2021-10-06 68 瀏覽
平時比較少吃到的馬拉風味今次黎試下霹靂南洋 😋必叫霹靂仁當牛腩煲 呢個煲係咖哩湯底 牛腩舊舊都好腍好入味!👍🏼 食完仲可以加湯變火鍋🤗 配埋安格斯肥牛真係一流🤤🤤🤤另一個砂煲係老巴剎肉骨茶 呢個肉骨茶偏向藥材味 雖然我會鐘意胡椒味重既肉骨茶多d 😂 但佢個湯底做火鍋都好正!聽講佢既辣醬係自家製既 於是叫左個 #參巴辣醬炸雞 試一下炸雞外皮脆卜卜 🍖 配埋個辣醬加左蝦膏蝦米 好有東南亞既風味 😋食到飽飽好滿足!!
平時比較少吃到的馬拉風味
今次黎試下霹靂南洋 😋

必叫霹靂仁當牛腩煲

另一個砂煲係老巴剎肉骨茶

聽講佢既辣醬係自家製既
於是叫左個 #參巴辣醬炸雞 試一下
炸雞外皮脆卜卜 🍖 配埋個辣醬加左蝦膏蝦米
好有東南亞既風味 😋

食到飽飽好滿足!!
2021-10-03 2124 瀏覽
馬來西亞,前後去過兩次,第一次短玩5日,只去檳城同吉隆坡,而第二次同朋友去玩長9日,去咗檳城、浮羅交怡、吉隆坡同馬六甲,非常盡興,對大馬印象非常好。由於疫情關係,友人喺好慬慎嘅人,香港唔清零佢都唔出嚟飯聚,卒之等到呢日,就專登約出嚟食馬拉菜,選址「霹靂南洋」,一來未試過,二來位置最就到大家方便。一出電梯就喺餐廳,基本上就無乜門面,而入到餐廳,最搶眼該喺個馬來風嘅「大牌檔」。大大隻字「霹靂南洋」,有機會我都想去吓怡保(隸屬霹靂洲)。再環顧一吓個餐廳環境,地方唔大,但裝修喺幾有大馬風情,尤其晌檳城好出名嘅壁畫,都晌度「重遇」番。不過,絕大部份櫈都無得挨,朋友就坐得唔喺太舒服。餐具就簡簡單單插晌枱面嘅木「筷子筒」,有羹有筷子!櫈下有空間可以擺袋、擺雜物。巨型大餐牌,個設計好有復古風,背面喺各式散點嘅菜式,包括肉骨茶系列、風味小食、地道小菜……等等。此外,仲有一個餐牌,喺午市套餐嚟,共有9款選擇($58-$78),包基本飲品,亦可加錢升級,以及加錢追加風味小食。小食拼盤 $78如果揀3份午餐,大家就覺得太多澱粉質嘢,所,嗌兩個午餐,再加一客小食拼盤,可以試到多啲嘢食。而拼盤包括有參巴辣雞串、咖
小食拼盤 $78

如果揀3份午餐,大家就覺得太多澱粉質嘢,所,嗌兩個午餐,再加一客小食拼盤,可以試到多啲嘢食。而拼盤包括有參巴辣雞串、咖喱豬皮魚蛋、酸辣鳳爪、炸春卷咖喱角、凍蕃茄秋葵,各以小碗、小碟盛載,都夠大堆頭。
參巴辣雞串

5款小食中,以辣雞串最有特色,亦喺最好食,參巴醬鹹香惹味,辣辣哋又唔嗆喉,啲雞肉又夠滑,好食。
咖喱豬皮魚蛋

咖喱嘢睇落幾靚仔,似模似樣,食落就唔喺有咩太大特別,味道、質感都OK嘅,喺幾辣吓啫。
酸辣鳳爪

小弟就唔知馬拉有無呢樣小食,望上去都喺感覺泰式啲。都唔好理,好食就OK,啲鳳爪去晒骨,入口酸爽脆口,辣度啱啱好。
炸春卷咖喱角

好老實,呢樣真喺好港式,其實,佢哋散點嘅小食中不乏特色馬拉嘢,真唔知點解會擺呢兩樣嘢入拼盤中。味道呢?不過不失!
凍蕃茄秋葵

算喺簡簡單單嘅涼拌冷盤,只喺將冰鎮好嘅蕃茄同秋葵,加點醬油而已,食落冰涼清爽,除此之外,就唔太知食材本身有咩過人之處喇。
怡保芽菜雞飯 $68

怡保芽菜喺有特色嘅食材,外形肥嘟嘟,又較為短身,所以,就專登點呢一客雞飯,而飯品並配上油飯及雞湯,佐以薑蓉、辣醬、黑醬油。不過,啲芽菜睇落短身,但唔算好肥大,入口都爽脆嘅;啲雞肉好滑溜,皮下脂肪又少喎,最愛沾上薑蓉或黑醬油食;油飯唔算好夠油香,最大問題喺比較爛,反而個雞湯正,清香不濁。
老巴剎肉骨茶 $68

