2016-06-25 861 瀏覽
旺角,香港著名的旅遊和購物區之一,除了新舊樓宇林立丶潮流品牌集中地外,更有成千上萬間多國大大小小美食餐廳設立於此,對一眾遊客及一眾本地人來說,可謂非常吸引及方便!打開「open rice」,看到最多的餐廳類別介紹,可算是近年流行的燒烤及自助餐放題,適逢小丸子也剛好很想吃,所以這次我和小丸子,就以此關鍵字搜尋,搜尋一下旺角十大或評分較高的餐廳,並到此為餓偏了的肚子補給,結果我們找上了評分及名氣較高的「韓舍」;但在結果令人失望,答案我將會在以後的段落一一介紹⋯⋯我們在晚上十時許到達上址,發現店內有很多食客,店員們亦非常忙碌地工作,而店外亦有不少人在等候入座,看情況的確「靠得住」,在大概十五分鐘,我們終於可以入座了,內裏的環境美輪美奐,格局高雅,如不是通道較窄,真的可媲美酒店;經過甜品區時,見其選擇甚多,款款買相不差,例如有有窩夫丶jelly丶ice-cream丶cheese tart丶炒雪糕丶朱古力噴泉丶布丁等⋯⋯相當吸引!上座後,我先為我那位餓透了的可愛小波士出外取飲品及食品,就在我走不了幾步時,發覺眼前四週煙霧迷漫,幾乎伸手不見五指,如入無人之境般,眼睛亦感不太舒服,還以為今天行山時用

上座後,我先為我那位餓透了的可愛小波士出外取飲品及食品,就在我走不了幾步時,發覺眼前四週煙霧迷漫,幾乎伸手不見五指,如入無人之境般,眼睛亦感不太舒服,還以為今天行山時用盡耐力,令我有點體力不支,原來竟是因四週的燒烤爐所釋放的油煙所導致⋯⋯說回飲品,只提供一般汽水,選擇極少;刺身只有三文魚丶象拔蚌丶希靈魚三款,領取時,師傅更將其切成粒狀及放置在沒有保鮮紙包妥,而冰塊已經出水的碗裏供給客人⋯⋯壽司方面亦只有三文魚丶燒三文魚丶玉子等寥寥數款,而且數量極少及沒有再refill ,整體感覺有點差;而其他燒烤食品及熟食例如:牛肉丶金沙骨丶牛仔骨丶多春魚丶雞翼丶波蘿丶芝士腸等,都是一般平時任食韓燒餐廳所見的選擇類別,賣相和味道方面也很平凡,在此不述;還有特別想講的是,龍脷柳丶炸雞塊丶炸芝士及青蘋果等現成食物質素好差,都是非常非常難食!

享用其間,我那位可愛的小波士被四週的油煙燻傷了,眼睛及氣管同告不適,真是傷在她身痛在我心!於是試著和她對調位置及關閉我們枱上的燒烤爐,但情況並未有改善,全因該店的抽風系統力量非常薄弱,如果我用口吸的話,也許比它還要強!作為一間燒烤店,但竟然會出現如此低級的錯誤,實在令人非常失望!結果我們由進店到離開,只用了不多於一小時,可謂破紀錄,相信我們亦不會再來光顧⋯⋯
今日同家姐行油麻地附近既時候 見到有個人系到派傳單 見到又吾算好貴 又未試過呢間 就同左家姐去 諗住睇下好吾好味 竟然都吾錯bo 價錢就同平時普通韓燒差不多 所以就食左7.15分個場拉入到去都見到有好多人系出面等緊應該係好多人依家先慶祝父親節食飯 不過係出面等嘅時候有好多位俾我哋坐下 唔會要你企系到等 而且出邊會有爆谷比我地食 當做小小心意 要員工態度不錯經常都會主動同你收起枱上嘅空碟 每次收碟嘅時候都會講聲 "幫你收一收碟先啊" 而且叫佢俾啲牙籤、紙巾都唔會托手爭 好快就比到哂lu而且入到去所有野都好整齊唔會話好污穢因為通常做開韓燒、放題食嘢都會比較污穢 但係竟然唔會 仲有一個抽油煙機係燒燒爐上面 令到我哋唔會吸左咁多油煙 食起上嚟都冇咁辛苦 呢個設計值得一讚一入到去已經見到好多甜品刺身等等 已經非常吸引 而且種類真系多 有熟食 有生肉 仲有使人期待已久既甜品呀生肉種類雖然唔係好多 但係已經可以滿足到我拉 入面嘅豬頸肉係最好味 肉地又夠好味 而芝士腸就夠晒脆 咬入去仲有好多芝士tim 牛仔骨就難少少咬出黎d肉 甜品方面 佢有好多唔同種類嘅甜品 而且仲有依家好新穎嘅炒雪糕機棉花糖機雪糕

