2021-07-31 74 瀏覽
今日慶祝朋友生日一行四個人梗係去試吓新野,方便大家就梗係去旺角,之前上網睇過依間餐廳嘅嘢食都特別,食馬來西亞嘅菜式!我地成班人都咁食得,梗係咩都嗌啲嚟試吓🤣🤣🤣⭕️霹靂仁當牛腩煲(HKD $ 108)有咖喱牛腩嘅感覺,牛腩超淋勁入味,最後我哋連果汁都唔放過叫咗個大光麵🤣🤣⭕️招牌雜錦老巴剎肉骨茶(HKD$138)真係咩都有係入面,又有豬手+腩肉排骨,個湯有濃濃嘅藥材味,岩曬補一補😋⭕️參巴辣醬炸雞半隻(HKD$118)肉質唔會勁鞋,加埋個醬真係一流👍⭕️小食拼盤(HKD$78)不得不讚個串燒,真係好出色🥳⭕️咖央西多士(HKD $ 38)唔使講,我哋仲encore多左一份,同出邊食開嘅完全係唔同,佢係流心嫁😌

⭕️霹靂仁當牛腩煲(HKD $ 108)
⭕️招牌雜錦老巴剎肉骨茶(HKD$138)
⭕️參巴辣醬炸雞半隻(HKD$118)
肉質唔會勁鞋,加埋個醬真係一流👍
⭕️小食拼盤(HKD$78)
不得不讚個串燒,真係好出色🥳
⭕️咖央西多士(HKD $ 38)
2021-07-31 483 瀏覽
參巴辣醬炸雞腿🍗($78)宜保雞同參巴醬雞髀之間我選擇左呢個, 因為佢個醬真係好吸引🤤 開頭我以為只係一隻炸雞髀咁樣🍗 點知原來係用雞髀肉整左兩串醬汁雞肉串燒, 超好食😋 伴隨着有炸到個皮勁脆同埋超嫩滑既雞肉, 再點埋個充滿蝦乾香同埋香辣既參巴辣醬真係正到暈🤩雜錦肉骨茶🍲($138)黎得食馬拉菜又點可以唔叫肉骨茶呀😎 呢度既肉骨茶有幾款, 分別係配左唔同既肉類, 而我地呢個就包羅萬有, 啱曬我呢啲咩都想試少少既人👍🏽 唔好睇佢細細煲, 但係食落都幾飽嫁🤰🏾配料有冬菇, 生菜, 豬肚, 豬手同埋排骨, 肉既份量都幾多嫁😙 另外仲俾左啲炸到超脆既炸兩😏 食完配料仲可以用個甜甜地幾滑口既肉骨茶黎打邊爐添🔥 最近餐廳做緊優惠, 係openrice 卜位可以有一款免費既火鍋配料, 我地揀左安格司肥牛🐄 用肉骨茶黎淥肥牛都幾特別🤪 肥牛半肥瘦, 都幾厚身, 不過就韌左少少🤏🏾 肉類既醬料有甜醬配蒜頭同辣椒, 三樣野溝埋一齊攞黎點肉幾正🌶️咖央西多士🍞($38)超邪惡既西多士, 呢度用既係白色咖央, 味道唔算特別, 只係有少少既椰香味, 同普通既西多士差唔多🙈 另外仲有超邪惡煉奶俾你點, 當普通咁多士
參巴辣醬炸雞腿🍗($78)

雜錦肉骨茶🍲($138)

咖央西多士🍞($38)
超邪惡既西多士, 呢度用既係白色咖央, 味道唔算特別, 只係有少少既椰香味, 同普通既西多士差唔多🙈 另外仲有超邪惡煉奶俾你點, 當普通咁多士咁食其實都唔錯, 仲冇咁膩👍🏽

