2024-02-29 332 瀏覽
元朗新開發地方洪水橋,屬於新市鎮,陸續有好多新樓宇落成。最近去咗近輕鐵站嘅 "雲川百味",主打雲南米線、川菜、雲吞及水餃等麵食,就不坊試吓啦!店內地方比一般米線舖大,格局有啲似茶餐廳,環境潔淨明亮,很不錯呢。餐牌裡種類都算多,選擇單餸套餐 $48,每加多一個餸 $10。湯底有5款 : 麻辣、鮮魚、麻酸樂金湯、豬骨同埋蕃茄,可配米線/麵或紅薯粉 ; 餸有三十幾款選擇,真係幾多。除左湯粉麵仲有炸醬飯、拌麵、特色小食同飲品。鮮魚湯米線    $58依碗有2個餸,分別係蝦卷和蘿蔔,奶白色嘅湯底,係用新鮮魚熬製而成,味道鮮甜清香,米線爽口,滑嘟嘟,湯裡面有好多芽菜和蔥花,食落非常爽脆,配埋彈牙嘅蝦卷及白蘿蔔爽口無渣,吸滿魚湯夠鮮甜。鮮魚湯米線    $58而另一碗同樣都係鮮魚湯底,啖啖鮮香,加埋豬潤嘅甜味,魚香味散發出來,無味精同無魚腥味,飲晒成碗都唔會口渴,濃郁嘅湯底配埋米線,食落好爽滑,吸入魚嘅湯汁,魚湯米線個人覺得好夾。揀咗兩款餸,豬潤同雞翼,豬潤新鮮爽嫩同滷水雞翼好入味,肉質嫩滑,滋味無比。豬頸肉    $40煎至外層非常焦香,少少鹹幾入味,肉質都好嫩,切成條狀方便食,沾上酸辣醬更惹味,
鮮魚湯米線    $58
鮮魚湯米線    $58

豬頸肉    $40
煎至外層非常焦香,少少鹹幾入味,肉質都好嫩,切成條狀方便食,沾上酸辣醬更惹味,呢款小食都唔錯。
豬頸肉

下午來到點套餐跟飲品,揀咗凍檸檬茶及熱檸檬水,茶底清徹,檸檬味夠香,解渴。
2024-02-29
  • 白蘿蔔
  • 凍檸檬茶
  • 熱檸檬水
2023-12-18 664 瀏覽
我哋今次經過 #洪水橋 🚋,喺呢度搵嘢食😋,一定要嚟呢一區嘅名物🌟!我哋就揀咗呢一間米線舖🍜,呢度有好多唔同類型嘅湯底可以揀♨️。湯底嘅味道真係好香💕,聞到已經肚餓啦。🏅麻酸樂金湯米線(螺旋藻、豬頸肉)($54)酸菜味道好香濃👅,一入口酸嘅味道好出😆,之後再慢慢食到花椒嘅麻味出嚟🌶️,再配埋刺激嘅辣味😝,好惹味。而且米線真係好軟滑🍜。螺旋藻份量好多🌊,而且好清新爽口。豬頸肉🐷切成細條,啱啱好可以食到佢煎香咗嘅口感🍳,而且仲有油脂香味🤩,同埋蜜香味🍯。🐷豬骨湯米線(豬大腸、豬軟骨)($52)肉香味同油脂香味充滿咗個湯底🥳,加埋少少辣味🌶️,令到湯底好濃郁、好滿足💕。豬大腸嘅口感夠腍🐖,而且味道濃郁,啱晒鍾意食內臟嘅朋友😍。豬軟骨都煮得夠腍🫦,而且醬汁嘅味道好香,同湯底嘅味唔同😛,好特別。🦑脆皮花枝丸($31)炸得幾香💥,而且唔會有油膩嘅感覺👍🏻。食落口花枝嘅味道好濃郁🦑,點埋泰式辣醬🇹🇭夠香口。🐥椒鹽雞軟骨($32)份量好多😙,而且每一粒都夠香脆💕,唔會有粉嘅感覺,反而食落去有雞皮同埋油脂🐣嘅邪惡感覺,仲有脆口嘅雞軟骨🦴。可以點埋燒烤粉🔥,或者泰式辣醬,好食🤤。

🏅麻酸樂金湯米線(螺旋藻、豬頸肉)($54)

🐷豬骨湯米線(豬大腸、豬軟骨)($52)

