2017-09-04 463 瀏覽
最近想吃得清淡點,於是一訪這米線店嚐嚐她們的馳名米線。$27 的魚蛋小鍋米線,魚蛋好爽彈,芽菜仔屬海量,米線好幼身,是我喜歡的粗幼度。這年代還可吃到二字頭價錢的午餐,抵食夾大件,實在令讓人感動。
最近想吃得清淡點,
於是一訪這米線店嚐嚐她們的馳名米線。

$27 的魚蛋小鍋米線,
魚蛋好爽彈,芽菜仔屬海量,
米線好幼身,是我喜歡的粗幼度。
這年代還可吃到二字頭價錢的午餐,
抵食夾大件,實在令讓人感動。
2017-08-17
2017-06-30 559 瀏覽
這間雲南米線已經幫襯了好多次,因為鍾意佢嘅麻辣湯底,味道濃郁,就算忍唔住口飲多咗湯,都唔會有口渴感覺。相比連鎖式集團的米線,佢有另一種風味,今次我叫雞肉加腐皮麻辣湯底小辣,加凍啡一杯。雞肉夠滑腐皮夠多,小辣湯底我已經足夠,因上次叫中辣食到出晒汗。而飲品方面多次叫小甜,但都很甜,今次亦不例外,飲了幾啖真係頂唔順甜到死。下次可能叫可樂穩陣啲。
雞肉腐皮麻辣米線連凍飲
2017-06-30
雞肉腐皮麻辣米線連凍飲
2017-05-22 556 瀏覽
平時行過到忽略左依間轉角位米線舖,但今日落雨,所以男友話近近地就入左依間到食。可能lunch時間,都幾多人下,幾乎滿坐。點餐需要自己填係張餐紙到,再交俾職員。我男友叫左碗肥牛蘿蔔小麻辣濃湯小鍋米線,蘿蔔清甜無根,肥牛不會太老ok,加上濃湯略有麻辣香味,增加食慾。而我就叫左個豬紅豬軟骨小酸辣濃湯小鍋米線,平時一般米線舖好少有豬軟骨配,所以一日一定要試下。豬紅口感都可以,豬軟骨不要厚厚的,而是一細舊一細舊方便入口,軟骨不會太硬或太淋,剛剛好!依個酸辣都不錯,少少酸配小辣令胃口增加,加上米線唔會太淋,所以好快就成碗食晒原來個湯睇落咁濃郁,其實有秘訣。因為唔覺意望入廚房到,發現原來每碗都會加入花奶。所以每碗米線食落都會咁香滑。

可能lunch時間,都幾多人下,幾乎滿坐。
肥牛蘿蔔小麻辣濃湯小鍋米線($38)

點餐需要自己填係張餐紙到,再交俾職員。
豬紅豬軟骨小酸辣濃湯小鍋米線($38)

所以每碗米線食落都會咁香滑。
2017-04-20
  • 豬軟骨濃湯小鍋米線
2017-05-12 447 瀏覽
自我感覺比其他出名的米線都好吃,米線很細,入味,麻辣味的湯底很好吃,當然其他味道都不錯,我每次都會選擇他家的黑木耳,非常好。除了店面太小,每次都要排很久之外,其他都很好。
除了店面太小,每次都要排很久之外,其他都很好。
2017-04-24 423 瀏覽
又到星期一, 本身想係荔枝角搵紅薯粉食, 開頭誤會左呢間係賣紅薯粉, 誤打誤撞就撞左入黎~ 哈哈, 唔緊要啦~ 呢間湯底有酸辣湯底, 但係就冇紅薯粉呢~ 我最終選擇左濃湯配豬軟骨, 木耳, 炸醬同墨魚丸, 飲熱檸茶. 個湯底冇味精, 好濃既豬骨味, 應該用左好多時間去煲. 豬軟骨冇出面果D咁大份, 細細舊咁易入味. 炸醬, 唔記得左畫分開上, 結果一齊上搞到碗湯好油, 都係我冇睇清楚. 至於墨魚丸, 係畫左單冇黎,都冇計我錢~ 野飲另加七蚊, 仲要冷熱同價有D貴, (出面凍飲加$2), 如果熱飲減返$2就好啦~
2017-04-24
2017-03-27 368 瀏覽
呢間米線我食過不下數百次, 只係覺得幾過癮 ,唔知道係咁出名。 今日同幾個同事落街食lunch,又唔知食乜好,見雲南風味米線冇乜人,就入咗去食啦。 你只需要喺張點單紙度剔低自己想食乜,交畀店員,就係咁簡單。今日冇乜胃口,我點咗大腸小鍋米線,酸辣 ,微辣。冇幾耐就到咗喇。大腸佢畀咗好多,細細條嘅;今日個湯底偏甜,唔係咁酸;米線份量中等,生熟度啱啱好。有時都會懷疑佢係唔係落咗一滴香,因為 食完真係好想再食,同埋有啲口渴,味道黎講都幾好架真係。

