2022-01-23 2002 瀏覽
呢間米線價錢合理,每個餸都只係$5-6,份量足。外賣叫左碗酸辣米線🍜加豬軟骨、腐皮,先講下個湯底算有驚喜,個湯底係有啖啖既奶香味架,再加上酸酸辣辣地,真係好開胃,食完都唔會覺得口渴要灌水。米線就好爽好彈,唔會有浸到淋哂個種口感,份量亦岩岩好夠飽。腐竹、豬軟骨普通,豬軟骨係冇經過醬油浸既,有少少失望,但肉質係ok鬆軟,唔會好硬,有機會可以試下其他配料。
呢間米線價錢合理,每個餸都只係$5-6,份量足。
米線就好爽好彈,唔會有浸到淋哂個種口感,份量亦岩岩好夠飽。

2022-01-21
15 分鐘 (外賣自取)
2021-10-30 2457 瀏覽
本來約咗朋友去食餃子,去到先知休息。好彩後一條街有好多嘢食。我同朋友都話想試依間米線好耐,但次次都見到人龍。今日唔趕時間就排下!唔係等咗好耐就有位,樣樣餸都想食,心大心細。點咗五個餸,酸辣少少辣。但湯唔夠酸,少少辣又真係好少😅少過x仔5小辣。下次可以叫小辣/中辣。蘿蔔偏細粒,好淋,算甜但唔夠味。腐竹偏硬身唔係x仔個啲咁淋,鐘意有口感嘅人就會岩啲。雞絲有驚喜,唔係你認知嘅雞絲,而係滑雞片,仲要都幾多片。豬軟骨未算好淋,入味但偏淡味。最特別係有雞軟骨,雞軟骨好好咬又淋又入味,完勝豬軟骨!米線就好軟好淋,唔係彈牙個種。唔鐘意食硬麵嘅我就岩晒!一碗連飲品$63,絕對抵食夾大件。
米線就好軟好淋,唔係彈牙個種。唔鐘意食硬麵嘅我就岩晒!
一碗連飲品$63,絕對抵食夾大件。
2021-10-30
2021-09-26 1695 瀏覽
每次食完呢間米線 好快又會好想再食 因為湯底系好濃郁嘅豬骨湯 再加上佢酸酸甜甜咁 好開胃 而呢個湯底都可以話係佢獨一無二嘅 自問係一個好鐘意食米線嘅人 成日都會有個米線list 佢只係我一次無意中食lunch見到好多人排隊 羊群心理去試嘅店 估唔到咁就上左癮☺️同埋佢啲送就係好多 又好入味 老實講 佢未必有好多款比你簡 但每一樣都係唔同做法 我最鐘意食係大腸 豬軟骨 大腸處理得算乾淨 唔會好大陣味 豬軟骨夠林同夠入味 另外試左雞絲 呢個特別在位肉唔係滑雞個種 係有啲唔係好似食緊雞肉 唔識形容 另外豬潤同豬紅都好食 下次會再試埋其他送🤤
2021-09-16 1273 瀏覽
今天和草子喺睇戲前,來一個快餐,於是揀左呢間雲南風味米線!店入面裝修好似自修室咁分桌,我個人認為咁樣有私隱度得黎,又比較衛生點。我們叫了2碗米線,分別是清湯和麻辣微辣。一上桌,就見到兩碗白湯米線,飲一啖個湯底,有驚喜!湯底奶香濃郁,我留意到廚師係每碗米線咁煮,再加淡奶之類吧!米線彈牙滑溜,餸方面,份量好多!草子點了生菜,雞絲,不過個人建議可以不用點生菜,因為原來每碗米線都跟了幾條生菜,我不覺得她這碗生菜量會多過我個碗好多!我點了芋頭,魚腐和雞軟骨,好少米線店會有"雞軟骨"呢個選擇,同埋呢個雞軟骨好食到草子都後加左呢個送~ 都係(+$6) ,佛心價~芋頭和魚腐正常味道。最後,我們都好怕食完米線會口乾,不過呢間竟然無!!! 呢間米線真係好好食,惟一唔好真係位置好隔涉,下次去開長沙灣MCL 睇戲可以考慮下食呢間!
今天和草子喺睇戲前,來一個快餐,於是揀左呢間雲南風味米線!

