2010-04-25 31 瀏覽
掃街again...試下未見過既香芋雞蛋仔$13都唔平...芝士重要$18哇...老闆放唔少香芋粒家都食落唔甜...但有淡淡香芋味同蛋味如果雞蛋仔袋大D唔洗個雞蛋仔摺埋淋左就好啦
掃街again...
試下未見過既香芋雞蛋仔
$13都唔平...
芝士重要$18
哇...老闆放唔少香芋粒家都
食落唔甜...但有淡淡香芋味同蛋味
如果雞蛋仔袋大D唔洗個雞蛋仔摺埋淋左就好啦
2010-04-24
2010-04-23 18 瀏覽
今日放左學同2個fd去左行mk,經過呢間d人話好出名既雞蛋仔鋪頭,所以就諗住試下俾完錢之後,我地係度睇老闆點樣整雞蛋仔,係等既同時我地又拎左部相機出黎係咁影d雞蛋仔.......個老闆好nice係咁任我地影,仲同我地吹左好耐水終於等到我地既雞蛋仔整好啦諗住走個陣,唔知老闆係咪覺得同我地岩傾,所以送左底雞蛋仔俾我地食=] ----------------------------------------------------------------------------------------講下味道方面:香芋味-----我覺得淡味左小小,但有香芋搭夠!朱古力味----- 一開始食有好濃既朱古力粉味,食食下仲會有d朱古力粒,好得意*如果你問邊隻好味d我會答你 [](雖然你聽落好似周街都有,但我自己就覺得其他店既朱古力味會無咁濃!)
今日放左學同2個fd去左行mk,
經過呢間d人話好出名既雞蛋仔鋪頭,所以就諗住試下

俾完錢之後,我地係度睇老闆點樣整雞蛋仔,
係等既同時我地又拎左部相機出黎係咁影d雞蛋仔.......
個老闆好nice係咁任我地影,仲同我地吹左好耐水
終於等到我地既雞蛋仔整好啦
諗住走個陣,唔知老闆係咪覺得同我地岩傾,
所以送左底雞蛋仔俾我地食=]

講下味道方面:
香芋味-----我覺得淡味左小小,但有香芋搭夠!
*如果你問邊隻好味d我會答你 [[朱古力味]]

原味雞蛋仔
香芋味雞蛋仔(內有香芋粒)
朱古力味雞蛋仔
原吁雞蛋仔+好好人的老闆
我個fd....佢做左代言人=.= (講笑!)
佢d雞仔好得意=]
2010-04-22
原味雞蛋仔
香芋味雞蛋仔(內有香芋粒)
朱古力味雞蛋仔
原吁雞蛋仔+好好人的老闆
我個fd....佢做左代言人=.= (講笑!)
佢d雞仔好得意=]
2010-04-20 12 瀏覽
芝士味雞蛋仔 :大致也做到了每粒雞蛋仔都有槳著的芝士,鹹的芝士與甜的雞蛋仔的配合有點怪,如能做到全甜的芝士味雞蛋仔則更佳,尚算外脆內軟,稍欠雞蛋仔味,可以一試,但 $18 偏貴
芝士味雞蛋仔 :

粒粒芝士
近幾個星期五,我同青檸先生相約在Mongkok,原因係發現新世紀有好多ball哈哈!"station no. 4 lucky fever game!! sorry make you wait , you have the item, dont you? this is the big chance for you....3...2...1....over 100~~~!"大概幾個月前,在openrice發現了Hung Hon的媽咪雞蛋仔,就火速愛上了她fire,所以我地就要試下旺角呢間 雞蛋仔專門店,比拼一下!以下是我們的發現:1) 落order、付錢方法,極之混亂,無係統,前面個d人都唔知係排緊隊,還是等緊,救命!我落左order之後,前後比他問過我係要咩味不少過4次,明知旺角人頭湧湧,就唔該有少少服務provide下啦,好彩不是summer, if not, 仲辛苦。 但媽咪唔係,她會給你號碼牌,不會做成混亂,如果太多人的話,你仲可以去 Seven買罐野飲先再過返來2) 人手的分配:媽咪會有一個only responsible for 證記、收錢,但旺角呢間就唔係,收錢又係他,ma

fire

2) 人手的分配:媽咪會有一個only responsible for 證記、收錢,但旺角呢間就唔係,收錢又係他,make Little Egg又係他,點過d錢,始終唔衛生,食落肚的,小心d好。