甜品方面 佢有好多唔同種類嘅甜品 而且仲有依家好新穎嘅炒雪糕機棉花糖機雪糕機等等 食之餘仲可以娛樂一下 自己製造嘅永遠都係覺得最好味xd
整體而言,價錢同普通色店差不多 而呢度種類又夠多 所以下次都會再黎呀!
2016-06-20
15 分鐘 (堂食)
2016-06-21 867 瀏覽
Dont be fooled by the name, this restaurant does not only serve korean food/ korean BBQ! In additional to Korean BBQ, there are Japanese food (sushi, sashimi, soba), salad, variety of cooked mains and of course 2X-3X (wild guess) kind of desserts!It was a weekday evening, and waitress arranged the 2 of us to a 6-pax sofa seats. Spacious and comfy ^^, fit for all-you-can where you have a table of food. But overall speaking, the setting in general is spacious, adequate room between tables; and wai

It was a weekday evening, and waitress arranged the 2 of us to a 6-pax sofa seats. Spacious and comfy ^^, fit for all-you-can where you have a table of food. But overall speaking, the setting in general is spacious, adequate room between tables; and waiters clear our empty plates swiftly.

Appreciate that there are hoods above each table, so that we did not leave with the greasy and smoky smell that we usually had after Korean BBQ.
Korean BBQ
No worries ladies, there are lots of vege for Korean BBQ, too!
Lots of choice for Korean BBQ, and kept on refilled
variety of cooked food (just part of the served)
Salmon belly
Not a lot of sashimi choice, but they were fresh. We ate 4 rounds of salmon belly!
Some of the desserts that we tried
egg pudding
A diversity of desserts, but generally mediocre. The egg pudding (served in egg shell) is the best and quite tasty!

You may wish to hands-on to make your own food.
Self-made: Chocolate-flavor Taiyaki鯛魚燒
Self-made: Gelato
Failed gelato (probably we didn’t stir and “fry” fast enough) but we saw other successful customers!
Soft ice-cream
So we just got soft ice-cream in replacement of our failed gelato haha

Also a good place for dining with more people as the variety of food choice can cater different tastes.
2016-05-18
Salmon belly
egg pudding
食物都退哂步,幾個月前幫襯lunch係有刺身同bbq必食菠蘿,今次去無了,d甜品款式少到呢,無咩好食,肉类味道一般,咩肉都係同一隻味,連牛肉粒都有d靭,熟食無咩點食,所以不評。小朋友去有得自己整綿花糖,cupcake, 味道好麻麻地,不過周圍都被搞到好污糟,見到都不想食, 甜品得個甜字,吾好食,抽煙系統好差,煙到幾個親友狂標眼水,食完一身味,一返到屋企立即全身和衣服都洗洗洗,頂吾順!!雖然平,但吾會再幫襯了。
雖然平,但吾會再幫襯了。
題外話/補充資料: 非常認同reception同收銀員(收錢同負責接電話)態度很差,一副黑面樣,好似全世界得罰左佢甘,服務真係好吾得,一行二十幾人,一坐底無人幫你開爐,所有野自己來,又問我地幾多人(態度一d都吾nice,話少左人,要收番張枱,都理解,我地係無少到人,不過態度吾好,加上根本吾full, 我見兩個人都坐一張4人枱,我地二十幾人慶祝生曰,專登選擇自成一角,都係7張枱,我覺得合理,人地吾介意坐埋入來,我吾介意俾番張枱出來,只係感覺好似酒樓擺酒,有一枱陌生人坐埋入來甘lo, 慶祝都想開開心心,我覺得果度d服務員無心想你有賓致如歸既感覺), 因為人多,要先俾訂金,facebook上問可吾可以銀行過數,回覆係可以,叫我打去分店安排,點知分店個收銀員又話吾得,太麻煩,只收現金,專登坐車去俾錢,真係超級不方便。我交訂金時問收銀員到時可吾可以退訂金,再全數用信用卡俾,我連續問左兩次,都話可以,點知食完俾錢,果侍應就話吾得,我就話之前你地話得架wo,果收銀員就吾出聲,黑面,退錢,果侍應就話下次吾得架啦,我真的想他媽佢,我吾會再幫襯囉!坐都闊落,但係卡位,出出入入好吾方便,坐出面果個要成人起身讓位。
2016-06-19
慶祝紀念
生日
2016-06-20 765 瀏覽
上次食過韓舍, 大家都說不錯. 今晚, 我們再去韓舍一飽口福.嘩? 韓舍點解有咁多人既? 食物的品種比上次還多.刺身類有三文魚, 鯛魚, 希靈魚, 蟹柳棒, 八爪魚及象拔蚌共6款. 刺身賣相都唔錯,有光澤。三文魚厚身而肥美, 超正! 八爪魚都幾爽口!海鮮類有凍蝦和青口, 幾新鮮,凍蝦鮮甜爽口,讚!熟食類有羅漢齋, 咖哩雞, 豬腳薑, 人參雞湯, 冬瓜盅等….. 龍脷柳及咖哩雞鬆軟香滑,公公最愛食.冬瓜盅最滋味,調味得宜,湯色清而足料。在燒烤方面提供的食物款式非常多,有牛扒, 羊扒, 豬扒, 雞翼, 芝士腸, 秋刀魚,多春魚, 雞腎, 栗米等…..三五知己坐在一起, 一邊燒烤, 一邊談心, 人生一大樂事也.豬扒燒得幾香口又唔會太咸香辣雞翼雖然辣到噴火,但係好惹味甜品是我的至愛, 種類多不勝數, 我開心極了! 甜品有大福餅, 焦糖燉蛋, 拿破崙, 奶凍,水信玄餅, 日式芝士蛋糕, 綠茶芝士蛋糕, 啫喱杯, 豆腐花, 水果…甜品的水準比得上酒店, 賣相好精緻,只食甜品已回本.焦糖燉蛋蛋香濃郁,奶凍雖然淋左d但非常滑最愛日式芝士蛋糕,非常鬆軟,甜度適中,而且芝味突出,正呀!推介: 大福餅, 焦

