2022-09-14 264 瀏覽
旺角創興廣場1樓最近開了一間韓國餐廳,正在推廣新張88折優惠,基於嘗新的心態,便和太太食了一頓晚飯✏️位置: 9/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳地點方便,裝修高貴華麗,餐枱寬敞舒適,侍應主動,會幫忙剪碎肉類及海鮮,而食物質素亦普遍不錯🍱Set A(2人)餐 - $768經分析餐牌後,發現套餐比較抵食,又不用煩惱散叫,套餐包括以下食物:🌟烤牛肉什錦烤牛肉什錦拼盤份量不少,包括了牛肋骨、牛肋肉及烤牛肉,全部預先用韓式醬汁醃製,非常入味,所以燒出來味道遠比想像中出色牛肋骨及牛肋肉牛味香濃,肉質鬆軟,沾上燒肉汁鮮甜多汁,美味極了!而烤牛肉軟滑可口,用跟餐的鮮生菜包住大蒜、辣椒及小菜一齊食,口感更好,味道更有層次值得一提是烤爐火力夠,燒不了幾十秒就可食用,因此亦能鎖住肉汁,更香更好味。另外,侍應在燒肉過程主動幫忙換了四次烤盤,服務不錯🌟海鮮火鍋燒完肉後侍應會放入一鍋海鮮火鍋,看上去用料十足,海鮮有花蟹、海蝦、帶子、墨魚、海蜆及魚肉,鮮蝦爽口彈牙、墨魚煙韌鮮味,帶子則大隻香軟;加上西洋菜、金菇、翠肉瓜、大蔥及辣椒等蔬菜,相當豐富。湯底有點辣,同時帶有

✏️位置: 9/10

🍱Set A(2人)餐 - $768

🌟烤牛肉什錦

鮮生菜

🌟海鮮火鍋
燒完肉後侍應會放入一鍋海鮮火鍋,看上去用料十足,海鮮有花蟹、海蝦、帶子、墨魚、海蜆及魚肉,鮮蝦爽口彈牙、墨魚煙韌鮮味,帶子則大隻香軟;加上西洋菜、金菇、翠肉瓜、大蔥及辣椒等蔬菜,相當豐富。湯底有點辣,同時帶有海鮮及蔬菜鮮味,可以先飲一碗試試

🌟8種小菜
套餐同時包了8種充滿韓式風味的小菜/前菜,當日有泡菜、炆土豆、炆蓮藕、涼伴豆芽、涼伴菠菜、炒魚糕、炒細鯷魚及西芹龍蝦丸,一次可試8種口味也著實不錯

例湯

🌟例湯
用牛肉碎煮的例湯,足夠鮮甜暖肚

🌟白飯

🌟紅棗茶 / 冰淇淋
甜品可選紅棗茶或冰淇淋,冰淇淋到處都有,反而想試試紅棗茶。果然沒選錯,紅棗茶煮得非常香濃,潤喉養生,燒肉火鍋後飲用確實很滋補

🍽韓朝盛韓國料理 (旺角)
📬地址: 旺角彌敦道593-601號創興廣場1樓
2022-09-06
鮮生菜
例湯
2022-09-14 83 瀏覽
旺角新開張的韓國燒肉店網上好多好評,見啲相位置好闊落,同閨密談心一流,一於放工後試試。我哋一個海鮮怪一個食肉獸,直接叫Set A套餐。前菜-有8碟,最好味係泡菜同黑豆魚仔-泡菜微辣少甜,姐最鍾意佢唔會酸,大大塊唔會碎-黑豆+魚仔,黑豆甜甜地,魚仔好香口咬落好有口感烤牛肉雜錦-牛肋骨牛味十分濃郁,脂肪比例適中。牛肉睇起來其貌不揚但燒完後牛味十足,估唔到偏瘦的位置食起來一啲都唔乾唔鞋口-姐最愛烤到一面微焦,夾埋生菜蒜頭,中和左牛的油膩感又增加左fresh 的口感-自家製的醬汁係靈魂!香濃的味增味又帶點酒香,牛味馬上提升。海鮮火鍋- 有大蝦,八爪魚,鮮帶子,蜆,明太魚等等-師傅會幫你攪拌個鍋,邊啲海鮮要先食邊啲可以慢慢黎等佢出味師傅會比足指示。所有海鮮完全冇overcook.-八爪魚十分肥美,一啲都唔韌,蝦大大隻好爽口彈牙,差不多熟的時候師傅會幫手剝埋蝦殼同挑埋腸,大讚!-整個鍋的重點係個湯,集合了所有海鮮的精華,非常鮮甜!真係海鮮獨有的鮮味。另外有火箭菜、菇、同好多蔬菜,健康又令個湯更甜。