呢間馬拉菜餐廳食物選擇雖然唔多, 不過食物質素絕對有保証, 算係我心目中數一數二既馬拉餐廳🇲🇾 因為餐廳座位唔多, 所以去之前記得卜位, 同我地同𨋢去人因為冇卜位, 所以都冇得食🙈 鐘意食馬拉菜既朋友絕對可以一試👍🏽
2021-07-30
  • 雜錦肉骨茶
  • 參巴辣醬炸雞腿
Ladder dundas真係超級多嘢食😍最近呢間馬來西亞過江龍餐廳就進駐呢幢大廈!餐廳嘅環境唔大 所以餐枱數目唔多建議大家book位喔~貪心嘅我哋叫左兩個最受歡迎嘅招牌煲🤣佢哋嘅霹靂仁當牛腩煲咖喱味超濃郁而且識落唔會話過分辣!牛腩嘅份量其實都幾多 而且炆得好軟腍入味✨裏面仲有薯仔同小響鈴卷~飽足感超強 而且都好食😋我哋叫嘅兩個鍋底都係可以食完之後叫店員幫你加湯~之後就可以食火鍋☺️☺️強烈建議公仔麵加落呢個咖喱牛腩煲吸收晒啲牛肉同咖喱嘅精華真係好好味😍另外我哋試咗呢個雜錦肉骨茶!味道方面都幾有驚喜 其實喺香港都冇特別食過覺得好食嘅肉骨茶~但呢度嘅肉骨茶真心係幾好食入面除咗有軟腍入味嘅肉之外..仲有冬菇 豆卜 杞子 生菜等等嘅材料❕十分足料之餘 飲落去好香好濃郁嘅藥膳味道整體感覺都唔會話太鹹👍🏻另外值得一讚嘅係店員嘅服務態度都好好~愉快的用餐體驗!
Ladder dundas真係超級多嘢食😍
最近呢間馬來西亞過江龍餐廳就進駐呢幢大廈!
餐廳嘅環境唔大 所以餐枱數目唔多
建議大家book位喔~

貪心嘅我哋叫左兩個最受歡迎嘅招牌煲🤣
佢哋嘅霹靂仁當牛腩煲咖喱味超濃郁
而且識落唔會話過分辣!
牛腩嘅份量其實都幾多 而且炆得好軟腍入味✨
裏面仲有薯仔同小響鈴卷~
飽足感超強 而且都好食😋
霹靂仁當牛腩煲

我哋叫嘅兩個鍋底都係可以食完之後
叫店員幫你加湯~
之後就可以食火鍋☺️☺️
強烈建議公仔麵加落呢個咖喱牛腩煲
吸收晒啲牛肉同咖喱嘅精華真係好好味😍
大光面

另外我哋試咗呢個雜錦肉骨茶!
但呢度嘅肉骨茶真心係幾好食
入面除咗有軟腍入味嘅肉之外..
仲有冬菇 豆卜 杞子 生菜等等嘅材料❕
十分足料之餘 飲落去好香好濃郁嘅藥膳味道
整體感覺都唔會話太鹹👍🏻
雜錦肉骨茶

另外值得一讚嘅係店員嘅服務態度都好好~
愉快的用餐體驗!
話梅桔仔冰
安格斯肥牛
花生江魚仔
桂圓冬瓜茶
2021-07-17 75 瀏覽
今天來旺角區享用馬來菜,地點方便,位於油麻地和旺角的中間點進入餐廳後,裝潢結合懷舊和木格風為主調,打卡位極多,雖然地方不大,但坐位非常舒適我們當天享用午餐,餐牌上也多選擇,價錢亦合宜。最後我們選咖喱雞飯和伽佒多士,還有話梅桔仔冰,暑天極為好飲,消暑至味道一流,咖哩汁少少spicy only ,可接受! 雞也新鮮 ,汁並不太肥膩,充滿椰香餐具充滿懷舊氣息 ,打卡一流食飯怎少得vegetables, 我們再加叫了杞子雞湯時蔬,非常好味,fresh !最後點少得甜品,馬來獨有的伽佒西多士,必食💯😋😁全部食物皆好味,餐廳衞生很好,洗手間超乾淨! 冷氣亦足夠涼!最後結賬只是2人合共185元 ,抵!💖💖💖 非常開心超值的午餐!最後nice 待應也送了2張現金卷給我們,大感warm 🥰🥰😻日後必再來。極推大家去一去!
今天來旺角區享用馬來菜
,地點方便,位於油麻地和旺角的中間點

我們當天享用午餐,餐牌上也多選擇,價錢亦合宜。

餐具充滿懷舊氣息 ,打卡一流

最後點少得甜品,馬來獨有的伽佒西多士,必食💯😋😁

非常開心超值的午餐!
日後必再來。極推大家去一去!