嘩? 韓舍點解有咁多人既? 食物的品種比上次還多.
刺身賣相都唔錯,有光澤。
三文魚厚身而肥美, 超正!
八爪魚都幾爽口!
海鮮類有凍蝦和青口, 幾新鮮,凍蝦鮮甜爽口,讚!
公公最愛食.冬瓜盅最滋味,調味得宜,湯色清而足料。
多春魚, 雞腎, 栗米等…..
豬扒燒得幾香口又唔會太咸
香辣雞翼雖然辣到噴火,但係好惹味
只食甜品已回本.
焦糖燉蛋蛋香濃郁,奶凍雖然淋左d但非常滑
最愛日式芝士蛋糕,非常鬆軟,甜度適中,而且芝味突出,正呀!
推介: 大福餅, 焦糖燉蛋, 拿破崙, 奶凍, 水信玄餅, 日式芝士蛋糕, 綠茶芝士蛋糕
還有窩夫機, 棉花糖機, 炒雪糕, 爆谷, 有得玩又有得食.。
2016-06-19 738 瀏覽
同朋友係MK參加完活動, 係時候食晚餐, 朋友想食韓燒, 於是近近地黎到呢間位於MK鬧市的樓上韓燒餐廳. 雖即係平日, 但入到去餐廳時就發現原來都已經坐了不少食客. 門口等位等得耐仲有免費爆谷俾客人頂下肚餓. 貼心~韓燒當然要有肉...肉... 肉... 同蔬菜, 菇類, 丸類. 韓式冷盤, 有芽菜, 翠玉瓜 ,同泡菜. 泡菜爽脆比較偏甜順喉, 啱哂唔係太食得辣的我. 而且仲有整生菜包的配料, 唔係間間韓燒都有提供咖~肉類全都醃得好入味.燒......燒......再燒......每個爐都有獨立的抽風系統, 抽風功能都OK, 唔算太大油煙. 食燒肉, 當然要整生菜包啦~ 材料: 新鮮生菜, 生蒜片, 韓式辣醬生菜 包住牛柳肉, 生蒜片, 韓式辣醬, 泡菜同芽菜, 牛柳肉肉質嫩滑, 生菜新鮮爽脆, 再加上少少辣, 簡直係越食越滋味~當然唔少得魚生啦, 質素都OK. 我只係叫左三文魚同八爪魚. 師父仲要係俾左三文魚腩我, 都幾肥美鮮甜, 蝦非常鮮甜, 爽口彈牙冷盤海鮮有蝦, 青口 同紅蟹. 紅蟹極受歡迎咖, 一摆出黎好快就俾人搶哂. 想食的話真係要快手.紅蟹雖然細細隻, 但隻隻都好新鮮肥美
門口等位等得耐仲有免費爆谷俾客人頂下肚餓. 貼心~
而且仲有整生菜包的配料, 唔係間間韓燒都有提供咖~
肉類全都醃得好入味.
燒......
燒......
再燒......
生菜 包住牛柳肉, 生蒜片, 韓式辣醬, 泡菜同芽菜,
當然唔少得魚生啦, 質素都OK.
蝦非常鮮甜, 爽口彈牙
紅蟹雖然細細隻, 但隻隻都好新鮮肥美, 超多膏 同 蟹肉, 蟹肉好爽口彈牙鮮味, 而 蟹膏就好甘香. 正~~.
炸魚柳, 雞块 同燒蠔. 炸魚柳外面脆卜卜, 裡面魚肉好滑. ,而燒蠔細細隻, 好香芝士味.
超入味, 入口即溶的豬腳薑, 正. 仲有我最愛的雞蛋, 可惜不算太入味.
壽司細細件, 款式多選擇.
醬料區, 任君選擇.
係時候食甜品啦. 西式甜味款式真係超多! 真係估佢唔到.
入口門就有個甜品冷櫃, 顏色繽紛~ 十分吸睛~
焦糖燉蛋. 蛋味好香好滑, 甜度剛好, 外層的焦糖仲有少少脆, 好香.
仲有清涼沙冰
唔止有各式汽水, 仲有熱茶自己DIY
DIY KITTY造型格仔餅,
DIY 炒雪榚機
仲有棉花糖機!!
當然要自己落手整下棉花糖啦
DIY 細細個的棉花糖, 格外好味~

