2017-10-21 586 瀏覽
雞功房向來對海南雞飯都有一份特別的情意結。初到上環就職,於同事的引領下就第一次嘗試了「雞功房」!由於習慣兩點才午膳,避免了中午繁忙的用膳時間,一行 5 人無需等候就可以就座了。由於此行的目的是衝著海南雞飯而來,理所當然清一色海南雞飯,用我們不同的味蕾去感受同一個美食,到底評價有否分歧? 結論是...認真的說海南雞飯表現不過不失,雞肉的味道跟雞油飯的搭配亦尚算不俗,但大概是因為咀刁的關係對吧? 如果雞皮能夠再滑一點,肉質再嫰一點,這個午餐就無懈可擊了!然而!隨餐附送的「客家黃酒雞湯」卻相當有驚喜!外邊的海南雞飯平常配搭著一碗例湯,較專業的則附送雞什湯。而這裡的黃酒湯明顯有著甚大的分別,淺淺的一層雞油覆蓋於表面,品嚐的第一口已經深深感受到黃酒跟雞肉的完美配合。這湯帶有濃濃的酒味卻不嗆喉,湯料也一點不吝嗇,藥材、雞肉的份量相當充料!一個字形容的話: 非!常!掂!更難得的這裡的員工(還是老闆?),興起地跟食客談起了餐廳的運作、煮雞的心得、試菜的煩惱等等... 有趣的分享讓食客在品嚐美食外也讓耳朵過了一個充實的下午。
雞功房

黃酒雞湯

題外話/補充資料: 素聞上環的美食不少,但「雞功房」是值得再次光顧,必定要品嚐一下黃酒雞湯配新竹米粉,聽說米粉吸引了黃酒雞湯精華會帶來非一般的衝擊!
2017-10-17
  • 客家黃酒雞湯
2017-10-04 10222 瀏覽
賴生再次因爲工作關係路經上環,當然要把握機會同屈小姐Lunch黎個小聚,賴生都未諗食咩既時候,屈小姐已經衝口而出講:「雞功房!」,勁難得屈小姐會咁決斷,賴生當然負責上去拎位啦!唔知係咪呢個鐵竇揚左既關係,今次賴生12:30黎到,外面已經排左勁多人!而且加左個規矩就係⋯人齊入座,賴生只好乖乖拎飛通知屈小姐慢慢黎等左大約20分鐘之後,終於到賴生同屈小姐入座啦!(第6張枱左右啦)當然,賴生同屈小姐係唔會浪費等候既時間,用左lift lobby 張大餐牌開番個2人會議,商量下食咩啦!不過,咦?冇左雞湯浸菜既?唯有揀蘿蔔先啦⋯⋯(但原來呢張餐牌唔update既,入到去我地先發現有雞湯浸菜),所以入到去我地叫左雞湯浸菜+1人1個Main賴先生之選1) 海南雞飯:爆5⭐️呢個海南雞飯真係好得!再次食佢既味道仲昇華左!佢仲配左碟招牌甜豉油同泰式酸辣汁比你點! 雞件好滑,骨肉好容易就分離,皮下冇脂肪咁濟,面頭層雞皮好薄,單純一個滑字就可以形容到! 而且雞肉味濃,點甜豉油就令雞味更突出,扯晒個雞味出黎! 一個靚既甜豉油配埋滑雞,真係十級夾! 不過,賴生同屈小姐都係鍾意點泰式酸辣汁,酸酸地辣辣地,夠晒惹味!
!而且加左個規矩就係⋯人齊入座
,賴生只好乖乖拎飛通知屈小姐慢慢黎

),所以入到去我地叫左雞湯浸菜+1人1個Main

賴先生之選

1) 海南雞飯:爆5⭐️

呢個海南雞飯真係好得
!再次食佢既味道仲昇華左
! 又唔會太重口味!

今次個雞飯好食左既原因係咩呢? 就係個飯底啦,D珍珠米吸滿晒面層D雞件滲落去既雞油,今次既雞油豐厚左,充分滲滿晒成個飯,令D飯充滿油香,就咁食已經好好食!! 再加埋雞公房秘制既辣菜譜(免費任加),唔係太辣,但重點係香! 加入白飯入面撈黎食,令D沾滿左雞油既珍珠米,香上加香,菜譜既辣味就加添左白飯既風味,比起上一次食更加出色!