🦑脆皮花枝丸($31)

🐥椒鹽雞軟骨($32)
2023-12-18
2023-12-12 348 瀏覽
元朗都算美食多,呢日發現到有間食米線嘅店舖,雖然唔係市中心,但鄰近輕鐵站都算方便,喜歡米線湯麵之類嘅朋友就啱晒啦 ~店內裝修看似茶餐廳格局,地方比一般粉麵舖還要大,裝修明亮簡潔,睇落都唔錯。嚟睇下餐牌先,選擇都幾多,套餐粉或麵配一款餸 $46,湯底 : 豬骨、麻辣、鮮魚、蕃茄及麻酸樂金湯,可配米線、紅薯粉及麵  ;  餸都有三十幾款揀,又真係好多。除咗湯粉麵仲有炸醬飯、拌麵、特色小食及飲品。麻酸樂金湯紅薯粉  $64依碗湯底濃郁,味道酸酸地,亦飲到麻椒味,少少酸少少辣,好開胃,湯底有大量芽菜同肉碎。呢碗餸選咗蒜香雞扒、香茅豬扒、墨魚咀,煎得香脆嘅雞扒,加入蒜蓉更惹味,豬扒陣陣香茅味,肉質鮮嫩,墨魚咀食落脆脆,配合爽滑嘅紅薯粉,吸收左湯汁更好味。鮮魚湯米線   $62同樣都係揀左3款餸有香茅豬扒、雲吞、蘿蔔,湯底係鮮魚熬製而成,魚味清香鮮甜,米線爽滑,湯入面都係有好多芽菜,非常爽口,配搭煎得好香嘅豬扒,肉質軟嫩,大大粒雲吞,滿滿餡料嘅豬肉,食落鮮味,蘿蔔爽口冇渣,吸滿魚湯夠清甜。家鄉手撕雞    $41食手撕雞真係好方便,淨肉無骨。雞肉爽嫩,不乾身,沾滿辣油,食落唔會太辣,好惹味,配備芝
麻酸樂金湯紅薯粉  $64
麻酸樂金湯紅薯粉
鮮魚湯米線   $62

家鄉手撕雞    $41
食手撕雞真係好方便,淨肉無骨。雞肉爽嫩,不乾身,沾滿辣油,食落唔會太辣,好惹味,配備芝麻醬汁,加埋翠綠青瓜絲,減輕油膩感。
家鄉手撕雞
套餐另加 $3 配凍/熱飲品,揀左凍朱古力及凍阿華田,兩杯甜度啱啱好,朱古力味夠濃,甘甘甜甜,而阿華田嘅味道夠突出,唔錯。
2023-12-12
麻酸樂金湯紅薯粉
家鄉手撕雞
2024-04-20 0 瀏覽
和豬先生洪水橋附近郊遊後醫肚,驚喜發現這裏也有雲川米線。天氣熱辣辣,特別想食得清淡些,所以分別點了紅丹丹的🍅蕃茄湯底和奶香的鮮魚🐟湯底。蕃茄湯底貨真價實,濃稠的蕃茄蓉加完個蕃茄。鮮魚湯底鮮濃鹹香,看來是加了魚乾或者鹹魚淆制。米線不會煮得太淋,而米線底還夾雜著芽菜香菜。❤️豬頸肉每次叫雲川都必點!量多又香口🤭❤️豬軟骨有2大件,醬香又軟淋👍墨魚咀彈牙❤️紅油抄手一碟有八隻,菜肉雲吞大顆飽滿,紅油香辣。

和豬先生洪水橋附近郊遊後醫肚,驚喜發現這裏也有雲川米線。

米線不會煮得太淋,而米線底還夾雜著芽菜香菜。

❤️豬頸肉每次叫雲川都必點!量多又香口🤭
❤️豬軟骨有2大件,醬香又軟淋
👍墨魚咀彈牙
❤️紅油抄手一碟有八隻,菜肉雲吞大顆飽滿,紅油香辣。

2024-04-15 0 瀏覽
好鍾意食米線既我,今日難得去約左朋友食飯,就去左附近一間米線,估唔到咁好味🤤豬頸肉蝦條麻辣米線(小麻辣)豬頸肉既份量好多,仲要整得好夠味,好好食!而佢既蝦條份量都唔少,而且佢仲要係好彈牙🤤豬頸肉雲吞麻酸辣米線 (小辣)都係個句!豬頸肉真係又多又好食!真係必點😋平時既米線都係韮菜餃多,依道有雲吞都好正,佢幾大粒,啖啖肉好正!麻酸辣湯底唔係周圍都有,佢仲要做得好好味🤤手撕雞依個好正🤤佢有個麻醬比你點,有少少辣,成件事好夾,佢夾埋米線一齊食,真係唔錯😆 下次再食都會叫!佢係有包熱飲,天氣咁熱,我地都加左錢要荳漿,好大支,好滿足😆😆