到訪新加坡或馬來西亞,都會品嚐一吓肉骨茶,過吓口癮。呢度嘅肉骨茶以瓦煲上,堆上大大件排骨,仲有豬腸同豆卜,配上白飯,佐以辣椒醬油、蒜蓉、油炸鬼,寧舍有風味。啲排骨肉質好鬆化,帶有葯材香,但唔會太嗆,豆卜索晒汁幾好食,但豬腸就真喺堅肥。搵啲黑醬油撈飯,其實都好好食架。
話梅桔仔冰 +$8

餐飲就推薦加錢轉桔仔冰,一來有特色啦,二來外面熱到死,桔仔冰飲落就特別爽,桔味好酸香,仲加咗粒話梅,陣陣話梅嘅香味,兩者混埋一齊非常有化學反應。
話梅桔仔冰
周六嘅午市唔喺好滿,店員亦任我哋坐,無催埋單,但因為座位唔太舒服,所以,我哋食完都唔喺坐好耐就走。綜觀今日餐飯,小食拼盤就一般般,唔喺差嘅,但就無乜亮點,兩個主食就好壞參半,最好喺杯話梅桔仔冰,哈哈!
話梅桔仔冰
2021-09-26 52 瀏覽
小店位於彌敦道旁的商廈𥚃,窗邊位置可以俯視旺角鬧市。店內裝飾亦帶有南洋風;座位亦坐得適舒。砂煲咖哩雞腿摻摻配雞湯 ($78)• 不論是主食或是配菜份量都很多,炸豆角、薯仔、雞蛋以及炸雞脾和摻摻。• 湯底的咖哩味道突出,香濃而不油膩,辣度輕微易入口。• 雞脾外層炸得頗香脆,不過因浸在湯汁之中而影響了香脆口感;內裡肉質緊緻有咬口,而且非常入味,吃起來有點像港式的炸雞脾。• 摻摻和薯仔同樣吸收了湯底的香濃變得很惹味。桂圓冬瓜茶 (凍 | +$8)• 甜道適中,帶點桂圓獨有的香甜味,消暑解渴的好選擇。

砂煲咖哩雞腿摻摻配雞湯

砂煲咖哩雞腿摻摻配雞湯 ($78)

• 湯底的咖哩味道突出,香濃而不油膩,辣度輕微易入口。

• 摻摻和薯仔同樣吸收了湯底的香濃變得很惹味。

桂圓冬瓜茶
桂圓冬瓜茶

桂圓冬瓜茶 (凍 | +$8)
• 甜道適中,帶點桂圓獨有的香甜味,消暑解渴的好選擇。
2021-09-14 72 瀏覽
屋企人生日諗住去試下中/西餐以外既餐廳,亦因為我地有親戚都住馬拉,所以揀左馬拉菜試試佢,當係一個想念啦!餐廳既食物選擇唔算好多,我地當然揀左肉骨茶啦~豬手肉骨茶同埋腩肉排骨肉骨茶。熱就夠熱,可惜肉骨茶得陣咸味,無個種類似中藥既味道飲落口之後亦都無令人暖笠笠個種感覺,流流地,只係似一個熱湯浸肉既煲咁,有啲失望。(去馬拉飲過既肉骨茶飲完會有小小發熱既感覺)之後亦都叫左個小食拼盤同怡保芽菜雞半隻,講真兩樣野都好一般,如果你話係港式菜我都無咁失望可能辣到似馬拉野咁就可以叫做係馬拉野掛,而我地再嗌野食既原因只係因為4個人唔係好夠飽先揀,menu選擇都唔多。難得同屋企人食飯大家都食到頹左,無下次。