2021-07-15 66 瀏覽
霹靂南洋各位想念旅行時,有沒有想念過檳城呢?今日來到油麻地,逼真的單友壁畫(只欠一個真的單車如檳城),都讓我回憶起以往在檳城的快樂,又平又抵食的美食,如福建麵,炒粿角,白咖哩麵,白咖啡🤤🤤🤤🔹背景篇🔹霹靂南洋其實是位於被譽為「馬來西亞最美麗島嶼」邦咯島的餐廳「南洋1957」的首家海外店。有招牌菜如怡保芽菜雞,老巴剎肉骨茶、咖央多士等地道馬拉菜。🔹環境🔹在Ladder Dundas這幢建築物,大家應不陌生,就是<走過十萬八千里找到你>位處的大廈。面積大,包起整層,坐20-30人也可以。打卡位多,卡位佔整層的一半。打卡來說,是不錯。🔹食物篇🔹🟠霹靂仁當牛腩煲(HKD $108)安格斯肥牛 (二度製作HKD $68)鮮魷魚 (HKD $38) 🟠🟠怡保芽菜雞(例 HKD$68)🟠🟠咖央西多士(HKD $38)🟠🔹這裡首先不得不讚,選擇非常多,每度食都好像非常美味,最後就點了以上的食物。簡單說好吃的,又大份。怡保芽菜雞有例,半,全,點了例,但仍有一定份量。其中咖央西多士和牛腩煲最好吃。不過雖好吃,但和大馬相比,味道比較清淡,不像大馬般味道濃列,其實水準不差,仍值得一試。至於撈參
霹靂南洋

各位想念旅行時,有沒有想念過檳城呢?

🔹背景篇🔹

🔹環境🔹

🔹食物篇🔹

🟠霹靂仁當牛腩煲(HKD $108)
安格斯肥牛 (二度製作HKD $68)
鮮魷魚 (HKD $38) 🟠
🟠怡保芽菜雞(例 HKD$68)🟠
🟠咖央西多士(HKD $38)🟠

怡保芽菜雞有例,半,全,點了例,但仍有一定份量。

至於撈參參,是馬來西亞的名菜,就是米粉撈油麵, 盡吸湯汁的米粉,加上爽口嘅油麵, 除了層次感十足,粗幼軟韌不同口感都盡有。
也可以有湯滲滲,不過本人喜歡撈更多。

飲品時桂圓冬瓜茶和話梅格仔冰,相比大馬,和食物一樣,味道沒這麼濃這麼甜,不過香港的氣候加上港人口味下,覺得還合適也好喝,最近的炎熱下來一杯都頗消暑。

食評本是希望把欣賞的食店,盡量用吸引的手法,好好推介給別人,儘管荒謬傷感事不斷,我也會好好努力堅持的。🔹

怡保芽菜雞
霹靂仁當牛腩煲(例)
鮮魷魚
撈參參
桂圓冬瓜茶和話梅格仔冰
2021-05-10
5 分鐘 (堂食)
咖央西多士
霹靂仁當牛腩煲(例)
2021-07-04 723 瀏覽
人與人之間的交往有深有淺,有點頭之交,亦有彼此相知。又到幾條冷當中的一員生日,這間南洋餐廳是友人的食後推介,也是壽星女喜歡的菜系;那就不作他想了。食肆並不太大,如繁忙時段到來,宜先訂位為佳。既是生日飯、又是酒局,這晚有梅酒、氣酒、2支白酒、紅酒及威士忌;食肆仍未領有酒牌,暫時未有開瓶費,大家自然飲得不亦樂乎。聽説這裏的小吃很是不錯,那就每樣來一碟,合意的又可再encore。肉骨茶浸雞腳、咖哩雞翼尖、參巴辣醬炸豆腐、咖哩豬皮、花生江魚仔、薑汁凍蕃茄及蒜油肥仔芽菜;樣樣都有一定水準,尤其喜歡微辣惹味的炸豆腐、煙韌彈滑的豬皮、香脆的花生江魚仔及爽口的芽菜。友人已預先訂了一些Off Menu的菜式, 再加上這裡的特色菜,其實數量也不少;當中有幾款我特別有印象,就和大家分享一下吧。怡保芽菜雞~雞肉嫩滑可口,份量不少,配三色醬同吃,各有滋味,但其實肥嘟嘟的怡保芽菜才是主角,白淨粗壯又爽甜;吃過一次便愛上,每見食店有供應,總不會錯過!老巴剎肉骨茶~湯底味道厚實,帶藥材香但不過濃;溫潤順喉,金沙骨肉質煙韌有咬口,豆卜及油條吸收了湯汁後,更加滋味。太平砂煲蟹粥~粥底綿密,充斥著蟹的鮮甜味,讓人忍不住一口
人與人之間的交往有深有淺,有點頭之交,亦有彼此相知。

