2018-07-01 1701 瀏覽
聽朋友講這間雞煲好味,有風味,今日假期就特登和朋友揸車黎試,喺停車場等左二十分鐘先有位,上到去好嘈、好多人、排左十五分鐘隊先安排入座,這裡環境一般、冷氣好夠凍。座低侍應第一時間問要咩煲,原因係因為等好耐,結果等左30分鐘,叫左雞煲、肥牛、午餐肉、蝦滑、娃娃菜、羊肉卷、響鈴。雞煲好濃味、但雞略有一點兒雪藏味肥牛無得頂,花紋平均午餐肉要$48 不值一試蝦滑彈牙羊肉卷普通響鈴一碟內有兩隻色、明顯新舊貨最後埋單平均每人$250總結:尚算可以、不過不失
雞煲好濃味、但雞略有一點兒雪藏味
肥牛無得頂,花紋平均
午餐肉要$48 不值一試
蝦滑彈牙
羊肉卷普通
響鈴一碟內有兩隻色、明顯新舊貨
最後埋單平均每人$250
總結:尚算可以、不過不失
安格斯肥牛
內蒙肥羊
手打蝦滑
2018-07-01
15 分鐘 (堂食)
安格斯肥牛
內蒙肥羊
手打蝦滑
2018-06-20 997 瀏覽
未食之前係好有期望因為男朋友已經食過好多次但一直都未有機會同我黎食今日終於食到喇☺️我地嗌左半隻大笪地雞煲 椒鹽田雞 啫啫生菜煲雞煲呢我地叫左中辣 真係好野味 送啤酒送飯真係好唔錯 份量都算好足夠2人食嘅至於椒鹽田雞 就不過不失 因為覺得佢嘅椒鹽稍為有啲大粒😅啫啫生菜煲送飯都好夾 當中有蝦米炸蒜頭肉碎等等好香so far我覺得好食過一x個啲嘅雞煲 印象中一x比較貴同份量少但建議返呢度比較適合一班人黎食 因為份量真係幾大份 我地今次就食左$362 呢度啲伙記都幾nice架
未食之前係好有期望

我地今次就食左$362

呢度啲伙記都幾nice架
2018-06-19
2018-06-07 782 瀏覽
要問小編最愛雞煲係邊?我會問你可唔可以分開九龍同港島黎講!九龍區係吞pot 香港島嘅話就一定係位於士美菲街市嘅「雞煲」!個名叫得做雞煲 當然是主打無雞不歡人士嘅最愛啦!分但種雞煲,小編最鐘意就係 大笪地雞煲喇!一上台 熱辣辣嘅滋滋聲伴隨著濃烈香味即撲鼻而來!聲加味令人瞬間垂涎欲滴!店員係落單嘅時候會問你洗唔洗加豬腸,鐘意食嘅人必定一試!食完雞煲當然要打邊爐啦!只要點夠火煱配料兩樣就可以開爐!提提大家,除左普通肥牛,店家仲有供應牛柳邊,超有牛味超好食!不過係限量同不定時供應,想食就要碰碰運氣喇!
要問小編最愛雞煲係邊?我會問你可唔可以分開九龍同港島黎講!

個名叫得做雞煲 當然是主打無雞不歡人士嘅最愛啦!
分但種雞煲,小編最鐘意就係 大笪地雞煲喇!
大笪地雞煲(半隻)

一上台 熱辣辣嘅滋滋聲伴隨著濃烈香味即撲鼻而來!
聲加味令人瞬間垂涎欲滴!

店員係落單嘅時候會問你洗唔洗加豬腸,鐘意食嘅人必定一試!