熱就夠熱,可惜肉骨茶得陣咸味,無個種類似中藥既味道

豬手肉骨茶

難得同屋企人食飯大家都食到頹左,無下次。

2021-09-12
2021-09-11 46 瀏覽
唔錯~服務又好-環境乾淨-野食好食-環境幽靜。但mean唔太多選擇,我本人中意食佢地嘅雞飯,芽菜唔似香港個啲咁幼身,雞都幾滑。另外食左個當仁牛腩飯,牛腩炆得好淋。
2021-09-11
2021-08-30 102 瀏覽
🍴怡保芽菜雞飯 68 蚊🐥🍚lunch個雞有 d似海南雞 雞皮爽彈 個 d雞肉就比海南雞彈牙 同我喺怡保食有8 分相似 而且雞味幾出 唔錯 底層有 d芽菜 嗰 d先係精綷重點 要粗身既芽菜 夠爽口先配做芽菜雞 🐥 薑蓉 辣醬加埋甜豉油點雞 🌶️ 連埋帶 d 油香既黃飯 十分唔錯🍴老巴剎肉骨茶 68 蚊☕肉骨茶係馬拉風味 比較少藥材 佢個湯底幾香濃 紀子味幾出 整體 ok甜左 dd . 如果要黎撈白飯都 ok. 材料豐富 軟林入味既大腸 彈牙既排骨🐷加埋豆卜同生菜 🥬 好有馬拉風味 側邊仲有 香脆既油炸鬼可點汁黎食 配埋蒜同辣椒豉油調味帶出排骨既味道都幾好食 🍴桂圓冬瓜茶☕桂圓味好出 飲得出係桂圓既甜 但好少白糖既甜 加埋清爽既冬瓜味 配比較濃味既馬拉野都唔錯🍴南洋白咖啡☕跟餐加8 蚊白咖啡偏甜 咖啡味偏濃 同怡保既咖啡都似 👍🏻 得 prefer可加多少少錢叫大杯 d 😂 🍴參巴炸豆腐 跟餐加12 蚊🔥豆腐炸得皮好香脆 豆腐入面夠濃豆味 佢個醬幾辣下 但辣一陣就冇左 算係拮拮辣嗰款 🌶️ 幾惹味 上面鋪左花生一齊食幾有層次感 🍴炸春卷 跟餐加8 蚊🔥炸得好香脆既春卷 入面既肉碎都夠