客家黃酒雞新竹米粉

屈小姐之選:

2) 黃酒雞湯新竹米粉 : 4⭐️

由於被雞功房既黃酒雞湯深深吸引住,而屈小姐既同事又於日前同佢講個黃酒雞湯米係同海南雞飯跟果碗黃酒雞湯係一樣既,所以屈小姐今次就揀左呢個! 不過事實上,個湯底係唔同嫁!!! 呢個湯底加左蟲草花同杞子,無左原本個黃酒雞湯咁重既藥材味,反而係甜味為主而且呢個湯底加入左雞件入去煮,所以係3個湯入面(黃酒雞湯/黃酒雞湯浸菜/黃酒雞湯米粉),呢個係最甜既一個湯! 配埋索湯既新竹米粉,的確係好食既! D新竹米粉仲好幼同好彈牙添!

不過相比海南雞飯既雞件,呢碗黃酒雞湯既雞件就失色左啦,無左最大既特色 - 滑,肉質就鞋身左D,仲有好多骨,冇咁好食LU~~!!

黃酒雞湯米粉既出色之處係鮮甜既湯底,但如果鍾意食雞既都係叫番海南雞飯會好D~~!!

3) 雞湯浸菜:5⭐️

呢碗就係我地差D錯失左既雞湯浸菜,好彩我地入到去再睇1次個餐牌
! D小棠菜好靚呢,幾乎每棵都一樣size,一啖一棵,份量都唔少嫁,我地每人都分到7-8條左右,加上D菜就因為吸左黃酒雞湯既味令D菜夠晒甜,而小棠菜既菜味又回滲番入雞湯度,令個雞湯多左份小棠菜既味道,甘甘甜甜咁,賴生同屈小姐係面前放晒3碗湯(黃酒雞湯/黃酒雞湯浸菜/黃酒雞湯米粉)不斷換黎試,3個都各有風味!正

4) 黃酒雞湯:5⭐️

呢碗就係招牌既黃酒雞湯喇!! 係3碗入面最正宗既一碗,黃酒已經煮透,酒味已經渾發晒,剩番酒既清甜味係湯度,而且個湯加左幾種藥材,令個湯帶藥材味,飲左好暖胃!! 假如再貼心D,等客人食完個雞飯先再上,我諗個湯個溫度仲可以再熱D,再熱D個湯更好味呢!!

食完之後,會有個自家制超滑既布甸送嫁!! 可惜係阿華田味,賴生就對類似朱古力味既野有D抗拒(包括阿華田),而屈小姐就(聲稱)地獄式減肥中,所以我地2個都比番佢唔食LU~~~!!

其實一個Lunch有湯有飯有菜有雞有甜品,真係好完滿
 假如個布甸係有其他味,例如晚市供應既芝麻豆腐布甸味就好喇!!!

埋左單之後,賴生同屈小姐就盡快離開比下一枱人坐啦....點知比賴生發生原來有秘制既辣菜譜賣呀~~~$60蚊1樽....好想買阿!! 可惜賴生都係要(陪)減肥冇得食!!

#雞功房癮起

2017-09-26
客家黃酒雞新竹米粉
  • 客家黃酒雞湯新竹米粉
2017-09-21 837 瀏覽
Sor,個標題有D難頂,但港女我覺得幾貼切,幾自豪😜雞功房專食🐔,開喺舊式大廈二樓,仲要一流水凖,仲唔係一"流"一?🙈好,入正題,講吓佢有幾一流!首先店員好 nice,lunch hour 即使好多人,服務態度都唔錯,地方都乾淨企理。我哋嗌咗海南🐔飯、豉油🐔飯、仲有🦀肉泡飯。D雞好新鮮,好有雞味,又嫩滑,肥瘦適中,食得我哋津津有味!海南雞D醬汁有齊,又有油🍚,都算正宗。我個人鍾意豉油雞多D,甜豉油好帶得出雞嘅鮮味,蟹肉泡飯都好足料,蟹肉好夠,不過味道可以加強D,如果可以落D酒,加隻半生熟🥚仔可能會仲正!不過啱清淡嘅朋友會鍾意,因為幾 soothing,係 comfort food。我哋三個人,份量夠大,不過臨尾個 friend 仲癲到要嗌多半隻豉油雞,但係已經比人食晒,佢都仲堅持白切照殺,可想而知有幾好食!
Sor,個標題有D難頂,但港女我覺得幾貼切,幾自豪😜
好,入正題,講吓佢有幾一流!

