2015-12-07 1804 瀏覽
食lunch時間, 度度都咁多人, 貪呢間唔洗等位, 味道也不錯, 仲送前菜,所以都來過幾次, 個人最喜歡呢度的牛肉飯。飯的份量唔算多, 岩曬我, 牛肉好入味, 又淋身, 同洋蔥, 椰菜, 蘿蔔一齊炒, 好惹味。 醬汁是帶小小甜的, 送飯一流

2015-11-25 1501 瀏覽
灣仔天樂里相信很多人都去過或聽過, 但只是一街之隔的安樂里就差天共地了, 即使經過也不會走進去, 不是媽媽帶我們吃過韓國館還真不知道這裡隱藏了好吃又實惠的韓菜~門面感覺很傳統裡面有點舊, 但空間蠻大, 大部份都是卡位, 坐得很舒服, 更一定不會聽到隔壁桌的人聊天星期日也供應特選午餐, 很難得在假期不用單點~一口氣點了石鍋雜錦飯, 牛肋骨湯, 炆牛肋骨和海鮮煎蔥餅點過菜便送上八小碟前菜, 每次吃韓國菜都很期待這部份~ 這裡的水準很不錯, 調味剛剛好, 芽菜, 菠菜, 蕃薯和茄子最突出, 反正全部我都一直吃~石鍋雜錦飯 ($68) 不論在哪裡吃都很安全, 顏色鮮豔配料又多, 熱辣辣的飯加上韓式麵豉醬沒有不好吃的理由~牛肋骨湯 ($80) 就是之前去首爾吃過的雪濃湯, 這個版本很普通, 有好幾塊肋骨肉可以吃, 但欠了些鮮甜和牛骨香, 建議可以點其他菜炆牛肋骨 ($80) 大份又好吃, 一定要點!!! 牛肋骨炆得軟稔入味, 用湯匙輕輕一推就骨肉分離, 湯汁充滿蘿蔔的甜味和牛肉香, 配飯吃超爽, 吃整整兩碗都沒問題~紅蘿蔔和白蘿蔔吸滿湯汁精華, 當然一樣好吃~ 吃完超滿足的~海鮮煎蔥餅 ($80