🍴怡保芽菜雞飯 68 蚊🐥🍚lunch

🍴老巴剎肉骨茶 68 蚊☕

🍴桂圓冬瓜茶☕
🍴南洋白咖啡☕
跟餐加8 蚊

🍴參巴炸豆腐 跟餐加12 蚊🔥

🍴炸春卷 跟餐加8 蚊🔥
炸得好香脆既春卷 入面既肉碎都夠 juicy唔會話熟到硬哂 點 d甜酸醬唔錯

🍴咖喱雞翼尖 跟餐加12 蚊🐥
雞翼尖口感好軟滑 咖喱味甜咸度適中 其實 d咖啡味唔太濃 但以雞翼尖甘易入味既食材黎講剛剛好👍🏻

#雞翼尖 #咖喱 #春卷 #肉骨茶 #芽菜雞 #油炸鬼 #豬大腸 #豆腐 #炸豆腐
Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#霹靂南洋
旺角彌敦道575 號 ladder dundas 5 樓
~~~~~~~~~~~~
2021-08-30
2021-08-25 780 瀏覽
之前見好多雜誌介紹呢間馬拉菜,佢係馬來西亞人氣餐廳「南洋1957」嘅第一間海外店喎!所以相約馬拉華僑嘅朋友一齊品味馬拉菜😌餐廳裝潢好特別,尤其係牆上壁櫃更為吸引~~招牌雜錦巴剎肉骨茶 $138肉骨茶當然不可缺少😉 砂煲裝住已經好換有特色,食材仲有多款,如馬來豬手、大腸豬肚、腩肉排骨、藥膳雜菌、東菇、豆卜等,可以一次過試哂。 肉骨茶湯底有淡淡藥材香,但唔太濃。 豬手爽口嫩滑、大腸豬肚腩肉都煮得好入味,排骨軟腍香口。 仲送上酥脆油炸鬼粒。另外肉骨茶亦可以加點其他配料,變成火鍋一樣🥰怡保芽菜雞 (例)$78例牌份量都好多,色澤鮮艷,肉嫩多汁,雞皮及肉之間仲有一間晶凝通透嘅啫喱,食落更加滑溜。小食拼盤 $78小食有5款,包括:參巴辣雞串、咖喱豬皮魚蛋、酸辣鳳爪、炸春卷咖喱角、凍蕃茄秋葵,用小碟盛住,賣相吸引。咖喱味道香濃,辣辣地刺激;鳳爪酸酸辣辣,爽脆開胃;雞串醬汁濃郁,夠哂惹味咖央西多士 $38唔係好多地方有,西多士外面香脆,入面有流心咖央,令人一再回味。話梅桔仔冰 $22美祿恐龍🦖$22一定要試呢兩款特飲,話梅桔仔冰,清涼解渴,酸酸甜甜,好爽。美祿恐龍香甜美味,上面放左好多cream,增加

所以相約馬拉華僑嘅朋友一齊品味馬拉菜😌

餐廳裝潢好特別,尤其係牆上壁櫃更為吸引~~

招牌雜錦巴剎肉骨茶 $138

另外肉骨茶亦可以加點其他配料,變成火鍋一樣🥰

怡保芽菜雞 (例)$78

小食拼盤 $78

咖央西多士 $38

話梅桔仔冰 $22
美祿恐龍🦖$22
一定要試呢兩款特飲,話梅桔仔冰,清涼解渴,酸酸甜甜,好爽。
美祿恐龍香甜美味,上面放左好多cream,增加順滑感。
  • 咖央西多士
  • 老巴剎肉骨茶
  • 小食拼盤
  • 話梅桔仔冰
  • 美祿恐龍
2021-08-19 448 瀏覽
🇲🇾怡保芽菜雞 (全) $198😋😋😋😋想當年係怡保食過的芽菜雞一試銷魂,今日身在香港,可以黎呢度止下癮。雖然個汁未做到怡保當地果種香濃,但隻雞真係好好好滑 (重要事情要加3個”好”)另外再配左海南雞必備的3款醬汁,分別係薑蓉、甜豉油、酸辣醬,最欣賞佢個薑蓉真係打得超級細滑,可惜薑蓉同酸辣醬都唔夠咸,多返少少鹽就perfect!🇲🇾霹靂仁當牛腩煲 $118😋😋😋😋😋上菜時跟埋個爐,熱辣辣香噴噴牛腩同薯仔都好腍好入味,又是一名白飯殺手!🇲🇾翼尖雞腳肉骨茶 $78😋😋😋湯底雖然顏色唔深但味道夠濃,但屬於非常重藥材味,甘甘地,但唔係我中意既味道😕一個細細既煲但入面有好多隻腳翼尖、雞腳、豆卜、杏鮑菇牛腩煲同肉骨茶都可以另外點火爐料放落去打邊爐,我就叫左安格斯肥牛($68)同金菇($18),肥牛一般質素,唔好太大期望🇲🇾參巴辣醬炸雞 (半) $118😋😋😋雞皮炸到好脆,但雞肉依然嫩滑,參巴辣醬係一個似蝦醬的辣醬,第一啖食落唔覺辣但後勁很厲害!真係好辣,我食左一舊已經頂唔住🇲🇾酸辣鳳爪 $38😋😋😋😋正常發揮🇲🇾參巴辣醬炒鮮魷 $98😋😋😋😋😋好辣好惹味,不得不說蔬菜比鮮魷好吃,因為更索參巴醬的味
