很久不見的朋友聚會,  多人吃飯最理想就是吃中菜, 可以分享食物, 私房菜更是我們的喜愛, 不是連鎖餐廳流水作業, 廚師都是用心去想, 去做好每一道菜, 以往吃過的都沒怎麼失望。這次朋友話事安排訂了這間上環的私房菜, 來到見到原來是一間小店, 佈置和餐具什麼的都比較平實, 給人感覺是, 心思都用在食物上, 所以沒太多花巧東西。私房菜的菜式是已定好的, 共有九道菜, 我們什麼都不用想不用選, 去到輕鬆的聊天等吃就可以了, 每位收費$530免加一免開瓶費。海蜇手撕雞第一道菜已開了一個好的頭, 微涼的海蜇, 很爽口帶有醋酸味, 不用再蘸汁料, 味道剛剛好, 海蜇手撕雞及青瓜絲, 完美配搭的前菜。龍蝦忌廉湯看樣子以為是泡沫咖啡, 真是被它騙了, 原來這是龍蝦湯來, 店員提示細力攪拌, 才不會浪費那些泡沫, 讓泡沫與龍蝦湯融和, 雙重口感, 龍蝦湯味道很濃香, 像取了很多龍蝦的精華, 比單吃龍蝦味道更突出, 要做到濃而不鹹不是每一家都可, 這家店就有這個功力了。蟹粉扒龍蝦球怎麼可以將我最喜愛的都放在這裡, 一直心心眼的看著它直至吃光, 蟹粉由蟹膏、蟹黃、蟹肉拌炒而成, 每一口都是心機, 啖啖精華

海蜇手撕雞

龍蝦忌廉湯

蟹粉扒龍蝦球
怎麼可以將我最喜愛的都放在這裡, 一直心心眼的看著它直至吃光, 蟹粉由蟹膏、蟹黃、蟹肉拌炒而成, 每一口都是心機, 啖啖精華也真令人享受, 蟹粉的感動滋味令人暫時放下膽固醇的顧慮, 龍蝦球是貨真價實的拆肉新鮮龍蝦, 爽口彈牙又鮮味, 懶人之愛恩物。

藥膳慢煮和牛
慢煮, 加上是和牛的面頰, 嫩得不得了, 牛面頰膠質頗重, 適合女士吃用, 補血補膠原, 這道菜我的欣賞點比較特別, 在那藥膳湯, 十分之香甜, 店員說是煮牛過程中, 自然而來的湯, 我們都喝光了, 伴菜也翠緣爽脆。

黃酒雞湯
黃酒雞湯是餐廳的招牌菜, 意想不到的大廚說起黃酒都是自家釀製的, 實在太有誠意了吧,  黃酒是以稻米為原料釀製成的糧食酒, 酒精含量較低, 在煮的過程中蒸發了大部分, 所以不太覺酒味, 只剩下它的香醇, 黃酒煮雞很補身, 特別適合冬天, 吃完之後暖笠笠, 雞亦煮得剛好嫩滑, 滿有雞味。

招牌原隻蟹泡飯
本人十分喜歡吃海鮮, 所以期待著這蟹泡飯, 花蟹拆了幾份煮好再拼回一隻蟹模樣, 蠻有心思, 蟹都吃得出來的鮮甜, 不過肉就不是太多, 淺嚐吧, 它的湯有點像龍蝦湯的味道再加點蟹的鮮味, 沒太多調味, 吃其鮮味。

腐竹薏米燉雪燕
最後我們吃得飽飽的, 來個小小甜品就十分滿足了, 腐竹薏米燉雪燕, 少甜的味道, 大大顆雪燕, 今餐吃了很多滋補養顏之物, 怪不得見到這裡的食客女士比較多吧, 大家都很懂得愛錫自己呢。