門面感覺很傳統
星期日也供應特選午餐, 很難得在假期不用單點~

一口氣點了石鍋雜錦飯, 牛肋骨湯, 炆牛肋骨和海鮮煎蔥餅

蘿蔔的甜味和牛肉香, 配飯吃超爽, 吃整整兩碗都沒問題~
海鮮煎蔥餅 ($80) 份量十足, 又厚又大塊, 海鮮跟蔥段都下得重手, 略嫌粉漿有點黏口, 吃半塊已經很飽
平時吃韓國菜都不便宜, 動不動也要兩三百元, 所以特別喜歡韓國館簡單平實的風格, 雖說不是好吃到超誇張, 但環境舒適, 定價合理, 水準又穩定 (吃過一次之後已經回訪過兩次), 我是一定會和家人再吃啦~
2015-05-23
  • 炆牛肋骨
2015-10-06 2200 瀏覽
有朋至遠方來,是約食飯的好籍口,當天,兩位昔日在英國共同工作的華人好友回來香港,一個長住,一個探親,我們三人在 facebook 閒談之後,決定找個中午約食飯,朋友飢也就一就我工作地點,選擇來到灣仔同聚,於是,我再次選擇公司附近的韓食好店《韓國館》。食韓式的午餐,總有前菜好多碟,簡單的蔬菜、泡菜、及其他的咸辣小食,輕輕一口,增強口味兼開胃。朋友B怕熱氣怕辣,所以點了一個韓式的人參雞湯配飯,足有半隻雞的人參湯,十分之香,坐在對面的我深深地感受到人參的香味,而且雞肉亦沒有多餘的肥油,很好。朋友C來一個少少辣的泡菜牛肉飯,韓式的牛肉多了幾分的香口,牛肉味道濃香,加了泡菜又有少少的辛口感,很是惹味的一個飯餐。我,是她們口中的朋友S,對這一間《韓國館》早已經食慣食熟了,多年來,我都堅持食同一樣食品,而這就是他們的炆牛肋骨。味道完完全全地香濃,而且肉非常之腍,連蘿蔔也極腍極入味,連汁撈飯,好正。完全沒有令人失望的美味傳統韓食,中午食套餐已經可以令我同我的朋友,大叫好。
2015-09-06 2420 瀏覽
中國抗戰七十週年閱兵,萬邦沒有來朝,最勁揪元首除習大大,便得俄羅斯普京和南韓朴槿惠,日本跺腳抗議叫朴氏三思..其實她那有你咁蠢?南韓這幾年以其軟實力次文化橫掃宇宙所向披靡!而日本一直on on居居不願埋堆.K-pop俊男美女令人目不暇給,韓劇一個都敏俊加個千頌伊紅到去中東,只要你稍為四正,人家會以為你是韓國人爭相selfie,三叔LG已成為電話電視代名詞..至於韓國料理煙花般燦爛,食肆前扑後繼落腳小島.人家企業得政府大力支持,宣傳推廣當做星,不論輕女熟女還是輕熟女無不爭相朝拜.韓國館位於灣仔集成附近小巷,開業兩年多.由門面內部裝修,至店主侍者食物飲品,都韓風十足,而且很地道街坊那種.首爾釜山不會成日去,'學校食堂'大排長龍,金巴利街又嫌隔攝,大家可考量這𥚃,除了食物正常,揾位容易也是主因.其實夜市我光顧過好幾次,午市還是首趟.我們一點訂位,㸃半來到,可能已走了一輪客人,意外地空桌頗多.一行四人,三位男同事都是點了石窩雜錦飯,也許lunch menu太多選擇眼花撩亂,他們費事㨂.而我要了辣泡菜湯,和海鮮煎蔥餅跟大家share.奉上熱茶後,店員端上前菜八小碟,都是些糖醋醃漬的蔬菜瓜荳,味偏

前菜八小碟
奉上熱茶後,店員端上前菜八小碟,都是些糖醋醃漬的蔬菜瓜荳,味偏清淡平實不浮誇.
辣泡菜湯
我的泡菜湯,一點也不嗆辣;除了泡菜,頗多大䓤,數片豬腩片,年糕和荳腐;雖然味道單調沒多大層次,但夠阿珠媽菜feel,並且沒有油膩感也沒添加物!食後皮膚好端端,身體沒渴求可樂解毒,我個人就蠻滿意了.
石窩雜錦飯
同事們的石窩飯賣相不差,不過碗內所謂五色代表五行的食材不就是免費供應的前菜嗎?這個時候,可能他們心𥚃在暗駡自己苯..問他們好味否..只是吱唔以對,算了吧.
海鮮煎蔥餅
最後的海鮮薄餅煎得甘香可口,蔥味四溢,海鮮有魷魚,青口仔和雪藏蝦,其實剔除海鮮也可以,反正不鮮,淨是大蔥薄餅已夠味美.