-有8碟,最好味係泡菜同黑豆魚仔
-泡菜微辣少甜,姐最鍾意佢唔會酸,大大塊唔會碎
-黑豆+魚仔,黑豆甜甜地,魚仔好香口咬落好有口感

自家製醬汁

海鮮火鍋
- 有大蝦,八爪魚,鮮帶子,蜆,明太魚等等

2022-09-14 89 瀏覽
韓朝盛係油麻地新開嘅傳統韓菜店,烤肉、炸雞、鍋物、醬油蟹通通都可以喺度食倒,見佢而家新開張做緊八八折,就同朋友黎試下。店面好大,座位非常闊落,就想叫左好多野食都仲有大把位放。同好多傳統韓菜店一樣,上菜之前都會先黎韓式小菜,佢地嘅小菜係免費,同其他韓菜店最大分別係小菜可以自己揀,兩個人或以上可以喺15款小菜入面自選8款。前菜八小碟 - 前菜有辣有唔辣,我特別鍾意涼拌菠菜、炒魚糕同炆土豆。菠菜清清涼涼,炒魚糕甜甜辣辣,炆土豆炆到好腍甜甜地幾好食。凍薑茶($28) - 因為係傳統韓菜,所以哩度野飲嘅選擇唔算太多,主要係汽水、咖啡同各款養生茶。凍薑茶薑味幾重但又唔會太辣。辣海鮮煲($298) - 韓朝盛有好多款唔同嘅海鮮鍋,但哩度食物嘅份量都跟返韓國,份量都偏大份一般都足夠幾個人share食,因為我地得兩個人就叫左哩款細啲嘅海鮮煲。海鮮煲上枱熱辣辣,雖然唔係好大鍋,但入面放滿花蟹、大蝦、魚、青口、蜆、八爪魚同豆腐,非常足料,辣度大約係小辣程度,辣得惹味又唔會太辛苦。鹽燒鯖魚($158) - 鯖魚唔會太腥,肉質唔會太鞋亦唔會太多骨,本身已經加左鹽黎燒空口食都夠味,鍾意濃味啲嘅可以再蘸豉油,都幾香

店面好大,座位非常闊落,就想叫左好多野食都仲有大把位放。

前菜八小碟
凍薑茶
辣海鮮煲
鹽燒鯖魚($158) - 鯖魚唔會太腥,肉質唔會太鞋亦唔會太多骨,本身已經加左鹽黎燒空口食都夠味,鍾意濃味啲嘅可以再蘸豉油,都幾香口美味。
鹽燒鯖魚
海鮮煎蔥餅($148) - 蔥餅好大份,直徑約有9吋,蔥餅煎到表面少少脆,中間加左唔少海鮮,所以食落帶少少咬口,蘸埋個醬食味道都唔錯。
海鮮煎蔥餅
最後仲有甜品送,可以揀雪糕或者紅棗茶,雪糕係曲奇雪糕,估計加左練奶,口感係比較黏,唔會太快溶。
雪糕