米線彈牙滑溜,餸方面,份量好多!

2021-08-31
今日重臨舊地,想念了好耐的長沙灣雲南小鍋米線🍜,可以由長沙灣/荔枝角地鐵🚇站出,步行約10分鐘就可以到達目的地。根據以往經驗,呢間米線於午餐時段,真係好多人食,所以今日好醒地,簡咗12點鐘就到間鋪食野,果然唔洗排隊,好開心份座食好野。餸既種類不多,不過份量勝在夠大碗夠飽。推介以下餸菜:雞軟骨、豬大腸、腩肉、豬軟骨大家睇下圖就明,食得好飽、好多餸,抵食! 推介大家試一試!

餸既種類不多,不過份量勝在夠大碗夠飽。

推介以下餸菜:雞軟骨、豬大腸、腩肉、豬軟骨

大家睇下圖就明,食得好飽、好多餸,抵食!

推介大家試一試!

2021-08-31 624 瀏覽
喺附近返工食嘢好冇選擇,本身鍾意食米線。見樓上啲評價話好味所以試吓,食咗豬大腸中麻辣米線。隻辣係譚仔嗰種味精辣,鍾意食辣嘅會好失望🙍🏼。豬大腸就好有口感,算好吃👍🏻價錢方面一餸$34算合理,份量ok夠飽。咁嘅質素係Lunch hour都仲係超多人排隊。無奈真係冇選擇。麻辣好普通,不想再試。
,鍾意食辣嘅會好失望🙍🏼。豬大腸就好有口感,算好吃
👍🏻
豬大腸麻辣米線
讚1.環境好乾淨,去咁多間米線店,呢間真係好坐得最舒服既一間2.嘢食份量好足,五十蚊三餸米線既份量多到一個點3.湯底既酸味同辣香都好開胃,味道係煮左入湯果種,唔係平時啲溝入去果種彈1.米線係幼身果種,入口滑得黎但煮得好腍下,唔太接受

1.環境好乾淨,去咁多間米線店,呢間真係好坐得最舒服既一間
2.嘢食份量好足,五十蚊三餸米線既份量多到一個點

1.米線係幼身果種,入口滑得黎但煮得好腍下,唔太接受
💡米線關注組遺漏左嘅隱世米線小編係一個米線控,經常去唔同地方食米線。今次係由住長沙灣嘅朋友推介街坊至愛米線😋🍽 豬大腸腩肉酸辣濃湯小鍋米線由於第一次食,所以小編order左微辣酸辣濃湯試下先。識食就一定先試湯底先,飲完第一啖,真係不禁「嘩」左一聲,因為湯既味道同平時出面食開嘅酸辣米線好唔同,肉味濃郁,仲有陣奶香味,又唔會太酸,非常特別。最重要係食完唔覺口乾,唔係味精湯底!豬大腸份量有好多,有咬口得黎,唔會過份韌,而且好入味。最主要係一啲都唔肥,原來係姐姐好細心將每一舊入面多餘既脂肪整走,所以怕肥既人都可以食番幾舊。而腩肉份量都好多,雖然細細舊,但都厚身,容易入口,但小編認為如果腩肉瘦小小會更好。🍽 雞絲麻辣濃湯小鍋米線麻辣湯好濃郁,有肉味,感覺似拉麵湯底嘅感覺。雖然order左微辣,但麻味都夠,食完嘴唇都有小小痺🤣米線偏腍身,完全係小編杯茶!雞肉鮮嫩又滑,有大陣酒味,相信店舖用左好多心機醃肉!😋😚🍽凍檸茶 & 凍奶茶檸茶表現正常!反而奶茶有驚喜🤩 奶同茶配搭得啱啱好!整體性價比都幾高!推介俾大家😋😋ps/提提大家,小店下午四點至六點係落場時間,要食既朋友仔就要留意啦!味道:⭐⭐⭐⭐️⭐️服

💡米線關注組遺漏左嘅隱世米線

🍽 豬大腸腩肉酸辣濃湯小鍋米線

🍽 雞絲麻辣濃湯小鍋米線

🍽凍檸茶 & 凍奶茶
檸茶表現正常!反而奶茶有驚喜🤩 奶同茶配搭得啱啱好!