我頗喜歡這𥚃夠寛敞清靜..唯獨某些食品需要微調一下吧,時下明星常說的"微調不是大𢴇";雖然韓女潮興花幾個小時化個素顏粧,不過顧客不想食完餐飯好像無印象...大家高高興興就好了.
侍者們大都很友善,不斷端茶𢴇拾,跟韓國旅行遇到兇巴巴的大媽差好遠..經她們介紹,下次想嚐嚐泡菜豬腩片!
2015-09-01
2015-06-29 3298 瀏覽
食物質素高..好好味...地方有些難找.. 但內裡環境很好....似去了韓國..尖沙咀那些所謂韓國餐廳完全冇得比..收貴也合理... 還有韓國籍姐姐和侍應們熱情招待...必定再去...
食物質素高..好好味...
地方有些難找.. 但內裡環境很好....似去了韓國..
尖沙咀那些所謂韓國餐廳完全冇得比..
收貴也合理... 還有韓國籍姐姐和侍應們熱情招待...
必定再去...
2015-06-24
2015-06-08 3358 瀏覽
間野係收埋係巷仔入面,吾係特登搵係吾會搵到佢。所以四五個人食的話其實吾洗book位,不過今次我地12人食要一齊坐就book左位。店內有一排沙發位,我地12人用左兩張大台,隔離仲有一張,所以應該可以坐到20幾人。環境方面:黑媽媽,我最鐘意。裝潢其實同一般黑媽媽ge韓燒店冇咩分別。同事問點解衣間店冇韓燒吸風吊係爐上面個舊野,我話就算有,你件衫都係臭冇分別。我完全覺得喜來希肉個舊吸風野係假的。服務方面:有韓國店員兩位(應該係,對落單冇影響因為我地係指圖,佢就嗯嗯嗯我地。有時佢講左d好吾正ge廣東話反而幾有趣,我地係咁估佢其實想講咩。因為店內冇咩人,所以落單快上菜快,nice。食物方面:(落單數量)(1)韓式豬手$290 熱的,我以為是冷的有點失望可是都好吃。有兩個汁點,有生菜附送比你包住食!(2)烤豬肉拼盤$700/2 我平時鐘意食豬多過牛,衣到ge豬不過不失,ok。(2)烤原味去骨牛助骨$360/2 很厚肉!!吾好牛ge我都食左幾件!!很香口!!(1)香辣燴什錦海鮮$450 吾食辣ge我食左舊魷魚,大大舊幾香口,辣到即刻飲左幾啖茶。海鮮什錦有蟹,吾食得蟹ge人要小心。(1)泡菜煎餅$100
間野係收埋係巷仔入面,吾係特登搵係吾會搵到佢。

我完全覺得喜來希肉個舊吸風野係假的。

因為店內冇咩人,所以落單快上菜快,nice。

食物方面:(落單數量)
(1)泡菜煎餅$100 我覺得冇咩泡菜味,吾覺辣,不過都幾好味,食左兩舊。
(1)參雞湯$160 冇參味,真係冇參味。不過雞有雞味都算吾錯。湯吾會好咸幾好飲。
(2)軟滑豆腐海鮮湯$200/2 應該係辣,所以冇食,如果吾好味都吾會叫兩碗啦佢地,所以應該幾ok。一碗湯吾算大,for 4人share ge份量,每人食少少咁都幾好。
(1)水冷面$90 我覺得衣間水冷面吾好味,比起喜來稀肉同school food,佢d面太"un"難咬開,同埋佢ge冷湯係冇味,有白醋可自加,加左會正常少少。個人幾喜歡食水冷面但真係吾like衣間。
(3)喜達啤酒$90/3 好似係一隻韓啤一隻普通定吾知咩,我吾懂酒,問佢地,同事話一隻係易入口d一隻係多d泡……我兩杯都飲左啖,得出ge結論係:一杯苦,另一杯更苦。sad。
(3)suntory draft$180/3 同上。
(1)汽水$20 我叫的,可樂,解辣。本身想叫果汁,點知咩汁都冇曬……算囉。
(1)烤牛肋骨$180 我分吾到有咩分別,總之好味。
(1)烤牛利$110 本人吾好牛內臟,但冇人食,所以都食左一塊。其實冇特別地一塊肉咁囉。不過我一放落口之後,對面ge好同事就一邊話自己吾會食,因為食牛脷就好似同牛打車輪咁……(哭
(1)柚子茶$30 同事叫的。
(1)烤特級大牛肋骨$290 真係好大條,要剪開先夠位放上爐。

價錢方面:我地12位total$3575(計埋加一服務)
我吾鍾意食放題因為我覺得放題ge地方通常都好污糟,食物ge質素會一般,比著我會食單點。
我份人就好易飽ge,放題對我黎講只有虧不會賺。
軟滑豆腐海鮮湯
for 包豬手食
烤豬肉拼盤
  • 牛肋骨
2015-04-26 3453 瀏覽
要到餐廳先要經過窄窄的後巷,不易找,但午飯時間一定爆滿,証明餐廳水準不差吧大部份店員都是會一點點廣東話的韓國人,很有韓國風味午餐特選套餐有三十多款選擇,$68 - $80這天要了烤 LA 牛肋骨,套餐有八小碟,蘿蔔湯,牛肋骨,白飯牛肋骨用鐵板上,熱辣辣香噴噴,肉質鬆軟嫩滑,不會黏骨可惜的是牛肋骨真的很薄,而且骨的比例甚多,可以吃的肉很少,不夠飽!我有試過其他的午餐選擇這個烤 LA 牛肋骨份量算是偏少,白飯又少叫其他連飯的餐(如石頭飯)會比較飽如果喜歡多點肉的話可以選擇烤雜錦肉肉的份量起碼多一倍,但肉質會較粗糙