食肆並不太大,如繁忙時段到來,宜先訂位為佳。

怡保芽菜雞~

老巴剎肉骨茶~

太平砂煲蟹粥~
粥底綿密,充斥著蟹的鮮甜味,讓人忍不住一口接一口的吃下去;可惜不設每位單點,大顆分吃,實在有點唔夠喉。

參巴焗黃立倉(需預訂)~
一向不大吃得辣的我,每次在酒局中也比較反常,許是酒精令敏感度降低吧;這個帶辣的菜式卻是吃得非常開心!魚肉鮮嫩滑溜,加上辣得惹味的參巴醬,認真正斗!喜辣的朋友真不要錯過。

好友原來早於一個月前在Happy Roller 預訂了「焙茶卷蛋」為壽星女慶生,蛋卷質感綿密鬆軟,內裡的焙茶忌廉香滑可口、滲出濃郁的焙茶香,甜度亦適中,飽餐一頓再吃它也沒有難度,難怪成為IG熱店了。

小店的出品一點也不馬虎,有誠意、有水準;價錢亦相宜,值得一試。

霹靂南洋
  • 怡保芽菜雞飯
  • 太平砂煲蟹粥
  • 參巴焗黃立倉
2021-06-28 195 瀏覽
一間過江龍 - 馬來西亞餐廳!見到網上都有唔同嘅介紹,所以特登搵咗朋友一齊過嚟試吓佢哋嘅午餐set。佢哋嘅裝修都別具特色,座位同空間都唔算大,若果晚飯嘅時段可能訂咗位會安全啲!呢到都有唔同嘅馬來西亞美食選擇,原來今次分別叫咗三個唔同嘅lunch set。怡保芽菜雞飯(配油飯及雞湯)- $68 雞都算幾滑,而且個份量都好足夠!嗰油飯都幾香口。砂煲咖喱雞髀摻摻 - $78個炸雞髀都好大隻,而且炸得好香脆,另外配有兩款麵 - 米粉同油麵,啲薯仔都炆得幾入味老巴剎肉骨茶 - $68 肉骨茶都好好飲,味道唔會太咸幾啱我口味另外仲可以加$8配佢哋嘅南洋白咖啡或者話梅桔仔冰,個人覺得個咖啡一般般,因為佢哋冇得選擇甜度,而且係一早已經調配好🤨

怡保芽菜雞飯

怡保芽菜雞飯(配油飯及雞湯)- $68
雞都算幾滑,而且個份量都好足夠!嗰油飯都幾香口。
砂煲咖喱雞腿摻摻

砂煲咖喱雞髀摻摻 - $78
啲薯仔都炆得幾入味

老巴剎肉骨茶 - $68
肉骨茶都好好飲,味道唔會太咸
幾啱我口味
怡保芽菜雞飯
砂煲咖喱雞腿摻摻
老巴剎肉骨茶
👨🏻‍🦲#父親節午餐 #霹靂南洋🔅 #推介就我在太子上完堂,選擇返喺旺角食嘢父親節正日,原來冇乜人食馬拉食物我11:45早咗上去,舖頭都未開我自己一個人坐埋一邊開會😆😆😆小朋友同老公未嚟~唔好「齋坐」咁老土😅😅叫番杯 #話梅桔仔冰🍹飲下D味唔假先;酸酸甜甜,又有淡淡嘅話梅味叫多咗個咖央多士走牛油,放涼等小朋友嚟冇咁熱氣~咖央不是太甜,香濃嘅椰子味,西多士炸得啱啱好又唔乾,一咬下去😁 蛋香丶咖央香 撲出來轉頭一人一件已經冇晒😅其實我哋係為咗 #怡保芽菜雞 碗油飯以來嘅我大女一向都鍾意食油飯🍚午餐有一大碟雞 + 油飯 + 雞湯雞🐔係好大碟,不過肉唔夠滑反而下面啲芽菜又嫩又趣口一碗油飯,我女一定唔夠最讚係 #霹靂仁當牛腩 首先用砂煲上菜,已經可以加分一個$68的午餐,有一砂滿滿嘅牛腩丶白飯丶湯重點係我最鍾意食腐竹,好好味牛腩夠林丶入味,又唔太大舊醬汁撈飯啱啱好,啲醬汁好味到我將啲芽菜撈埋落去食🤩🤩再叫多個咖喱薯仔雞套餐👳🏻‍♂️我哋加多$5要油飯啲雞真係唔夠味我老公唔鍾意佢啲咖喱汁太稀~但係總括嚟講都係好平好好食人有少店員態度又好有冇趕我哋走🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️ 正👍👍#食下南洋嘢#辣辣地
👨🏻‍🦲#父親節午餐 #霹靂南洋🔅 #推介

