2010-08-09 123 瀏覽
叫左個燒肉雞河粉,10蚊炸紅腸.10蚊炸魚蛋.同一盒炸兩D河粉好多.但湯太小..搞到好稠.燒肉皮好脆.D雞比D骨我 = =D紅腸凍既= =不過好好食魚蛋仲暖暖地.好大粒但佢地用一個油紙袋擺埋一齊.吾太鐘意D炸兩....冇野好講....淋到爆.吾脆既..但D腸粉夠滑
叫左個燒肉雞河粉,10蚊炸紅腸.10蚊炸魚蛋.同一盒炸兩
D紅腸凍既= =不過好好食魚蛋仲暖暖地.好大粒
但佢地用一個油紙袋擺埋一齊.吾太鐘意
2010-08-07
30 分鐘 (外賣送餐)
2010-02-20 71 瀏覽
以價錢與食物質素, 十多元可以飽肚, 尚算可以, 但服務真的很差本人在長發上班, 週不時都會在美食城醫肚, 但很多時需要等上十多分鐘才拎到食物原因不是服務員 / 師傅做野慢, 而是他們根本沒理會輪侯的人士誰先誰後沒篇號的食物我就不評了, 但係像腸粉白粥那些有篇號的食物只要對岩食物名跟篇號根本沒可能會出錯, 就算食物不是客人order的也錯不在你但服務員 / 師傅跟本沒理會篇號的存在, 只要阿貓阿狗把食物名一樣的收據遞上去他們就把應該是別人的食物送到他人手上說真, 十多元我不是很在意, 但感覺真係很像"收左錢就理得你死"一樣手上拎住張收據, 企係你面前十多分鐘睇你整野食, 除非我係透明, 否則沒可能看不到別人無禮貌插隊不表示我也不要面的在櫃台前大吵大鬧, 我只希望類似的事件不要在發生多謝

沒篇號的食物我就不評了, 但係像腸粉白粥那些有篇號的食物

他們就把應該是別人的食物送到他人手上

多謝
2009-11-04 55 瀏覽
呢到都開左好耐下啦24小時營業確實打擊到困擾多年小販阻街既問既本人食過既野唔算多炒雞軟骨($10)-太咸-唔掂XO醬炒腸粉($10-5條)-加左xo醬難食極都有限小丸子-好似食粉咁,十分難食平時口痕痕要求唔算高既落黎頂下肚都唔錯既
呢到都開左好耐下啦
24小時營業確實打擊到困擾多年小販阻街既問既

本人食過既野唔算多
炒雞軟骨($10)-太咸-唔掂
XO醬炒腸粉($10-5條)-加左xo醬難食極都有限

小丸子-好似食粉咁,十分難食

平時口痕痕要求唔算高既落黎頂下肚都唔錯既
2009-10-26 53 瀏覽
真係估唔到,青衣都會有美食廣場。就係長發商場既美食城,有粉麵、小食同甜品。尋晚約左個朋友黎食甜品,唔知好唔好食呢?芒果西米涼粉我第一啖食既係西米,感覺上都算煙韌既,好有咬口。而芒果就酸左小小啦,可能唔係當造既時期啦。而涼粉就普通啦,好彩我叫左多花奶,唔係就唔好食啦。咁樣都唔係好值16蚊,不過吹下水都無問題既。
小食同甜品。尋晚約左個朋友黎食甜品,唔知好唔好食呢?

