫左走辣都咁好飲夢幻蝶豆花特飲特飲冇想像中咁甜帶陣陣檸檬香味都幾清新不過記得攪勻先飲呀食左咁多野人均只係一百多少少質素高又有得打卡扺到爛😍😍餐廳新開左冇耐坐得好舒服員工服務相當親切友善野食都好快黎到值得再去
最近喺寶琳發現一間好扺食嘅韓國菜
唔只選擇豐富,真材實料
仲好適合打卡

俾客人撈埋一齊食
拉絲芝士勁足料
又唔會好咸
最開心嘅就係食到最後一啖仲係熱㗎

拼拼麵(韓式百搭車仔麵)
韓國餐廳都可以食咗車仔麵
湯底,麵底同餸都可以自己揀

叫左個蟹柳年糕拉麵(蕃茄湯底)
拉麵底煮得啱啱好
有口感
蕃茄湯底好香
食得出落左唔少新鮮蕃茄去煲
推介蟹柳,大件又好食

傳統豆腐海鮮湯(走辣)
豆腐海鮮湯係韓國出名的名菜
驚喜嘅係呢個湯嘅海鮮味好重
而且啲蝦非常大隻
鮮甜爽脆
仲有蜆,魷魚,青口,豆腐,蛋同野菜
相當足料

坐得好舒服
員工服務相當親切友善
野食都好快黎到
值得再去
『暫時無得去韓國😋不如就先去✨韓閣✨』#🇰🇷 #高CP值抵食韓料理 #懲罰黄店系列.😎話說行開街見到呢間新開張無耐嘅韓菜~細路即刻抵受唔住韓國料理兼新鮮感嘅誘惑~猛咁叫停話要入去試菜 (樓上第一句就係大囝說服人嘅對白)🤣🤣老實講~你個韓迷阿媽又點會拒絕你呢個請求丫~睇定餐牌諗定叫乜食啦囝~~.入座前都會量體溫~每張枱又有防疫紙板隔住好安心😊事不宜遲~馬上去睇我哋食咗乜好東西🤤🤤.📌 炸雞---蜂蜜牛油味 (半份) $118思鄉人又點可以唔點炸雞呢~上枱時係熱到辣手嘅程度🔥🔥應該係即點即炸喎~香口嘢係食到停唔到嘅但唔係好feel到係蜂蜜牛油味😆決定下次試埋經典嘅甜辣炸雞!!.📌 牛肉雜菜手卷 $46只可以話韓食入面~김밥係小朋友必點嘅心頭愛美食😋呢款夠哂地道口味~解Homesick一流~.📌 芝士岩漿炒飯 $98嘩!呢個Be覺得芝士迷必食😍😍😍拉絲效果當然係預期之內😍😍個炒飯用咗泡菜,辣醬嚟炒微微辣~但放心個辣度我小朋友食都接受到哦~驚豔在內含Q軟五花腩肉~撈埋啲芝士滑蛋加飯食入口真係好夾囉!!!.📌 牛骨蘿蔔湯 $108啲牛骨肉夠軟冧~蘿蔔無渣~湯頭都夠入味~個囝ko哂其他食物之後~堅
『暫時無得去韓國😋不如就先去✨韓閣✨』
#🇰🇷 #高CP值抵食韓料理 #懲罰黄店系列
📌 炸雞---蜂蜜牛油味 (半份) $118
📌 牛肉雜菜手卷 $46
📌 芝士岩漿炒飯 $98
📌 牛骨蘿蔔湯 $108
啲牛骨肉夠軟冧~蘿蔔無渣~湯頭都夠入味~個囝ko哂其他食物之後~堅持要飲到見碗底至肯收口🤣🤣
餐後感想:店員都好有禮貌又熱心服務❣️上菜速度好有效率❣️食物都CP值甚高❣️硬要挑剔就係無泡菜前菜提供😉但店家有提供新鮮檸檬水解渴解膩又有加分嘅~另外本身睇餐牌好想試果個 拉絲芝士豬髀仔🐖~但咁啱當日無供應~咁唯有留為下次再光顧嘅藉口啦💛
2020-07-08 158 瀏覽
新都城新開咗間餐廳食韓國野,而且係黃店!有次夜晚七點幾落去嗰度排隊撳飛,但實在太多人,等到餓死都吃唔到。正當我諗住幾個禮拜後等個人潮散去先黎食嘅時候,發現原來可以喺The Gulu 度撳飛。於是就再次撞彩睇吓食唔食都,幸好八點就有得食。 間鋪都幾細吓,一眼就睇晒。裝修方面就做得幾好 有一種好文青既feel(純粹個人感覺)。座位唔算太細,啱啱好。 野食方面韓國嘢離講呢度都算幾多野食,幾本上up得到嘅嘢呢度都有架啦。特別d嘅嘢就有韓式車仔麵、上湯牛排餃、鮮蝦帶子春卷、韓式粉絲豬肉餃等等。呢度d小食就做緊優惠,最平果樣只要$12! 一叫完野食後就有waiter送上前菜,味道正常。(p.s.泡菜係我哋自己比錢叫嘅) 🍴牛肉石頭鍋飯($52)次次去食親韓國嘢都要嗌返個石頭鍋飯。呢個飯賣相都幾吸引,牛肉份量都幾慷慨,試個有d餐廳就咁劈幾條俾你就算。加埋辣醬(要自己叫店員拎俾你)撈埋一齊食都幾好食。碗低仲有d飯焦,好香口同爽脆。 🍴韓式燉牛骨湯拉麵($92)餐牌寫住係必食之選,但同時係飯麵類之中最貴。牛骨就一般,份量就以$92黎講少。肉質偏硬。個湯就幾好飲,牛骨味都幾濃,但個人覺得遍油