總結,食物單價雖然唔平,但其實份量都偏大份,適合多人一齊食,座位都好闊落舒服,而且冇限時唔怕食到趕頭趕命,88折左人均三百蚊倒價錢合理。
前菜八小碟
凍薑茶
雪糕
這天閨蜜帶我來到位於旺角創興廣場的韓朝盛韓國料理。入口擺滿祝賀開張的花藍,充滿喜悅的感覺。店內裝修明亮。原來新張期內有八八折優惠,更重要的是食物出品真的有水準,服務員都很熱誠有禮。前菜有涼拌小蝦乾併涼瓜、提魚乾、涼拌豆芽併菠菜、黃瓜泡菜、炆土豆、炒魷魚絲和辣泡菜。款款都製作認真,材料新鮮,除了辣泡菜外,其他款式都是不辣的。鐵板烤肉套餐90有牛、豬和雞三款烤肉,味道和肉質以牛肉最出色,像是以梨肉醃製,肉質非常軟嫩,除了牛味也帶水果的清甜。鹽燒鯖魚 $90鯖魚大條有魚香,肉質有彈性,鹹味適宜。高麗人蔘雞湯 $118人蔘湯底味甘中帶點苦,小半隻雞有黃油,肉質算滑,還有點開了花的糯米,軟糯中帶人蔘雞湯的清香和甘苦味。如果可以有多些糯米就更好了。甜品朱古力雪糕含碎朱古力,不甜,有朱古力味。朝日啤酒 $35鐵板烤肉配啤酒,爽!
這天閨蜜帶我來到位於旺角創興廣場的韓朝盛韓國料理。
入口擺滿祝賀開張的花藍,充滿喜悅的感覺。店內裝修明亮。

鐵板烤肉套餐90

鹽燒鯖魚 $90

鯖魚大條有魚香,肉質有彈性,鹹味適宜。

高麗人蔘雞湯 $118

甜品

朱古力雪糕含碎朱古力,不甜,有朱古力味。

朝日啤酒 $35

鐵板烤肉配啤酒,爽!
偶然發現旺角創興廣場新開既韓燒餐廳韓朝盛 做緊全日88 折優惠,即刻入去試試!餐廳以淺木色及深木色作設計主調,環境光猛亮麗,座位與座位之間設有屏風,私隱度十足。皮梳化超寛落,座得好舒服~餐牌上有套餐,肉類拼盤,海鮮鍋,石鍋飯,人蔘雞湯,醬油蟹等選擇,今次我們選食套餐~Set A — 2 人套餐 $768🌸前菜8 小碟有炆蓮藕,涼拌豆芽,涼拌菠菜,泡菜,炆土豆,炒細鯷魚,炒魚糕,煮西芹,全部都好有韓國特色!🌸烤牛肉什錦拼盤份量都幾多,分別有3 款唔同既部位,當中牛肋骨最長最誘人,韓式烤爐好猛火,用中火燒一陣,牛肉已經香噴噴食得!小妹最愛用生菜包住牛肉,泡菜,大蒜,辣椒,燒肉醬一齊食,超級香口,又唔油膩!