2023-08-02 213 瀏覽
屯門好好食薯粉之一!地點比較近屯門西鐵站,唔係住屯門既人比較方便。平時去食通常會叫酸辣湯薯粉,佢嘅酸都幾酸吓,鐘意食酸嘅人,可以試下。同埋一定要叫薯粉,佢嘅湯係好夾薯粉,唔夾米線。有一次失手叫咗米線,成餐都食得好唔開心。今次試下唔同嘅湯底,叫咗金湯同麻辣,金湯係酸辣加麻辣嘅味道,食落去好似食緊酸菜魚湯咁,我個人係幾鐘意,同薯粉都夾到。麻辣就一般,少咗啲麻辣感,通常麻辣食完個口有少少麻麻地,但佢冇咗哩種感覺。至於啲餸,豬頸肉係切到一條條咁,食起上嚟冇咁油膩,有啲人會鍾意食大大嚿嘅豬頸肉,但我覺得太油膩,食幾嚿就唔會想食。豬大腸都係細細塊,醃得都幾入味。小食最鐘意係食圖片個款(唔記得叫咩名:~ $29價錢唔平,得幾條。)但炸得啱啱好。另外一款都會成日叫嘅小食係芝麻醬萵筍絲,萵筍絲好脆,口咁勁清新,食得太多辣嘢,可以中和下個口。下午茶($43一餸)餸同薯粉份量比較少,但就唔駛點排隊,試過中午($49一餸)去食要大排隊,但份量真係多好多,價錢都貴幾蚊。
屯門好好食薯粉之一!
金湯豬頸肉薯粉

麻辣豬大腸薯粉
金湯豬頸肉薯粉
2023-07-27 174 瀏覽
放工放靚正又好食之選👍🏼當然係米線啦!屯門呢間米線真係嚟親呢區都必食。我就叫咗蘿蔔,腐皮蝦卷薯粉。蘿蔔超甜,又唔會比酸辣湯既味蓋住😋蝦卷好味,薯粉軟硬適中,我最鐘意最尾先食薯粉,因為薯粉索哂啲湯,勁正😍朋友叫咗豬腸,魚丸米線。豬頸肉必食🩷

朋友叫咗豬腸,魚丸米線。

豬頸肉必食🩷
記得以前讀大學未出名嗰陣,$37碗配一餸,仲包嘢飲。而家開多咗分店,價錢亦貴咗好多🥶唔再係屯門隱世名物米線😔今次嚟開附近,專程重遊舊地搵返以前陣味,結果失望而回。酸辣米線(中辣)$47+ $1 轉配豬頸肉 +$3 凍檸茶口味多元化咗,除咗魚湯同麻辣湯,後期新加酸辣湯,十足譚仔三哥啲款🙈但係味道反而遜色得多,始終覺得麻辣惹味啲又唔會咁確喉。酸辣湯的辣味都幾重下,建議由小辣叫起。豬頸肉份量多,而且同以前的味道一樣,唯獨是價格上升得驚人。如果未食過嘅話,可以一試。但我唔會再特登嚟食,回憶嘅味道永遠是最好。

今次嚟開附近,專程重遊舊地搵返以前陣味,結果失望而回。

酸辣米線(中辣)$47+ $1 轉配豬頸肉 +$3 凍檸茶

豬頸肉酸辣米線
係Vcity 附近有間米線成日排長龍,去過好多次都要排,今日決定排返次試下好冇食,叫「云川」。我地2個人食,朋友叫左魚湯豬頸肉腐竹米線。魚湯比較鮮甜,有小許既魚味,但飲落幾好飲。豬頸肉係云川好岀名既餸,果然名不虛傳,好好咩,有咬感,又吾硬👍🏻👍🏻👍🏻,重吾係好油利,切到一條條咁,好易入口。另外腐竹就比較硬身,不推薦😆而我就叫左豬頸肉大酸辣米線,酸辣加豬骨湯👍🏻👍🏻,但係對於我食得辣既人來講,大酸辣係冇辣既😆最重要既主角,米線。我個人覺得比較硬左d,下次可以選擇返米淋。總的來說,呢間米線係幾好龟,同埋環境坐位就比較差,同逼夾,可能因為太多人了。✔️✔️✔️(最高5個💋)價💋💋💋💋景 💋味💋💋💋💋