2016-06-18 796 瀏覽
今日夜啲要去創興飲野, 同另一個朋友早到, 即管上openrice睇下創興有什麼好吃的。見到韓舍的評唔錯, 而且又真係好耐無食韓燒, 一於就呢度啦!上到9樓, 全層都是韓舍, 而且一出就見到招牌, 包唔會去錯~睇睇價錢, 係$178@, 中等價格, 當然如果早食, 可以7點前離座就更抵!未入餐廳, 在等位區已經有爆谷可以食, 幾細心入到去座位是卡位, 夠寬敞舒適見到呢個好像水龍頭的東東是什麼呢?原來是每爐一個的獨立抽風機!唔怪得成間餐廳都冇咩油煙呢整個取餐區都佔地唔細, 放題整體款式中上壽司都有咁多種而剌身我就比較欣賞三文魚啦刺身賣相整齊,看上去新鮮有光澤三文魚的橙色討好,魚香及油脂味道新鮮,厚薄適中去到小食區, 都有唔少煎炸香口小食, 粒粒都炸到金黃唔過火而熟食裡的韓式豬仔骨都唔錯, 入味得來個汁味道調味得宜, 酸酸鹹鹹去到韓燒”正餐”當然是燒肉啦肉類的款式不錯,牛肉、韓式辣雞醃肉的口味幾香口香辣雞翼, 真的頗辣, 怕辣的要小心!最大片的是原片豬肌里肉, 我覺得最好燒是這個, 因為薄薄的, 可以看到下爐燒的時候有點透光, 豬肉也很快熟, 不會等太久而且味道鹹味適中這個燒爐不會很沾,
未入餐廳, 在等位區已經有爆谷可以食, 幾細心
入到去座位是卡位, 夠寬敞舒適
見到呢個好像水龍頭的東東是什麼呢?
原來是每爐一個的獨立抽風機!
唔怪得成間餐廳都冇咩油煙呢
整個取餐區都佔地唔細, 放題整體款式中上
壽司都有咁多種
而剌身我就比較欣賞三文魚啦
刺身賣相整齊,看上去新鮮有光澤
三文魚的橙色討好,魚香及油脂味道新鮮,厚薄適中
去到小食區, 都有唔少煎炸香口小食, 粒粒都炸到金黃唔過火
去到韓燒”正餐”當然是燒肉啦
肉類的款式不錯,牛肉、韓式辣雞醃肉的口味幾香口
香辣雞翼, 真的頗辣, 怕辣的要小心!
而且味道鹹味適中
這個燒爐不會很沾, 而且枱上有夾和剪刀, 大塊的原片豬肌里可以剪開食, 真係好似在韓國的時候的餐廳用具~
無醃的五花肉原汁原味, 都係我地拎完又拎之選
五花肉都係薄薄的, 可以很快熟
而去到後期仲可以夾一些瓜菜燒
最後都唔少得甜品, 因為實在太多選擇了, 所以主打DIY類!
例如呢個DIY炒雪糕都幾好玩, 不過要快快手, 唔好等半分鐘呀
因為太硬好難炒
綿花糖機都好易整, 大人小朋友都可以整到, 不過真係好甜呀, 整少少玩下好了
最後玩飽食醉, 真係好滿足!

