2023-06-07 97 瀏覽
洪水橋呢個美食沙漠,有米線食係一件好美好嘅事,不過,我更傾向食紅薯粉🥰。雲川百味 嘅米線一餸一般係44蚊包熱飲,加餸就每款十蚊,仲要上限四款。見落雨天涼涼地,食咗個豬頸肉無湯拌紅薯粉,跟餐附送熱檸水。晚餐嚟講,價錢好親民。店內座位多店員都多,原本諗住叫外賣,不過見出面落雨都係堂食算。豬頸肉切到幼條咁幾香口,薯粉上堆肉碎食到有少少論盡,碗底有少量湯汁去拌薯粉,味道唔會太咸,芽菜唔會太生,薯粉夠熱又夠彈牙。埋單俾現金,未見可以收八達通或者支付寶,如果收銀可以再方便d就好喇。

豬頸肉無湯拌紅薯粉
2023-06-06
豬頸肉無湯拌紅薯粉
2023-05-31 140 瀏覽
📍「雲川百味」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗洪水橋😌聽講洪水橋有間唔錯嘅米線店,見佢又幾近屋企,就決定試試佢😎📷餐廳位於洪水橋輕鐵站附近,店鋪唔算大,典型米線店,不過都幾多餸可以揀🤣🍴墨魚咀+蒜香雞扒紅薯粉鮮魚湯💰HK$54✨推薦指數:7/10魚湯比較清晰,味道可以再濃啲,但係又唔會話有腥味或者太鹹,岩哂食得清嘅朋友仔🤗墨魚咀幾彈牙有咬口,味道偏淡😗蒜香雞扒好大塊,食落啖啖肉,而且味道好夠😝紅薯粉煙煙韌韌,唔會話太淋,而且份量都幾多,夠哂飽肚👍🏻🍴牛柏葉+香辣腩肉米線酸辣湯💰HK$54✨推薦指數:7/10酸辣湯味道較濃,有得揀唔同辣道,👦🏻揀左小辣,但覺得唔算太辣,怕辣既唔駛擔心😉見到人地啲小食叫牛柏葉好大舊好靚仔,所以都叫咗呢個餸😂不過可能浸完湯有啲縮水,上到嚟唔係好似小食咁大舊,不過都幾爽口😝腩肉唔會話太肥,瘦肉部分比較多,👦🏻👧🏻都中意😍米線正正常常,軟硬適中,份量都足夠😀🍴家鄉手撕雞💰HK$41✨推薦指數:7/10手撕雞份量好多好大份,小食嚟講性價比好高,而且味道好夠,唔會話太辣,但夠哂惹味😗雞肉唔會太肥或者骨太多,肉質係偏腍身😛
📍「雲川百味」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗洪水橋😌
聽講洪水橋有間唔錯嘅米線店,見佢又幾近屋企,就決定試試佢😎

🍴墨魚咀+蒜香雞扒紅薯粉鮮魚湯
💰HK$54
✨推薦指數:7/10
紅薯粉煙煙韌韌,唔會話太淋,而且份量都幾多,夠哂飽肚👍🏻

🍴牛柏葉+香辣腩肉米線酸辣湯
💰HK$54
✨推薦指數:7/10
腩肉唔會話太肥,瘦肉部分比較多,👦🏻👧🏻都中意😍
米線正正常常,軟硬適中,份量都足夠😀

🍴家鄉手撕雞
💰HK$41
2023-05-18 134 瀏覽
今天試了這間鄰近單車徑的米線店入去試試。6點多的平日,店舖已接近坐滿,還有不少人等外賣,相信這間小店已深得洪水橋居民的歡心。我們點了兩個米線,一個小食。我點的是魚湯米線,魚湯清爽鮮美。三個餸菜亦不錯,花知丸香口彈牙,豬大腸滷得非常入味,香茅豬扒手掌般大,配上蔥花,一個字正。加多3元配上一罐可樂,爽呀!我朋友點了麻酸樂金湯薯粉,湯底既麻又酸,恰到好處。朋友點了豬膶、墨魚餅和蝦卷。豬膶厚切彈牙,應該是用新鮮豬膶製成的。墨魚餅和蝦卷彈牙有咬口,配上金湯,令薯粉的層次提升不少。最後來的是椒鹽雞軟骨,上枱時熱騰騰,應該是剛剛炸起,配上小小辣椒和甜辣醬,甜甜辣辣,刺激味蕾。店舖平實,食物質素高,價錢非常實惠,兩個麵加一個小食,埋單都係160元左右。下次再路經洪水橋,一定再來!