大部份店員都是會一點點廣東話的韓國人,很有韓國風味
午餐特選套餐有三十多款選擇,$68 - $80
這天要了烤 LA 牛肋骨
套餐有八小碟,蘿蔔湯,牛肋骨,白飯

牛肋骨用鐵板上,熱辣辣香噴噴,肉質鬆軟嫩滑,不會黏骨
我有試過其他的午餐選擇
這個烤 LA 牛肋骨份量算是偏少,白飯又少
叫其他連飯的餐(如石頭飯)會比較飽
如果喜歡多點肉的話可以選擇烤雜錦肉
肉的份量起碼多一倍,但肉質會較粗糙
烤 LA 牛肋骨
2015-03-03 3906 瀏覽
在灣仔閒逛,於某條小巷中找到一間像日式小酒館的餐廳,想想也很久沒有嚐過韓食,便決定入內一試。餐廳叫韓國館,店內是典型的韓式烤肉店格局,主要是卡座,油煙味輕微是該店的優點。餐廳有提供二人餐,主要是炒年糕、煎餅和人參雞湯等菜式,由於想吃烤肉,所以還是決定單點。前菜有八款,圍着爐邊堆起來很有氣勢,可惜味道不算出色。泡菜既不夠辣,也不爽口、菠菜芽菜味道很淡,毫無麻油味、蛋餅很粉身,味道偏淡、白蘿蔔絲、茄瓜翠玉瓜等都是麻麻貨色,薯仔味道最好。八碟之中有七碟被out,未開始食已經不禁內心一沉。去年曾經到韓國旅行,當時也沒有嚐過蛋拌生牛肉,反而是在日本時吃得最多,日本餐廳一般叫「ユッケ」。在深圳的日本料理店也有這道菜式,不過我是打死也沒有這個勇氣。老闆知我喜歡吃這個,有次深圳出差便點了這個給我,結果我把它烤熟才吃,令他哭笑不得。男友喜歡吃牛,我問 : 你敢吃這個嗎?他笑說: 你敢點我就敢吃哦。結果我們真的在香港品嚐了這個生牛肉,牛肉其實選用了牛肋骨中間的肉,切絲後混入松子碎、黑芝麻和雪梨絲,吃的時候需要把蛋弄穿,攪拌後仍然呈血紅色,視覺上有種茹毛飲血的恐怖感。入口感覺牛味很濃,有少許筋,嚐不到有蛋香
八款前菜
前菜泡菜
蛋拌生牛肉
去年曾經到韓國旅行,當時也沒有嚐過蛋拌生牛肉,反而是在日本時吃得最多,日本餐廳一般叫「ユッケ」。在深圳的日本料理店也有這道菜式,不過我是打死也沒有這個勇氣。老闆知我喜歡吃這個,有次深圳出差便點了這個給我,結果我把它烤熟才吃,令他哭笑不得。男友喜歡吃牛,我問 : 你敢吃這個嗎?他笑說: 你敢點我就敢吃哦。結果我們真的在香港品嚐了這個生牛肉,牛肉其實選用了牛肋骨中間的肉,切絲後混入松子碎、黑芝麻和雪梨絲,吃的時候需要把蛋弄穿,攪拌後仍然呈血紅色,視覺上有種茹毛飲血的恐怖感。入口感覺牛味很濃,有少許筋,嚐不到有蛋香,但卻有梨的甜味,當下吃的時候不懂害怕,還大呼好味,吃完後望着碟子上餘下的血水就......
覆盆子酒
之前在炑八已經很想試覆盆子酒,不過當時醫生說要戒酒,所以又忍了一下,今次終於得償所願。一瓶375ml的果酒要$120,感覺有點貴。打開瓶蓋,頓時果味飄散,非常醉人。入口感覺有點像紅酒,對女士來說挺易入口,最喜歡它有補肝明目,令髮不白的功效。
韓式生菜麵豉醬
韓式生菜麵豉醬
韓式烤肉總離不開生菜和豆瓣醬,這兒要收$60才可以追加,感覺太誇張。比起任食生菜的炑八,這兒真的價錢真的非常不親切。點了豬五花肉,兩片均有手臂長,烤出來肉質有點韌。
豬五花肉
豬五花肉
豬五花肉150g
比豬五花更過份的是牛舌,明明是薄切,但無論怎樣燒怎樣吃都是韌,而且韌得誇張。雖然牛味濃但多筋,四月真是嚼到頭痛兼牙骹痛而迫不得已要放棄。
牛舌
牛舌110g
這頓飯埋單連加一要$638,卻似乎只有生牛肉比較滿意,令人失望。我們入座後不久已經全店滿座,店方不接受walk in,很驚訝小店的魅力,但實在覺得這個價錢的韓國菜我們還有其他更好的選擇。
題外話/補充資料: P.S. 吃過蛋拌生牛肉多日後,我倆均沒有肚潟,不禁大呼好彩(笑)。
2015-01-17
2015-01-29 4013 瀏覽
灣仔道轉入後巷搵倒間叫韓國館,個門口同周圍環境都幾唔同,入到去坐底二人卡位,好寬敞下,個佈置都幾雅緻。  佢地有二人餐同四人餐,我地叫左烤肉食,有五花腩肉同牛肋骨肉,另外再叫左水冷麵同炸醬麵。叫完野食,侍應就拎左八店韓色小食比我地,最愛係食菠菜、翠玉瓜、芽菜同埋少少辣的蘿蔔絲,好開胃!再黎烤肉,我地先試燒牛肋骨,佢地本身已經醃左,燒到兩面都金黃色就食得,外面燒香左,入面仲好JUICY,皆因佢已經夠味道,我點左少少麻油食,好香口,我平時唔太中意食牛,都食多幾件,唔錯!之後再食五花腩肉,佢地預先將腩肉界花,咁就成條圍係爐側邊燒,差唔多熟就用剪刀剪開一件件,再點有鹽的麻油,幾香,不過唔JUICY好易會”鞋”口,所以今次我比較中意牛肉多D,肉地滑D!!   之後就上炸醬麵同水冷麵,水冷麵酸酸地好開胃,我中意D面煙煙刃刃的口感同埋酸酸地的凍湯,味道好夾呀!食完凍野,就食熱的炸醬麵,食過好多間炸醬麵都覺得個汁好重味精,食完好口渴,但今次依間又唔會,幾好,仲唔會太濃味!  最後埋單時,送兩碗玉桂紅棗茶比我地當糖水,飲落去辣辣地同埋好濃玉桂味,我唔中意個味道,但上網SEARCH下,原來韓國人中意飲黎幫