芒果西米涼粉
我第一啖食既係西米,感覺上都算煙韌既,好有咬
好彩我叫左多花奶,唔係就唔好食啦。

咁樣都唔係好值16蚊,不過吹下水都無問題既。
2009-10-25
2009-10-23 39 瀏覽
長時間吃灣仔的早餐,其實早已吃不知其味,有日行經青衣美食城~~見到有$3一個的蒸高飽,早上上班前特意買一個來吃~~是日買的是蒸菜肉飽,雖說是$3一個,但是大大個的,拿上手還有點先燙~~很想即時拿來吃~~(最後沒有這個勇氣在街上咬飽子)拿到灣仔,蒸高飽仍有餘溫~~立刻呷一口,留出一點點的肉汁~~菜肉分佈平均,肥肉不算太多~~總括來說,$3一個飽子很完美,相信未來的早餐要被蒸高飽填滿了
長時間吃灣仔的早餐,
其實早已吃不知其味,
有日行經青衣美食城~~
見到有$3一個的蒸高飽,
早上上班前特意買一個來吃~~

是日買的是蒸菜肉飽,
雖說是$3一個,但是大大個的,
拿到灣仔,蒸高飽仍有餘溫~~
立刻呷一口,留出一點點的肉汁~~
菜肉分佈平均,肥肉不算太多~~
總括來說,$3一個飽子很完美,
相信未來的早餐要被蒸高飽填滿了
$3 (早餐)
2009-10-12 42 瀏覽
今日weekend想搵D野食醫左個肚先出街,同我細佬落左街買小吃~~~~一直鍾情於青衣美食城的腸粉類小吃~~今次試食炸兩,我同細佬Share一個炸兩係新鮮炸的,配埋都係新鮮整的滑腸粉~~~拎到番屋企成盒野都仲係熱的,仲要外軟內脆,很好吃~!!!如果唔係正餐的話,兩個人share一盒已經好夠了,因為呢度的炸兩都係好大盒架~!!!
今日weekend想搵D野食醫左個肚先出街,
同我細佬落左街買小吃~~~~
一直鍾情於青衣美食城的腸粉類小吃~~
今次試食炸兩,
我同細佬Share一個

炸兩係新鮮炸的,
配埋都係新鮮整的滑腸粉~~~
拎到番屋企成盒野都仲係熱的,
仲要外軟內脆,很好吃~!!!

如果唔係正餐的話,
兩個人share一盒已經好夠了,
因為呢度的炸兩都係好大盒架~!!!
$6 (早餐)
2009-08-31 54 瀏覽
小時候青衣長發村有很多小販,而且是日以繼夜地擺賣,最盛景時有幾十檔一車車的伸延至長安村,小至腸粉燒賣,大至即叫即炒飯都有,可說是青衣居民的指定宵夜,更有很多非青衣居民人慕名來吃~~~年多前小販已被掃蕩得八八九九,繼而之是新開張的青衣美食城,有一向光顧的朋友一定會覺得美食城的員工"熟口熟面"的確,他們就是當年的小販美食城的食品款式當然不及那時風光,但是食物品質仍舊,是日買了一盒布拉腸粉,十元一盒,價錢起跌不大尚可接受,見員工收到order紙便即時弄出美味的布拉腸粉,帶回家中,仍然是熱騰騰的~~~味道沒啥分別,嫩滑是最貼切不過,醬油是分開裝的,可以自己按喜好增減,想當年的腸粉是只用膠袋裝著醬油,一不小心便會弄穿,現在有了裝醬油的小器皿,可見更貼心了但回想起昔日光景,對比起現在"有系統"的運作,欠的還是當年的人情味~~~
小時候青衣長發村有很多小販,
而且是日以繼夜地擺賣,
最盛景時有幾十檔一車車的伸延至長安村,
小至腸粉燒賣,大至即叫即炒飯都有,
可說是青衣居民的指定宵夜,
更有很多非青衣居民人慕名來吃~~~

年多前小販已被掃蕩得八八九九,
繼而之是新開張的青衣美食城,
有一向光顧的朋友一定會覺得美食城的員工"熟口熟面"
的確,他們就是當年的小販

美食城的食品款式當然不及那時風光,
但是食物品質仍舊,
是日買了一盒布拉腸粉,
十元一盒,價錢起跌不大尚可接受,
見員工收到order紙便即時弄出美味的布拉腸粉,
帶回家中,仍然是熱騰騰的~~~