今天試了這間鄰近單車徑的米線店入去試試。

我們點了兩個米線,一個小食。

2023-04-29 153 瀏覽
路線 : 面向馬會左手邊直入👐👆 環境光猛整潔多款湯底👆Happy Friday😚去洪水憍做完野Tea Time 去食米線🍜腩肉控必點#香辣腩肉香芧豬扒熱拌米線 💰50好大方 份量多 撈起食 好惹味😚腩肉帶有層層脂肪 就係要呢啲😍香濃夠味 入口即溶 唔覺油膩 🤤豬扒香口大塊 有嚼勁 最怕肉質過腍明啦😏#麻辣牛柏葉 💰32小辣🌶 麻辣味唔夠突出 但蒜味香濃🧄牛柏葉入口幾爽👌將醬汁撈埋米線食😋#咸檸樂 💰6跟餐夠曬超抵 爽呀~~
路線 : 面向馬會左手邊直入👐

#麻辣牛柏葉 💰32

小辣🌶 麻辣味唔夠突出 但蒜味香濃🧄
牛柏葉入口幾爽👌將醬汁撈埋米線食😋

#咸檸樂 💰6
跟餐夠曬超抵 爽呀~~

2023-04-28
2023-04-20 128 瀏覽
雲川百味位置易搵方便,勁近洪水橋輕鐵站,門外亦有位置停車。🚖五點幾去到已經好多人喺舖頭入面食紧。🍜店員會好貼心問你洗唔洗走啲咩🥰🍜豬頸肉、魚腐台灣麵 (豬骨湯)豬骨湯微辣,而且唔會好鹹,豬頸肉嘅粗幼度我好鍾意,唔會太大舊,好爽脆,表皮好香,肉質就爽彈,台灣麵夠彈牙。🍜豬大腸、腩肉薯粉 (麻辣小辣)豬大腸清潔得好乾淨,亦滷得好入味,超正!腩肉嘅脂肪同肉嘅比例非常好,唔會過多肥肉、太少肉。波浪形薯粉食落非常有口感,好爽滑!湯底夠麻,喜歡麻感嘅朋友可叫勁啲!🦑 炸墨魚餅 好彈牙!!!!炸得啱啱好,亦唔會好油膩,墨魚味好香!唔洗點泰式辣醬已經好夠味!

五點幾去到已經好多人喺舖頭入面食紧。🍜

店員會好貼心問你洗唔洗走啲咩🥰

🍜豬頸肉、魚腐台灣麵 (豬骨湯)

🍜豬大腸、腩肉薯粉 (麻辣小辣)
豬大腸清潔得好乾淨,亦滷得好入味,超正!
腩肉嘅脂肪同肉嘅比例非常好,唔會過多肥肉、太少肉。
波浪形薯粉食落非常有口感,好爽滑!
湯底夠麻,喜歡麻感嘅朋友可叫勁啲!

🦑 炸墨魚餅
好彈牙!!!!
炸得啱啱好,亦唔會好油膩,墨魚味好香!
唔洗點泰式辣醬已經好夠味!
2023-04-16 87 瀏覽
洪水橋有的米線點其實也不少的,但說到性價比較高的,還是這間。不過這間的問題大概是真的好吃的配菜其實不多,個人最推薦的是香茅豬排麵,也是這次選擇的,這也是在店外最常飄出的味道,味道可是不輸於泰國餐廳/越南餐廳的。其他也是可以一試的大概就是豬軟骨吧,之後大多較為普通/份量不多。小食的話份量也是較少的,例如炸雞軟骨,就會是小小的一碟但由於勝在價錢低,加上酸辣的味道也算是做得不錯,所以還是一個很不錯的選擇來的。