最後埋單時,送兩碗玉桂紅棗茶比我地當糖水,飲落去辣辣地同埋好濃玉桂味,我唔中意個味道,但上網SEARCH下,原來韓國人中意飲黎幫助消化的。依間店係正宗韓國人經營,所以味道都好正宗,都唔太多味精,GOOD呀,但價錢都偏貴,份量一般啦,兩個人食左4樣野都5百幾蚊了。
2015-01-11 3883 瀏覽
因為同事訂左位,所以唔駛等位,原來午餐時間係咁爆架!先黎八小碟,每樣都好好食,特別鐘意左上角果碟薯仔,好入味好淋,勁辣泡菜豬肉飯~同事W話幾好食,泡菜夠辣豬肉夠淋好惹味烤雜錦肉~同事M叫左呢個,用鐵板上,D肉烤得好香,我食左一舊雞肉,好好食呀,雞肉好入味同嫩滑~唔錯石鍋雜錦飯~係我嘅,黎到隻蛋已經熟晒,唔緊要啦撈埋一齊都係一樣姐加埋D醬真係超爆美味呀唔會太辣,料多又新鮮,一路食一路攪拌,D飯焦撈埋一齊食真係超好食牛肉飯~我食左一舊牛肉,同平時茶餐廳食到嘅牛肉飯差唔多味,無驚喜牛肋骨湯~同事A的,佢話幾好食,湯好濃好飲
因為同事訂左位,所以唔駛等位,原來午餐時間係咁爆架!
八小碟
辣泡菜豬肉飯
辣泡菜豬肉飯~同事W話幾好食,泡菜夠辣豬肉夠淋好惹味
烤雜錦肉(牛,豬,雞)
好好食呀,雞肉好入味同嫩滑~唔錯
石鍋雜錦飯