而其中一樣可以再好一些, 就係飲品方面, 如果除了汽水機外, 可以有一樽樽的飲品選擇就更好了!
2016-06-17 534 瀏覽
呢晚韓舍十分旺, 客人非常多, 幾乎全滿。行左一圈, 食物選擇比上次多, 尤其系甜品款式多左唔少, 令鍾意食甜品既我好興奮!!先拎左啲刺身, 三文魚厚切, 唔夠肥美但都幾新鮮, 蟹腳就一般, 未夠鮮甜。熟食款式多, 有豬腳薑、粟米忌廉魚柳、人參雞湯、西檸雞、豬仔骨等, 仲有即製既炒烏冬, 連老火湯都有齊!! 魚柳好稔滑, 而人參雞湯鮮甜, 都唔錯。燒物種類好多, 肉類、蔬菜類、丸類、海鮮類都有齊, 我唔鍾意食燒物, 但見屋企人燒時爐出既煙好少, 唔會令人覺得熱, 爐火亦唔會太大, 食物唔易焦, 可以慢慢燒。甜品竟然有水信玄餅, 晶瑩剔透, 軟滑唔甜, 連食幾個都冇罪惡感!! 仲有香滑既焦糖燉蛋同葡撻, 鍾意食蛋既我食左唔少!! 呢度仲有唔少甜品可以DIY, 例如鯛魚燒、雪條、cupcake等, 但我太飽就冇試, 見小朋友玩得非常開心。呢度既食物款式多, 有得玩有得食, 老少咸宜, 最適合一家人嚟食, 而且價錢唔貴, 唔洗200蚊1個人, 值得一試再試!

2016-06-17 510 瀏覽
這天朋友生日, 一群人來韓舍吃放題。被安排坐卡位, 寬敞舒適。愛吃沙律的我先到沙律吧, 取了些車厘茄、粟米、紅腰豆等, 都很新鮮。刺身比想像中好, 雖不太肥美, 但尚算新鮮。放題不能要求太多吧。前菜還有冷麵、 枝豆、麻醬豆腐等, 款式很多。除了炸物, 熟食還有鴨胸、牛仔肉、羅漢齋等, 當中我最愛人參雞, 雞肉依然嫩滑不韌。我還燒了些金沙骨, 惹味稔滑, 不錯。甜品環節最吸引!! 抹茶控的我看見抹茶芝士蛋糕、抹茶日式芝士蛋糕和抹茶和菓子便不能自已。抹茶不太濃郁, 但味道是不錯的。還有嫩滑的豆腐花和鬆脆的拿破崙, 拿破崙質素比外面買的還要好, 怕胖的我都連吞三件。除此之外, 還有不少diy甜品呢。總括而言, 這裏食物種類多, cp值高, 喜歡甜品的人肯定喜歡這裡。
前菜還有冷麵、 枝豆、麻醬豆腐等, 款式很多。
我還燒了些金沙骨, 惹味稔滑, 不錯。
2016-06-15 424 瀏覽
來自中午的放題~一樣食得開心!睇下有咩食。。有生有熟!生ge呢,就當然放係呢個韓燒板上啦~肉質新鮮,餐廳又調得好味~自己又可以控制火候,當然好好味啦!特別喜歡豬腩肉~豐富多汁食得好滋味呢!熟食方面都有好多選擇。。真係多到唔知簡咩好呢!所以露比就簡炸物喇!好香脆好可口!飲品方面。。任飲。。果汁汽水!熱茶熱啡!甜品方面。。好多款呢!好好味~最喜歡紫薯的幾款甜品!來到最好玩一 part喇,就是自製綿花糖!甜甜地,不會漏~如果有果味就更好喇!
來自中午的放題~
一樣食得開心!

睇下有咩食。。
有生有熟!
生ge呢,
就當然放係呢個韓燒板上啦~
肉質新鮮,
餐廳又調得好味~
自己又可以控制火候,
當然好好味啦!

特別喜歡豬腩肉~
豐富多汁食得好滋味呢!

熟食方面都有好多選擇。。
真係多到唔知簡咩好呢!
所以露比就簡炸物喇!
好香脆好可口!