由頭帶到尾, 每一道菜都是精心傑作, 充滿心思, 私房菜餐單每個月都有變化, 平常要準備食材和煮食, 還要想新的餐單, 真不簡單, 但做著自己喜歡的工作, 應該都會感到很滿足吧, 尤其是這裡訂座滿滿的, 有實力, 也得到別人的欣賞。
  • 招牌原隻蟹泡飯
  • 黃酒雞湯
  • 藥膳慢煮和牛
  • 蟹粉扒龍蝦球
  • 龍蝦忌廉湯
2020-03-21 0 瀏覽
冇諗過咁細間鋪頭嘢食可以媲美好多大鋪頭!我去到單位好細但係都坐滿客人。睇吓大家記得嚟之前預訂。仲有佢每個月嘅菜式都會唔一樣架!我地訂左4人套餐同爸爸慶祝生日。一共有九個菜式。不得不提,龍蝦湯真係喜出望外!佢好飲嘅程度係同幾千蚊既西餐有得fight!!! 豉油雞又係令一個驚喜!真係冇誇張隻雞啱啱熟,好滑好香,好耐喺香港未食過咁好食嘅雞!最後一個就係原隻蟹泡飯!佢嘅湯底一定用咗好多海鮮熬製因為好鮮,絕對唔係味精!最好嘅係可以加湯架!絕對係物超所值。因為提早同左師傅講係我屋企人生日,佢仲幫我地蒸左壽包!太好了吧

我地訂左4人套餐同爸爸慶祝生日。一共有九個菜式。
最後一個就係原隻蟹泡飯!佢嘅湯底一定用咗好多海鮮熬製
因為好鮮,絕對唔係味精!最好嘅係可以加湯架!
原隻蟹泡飯
  • 手拆蟹肉泡飯
  • 客家黃酒雞湯
  • 龍蝦忌廉湯
2020-01-21 562 瀏覽
早排聽朋友講,上環有間隱世私房菜,難得今日收早去中環等埋男朋友收工,終於有機會去試下。原來呢間嘢每個月都會轉一次菜單,而今次一月份菜單嘅其中一個主角係龍蝦,真係開正我嗰瓣呀!平時去飲,成日都食百花釀蟹鉗,但水準就係好參差。而今次呢味釀龍蝦鉗,啲蝦膠比例做到啱啱好,足料彈牙,唔會覺得撈咗好多粉;至於隻龍蝦鉗,就真係好難會唔好食啦。之後上嘅龍蝦忌廉湯,真係好味到爆晒燈,個湯夠晒香濃之餘,仲要有啖啖龍蝦肉,極之足料。另外,呢個湯係用杯上,廚師仲係上面特登加咗啲泡,驟眼睇以為自己飲緊Cappuccino。好戲在後頭 - 蟹粉扒龍蝦球,雖然賣相唔算好精緻,但係蟹粉、龍蝦球(唔係龍蝦丸)同豆腐三樣嘢味道真係同口感好夾,而D蟹粉食完,真係會齒頰留香除咗三味龍蝦之外,呢味最值得推介嘅係藥膳慢煮和牛,和牛肉質夠晒腍之餘,個湯仲要夠晒甜,仲要同藥膳味出奇地夾。據大廚所講,和牛係用咗面珠墩慢煮咗6粒鐘,而藥膳就用咗紅棗同埋加咗少少當歸,唔怪得之食完個身咁暖粒粒啦。由於九道菜係逐個上,所以食呢餐真係好似去飲咁,食足2個幾鐘。而我同男朋友都好鍾意呢個私房菜上下嘅服務態度,特別係大廚會出嚟分享下心得。