整體性價比都幾高!推介俾大家😋😋

味道:⭐⭐⭐⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️

2021-07-10 717 瀏覽
難得去到荔枝角,去附近搵吓食。見到呢間米線鋪好似都唔錯,一於入去試一試!我叫左雞絲豬紅炸醬(另上)麻辣中辣朋友叫左豬軟骨雞絲炸醬(另上)呢間米線好特別嘅地方,在於佢嘅配料非常足料!啲配料食極都仲有。個人幾鍾意雞絲,唔好以為係用雞胸肉整,其實係雞脾肉,夠哂滑。朋友最鍾意食炸醬,佢同連鎖米線鋪有啲唔同,炸醬係乾身。食得出每粒都係啖啖肉嘅感覺。至於味道就覺得可以。最特別係個湯底,就算清湯都好濃味,有類似公仔麵麻油味嘅味道。我本身食得辣,中辣都唔算辣,下次可試大辣
難得去到荔枝角,去附近搵吓食。
見到呢間米線鋪好似都唔錯,一於入去試一試!

我叫左雞絲豬紅炸醬(另上)麻辣中辣

朋友叫左豬軟骨雞絲炸醬(另上)

2021-07-05
  • 雞絲
  • 炸醬
2021-07-09 457 瀏覽
叫了一碗酸辣(雖另加$1)(大辣)木耳絲及牛柏葉米線$39酸辣湯底的酸味不是來自湯底本身, 是來自額外加的酸菜絲,令我有點失望, 酸菜的味道屬於酸而不咸的類型。而它本身的麻辣湯底則做得不錯,辣味足而一點也不油膩, 令我十分驚艷。$5木耳絲勉強算是爽脆, 但只有一少樶$6牛柏葉不爽, 切得很幼, 失去口感, 也只5 小條, 有點兒小氣至於米線麵質則不過不失,不爽彈, 是偏硬身的口感。而店家提供餸的選擇也不多, 沒有我喜歡的豬肚
叫了一碗酸辣(雖另加$1)(大辣)木耳絲及牛柏葉米線$39
米線

酸菜湯底

$5木耳絲勉強算是爽脆, 但只有一少樶
木耳絲

牛柏葉

至於米線麵質則不過不失,不爽彈, 是偏硬身的口感。
而店家提供餸的選擇也不多, 沒有我喜歡的豬肚

2021-07-08
2021-04-27 1150 瀏覽
社交平台米線group經常有人介紹呢間米線店,假期行過就試吓係咪真係咁好味。我就嗌咗麻辣(小辣)豬軟骨豬大腸牛柏葉米線,老公就嗌左豬紅腩肉豬大腸米線(唔辣)。湯嘅味道的確同平時食開嘅麻辣米線有啲唔同,食落有奶香同濃郁。第一次食未清楚個辣度,所以叫小辣試吓先,對我嚟講辣度就可以啦。讚:湯嘅味道特別,食完唔口乾店舖座位與座位之間隔得遠,而且大家對住塊版食,食得安心。彈:配料好多都碎濕濕,牛柏葉切得太幼,掛唔到湯之餘,食落又冇口感。見到好多人都揀豬軟骨,我都嗌嚟試下,有部分肉非常嚡🙈總括嚟講,都係試下就算啦。喺而家得珍貴嘅外食quota下,應該唔會翻兜

湯嘅味道特別,食完唔口乾
店舖座位與座位之間隔得遠,而且大家對住塊版食,食得安心。

見到好多人都揀豬軟骨,我都嗌嚟試下,有部分肉非常嚡🙈

2021-04-13 913 瀏覽
今日晏晝經過長沙灣,就試咗一間好多人都話好食嘅雲南風味小煱米線。兩點鐘去到可能已經過咗午飯時間所以唔太多人等位,只有三個人係前面,所以姐姐就叫我哋係門口睇定揀咩嘢食。等左大約5分鐘就可以入座。一入坐我就揀左豬膶豬軟骨小窩米線(酸辣湯底、小辣)同一杯凍檸茶。大約等左5-10分鐘米線就送到。凍檸茶正常豬潤新鮮、爽口。豬軟骨焾身但我覺得唔夠入味。湯底方面我覺得唔夠酸同辣,所以下次如果再叫我會叫中辣。米線分量方面屬於正常啦。整體來講不過不失,下次我會試吓佢嘅麻辣湯底比多次機會佢
等左大約5分鐘就可以入座。