我哋嗌咗海南🐔飯、豉油🐔飯、仲有🦀肉泡

我個人鍾意豉油雞多D,甜豉油好帶得出雞嘅鮮味,

2017-09-01 864 瀏覽
頭抽醬油雞.午市套餐的1/4隻頭抽醬汁雞配白飯😍 大約下午一時 食物已經開始賣光😱 是最後的一份頭抽雞脾肉 (+$10)🤤 一上枱已看見這標亮的色澤 頭抽醬油滲透雞皮 非常入味😋 雞脾像好嫩滑 生熟程度剛剛好 不會過熟變韌 又不會有血水😚 下次再來試他們招牌的黃酒雞湯!
頭抽醬油雞.

2017-08-13 933 瀏覽
年幾前去過雞功房食蟹肉泡飯,印像中都幾好味.但係叫得做雞功房,主打梗係雞啦.今日咁啱諗起,午餐時段就衝咗上去.我記得之前去嗰陣要等好耐先至有位,但係今日13:15上到去唔使等位就即刻入座.立即叫咗海南雞飯,呢個餐係跟客家黃酒雞湯,海南雞飯好多地方都有,呢個湯先至係我今日嘅目標.雖然藥材味好重,食得出圓肉,北芪果種味,但係碗裡面只係見到好少量依D材料,又香又甜,飲完之後成個身熱烘烘,咁先係靚湯.至於個海南雞飯,老實講,質素同湯差太遠.雞好梅,一啲都唔實淨,如果就咁食唔點醬就無乜味.左面既醬汁似係食腸粉既甜醬,右面係酸味既蒜蓉.就算放成件雞有醬料度沖涼,味道都唔係好黐到上件雞果度.雞油飯無乜特別,只係淡味左少少.我會為咗碗湯再幫襯既,但如果唔計碗湯,我會比較想食燒味舖既切雞飯配咸薑蓉.湯同雞飯,1勝1負,算係OK啦.
客家黃酒雞湯
2017-07-18
客家黃酒雞湯
2017-08-01 3237 瀏覽
難得又可以再因工作關係可以同屈小姐食個Lunch,心情由一起身就處於亢奮狀態!當做好左上半晏既工作後,賴生就出發去搵位等屈小姐啦!由永樂街1號Polo Shop 側邊行入去就會見再世瑛大廈,而大廈入口就座落係豆漿舖隔離,紅色既門口,行入去搭𨋢上2樓就係啦舖頭唔大,大約可以招呼到30人,乾淨企理,唔錯既!不過想食就要早DD黎,事關真係幾多人下⋯一到Lunch time好快就坐爆晒,變左要企舖頭出面既走廊等,夏天企就有D悶熱⋯賴生拎左位之後,就Send定Menu比屈小姐揀下食咩啦,而賴生當然係現場觀察下其他人叫D咩食啦,等到屈小姐差唔多到既時候,賴生就落Order啦1)辣菜譜:5⭐️ 每枱既枱面都有1樽任你加同食既辣菜譜,唔會太辣,辣到人眼淚流果隻,而且就咁食味道都唔會太咸,不過最正係撈白飯食!超香,又帶微辣,送飯的確一流! 呢樽野比左人另一個食飯既選擇,幾好幾好2)海南雞飯:5⭐️雞件夠晒多夠晒滑,斬雞既技巧亦好出眾,一早將雞殻果排肋骨斬開,等客人方便進食,上排雞肉啖啖肉,而下排雞肉就帶骨香再者,雞件一D都唔肥,皮下脂肪近乎零,雞皮略微用鹽醃制過,配以自家制甜醬油/薑蓉,令人欲罷不能!飯底雖

舖頭唔大,大約可以招呼到30人乾淨企理,唔錯既!不過想食就要早DD黎,事關真係幾多人下⋯一到Lunch time好快就坐爆晒,變左要企舖頭出面既走廊等,夏天企就有D悶熱⋯

,等到屈小姐差唔多到既時候,賴生就落Order啦

辣菜譜

1)辣菜譜:5⭐️

呢樽野比左人另一個食飯既選擇,幾好幾好

2)海南雞飯:5⭐️

飯底雖則唔係油飯,但用既卻是珍珠米,而且食得出有微妙既香料味,重口味人士(如賴生)撈埋果個辣菜譜又係食唔停口!