你只需要喺張點單紙度剔低自己想食乜,交畀店員,就係咁簡單。

2017-03-22 405 瀏覽
這區很多同類型米線店,今次見這間未食過就入去試下……這裡類似車仔面咁就菜和面,款式都多選擇。點完紙比左姐姐,等左一陣一大碗米線就到。首先湯底是奶白色架,可想而知餐廳係足料煲出來先有這質素,飲落好夠味道,冇咩味精味,最後仲忍唔住飲多幾啖湯添。而見到佢地選用雞脾肉,雞肉滑身唔鞋口吾錯,而白魚蛋爽口又彈牙,最緊要係米線分量都好足料,一個人食到勁飽,埋單都係$33,呢個價錢同連鎖米線店其實差不多。但整體質素更好,所以絕對會再食其他吾同餸。

但整體質素更好,所以絕對會再食其他吾同餸。
2017-03-22 345 瀏覽
以前公司係係荔枝角附近,所以lunch既時候成日會過黎食,次次都好多人不過轉左工之後就無得再成日黎,但有時放左工都會專登搭車過黎食左再反屋企(^з^)前排突然好想食,所以就約左朋友過黎收工食,叫左豬腸,腐竹,麻辣中辣佢個湯有別於其他米線鋪既湯係好濃既味道好辣好好食差d忍唔住要飲哂d湯(´▽`)專登搭車黎回味下佢個湯都值得ga
不過轉左工之後就無得再成日黎,
但有時放左工都會專登搭車過黎食左再反屋企(^з^)

前排突然好想食,所以就約左朋友過黎收工食,
叫左豬腸,腐竹,麻辣中辣
佢個湯有別於其他米線鋪既湯
係好濃既味道
好辣好好食
差d忍唔住要飲哂d湯(´▽`)
專登搭車黎回味下佢個湯都值得ga
2017-01-08 552 瀏覽
住在長沙灣多年,從小學開始已經有幸品嚐過雲南風味。價格五六年間只有加過幾蚊。味道卻依舊,令人懷念。數數手指都已有三年多沒來過,一進門這裡一樣的擺設、裝潢,不論是雪櫃還是坐位都和以前一樣。我這行和男朋友點了一個過橋米線,有雞絲、墨魚丸、芽菜腐皮、多種配料。我點了我最愛的炸醬湯底,再叫了炸雞翼和水餃(椰菜餃)。水餃要特別推薦,以前經常吃的便是水餃米。水餃好大隻,很滑很香。炸雞翼更是出色,剛炸起金黃色的外皮,吃的時候要小心熱,有幾次我都燙到。老闆娘的樣子更是一如既往的頹廢 雖招呼不熱情,但絕對令你舒服又自在。而且價錢便宜,兩位都不過是賣單$75多年不變的味道,希望這店可多做幾年,讓我有更多時間來吃夠本!

老闆娘的樣子更是一如既往的頹廢

2016-12-18
2016-09-28 763 瀏覽
一直以來我都喜歡食米線 今天是我連續第三天食米線 所以決定隔左好耐再寫食評今天食雞肉加栢葉加炸醬加酸辣 首先先嚐嚐湯底 味道果然不錯 酸得來開胃 帶點甜 令人一試再試 呀 辣亦不會太辣 (其實我叫左最小辣。。。原諒我是個食不了辣的人)雞肉同栢葉亦不像其他店的比得咁諧 好滑好好食最後當然是主角的米線 這裡的米線不像譚仔的太快發脹 同埋可能是這裡米線幼身而入味 容易入味 讓我可以慢慢品嘗湯加米線一啖過的滋味加上價錢不貴實在值得再吃