怡保芽菜雞

🇲🇾怡保芽菜雞 (全) $198

🇲🇾霹靂仁當牛腩煲 $118
😋😋😋😋😋
上菜時跟埋個爐,熱辣辣香噴噴
牛腩同薯仔都好腍好入味,又是一名白飯殺手!

翼尖雞腳肉骨茶

🇲🇾翼尖雞腳肉骨茶 $78
😋😋😋
一個細細既煲但入面有好多隻腳翼尖、雞腳、豆卜、杏鮑菇

參巴辣醬炸雞

🇲🇾參巴辣醬炸雞 (半) $118
😋😋😋
真係好辣,我食左一舊已經頂唔住

🇲🇾酸辣鳳爪 $38
正常發揮

參巴辣醬炒鮮魷

🇲🇾參巴辣醬炒鮮魷 $98
😋😋😋😋😋
好辣好惹味,不得不說蔬菜比鮮魷好吃,因為更索參巴醬的味

冰鎮秋葵

🇲🇾冰鎮秋葵 $22
解辣之選

🇲🇾撈摻摻 $12
😋
撈米粉溝粉絲,但是日賣晒粉絲,所以變左淨米
完全無味,我估係當白飯配餸食
所以無咩事,我都係食返白飯算

🇲🇾咖央西多士 $38
😋😋😋😋
媽呀~太邪惡了!!
西多士中間夾左香甜的咖央,上面再鋪一片慢慢溶化的牛油,再蘸上鍊奶......

🇲🇾話梅桔仔冰 $22
😋😋😋😋
酸酸甜甜,食辣野飲返啖冰凍飲品,爽~
2021-08-17
怡保芽菜雞
參巴辣醬炒鮮魷
冰鎮秋葵
  • 話梅桔仔冰
2021-08-18 60 瀏覽
My fav beef brisket hot pot!食慣咗舊味道,想品嚐一下特別風味?🧐旺角南洋小店值得一試,創意小菜keep到水準,少見菜式好滋味~🥢霹靂仁當牛腩煲$118做法經典,配料都好豐富👍🏻牛腩炆得軟腍,加上秘制嘅醬料,個汁校得好入味。王牌出品,果然不能錯過。🥬參巴辣醬炒時蔬$78馬來西亞參巴辣醬少見有,醬料由烘香嘅蝦醬同磨碎蝦米落鍋爆香,加入辣椒碎、蒜頭茸同紅蔥頭,微辣之餘都好香!🧡美祿恐龍$22濃郁美祿飲品,清涼最愛😉@restoran_perak 📍旺角
My fav beef brisket hot pot!

🥢霹靂仁當牛腩煲$118

🥬參巴辣醬炒時蔬$78

🧡美祿恐龍$22
濃郁美祿飲品,清涼最愛😉

@restoran_perak
📍旺角
大家都知我鍾意食新野今次比我發現到間仲係試業當中嘅馬拉餐廳😛 🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾 溫馨提示: 試業當中只收現金 💵前菜梗係先來一個. . .1️⃣冰鎮秋葵 $22冰鎮左冇咁多秋葵入面滑脫脫嘅感覺唔怕食秋葵嘅朋友都可以試吓🤡2️⃣薑汁凍蕃茄 🍅🍅🍅🍅好新鮮 爽口又實淨😂幾特別 食得出個汁入面有d薑末配埋個汁好似食緊海南雞飯🍅咁3️⃣咖央西多士🍞🧈🧈同出面食嘅咖央味有小小唔同切開入面有種小流心嘅感覺☺️4️⃣招牌雜錦老巴剎肉骨茶 $138入面都幾多配料 唔單止有肉排豬手、豬肚、豬腸、豆卜同冬菇吸晒肉骨茶嘅湯汁 🤤🤤🤤🤤最後我哋仲加咗半個面入去食多種食法好似肉骨茶撈麵咁5️⃣霹靂仁當牛腩煲 $118有朋友食唔慣肉骨茶嘅藥材味咁當然要嗌返個”惹味”嘅牛腩煲啦牛腩炆到吸晒d咖哩味面頭仲有幾舊響鈴唔夠喉仲可以散嗌額外再加一樣有放半個面吸晒d汁食不過牛腩煲d醬汁相對肉骨茶比較濃稠 真係要食快d如果唔係容易燶底😝👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻唔夠喉可以再加配料當火爐底咁6️⃣怡保芽菜雞🐔 (半隻) $108(私心最中意😍)本身想帶另一款 但店員推薦我哋食呢款有肥芽菜同蕃茄伴碟個雞食落都好滑溜 味道就似平時食海南雞咁 有幾個
大家都知我鍾意食新野
今次比我發現到間仲係試業當中嘅馬拉餐廳😛
🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾
溫馨提示: 試業當中只收現金 💵

前菜梗係先來一個. . .
1️⃣冰鎮秋葵 $22

同出面食嘅咖央味有小小唔同
切開入面有種小流心嘅感覺☺️

4️⃣招牌雜錦老巴剎肉骨茶 $138
入面都幾多配料 唔單止有肉排
豬手、豬肚、豬腸、豆卜同冬菇
吸晒肉骨茶嘅湯汁 🤤🤤🤤🤤

一樣有放半個面吸晒d汁食

👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
唔夠喉可以再加配料
當火爐底咁

6️⃣怡保芽菜雞🐔 (半隻) $108(私心最中意😍)
本身想帶另一款 但店員推薦我哋食呢款
有肥芽菜同蕃茄伴碟
個雞食落都好滑溜 味道就似平時食海南雞咁 有幾個唔同醬汁配埋俾你
肥仔芽菜食落好爽口
鍾意嘅話配埋一齊食更加有種唔同嘅口感
7️⃣飲品:
話梅桔仔冰 $22 👍🏻👍🏻👍🏻
美祿恐龍 $22 👍🏻 再濃味d就仲正

⚠️去果陣樓下勁多地產sales⚠️
都講左食野 都係咁追住🥲

霹靂南洋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas5樓

#彌敦道 #旺角美食 #油麻地美食 #馬拉菜 #旺角馬拉菜 #馬來西亞餐廳 #mongkokfood #malasianfood #hongkongfood
2021-08-09
  • 老巴剎肉骨茶
  • 咖央西多士
2021-08-10 258 瀏覽
喺IG見到新開咗間過江龍馬拉菜,有砂鍋打邊爐好特別,所以約埋朋友嚟試下。餐牌只有一版,招牌菜係砂鍋肉骨茶同霹靂仁當牛腩煲,仲可以加配料打邊爐。我哋兩個人點咗一個霹靂仁當牛腩煲,火鍋配料安格斯肥牛同大光麵。霹靂仁當牛腩煲用細細個gas爐煲住,一上枱就聞到好香咖喱牛味。仁當原來即係香港人叫嘅巴東,係源自印尼嘅一種咖喱,以香料、辣椒同椰奶燉煮牛肉。食落香料味道濃郁得嚟又唔會太鹹,辣度屬於小辣。唔好睇佢煲仔細細,牛腩份量都好多。牛腩煮得夠軟腍,而且煮到入晒味,啖啖香濃咖喱味食完牛腩就可以淥安格斯肥牛食,安格斯肥牛質素高,油花分佈均勻煲煲下得返好少湯,店員有主動幫忙加湯,湯唔係清湯而係咖喱湯,所以唔怕會溝淡晒個湯底。食完肥牛之後就淥大光麵,大光麵吸收晒咖喱湯嘅香味,而且彎彎嘅麵條非常掛湯除咗牛腩煲仲叫咗兩個小食,參巴辣醬炸豆腐表面脆身,參巴辣醬好香蝦醬味又夠辣,超惹味蒜油肥仔芽菜比平時食到嘅芽菜更粗身,食落口感爽脆,而且好香蒜油味整體嚟講食物質素高,仁當牛腩煲真係好好味,加入香港人最愛嘅打邊爐元素好有創意下次會再嚟試下另一招牌菜- 砂鍋肉骨茶。

參巴辣醬炸豆腐

蒜油肥仔芽菜

下次會再嚟試下另一招牌菜- 砂鍋肉骨茶。
參巴辣醬炸豆腐
蒜油肥仔芽菜
2021-08-09 590 瀏覽
星馬菜,最近1-2年好像幾盛行係5月有間叫霹靂南洋既小店3個月後終於無咁多人排隊可以去食我習慣唔鐘意同人迫同排隊食第一浸而且一間餐廳開左3個月先試係最穩陣無論服務同食物水準都穩定左一於過黎試下佢既招牌菜#怡保芽菜雞 #肉骨茶 #串燒 #咖哩特色小食拼盤$78 辣雞串燒,馬來咖哩豬皮魚蛋,酸辣鳳爪炸春卷咖哩角,凍番茄秋葵 特飲$22 話梅桔仔冰,青檸梳打拼盤賣相幾精緻份量亦相當多串燒3串,抹上特製辣醬,香辣滋味我建議先食淡味最後先食辣味先食秋葵番茄,清新開胃,春卷夠脆餡爽酸辣鳳爪出奇地爽口美味,有驚喜咖哩豬皮魚蛋超級辣,竟然係最辣既一款小吃招牌雜錦肉骨茶 $138有豬手大腸排骨,湯底色深而散發藥膳香氣味重但沒有苦澀味,底下有火力一直加熱食到尾仲可以追加食材當打邊爐 份量十足幾乎每位客人都有點肉骨茶湯配一份油條脆片同辣椒黑醬油肉排煮得入味,豬手骨膠原重,豬肚好爽好食好飲到清碗,成煲食曬,真心推薦之選最後估唔到半隻雞都份量十足,食唔曬如果兩個人食個例牌就足夠怡保芽菜雞$108半隻,皮爽肉嫩,雞鮮味底層墊了很多短芽菜,三黃雞鮮嫩可口加少許醬汁食已經十足美味#霹靂南洋 #旺角美食 電話:6971