3) 味道,賣相:好淡,only食到d粉味,唔香蛋、無牛油味,外面太淡黃色,只可以說,裏面都仲有芯,不是得個shell。但我相信openrice的支持者,要求不是咁低掛!?媽咪方面,不只有芯,有齊蛋、牛油味,總之,正啦!出面又金黃色wor,外脆內軟,回味無窮!

4) 價錢方面:tradtional favour : MK: $12, HH:$10, 但我都會體諒,始終都係MK, rent係expensive d

if 有同感者,請給我支持,give me a click, 感謝!
P.S.鳴謝青檸,當我生氣時,啟動危機處理系統,在openrice search sth i probably will like,我地已經plan左,next time, we will try 牛頭角Little Egg,有沒有人可給我comment about that shop ar? Thanks!
2010-04-16 22 瀏覽
不得不讚的是這裏的服務態度戴眼鏡的叔叔應該是老闆吧很有禮貌和記性哦~緃然店前有著十多位客人的order他還是笑咪咪地專心做雞蛋仔並按著先後次序分派給客人不會著急發怒就對了EQ很高呢其實我先後惠顧了三次第一次就是剛開張時買了芝士雞蛋仔不過不好吃 軟得像蛋糕似的再來買了最愛的芋頭雞蛋仔不錯哦 這次真的是外脆內軟而且很多芋頭粒 好吃昨晚帶了朋友一起去買了芝士的這次真的是很讚的越來越進步芝士味濃度剛好真的是愛死你了給個建議若能增添蕃薯雞蛋仔就好了因為蕃薯人人愛吃而且味道香甜呢

不得不讚的是這裏的服務態度
戴眼鏡的叔叔應該是老闆吧
很有禮貌和記性哦~
緃然店前有著十多位客人的order

超讚的芝味雞蛋仔
  • 芝士雞蛋仔
  • 芋頭雞蛋仔
2010-04-15 1 瀏覽
旺角登打士街的小食店其門如巿,又有一家加入這個戰圈了~~~雞蛋仔專門店~~~這店共有5種口味芝士味 --- $18士多啤梨味,朱古力味及香芋味 --- $13原味 --- $12這次買了香芋味~~~店方弄雞蛋仔的時候除了用香芋味的粉外,還加入香芋粒~~~看起來很吸引~~~表面頗脆,內裏是有饀的,不像有些只有外殼的雞蛋仔~~~看到內裏很紫,亦有芋頭粒~~~缺點是芋頭粒下得不平均,變得有些很多,有些沒有。太多的吃起來會覺得太粉.......下次想試試芝士味~~因為是店方首創~~~不過.....$18一「底」雞蛋仔........會不會有點貴呢?
旺角登打士街的小食店其門如巿,又有一家加入這個戰圈了~~~
雞蛋仔專門店~~~

這店共有5種口味
芝士味 --- $18
士多啤梨味,朱古力味及香芋味 --- $13
原味 --- $12

這次買了香芋味~~~
店方弄雞蛋仔的時候除了用香芋味的粉外,
還加入香芋粒~~~看起來很吸引~~~
表面頗脆,內裏是有饀的,不像有些只有外殼的雞蛋仔~~~
看到內裏很紫,亦有芋頭粒~~~

