2025-01-31 465 瀏覽
雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘).觀塘除左工廈多野食,其實東廣場都有好多我都係早幾日先發現原來東廣場仲有2樓!.▪️招牌花膠雞米線▪️.再黎到食佢個招牌花膠雞,雞件份量多,花膠件件厚身又大舊!加$5轉上海麵,個湯好好飲!.▪️麻藥蛋▪️.以為係充滿糟鹵味,點知唔算重酒,流心蛋黃好吸引!.▪️椒鹽粟米🌽▪️.炸到熱辣辣,唔太鹹,食到粟米本身嘅甜呢樣又係一個不敗的小食.▪️七味豆腐▪️.豆腐粒好香口,一兜好多粒,外脆內軟.📌 雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)

觀塘除左工廈多野食,其實東廣場都有好多
我都係早幾日先發現原來東廣場仲有2樓!

▪️招牌花膠雞米線▪️
再黎到食佢個招牌花膠雞,雞件份量多,花膠件件厚身又大舊!
加$5轉上海麵,個湯好好飲!

▪️麻藥蛋▪️
以為係充滿糟鹵味,點知唔算重酒,流心蛋黃好吸引!

▪️椒鹽粟米🌽▪️
炸到熱辣辣,唔太鹹,食到粟米本身嘅甜
呢樣又係一個不敗的小食

▪️七味豆腐▪️
豆腐粒好香口,一兜好多粒,外脆內軟
📌 雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2025-01-24 510 瀏覽
雞駅花膠雞米線專門店以米線命名,所以特登飯轉米線,花膠雞煲翅既湯底實在,以濃郁的雞湯為基底,加入花膠和魚翅的精華,湯頭滋味層次豐富,鮮甜之中帶有濃郁的膠質感,天氣又寒左飲啖靚湯舒服晒。米線則煮得恰到好處,軟硬適中,既不會過於軟淋,也不會過韌。雞肉的份量十足,唔知係咪就收鋪俾左隻雞脾,肉質嫩滑新鮮,有雞味。凍檸檬薏米水清新解膩,整體極少甜,對我黎講岩岩好,帶有淡淡的檸檬香氣和薏米的清甜。椒鹽粟米,炸得香脆金黃,椒鹽調味恰到好處,粟米粒甜美多汁,不覺油膩,係最中意叫既小食。雞駅在湯底、米線質感和配菜上比起其他觀塘米線店既水準高,值得再訪。🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🍽️:雞駅花膠雞米線專門店📍:成業街7號東廣場1樓116號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodpornshare #InstaFood #Yummy#Delicious #Foodstagram  #FoodPhotography #FoodLover #FoodiesOfInstagram #FoodBlog

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🍽️:雞駅花膠雞米線專門店
📍:成業街7號東廣場1樓116號舖
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodpornshare #InstaFood #Yummy#Delicious #Foodstagram  #FoodPhotography #FoodLover #FoodiesOfInstagram #FoodBlog #FoodHeaven #米線關注組 #japanesefood #觀塘美食 #香港米線 #米線 #雞湯 #雞湯米線 #大癲 #香港美食 #香港探店 #雞 #打卡 #美食
  • 花膠雞煲翅
觀塘東廣場隱藏左一間每日新鮮秘製花膠雞湯米線餐廳,餐廳為左保持食物質素每日售完即止~呢度除左花膠雞仲有多款其他雞配搭,例如椰子雞、胡椒豬肚雞、麻醬雞拌麵、貴妃雞、沙薑雞等等,真係你講得出既雞配搭都有😌除左雞之外仲有酸菜魚、水煮牛肉、花甲粉可以揀,真係有好多款式揀~小食方面淨係雞翼都有5款唔同款式,款款都好吸引,仲有日本芝士年糕、椒鹽粟米、蟹肉忌廉薯餅、燒豚肉配生菜,咁多款小食可以每次黎試一兩款,再試埋唔同口味既米線🍜—————————————————————————————♦️招牌花膠雞米線:初頭見紙兜唔算好大以為份量唔多,點知食落每件雞都大大件,而且件件都以肉為主唔多骨,肉質唔諧新鮮又嫩滑,好易就咬得開🙈花膠都好大件都好幾件,口感又腍又滑,湯底帶有濃郁雞香味,而且冇油膩感,令人一試就愛上😍♦️藥膳黃酒花膠雞米線:未食之前都擔心會唔會好重藥材味,因為之前食過藥膳湯底太重藥材味食到好滯~不過今次藥膳黃酒唔單止唔滯仲帶有酒香味,甘甘甜甜味道令人好開胃🤤米線軟硬度適中而且好掛湯同爽口♦️泰泰雞翼(甜辣):雞翼好大隻,炸得好香,口感脆口肉質保持嫩滑,下次可以試埋其他口味♦️凍柚子梳打、凍檸茶:柚子梳打

