2016-01-20 2627 瀏覽
約左好友食lunch,唸住早啲黎揾位,上到黎一開lift就見到d手工藝品,成個cafe以白色同木製傢俬為主,感覺好舒服 lunch 有5款choice, ok 啦, 跟餐湯+飲品叫左個白汁青口意粉$68即叫即整,等左都有成15分鐘終於等到,賣相ok啦可能因為我好肚餓見到即變心心眼!碟有5隻大青口, 但食左隻係有沙....意粉份量都幾多, 每一條都有白汁對於我呢d食乜都要點汁既人就啱哂喇😁意粉偏硬但我就係鐘意食硬身既意粉我最後係成碟清哂.
約左好友食lunch,唸住早啲黎揾位,

上到黎一開lift就見到d手工藝品,

成個cafe以白色同木製傢俬為主,感覺好舒服
lunch 有5款choice, ok 啦, 跟餐湯+飲品

叫左個白汁青口意粉$68
白汁青口意粉
即叫即整,等左都有成15分鐘

終於等到,賣相ok啦可能因為我好肚餓見到即變心心眼!

碟有5隻大青口, 但食左隻係有沙....

意粉份量都幾多, 每一條都有白汁

對於我呢d食乜都要點汁既人就啱哂喇😁

意粉偏硬但我就係鐘意食硬身既意粉

我最後係成碟清哂.
2016-01-20
白汁青口意粉
  • 青口白汁意粉
2016-01-15 2629 瀏覽
我們愛茶。不同的茶文化,在香港都可以嚐到。老一輩或愛上茶樓,年輕女生愛喝英式下午茶。但是,最熟悉的名字,不外乎普洱、水仙,又或者是伯爵、花茶--茶,總像是配角一般,有時候還會被較為濃烈的咖啡取代。最近我們去的一間樓上 Cafe 便正正與茶有所關聯。它位於太子,跟港鐵站僅幾步之遙,名字可充滿了禪意,叫做「難得糊塗」。這個名字,與茶的個性倒也相當契合。茶從不搶眼,含蓄之中卻富有底蘊。而在香港能找到一間以中國茶為主題的 Cafe 也算難得。 這間「難得糊塗」,地方闊落具空間感,傢品以木材為主,打造出帶台灣風味的小清新,感覺年青。走進這間小店,最先看到的是陳列於架上的茶餅、茶具與茶書。 打開菜單,食品以意式為主。不過在飲品頁,卻有平日較少接觸的中國茶,諸如水金龜、野生岩茶等;像是普洱茶,便有不同種類,以至年份之分。另外,亦有以中國茶調配的特色飲品。中國茶,可說是這裡的特色。我們便點了「金獎肉桂」,濃香之中,那分甜甚是清澈,又有層次,好喝呢。茶是連著泡茶工具整套上的,但不懂泡茶也沒關係。因為服務員會向客人介紹泡茶的方法,以及茶的知識。 晚餐方面,難得糊塗供應的晚市套餐,連餐湯、沙律、咖啡或茶,只
我們愛茶。

打開菜單,食品以意式為主。不過在飲品頁,卻有平日較少接觸的中國茶,諸如水金龜野生岩茶等;像是普洱茶,便有不同種類,以至年份之分。另外,亦有以中國茶調配的特色飲品。中國茶,可說是這裡的特色。

晚餐方面,難得糊塗供應的晚市套餐,連餐湯、沙律、咖啡或茶,只須一百元便可落樓,算是經濟抵吃的選擇。不過,這晚我們約了朋友,所以決定散叫,然後大家開心分享。

前菜點了「煙三文魚田園沙律」與「瑞士雞翼」,跟朋友邊吃邊聊天。沙律夠新鮮,配上黑醋跟煙文魚,當作開胃前菜是不錯的選擇。個人覺得,雞翼的腍度剛好,不會太軟或韌,而瑞士汁的味道亦吸引。