牛肉醃得出色入味,而且香軟,3 款都完全唔靭,要不是仲有海鮮鍋,真想再來一盤呢!🌸海鮮鍋再來是韓式海鮮鍋,裡面有蟹,帶子,魚,大蝦,墨魚和蜆,海鮮樣樣都新鮮!煮滾就食得,當中以墨魚和大蝦最彈牙爽口,蟹肉飽滿鮮甜,煲好既湯水滿滿的海鮮甜味,少少辣,好過癮!韓朝盛 出色既韓牛燒肉,配上真材實料海鮮火鍋,令人喜出望外,2 人套餐抵食而且服務唔錯,值得一試!韓朝盛韓國料理 (旺角)旺角彌敦道593
偶然發現旺角創興廣場新開既韓燒餐廳
韓朝盛 做緊全日88 折優惠,
即刻入去試試!
全日88 折,好抵!
餐廳以淺木色及深木色作設計主調,
環境光猛亮麗,座位與座位之間設有屏風,
私隱度十足。
皮梳化超寛落,座得好舒服~
餐牌上有套餐,肉類拼盤,海鮮鍋,石鍋飯,
人蔘雞湯,醬油蟹等選擇,今次我們選食套餐~
Set A — 2 人套餐 $768
🌸前菜8 小碟
有炆蓮藕,涼拌豆芽,涼拌菠菜,泡菜,
炆土豆,炒細鯷魚,炒魚糕,煮西芹,
全部都好有韓國特色!
前菜8  小碟
🌸烤牛肉什錦
拼盤份量都幾多,分別有3 款唔同既部位,
當中牛肋骨最長最誘人,韓式烤爐好猛火,
用中火燒一陣,牛肉已經香噴噴食得!
牛肉香滑軟腍,很快食至清盤!
燒烤醬用石鍋煮過,入口超香!!👍
小妹最愛用生菜包住牛肉,泡菜,大蒜,
辣椒,燒肉醬一齊食,超級香口,又唔油膩!
烤牛肉什錦
中火簡單燒一陣,已經食得~🥳
牛肉醃得出色入味,而且香軟,
3 款都完全唔靭,要不是仲有海鮮鍋,
真想再來一盤呢!
燒肉配紫蘇葉食,口感清新~
🌸海鮮鍋
再來是韓式海鮮鍋,裡面有蟹,帶子,魚,
大蝦,墨魚和蜆,海鮮樣樣都新鮮!
煮滾後,店員會過來幫忙去殼 👍
估唔到海鮮鍋有蟹,很讚!!😍😍😍
煮滾就食得,當中以墨魚和大蝦最彈牙爽口,
蟹肉飽滿鮮甜,煲好既湯水滿滿的海鮮甜味,
少少辣,好過癮!
海蝦
海鮮鍋
韓朝盛 出色既韓牛燒肉,配上真材實料海鮮火鍋
令人喜出望外,2 人套餐抵食而且服務唔錯,值得一試!
白飯
牛肉蘿蔔清湯
紅棗茶
韓朝盛韓國料理 (旺角)
旺角彌敦道593-601號創興廣場1樓