就我在太子上完堂,選擇返喺旺角食嘢
父親節正日,原來冇乜人食馬拉食物
我11:45早咗上去,舖頭都未開
我自己一個人坐埋一邊開會😆😆😆

小朋友同老公未嚟~
唔好「齋坐」咁老土😅😅叫番杯 #話梅桔仔冰🍹飲下
D味唔假先;酸酸甜甜,又有淡淡嘅話梅味
叫多咗個咖央多士走牛油,
放涼等小朋友嚟冇咁熱氣~
咖央不是太甜,香濃嘅椰子味,
西多士炸得啱啱好又唔乾,
一咬下去😁 蛋香丶咖央香 撲出來
轉頭一人一件已經冇晒😅

其實我哋係為咗 #怡保芽菜雞 碗油飯以來嘅
我大女一向都鍾意食油飯🍚
午餐有一大碟雞 + 油飯 + 雞湯
雞🐔係好大碟,不過肉唔夠滑
反而下面啲芽菜又嫩又趣口
一碗油飯,我女一定唔夠

最讚係 #霹靂仁當牛腩
首先用砂煲上菜,已經可以加分
一個$68的午餐,有一砂滿滿嘅牛腩丶白飯丶湯
重點係我最鍾意食腐竹,好好味
牛腩夠林丶入味,又唔太大舊
醬汁撈飯啱啱好,
啲醬汁好味到我將啲芽菜撈埋落去食🤩🤩

再叫多個咖喱薯仔雞套餐👳🏻‍♂️
我哋加多$5要油飯
啲雞真係唔夠味
我老公唔鍾意佢啲咖喱汁太稀~

但係總括嚟講都係好平好好食

牛腩反
咖喱雞反
牛腩反
2021-06-18 647 瀏覽
Yeah!今天是幾條冷成員清麗村姑的正日生日,我們幾條冷成員在上星期六已率先設宴於霹靂南洋為她預祝!在此首先要多謝素美人Vivian及霹靂南洋一眾同事,為我們張羅及預備這頓超豐富又美味的私房生日宴。熱騰騰的日子一到埗當然要喝杯清爽的話梅桔仔冰,味道酸酸甜甜非常解渴爽到不行!未開席之前我們點上店家的小食作開胃菜,正所謂人多好做作今次來到終於可以小食掃餐牌了!這個香脆可口的花生江魚仔,就最適合我們一班酒鬼佐酒來享用。而這個咖哩豬皮還有雞翼尖也弄得十分入味,咖喱味道挺醇香我喜歡喔!肉骨茶浸雞腳也真的非常吸引,雞腳淋度恰好配合帶有藥材香氣的茶湯真的引死我呢!然之後還有清爽的薑汁凍番茄,飽滿的肉茄沾點香氣濃郁的薑汁吃很Juicy好可口。當然少不了重溫香辣美味的參巴辣醬炸豆腐,香脆炸豆腐質感不濕也不乾,面頭澆上香辣惹味的參巴辣醬,吃罷滿嘴火辣滋味好誘人喔!最後還有麵包指定要吃的蒜油肥仔芽菜,胖胖的芽菜口感清脆並沒有我不喜歡的腥味,配襯香口的蒜油就更添滋味了。美食當前是喝美酒的最佳時機!先來冰凍的白酒乾悲Yeah!!店家未有酒牌所以這夜我們自帶美酒來品嚐,但有提供各式酒杯合盡我們的酒意。這夜的菜式當

這個香脆可口的花生江魚仔,就最適合我們一班酒鬼佐酒來享用。

這夜的菜式當中不乏Off Menu像這白灼海蝦便是其一,餐廳安排了兩大碟靚海蝦來白灼,隻隻爽甜彈牙又新鮮,份量多得要打包了一些回家作隔天的Brunch呢!