(最高5個💋)
魚湯豬頸肉腐皮米
大酸辣豬頸肉米
魚湯豬頸肉腐皮米
2023-07-01 186 瀏覽
第一次食呢間米線,叫咗個豬骨湯底同魚湯底,佢哋嘅豬骨湯底好味D,魚湯就冇乜味,食完唔會好口渴,豬扒厚度、煎得啱啱好,食落唔硬。加埋生菜,雲吞皮薄厚咗少少,內陷裡面嘅菜肉味道好滿,好好食。米線連埋湯底食都好入味,煮得恰到好處,唔會太腍或者太硬,配上豬扒同雲吞,味道更加豐富。飲品最緊要係杯凍檸茶, 係茶記茶膽沖嘅凍檸茶,宜家係出面好難飲到杯好飲嘅。至於環境方面,比起卓爾居個間,雖然午市都好多,但坐位都唔會太迫。

2023-06-22 177 瀏覽
同老公行街行到中午,覺得肚有D餓,佢問我食乜好,我話工廠果邊有一間雲川米線幾好味,可以同你去試下,佢話好!咁我們就行左去工厰區悅品酒店樓下果間雲川米綫食。我叫左我食開嘅猪頸肉米綫,少少辣,水準一如既往的美味!我特別喜歡佢猪頸肉煎得又香又不韌,牙菜又爽脆,一個字~正!
2023-05-26 315 瀏覽
晚上放工超肚餓,想快快去食嘢,見到「雲川」剛好有座位,立即衝入去。叫了酸辣紅薯粉配豬潤和螺旋藻,豬潤很鮮嫩,粉粉的口感,我最喜歡吃。螺旋藻爽爽的,配豬潤也不錯。再加一杯凍奶茶🧋,這個晚餐已經很足夠。

2023-05-18 218 瀏覽
Encore左無數次的雲川!真係百吃不厭😆 本身我係唔中意食米線,直至我發現左呢間咁好食嘅連鎖店!可惜只限屯門區。食過3間雲川,貝爾特酒店個間啲送同米線都更出色🤣 所以每次都會特登係小欖揸車去買呢間😂 好味推介:豬頸肉,韭菜餃,蘿蔔,炸醬🤘🏼每次必點嘅餸!必點湯底酸辣❤️
Encore左無數次的雲川!真係百吃不厭😆
好味推介:豬頸肉,韭菜餃,蘿蔔,炸醬🤘🏼
每次必點嘅餸!必點湯底酸辣❤️
外賣自取
2023-05-13 247 瀏覽
一個人簡簡單單食晚餐,又唔想虐待自己個胃,選擇去了「雲川」食個薯粉。叫了一個魚湯紅薯粉,湯底鮮咪,薯粉彈牙。還選了兩個餸,豬潤+螺旋藻,豬膶新鮮,厚厚的,食落好有質感;加上螺旋藻爽爽的,這樣配搭很好味😋來多杯凍奶茶,那就完美了。
叫了一個魚湯紅薯粉,湯底鮮咪,薯粉彈牙。
2023-05-06 212 瀏覽
入到黎屯門就試下雲川米線,好彩11點半到唔洗等位,食完出到去見一堆人等緊😯我地叫左兩碗豬骨湯紅薯粉同一份小食😀▫️豬頸肉豬骨湯紅薯粉湯底配料有肉碎、辣椒、酸菜、蒜蓉等等,好濃郁幾有豬骨香,味道帶咸帶辣。紅薯粉煙韌好滑身。豬頸肉切成幼條,份量都幾多,煎得幾香口,易咬唔韌。▫️香茅豬扒墨魚咀豬骨湯紅薯粉香茅豬扒好大塊,香茅味十足,雖然唔係厚切,但肉好嫩👍🏼墨魚咀有煎過亦好入味。▫️酸辣豬耳都幾大碟,豬耳好爽口,味道偏酸多過辣,我個人鍾意呢個比例。餐廳環境就一般但叫企理,多人時要搭枱,有啲窄但冇咩所謂,上菜快,食完就閃了😆啲阿姐都幾有禮貌😆