手拆蟹肉泡飯
3)手拆蟹肉泡飯:4.5⭐️

一上枱,超大碟,碟底又夠深,就算係賴生食都一定會飽!
而且眼見勁多蟹肉絲,岩晒我地呢D懶人食
!不過,蟹肉絲並唔係最震撼我地既一樣野,而係泡飯個湯!
真心濃郁蟹鮮味,好似成隻蟹連蟹黃溶化晒係個湯咁,撈埋白飯同蟹肉食,真心不得了
唔怪得屈小姐一試完就係咁叫賴生快D試

4)雞湯浸菜:4.5⭐️

好甜呀!D菜浸完雞湯,有DD藥材味,索晒湯既精華,令每條菜都甜到入心,而菜味就沉甸左係湯入面,令成個湯充滿晒小棠菜既味道⋯而極度鍾意食菜既屈小姐⋯趁住賴生嘆緊個辣菜譜拌飯既時候,偷偷地靜靜雞飲晒
,而賴生其實眼尾係睇到既,不過見難得屈小姐咁主動飲湯,賴生老懷安慰,由佢飲晒
(不過賴生之前一早飲左幾啖啦

5)黃酒雞湯:爆爆爆5⭐️

雞功房精心傑作!私心建議一定要趁熱飲
 好味十萬倍!呢碗湯落左蟲草花,係屈小姐同賴生都好鍾意既食材,對易頭暈既人好有幫助

不過佢既好味之處係滿滿酒香,又帶極鮮甜既雞味,繼而有陣陣既藥材味,飲到喉嚨就有暖暖既薑味!真係超超超好飲!係我地飲過最最最好味既黃酒雞湯!

自家制超滑布甸

6)自家制超滑布甸:4⭐️

食完正餐,侍應隨即就拎左Lunch附送既自家制既超滑布甸,係朱古力味既,底有朱古力粉沉底,不過唔多,無咩影響,而味道就好似麥當勞既朱古力一樣,偏甜少少,但佢個布甸真係勁滑溜,Sir入口咁,完全無食到粉粒感覺,拎住個盒震既時候,仲可以有震騰騰既效果嫁
 正!細細杯,一杯一個人岩岩好!

雞功房真係功夫十足,真心正,雖然價錢都要$65起,但係上環有咁既質素,值呢個價錢的確超值!賴生同屈小姐食完都覺得不枉此Lunch
,我地一定會再黎既!

#開心係可以食到Lunch限定
#更開心係可以同妳食Lunch
#食到好西更加再開心D
#最最最開心係與你分享
2017-07-31
辣菜譜
手拆蟹肉泡飯
2017-07-05 1289 瀏覽
本小姐係超喜歡食雞的 午餐同事介紹去雞功房食 一開始見個menu得4款雞餐 3款蟹餐 心諗應該普普通通啦 想食飯就無疑問 揀左1號海南雞飯 要雞胸本身好怕飲雞酒湯 可能未試過飲過好飲嫁啦 但佢地個黃酒雞湯不得了 好濃的中藥味 但係好飲的 而且有酒嘅香味 唔會好over 濃濃的啡黃色 飲完一啖好想繼續飲雞飯好快就到 起興奮 只因我地有幾個都叫左雞胸點知除左雞胸仲有一隻雞脾 份量好足夠 唔似係出面得好少雞送唔到全部飯 雞嘅肉質算唔錯 始終我 叫雞胸會有少少鞋嘅感覺 姐就要喜歡 就唔係一般的蔥油佢係有一個甜甜地蠔油醬 另一個就係酸酸地咁 個人都係鍾意蔥油哈哈 而油飯好都夠香 但可以再rich d 同油d 老闆都好好人見我地7個人 送左黃酒雞湯羅白 都算好淋不過未必咁入味 最後包埋阿華田/豆腐布甸 飽飽好滿足