缺點是芋頭粒下得不平均,變得有些很多,有些沒有。
太多的吃起來會覺得太粉.......
下次想試試芝士味~~因為是店方首創~~~
店面
芋頭味雞蛋仔
雞蛋仔內心
2010-04-12 6 瀏覽
雞蛋仔香港人的小食芝士味還真的是第一次見剛剛和民後還未肚餓不能一嚐芝士味雞蛋仔妹妹點了一個朱古力味的那個朱古力味雞蛋仔是即點即做了一上手朱古力味濃郁很多朱古力漿夾在雞蛋仔內但略嫌過甜 食兩粒經已覺得膩有機會再一嚐芝士味雞蛋仔
雞蛋仔

但略嫌過甜 食兩粒經已覺得膩

有機會再一嚐芝士味雞蛋仔

2010-04-11
2010-04-12 7 瀏覽
芋頭味雞蛋仔因為食得唔飽,原本想食糖水但又怕好肥,所以去咗新開既雞蛋仔買芋頭味試下地方細細, 有個五做雞蛋仔既機器雖然人不算多,但起碼佢吔係一個生意接一個生意咁做(我當時買既情形)等咗五分鐘有得食放在fans下吹咗半分鐘都幾錯, 有點芋頭味,但甜度好似差少少, 但都可接受呢間嘢又不算太差丫, 佢吔芋頭味內有芋頭粒架~ 都算有d創意既~ 下次有機會試下朱古力味, 因為男友想知有冇朱古力粒喎~hehe
芋頭味雞蛋仔

地方細細, 有個五做雞蛋仔既機器

等咗五分鐘有得食

放在fans下吹咗半分鐘

都幾錯, 有點芋頭味,但甜度好似差少少, 但都可接受

2010-04-11
$13 (宵夜)
2010-04-09 8 瀏覽
經過見到新開左間雞蛋仔專門店..又見到都幾多人排隊..所以都排埋一份睇下係咪真係咁好食~要左個香芋味雞蛋仔..$13 底食落都唔錯gei..外脆內軟..個口感有少少似北角雞蛋仔..inside 雞蛋仔仲有少少芋頭粒粒~幾特別~~~不過食落就冇咩香芋味........ 同原味冇咩分別咁~覺得..$13底貴左少少..唔算抵食..個人覺得北角雞蛋仔好食dd不過未食過的朋友都可以一試gei~~
經過見到新開左間雞蛋仔專門店..
又見到都幾多人排隊..所以都排埋一份睇下係咪真係咁好食~
要左個香芋味雞蛋仔..$13 底
食落都唔錯gei..
外脆內軟..個口感有少少似北角雞蛋仔..

inside 雞蛋仔仲有少少芋頭粒粒~幾特別~~~
不過食落就冇咩香芋味........
同原味冇咩分別咁~

覺得..$13底貴左少少..唔算抵食..
個人覺得北角雞蛋仔好食dd

不過未食過的朋友都可以一試gei~~

香芋味
2010-03-28
$13 (宵夜)
香芋味
  • 雞蛋仔
2010-04-07
聽聞旺角開了間雞蛋仔專門店,我同女友專誠過來掃街,送手食埋,芝士雞蛋仔,最貴,外身都脆,但芝士味淡、可以多些芝士就好。價錢便宜些就好。
芝士雞蛋仔,最貴,外身都脆,但芝士味淡、可以多些芝士就好。
價錢便宜些就好。
2010-04-02
$18 (其他)
2010-04-06 11 瀏覽
之前聽過朋友話食過呢度既芝士味雞蛋仔,咁岩今日經過,門面細細,上次黎都超多人排隊... 同側邊既貢茶大得揮~ 見今次無乜人,就決定一試~叫左個芝士味雞蛋仔,問佢可唔可以即叫即整,點知佢話「唔得喎,呢d都係岩岩整起」,見之前呢度咁多人排隊,之前又有朋友食過話好好味,難免對佢有點期望。正當我興高采烈將一粒放入口時,芝士味較淡,呢個問題係其次,雞蛋仔應該皮脆內軟,呢度既雞蛋仔蛋較厚,所以唔會好脆,越食越牙軟... $18實在貴,我依然比較鍾愛北角雞蛋仔~ ^_^