大約等左5-10分鐘米線就送到。

凍檸茶正常
豬潤新鮮、爽口。
豬軟骨焾身但我覺得唔夠入味。
湯底方面我覺得唔夠酸同辣,所以下次如果再叫我會叫中辣。
米線分量方面屬於正常啦。

整體來講不過不失,下次我會試吓佢嘅麻辣湯底比多次機會佢

2021-03-17 866 瀏覽
由於快食關係請原諒相片影得有啲差🙈但我都要放出黎皆因佢係我心目中既世界級米線🥰可以話係🇭🇰黎講係頭三位架中麻辣湯底好濃郁餸都唔輸蝕架圖中既係雞絲~豬潤雖然稱為雞絲 但實質係啖啖肉🤓呢度有冇豬潤fans🙋🏻‍♀️只要米線舖有就係必叫但有都唔代表好食ge😌但佢真係新鮮架同行朋友唔好辣就叫左最basic既湯甚至無辣既湯底都好食到痴左線朋友唔好米線都話要再encore arrr 重點只此一間 絕無分店架😎
由於快食關係
甚至無辣既湯底都好食到痴左線
朋友唔好米線都話要再encore arrr
重點只此一間 絕無分店架😎
  • 豬潤
小妹不嬲都唔好米線,但係係無選擇既情況下黎食左次,之後我竟然成日掛住佢😂仲自己黎食左好幾次😂😂餸呢就同其他店差不多,而今次就叫左碗小鍋米線 🍜加左腐竹,酸菜,雞翼,肥牛😍湯底轉咗做酸辣濃湯。腐竹係鮮腐竹黎既,份量非常多!口感好順滑豆味都夠香😋唔會好易爛食落去都仲有啲口感。最鍾意係同米線夾埋一齊食🤩酸菜嘅份量亦都係好多好多!多到係基本上每一啖都一定會有佢🤣味道偏甜唔會話太酸。口感爽脆好開胃😌肥牛就係平時打邊爐嗰款,不過不失。雞翼有2隻,都夠入味,但係肉質比較實,一定係做慣運動嘅雞😂😂我諗最吸引我嘅係佢嘅湯底同米線,以前成日覺得米線太過稔。冇乜口感。但係呢度嘅米線會有少少煙韌嘅感覺,同埋比較幼身。湯底酸酸辣辣令人食唔停口。辣度又可以自行選擇,啱晒唔同口味嘅米線控。
小妹不嬲都唔好米線,
但係係無選擇既情況下黎食左次,
之後我竟然成日掛住佢😂
仲自己黎食左好幾次😂😂

餸呢就同其他店差不多,
而今次就叫左碗小鍋米線 🍜
加左腐竹,酸菜,雞翼,肥牛😍
湯底轉咗做酸辣濃湯。

腐竹係鮮腐竹黎既,份量非常多!
口感好順滑豆味都夠香😋
唔會好易爛食落去都仲有啲口感。
最鍾意係同米線夾埋一齊食🤩

酸菜嘅份量亦都係好多好多!
多到係基本上每一啖都一定會有佢🤣
味道偏甜唔會話太酸。
口感爽脆好開胃😌
肥牛就係平時打邊爐嗰款,不過不失。

雞翼有2隻,都夠入味,
但係肉質比較實,
一定係做慣運動嘅雞😂😂

我諗最吸引我嘅係佢嘅湯底同米線,
以前成日覺得米線太過稔。
冇乜口感。
但係呢度嘅米線會有少少煙韌嘅感覺,
同埋比較幼身。
湯底酸酸辣辣令人食唔停口。
辣度又可以自行選擇,
啱晒唔同口味嘅米線控。

2020-11-17 1596 瀏覽
麻辣要小辣以上先至好食 味道先至會濃啲餸嘅性價比都幾高 $5-6蚊一個餸 分量都好足但豬軟骨唔夠淋 樓面人手唔多夠 得一個員工一腳踢 但出餐都算快呢間鋪逢星期日唔開 大家千祈唔好唔好去撞板
麻辣要小辣以上先至好食 味道先至會濃
啲餸嘅性價比都幾高 $5-6蚊一個餸 分量都好足