—————————————————————————————

♦️凍柚子梳打、凍檸茶:柚子梳打味道夠清新唔算好甜,凍檸茶茶底唔會過濃,飲落唔會過酸岩岩好

評分🖍️(滿分為5個🌕)
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
服務質素:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

2025-01-22 403 瀏覽
food court內餐廳餐廳主打不同種類雞湯米線都有雞飯 小食有幾款其他米線 招牌花膠雞湯米線雞湯香濃而不膩飲晒全碗湯冬天飲雞湯 全身都暖笠笠 雞肉好香好滑仲要雞脾肉花膠又爽米線又彈牙 可惜份量不算多大食量未必夠飽肚
food court內餐廳

米線又彈牙

可惜份量不算多

大食量未必夠飽肚

2025-01-16 521 瀏覽
雞駅花膠雞米線專門店觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨東廣場1樓新開左個美食廣場,進駐左好幾間舖頭,有米線、台灣野、泰菜等,今次就試左依個主打花膠米線的小店,米線+餸份量足夠,軟硬適中,食落幾彈牙口感好好~☀️藥膳黃酒花膠米線 $68 + $10轉雞脾我見到藥膳通常都會嗌,養生派😎藥膳味的湯底食落好舒服,加埋花膠非常補🙈本身普通雞都好有雞味,轉雞脾d用更滑🙋🏻‍♀️☀️胡椒豬肚雞米線 $60有冇人都中意飲胡椒豬肚湯!依個就係果隻味,有得食米線之餘仲可以飲湯~☀️金磚豆腐 $42豆腐外層只有一層史上最薄的微脆炸皮,有椒鹽調味,包住嫩滑的豆腐,可以一試☄️麻藥蛋 $28溏心蛋上有少少蔥&芝麻,橙紅的軟心蛋黃好靚,食落好有蛋香,是冷盤,可以叫!
雞駅花膠雞米線專門店
觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

☀️藥膳黃酒花膠米線 $68 + $10轉雞脾

☀️胡椒豬肚雞米線 $60
☀️金磚豆腐 $42
☄️麻藥蛋 $28
2025-01-10 534 瀏覽
近日發現東廣場一樓開左啲新餐廳,揾野食時見到花膠雞開左分店係到,所以又試下~ 成層好似FOODCOURT咁,出面啲枱都可以用,所以闊落左好多,唔洗等位招牌花膠雞米粉 - 米粉滑潤,吸附了濃郁的雞湯,雞肉鮮嫩,而花膠更是增添了獨特的口感,讓整道菜品味更上一層樓,湯底濃郁。胡椒豬肚雞米粉 - 豬肚的口感脆嫩,與雞肉相輔相成,胡椒湯底微辣,凍天飲成日人暖粒粒,好正~蜜糖雞翼 – 又係必叫既雞翼,佢做到外面好酥脆,內多汁,蜜糖的甜味恰到好處,平衡了雞翼的油膩感。必食!
2025-01-07
2025-01-10 479 瀏覽
喺觀塘東廣場一樓原來有個food court,有好多唔同類型嘅食店。今日天氣凍,一於嚟試吓養生雞米線。餐廳嘅米線價錢都唔貴,$60起就有交易。除咗食雞之外,仲有酸菜魚、豚肉、牛肉等等。🔹姬松茸竹笙花膠雞米線🔹有成七至八嚿雞肉,份量好多。雞肉嫩滑,配料亦都好多,花膠有三至四嚿、姬松茸都有唔少。湯底都算濃郁,配上軟滑嘅米線係非常夾,略嫌可以再熱啲。🔹酸菜魚米線🔹魚片嘅份量好多,爽滑得來唔腥,有驚喜。湯底夠酸夠辣,啱晒重口味人士。🔹椒鹽粟米🔹粟米甜,椒鹽味入味,值得一試。