豬頸肉蝦條麻辣米線(小麻辣)

豬頸肉雲吞麻酸辣米線 (小辣)

手撕雞

2024-04-06 18 瀏覽
今日落大雨天氣又濕笠笠,我同媽咪就留喺屋企定爹哋買外賣俾我哋兩個😆一到星期六日尤其是晚上洪水橋真係冇乜餐廳好選擇, 呢間真係唔錯平時都食開佢哋啲米線幾好食, 今次外賣啲飯都唔錯👍🏻💛

2024-03-31 20 瀏覽
呢日放假去咗洪水橋食米線😋🍜試咗個新湯底,我同朋友都覺得勁好食!!!坐得又舒服🤩我同朋友都叫咗胡麻湯底😋朋友要小辣,我就保守啲要咗微辣個湯底好正!!好開胃🤩🤩朋友要咗香辣腩肉同墨魚咀而我就叫咗豬軟骨同墨魚餅兩個餸都好正好好食呀👍🏽👍🏽份量又夠多 墨魚餅真係食到一粒粒嘅墨魚米線口感都好唔錯👍🏽軟硬適中我哋再叫咗個小食鹽酥雞 鹽酥雞切得比較細粒比較容易入口👍🏽餐廳嘅凍檸茶同凍奶茶都好正
呢日放假去咗洪水橋食米線😋🍜
試咗個新湯底,我同朋友都覺得勁好食!!!坐得又舒服🤩

我同朋友都叫咗胡麻湯底😋
朋友要小辣,我就保守啲要咗微辣
個湯底好正!!好開胃🤩🤩

鹽酥雞切得比較細粒
比較容易入口👍🏽

餐廳嘅凍檸茶同凍奶茶都好正

2024-03-26 19 瀏覽
🔵香辣腩肉熱拌米線追加左肥牛同豬大腸,腩肉係一片片,超有誠意🙈 豬大腸夠入味,唔算好辣,米線質感淋身得黎又彈牙,好食!🔵酸辣雙餸紅薯粉揀左豬軟骨同雞扒,雞扒即叫即炸,有驚喜,超嫩滑,仲好夠味,調味幾惹味,值得一試!湯底偏酸少少,酸菜好食,有唔少肉碎,紅薯粉有咬牙,唔會煮到過淋~🔵椒鹽豬扒份量唔少,椒鹽唔算重,食完唔會好油、好口渴,仲唔會乾柴~🔵熱阿華田阿華田相對無咁濃~ 但都夠味,唔會太甜☺️🔵熱朱古力好足料,飲到落左好多朱古力粉~ 濃郁既熱朱🤣

🔵香辣腩肉熱拌米線

🔵酸辣雙餸紅薯粉

🔵椒鹽豬扒
份量唔少,椒鹽唔算重,食完唔會好油、好口渴,仲唔會乾柴~

🔵熱阿華田
阿華田相對無咁濃~ 但都夠味,唔會太甜☺️

🔵熱朱古力
好足料,飲到落左好多朱古力粉~ 濃郁既熱朱🤣
2024-03-21 21 瀏覽
講到屯門米線大家可能會講雲川但雲川百味先係我心中最愛 私心推介🫢有8款湯底 有辣有唔辣 仲有32款餸任君選擇 可配米線/紅薯粉/麵 🍜單餸套餐$48 另選一款餸$10 仲包餐飲酸辣湯米線 螺旋藻 香茅豬扒配菜包括辣肉碎 酸菜 芽菜 蔥 韭菜食開酸辣湯嘅朋友 一定會喜歡呢個🫰🏻惹味開胃 配菜毫不吝嗇 辣肉碎係湯底嘅精髓😋滿滿嘅餸 螺旋藻水潤爽口 必點香茅豬扒 香茅非常出色 口感軟化🤤鮮魚湯紅薯粉 韭菜 豬軟骨配菜包括芽 蔥鮮魚湯就啱晒唔食辣嘅朋友🐟湯底鮮甜 豬軟骨口感軟滑入味😆家鄉手撕雞 $42手撕雞本身醬汁係類似口水雞 🐓有一小格係裝左麻醬 可以按自喜好醮醬汁手撕雞口感嫩滑 辣汁過癮🌶️