前菜

🍴牛肉石頭鍋飯($52)
牛肉石頭鍋飯

🍴韓式燉牛骨湯拉麵($92)
餐牌寫住係必食之選,但同時係飯麵類之中最貴。牛骨就一般,份量就以$92黎講少。肉質偏硬。個湯就幾好飲,牛骨味都幾濃,但個人覺得遍油。麵條就正常,唔會太硬。整體黎講我就覺得太貴,唔值得再食。
韓式燉牛骨湯拉麵

🍴紫菜粉絲卷($15)
喺香港好少見到有呢樣嘢,上次喺韓國食過,覺得好好食。而今日呢個炸得幾好,炸衣唔會太厚,但我個人覺得應該可以炸得更薄。入口一d都唔油,入面嘅粉絲為個卷添加咗令外一個口感。超抵食!
紫菜粉絲卷

🍴田園沙律($15)
個沙律落咗大量嘅袖子汁去調味,太甜了。全晚最差嘅一道餸。
田園沙律

🍴魚膏湯($12)
沒乜野特別,正正常常,幾好飲。
魚膏湯

🍴傳統豆腐海鮮湯($52)
買相唔係幾吸引,湯低有分大辣,正常同走辣。我哋果個應該係正常辣度,但比出面其他分店更辣。飲落就有d淡。湯入面仲有豆腐、翠肉瓜、蜆、青口、蛋同蝦。最好食係隻蝦,爽口彈牙。最好嘅係碗湯人面有四隻。豆腐唔係用嫰豆腐,但我唔敢否認佢用咗d咩豆腐。味道就一般,冇乜豆嘅香味。但就有種似曾相識的味道。
傳統豆腐海鮮湯

價錢方面,三個人食咗一碗飯,一碗麵,一碗湯連飯,兩個小食(魚膏湯當小食計),一個沙律,總共$238(唔收加一)。外賣小食張紙有$20優惠仲可以重複使用!所以最後係$218 (唔收加一)。以晚餐來計係真係非常抵食。
總括然而,除咗個拉麵非常貴同做麻麻地好食,沙律太甜之外,其他野都非常對得住個價錢,可再encore。下次再黎可以試吓炸雞,蛋捲等等。
2020-07-04
90 分鐘 (堂食)
牛肉石頭鍋飯
紫菜粉絲卷