🔹姬松茸竹笙花膠雞米線🔹

🔹酸菜魚米線🔹

🔹椒鹽粟米🔹
粟米甜,椒鹽味入味,值得一試。
2025-01-08 462 瀏覽
好耐之前成日係社交平台碌到呢間花膠雞湯米線,但我實在唔中意排隊🙈 見佢開左分店今日去開呢頭就去望下,原來佢係food court形式所以唔使點等🤭❤️藥膳黃酒花膠雞飯轉雞髀受屋企係客家人影響,我都幾中意飲黃酒😁黃酒味未算非常濃郁但甘甘甜甜幾好飲,會有種越飲越想飲嘅感覺😋雞髀肉質超滑!❤️花膠雞煲翅配飯翅都幾大條👍花膠夠淋但保持住有啲𡁻口呢個湯底就雞湯味勁重,感覺好補身😂❤️檸檬薏米水幾重薑味,都係好足料好多薏米,唔會太甜,幾有媽媽味道😀

❤️藥膳黃酒花膠雞飯轉雞髀
受屋企係客家人影響,我都幾中意飲黃酒😁
雞髀肉質超滑!

❤️花膠雞煲翅配飯
翅都幾大條👍
花膠夠淋但保持住有啲𡁻口
呢個湯底就雞湯味勁重,感覺好補身😂

❤️檸檬薏米水
幾重薑味,都係好足料好多薏米,唔會太甜,幾有媽媽味道😀
2025-01-03
2024-12-27 590 瀏覽
✨知道觀塘雞駅喺東廣場開了分店,立刻上去試試,這裡地方比較闊落,空間感十足,餐單有米線同飯嘅選擇,價錢非常合理。***** ***** ***** ***** ***** 花膠雞煲翅配飯有花膠、魚翅、雞肉,感覺好豐足,我揀配白飯;花膠魚翅口感很不錯,雞肉大大嚿好好咬口,份量都好豐富。雞駅的麻藥蛋是我必叫的,麻藥蛋很像日本流心蛋的口感,軟綿綿的,蛋黃流出來好正。最後飲了凍檸檬薏米水健康又好味。總括來說,位於觀塘性價比很高的食店,這裏很方便,座位很多,比較容易等位,一定會再來訪。

***** ***** ***** ***** *****

花膠雞煲翅配飯

最後飲了凍檸檬薏米水健康又好味。

2024-12-23 566 瀏覽
之前lunch 都會通常周圍去觀塘搵食, 成日經過駱駝漆工業大廈一樓間雞駅花膠米線都好多人排隊, 近排知道佢地係東廣埸開多間分店, 可能暫時未係好多人知, 相對易搵位🤣🤣叫咗個花膠雞煲翅轉米線,非常大碗,花膠大大塊, 仲要唔止-塊, 雞既份量都唔少,啖啖肉得黎肉質鮮嫩, 米線算多, 食曬成碗超級飽,咁足料既話, d 個價錢唔費,交足貨, 埋單一百蚊有找.另外, 見到隔離枱叫咗花甲同酸菜魚, 賣相非常吸引,都好想試, 不過已經食唔落,下次再黎試.

2024-12-15
午餐
2024-12-18 571 瀏覽
$68 就可以食到花膠雞?!真係勁抵呀😻呢間花膠雞米線開業係駱駝漆,最近發現係地鐵站附近既東廣場都有分店。呢間分店應該係主打外賣,除左舖頭入面有少量坐位,亦都有類似food court area 作堂食用。我就試左招牌花膠雞米線同藥膳黃酒花膠雞米線。佢既湯底熬得幾濃郁,藥膳湯底更多左一份酒香,較濃味。首先,要讚一讚佢既米線,煮得爽口彈牙,係我鍾意既麵質。食落去順滑得來又吸收到湯汁,係我幾欣賞既。配料方面,雞肉份量幾多,花膠都有3大塊,$68黎講,真係對得住個價錢。雞肉好嫩滑,雞皮幼嫩;花膠煮得好淋,食到豐富嘅膠質。係凍冰冰既天氣,食完呢碗花膠雞米線,真係暖入心😚除了米線,小食試左金磚豆腐同麻藥蛋。大推金磚豆腐,我同老公都讚不絕口。豆腐新鮮熱辣炸起,上枱熱辣辣,表面混合咗七味粉同芝麻。咬落去外脆內軟,好食到停唔到口。而麻藥蛋都好出色,睇相都見到佢嘅流心!半熟蛋既醬汁甜甜地,加上大量芫荽香蔥,食過返尋味。舖頭的位置非常方便,好近地鐵站。而且價格親民,當日晚市都見到好多人幫襯,應該好受街坊歡迎。總括而言,抵食又好食,會再回訪!👍🏻
$68 就可以食到花膠雞?!真係勁抵呀😻