$18實在貴,我依然比較鍾愛北角雞蛋仔~ ^_^
超級勁多人排隊
皮太厚,咬到牙軟
2010-04-05
$18 (其他)
超級勁多人排隊
2010-04-03
同女朋友行下街,女朋友就話要食弄野.見到一間雞蛋仔專門店,我地就去試下.第一次食香芋,簡實係有芋頭粒既咬口,不過就均衡,大多刀係個底到.我覺得就好似吳係好夠芋香味甘第二次食朱古力嘩!一攞上手,就有好香既朱古力味,忍吳住要食一啖朱古力粒吳夠多.做吳到個效果出尼好想試下個芝士味係點
同女朋友行下街,女朋友就話要食弄野.
見到一間雞蛋仔專門店,
我地就去試下.

朱古力粒吳夠多.做吳到個效果出尼

好想試下個芝士味係點
香芋
朱古力
2010-03-23
香芋
朱古力
芝士味=]咸既雞蛋仔.,其實一般"又5脆.,just adequate filling"但點都5夠灣仔果間Ada甘正"個心其實都係想試下有幾特別"冇話特別中意.,
芝士味=]咸既雞蛋仔.,
其實一般"又5脆.,
just adequate filling"
但點都5夠灣仔果間Ada甘正"
個心其實都係想試下有幾特別"
冇話特別中意.,
2010-04-03 25 瀏覽
今日行過旺角,見到新開呢間雞蛋仔店,我一向好鐘意食雞蛋仔,所以即刻要買一底試下。睇得出有比心機做,不過安排就唔係幾好。果度禁多人,真係唔知條隊由邊度排起。另外,一邊收錢一邊做,整得好慢! 我等左成20分鐘先買到!有好多唔同味道,我要左Taro 芋頭味,$13一底╴都幾貴!我最先以為只係個漿加左芋頭味,點知原來仲會在雞蛋仔中間加入芋頭粒,即刻加晒分! 好似好真材實料0甘!等左禁耐,硬係急不及待要試,一食之下有點失望,因為好淡! 加左芋頭粒的確口感大增,但呢個小食就變得好飽肚,唔似小食。 另外,加左芋頭粒亦令到味道變淡。整體來說,我唔覺得好差,不過以$13 0既價錢及用20分鐘排隊...我就覺得呢個食物質素唔值得再試~
整0既時間在雞蛋仔中間放入芋頭粒,見到都想食!
價格偏貴!
睇落ok,食落就好普通!
2010-04-02
整0既時間在雞蛋仔中間放入芋頭粒,見到都想食!
2010-04-01 23 瀏覽
同女友經過旺角見到間「雞蛋仔專門店 」,女友想食,所以排隊買,點知完全不知道係邊度排隊,真係好混亂.叫左個朱古力味雞蛋仔店員只係依靠人腦記錄.....都唔知幾時先到自己,足足等了20幾分鐘有多(想走但又俾左錢!) 諗住叫得雞蛋仔專門店味道一定好,點知收到雞蛋仔個刻....換來只有極之失望!!賣相的顏色&形狀勁差.....一分為二,勁稔扁撻撻&多油.....( 見到都唔想食)味道淡,無朱古力味,令人大大的失望!絕對不值一試的雞蛋仔店 !!
同女友經過旺角見到間「雞蛋仔專門店 」,
叫左個朱古力味雞蛋仔
店員只係依靠人腦記錄.....都唔知幾時先到自己,
足足等了20幾分鐘有多(想走但又俾左錢!)
諗住叫得雞蛋仔專門店味道一定好,
點知收到雞蛋仔個刻....換來只有極之失望
!!
賣相的顏色&形狀勁差
味道淡,無朱古力味,令人大大的失望!

絕對不值一試的雞蛋仔店 !!

見到咁的雞蛋仔..咩食慾都無晒
2010-02-25