甜品方面。。
好多款呢!
好好味~
最喜歡紫薯的幾款甜品

來到最好玩一 part喇,
就是自製綿花糖!
甜甜地,不會漏~
如果有果味就更好喇!
2016-06-14 3478 瀏覽
晚市放題 (8:45pm前入座) $178加一旺角食放題好少有好食 多數都係貪就腳約朋友岀黎同搭車走都方便啲今次呢間韓舍座落旺角雅蘭 一岀地鐵就到而且價錢相宜唔貴 另外仲用韓燒同甜品buffets做招倈可算係幾抵食好食指數: 3.7/5抵食指數: 4/5刺身款式唔算多 但正常三文魚 鯛魚 希靈魚都有份量唔算多 一次只可以拎三款 各三件味道方面尚算新鮮 唔係好肥 合格貪心嘅朋友就要排多幾次 先可食得多海鮮凍盤有蝦同青口可以揀 refill速度算快唔會有比人搶哂嘅問題味道方面都算新鮮 有海水味 唔洗多點汁燒肉肉類有十種以上 有牛肉片 牛柳粒 牛脷各式雞翼 金沙骨 多春魚三文魚骨腩等等重點推介有咩 就係燒菠蘿喇佢地嘅菠蘿比出面甜同熟 加上比火燒一燒之後菠蘿入面嘅糖份仲帶哂出黎 更加腍同好食多汁而且爐比其他少炭屎 菠蘿無咁容易黑 必定要一試甜品bar呢個就係重頭戲 有兩個大大嘅甜品櫃一張甜品檯甜品款式包羅萬有 有蛋糕 中式糕點 水果 啫喱布甸樣樣都非常精緻 而且味道都唔差重點推介有佢地嘅特色蛋糕 好鬆軟而且上面嘅裝飾例如星星牌 仲好呃like添另外有幾部機比你自己整甜品 有炒雪糕機同埋特色He
晚市放題 (8:45pm前入座) $178加一

樣樣都非常精緻 而且味道都唔差
重點推介有佢地嘅特色蛋糕 好鬆軟
而且上面嘅裝飾例如星星牌 仲好呃like添
另外有幾部機比你自己整甜品 有炒雪糕機
同埋特色Hello Kitty夾餅機 機旁邊已經有instruction同材料
只需要跟足指示做就可以整到靚靚嘅紫著Hello Kitty夾餅
味道方法好有紫薯味道 而且好鬆 蛋漿教得唔錯
有得玩 有得食 有得影相呃like 一舉三得
2016-06-11 1084 瀏覽
一直都在創與商場底層搭巴士回家,樓上的餐廳幾乎是未有光顧過,於是就跟友人一試了。今次食評的相片很多呢,因為這餐廳提供的食物實在太多款式啦!這餐有很多的甜品,有奶凍、芝士蛋糕、雞蛋布甸、布朗尼及泡芺等等。未吃正餐的我,先吃了甜品開胃先,哈哈。更有一些日式的前菜及壽司,都是一口份量,滿足口腹之外亦不會太飽肚。由於是韓燒關係,必配的不同醬汁都放置在一個角落,任食客自行調配醬汁。然後就有多道中式菜式,如果同行有老人家的話,那就絕對適合了!隨後就有白焯蝦及青口,味道新鮮之外,海鮮同樣是爽口又沒有雪藏味。而且海鮮份量很多,每隻份量都是中型的!同場亦有炸物及韓式前菜。泡菜辣味屬中上,而且泡菜爽口有嚼勁,餐前用來開胃就最適合了。我要開始吃正餐了,眼看有很多款式的肉類及蔬菜,包括:雞腎、牛舌、腩肉、牛柳粒、梅花豬肉、牛肉片、雞翼、金沙骨、菠蘿、秋刀魚、多春魚、芝士腸、翠玉瓜、冬菇、獅子狗、魷魚、雞翼尖等等。牛舌超級爽口帶嚼勁,而且牛肉味很強;牛柳粒經燒後,牛肉汁都被鎖住了,同時牛柳粒不易粗糙,咬下時很彈牙。菠蘿帶甜又多汁,經燒後,香味更加強,愛吃水果的朋友都燒了很多片了。而我最愛就是秋刀魚,魚肉很厚,可

牛舌超級爽口帶嚼勁,而且牛肉味很強;牛柳粒經燒後,牛肉汁都被鎖住了,同時牛柳粒不易粗糙,咬下時很彈牙。菠蘿帶甜又多汁,經燒後,香味更加強,愛吃水果的朋友都燒了很多片了。而我最愛就是秋刀魚,魚肉很厚,可以說是啖啖肉,而且魚味很濃郁。而魷魚都是非常新鮮,吃下去非常鮮味又爽口,有點妄顧了膽固醇問題,哈哈。
然後到了自助環節,包括:雕魚燒、炒雪糕、棉花糖、自助雪糕,聽上來都已經是非常有趣!