熱伴紅薯香茅豬扒
熱伴紅薯香茅豬扒
2023-04-07 92 瀏覽
幫手搬野黎左洪水橋,順便又去搵下野食先,見有間叫雲川百味嘅食店,入面坐滿人好似幾掂咁喎,睇下門口個餐牌,有飯有米線,都幾啱食就食佢啦。三點鐘都近乎全店滿座,揀左張面壁卡座,哈哈,私隱高得黎仲幾濶落😆🍜韮菜水餃螺旋藻麻辣湯紅薯粉叫左碗小辣紅薯粉,湯底麻麻辣辣幾好味,薯粉有咬口,韮菜餃大隻飽滿,好味😋🐖脆皮豬大腸口痕叫多碟炸大腸先,大腸又香又腸,認真係邪惡美食😆🥤凍檸茶再整返杯冰凍檸茶走甜,爽。下午茶減四蚊,抵😆

🍜韮菜水餃螺旋藻麻辣湯紅薯粉

🐖脆皮豬大腸
口痕叫多碟炸大腸先,大腸又香又腸,認真係邪惡美食😆

🥤凍檸茶
再整返杯冰凍檸茶走甜,爽。

下午茶減四蚊,抵😆
2023-04-06
2023-03-25 107 瀏覽
依間雲川都開咗一段時間😽😽今日放工,終於同屋企人去試繁忙時間都真係坐滿晒人 門口仲有人等位💛涼拌皮蛋💲2️⃣8️⃣呢個皮蛋必叫🤩完全冇腥味仲要皮蛋王係留心🤤🤤醬料唔會太辣重蒜頭🧄重口味之選🔥💛米線💲5️⃣4️⃣麻酸樂金湯 中辣🌶️🌶️🌶️呢度一餸$44 加多一個餸加$10我揀咗金菇同墨丸😽湯底好濃郁唔太油又夠辣🤤🤤正💛米線💲5️⃣4️⃣麻辣 少辣🌶️媽咪就揀咗豆卜同雲耳唔好以為個湯好似好清 其實都幾辣🤤呢間絕對有下次💛💛💛
依間雲川都開咗一段時間😽😽
今日放工,終於同屋企人去試

繁忙時間都真係坐滿晒人 門口仲有人等位

💛米線💲5️⃣4️⃣麻辣 少辣🌶️
媽咪就揀咗豆卜同雲耳
唔好以為個湯好似好清 其實都幾辣🤤

呢間絕對有下次💛💛💛

已經食過好多次,平均兩星期食一次。蕃茄湯底非常出色,直至現時為止每次都會嗌蕃茄湯底。除非同屋企人食試過鮮魚湯底,都好出色。-雖然有時候可能廚房人手唔同,蕃茄湯底有時會偏鹹,或者有時會稀啲”杰”啲,但係都係正嘅。-配菜先至係重點,新鮮同超好食。選擇多,份量多,大力推薦豬紅,墨魚餅,豬大腸,韭菜水餃。都推薦花枝丸,螺旋藻,雲吞,芝士腸。炸醬OK,最好要求分開碗仔上。-豬紅好juicy,墨魚餅口感豐富因為有加入墨魚,唔係就咁出面普通嘅一餅粉團。-反而覺得炸饅頭同埋皮蛋小食一般般。-服務方面係有時會有一兩個姐姐講嘢會有啲串。
反而覺得炸饅頭同埋皮蛋小食一般般。
服務方面係有時會有一兩個姐姐講嘢會有啲串。
豬紅韭菜餃蕃茄麵
豬紅韭菜餃蕃茄麵
雲川百味琴日去咗元朗針灸,針完之後搭咗幾個站輕鐵去洪水橋搵野食,喺輕鐵站行一陣就見到米線鋪叫「雲川百味」,之前ig見人食完都話超抵食,所以我見入開元朗就試下啦!呢間米線餐廳門口又係有一級,又要出動我塊斜板嘅時候,入到去餐廳算幾大,大約可以坐60位食客,枱與枱之間夠一部輪椅通過,店內有普通枱同梳化背嘅可活動式椅子或卡位梳化坐比你揀,我就一定坐唔到卡位啦,普通位輪椅人士要睇住「菠蘿蓋」,如果無睇住會痛死,輪椅人士要留意!1.酸辣湯米線(小辣) 配香茅豬扒、豬頸肉同蒜香雞扒$64+凍咸檸七$6(跟餐配有優惠,單叫原價$17)(10/10)呢度酸辣湯底唔會好酸,小辣唔會太辣,單餸就$44,如果要加餸就要加$10一個餸。我就揀咗香茅豬扒、豬頸肉同蒜香雞扒。你自問係食肉獸就有福啦,呢度唔會得兩三舊肉咁少,香茅豬扒係一大塊,只係幫你切咗條, 雞扒都係一大塊,雞扒肉質嫩滑,有蒜香味,豬頸肉大約5條,所有配料份量係勁多,再飲埋杯凍咸檸七就大滿足啦!2.酸辣湯台灣扁身麵(中辣) 配蒜香雞扒、花枝丸同肥牛$64+凍檸檬茶$3(跟餐配有優惠,單叫原價$16)(10/10)呢度酸辣湯底唔會好酸,中辣唔會辣過出面
雲川百味