味道沒啥分別,嫩滑是最貼切不過,
醬油是分開裝的,可以自己按喜好增減,
想當年的腸粉是只用膠袋裝著醬油,
一不小心便會弄穿,
現在有了裝醬油的小器皿,
可見更貼心了
但回想起昔日光景,
對比起現在"有系統"的運作,
欠的還是當年的人情味~~~
2009-06-19 75 瀏覽
19蚊的確 OK , 仲要係 出前一丁, 一定無死錯人不過............. 雞扒太鹹............拎到返公司我都要加兩次清水先可以入口..因為的士返葵芳, 所以叫佢整太陽蛋 (佢無反應)& 麵唔使咁淋 (無反應 X2)最後佢都係整到太陽蛋及好淋既麵.....好彩佢D辣油不嬲都出色..令我可以加水既麵..有D刺激味.....
19蚊的確 OK , 仲要係 出前一丁, 一定無死錯人
拎到返公司我都要加兩次清水先可以入口..
因為的士返葵芳, 所以叫佢整太陽蛋 (佢無反應)
& 麵唔使咁淋 (無反應 X2)
最後佢都係整到太陽蛋及好淋既麵.....
好彩佢D辣油不嬲都出色..
令我可以加水既麵..有D刺激味.....
2009-06-19
$19 (早餐)
青衣美食城---熱狗+滷水雞髀日期:2009-06-01 在"青衣美食城"買了"熱狗"($8)和"滷水雞髀"($8)。1.熱狗---(在家用焗爐翻熱。)熱狗包夾著珍寶腸和少量生菜絲,配上蛋黃醬(Mayonnaise)。熱狗包經過烤烘,外脆內鬆軟。珍寶腸鹹香惹味。2.滷水雞髀---外觀色澤很好,雞肉嫩滑軟腍兼入味,滷味濃郁,鹹味適中,味道略甜。
青衣美食城---熱狗+滷水雞髀
日期:2009-06-01

1.熱狗---(在家用焗爐翻熱[以200C焗3分鐘]。)熱狗包夾著珍寶腸和少量生菜絲,配上蛋黃醬(Mayonnaise)。熱狗包經過烤烘,外脆內鬆軟。珍寶腸鹹香惹味。

2009-06-01
滷水雞髀
今晚在"青衣美食城"買了一隻"鹹肉糭"($6)。以前我喜歡蘸砂糖吃,去年開始我喜歡蘸"泰式甜辣醬"吃,這配搭簡直一流!鹹肉糭 (配泰式甜辣醬)---糯米口感黏糯帶些微煙韌,味道甘香。腩肉夠鹹香,美中不足是鹹蛋黃只得很少。蘸點"泰式甜辣醬",甜中帶辣,非常惹味。

2009-05-09
"章魚小丸子($10~6粒)"、"雞肉串燒($10~2串)"、一籠4隻"小籠包"($12)和一個"生煎牛肉包"($3.5)。1.章魚小丸子---每粒小丸子內有椰菜和章魚鬚,表面淋上照燒汁和沙律醬,再灑上紫菜絲。小丸子外微脆內軟,章魚鬚硬得完全咬不開。照燒汁香甜,不過略為過鹹。2.雞肉串燒---雞肉厚身肉質嫩腍,但欠缺燒烤香。雞肉醃得夠入味,酒香尤其突出。醬汁味道剛好,不會過鹹。3.小籠包---外皮夠薄,肉餡夠多!豬肉夠多汁,調味不錯,鹹味適中又夠酒香,不過略為多油。整體質素很好。4.生煎牛肉包---這不是依正宗生煎包製法所製成的產物。正宗生煎包,顧名思義,是由生煎至熟,但這個所謂"生煎牛肉包"是蒸熟了才煎,所以嚴格來說應該叫它"熟煎包"。整個包很大個,包的厚薄適中,尚算軟熟,不過底部不夠脆。牛肉餡份量算足,肉質腍滑又有肉汁,調味不錯,有麻油香。整體上仍算不俗。