加埋D醬真係超爆美味呀

牛肉飯
牛肋骨湯
牛肋骨湯~同事A的,佢話幾好食,湯好濃好飲
2015-01-09
八小碟
石鍋雜錦飯
2014-12-16 3966 瀏覽
餐廳外颧已經充滿韓國特色,内部裝修加上亞豬媽的招待,更似身在韓國。一入座當然係先來韓式小碟冷菜。呢款咸魚仔越越有味!食韓燒,牛肋骨就最多人点,果然肉汁豐富,肉軟味濃。加上特製醬料一齊食,正!啤酒以外的另一選擇,就係青瓜燒酒,都幾清新!吾想食太多肉,大大隻的帶子亦十分不錯。

一入座當然係先來韓式小碟冷菜。

呢款咸魚仔越越有味!

食韓燒,牛肋骨就最多人点,果然肉汁豐富,肉軟味濃。

加上特製醬料一齊食,正!

啤酒以外的另一選擇,就係青瓜燒酒,都幾清新!

吾想食太多肉,大大隻的帶子亦十分不錯。
2014-12-07 3754 瀏覽
最近有很多不同的話題(是非 )都不能暢所欲言, 唯有小圈子一下, 三五知己吹吹水。本來想去只有韓燒的店舖, 點知問了好幾間都是有時限, 90分鐘...當然不夠我們盡訴...之後朋友記起這間韓國料理, 原來好幾年前還未轉名前是我帶過她們來的, 連我自己都差點忘記了, 因為這裡不是只吃韓燒, 還有其他料理, 所以沒有時限, 又好坐, 完全滿足我們的要求! 預先訂了檯, 店員安排了梳化卡位給我們, 挺舒適的!檯上都已經放好韓FEEL餐具, 店員亦很快就已經斟茶。餐牌都是圖文並茂, 而且有中英日韓, 好清楚! 而且每款都有no., 因這裡的店員有些是韓國人, "寵寵寵"之下講no.就一定不會出錯啦!等食的時候, 貫徹韓國料理作風少不了8小碟, 但見到別人有銀魚仔就問問店員, 就即刻再給我們, 如有些想再refill, 店員亦好落意安排~ 試了幾款的我都覺得不錯, 就是傳統的味道吧!先上泡菜煎餅 HK$100 , 好似pizza一開八份, 薄薄軟軟的, 食落口感似pancake, 有泡菜香而不辣, 不嘗辣的朋友都食到, 亦不會有泡菜的酸味, 邊邊有少少脆更添香口, 味道比想像中的好!少不了我喜
最近有很多不同的話題(是非
檯上都已經放好韓FEEL餐具, 店員亦很快就已經斟茶。
少不了我喜歡的炒年糕 - 辣海鮮炒年糕 HK$150, 跟韓國街頭不同的是這用了海鮮的高級版, 有原隻蝦, 魷魚, 蜆等等, 食落不似雪藏, 亦煮得剛好沒有過火! 年糕當然更加沒有問題, 很正宗的, 反而辣汁比想像中辣, 好食到連食幾舊後都要飲啖茶, 當然絕不是很刺激的那種, 如不嗜辣, 另有一款不辣的宮廷炒年糕以供選擇。
不嗜辣的朋友就因為吃不到辣海鮮炒年糕, 就叫了個拌雜菜粉絲 HK$100, 老實說好食是好食, 亦不會炒得很油, 只不過很多韓國料理都做到, 沒有過人之處, 用料都是雜菜切絲, 索價$100未免太高吧!