主要亦有兩個,分別是「鮮茄焗豬扒飯」和「茄汁牛肉球長通粉」。豬扒厚切又大大份,水感大滿足,加上豐滿的芝士和蕃茄,甚為誘人,而飯粒亦不會太乾身,是一個有水準的豬扒飯呢。至於長通粉的亮點,是那數顆牛肉球,飽滿而鬆軟的口感很棒。

餐飲的部分,大家點了不同的東西。安娜跟朋友分別點了英式紅茶和咖啡,而我則選擇了非常獨特的「普洱奶茶」。喝過我,絕對要推薦給大家。以普洱做膽,茶味自然比一般奶茶濃香,但卻毫無普洱的重澀,非常柔順,令人印象深刻。

小評:

難得糊塗」走年輕、清新的路線,價錢大眾化,適合三五知己輕鬆相聚。食物有一定質素,但最吸引我們的,自然是以中國茶為賣點。傳純以外,亦有創新嘗試如「普洱奶茶」令人印象難忘。這個獨特的元素,令它的魅力大增。
題外話/補充資料: By Simon
2016-01-07 2308 瀏覽
一直好喜歡台式小清新CAFE,早前響OPENRICE見到太子竟然開左一間如此風格既CAFE,咁就梗係要泥試下啦。一入到去,有驚喜喎,落地玻璃大窗,對面係英式建築既太子警處,好開揚,VERY NICE!但最令我感到驚喜既係,呢度竟然有個茶壇,仲係好認真果隻,而我去既時候,好好彩茶藝師有坐陣(茶藝師講佢唔係成日響度),見朋友未到,而我作為一個八掛精,梗係唔客氣不斷試茶同問下茶既知識啦,茶藝師好有心教左我點分生熟普洱,茶既好多特質,真係好開心啊!問左人地咁多野,我當然識做叫返一SET茶泥飲啦,今次試左隻唔記得左乜乜普洱黃片,茶味好清幽,聞落去仲有一陣陣人蔘味,同平時酒樓飲既普洱真係好唔同啊!P.S. 感謝茶藝師借左隻紫砂壼比我照相啊!進入正餐,初時以為通常CAFE無咩食,應該都係得三文治沙律之類,點知原來佢餐牌食物總類都幾多,我覺得其實呢度更類似一間意式西餐廳多過CAFE。本來我同朋友想叫二人套餐,因為價錢好抵,但侍應不斷推介我地試佢地既特式菜可樂焗春雞,咁我梗係試下啦。呢隻雞一上枱,我同朋友都忍唔住嘩左一聲,見佢成隻雞企左響度,都幾震撼,哈哈!隻雞出爐好鬼熱,雖然跟手套同鉸剪一齊上,但熱辣

呢隻雞一上枱,我同朋友都忍唔住嘩左一聲,見佢成隻雞企左響度,都幾震撼,哈哈!隻雞出爐好鬼熱,雖然跟手套同鉸剪一齊上,但熱辣辣真係有啲難控制,不過都幾有趣既。隻雞外層無乜可樂味,但味道YIM得好好,成隻雞好軟滑,一啲都唔鞋,而通常好唔鍾意食既雞殻部份,因為入左可樂甜甜地既味,竟然都不知不覺得食晒,仲係兩個人搶住吃,正!
另外叫左一個焗豬扒飯,中規中矩,唔差,又唔太特別,可能隻雞太好味,呢個飯就比下去左了。
朋友食完叫左個普洱奶茶,佢話味道好特別,有花香味,等我下次都試下先。
總括而然,呢度既食物同飲品性價比一流,約朋友食飯既好去處,唯一係二人/四人餐無得跟個雞,咁想食雞又得兩個人就焗住散叫了。
2016-01-04
  • 可樂焗春雞,中國茶
2015-12-21 2239 瀏覽
總共食過兩次,上一次未寫,同今次一齊啦評啦。總括而然,咖啡不錯,但食物就更需要進步! 空气比较吾好,油煙味比较重一杯套餐送,即磨咖啡;另一杯拉花好似+$10至15;味道都特別(忘了名),但個人較喜歡即磨既味道椰香咖喱雞:好辣,勁辣!無椰香味;吾知係師傅落重手定呢个咖喱个標准係咁。。我重以为寫椰香應該係比较甜香家嘛!好慘,食吾落。焗芝士茄豬飯:正常味道,過得去;但大家樂好食啲。白汁雞肉長通粉: 我覺得哩個算係最好味,雖然個樣比較吾靚。意粉專家吾好期待All Day Brefest:入面個蘋果沙律都幾特别,味道清新!創意,有進步空间。但塊多士吾係咁啱我,非常脆...,條腸都幾奇怪,比较外國,肉腸。