食完雞煲當然要打邊爐啦!
只要點夠火煱配料兩樣就可以開爐!
不過係限量同不定時供應,想食就要碰碰運氣喇!
牛柳邊
2018-06-04
大笪地雞煲(半隻)
2018-05-24 678 瀏覽
今日早收突登過黎堅尼地城揾食。真係無乜幾可,夕陽西下、便順路行過去海旁邊聽浪睇浪。不過呢排天氣晒爆熱爆,行一陣就標晒汗。要揾個地方涼下冷氣先。唉!熱屎辣辣朋友仔仲話要食雞煲好彩宜家d熟食市場有冷氣 乾雞煲(半隻) 我地叫左微辣 嘩!正到無朋友 香噴噴熱辣辣 雞件好嫩滑 連d配菜洋蔥都好入味好鬼正 食晒d雞仲可以加湯打邊爐架 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 估唔到呢個先係驚喜 時間岩岩好,大大隻一d都唔韌,新鮮肉嫩爽脆,粉絲索埋d汁,真係不得了 不得了總括黎講,員工態度超nice,位置雖然是街市的熟食市場,但環景都好整潔,坐位都好舒適。7點後開始人多要排隊等位。
唉!熱屎辣辣朋友仔仲話要食雞煲

估唔到呢個先係驚喜

2018-05-15
乾雞煲(半隻)
2018-03-27 1118 瀏覽
晏就同叮叮去左第一次聽既中上環動植物公園度私奔 之後去左元創坊嘆咖啡聽咖啡師介紹去左西環街市食雞煲坐位少但寬敞既 地下唔會話濕立立同痴立立聽聞星期六日會等耐少少我地星期四就輕鬆入坐基本係食雞煲佢唔會太重味精 重花椒八角味冇香茅味但出奇地好食唔會太複雜個味道我比(4/5)有叫到小食雞軟骨 咬下咬下又幾滋味其他都基本火鍋料隆重登場 超罕有新鮮鵝腸 係連膏唔會un(5/5)食到好飽咁走 叮叮唔知覺得同我食 好唔好味呢 我就覺得唔錯 nice!!!!!!
晏就同叮叮去左第一次聽既中上環動植物公園度私奔

2018-03-22
雞煲
椒鹽雞軟骨
2018-03-18 722 瀏覽
今天來到這店品嚐他們著名的鯊魚骨醉鷄煲(HKD248). 湯底用了豬脊骨, 鯊魚骨, 花雕酒, 紅棗杞子淮山等藥材烄制. 當鮮雞配合湯底, 味道非常鮮甜. 我們還點了西生菜(HKD25)及萵筍(HKD25), 味道也很清甜.此外, 子薑皮蛋(HKD48)也是值得推介的! 皮蛋是糖心皮蛋,子薑很爽很甜,配合埋陳醋既鮮味,將一片子薑包住一件皮蛋,放入口裡,陣陣皮蛋香混和醋香,再加上微辣既子薑,很難用簡單文字去形容.

此外, 子薑皮蛋(HKD48)
2018-03-17
2017-11-21 2380 瀏覽
好耐冇食雞煲 一想食就諗到西環呢間「雞煲」 出動一家大小去食返餐飯 先叫左大笪地雞煲小辣一隻 因為有家人唔係好食得辣 所以叫小辣 否則會想食中辣 (雞煲當然愈辣愈入味) 先上雞煲 再落湯食火鍋 雞煲一上勁香 急不及待想食了一隻雞岩岩好 調味料夠哂 好入味 炒起來好香 加埋菇落去炒 食上口好夠味又juicy 值得一試呀 後來加湯打邊爐 叫左好多菜 金菇 生菜 西洋菜 脆肉鯇腩片 黃金龍蝦丸 粉絲 手打墨魚滑上菜勁快 個人特別中意食個墨魚滑同龍蝦丸 係超 級 好 味!!! 去食都必定要叫呢兩個配料整體來說 平 靚 正

整體來說 平 靚 正
2017-11-20
  • 黃金龍蝦丸
  • 手打墨魚滑
2017-09-22 2260 瀏覽
街市食飯張枱一般比較污糟,但呢檔枱抹得好乾淨,好好坐 👍🏻雞件份量足夠,有大半鍋,上枱個時仲冒緊煙,見到都好滿足不過味道只係唔錯,未至於話好好食,唔會特別再黎
街市食飯張枱一般比較污糟,但呢檔枱抹得好乾淨,好好坐 👍🏻