講到屯門米線大家可能會講雲川

家鄉手撕雞 $42
手撕雞本身醬汁係類似口水雞 🐓
有一小格係裝左麻醬 可以按自喜好醮醬汁
手撕雞口感嫩滑 辣汁過癮🌶️
鍾意食米線嘅我今日同咗阿媽喺屋企附近嗰度食米線😎😎自選米線酸辣湯底-$58自己一向嚟講都比較鍾意食酸辣米線,今次揀咗微辣,配菜方面就有豬大腸同埋螺旋藻👍👍😎😎 味道是很不錯的,以酸辣湯底嚟講是適中椒鹽豬扒炸醬飯-$53 本身對呢一個發沒有太大的期待,但係發覺豬扒炸咗出嚟很鬆軟,而且亦都有很多炸蒜味道十足,再加埋炸醬可以送飯👍👍😎😎滷水生腸-$37 挺好的😎👍地址:雲川百味 (元朗)元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖
鍾意食米線嘅我今日同咗阿媽喺屋企附近嗰度食米線😎😎

自選米線酸辣湯底-$58
味道是很不錯的,以酸辣湯底嚟講是適中

椒鹽豬扒炸醬飯-$53

滷水生腸-$37
挺好的😎👍

地址:雲川百味 (元朗)
元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖
2024-02-24 36 瀏覽
孖住個#米線控 去洪水橋食野,餐廳由朝到晚都好多人🥹難得今日黎到又有位一定要食!位置方便輕鐵一出行2、3分鐘就到,而且大碗足料有湯有撈有辣有唔辣,多款餸菜任君選擇(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🥢單餸 $𝟒𝟖 每加一款餸+$𝟏𝟎▸ 魚腐豬紅熱拌紅薯粉 $𝟓𝟖好耐無食過紅薯粉仲要撈🥰魚腐軟軟又香豬紅嫩滑不易散加上微辣肉碎少少酸芽菜(醃製過)整個配搭同味道恰到好處▸ 香茅豬扒肥牛米線 $𝟓𝟖米線軟硬適中份量多鮮魚湯底清甜飲多幾啖唔覺渴肥牛筋少油脂不多味幾香濃豬扒軟而香茅味清香不過重微微甜▸ 脆皮豬大腸 $𝟑𝟐即叫即製大大舊份量有不少外皮好脆內裏爽而有咬口不臭表面灑上少許孜然粉好惹味另配有甜酸醬 我覺得唔點正啲🤤☕️奉送熱飲 凍飲+$𝟑▸ 熱檸水 正常發揮▸ 熱阿華田 有少驚喜🫣有用奶沖飲落更順滑重點甜度剛剛好 唔洗加水飲多杯

🥢
單餸 $𝟒𝟖 每加一款餸+$𝟏𝟎
▸ 魚腐豬紅熱拌紅薯粉 $𝟓𝟖
好耐無食過紅薯粉仲要撈🥰

魚腐軟軟又香豬紅嫩滑不易散
加上微辣肉碎少少酸芽菜(醃製過)
整個配搭同味道恰到好處

▸ 熱阿華田
有少驚喜🫣有用奶沖飲落更順滑
重點甜度剛剛好 唔洗加水飲多杯

2024-01-30 82 瀏覽
洪水橋作為新開發城市,餐廳越開越多同多元化,今日簡左食米線,餐廳位置好方便,一落輕鐵就會見到。🔸豬腸及雞扒鮮魚湯薯粉點左鮮魚湯,湯底鮮甜而且唔會有腥味,鹵水豬腸出色,煙un彈牙好入味,雞扒大大件炸至金黃色,唔會老身。🔸豬扒及墨魚餅酸樂金湯米線麻酸辣金湯酸味好出,香茅豬扒切左條狀,鬆化而且入味,非常易入口。墨魚餅彈牙有咬口,如果炸過/煎過會更加香口。🔸腐皮蝦卷追加左小食,蝦卷口感豐富除左彈牙蝦膠,仲有青豆馬蹄芋頭等蔬菜,配上雞醬好夾。米線本身包一杯熱飲,凍飲都係加$2。