今天食雞肉加栢葉加炸醬加酸辣

雞肉同栢葉亦不像其他店的比得咁諧 好滑好好食

加上價錢不貴
實在值得再吃
2016-09-28
  • 酸辣米線
2016-08-18 581 瀏覽
呢間米線好似食上癮咁...哈哈哈 !! 依家 LUNCH 每個星期都黎一黎 ~~ 佢個湯底跟 譚X 同 X哥 好唔同 !! 味道好夠 ~~ 酸辣味都好足 !! 兩者勁夾 !! 唔會只有一邊有味 !! 湯底都真係會追住黎飲 !! 我同朋友笑話一定加左白粉 !! 所以吸引咁多人黎食 ~~ 哈哈 !! 呢間鋪每碗都唔同味道,就食得出佢係一碗碗咁煮 !! 米線亦可以選硬同爽 & 淋 ~~ 酸辣亦唔會好似其他鋪頭咁得一個酸辣度 !! 我愛上左佢既豬腸 !! 勁入味 !! 份量又多 !! 真係不得了 !! 腩肉就一般 ~~ 同街外既差唔多 !! 但份量一定比出面既多 !! 芽菜比較幼身但十分爽口 !! 食完呢碗野勁飽 !! 份量大 抵食 !! 味道又好 !!

2016-07-04
  • 豬腸 豬潤
2016-07-24 476 瀏覽
今天要到長沙灣拿樂X的電視機,上到去發現要等3個小時,拿籌後便到附件搵間餐廳坐低消磨時間。落樓後對面就有間雲南風味小鍋米線,店內環境一般,主打小鍋米線。下單方式同港式車仔麵一樣,畫紙仔!我點左牛丸,肥牛及豬腸清湯米線,份量看上去很多,價格還算適中,對於想簡簡單單別個午裒的人來說,性價比還是比較高的。米線湯底的湯汁被熬成了乳白色,味道很濃郁,牛丸也不是一咬就散的品質,可是肥牛就無牛味,反而豬腸就好入味!食完之後,坐左半個小時,都沒有給老闆娘趕走,值得一讚!

食完之後,坐左半個小時,都沒有給老闆娘趕走,值得一讚!

2016-06-04
2016-06-25 394 瀏覽
公司在荔枝角,常常經過這裡,中午總是多人的,好奇心慫恿之下放棄連鎖店,試試小店的功架。位置坐著不太舒服,椅子好小一張,但看到四周的人都吃這麼一大碗,我怕我吃了會坐不下那椅子。配料選擇琳琅滿目,而且可以選的額外項目十分貼心,例如米線稔些,米線少一些。今天心血來潮,吃了酸辣炸醬豬紅腩肉少米線。一上桌,我呆了,因為少米線還是很多。我夾了一口米線,原來他有點𡁻勁,而且比平常的幼身,我好中意呀。湯底用豬骨湯頭,酸和辣都剛好。不過腩肉過硬,有些切得太大一塊。炸醬和豬紅也甚為出色。吃完起身,望望外面,又一條人龍,也對的,這小店誠意可嘉!
今天心血來潮,吃了酸辣炸醬豬紅腩肉少米線。
一上桌,我呆了,因為少米線還是很多。

湯底用豬骨湯頭,酸和辣都剛好。
不過腩肉過硬,有些切得太大一塊。
炸醬和豬紅也甚為出色。

吃完起身,望望外面,又一條人龍,也對的,這小店誠意可嘉!
2016-06-15 273 瀏覽
好多次都經過呢間排晒大隊的店, 到今日先終於有機會入去食, 的確幾正點了炸醬中麻辣米線, 米線非常幼細, 但唔會易爛易斷, 反而都幾爽口, 另外炸醬亦有別於其他的店, 是肉碎而非一堆醬, 真係可以一粒粒的肉碎! 不過麻辣味不夠, 已點了中辣都唔夠, 而且炸醬份量也很少, 不過下次都會試其他

2016-06-15
2016-06-02 197 瀏覽
食左個芽菜,肥牛,雞軟骨,清湯米線平時見開都勁多人排隊,可能今次遲左少少黎,所以先一黎就有得坐。個環境雖然擁擠,但尚算乾淨,只係今次坐張枱有冷氣機滴水,所以失色左一點清湯一如既往既濃郁好飲,芽菜幾多,同米線一齊食時爽脆,很爽。肥牛冇乜特別,雞軟骨原本以為係炸好既雞軟骨,但事實並非如此,食落就當然冇甘香口,不過一粒粒脆脆的都幾過癮。可能我都算大食,人地可能覺得份量太大,但我就覺得岩岩好。
食左個芽菜,肥牛,雞軟骨,清湯米線
可能我都算大食,人地可能覺得份量太大,但我就覺得岩岩好。