🌙月光太太
前菜8  小碟
海蝦
2022-09-11 41 瀏覽
旺角最近開咗一間正宗韓國菜的餐廳,由韓國主廚打理主打正宗烤肉和鍋物。餐廳環境舒適,座位寬敞!新張期間全單有88折優惠!我和朋友2人同行,又想烤肉又想食鍋物,心大心細時就發現餐牌上有2人套餐,實現晒2個願望。一落完單職員好快就送上小菜,有炒魷魚絲、泡菜、涼拌豆芽/菠菜、炆土豆、蘿卜泡菜、黃瓜泡菜、炒細鯷魚、煮西蘭花等8種小菜,每款都好食,個人喜歡炆土豆和炒魷魚絲!烤牛肉什錦份量好大,職員不時在旁邊協助,烤熟後可沾上秘製醬汁,另外可按個人喜好加上生蒜和青辣椒,用生菜包上,味道十足當年去韓國時食到的味道,非常正宗!海鮮火鍋,包括青口、蟹、帶子、大蝦、八爪魚、蜆,另外亦有大量蔬菜!先飲一口湯頭,味道鮮甜而且不油膩,值得一讚是職員一直幫手處理八爪魚和蟹,令我地舒服地享用美食!

2022-09-10 74 瀏覽
又到拍拖時間,今晚食嘅係👉韓朝盛👈食韓國餐🤩餐廳設計具有濃郁的民族特色,比人一種沉穩、舒適嘅感覺。內裏佈置優雅、簡潔,幾何感強;木格隔窗,甚具韓國風格,勾起我地去韓國嘅快樂回憶,成為今晚食飯嘅話題。食物種類都幾多元化,可以叫燒肉、海鮮鍋、韓國料理,套單會比單點更抵食,因為我地想食燒肉多d,所以叫左個set A,有八碟小菜即係前菜,一份燒肉,一個海鮮鍋,配白飯、紅棗茶同甜品。成日睇韓劇都會見到餐枱上總有多款細細碟嘅伴菜,不過就算去韓國食野,最多都係四碟左右,但呢個八種小菜,店員話小菜款式每日不同,每款都有唔同嘅做法,濃味嘅有甜薯仔、魚乾配甜黑豆、酸辣青瓜同韓國腐皮等,味道香,甜甜酸酸,令人食慾大增,佐酒一流;另外亦有清淡嘅款式,例如波菜、芽菜,清淡得黎又帶住濃濃嘅麻油香味,總之口味多多,每口都付上無窮心機同心意。燒肉係醃好左嘅牛肉雜錦,醃肉醬汁味道偏甜,用左醬油、水、糖醃製,燒出黎嘅牛肉,肉質軟淋,用生菜加蒜片加特製韓式肉醬包住,成個感覺好match。怕食蒜嘅都唔洗太擔心,因為包住左之後,唔會覺得蒜味太重,但更能突顯出肉質嘅香氣。生菜有助中和燒肉嘅油膩感,口感軟嫩多汁嘅牛肉片,馥郁迷人,
又到拍拖時間,今晚食嘅係👉韓朝盛👈食韓國餐🤩

八小菜

燒肉係醃好左嘅牛肉雜錦,醃肉醬汁味道偏甜,用左醬油、水、糖醃製,燒出黎嘅牛肉,肉質軟淋,用生菜加蒜片加特製韓式肉醬包住,成個感覺好match。怕食蒜嘅都唔洗太擔心,因為包住左之後,唔會覺得蒜味太重,但更能突顯出肉質嘅香氣。生菜有助中和燒肉嘅油膩感,口感軟嫩多汁嘅牛肉片,馥郁迷人,再配上特製肉醬,鹹甜比例得宜,令人無法抗拒地追加。

牛肉拼盤

生菜

食完燒肉,就會換個海鮮鍋。其實食埋個燒肉都飽飽地,份量都幾多,可能再搵多幾個frd一齊食就好d。海鮮鍋係以即場滾熟的方式嚟煮,裏面有大大八爪魚、青口、大蝦、蟹、大魚塊等海鮮,配菜有娃娃茶菜、金菇、秀珍菇等等,撈極都有,好豐富嘅海鮮鍋。湯底除左用海鮮熬製,仲加入番茄,味道鮮甜,雖然好飽但都忍唔住畢碗湯黎飲。整體呢個餐都幾好,份量多,我地2個咁大食都絕對滿足到🤣

牛肉拼盤
生菜
2022-09-08 56 瀏覽
這間位於旺角的韓朝盛韓國料理,主打高質及地道的韓國菜,新張期間有88折優惠,但不包加一服務費。餐廳地方闊落,座位舒適。入座後店員即送上8款韓式醃菜,其中薯仔煮至軟腍又入味;菠菜爽脆;泡菜酸辣開胃。原味香脆雞炸雞份量足3-4人分享,即叫即炸,新鮮熱辣,表面脆漿炸至金黃且又薄身,雞肉保留肉汁,而且很嫩滑;旁邊的芝士波軟糯且芝士呈拉絲狀。海鮮煎蔥餅海鮮餅份量頗多,上枱後店員幫忙剪開八份,煎餅餅邊煎至金黃香脆,中間有些海鮮餡料,而且有陣陣香葱味。鹽燒鯖魚鯖魚燒至魚皮帶點焦香,魚肉雪白嫩滑,加點檸檬汁更好味。熱人參茶淡淡人參香,可自行調較甜度。最後還送上雪糕作甜品。