2019-10-28 2299 瀏覽
同事大力推薦,由於第一次食好,今次再去食。去到有黃酒雞湯飲,個人喜歡藥膳湯底,特別受女士歡迎,仲要好足料。第一次係食海南雞蔥油撈麵,一個字:正!佢既雞好滑,個麵好香,份量大。(如果係女士 可以同人share加小食都得) 而今日1250分去到,一心去食醬油雞,點知已經冇哂,仲要冇哂雞(有心想食雞 就要早d去),唯有去食手拆蟹肉泡飯,其實期望不大,因為係食雞地方食蟹肉泡飯,但竟然出奇地好食,蟹湯好香,仲要多到蟹肉都遮住哂,而蟹肉份量都幾多,食到好飽,下次一定再早d黎食雞。(附送同事叫的蟹肉伊麵)
  • 手拆蟹肉泡飯
2019-10-23 1335 瀏覽
同事介紹雞功房d🐓好滑,但如果要頭抽醬油雞脾就要早一日打去預訂....📲今日12點就上去,店主一早已經預備好😚😚,套餐包括黃酒雞湯 ~好有酒香混合雞湯味。辣椒菜甫~菜甫爽口且夠辣雞脾~雞肉超滑,相信是浸煮隻雞才可做到,甜甜的醬油味😋😋😋價錢$90就貴d💸💸

辣椒菜甫~菜甫爽口且夠辣
雞脾~雞肉超滑,相信是浸煮隻雞才可做到,甜甜的醬油味😋😋😋

價錢$90就貴d💸💸

2019-10-22
2019-10-02 1415 瀏覽
朋友介紹比我噶一間吃雞好好吃噶店,叫雞功房,聽個名就覺得哩度滴雞肯定好食,叫左個黃酒雞湯補補先,雞湯好香黃酒味,藥材味都好濃,感覺都幾補下,然後加多個海南雞飯,滴雞肉好嫩滑啊,還有個頭抽醬油雞飯想試試,但系太飽了,下次再來試試另外一種雞飯!
2019-09-19 1328 瀏覽
朋友大力推薦這間餐廳於是便在lunch Time去試一下!一到餐廳便聞到撲鼻的黃酒雞湯味,老實說我個人十分喜歡藥材煲的湯譬如肉骨茶!所以未進食的時候已對這間店的期望很高!😅我點的是黃酒雞湯面 —本來是配伊面,但我轉了米粉,因為感覺米粉跟湯配合應該更入味。雞湯面的材料有很多,份量也不少!裏面有雲耳,桃膠,很滑的雞肉和有點蔬菜。我把整碗湯都喝光光!感覺是一個很健康的午餐。餐還有附送一個甜品,但是真的十分不推薦!🙃🙃
朋友大力推薦這間餐廳於是便在lunch Time去試一下!

2019-09-06 1051 瀏覽
野食系好食 不過由排隊到入座到落單叫野食到上菜 服務態度差到無倫 呼呼喝喝 入座安排極差 落單仲叫你坐下先要等陣先好落 真係落單個時有佢講冇你講 咩都唔問得 仲要添加醬料時擔擔打打
2019-08-30 930 瀏覽
晚上去了朋友介紹的雞功房食私房菜,五百幾蚊per head, 正常私房菜價格,但食完覺得唔抵。相就影得唔多... 記得有涼拌海蜇,鵝肝多士,一杯湯(feel到係足料,雖然冇上到湯料)其實叫做雞功房,當薑蒽雞上嚟抱住大期望,但冇乜特別。蟹湯飯個湯太濃,食完都幾滯下。其他嘢冇話好特別,有個牛面肉比較印象深刻,係全晚最好食。 最後甜品竟然係美祿布丁...好似有啲hea喎,相都廢事影。服務態度非常好,只是cp值不高並非難食,只是覺得唔抵咯