接下來是嫩嫩的怡保芽菜雞,雞肉弄得皮滑肉嫩喜歡的沾上三色醬來享用吃出三重滋味。

上一趟得我跟車爸爸來當然未能品嚐這霹靂仁當牛腩煲,但這天有牛友相隨他終於可以一試喇!吃罷牛腩煲和肉骨茶更加可點生料變作火鍋,但這夜我們的菜單超豐富所以唯有放棄吃火鍋啦!

霹靂仁當牛腩煲內配菜有粉淋薯仔和索味嚮鈴,咖哩汁內則加入了參巴醬吃下香氣層次更高,如果打完邊爐加個丁丁麵真係不得知了!

老巴剎肉骨茶依舊迷人這趟味道更加濃厚,除了淋滑不散的金沙骨外茶湯內更有豬腸及豬肚非常足料,將油條㓎入肉骨茶中享用最吸引我味蕾。

然後是Off Menu中的參巴焗黃立倉,肥美肉厚的黃立倉以惹味的參巴醬來焗製,吃下辣中帶鮮好味道所以飛快便被我們清掉剩下棚骨了哈哈........

繼續有Off Menu內的咖哩花甲煲,份量十足的新鮮花甲鋪滿大碗之中,咖哩幸香加上點點酸味變奏出有點像冬蔭公的味道,這正正是合我胃口味道喔!

然後到吃蔬菜的時候我們得到一客馬拉咖哩雜菜煲,內裡有豆角、茄子、秋葵和番茄等新鮮時蔬,面頭還添上炸枝竹在邪惡中增上口感。

香濃過後來客雞湯時蔬胃子就最舒適,清甜雞湯配爽脆生菜及索湯豆卜這組合太可愛了。

我們其實已經滿足到不行!但單尾這個限量的太平砂煲蟹粥又真是令人欲罷不能,每口綿香的粥底也充斥著蟹的鮮香甜味,吃到啖啖心機我當然吃至一滴不剩來致敬吧!

最後來多兩份這兒特有的咖央西多士,那濃厚的蛋香伴隨著甜美的咖央內餡,每一口也吃出甜蜜滋味真是百吃不厭。

這夜我們的戰績彪炳喝了梅酒、香檳、白酒、威士忌及紅酒,混到七彩我冇醉、我冇醉、我冇醉但超級快活哈哈哈.......

我在此也祝清麗村姑生日快樂、如願以償、開心快樂,希望我們還可以繼續一起慶祝大家的生日便好了!!
2021-06-12
2021-06-16 116 瀏覽
香港貴為美食天堂,有質素的食肆是多,無質素的食肆就更多早前跟主席夫人喝完茶後就出來逛逛,其實夫人本身覺得點心不好吃,就不肯再動筷;加上在油麻地、旺角地方逛過,雙腳開始發軟,於是我就嘗試去最近的樓上店,本身想try our luck 去同一幢大廈的打卡名店,一如所料walk in is impossible,退而求其次就選擇這間暫且零負評的馬拉菜館-霹靂南洋,見到食評指老巴剎肉骨茶乃招牌菜,就不如試試自我們最愛的莎巴肉骨茶都不能再試,除了星加坡的松發肉骨茶,我們都很耐沒有再試肉骨茶。我在此要勸告高血壓和注意低鹽人士勿試這間食肆的肉骨茶,份量少還是其次,我們就從來沒有喝這麼難喝的肉骨茶,零藥材味得個鹹味;比起外面買回來的肉骨茶湯包都不如。幸好話梅桔仔水是很好喝,我們幾乎都沒有喝湯,只是吃完肉骨茶中的湯料就叫店員退回去。