吃到中段開始多人, 甚至外面很多人等位, 才發現原來很多韓國人幫襯, 店員跟客人都是在"寵寵寵", 感覺上全場說韓語的比廣東話還要多, 不過連韓國人都來幫襯應該算正宗才會來吧! 隨著全店滿座, 店員們都忙碌著, 想叫人加茶都有少少困難, 才發現...原來有個鐘按完可以叫人來~哈!
烤什錦拼盤 (牛, 豬, 雞) HK$300, 份量都ok, 醃的口味近似香港式的醃肉, 爐都易控制, 網是比較疏那款, 所以不用落油因為落了都無用, 如果只是肉的話覺得只是不過不失...好在~
有得另加佐料 HK$60, 成事件韓式了幾倍! 有生菜, 香葉, 蒜頭等...最像樣的就是醬料, 跟在韓國食烤肉時點的一樣, 很有回憶, 好好味!
這樣食才夠風味吧! 所以如果會叫烤肉的話, 叫佐料很重要呢!
最後有送的甜品, 是凍的柚子蜜, 好清新, 很適合食完濃味佳餚, 清清口腔!
2014-11-14
2014-11-02 4490 瀏覽
灣仔道籃球場至天樂里之間,有好幾條燈火通明,一點臭味也沒有的後巷仔,而且是有街名的,名叫安樂里。這一條看似非常隱蔽的市區小巷,別以為什麼都沒有,你一入內,便會發現,這兒有美食。就在這後巷內,有一間食店是我十分喜歡的,這是一家韓式的燒烤店,不過習慣中午來食 lunch,所以並沒有韓燒的報導,中午時份,我們會來這兒食 set lunch。而這店的名字十分之簡單,就簡單地叫《韓國館》。地方,是很典型的韓國風格,一張大檯,兩個爐,一張細檯,一個爐,晚上來食韓燒,應該是一個很好及很舒適的地方。不過,我總是中午來,次次來,都與韓燒無緣,每一次來,都是食午市的套餐,而這一次來到,也不例外。食韓國菜,總會醒好幾碟前菜,我們兩個人,就有八個前菜,上一次四個人來,都是有八個前菜,感覺上十分之豐富。前菜,都是一些簡單的開胃小吃,酸蘿蔔、蓮藕片,菠菜、同韓人最愛的泡菜。這兒的泡菜,不算太辣,入口又有少少蒜香,點點的香辣味,夠開胃的,菠菜同蓮藕片,加了芝麻,入口很香,而酸蘿蔔就同日本的差不多。前菜另有,蒜香肉粒,煎薄餅,大豆芽同海苔絲,肉粒煙韌,可以說是粒粒有味,份量不多,可輕輕地增強口腔的味道觸角,煎薄餅同我

前菜另有,蒜香肉粒,煎薄餅,大豆芽同海苔絲,肉粒煙韌,可以說是粒粒有味,份量不多,可輕輕地增強口腔的味道觸角,煎薄餅同我們中國的蔥油餅一樣,大豆芽同海苔絲,同是味道淡的輕食好菜,單是這八小碟,已經可以令大家滿足。
主食方面,我最愛的是炆牛肋骨,濃不能代表她,濃濃也不能代表她,要真正地代表她,我不知要寫幾多個濃字才能夠滿足自己。再者是香,香到爆登的牛肉味,腍過柱候牛腩的牛肋肉,喜愛濃味的我,怎能與此物抗行。
有濃濃濃濃濃味的牛肋骨,當然也有濃濃濃濃濃味的湯汁,一口汁,半口飯,用這方法去食,會令人覺得窩心滿足的。
這《韓國館》,絕對是一家不錯的一個韓食午餐好店。而且環境,味道同飲食的感覺都很傳統,亦帶點正宗。中午人不是太多,是一間可以一來再來再多來的美味食店。

