2016-01-07 2308 瀏覽
一直好喜歡台式小清新CAFE,早前響OPENRICE見到太子竟然開左一間如此風格既CAFE,咁就梗係要泥試下啦。一入到去,有驚喜喎,落地玻璃大窗,對面係英式建築既太子警處,好開揚,VERY NICE!但最令我感到驚喜既係,呢度竟然有個茶壇,仲係好認真果隻,而我去既時候,好好彩茶藝師有坐陣(茶藝師講佢唔係成日響度),見朋友未到,而我作為一個八掛精,梗係唔客氣不斷試茶同問下茶既知識啦,茶藝師好有心教左我點分生熟普洱,茶既好多特質,真係好開心啊!問左人地咁多野,我當然識做叫返一SET茶泥飲啦,今次試左隻唔記得左乜乜普洱黃片,茶味好清幽,聞落去仲有一陣陣人蔘味,同平時酒樓飲既普洱真係好唔同啊!P.S. 感謝茶藝師借左隻紫砂壼比我照相啊!進入正餐,初時以為通常CAFE無咩食,應該都係得三文治沙律之類,點知原來佢餐牌食物總類都幾多,我覺得其實呢度更類似一間意式西餐廳多過CAFE。本來我同朋友想叫二人套餐,因為價錢好抵,但侍應不斷推介我地試佢地既特式菜可樂焗春雞,咁我梗係試下啦。呢隻雞一上枱,我同朋友都忍唔住嘩左一聲,見佢成隻雞企左響度,都幾震撼,哈哈!隻雞出爐好鬼熱,雖然跟手套同鉸剪一齊上,但熱辣

呢隻雞一上枱,我同朋友都忍唔住嘩左一聲,見佢成隻雞企左響度,都幾震撼,哈哈!隻雞出爐好鬼熱,雖然跟手套同鉸剪一齊上,但熱辣辣真係有啲難控制,不過都幾有趣既。隻雞外層無乜可樂味,但味道YIM得好好,成隻雞好軟滑,一啲都唔鞋,而通常好唔鍾意食既雞殻部份,因為入左可樂甜甜地既味,竟然都不知不覺得食晒,仲係兩個人搶住吃,正!
另外叫左一個焗豬扒飯,中規中矩,唔差,又唔太特別,可能隻雞太好味,呢個飯就比下去左了。
朋友食完叫左個普洱奶茶,佢話味道好特別,有花香味,等我下次都試下先。
總括而然,呢度既食物同飲品性價比一流,約朋友食飯既好去處,唯一係二人/四人餐無得跟個雞,咁想食雞又得兩個人就焗住散叫了。
2016-01-04
  • 可樂焗春雞,中國茶