原味香脆雞

鹽燒鯖魚
鯖魚燒至魚皮帶點焦香,魚肉雪白嫩滑,加點檸檬汁更好味。

熱人參茶
淡淡人參香,可自行調較甜度。

最後還送上雪糕作甜品
2022-09-08 42 瀏覽
識人真係好過識字!朋友介紹黎依間位於創興廣場嘅韓國料理餐廳,話佢哋嘅菜式好正宗,旺角依個地點,約人夠晒方便,咁梗係要試一試啦!原來餐廳都幾大間,枱與枱之間都有好多空間,唔使怕太迫👍🏼研究完餐牌,點咗食物,店員就會送上八碟唔同嘅韓國泡菜,面對咁多種前菜,大部份都係酸酸甜甜,即刻變得開胃!大豆芽同菠菜夠嫩,夠爽脆👍🏼牛肋骨湯用金屬器皿裝住,可以保存溫度,慢慢飲都唔怕變凍。個湯有非常濃郁嘅蛋香味!有蛋絲、大蔥,夠香!牛肋骨有幾嚿肉,連接住啲筋位,肉味香濃,又幾好食喎😋😋仲有少少蘿蔔同埋粉絲,感覺營養豐富🥰🥰主菜❤️❤️❤️炆銀鱈魚我同朋友都非常鍾意食魚,所以就揀咗呢一款菜式。雖然紅卜卜,但係一啲都唔辣,個醬汁非常惹味,唔會太咸,餸飯一流!銀鱈魚好滑,好入味!份量都幾多,兩大片,仲有少少蔬菜係入面,被滿滿醬汁包圍着嘅茄子,真係超正!食飽飽,仲有士多啤梨雪糕😛😛環境舒適,又可以食到好食嘅韓國料理,幸福!
識人真係好過識字!

原來餐廳都幾大間,
枱與枱之間都有好多空間,
唔使怕太迫👍🏼
研究完餐牌,點咗食物,
店員就會送上八碟唔同嘅韓國泡菜,
面對咁多種前菜,
大部份都係酸酸甜甜,
即刻變得開胃!
大豆芽同菠菜夠嫩,夠爽脆👍🏼

牛肋骨湯

主菜❤️❤️❤️
炆銀鱈魚

食飽飽,
仲有士多啤梨雪糕😛😛
環境舒適,又可以食到好食嘅韓國料理,幸福!
  • 炆銀鱈魚
  • 牛肋骨湯
2022-09-07 37 瀏覽
因為見到餐牌都好吸引,😙9月1號開始仲有88折優惠,開業優惠,當然要趁機幫襯支持,🤩所以今晚就同朋友嚟試下先!我哋叫咗一個套餐,當中包括🦐海鮮火鍋,烤肉拼盤,8種傳統泡菜小菜,🍚兩個白飯,例湯,暖心紅棗茶,🍨同埋雪糕!海鮮火鍋入邊有彈牙嘅八爪魚🐙,大大隻鮮蝦,鮮甜蟹件🦀,青口,雜錦蔬菜等。冚埋蓋滾一滾,等佢熟之後一掀起,😍香味散發在空氣之中,超滿足。🥢厚肉嘅帶子,嫩滑魚塊,同樣唔可以錯過!從前菜,到主食,仲有飯後甜品都有齊,開心超興奮🥰

從前菜,到主食,仲有飯後甜品都有齊,開心超興奮🥰
2022-09-06 52 瀏覽
因為餐廳新開張,🥳宜家更加有8.8折,dinner好抵食🤩我哋叫咗1個套餐a,768蚊已經包兩人嘅份量,佢包括一個烤牛肉雜錦同海鮮火鍋,所以都好抵食。🤓我最鍾意嘅一定係佢哋嘅烤牛肉拼盤!因為份量都幾大,而且一碟當中已經有齊牛肉唔同嘅部位,🔥嚟韓燒就最正喇!🥩燒熟之後肉質好鮮嫩,而且都好入味,好鍾意佢特製嘅韓式醬汁,🐮令牛肉可以更加香滑👍記住包埋蒜片,泡菜同埋生菜一齊食,口感豐富,🥬難以抗拒。
因為餐廳新開張,🥳宜家更加有8.8折,dinner好抵食🤩

