2020-11-05 4934 瀏覽
香港老牌餐廳蒙古生牛肉:每次必叫、最靚嗰醬汁,牛肉味濃,周圍都食唔到水魚湯:幻海奇情清澈,仲配上水魚啫喱,加少少檸檬汁吊味,好清好正龍蝦湯:10分濃縮,啖啖龍蝦濃味,肉質爽脆,加上Brandy ,上中下路毫無破綻紅酒牛尾闊條麵: 新鮮嘅牛尾燉五個鐘頭、肉質鮮嫩又唔會得個「淋」字,啲皮好似骨膠原咁,除咗520 有啲貴之外真係好正拿破崙蛋糕: 師傅朝頭早5:00就開始預備、用心之作,永冇失手最正最後送嗰個朱古力脆皮雪糕,每次都唔夠喉完全唔明點解車軚人唔俾返最少一粒星佢、其實呢啲應該由我哋本土香港人去評審,不是由外國人嘅評價
香港老牌餐廳

蒙古生牛肉:每次必叫、最靚嗰醬汁,牛肉味濃,周圍都食唔到

最正最後送嗰個朱古力脆皮雪糕,每次都唔夠喉

• 蒙古生牛肉
上次來過,念念不忘今次也選擇平日來食午餐特別的這一次是慶祝生日電話訂座時,已預備是慶祝生日生日蛋糕上的名字亦交代給接綫生可惜的是,未能安排窗口座位那個半圓形帶點綠葉🍃的窗口由九龍過來,直接紅磡口轉117巴士🚌在雅谷廈站下車正正在門口,超級方便當要進入門口,已有侍應開門進門後,行上左邊的長樓梯到二樓我們被安排坐在圓形枱,座位是半圓的看看餐牌,四道菜的午餐前菜,酒品,湯品,主菜,甜品,飲品和小甜品豐富美滿!午餐包一杯紅酒或白酒,自選的焗雞肉釀蕃茄不錯的蕃茄夠稔,甜!煙三文魚沙律菜在面,不過不失!面包有兩款,法包中間特嘅別軟的多士薄脆配上玫瑰花的牛油🧈香濃牛尾湯上湯以火熱🔥住,上枱前才把熱湯倒進碗的保持溫度!這次的牛尾湯有點像醬,濃了一點足料,但入口糊狀的,一般般!燒羊扒配糙粟米飯七成熟的羊扒,一樣好食!糙粟米飯幾得意😎牛面頰意粉肉稔!ok!醬汁不錯。慶祝生日以甜品轉為二人份的拿破侖蛋糕🎂二人份大約有四吋上蛋糕後,侍應會主動幫手拍照留念遞上一把長長的蛋糕刀拍照後,侍應會拿走蛋糕一分為二後上枱拿破崙,不容易切,但分得好完整沒有散開份量有點多,味道不甜不膩拿破崙除了酥皮,還有一層薄薄的海綿蛋糕飲
上次來過,念念不忘
今次也選擇平日來食午餐
特別的這一次是慶祝生日

電話訂座時,已預備是慶祝生日
生日蛋糕上的名字亦交代給接綫生
可惜的是,未能安排窗口座位
那個半圓形帶點綠葉🍃的窗口

由九龍過來,直接紅磡口轉117巴士🚌
在雅谷廈站下車
正正在門口,超級方便
當要進入門口,已有侍應開門
進門後,行上左邊的長樓梯到二樓
我們被安排坐在圓形枱,座位是半圓的

看看餐牌,四道菜的午餐
前菜,酒品,湯品,主菜,甜品,飲品和小甜品
豐富美滿!

午餐包一杯紅酒或白酒,自選的

焗雞肉釀蕃茄
不錯的
蕃茄夠稔,甜!

煙三文魚
沙律菜在面,不過不失!

面包有兩款,法包中間特嘅別軟的
多士薄脆
配上玫瑰花的牛油🧈

香濃牛尾湯
上湯以火熱🔥住,上枱前才把熱湯倒進碗的
保持溫度!

這次的牛尾湯
有點像醬,濃了一點
足料,但入口糊狀的,一般般!