星馬菜,最近1-2年好像幾盛行
無論服務同食物水準都穩定左
一於過黎試下佢既招牌菜
#怡保芽菜雞 #肉骨茶 #串燒 #咖哩
特色小食拼盤$78
辣雞串燒,馬來咖哩豬皮魚蛋,酸辣鳳爪
炸春卷咖哩角,凍番茄秋葵
特飲$22 話梅桔仔冰,青檸梳打
拼盤賣相幾精緻份量亦相當多
串燒3串,抹上特製辣醬,香辣滋味
我建議先食淡味最後先食辣味
先食秋葵番茄,清新開胃,春卷夠脆餡爽
酸辣鳳爪出奇地爽口美味,有驚喜
咖哩豬皮魚蛋超級辣,竟然係最辣既一款小吃

招牌雜錦肉骨茶 $138
有豬手大腸排骨,湯底色深而散發藥膳香氣
味重但沒有苦澀味,底下有火力一直加熱
食到尾仲可以追加食材當打邊爐 份量十足
幾乎每位客人都有點肉骨茶湯
配一份油條脆片同辣椒黑醬油
肉排煮得入味,豬手骨膠原重,豬肚好爽好食

好飲到清碗,成煲食曬,真心推薦之選

最後估唔到半隻雞都份量十足,食唔曬
如果兩個人食個例牌就足夠
怡保芽菜雞$108半隻,皮爽肉嫩,雞鮮味
底層墊了很多短芽菜,三黃雞鮮嫩可口
加少許醬汁食已經十足美味

#霹靂南洋 #旺角美食
電話:69717738
地址-旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓
環境/設施-小店風格,坐位舒適
特色-南洋菜美食味佳
人均價格-$150
5 分鐘 (堂食)
朋友又預早左一個星期上網book 呢間馬來西亞菜原本呢個星期落甘大雨都冇咩心情但係一見到呢間又好有興趣去試下有咖哩牛腩煲喔(可以食咖哩牛腩公仔面)再一睇之下原來係馬來西亞過江龍餐廳(一般我都對過江龍餐廳冇咩好感) 所以都係抱住50%50% 唔太差的心情去食就算餐廳唔大, 但位係坐得闊落, 舒服的由於有目標, 好快決定到食咩今次同左自己講一家要食 咖哩牛腩煲所以仲有的其他好想食既芽菜雞都要等下一次咖哩牛腩煲 (好多牛腩同有薯仔) 好味喔, 個汁濃得黎又唔係死咸再加左安格斯牛/ 大光面個大光面好掛湯 同個咖哩汁勁match 叫左個參巴辣醬炸豆腐 (好鍾意食呢個醬) 同蒜油肥仔芽菜(好熱好好食) 總括黎講會再encore, 因為真係未食夠唯一美中不足係有的位係有冷氣機滴水

朋友又預早左一個星期上網book 呢間馬來西亞菜
原本呢個星期落甘大雨都冇咩心情
但係一見到呢間又好有興趣去試下
有咖哩牛腩煲喔(可以食咖哩牛腩公仔面
再一睇之下原來係馬來西亞過江龍餐廳
(一般我都對過江龍餐廳冇咩好感)
所以都係抱住50%50% 唔太差的心情去食就算

餐廳唔大, 但位係坐得闊落, 舒服的

由於有目標, 好快決定到食咩
今次同左自己講一家要食 咖哩牛腩煲
所以仲有的其他好想食既芽菜雞都要等下一次

再加左安格斯牛/ 大光面
個大光面好掛湯 同個咖哩汁勁match

叫左個參巴辣醬炸豆腐 (好鍾意食呢個醬)
同蒜油肥仔芽菜(好熱好好食)

總括黎講會再encore, 因為真係未食夠

唯一美中不足係有的位係有冷氣機滴水
2021-08-06
  • 咖哩牛腩煲
  • 芽菜
  • 參巴辣醬炸豆腐
