2025-04-17
清明留港消費,但一諗起周圍都係人,特別係深圳,真係頭都痛埋 🤯。於是乎,我哋決定反其道而行,向新界西進發,揀咗朋友介紹嘅元朗「韓泰太」食晚飯。揀佢嘅原因好簡單:主打炭爐燒烤🔥,晚市任食,仲要免加一!聽落已經夠晒吸引 🤩。餐廳環境唔算係啲咩 fancy 裝修,有少少半露天feel,幾有啲大排檔嘅熱鬧感,枱與枱之間都幾闊落,唔會太逼。燈光就係基本照明,唔會太光猛,反而有種輕鬆自在嘅氛圍 🏮。空氣中瀰漫住炭火燒烤嘅香味,加埋隔離枱嘅談笑聲,成個場好有活力,啱晒約埋班friend嚟吹水食嘢 🍻。一坐低,侍應就已經準備好個炭爐,啲炭燒到紅卜卜,未食已經覺得好期待!✨韓泰太炭燒窯雞 🐔🔥呢個絕對係全晚嘅焦點!佢哋有個大窯喺度,隻雞就係用炭火喺窯入面慢慢烤熟。一上枱,嘩!隻雞脹卜卜,色澤金黃帶啲焦邊,未食已經聞到勁香嘅炭燒味同少少香料味👃。侍應會幫手剪開,一剪開啲肉汁即刻湧出嚟,睇見都流口水🤤。食落去,雞皮有啲脆口,帶點焦香,而啲雞肉真係超級嫩滑!完全唔嚡!而且醃得好入味,唔需要點任何醬都已經好好食。嗰種獨特嘅炭火煙燻味滲入雞肉裡面,真係普通焗爐或者氣炸鍋做唔到嘅效果。呢個窯雞絕對係誠意之作,必食推
呢個絕對係全晚嘅焦點!佢哋有個大窯喺度,隻雞就係用炭火喺窯入面慢慢烤熟。一上枱,嘩!隻雞脹卜卜,色澤金黃帶啲焦邊,未食已經聞到勁香嘅炭燒味同少少香料味👃。侍應會幫手剪開,一剪開啲肉汁即刻湧出嚟,睇見都流口水🤤。食落去,雞皮有啲脆口,帶點焦香,而啲雞肉真係超級嫩滑!完全唔嚡!而且醃得好入味,唔需要點任何醬都已經好好食。嗰種獨特嘅炭火煙燻味滲入雞肉裡面,真係普通焗爐或者氣炸鍋做唔到嘅效果。呢個窯雞絕對係誠意之作,必食推介!
評分:9/10 👍
任食嘅部分主力就係呢度啦!佢哋提供咗幾款基本嘅韓式燒肉,例如五花腩、豬頸肉、雞扒等等,仲有啲基本配料好似生菜、泡菜、蒜片、菇類咁。肉嘅質素以任食嚟講算係中規中矩啦,唔會話特別驚艷,但亦都唔差。五花腩切得夠厚,放上炭爐燒到啲油「滋滋」聲咁滴落啲炭度,嗰種焦香真係冇得頂!😍 燒到金黃脆卜卜,用生菜包住,加埋泡菜同蒜片一齊食,口感豐富又可以解膩。豬頸肉都幾爽口。自己一路燒一路食,睇住啲肉由生變熟,個過程本身已經好治癒😌。雖然肉款唔算超級多,但勝在用炭爐燒,風味搭夠!
評分:7.5/10 👌
食得燒烤咁熱氣,飲品梗係唔少得!呢度嘅汽水係罐裝任飲嘅,都係啲大路嘢,可樂雪碧忌廉溝鮮奶嗰啲,擺咗喺個雪櫃度自己攞,夠方便。食到㷫烚烚嘅時候,可以自己去雪櫃攞埋冰棍食!雖然只係普通嘅雜果冰或者紅豆冰棍,但係食完熱辣辣嘅燒烤,食返條冰棍真係透心涼,爽呀!🌬️ 呢個安排幾貼心,尤其係對住個炭爐,真係需要啲冰凍嘢嚟降下溫。
評分:7/10 😊 (勝在夠直接同解渴降溫)
總括嚟講,呢餐韓泰太嘅晚餐體驗係幾唔錯嘅!價錢方面計埋佢免加一,有招牌炭燒窯雞食 (呢個真係加分位!),又有韓式燒肉任食,仲包埋汽水冰棍,我覺得性價比算係幾高㗎喇 👍。特別係喺假期想搵個地方輕鬆食餐飯,又唔想同人逼餐死嘅話,呢度係個幾好嘅選擇。食物質素對得住個價錢,個炭燒窯雞更加係有驚喜。如果你追求嘅係極致嘅肉質或者超多款式,咁呢度未必啱你;但如果想體驗下炭火燒烤嘅風味,同朋友圍爐吹水食餐飽,呢度絕對「抵食」同埋氣氛夠晒 Relax!下次想喺元朗搵食,我會再考慮佢㗎!💯