呢度酸辣湯底唔會好酸,中辣唔會辣過出面,單餸就$44,如果要加餸就要加$10一個餸。我朋友就揀咗蒜香雞扒、花枝丸同肥牛,麵就揀台灣扁身麵,麵有少少似河粉質地,但彈牙過河粉,幾好味!蒜香雞扒係一大塊,雞扒肉質嫩滑,有蒜香味,花枝丸就有3粒,每粒都好彈牙,肥牛唔韌,大約有4塊肥牛,再飲杯凍檸檬茶就大滿足啦!

3.麻辣青瓜$25(9/10)
呢個麻辣青瓜好爽脆,麻辣味好足夠,唔錯!

2人總共價錢$158,減咗$4係下午茶優惠,星期一至五下午2時至5時半有下午茶優惠

個人口味總評分:9.66/10

@manzhang554

地址:元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖

#雲川百味 #元朗美食 #洪水橋 #米線關注組 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2023-03-21
  • 蒜香雞扒
  • 麻辣青瓜
  • 花枝丸
  • 肥牛
我不是常來洪水橋,因為約了人交收,順便吃個飯,我這個米線控看到這家在輕鐵站附近就進去了~~環境餐牌 墨魚咀 + 蝦卷 酸辣湯米線男友選了酸辣湯米線,相比麻酸樂金湯,湯底偏橙色沒那麼紅,酸度夠。墨魚咀有咬口,蝦卷釀了粟米粒在內,還不錯。 香辣腩肉 + 蒜香雞扒 麻酸樂金湯米線我就比較喜歡這碗麻酸樂金湯,顏色較紅,加上有麻辣,所以偏油一些,但更開胃。腩肉有4-5片,全帶肥膏層,蒜香雞扒有一整塊,醃得入味,推薦點這2款餸!椒鹽豬扒 $40份量好足!點這款因為自選米線餸裏面沒有🤣豬扒生炸,好香,肉質正常,不會韌,可以再辣一點就更惹味。

餐牌

椒鹽豬扒 $40

2023-03-22 39 瀏覽
地點好方便,就喺洪水橋地鐵站附近,成日搭輕鐵都會經過😋🙌🏽今晚又想食米線,就嚟試吓呢間雲川啦🤭❤️ 豬骨湯(微辣)💛肥牛💛蒜香雞扒要一個餸$44, 要多一個餸加$10肥牛份量都幾多雞扒超級大塊😆食到好飽湯底要微辣,唔會太辣❤️豬骨湯(小辣)💛墨魚咀💛牛百葉份量同樣好多呀!要咗小辣,比起微辣的確係辣好多😆😆🙌🏽但好正!!跟餐叫咗兩杯凍檸茶,跟餐加$3甜度調教得剛剛好,係我喜歡嘅甜度🙌🏽💗椒鹽雞軟骨$33好有咬口,椒鹽味都好出😋好食呀
地點好方便,就喺洪水橋地鐵站附近,成日搭輕鐵都會經過😋🙌🏽
今晚又想食米線,就嚟試吓呢間雲川啦🤭
❤️ 豬骨湯(微辣)
💛肥牛
💛蒜香雞扒
要一個餸$44, 要多一個餸加$10
肥牛份量都幾多
雞扒超級大塊😆食到好飽
湯底要微辣,唔會太辣