我地叫左兩碗豬骨湯紅薯粉同一份小食😀

▫️豬頸肉豬骨湯紅薯粉

▫️香茅豬扒墨魚咀豬骨湯紅薯粉

▫️酸辣豬耳
都幾大碟,豬耳好爽口,味道偏酸多過辣,我個人鍾意呢個比例。

啲阿姐都幾有禮貌😆
2023-05-01 181 瀏覽
呢間屯門區內的連鎖米線一向非常出名,佢嘅豬頸肉同埋豬扒都係香口見稱。以前叫雲川燒,依家改咗名叫雲川,但味道不變。呢日公眾假期下晝三點嚟到,依然爆滿,好彩早一步入座。店面全面改用手機落單,對於米線呢啲會自訂材料嘅餐飲嚟講來講非常方便。今次叫咗一個酸辣湯米線同埋一個魚湯紅薯粉。酸辣小辣豬頸肉米線第一啖湯飲落都幾搶喉,但食落又覺得OK,肉碎酸菜都非常惹味,豬頸肉油脂感一流。魚湯墨魚咀紅薯粉呢度嘅魚湯都幾清甜,就算唔落胡椒粉都唔會覺得腥,適合清淡飲食嘅人士。墨魚咀爽彈不過冇咩點調味,都比較清。薯粉只提供幼薯粉,喜歡粗薯粉嗰種煙un感覺嘅朋友可能就要去其他米線店。加埋嘢飲每個餐$47,同連鎖譚仔米線差唔多,難怪喺區內吸到咁多生意。

今次叫咗一個酸辣湯米線同埋一個魚湯紅薯粉。

酸辣小辣豬頸肉米線

魚湯墨魚咀紅薯粉

2023-04-18 174 瀏覽
今天來到了一家名為雲川的食店,真是讓人驚豔。店內裝潢就一般,人多要搭枱就一定存啦,坐得唔舒服,食完快走,佢先可以做多兩轉。我點了豬骨湯米線同幾個餸,包括豬頸肉、腐皮蝦卷和豬腩肉。首先,豬骨湯鮮美滋味,湯頭濃郁,豬骨的味道和其他食材混合在一起,呈現出一種獨特的風味,十分美味。接著,豬頸肉肥瘦適中,入口即化,加上秘製醬汁的調味,十分美味。腐皮蝦卷也非常好吃,蝦肉鮮嫩多汁,腐皮酥脆可口,非常適合下酒。最後,豬腩肉米線的豬腩肉軟嫩多汁,口感非常好,搭配上細緻的米線,十分開胃。除了菜品美味以外,店家的服務也十分周到,服務員熱情親切,讓人感到非常溫暖。而且這家店的價格非常親民,性價比十分高,始終食個米線都差不多70蚊,同等價錢更好味道就叫值得。雲川絕對是一個值得推薦的米線。總而言之,如果你喜歡米線,不妨來到雲川品嘗,相信你也會像我一樣愛上這裡的美食。菜品新鮮、美味可口,讓人一次次想再來品嘗。
今天來到了一家名為雲川的食店,真是讓人驚豔。
我點了豬骨湯米線同幾個餸,包括豬頸肉、腐皮蝦卷和豬腩肉。