椰香咖喱雞:好辣,勁辣!
焗芝士茄豬飯:正常味道,過得去;但大家樂好食啲。
白汁雞肉長通粉: 我覺得哩個算係最好味,雖然個樣比較吾靚
。意粉專家吾好期待
2015-11-23 2198 瀏覽
搬咗黎太子都有一段時間,見住呢頭開咗好多cafe,但係可能因為地舖,價錢相對都貴少少有日行過,見到呢間cafe,咁啱有朋友生日 就建議不如黎呢間食!之前見佢既價錢都幾貴下,一個晚餐要200蚊。唔知係咪換咗廚房呢?平咗一半!

Cake
Cake
白汁蘑菇意粉
焦糖燉蛋
2015-11-15 1927 瀏覽
今日放假難得同朋友相聚經過太子見到呢間cafe...所以上去試下啦!我地4個女仔叫咗一份4人餐,起初以為份量唔算太多,但原來份量多到我地4個人食唔曬…………想再order個甜品都唔得下次一定要再黎,食返個焦糖燉蛋!
今日放假難得同朋友相聚
下次一定要再黎,食返個焦糖燉蛋!
瑞士雞翼
忌廉雞肉扁意粉
白汁煙三文魚意粉
  • 意式薄餅
2015-11-15 1613 瀏覽
住在太子區已經有7年,附近新開的cafe越來越多,今天選了這間一試,在不顯眼的商業大厦3樓,環境乾淨舒服,給人悠閒的感覺menu方面,有很多選擇,午餐有飯、意粉、漢堡包,跟湯及餐飲,也只是$6x,價錢合理,今天我選了漢堡餐,芝士、豬柳、蕃茄、青瓜、面包外脆內軟,good! 薯條也值得一讚!!,朋友則order main menu的水牛芝士pizza,小小的一個$1o8飲品有驚喜………………整體而言,環境一流.,食物oK,價錢合理,服務oK,飲品超正!下次一定會再黎!

芝士豬柳漢堡包配薯條

水牛芝士pizza

飲品有驚喜………………
mocha

下次一定會再黎!
芝士豬柳漢堡包配薯條
水牛芝士pizza
mocha
一行四人加一個小朋友...嚟o左呢度食晚餐~叫o左三個套餐...再散叫一個pizza...每個餐讚好一次個page送cake~ 食物方面...其實一般...個餐湯味好啖...不過咁就o岩小朋友...麵包熱辣辣又脆~ ok~ 沙律好多沙律醬而且新鮮~ 主菜就又係一般...Hawaii pizza唔係好新鮮...個樣雖然好靚..上檯o個陣唔係好熱...唔似o岩o岩焗好...焗飯熱辣辣...但係塊豬扒真係好鞋...焗西蘭花配炸雞同薯茸又係熱辣辣~ 炸雞中間辣辣地又脆~薯茸雖然滑...但係有幾啖係特別咸!!! 我諗係d鹽撈唔勻...意粉就好好多~ 真係熱辣辣~ 味道都ok~ 飲品方面...如果唔要套餐o既普洱或咖啡...其他飲品都要加$13蚊...其實真係有d貴...我就試o左普洱...有個細細o既壺泡住...之後自己再倒出來飲~ 幾得意~而且d普洱淡淡地又好香~ 唔錯~ 總括嚟講...環境一流~ 服務都ok~ 價錢又唔算好貴...係傾計飲茶o既好地方...不過食物方面...真係要改善o下...
一行四人加一個小朋友...嚟o左呢度食晚餐~
叫o左三個套餐...再散叫一個pizza...
每個餐讚好一次個page送cake~