❤️豬骨湯(小辣)
💛墨魚咀
💛牛百葉

跟餐叫咗兩杯凍檸茶,跟餐加$3
甜度調教得剛剛好,係我喜歡嘅甜度🙌🏽💗
椒鹽雞軟骨$33
好有咬口,椒鹽味都好出😋好食呀
🐳雲川百味就係喺洪水橋輕鐵站行3分鐘就到嘅川菜餐廳,呢度專做街坊生意,因為附近冇大型購物商場。今次係經過見到好多人幫襯,所以就入去試吓!🐳酸辣香茅豬扒韭菜水餃肥牛湯米線先揀湯底,再揀餸,本身包左一個餸,追加餸每個$10,所以呢碗米線就要$64啦!每樣餸其實份量都幾多,我覺得$10 加1個餸都幾抵。至於味道方面,最鍾意佢嘅酸辣湯底,酸辣程度適中,擁有特別的味道。另外豬扒同水餃都好好食。🐳麻酸豬頸肉花枝蝦卷湯米線呢個麻酸湯底, 酸嘅程度比麻多,唔係好食得麻辣嘅人可以試吓呢個湯底。我都加咗兩樣餸,感覺上非常之豐富,佢嘅米線都唔會煮得太腍,仲有口感喺度。👍🐳椒鹽雞軟骨炸得非常之好,每粒雞軟骨細細地,但係佢嘅椒鹽味好濃好香,另外再配上孜然粉,增加香口味,粒粒雞軟骨都好爽口,值得推介!

🐳酸辣香茅豬扒韭菜水餃肥牛湯米線

🐳麻酸豬頸肉花枝蝦卷湯米線

🐳椒鹽雞軟骨
2023-02-24 97 瀏覽
呢間喺洪水橋輕鐵站隔離開咗一段時間嘅雲南米線之前食過一次,覺得個酸辣湯底好好味今次再嚟食,見到有麻酸味 唔知係新嘅定係之前冇留意就好想試下因為又麻又酸嘅湯底都唔係常見果然冇失望 雖然今日好似比之前食嘅酸啲但我個人係好鍾意食酸所以好滿意加左麻就升一個層次 好豐富既味道配菜方面 個人最鍾意以及必須推介嘅係豬頸肉 有燒過既薄絲狀態 唔會大大舊好un咁 有甜甜地既味道跟住係蝦卷 有鮮蝦的!超鮮超好味!小食炸大腸亦十分出色 外脆內軟有濃濃滷水味
呢間喺洪水橋輕鐵站隔離開咗一段時間嘅雲南米線
之前食過一次,覺得個酸辣湯底好好味
今次再嚟食,見到有麻酸味
唔知係新嘅定係之前冇留意就好想試下
因為又麻又酸嘅湯底都唔係常見
果然冇失望 雖然今日好似比之前食嘅酸啲
但我個人係好鍾意食酸所以好滿意
加左麻就升一個層次 好豐富既味道

跟住係蝦卷 有鮮蝦的!超鮮超好味!

小食炸大腸亦十分出色 外脆內軟有濃濃滷水味
2023-02-23 78 瀏覽
前兩日同朋友食飯,無辣不歡既我就揀咗「雲川百味」🤪本身諗住求其食下啲辣野既我無抱太大期望,點知食落肚會有驚喜🫢我揀咗碗麻酸金寶湯配紅薯粉,加豬頸肉同牛柏葉,湯底好濃,紅薯粉又煙煙韌韌,係我鍾意既口感😋豬頸肉既份量又多,最後食到好飽🫢朋友就叫左個豬骨湯米線,都好濃豬骨味~佢嘅餸就有雞賢同豬紅,豬紅好鮮甜,係全餐最驚喜既野食🤣最後我哋都揀咗個小食−−手撕雞,又係好好味,啲醬汁好match啲雞🤤🤤