2022-09-04 48 瀏覽
朋友介紹創興廣場有間好正宗嘅韓國料理,即刻搵日放工去試一試🤭餐廳環境都幾舒適座位寬闊又唔會太嘈吵佢哋食物嘅選擇非常多元化有烤肉,刺身,麵食,炸雞,熱湯等等仲有好多地道韓國菜式連醬油蟹蟹都有🤩叫咗嘢食之後好快就上咗八碟配菜喺餐廳安排嘅如果想揀自己想要嘅配菜都可以加錢加配🤓黃瓜泡菜(青瓜)涼浸浸青瓜清新,清脆爽口泡菜醬汁味道唔會太過濃,恰到好處👍🏼另外一款有苦瓜嘅泡菜,仲有蝦乾仔,有幾特別喎👍🏼牛肋骨湯份量比想像中大!一大碗,熱辣辣,飲完即刻暖笠笠🥰🥰湯入面有好多大蔥同埋白蘿蔔所以好清甜仲有幾舊牛肋骨,好食😋😋白切豬肉包心菜朋友最鍾意食豬腩肉,就叫咗一大盆😆依一個白切豬肉,係偏肥但口感係非常神奇軟綿綿,但又保留左肉嘅爽口配埋酸酸甜甜嘅泡菜,包生菜一齊食口感非常豐富仲唔覺得膩😎整體來講依間餐廳嘅菜式真係好有地道韓國風味製作認真就連所有泡菜同配菜都一絲不苟👍🏼👍🏼韓國菜最吸引人嘅地方係就算食材簡單但用心製作之後就變成好有家庭感覺嘅美食😍
朋友介紹創興廣場有間好正宗嘅韓國料理,
即刻搵日放工去試一試🤭
餐廳環境都幾舒適
座位寬闊
又唔會太嘈吵

佢哋食物嘅選擇非常多元化
有烤肉,刺身,麵食,炸雞,熱湯等等
仲有好多地道韓國菜式
連醬油蟹蟹都有🤩

叫咗嘢食之後
好快就上咗八碟配菜
喺餐廳安排嘅
如果想揀自己想要嘅配菜
都可以加錢加配🤓

黃瓜泡菜(青瓜)
涼浸浸
青瓜清新,清脆爽口
泡菜醬汁味道唔會太過濃,恰到好處👍🏼
另外一款有苦瓜嘅泡菜,仲有蝦乾仔,有幾特別喎👍🏼

牛肋骨湯
份量比想像中大!
一大碗,熱辣辣,飲完即刻暖笠笠🥰🥰
湯入面有好多大蔥同埋白蘿蔔
所以好清甜
仲有幾舊牛肋骨,好食😋😋

白切豬肉包心菜
朋友最鍾意食豬腩肉,就叫咗一大盆😆
依一個白切豬肉,係偏肥
但口感係非常神奇
軟綿綿,但又保留左肉嘅爽口
配埋酸酸甜甜嘅泡菜,包生菜一齊食
口感非常豐富

韓國菜最吸引人嘅地方係就算食材簡單
但用心製作之後
就變成好有家庭感覺嘅美食😍
2022-09-04 61 瀏覽
旺角一直以美食聞名,不管到哪裏,都能找到美食。今天走累了,就來到一家新開不久的韓式餐廳晚飯。我們2人點了一個海鮮鍋和一份五花肉,差不多已經夠了。一盤鮮紅色的五花肉,份量十足,拼湊出來的花形賣相精緻。每片厚切的五花肉色有3層漸進,肥瘦均勻。放在烤板上烤4分鐘左右,再以生菜,自家調的豆瓣醬及泡菜裏起一併食,烤肉有少少脆脆的口感,肉汁豐富,混以泡菜及豆瓣醬,使烤肉的味道不那麼單調,配以新鮮生菜,無論吃多少也不會感覺到一絲的油膩感。而一份海鮮鍋,份量十足,有蟹,菜,蝦,魷魚,帶子等……湯底不辣帶點鮮甜,吸收了各類海鮮的精華,越滾越濃郁。蝦肉彈牙;而魷魚大大隻,店員再細心地剪斷再滾;原隻蟹拆件,再漫漫滾,此時海鮮與湯底的味道混合,喝上一口湯,帶點濃濃的海鮮味,簡直是絕配。這間韓國餐廳,無論是味道還是服務,十分好,下次經過可以再來吃。