食物方面...其實一般...
個餐湯味好啖...不過咁就o岩小朋友...
麵包熱辣辣又脆~ ok~
沙律好多沙律醬而且新鮮~

個樣雖然好靚..
上檯o個陣唔係好熱...唔似o岩o岩焗好...
焗飯熱辣辣...但係塊豬扒真係好鞋...

焗西蘭花配炸雞同薯茸又係熱辣辣~
炸雞中間辣辣地又脆~
薯茸雖然滑...但係有幾啖係特別咸!!!
我諗係d鹽撈唔勻...
意粉就好好多~ 真係熱辣辣~ 味道都ok~

飲品方面...如果唔要套餐o既普洱或咖啡...
其他飲品都要加$13蚊...其實真係有d貴...
我就試o左普洱...有個細細o既壺泡住...
之後自己再倒出來飲~ 幾得意~
而且d普洱淡淡地又好香~ 唔錯~

總括嚟講...環境一流~ 服務都ok~
價錢又唔算好貴...係傾計飲茶o既好地方...
不過食物方面...真係要改善o下...
2015-11-07
2015-10-31 1257 瀏覽
近排雜誌係咁煲附近一間cafe,今日去到,安排真係好差,叫客自己揾位,咁多人點揾?好彩香港人都有自發排隊,好過係大陸咁啦。不過都係幫襯另一間吧。難得糊塗我知應該開左一排,平時下面上日文,都有留意到佢,不過今次係第一次幫襯。普洱奶茶唔係平時茶餐廳味,唔滑,但重茶味,幾得意,值得一試。其他嘢食不過不失,但新鮮熱辣辣,算有心整。環境ok,木枱幾文青吖,值得周末去試試。

炸雞翼薯條
炸魚沙律
普洱奶茶
2015-10-31
2015-10-21 1228 瀏覽
距離上次光顧已經成個月了,上次吃時只有4個餐,仲要3個係貴夾唔抵既扒餐,淨底一個就係無肉既意粉,真係完全選唔落手,本來決定唔會再泥,但好耐無見既朋友約好左響度,話近佢放工,環境又好啲可以傾下計,唯有張就一次啦…奇怪今次餐牌回復正常,食物種類同款式都親民返好多,好奇之下問一問店員,原來之前專做扒既廚師已經離開左…… Wonderful, 呢啲野食咪正路囉……我今次終於選到餐,叫左個A餐焗豬扒飯,估唔到又幾正喎,豬扒好JUICY,茄汁甜中帶酸、酸中帶甜,愈食愈開胃,面頭仲有層焗得幾香既芝士,唔錯!本泥仲有餐湯同沙律,不過一開始無乜期望就無影到相,其實湯跟沙律都唔錯的,是羅宋湯和蘋果青瓜沙律,都幾FRESH!但不得不提既係是日廚師新鮮做既梳乎厘,又滑又香,超好味!本來想外賣一個比屋企人,問左店員有無得外賣,佢話呢個甜品暫時每日限做20個,而且只係跟晚餐送!可惜啊!希望遲啲可以加入主菜牌比人ORDER啦! 另外,不得不提朋友叫既素食餐,佢試完個蘑菇波波之後讚不絕口,質左一粒比我吃,嘩!真係好過引,唔識形容,總之好特別,無試過咁既口味既蘑菇!有趣!總括而言今次比上次經驗完全兩回事,希望呢度可以K

但不得不提既係是日廚師新鮮做既梳乎厘,又滑又香,超好味!