霹靂南洋 Restoran Perak @restoran_perak📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas5樓.馬來西亞過江龍店「霹靂南洋」,係馬來西亞邦咯島「南洋1957」餐廳嘅海外首間分店,以霹靂州美食為賣點~ 霹靂南洋主打結合傳統馬來西亞菜同香港人口味嘅美食,最近更加入港人最中意嘅火鍋元素,食完砂煲系列菜式,可以用湯底再追加火鍋配料,繼續打邊爐,非常滋味🍲.🐓 怡保芽菜雞(例)$78: 採用三黃雞,肉質嫩滑,啖啖肉唔太多骨,點上自家製薑蓉和甜黑豉油,帶岀雞嘅鮮味,仲有啲芽菜放喺底,肥肥短短好可愛,清新又爽口🤣.🍲 招牌雜錦老巴殺肉骨茶 $138: 肉骨茶依照馬來西亞嘅傳統方法烹調,湯底加入了當歸、川芎等藥材,藥材味香濃;肉骨茶材料豐富,有一字骨、豬手、豬肚、豬腸、豬腩肉、炸豆卜,特別係豬手肉質夠爽彈,浸得非常入味,伴以油炸鬼,忍唔住飲哂啲湯😉.🍛 霹靂仁當牛腩煲 $118: 仁當係指乾咖哩,再加埋蝦膏、蝦米、辣椒製成嘅自家製參巴辣醬,辣辣地好惹味,牛腩亦夠腍,再跟埋薯仔同響鈴,配料好入味;食完牛腩後,可以叫店員加咖哩湯,就可以用嚟打邊爐啦😆但➕ 大光麵 $12: 大光麵
📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas5樓

🐓 怡保芽菜雞(例)$78
怡保芽菜雞(例)

🍲 招牌雜錦老巴殺肉骨茶 $138
招牌雜錦老巴殺肉骨茶

🍛 霹靂仁當牛腩煲 $118

➕ 大光麵 $12
: 大光麵好索汁,吸收哂咖哩嘅精華,非常掛湯😙

🍞 咖央西多士 $38
: 西多士唔會炸得好油,表層塗上牛油,可自加煉奶,中間夾心就係咖央醬,非常邪惡😈

🍹 話梅桔仔冰 (凍)$22
: 酸酸甜甜,消暑又下火😍
🍫 美祿恐龍(凍)$22
話梅桔仔冰、美祿恐龍
怡保芽菜雞(例)
招牌雜錦老巴殺肉骨茶
話梅桔仔冰、美祿恐龍
2021-08-01 64 瀏覽
這天要出旺角取東西我當然乘機捉車爸爸吃埋Lunch才放他返工啦!我私心選了已吃過兩次的霹靂南洋 Restoran Perak,因為我知道佢推出了新Menu所以不作他選!炎炎夏日當然先來一些涼浸浸的飲品和前菜來開開胃吧!飲品我們分別選了檸檬青檸梳打和熱桂圓冬瓜茶各$22/杯,熟悉我的朋友相信也知道凍飲必定是怕熱的我吧!開胃前菜我點了這個新推出的冰鎮秋葵$22,用了冰鎮方法吃下口感很清爽沾上伴隨的那個甜甜醬汁吃十分匹配。另一客是酸辣鳳爪$38無骨的爽脆鳳爪以酸辣汁來涼拌,吃下味道酸酸的再帶上微辣很是開胃呢!之後上檯是新出的地道小菜森巴辣醬炒鮮魷$98,新鮮彈牙的鮮魷魚以惹味火辣的森巴辣醬另伴以豐富的雜菜炒成,吃下非常醒而且很惹味非常吸引,喜歡吃辣和海鮮的朋友必定要選它保證不會令您失望。今日的主菜當然是我倆也非常喜歡吃的肉骨茶啦!新出的這個招牌雜錦老爸剎肉骨茶$138就最適合像我們貪心的人,因為這個雜錦煲可以一次過吃盡多款配料非常開心。這個招牌雜錦老爸剎肉骨茶材料非常豐富,內裏分別有一字骨、豬手、豬肚、豬腸、豬腩肉及炸豆卜,伴隨還有老油條、蒜蓉、辣椒和黑醬油,更會以小火爐上檯吃罷喜歡的更可點

炎炎夏日當然先來一些涼浸浸的飲品和前菜來開開胃吧!

這個招牌雜錦老爸剎肉骨茶材料非常豐富,內裏分別有一字骨、豬手、豬肚、豬腸、豬腩肉及炸豆卜,伴隨還有老油條、蒜蓉、辣椒和黑醬油,更會以小火爐上檯吃罷喜歡的更可點生料繼續烚吓烚吓打邊爐。

這口肉骨茶湯一次比一次來得精彩,濃濃的湯色正反映味道層次有多深,呷一口帶上幽幽藥材的香氣和肉香的湯真心無比誘人。

配料中的豬肚、豬腸、一字骨及豬腩肉也浸得非常入味,尤其是豬腸又淋又甘香超邪惡又勁吸引,豬手質感恰好有咬口之餘不會過於散淋但如可再入味多點便會更加完美了!而索䀆香濃肉骨茶的老油條和炸豆卜更是扣人心弦之物。

有這麼好味的肉骨茶一於加多份唐生菜$18來嘆! 以油膩豐腴的肉骨茶來灼嫩綠的生菜真的非常好味道。

最後又怎少得我倆也喜歡的甜品咖央西多士$38闊別一月風采依然,那甘香的蛋漿包裹著軟熟的麵包內大夾著不過甜的咖央醬,吃時更可沾上練乳風味更佳喔!

三度幫襯霹靂南洋也覺同樣精彩是近年少遇的,期待餐廳會再推出更多新菜式,我又可以再來大快朵頤了!
2021-07-27
午餐