2009-04-08
$35.5
2009-04-14 12 瀏覽
d小籠飽肉好梅D皮厚12蚊有4粒食左兩粒都唔想再食俾多次機會再食又係咁上次咁又杯先榨橙汁佢一早榨文左落雪櫃(問題唔知幾時榨)D橙肉多到咩咁兩個字垃圾
d小籠飽肉好梅
D皮厚
12蚊有4粒
食左兩粒都唔想再食
俾多次機會再食
又係咁
上次咁又杯先榨橙汁
佢一早榨文左落雪櫃(問題唔知幾時榨)
D橙肉多到咩咁
兩個字
垃圾

2009-04-14
2009-04-04 61 瀏覽
巴士總站則,人來人往,從前是街知巷聞的小販推車聚腳點,宵夜糖水客不少,夜夜笙歌,算得上是青衣一大奇景。街坊投訴,「捉鬼敢死隊」打擊後,小販由推車專營「據牌」黨,生意大不如前;領匯接手後,廿四小時美食城,食物選擇其實唔少,間唔時亦會買件蛋治返公搭車食。收工後雪櫃連蛋都沽清時,只好死死地氣來買碗麵,比較起味精粥、車仔麵,似乎牛腸麵是這裡最穩陣之選牛腸麵吩咐肥一點,多青、多色,牛腸脂肪雖飽滿但欠豐腴,始終非新鮮貨色,效果自然差了一點,可幸分量方面,後生店員是唔會手軟的,無論叫麵或米都會很重鹼水味,街坊Food Court質素就是如此,廿蚊的雙拼麵,食水很深,卻是人龍依然,是無選擇的必然結果,領匯的生意手法真高明。

滷水膽是死鹹,花椒、八角、桂皮香欠奉。
營業至凌晨。
愈夜愈精彩的巴士站交匯處。
腸很肥,是這裡最好選擇了。
2009-03-05
滷水膽是死鹹,花椒、八角、桂皮香欠奉。
營業至凌晨。
愈夜愈精彩的巴士站交匯處。
腸很肥,是這裡最好選擇了。
2009-01-07 16 瀏覽
知道長發開左美食城 ~~所以叫媽咪去買兩樣野比我試下..見到下面個post介紹話小籠包同糯米飯幾正,所以揀左呢兩個 ~~小籠包: $12有4個 ~~真係幾唔錯呀 !而且唔算細件..皮薄,而且肉多~~仲有肉汁添~~幾抵食 糯米飯,唔記得幾錢碗...好似都要成廿蚊 ~~都幾大碗下 ...但比我想像中失望,因為我同屋企人都覺得唔夠味~~淡左d
知道長發開左美食城 ~~
所以叫媽咪去買兩樣野比我試下..

皮薄,而且肉多~~仲有肉汁添~~幾抵食

糯米飯,唔記得幾錢碗...好似都要成廿蚊 ~~
淡左d
麻麻地..唔夠香
$12有4件唔錯
$12有4件唔錯
2009-01-05 11 瀏覽
今日下午...想食0野..媽咪就0係美食城買了一些鍋貼回來..因為上次食過大大隻..熱辣辣..仲有好多肉汁可惜....今次...失望非常...一打開紙袋...點解唔熱0既...凍冰冰...咬下...冇肉汁...皮太厚..daddy食完話似食包多d呀價錢唔係平...鍋貼$3元隻....比出面$2.5一隻的差呀!仲有d0野仲係好似有d亂...有d食物表示唔清晰..唔知有咩食呀仲係...p.s addy話前日食0個度d粥冇咩味呀 但由於我住得近會再試0既....總括:開0左冇耐..水準已開始不討好..快d加油改善下la!~希望下次可以比返ok or good 呀....
今日下午...想食0野..
媽咪就0係美食城買了一些鍋貼回來..
因為上次食過大大隻..熱辣辣..仲有好多肉汁

可惜....今次...失望非常...
一打開紙袋...點解唔熱0既...凍冰冰...

p.s
addy話前日食0個度d粥冇咩味呀

但由於我住得近會再試0既....

• 沒有!~