2023-03-11
15 分鐘 (堂食)
  • 豬頸肉
  • 腐皮蝦卷
  • 豬腩肉
2023-04-07 245 瀏覽
1. 酸麻金湯中辣豬頸肉米線(9/10)🥣湯:第一次食咁特別嘅酸麻湯,個味似酸菜魚湯,好重酸菜味,又帶啲辣,可能太酸所以個麻唔算突出,但我揀左中辣就真係好辣啦🙈最後要加多啲湯🤣但呢個酸麻辣真係好好飲 個味好突出,第二度真係食唔到呢個味😍 🍜米線:呢度嘅米線係幼身,我好中意食幼米線,而且佢煮到岩岩好,唔會太淋或太爽🤤而且份量都好多!🥓豬頸肉:切到好幼條咁,份量都好多,好入味,偏甜少少,肉質唔會乾👍🏻好好味!2. 麻小辣豬扒紅薯粉🥣湯:又係好特別嘅麻辣,好重味好鬼正,似孜然味加花椒🤔,又係其他鋪頭冇嘅麻辣味!🥩豬扒:都有好幾件,份量都多,醃到好入味,夠鬆軟!🍜紅薯粉:份量超多,但有啲難咬,如果要我揀我都係會揀返米線😆🍽️小食:炸豬大腸🐷實在太好食啦! 外脆內軟,而且韌,容易咬得開,有豬油香,點左啲泰式辣醬唔肥膩。
1. 酸麻金湯中辣豬頸肉米線(9/10)

2. 麻小辣豬扒紅薯粉

🥩豬扒:都有好幾件,份量都多,醃到好入味,夠鬆軟!

🍽️小食:炸豬大腸🐷
近期最愛既米線---雲川!!!次次都要等位架💁🏻‍♀️---🔸湯底食米線最中意配重口味湯底,呢間做到!酸加辣我最愛,做得好出色同米線融為一體🤭-🔸秘製豬頸肉MUST食!佢唔係大大舊啖啖肉個隻,而係切左條,每條都有煎香既外層包住煙韌既肉,做米線toppings唔夠喉,後來每次都叫一碟😆🍽️ 雲川食過貝爾特店同虹橋店#屯門美食 #sis屯門 #雲川 #米線 #sis米線#hkfood #hkfoodie #eat #food #dessert #美食 #香港美食 #相機食先 #香港 #平民美食 #sisterfoodcourt
近期最愛既米線---雲川!!!次次都要等位架💁🏻‍♀️
---
🔸湯底
🔸秘製豬頸肉

🍽️ 雲川
食過貝爾特店同虹橋店
  • 秘製豬頸肉
2023-03-29 144 瀏覽
📍雲川 米線.紅薯粉🇭🇰 屯門震寰路6號貝爾特酒店地下2D號舖呢間係我米線排行表數一數二係米線舖!!!食過咁多間 係少數我會想去回訪嘅米線基本上去到屯門都一定會食😋 豬頸肉麻辣小鍋米線 (小辣) $47佢唔算好辣 食得好舒服 大概小過譚仔五小辣好香麻嘅 唔算好油好重口味個隻 正最好食係佢個豬頸肉佢唔係好脆好大塊個種係一條條 而每條都好淋 唔會太肥重點係佢豬頸肉係搽咗蜜汁 甜甜地好好食總結 中意食米線嘅人係一定要食!山長水遠入屯門都要試下!
📍雲川 米線.紅薯粉
🇭🇰 屯門震寰路6號貝爾特酒店地下2D號舖
呢間係我米線排行表數一數二係米線舖!!!
食過咁多間 係少數我會想去回訪嘅米線

佢唔係好脆好大塊個種
係一條條 而每條都好淋 唔會太肥
重點係佢豬頸肉係搽咗蜜汁 甜甜地
好好食

總結 中意食米線嘅人係一定要食!山長水遠入屯門都要試下!
2023-03-26