雞件份量足夠,有大半鍋,上枱個時仲冒緊煙,見到都好滿足

不過味道只係唔錯,未至於話好好食,唔會特別再黎

2017-09-17
2017-08-14 1931 瀏覽
I have tried all the restaurants on the same floor and I found this Spicy Chicken Hot Pot is the best. The Chef is really serious about his dishes. May be because the Chef is the owner. Another comment about Bad Service. I think she expect too much of this type of low cost restaurant. You cannot expect Hotel Restaurant service when there is no 10% service charge included. Frankly speaking the Lady Boss is very demanding not only to her staff but also to those guest not in line with her business
Frankly speaking the Lady Boss is very demanding not only to her staff but also to those guest not in line with her business style. Yes I saw myself that she criticize those kids that are not disciplined. I am kind of enjoy she keep the place in order.
2017-01-28 4090 瀏覽
是晚因為被老細摔,心頭火盛下突然跟朋友跑到士美菲路街市食火焰雞煲! 以發洩心中嘅怒火 火_火其實呢間雞煲店好耐之前已有所聞,係直至今日才前去拜訪。一坐低,根本都唔需要諗,一定係點鎮店之寶---火焰雞煲$148 再加青島啤酒麻甩妹style是常識吧~ 過咗大概十分鐘,傳說中的火焰雞煲終於出場,大哥開猛個爐,再倒酒入去,熊熊烈火,連鄰座阿姨都眼甘甘望住! 其後火勢越趨猛烈,大約持續30秒哥哥一路幫我地炒 我地一路拍片終於完成 再用大火煮一陣就ready了。但一入口,感覺味道唔係話好出眾,反而係視覺比味覺更加震撼.. 雞肉份量唔多,味道夠濃。另外我地今次揀咗小辣,但我覺得好辣呀…..一啲都唔小野.. 不能吃太辣的朋友要注意了! 總括嚟講,雞肉份量可以多啲,而酒味亦可以加強,希望下次再試有進步!