海鮮鍋
我係超愛食醬油蟹~新開旺角 韓朝盛韓國料理雖主打單點高質燒肉,但發現原來都有醬油蟹食開業期間仲有85折優惠添! 率先會上8小碟前菜~兩人可從15款免費揀選8款韓式前菜未上菜都感覺豐富!醬油蟹 $260新鮮爆膏,咸辣度調味好好撈飯一流,勁鮮味鮮蠔石頭什錦飯 $168 蠔仔肉飽界滿脹卜卜,底部仲有滿滿香脆飯焦,配醬油蟹就岩晒甜酸辣味香脆雞 $138 炸雞有原味&甜辣兩款揀左甜辣味!熱辣香脆,咬落去有肉汁,仲有一口拉絲芝士波波幾抵食~冷湯麵 $118 水冷麵(蘋果、青瓜絲、雞蛋做配料)另附白醋&黃芥辣口感煙韌清爽,岩晒炎熱夏天
我係超愛食醬油蟹~

開業期間仲有85折優惠添!

率先會上8小碟前菜~
兩人可從15款免費揀選8款韓式前菜

未上菜都感覺豐富!

醬油蟹

新鮮爆膏,咸辣度調味好好
撈飯一流,勁鮮味

鮮蠔石頭什錦飯

蠔仔肉飽界滿脹卜卜,底部仲有滿滿香脆飯焦,配醬油蟹就岩晒

甜酸辣味香脆雞
炸雞有原味&甜辣兩款

揀左甜辣味!熱辣香脆,咬落去有肉汁,

仲有一口拉絲芝士波波
幾抵食~

冷湯麵

水冷麵
(蘋果、青瓜絲、雞蛋做配料)
另附白醋&黃芥辣
口感煙韌清爽,岩晒炎熱夏天
2022-08-28
2022-09-04 41 瀏覽
旺角之間的食店經歷向來是兵家必爭之地,競爭相當激烈,今日又去到了新開的韓朝盛韓國料理。門外仍有不少新鋪開張時的鮮花,再加上內裏的裝潢相當新穎,不有不少滲透著韓國文仔的特色,對於我這些多年沒有旅行的人,實在相當懷念韓國的一草一物。為了好好回想當年的韓國之旅,我點了份受歡迎的Set A 2人份,包括了烤牛肉什錦,海鮮火鍋,鮮生菜,8種小菜等等。先上了8份小菜,有泡菜、薯仔等等較濃味的開胃之菜,8份小菜加在一起後份量也不少,可以不急於全部食光,在後慢慢進食。烤牛肉什錦有一大盤的不同部位組成,當中以牛肉排骨留下最深刻印象,牛肉先有點調味,再自己燒香後,有點焦焦的感覺,再加上油脂發出濃厚的香味,食落肉質一絲絲的感覺,再配上附上的肉醬,鮮生菜,蒜頭一起組成韓國最經典的食法,一口咬落,鮮生菜可中和油膩感,肉醬帶出牛香,一流。海鮮火鍋在食完烤牛肉什錦後會由店員放上一大盤的海鮮放在鍋上煲到滾起,海鮮有蟹、帶子、鮮蝦、章魚等等,實在太多,不能盡錄,滾起後,店員更會主動幫手拆件,方便進食,相當的細心,海鮮都很新鮮,當中以鮮蝦最出色,蝦味濃,肉質鮮香拆件後,更可一淡一肉,不用為拆蝦殼而煩惱,很好的體驗。新張期

新張期內店家更有提供全單88折優惠,結果結帳發現$800更有找,以這個價有這種質素相當的化算。