2014-10-17 4098 瀏覽
美籍好友C兄被派往廣州工作已有一年,雖然多次來港,卻因工事繁忙,未有機會碰面。八月上旬,碰巧佢姐姐越洋公幹,兩姊弟相約於香港相聚,大家就襯姐姐飛機到達之前,一同午膳聚舊。C兄喺廣州食住家飯多,因為鐘點「阿姨」大多煮中菜,所以就想轉吓口味,同XO仔食韓國燒烤。為方便起見,地點揀選喺佢姐姐入住o既酒店附近,一家一個「喊臉」都冇o既「韓國館」。「韓國館」雖然隱蔽,不過跟住Openrice上o既地圖行,一啲都唔難搵。餐廳正門係一個凸出黎o既三個形,望落去好似間細小o既獨立屋咁。行到入去先知原來地方都幾大,座位大多為四人卡位及散座,全為膠皮櫈,兩個人坐就特別覺得闊落,小肥只係略嫌燈光暗咗少少,地方打掃得唔夠潔亮。可能我地入座時已經成兩點,全館只剩我地二人,服務生亦較為懶散,吓吓要等人行過先有人幫忙落單、換碟等,唔問就連茶水都冇杯飲,莫講話添呀!好在落單嗰位哥仔總算有耐性地解釋每客套餐所包之食物,成功挽回少少服務分。C兄同小肥食量都有返咁上吓,所以就叫咗三款午市特選套餐黎分,每客包有白飯、熱湯、小碟及主菜。白飯熱辣軟熟,熱湯就幾辣吓,以蔬菜為主o既小碟則野味爽脆,比主菜更為美味。午市特選套餐之L2

C兄同小肥食量都有返咁上吓,所以就叫咗三款午市特選套餐黎分
套餐之泡菜、醃菜小碟
泡菜
醃菜
午市特選套餐之L24泡菜煎餅($75):泡菜煎餅唔算係好辣,不過最大問題係好似好濕咁,唔夠香口。
午市特選套餐之L24泡菜煎餅($75)
午市特選套餐之L34烤LA牛肋骨($80):牛肋骨味道香濃甜美,可惜肉質較韌
,未能成為推介之選。
午市特選套餐之L34烤LA牛肋骨($80)
午市特選套餐之L35烤雜錦肉(牛、豬、雞;$80):依味烤雜錦肉可以話係劣呀,因為三種烤肉都一樣咁乾、咁嚡、咁老
午市特選套餐之L35烤雜錦肉(牛、豬、雞;$80)
「韓國館」雖然地方夠大,不過其服務參差,主打韓式烤肉菜式亦不甚美味,午市套餐每人平均消費都要成舊水,如果有得揀,個人會選擇於其他地方用膳囉!
2014-08-10
套餐之泡菜、醃菜小碟
泡菜
醃菜
2014-10-02 3452 瀏覽
早兩日在openrice見過韓國館的相,感覺得韓feel就決定假期嚟試試^.^真的估不到,以前機鋪隔離黑黑暗暗嘅小巷,現在已經十分乾淨。感覺是否好像去了首爾的橫街呢?原來鋪裡都不細,清清靜靜,很適合同朋友食飯吹水👍 前菜全以蔬菜為主,但味道不錯^.^因我們午巿時間去,他的選擇都不少,價錢平均80元左右,份量適合女仕👍所以我們3個人,選擇了4個午餐。b仔爸爸選擇了忟牛排同燒牛肉飯。忟牛排👍肉很淋,半肥半廋,蘿蔔吸收了所有肉汁味道,整體味道不是太濃^.^燒牛肉飯,b仔爸爸就話不太好味,好像中式炒牛肉片,沒特別,有點失望😦反而b仔叫嘅燒雞肉飯,就味道不錯,雖然似炒雞肉片,但味道一定比牛肉好。我就選擇了辣醬冷麵,麵質都ok,個辣醬很野味👍每個飯餐都有一碗湯,今日餐湯是海帶湯,沬道清淡,但有濃濃嘅海帶味,不錯😄這裡嘅人很有善,感覺不錯,會再來呀^.^

前菜全以蔬菜為主,但味道不錯^.^

我就選擇了辣醬冷麵,麵質都ok,個辣醬很野味👍

2014-10-01