其後火勢越趨猛烈,大約持續30秒
哥哥一路幫我地炒 我地一路拍片
終於完成

2017-01-18
2016-10-31 3779 瀏覽
they do not welcome kid, their boss blamed my son for dropping the cup into floor. their attitude is very worse.
2016-10-23 3239 瀏覽
探索過好幾家雞煲店,水平參差,對雞煲的執念依舊。前後來過兩次西環熟食中心的雞煲店,兩次都超贊!前後兩次水平維持的很好,可謂是目前嘗試過的我最鍾意的雞煲。和一大會兒朋友一起來吃,有朋友唔食辣,挨咗走辣,小辣,中辣的雞煲以及幾個小菜。果然人多吃雞煲要靠搶的。雞肉超級入味,咸辣適中,現在想起都要流口水。唯一的缺點,吃完全身上下都是大排檔雞煲味,簡直變成了一個行走的雞煲。找機會再去吃~超級推薦!
2016-08-18 4480 瀏覽
因為朋友之前試過依間餐廳,佢地覺得食物唔錯,所以一行9人就選擇係度食晚飯~ 可能平日夜晚少d人,完全唔需要等位就有枱~ 我地分別叫左火焰雞煲,雞煲,椒鹽豆腐,燒雞泡魚,雞軟骨,炸鮮魷,豬頸肉,小炒皇,啫啫生菜煲,炒烏冬,鱷魚肉炒飯等~ 火焰雞煲同雞煲既分別就係前者用火燒時既畫面好震撼,說是用上藍妹啤酒烹調,所以雞比較濕潤,但本人反而覺得後者比較入味&香,較火焰雞煲好食~ 椒鹽豆腐都幾脆且椒鹽味都算濃~ 燒雞泡魚及雞軟骨好香口,與啤酒實在絕配~ 炸鮮魷入口幾香脆,但略嫌鮮魷細左d~ 豬頸肉配上好似泰式既綠色醬,帶少少辣味,好好味~ 小炒皇同啫啫生菜煲整得好香及爽,食多d菜中和肉既油膩感~ 炒烏冬炒得好入味,而且麵身唔會炒到過軟,味道唔錯~ 但炒飯就真係唔係咁好食,鱷魚肉既質感有d實,又冇咩味,都唔知自己食緊咩,而且個飯炒得比較濕,同平時食既炒飯有落差~ 總括黎講,大部分食物都唔錯,而且我地坐到佢地收舖都冇比臉色我地睇,所以依度係同一班朋友聚會既唔錯選擇~
可能平日夜晚少d人,完全唔需要等位就有枱~ 我地分別叫左火焰雞煲雞煲,椒鹽豆腐,燒雞泡魚,雞軟骨,炸鮮魷,豬頸肉,小炒皇,啫啫生菜煲,炒烏冬,鱷魚肉炒飯等~
火焰雞煲雞煲既分別就係前者用火燒時既畫面好震撼,說是用上藍妹啤酒烹調,所以雞比較濕潤,但本人反而覺得後者比較入味&香,較火焰雞煲好食~
椒鹽豆腐都幾脆且椒鹽味都算濃~
燒雞泡魚及雞軟骨好香口,與啤酒實在絕配~
炸鮮魷入口幾香脆,但略嫌鮮魷細左d~
豬頸肉配上好似泰式既綠色醬,帶少少辣味,好好味~
小炒皇同啫啫生菜煲整得好香及爽,食多d菜中和肉既油膩感~
炒烏冬炒得好入味,而且麵身唔會炒到過軟,味道唔錯~
2016-08-15
2016-08-10 2677 瀏覽
堅尼地城係我長大的地方,依家已經發展到面目全非,不過每次再黎,都會勾起好多兒時既回憶.........係快樂既,我愛西環入正題,士美菲路熟食中心的雞煲聽聞已久,今日兩公婆路過就上去開飯啦,閒日唔洗等位,不過以前試過星期5,6日黎,係要排隊等位既.半隻雞煲加小辣,真係爆得好香,雞肉夠入味,配料香料又香又辣,配個白飯,一定要試呀!椒鹽鮮尤,尤魚好林好新鮮,個脆皮唔厚,又有D胡椒味,唔會太油太膩,好香口! 勝瓜蒸粉絲,勝瓜清甜,再配上大量蒜蓉粉絲一齊蒸,粉絲索哂蒜蓉香味,清淡得黎好好食!唔知係咪熟食中心通常下面或者隔離就係街市,所以食店既食材多數都好新鮮,而且價錢大眾化,晚飯宵夜藉得推介

2016-08-08
2015-12-28 3897 瀏覽
堅尼地城雖然越嚟越離地,但其實更上一層樓,還有很多價廉物美的驚喜。4人聚會來到街市大排檔食雞煲,大家遷就我不太吃得辣,點了小辣雞煲。上菜時吱吱聲熱嘞嘞非常夠火喉,一隻雞份量亦當足料,全煲也是肥美的肉肉。雞肉醃得剛剛好,少少辣啱啱好,可能點中辣也可以。這個辣是麻辣的辣,吃一口肉後咀唇麻麻痺痺的,十分過癮。雞肉沒有太多肥肉,相當煙韌入味,色香味都俱全。吃完雞煲快即進入打邊爐環節。店員相信守規矩,沒有吃完雞煲是不準點火鍋紙食物的,確保加湯點火後吃得到的都是原汁原味。大牛肉相當有肉味,又有趙口,這家牛肉買手一定是老師傅吧!我們4個女生都吃得津津有味。其餘還有響鈴,竹笙,墨魚滑,芋頭,都不過不失。當然「雞煲」的冠軍菜還是雞煲,滿足滿意的一餐!
小辣雞煲

小辣雞煲