這個是Hello Kitty機,當粉漿成型後就是Hello Kitty模樣,這是原味粉漿。如想要其他味道,就要試另一款雕魚燒。
這是用朱古力漿而成,吃下去像朱古力蛋糕般,但內裡保留了朱古力流芯,非常好味呀!
而雪糕機就是將配料及雪炎漿混拌後會鋪平,當雪糕變硬時就可以鏟起了。
仲有棉花糖,而門口更有焦糖爆谷呀!
兩人在七點前離座,大約花了三百多元,但精緻甜品、自助甜品、中式、日式及韓式的菜式都齊全,真的值得再來呀。
2016-06-09 1610 瀏覽
Reception既服務態度都幾差下,唔知點解一面不肖的樣子,好似對人感覺好不滿咁令人未入去食都已經打左個突餐廳印象分大扣反而餐廳內部收碟行嚟行去果啲服務生態度唔錯這裏既油煙抽氣系統不太好呢一入到去餐廳,能見度馬上降低不少,而且油益味重感覺好似食完燒肉後走出餐廳,慌死人哋唔知你啱啱食咗燒肉咁抽氣問題絕對要改善下,但環境寬敞,坐得都算幾舒服既順便一提,呢度既飲品選擇極少,都搵唔到想飲既野呢壽司,刺身非常之唔新鮮,唔好食,而且啲壽司刺身BAR位嘅員工服務態度都好差下。甜品方面,我覺得燉蛋同埋布朗尼都幾好食呢放題嚟講,呢間既甜品都真係幾唔錯下始終大部分既放題既甜品都好難食,難以放入口,又或者選擇少呢間則選擇幾多,而且大部分味道都真係唔算差炒雪糕又一個GIMMICK嘢嚟嘅,純粹有趣,味道堅係麻麻地啲肉嘅質素都唔錯嘅腩肉同豬頸肉都好好食,尤其係豬頸肉但可惜在於,我地2人各自只吃了2條豬頸肉後,打算再出去拎嚟食啦因為覺得好味嘛,但已經再也吃不了豬頸肉了,餐廳無再REFILL過了,當時約9點幾10點左右可惜可惜啊!!!!而且啲肉類既調味幾乎所有都一樣既,無論你食緊豬又好雞又好牛肉又好,全部啲味道都係
令人未入去食都已經打左個突
餐廳印象分大扣
反而餐廳內部收碟行嚟行去果啲服務生態度唔錯
這裏既油煙抽氣系統不太好呢
一入到去餐廳,能見度馬上降低不少,而且油益味重
感覺好似食完燒肉後走出餐廳,慌死人哋唔知你啱啱食咗燒肉咁
抽氣問題絕對要改善下,但環境寬敞,坐得都算幾舒服既
順便一提,呢度既飲品選擇極少,都搵唔到想飲既野呢
壽司刺身非常之唔新鮮,唔好食,而且啲壽司刺身BAR位嘅員工服務態度都好差下。
甜品方面,我覺得燉蛋同埋布朗尼都幾好食呢
放題嚟講,呢間既甜品都真係幾唔錯下
始終大部分既放題甜品都好難食,難以放入口,又或者選擇少
呢間則選擇幾多,而且大部分味道都真係唔算差
炒雪糕又一個GIMMICK嘢嚟嘅,純粹有趣,味道堅係麻麻地
啲肉嘅質素都唔錯嘅
腩肉同豬頸肉都好好食,尤其係豬頸肉
可惜可惜啊!!!!
而且啲肉類既調味幾乎所有都一樣既,無論你食緊豬又好雞又好牛肉又好,全部啲味道都係差唔多嘅
本身見到有棉花糖機好興奮好開心,好想食棉花糖同玩下啦,因為未試過
點知,原來係壞左既,無得整棉花糖,目標幻滅左,好SAD
覺得既然壞左一段時間,就唔好放出嚟呃客人幼小既心靈啦
想食想玩但又無,會傷心架嘛
有雪糕機玩,可以挑戰下自己,我努力左2次,終於今次裝得都幾唔錯咁,yEAH~
蔬菜都幾新鮮,值得一讚
2016-06-05 1380 瀏覽