麻藥蛋

總括而言,抵食又好食,會再回訪!👍🏻
2024-12-18
5 分鐘 (堂食)
好多時我一黎觀塘區醫肚都會選擇來東廣場,因為成個商場已經係我既天花板[食堂],鐘意食既野都可以快搵到,但最近一樓仲多左呢間花膠雞麵或飯為主,就變左我以後來觀塘都多一個選擇,而且佢logo 果隻雞仲畫得好可愛!!
因為老公都好鍾意食花膠雞,仲要俾左機會佢零罪惡咁有大食大,仲好大滿足咁食花膠雞翅湯加飯 ($98)。我就不嬲最鐘意藥膳黃酒既香味,所以一定會揀藥膳黃酒花膠雞米線,連埋個湯一齊飲,尤其係比較凍果幾日食真係好補,成個人好暖粒粒。

2024-12-14 427 瀏覽
今日去左試花膠雞米線我叫左:招牌花膠雞米粉一定要試試他出名嘅花膠雞肉米線,我改咗米粉。湯底鮮美,米粉吸收了湯汁的精華,口感滑順。花膠的彈性和雞肉鮮嫩,滋補又養顏燒豚肉濃湯米粉燒豚肉外脆內嫩,搭配濃郁的湯底,米粉吸收了肉汁香氣,湯頭豐富層次感和燒豚香氣形成完美平衡悍匪雞翼(胡椒孜然)雞翼以胡椒和孜然調味,味道辛辣而香濃,外皮酥脆,肉質鮮嫩。金磚豆腐豆腐外脆內嫩,金黃色外皮令人食指大動。既能襯托豆腐的細膩口感,又不會蓋過其本身的風味,是一道值得嘗試嘅素食選擇。
今日去左試花膠雞米線
我叫左:
招牌花膠雞米粉

燒豚肉濃湯米粉

悍匪雞翼(胡椒孜然)
雞翼以胡椒和孜然調味,味道辛辣而香濃,外皮酥脆,肉質鮮嫩。

金磚豆腐
🍜雞駅雞迷們必試的觀塘東廣場美食天堂!姫松茸竹笙花膠雞米線這碗米線不簡單,湯頭濃郁鮮美,襯以鮮嫩的雞肉與嬌貴的姫松茸、竹笙和花膠,每一口都是滿滿的幸福感。絕對是冬日裡的暖心之選,讓你一秒穿越到溫暖的春天!雞駅雞翼(原味)外皮烤得香脆,內裡肉質鮮嫩多汁,原味已經讓人欲罷不能。但別急,還有蜜糖雞翼等你來戰!蜜糖的香甜完美融入雞翼中,每一口都是甜蜜的爆擊,吃下就幸福感滿載!麻藥蛋雞蛋的細膩,簡直是舌尖上的壯麗詩篇!這裡都能滿足你的味蕾!快來一探究竟吧~🐔💨
🍜雞駅

雞迷們必試的觀塘東廣場美食天堂!

姫松茸竹笙花膠雞米線

雞駅雞翼(原味)

麻藥蛋
雞蛋的細膩,簡直是舌尖上的壯麗詩篇!

這裡都能滿足你的味蕾!快來一探究竟吧~🐔💨
2024-12-10 284 瀏覽
雞駅花膠雞米線專門店雞駅係觀塘東廣場開左新分店! 係東廣場一樓既小food court其中一間舗頭 星期日都有開!! (駱駝漆分店星期日唔開嫁)招牌花膠雞米線 $68金黃色湯底充滿骨膠原 唔算太濃 屬清甜輕身類 雞肉質感嫩滑 雞胸都唔鞋唔梅 仲有幾舊花膠仔 但係米線比較粗身同硬 唔夠入味 金磚豆腐$42豆腐即炸起 熱辣辣 外皮金黃酥脆 外脆內嫩 必食必食!
雞駅花膠雞米線專門店

招牌花膠雞米線 $68

金磚豆腐$42
豆腐即炸起 熱辣辣 外皮金黃酥脆 外脆內嫩 必食必食!