總括而言今次比上次經驗完全兩回事,希望呢度可以KEEP到呢個水準啦!
2015-10-21
  • 蘑菇波波、梳乎厘、焗豬扒飯
2015-10-18 1108 瀏覽
第一次到這間餐廳與友人享受寫意的下午茶,一進來就令我有很舒適的感覺,剛巧當天人又不算很多, 而且空間很寬敞,我們來到的時候就是下午茶,場內的擺設很舒適, 可是由於沒有坐到近WINDOW的位置,於是沒有在那邊拍照我們點了2個TEA SET和2杯飲品最令我們喜歡的是甜品相信有機會下次一定會再相約更多好姊妹再到訪
第一次到這間餐廳與友人享受寫意的下午茶,
一進來就令我有很舒適的感覺,
剛巧當天人又不算很多, 而且空間很寬敞,
我們來到的時候就是下午茶,
場內的擺設很舒適, 可是由於沒有坐到近WINDOW的位置,
於是沒有在那邊拍照

我們點了2個TEA SET和2杯飲品
花茶及綠茶
fish and chips
香蕉PANCAKE
最令我們喜歡的是甜品

相信有機會下次一定會再相約更多好姊妹再到訪
題外話/補充資料: 餐廳說明訂座只限下午6時後, 所以其他時間只可以WALK IN了~~
2015-10-04
花茶及綠茶
fish and chips
香蕉PANCAKE
  • banana pancake
2015-10-16 729 瀏覽
見星期六冇人,menu也幾吸引就想試下。 沒有人招呼我,門口只有兩個員工圍在收銀一角密密傾,裡面有一對情侶似乎剛到坐下,我以為要先俾錢,就行埋去問他們,他們才停止吹水說叫他們就行。 要了個喇沙同凍薏米水,杯嘢加咗冰,但完全不凍,飲落仲要淡貿貿…碗麺分量倒是很大,但味道真的算不上好食… 期間只有一個男人來外賣,兩位員工繼續閉關吹水唔系幾理客人。 如果冇心做,就不要做了,今時今日都已經習慣晒。
見星期六冇人,menu也幾吸引就想試下。

期間只有一個男人來外賣,兩位員工繼續閉關吹水唔系幾理客人。

如果冇心做,就不要做了,今時今日都已經習慣晒。
2015-09-20 1219 瀏覽
朋友聚會, 本來朋友訂咗當晚枱, 但侍應搞錯咗日子, 不過好彩都有位. 當晚menu看上去確實很吸引的, 但價錢相對貴, 本以為好味都算啦, 點知換來一肚氣.我同朋友都點咗A餐烤安格斯肉眼, 等咗大概十多分鐘侍應先話賣哂, 咁其他冇乜啱食本人就轉咗D餐:青醬彩蔬意粉, 朋友就轉咗食C餐:香煎三文魚柳併大蝦釀皇帝魚柳. 等咗大半個鐘絡於上菜, 但係我碟意粉係用隻甜品碟裝上嚟, 而且變咗白汁炒意粉....朋友果碟再等半個鐘咗右先有得食, 但係上嚟果碟竟然變咗三文魚碎釀唔知乜魚柳囉, 追問侍應之下先知道原來佢哋"唔記得咗"轉番今晚個餐牌, 原全貨不對辨囉. 講番食物質素, 碟白汁意粉白汁味道ok, creamy又唔太heavy, 但係意粉同裡面嘅蔬菜都完全overcook, 整體嚟講味道一般, 而朋友碟魚望落去好似ok, 但朋友話味道普通.最唔滿意係等咗成粒鐘有多先有嘢食, 明明成段時間都見廚房有嘢出, 點解就係冇自己order果啲, 食到後尾先知原來門口有枱8人枱, 係個廚師啲friend嚟, 所以成晚只係出人哋枱嘢食, 完全忘記咗我哋班散客. 佢有VIP客唔緊要, 問題係廚房安排唔到人手
香煎三文魚柳併大蝦釀皇帝魚柳

最唔滿意係等咗成粒鐘有多先有嘢食, 明明成段時間都見廚房有嘢出, 點解就係冇自己order果啲, 食到後尾先知原來門口有枱8人枱, 係個廚師啲friend嚟, 所以成晚只係出人哋枱嘢食, 完全忘記咗我哋班散客. 佢有VIP客唔緊要, 問題係廚房安排唔到人手囉.