其實叫做雞功房,當薑蒽雞上嚟抱住大期望,但冇乜特別。
薑蒽雞

蟹湯飯個湯太濃,食完都幾滯下。
蟹湯飯

服務態度非常好,只是cp值不高
並非難食,只是覺得唔抵咯
2019-08-07 1695 瀏覽
20190806🌦️Monday 🌹好嘢唔怕再Encore 🥢12時前已經到了門口,一定要人齊先可入座,地方細細,座位不多,名字「雞功房」,嚟到一定要叫🐔之前第一次到,Ordered 佐(1)海南雞飯配客家黃酒雞湯,雞肉真係好滑,雞湯先上檯,雞湯藥材及酒香味,簡直撲鼻 👍今次第二次到,朋友Ordered 佐(2)頭抽醬油雞飯配客家黃酒雞,我朋友一路食一路話好食😋好食😋我朋友仲話好佐今早無食早餐😅上次老闆話同隻🐔影相都唔同我影📸我答應個老闆下次影👇今次補回拍照📸我會不斷Encore 😋😋😋
20190806🌦️Monday 🌹
客家黃酒雞湯
頭抽醬油雞飯
手拆蟹肉湯伊麵
黃酒醉蛋
雞湯腐竹(樹記腐竹)
雞湯腐竹
花枝丸
阿華田超滑布甸
2019-08-06
客家黃酒雞湯
頭抽醬油雞飯
手拆蟹肉湯伊麵
黃酒醉蛋
雞湯腐竹(樹記腐竹)
雞湯腐竹
2019-07-13 1344 瀏覽
佢既晚市有幾款餐單。呢款係平價版既小菜晚飯夜。都食過好幾次了,不見佢啲小菜會轉下,所以都想打番篇。今晚食完最驚艷覺得係個糖水。桃膠份量好多,一定好養顏。腐竹煲到好綿加埋薏米既qq口感。第二樣想講個陳村粉。佢好似豬腸粉,不過企身好多,硬硬地又有豉汁,個人勁鍾意,忍唔住食左好幾舊。手打蝦餅又係好正,個蝦膠打得好彈牙。炸粉簿簿地,唔會勁油。其餘既菜式都好好食。醬油雞,蟹泡飯,黃酒雞湯菜苗基本上係好多次既menu都有包,不過好味既野係應該次次都食!
佢既晚市有幾款餐單。
呢款係平價版既小菜晚飯夜。

都食過好幾次了,不見佢啲小菜會轉下,所以都想打番篇。

今晚食完最驚艷覺得係個糖水
桃膠份量好多,一定好養顏。
腐竹煲到好綿加埋薏米既qq口感。
桃膠腐竹薏米糖水

第二樣想講個陳村粉。
豉汁排骨蒸陳村粉

手打蝦餅又係好正,個蝦膠打得好彈牙。
炸粉簿簿地,唔會勁油。
雞功房手打蝦餅

其餘既菜式都好好食。

麻油海蜇燻蹄
頭抽醬油雞
黃酒雞湯菜苗
招牌手拆蟹肉泡飯
2019-07-13 744 瀏覽
今日全家人去食雞公房,全家食到舔舔脷麻油海蜇青瓜,海蜇非常爽口花雕醉雞盤,推介豬手,皮超爽,啖啖骨膠原,雞翼好入味鬼馬油炸鬼的蝦膠好彈牙,油炸鬼好脆客家黃酒清雞湯,好飲到無得頂,好香藥材味,感覺好保身,完全不肥膩紅糟棉花鮮雞,棉花好多、好入味,雞肉好嫩滑雙菇扒菜苗,選用非常新鮮的小棠菜梅菜扣腩肉配陳村粉,竟然唔覺腩肉太油,其實好甘香手拆蟹肉泡飯,肉湯非常鮮味雪耳燉桃膠,非常清甜,有好多龍眼肉,好潤基本上個套餐食到一半已經好飽,但蘇師傅廚藝確實精湛,零味精,就算飽都好想食晒
今日全家人去食雞公房,全家食到舔舔脷