香港貴為美食天堂,有質素的食肆是多,無質素的食肆就更多

話梅桔水
話梅桔水
2021-06-07 88 瀏覽
怡保芽菜雞,勁似海南雞,原來把當地固有用既走地雞改黃油雞,肉質嫩滑,而且有肥而短身既芽菜,條條短小但漲卜卜,又fresh 又爽口,正!配埋自家製既薑蓉同埋甜黑豉油,滋味!加埋油飯,yummy!霹靂仁當牛腩煲,原來仁當係指乾咖哩,乾咖哩加埋蝦膏、蝦米、辣椒同埋參巴辣醬,以煲仔gas爐上,新鮮滾熱辣!而且牛腩份量十足!又腍又入味,份量又足,推!另外叫左話梅桔仔冰、桂圓冬瓜茶,賣相就冇,唔算大杯,不過清新解渴。咖央西多士,西多熱辣辣,牛油即溶,仲可以點煉奶,超級邪惡又滋味。
加埋油飯,yummy!

2021-06-06 87 瀏覽
Happy Friday. 試下同同事黎呢間食lunch. overall 68-88 有一個set lunch. 小店黎講 好似有點貴。肉骨茶 - 68 蚊! 配汽水或梳打水,個人唔好汽水, 迫住簡左普通嘅有汽水。made in 泰國 🇹🇭 如果你想飲南洋白咖啡要加8 蚊大元。店員幾好 只係 個餐 肉骨茶好稀 同埋唔夠熱, 食完似乎要加個包。有2-3 舊肉骨,you know 舊肉無咩味道🥲以下有幾點建議店主考慮1. 肉骨茶 - 先把味道做好 同保持溫度 可以考慮吓用瓦煲上。一係就即上 咁樣會令到個飯好食啲。2. 肉量 - 可以令肉質多汁同入味3. 飯 - 真心有點凍 同埋topping 會幫到手。4. 飲品 - 唔飲汽水嘅嘢人 得梳打水似乎少咗啲選擇,建議可以用果汁或湯。(馬拉會有既平價飲品)但店內算幾好坐,可值一試。提一提 裝潢設計幾好 但只收現金。對於少用cash 既都市人 ,唔奢求有信用卡💳但如果有得用八達通會加返分。

小店黎講 好似有點貴。

如果你想飲南洋白咖啡要加8 蚊大元。

以下有幾點建議店主考慮

2. 肉量 - 可以令肉質多汁同入味
3. 飯 - 真心有點凍 同埋topping 會幫到手。

但店內算幾好坐,可值一試。

提一提 裝潢設計幾好 但只收現金。
對於少用cash 既都市人 ,唔奢求有信用卡💳
但如果有得用八達通會加返分。
2021-05-31 111 瀏覽
*∗⃰*⁕ 旺角 霹靂南洋 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘰𝘳𝘢𝘯 𝘗𝘦𝘳𝘢𝘬 *⁕∗*∗ 充滿特色的高質馬拉菜⠀⠀一向對於「旺角樓上」的餐廳都沒什麼好感,可能以往中太多伏了😂 不過,這次去到這間新開的馬來西亞餐廳,覺得質素不錯啊~😍 ⠀⠀« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀⠀⠀餐廳ʷᵉᵉᵏᵉⁿᵈ都有ˡᵘⁿᶜʰ ˢᵉᵗ⠀感覺頗抵食這次試了他們3款招牌菜⠀覺得3款都好不錯啊!非常驚喜😍⠀⠀⠀⠀▪ 霹靂仁當牛腩煲$108⠀非常非常惹味的牛腩煲⠀醬汁是店家自己調的 有點像咖哩 非常濃郁⠀牛腩大部分都好軟稔,只有少部分較瘦部位比較柴~裡面的薯仔好好食🤣⠀不過重點是可加湯點配料做小火鍋啊!好開心!⠀☁︎大光麵 $8 ⠀最推薦!加湯後還非常濃郁 好掛汁 重口味必點🤣⠀☁︎響鈴 $18 ⠀正常質素,唯份量有點少啊不太划算⠀☁︎秋葵 $18 ⠀這個推薦!清爽的感覺~ ⠀☁︎午餐肉 $38 ⠀非常推薦🤤 午餐肉事先煎過的!不過這個價錢只有4小塊真的有點少呢⠀⠀▪ 老巴剎肉骨茶 $98⠀這裡的肉骨茶是偏藥材味重的那種😍⠀我喜歡~都是當歸的味道啊~⠀如果更濃郁就好了!⠀本身有豬腸豬肚在裡面⠀不過我們不吃內臟就預先說不要了⠀⠀▪ 怡保芽菜雞(半隻) $

« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀⠀⠀
不過重點是可加湯點配料做小火鍋啊!好開心!⠀
☁︎大光麵 $8 ⠀
最推薦!加湯後還非常濃郁 好掛汁 重口味必點🤣⠀
☁︎響鈴 $18 ⠀
正常質素,唯份量有點少啊不太划算⠀
☁︎秋葵 $18 ⠀

▪ 梳打水 $12⠀
兩款都是解渴一流的飲品~⠀

.⠀⠀⠀⠀⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀⠀⠀
霹靂仁當牛腩煲, 怡保芽菜雞⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_asian⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_yum⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
旺角彌敦道575號Ladder Dundas5樓⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-05-26 91 瀏覽
之前睇post見到有呢間新開既馬來西亞野今日就黎試下,因為本人都鐘意去馬來西亞旅行食野,所以黎試下,但今次就無叫到肉骨茶,下次可以試下,但都好似奇怪既係佢地用肉骨茶去打邊爐,因為馬拉好少會咁做😂通常都就咁飲,都幾特別。我地叫左個霹靂仁雷牛腩煲$108-姐係普通牛腩煲,好搞笑既係,你可以用呢個牛腩煲去打邊爐,但我就無咁做到喇😂😂呢個牛腩煲味道幾好食👍🏻偏辣都好開胃,牛腩同薯仔都林既👍🏻另外叫左個咖央西多士$38可能我食開咖央多士,呢個食落口根本就係普通西多士,完全食唔到咖央既味道,佢仲要比煉奶我點,已經無咖央味道,點解唔比咖央醬我點?點完煉奶更加似普通西多士
呢個牛腩煲味道幾好食👍🏻偏辣都好開胃,牛腩同薯仔都林既👍🏻

另外叫左個咖央西多士$38

2021-05-22
【旺角⋄ 正宗特色馬拉菜】 🍽 霹靂南洋📍旺角彌敦道575號 Ladder Dundas 5樓呢間馬拉菜餐廳新開咗大概兩個月 未有location tag餐廳裝潢同菜式靈感都係來自馬來西亞嘅霹靂州🇲🇾佢地招牌菜「霹靂仁當牛腩煲」同「老巴剎肉骨茶」加入左香港火鍋元素 食完可以用個煲來繼續打邊爐😋我地一致覺得牛腩煲比較惹味 個湯底用來打邊爐好正!肉骨茶就要滾耐啲先會比較入味 但最後可以飲埋個湯👍🏻鍾意食辣嘅朋友仔可以試吓佢地嘅參巴辣醬炸豆腐同炸雞呢隻東南亞風味嘅參巴辣醬真係幾辣 係後勁嗰種辣😂私心推薦大家要試吓佢地嘅咖央西多士 好邪惡但好好食🙊飲品方面桂圓冬瓜茶同話梅桔仔冰都消暑解渴 夏天飲一流👅⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 霹靂仁當牛腩煲 $108⋄ 安格斯肥牛 +$68⋄ 精選肥牛 +$48⋄ 午餐肉 +$38⋄ 響鈴 +$18☞ 老巴剎肉骨茶 $88☞ 雞湯時蔬 $48☞ 參巴辣醬炸雞 (例牌) $78☞ 參巴辣醬炸豆腐 $28☞ 咖喱豬皮 $22☞ 咖央西多士 $38☞ 桂圓冬瓜茶$22☞ 話梅桔仔冰
【旺角⋄ 正宗特色馬拉菜】
🍽 霹靂南洋
📍旺角彌敦道575號 Ladder Dundas 5樓

餐廳裝潢同菜式靈感都係來自馬來西亞嘅霹靂州🇲🇾

佢地招牌菜「霹靂仁當牛腩煲」同「老巴剎肉骨茶」
加入左香港火鍋元素 食完可以用個煲來繼續打邊爐😋

我地一致覺得牛腩煲比較惹味 個湯底用來打邊爐好正!

肉骨茶就要滾耐啲先會比較入味 但最後可以飲埋個湯👍🏻

鍾意食辣嘅朋友仔可以試吓佢地嘅參巴辣醬炸豆腐同炸雞