🔸豬腸及雞扒鮮魚湯薯粉

🔸豬扒及墨魚餅酸樂金湯米線

🔸腐皮蝦卷

米線本身包一杯熱飲,凍飲都係加$2。
2024-01-26 70 瀏覽
鮮魚湯:腐竹酸辣米線$56.00配菜:芽菜,葱 配料:香辣腩肉、蝦卷飲品:豆漿一間小店有齊不同口味選擇的湯底,每次去都可以嘗試到不同口味,一星期即吃幾次都食唔厭❤️鮮魚湯清香鮮甜沒有魚腥味❤️🤭。冬天冷冰冰多飲幾口,身體都溫暖起來,讚。香辣腩肉入口微辣,對怕辣的人來說都十分友好,腩肉肥瘦適中,醬汁非常惹味,配合米線一流,比自己在家處理方便多了,加配都是$10簡直平宜得不要不要。蝦卷一開二吃的時候非常方便。家鄉手撕雞$41.00滿滿的一大份,雞肉口感紮實,雞皮滑。醬料均勻地包裹每件雞肉。有別於一般手撕雞,醬汁比較濃稠帶微辣,拌麵吃很開胃。
鮮魚湯:
腐竹酸辣米線$56.00
配菜:芽菜,葱
配料:香辣腩肉、蝦卷
飲品:豆漿
吃的時候非常方便。

家鄉手撕雞$41.00
Tastes of Wan Chuen 雲川百味(洪水橋店)元朗尋找好味米線 性價比高 特色風格的味道,食一次你就會愛上它除咗米線 炸醬飯都好味😋肉既份量夠多麻酸樂金湯配辣腩肉+豬軟骨(配菜:蔥,炸醬,韭菜,芽菜,酸菜)威辣、麻,又酸.又辣.又香.值得一試腩肉肥瘦適中,肉質鮮甜的腩肉本身帶辣豬軟骨煮到軟綿綿,都係其中一個必須嘗試的餸菜,包保有驚喜米線酸辣湯底非常香濃,顏色濃不見底,湯底內有豬肉碎、酸菜及芽菜等;而米線軟硬適中,非常爽口有嚼勁。鮮魚湯(唔辣)米線配豬頸肉配菜:芽菜,蔥(唔辣)豬頸肉喺呢間舖頭嘅靈魂之作,香口彈牙有口感,齒頰留香,必試項目之一香濃鮮魚湯米線,用鮮魚熬製,好濃郁,每次去到必清
Tastes of Wan Chuen 雲川
百味(洪水橋店)
元朗尋找好味米線 性價比高
特色風格的味道,食一次你就會愛上它
除咗米線 炸醬飯都好味😋肉既份量夠多

麻酸樂金湯配辣腩肉+豬軟骨
腩肉肥瘦適中,肉質鮮甜的腩肉本身帶辣
豬軟骨煮到軟綿綿,都係其中一個必須嘗試的餸菜,包保有驚喜

鮮魚湯(唔辣)米線配豬頸肉
配菜:芽菜,蔥(唔辣)
香濃鮮魚湯米線,用鮮魚熬製,好濃郁,每次去到必清
2023-12-17
  • 豬頸肉
  • 豬軟骨
  • 腩肉
個人非常喜歡食麻辣,哩間嘅麻辣湯底非常濃郁,超香!!我叫左中辣,我覺得辣味十足,除左湯底,入面仲有好多配菜,口感豐富。我揀咗炸醬同娃娃菜,佢地嘅炸醬係自己熬製嘅,所以特別香,同湯底完美融合。我嘅朋友叫左蘿蔔豬頸肉撈米線,蘿蔔夠軟亦非常入味,清清甜甜,而豬頸肉炸至金黃,外酥內嫩,有嚼勁又唔會油膩。另外,我地叫左小食豬大腸,意外地好味!同豬頸肉一樣外酥內軟,外皮酥脆而且鮮嫩多汁、口感彈牙,我覺得炸嘅時間控制嘅啱啱好。同買小食涼拌麻辣牛肉,好似係新品,份量都係好足,而且涼拌嘅辣油幾香下,如果鍾意食辣嘅可以選擇加辣,個人非常推薦麻辣米線同炸大腸!最後我地係響下午茶時段去食,所以每個套餐有四蚊優惠。
2024-01-15
  • 炸大腸