麻油海蜇青瓜,海蜇非常爽口
麻油海蜇青瓜

花雕醉雞盤,推介豬手,皮超爽,啖啖骨膠原,雞翼好入味
花雕醉拼盤

鬼馬油炸鬼的蝦膠好彈牙,油炸鬼好脆
鬼馬油炸鬼

客家黃酒蒸雞湯

紅糟棉花鮮雞,棉花好多、好入味,雞肉好嫩滑
紅糟棉花鮮雞

雙菇扒菜苗,選用非常新鮮的小棠菜
雙菇扒菜苗

梅菜扣腩肉配陳村粉,竟然唔覺腩肉太油,其實好甘香
梅菜扣腩肉配陳村

手拆蟹肉泡飯,肉湯非常鮮味
手拆蟹肉泡飯

雪耳燉桃膠,非常清甜,有好多龍眼肉,好潤
雪耳燉桃膠

梅菜扣腩肉配陳村
手拆蟹肉泡飯
雪耳燉桃膠
2019-07-08 471 瀏覽
有一陣子無過黎,午餐質素依然好高,人流亦依然好多。十二點放飯要即刻衝過黎先食到。到既時候都已經八九成滿。餐牌選擇以雞同蟹為主。豉油雞係好受歡迎,如果遲少少到會賣哂的。我聽到附近好多失望既聲音😂😂😂。再一次到訪當然係要食番我既最愛-客家黃酒雞湯麵。佢有麵同米粉揀,我就要左麵。一如以往,佢既湯係最驚艷。黃酒雞湯好濃郁,入面又有元肉紅棗,飲完會feel到個人暖暖地,好適合手腳冰冷既女仔。我好少響餐廳會飲食麵既湯,不過呢個湯又有益又好味,我係將成碗飲哂。佢既配料都好足。雞功房唔洗講都知啲雞好滑。好特別地佢個麵會配一舊桃膠的,幾有趣。唯一挑剔係略嫌個麵太腍身,小妹偏好Q彈啲既麵質。順便一提,之前試過佢既晚市都幾好食。有興趣記得要book位,因為店鋪都幾細,先book先得。
有一陣子無過黎,午餐質素依然好高,人流亦依然好多。
十二點放飯要即刻衝過黎先食到。到既時候都已經八九成滿。

餐牌選擇以雞同蟹為主。
豉油雞係好受歡迎,如果遲少少到會賣哂的。
我聽到附近好多失望既聲音😂😂😂。

客家黃酒雞湯麵

一如以往,佢既湯係最驚艷。

佢既配料都好足。
雞功房唔洗講都知啲雞好滑。
好特別地佢個麵會配一舊桃膠的,幾有趣。

唯一挑剔係略嫌個麵太腍身,小妹偏好Q彈啲既麵質。

順便一提,之前試過佢既晚市都幾好食。
有興趣記得要book位,因為店鋪都幾細,先book先得。

2019-07-08
2019-03-01 3395 瀏覽
今日lunch一邊睇openrice一邊諗食咩、因大家都知上環有質素嘅餐廳少之又少、一路browse就睇到雞功房! 其實間野講咗話去試去食都大半年、一直都好想去但又唔記得咗、終於的起心肝去!我地一行三人1點到、都好多人下、等位等咗三個字、有位坐低已經係1點十五分、等位時間還可以喲~我地不約而同都叫了雞酒湯米、真係好好味、新竹米粉都吸收哂個湯、雞片好滑! 好正!食lunch佢再送你一個chocolate flavour 嘅甜品、一般唔難食! 我諗我會再來👍🏻

客家黃酒雞湯米
客家黃酒雞湯米
  • 黃酒雞湯
2019-02-13 2331 瀏覽
超級勁好味!推介,推介。每次一定叫A1: 海南雞飯配客家黃酒雞湯! 個湯係超級超級好味, 啲雞好滑, 一啲都唔嚡! 飲完個湯成身都會熱辣辣,暖笠笠!! 下次要試下頭抽醬油雞 ,呢個每次去到都冇曬!一定要打電話留。好快冇曬! 相信一定超好味。 炸魚皮 即叫即炸,正!! 等位就耐啲,地方細。不過好有heart 誠意製作!!! 送嘅甜品就麻麻地啦,每次都冇要。有機會想試下佢夜晚嘅私房菜,D菜單都好吸引。 不過就要四位起。。希望可以夾多啲人一齊去。
超級勁好味!推介,推介。

飲完個湯成身都會熱辣辣,暖笠笠!!

等位就耐啲,地方細。不過好有heart 誠意製作!!!

送嘅甜品就麻麻地啦,每次都冇要。