咁鍾意接待朋友, 建議佢改做私房菜吧啦.

貴夾唔好食, 唔會再嚟.
2015-09-19
  • 沒有
2015-09-16 952 瀏覽
三人行期待已久的高級樓上Cafe,一心諗住試甜品同埋 All day breakfast,點知原來夜晚冇蛋糕冇早餐。全店只得四款晚餐,包括牛,羊,魚,素,真係好難揀!百幾蚊一個set,餐飲2選1,咖啡或普洱,朋友加錢點了抺茶咖啡。我和另一朋友則點了生普洱和熟普洱。我喝的熟普洱比較接近酒樓普洱茶的色澤。味道OK,不會有苦澀的口感!先來一碗蕃茄餐湯,很多健康蔬菜但有點酸。主菜魚羊素各點一份,我吃的素意炒,份量很大,同樣很多厚切蔬菜,用橄欖油炒成,香味不錯,而且很飽肚。但如果蔬菜切得幼細一點會較易入口。滿心期待的反而是甜品,是日精選是蛋白奶酒,是別無他選,可惜不合胃口。吃到一半已放棄。食評的笑臉是給裝潢的,整個Cafe感覺很Relax,也有很多沖茶的設備和茶具。希望下次可以吃到聞名的早餐和甜品!

2015-09-03 1165 瀏覽
玫瑰紅棗普洱茶這個沖在透明茶壺裡的茶很夠味👍 一開始飲的時候玫瑰味很濃,但越沖越久,就會發現紅棗的味道越來越強一茶壺而且可以無限添熱水,真是Hea一日的好選擇😍!Rose and Claret Jujube Pu-erh TeaThis tea which is served in a pot is really nice👍 at first you will feel the taste of rose only but later on that of claret jujube is getting stronger and strongerA big pot, limitless refill, all these things keep you staying here for the whole day中國茶 - 普洱生茶隨Tea Set和Lunch Chef's附送的茶品根據店員的說法,生茶和熟茶的分別在於,生品是自然發酵而熟茶就似是平常喝的差不多☕︎Pu-erh Tea (Fresh one)Included in both tea set and lunch chef'
玫瑰紅棗普洱茶
一茶壺而且可以無限添熱水,真是Hea一日的好選擇😍!

隨Tea Set和Lunch Chef's附送的茶品

Pu-erh Tea (Fresh one)
Included in both tea set and lunch chef's menu. According to the waitress, the fresh pu-erh tea is naturally fermented ☺️ nice try!
牛肉漢堡飽伴薯條
牛肉漢堡飽伴薯條 ($62)
由於冇薯條既關係轉左做沙津
見到第一個感覺係😳 因為完全冇諗過會咁大個
Beef Burger with French Fries
Since there are not enough French Fries here, the cafe changed to salad
The first reaction was 😳 when I saw it. I have never expected it to be that large!
香蕉班㦸
香蕉班㦸 ($36)
熱烘烘的香蕉班㦸配上少許巧克力醬、再加一點可可粉☺️ Cream是店手打的,或許擠得不太美,但細看還可以看見有泡,甜味適中
班㦸或許有點硬,但是裡頭的香蕉超夠的
這間Caffe在第一日語上方太好了
Banana Pancake
Hot pancake with chocolate sauce and cocoa powder 👍 always a perfect match
The cream is handmade ones and you can still see the bubbles in it! The pancake might be a bit hard but there is so many banana inside!
牛肉漢堡飽伴薯條