今日同朋友去韓舍慶祝生日,食放題大家可以揀自己鍾意食嘅野。我地7點左右黎到已經坐滿左7成,坐多陣都已經滿座。韓舍大部分都係卡位,好闊落,坐得好舒服。一入到門口見到甜品櫃,甜品都已經有幾十款,相信如果只係食甜品都足以飽到捧住個肚走。平時去韓燒一般都有油煙味,但呢度味道唔算大,可能因為每個爐都有獨立嘅抽風機。呢度主打係韓燒,當然唔少得肉類同蔬菜。雖然選擇不及甜品多,但都已經夠晒我地食。肉類質素整體不錯,有雞翼、雞柳、牛仔骨、豬頸肉等等……友人特別欣賞韓式雞柳,好入味,又唔會好辣。牛柳粒都唔錯,一口一粒,又唔會有筋或者有渣。估唔到呢度連菠蘿都有,燒菠蘿真係好正,菠蘿燒到有少少燶就食得,酸酸甜甜又多汁,忍唔住燒左幾轉。除左燒肉,仲有前菜、壽司、刺身同埋其他熟食燒左幾轉肉就到甜品時間,雖然已經有啲飽,但食甜品係有第二個胃,哈哈…甜品嘅款式真係多到花多眼亂,奶凍、啫喱、雪糕、蛋糕……每款都好似好好食! 我同朋友最鍾意係拿破崙,好鬆化,加埋中間吉士,好夾,又唔會太甜。除左有整好嘅甜品,呢度可以diy甜品,有雕魚燒機、棉花糖機、炒雪糕同窩夫機。每部機都會有指示,跟住指示放入材料再等幾分鐘就搞掂。自己親
除左燒肉,仲有前菜、壽司刺身同埋其他熟食
除左有整好嘅甜品,呢度可以diy甜品,有雕魚燒機、棉花糖機、炒雪糕同窩夫機。每部機都會有指示,跟住指示放入材料再等幾分鐘就搞掂。自己親手整嘅野特別好食。
韓舍整體不俗,下次聚會可以再黎!
2016-05-24
早前和媽媽出街,突然想吃韓燒,就上網找一找,決定來韓舍這是主打酒店級自助餐式燒烤,除了入坐時有店員幫忙開爐外,其他都是全自助的而且位置基本上都是卡位每人會提供一個杯,是行去用杯去拿飲料的飲品除了汽水還有水果沙冰和茶包還有刺身師在場,有即叫即切的新鮮刺身和一些日式食物熱食選擇不少,還有凍蝦和沙律更有即叫昕炒的日式烏冬,味道還不錯燒烤食材相當豐富,除了肉類外,蔬菜類都有不少選擇肉類整體質素都不錯,味道夠又不太太鹹,牛柳粒還燒了好幾轉而且油煙不算厲害,每個爐上都有獨立抽風刺身和熟食質素也不錯甜品選擇超多,感覺比酒店還多而且全部都少少一件,可以每樣試一試還有可以玩的窩夫機,炒雪糕機和棉花糖機自己D.I.Y棉花糖機好多小朋友在玩,所以我就試了窩夫機可以玩又可以吃,很適合小朋友而且衛生情況也不錯,有小朋友把窩夫機弄得很髒,店員一發現很立即清理乾淨
早前和媽媽出街,突然想吃韓燒,就上網找一找,決定來韓舍
而且位置基本上都是卡位
每人會提供一個杯,是行去用杯去拿飲料的
飲品除了汽水還有水果沙冰和茶包
還有刺身師在場,有即叫即切的新鮮刺身和一些日式食物
熱食選擇不少,還有凍蝦和沙律
更有即叫昕炒的日式烏冬,味道還不錯
燒烤食材相當豐富,除了肉類外,蔬菜類都有不少選擇
肉類整體質素都不錯,味道夠又不太太鹹,牛柳粒還燒了好幾轉
而且油煙不算厲害,每個爐上都有獨立抽風
刺身和熟食質素也不錯
甜品選擇超多,感覺比酒店還多
而且全部都少少一件,可以每樣試一試
還有可以玩的窩夫機,炒雪糕機和棉花糖機自己D.I.Y
棉花糖機好多小朋友在玩,所以我就試了窩夫機
可以玩又可以吃,很適合小朋友
題外話/補充資料: 到的時候是最貴時段,HK$188一位,三人可燒120分鐘(二人好像只有90分鐘) 以每人HK$200來計算,可以吃又可以玩,值得再來
2016-05-21
10 分鐘 (堂食)