燒羊扒配糙粟米飯
七成熟的羊扒,一樣好食!
糙粟米飯幾得意😎

牛面頰意粉
肉稔!ok!
醬汁不錯。

慶祝生日
甜品轉為二人份的拿破侖蛋糕🎂
二人份大約有四吋

上蛋糕後,侍應會主動幫手拍照留念
遞上一把長長的蛋糕刀
拍照後,侍應會拿走蛋糕
一分為二後上枱
拿破崙,不容易切,但分得好完整沒有散開
份量有點多,味道不甜不膩
拿破崙除了酥皮,還有一層薄薄的海綿蛋糕

飲過餐茶後
以脆脆朱古力迷您雪糕球作結尾

這是一次不錯的用餐體驗
喜歡拿破崙蛋糕

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️枱面提供酒精搓手液
⭕️座位間有距離感, 有透明膠板相隔
✅提供放口罩信封
2020-10-28
2020-11-01 3245 瀏覽
今個週末去我去咗Amigo 食午餐,傳統餐廳氣氛,非常有感覺,充滿上一代情懷。點了他們的午餐套餐,前菜點了三文魚及鵝肝,三文魚有水準,鵝肝夠肥美。蜆肉周打湯及帶子濃湯,湯頭好香濃又滑。牛扒配百里香田螺汁,可惜牛扒有點乾,但牛味夠濃,欠了油香。香煎鱸魚配海蝦松露汁,鱸魚夠厚身又滑,外皮煎得香脆,配松露汁,味道香濃。草莓焦糖燉蛋,換了草莓味道有啲奇怪,完全蓋過了蛋的蛋香。出名嘅橙酒梳乎厘,口感又香又滑,加少少餐酒及忌廉點綴,非常好吃!$1000包一杯酒及餐茶,價錢唔算便宜,但係餐廳咁有嘅氣氛,服務貼身,得閒懷緬一下都不錯。
蜆肉周打湯及帶子濃湯,湯頭好香濃又滑。
牛扒配百里香田螺汁,可惜牛扒有點乾,但牛味夠濃,欠了油香。
草莓焦糖燉蛋,換了草莓味道有啲奇怪,完全蓋過了蛋的蛋香。
2020-10-17 3788 瀏覽
👦🏻🧒🏻人均消費:500-700環境舒適度:👣👣👣👣👣食物賣相:😍😍😍😍😍食物味道:👅👅👅👅👅食物價格: 💰💰💰💰💰店員服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳性價比:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻再次光顧:👀👀👀👀👀今日愛人生日🎂😘朋友推介選擇左懷舊既amigo 餐廳。最推介既係店內環境,好多打卡位置。 食物方面 - 首先會有麵包🥯跟湯(龍蝦🦞湯 同埋菇湯) 配上好靚既牛油花 外表100分。另外每個餐會跟反一杯餐酒。(白/紅)正餐方面,我愛人揀左鴨肝,而我就加多小小錢揀左半架醒薄荷醬午餐份量泥講可以岩岩好,加上環境好relax .甜品芝士蛋糕🍰同梳f里😍😍仲有個朱古力包雪糕🍦🥺可惜唔知拿破侖蛋糕係要訂 所以無食到 不過都食得開心既
👦🏻🧒🏻人均消費:500-700

環境舒適度:👣👣👣👣👣
食物賣相:😍😍😍😍😍
食物味道:👅👅👅👅👅
食物價格: 💰💰💰💰💰
店員服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
性價比:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻
再次光顧:👀👀👀👀👀

正餐方面,我愛人揀左鴨肝,而我就加多小小錢揀左半架醒薄荷醬
午餐份量泥講可以岩岩好,加上環境好relax .
甜品芝士蛋糕🍰同梳f里😍😍
2020-10-17 3573 瀏覽
今日去咗跑馬地一間歷史悠久嘅餐廳「雅谷餐廳」食lunch,這間餐廳於1967年開業,係香港經營已經超過半世紀嘅法國餐廳,樓高有兩層,佔地約五千多尺今次叫咗「四道菜 $430」,包括1️⃣ 炸雞卷釀芝士菠菜2️⃣ 香濃牛尾湯3️⃣ 扒羊排配黑胡椒汁4️⃣ 甜品另外,奉送一杯紅餐酒或白餐酒2個特色:1️⃣ 牛油花是餐廳其中一個特色2️⃣ 上菜方式:某些食品會即時在客人面前加熱,之後即時送到客人面前,令客人可以品嚐熱辣辣嘅食品整體來講,環境及服務都好好,食物味道都不錯;但今次主菜嘅賣相就扣了少少分數,因服務員落咗太多醬汁價格💰:$946 ($430 + $430 + 加一服務費$86)味道😋:OK

今次叫咗「四道菜 $430」,包括
1️⃣ 炸雞卷釀芝士菠菜
2️⃣ 香濃牛尾湯
3️⃣ 扒羊排配黑胡椒汁
4️⃣ 甜品
另外,奉送一杯紅餐酒或白餐酒

2個特色:

香濃牛尾湯
扒羊排配黑胡椒汁
咖啡
2020-10-17
我們每10年就來一次慶祝我的生日,今次已經係第三來! 但是可能要說聲後會有期😢全體而言都是一般老店的問題,但是作為一間餐廳出品及服務質素對顧客都是重要,以下都是我在今次的體驗:1)每位服務員都像是趕收工,可能在中秋假期最後的一天會比較滿,但也要顧及客人的感受,這方面是要著眼!一入門口見到一位女接待員帶位時,已經馬虎了事,她只能帶進2步就指住她身邊的樓梯級說:直上二樓!要客人自己行上,我們到了二樓後要再等另外一位男侍應帶位,我們又要再從頭講一次自己姓咩、幾時、幾位,個男侍應還有點猶豫左陣想緊自己有冇帶錯!因為我們是5位在限聚令要分開2枱,可見一斑是否足夠的專業🤦🏼‍♀️2)坐下來時只顧住問飲咩呀你哋?要有汽定冇汽? 聽到我們一頭霧水!原來是問支裝水要有汽定冇汽! 請你不要太過趕唔切問客人問題可否幫忙說清楚點,好嗎?我們回答要和暖水,但係最後都係比熱到滾的滾水給我們☹️3)要問才給予我們的餐牌☹️4)當我老細仲猶豫緊散叫定係Set Dinner 時,老男侍應只說:咁你自己慢慢睇,完全沒有意識介紹一下你們餐廳的出品或者有冇一些特別出眾的美食甚至係廚師推介等等☹️5)落單後就等麵包來,有個相對比較肥胖
2)坐下來時只顧住問飲咩呀你哋?要有汽定冇汽?
我們回答要和暖水,但係最後都係比熱到滾的滾水給我們☹️
3)要問才給予我們的餐牌☹️
5)落單後就等麵包來,有個相對比較肥胖後生嘅男侍應(其實都有40歲左右㗎啦)完全冇禮貌地咁講:你哋要咩包呀?多士定法包?語氣極像只能夠選擇其一,又好似去咗茶餐廳一樣叫快餐咁!這樣高收費場所只有茶餐廳的服務,今時今日在疫症時候更加要有好嘅禮貌才會有回頭客!
哪怕佢可能係一個part-time嘅侍應呢?最後當然完全唔敢指望佢會主動問要唔要refill ☹️☹️☹️
6)上菜速度都是正式法國餐廳特色慢⋯
慢就係比顧客細心品嚐,品嚐廚師嘅心機、功力、技巧!西餐廳都係着重presentation,但係這餐廳只能夠說是緊緊合格!
我們一行五人叫咗兩份三個course + 兩份四個course + 散叫一個Appetizer + Main course
- 香煎法國鮮鴨肝
煎得甘香但不太脆,可能因為當天太多客人慢咗一啲上枱所以諗左一啲,但入口即溶鮮嫩可口😋😋
- 無骨乳鴿腿沙律
不過不失、賣相一般、可食可唔食😋
-蜆肉周打湯
杰撻撻好creamy ,真係有一啲似金寶湯,不過冇金寶咁死鹹! 有好多蜆肉,都係不過不失,賣相一般!
-馬賽海蝦湯
呢個真係錯晒嘅選擇。雪🦐、死實實又有雪味
- 帶子煙三文魚沙律
這個是老細散叫的$460都頗貴,有3隻帶子、三片煙三文魚、少少雜菜,帶子肉質彈牙鮮甜、三文魚新鮮,整體中上😀
主菜
散叫咗一個香草焗羊鞍$540 係有一排四件嘅火候恰當生熟程度就係正正係心中所想要嘅帶有少少血水,肉汁濃郁配完個焗蒜子完美配搭(心中憶起10年前同樣叫這個是當時侍應還十分殷勤,慢慢細說每一道材料嘅來歷烹飪嘅技巧以及特別之處)😋
- 扒牛扒及帶子配紅酒汁
牛扒非常之非常之淋滑但欠缺肉香,紅酒汁都十分淡淡😋
- 扒特選羊扒配薄荷汁
比起散叫嘅係細件啲仲只有三件,這個都係正常嘅因為價錢都唔一樣啦!勝在羊肉質素都好好、唔會有蘇味😋
- 香煎鱸魚伴炸生蠔配淡龍蝦汁
賣相十份似嘔吐物,已經十分之不吸引!
但好在魚味十足肉質厚身紮實,只係醬汁太多啦!炸生蠔亦是已經凍哂☹️
甜品
整體上中規中矩唔差但冇乜驚喜!
疏乎厘個甜咗啲😋
平時咖啡或茶都一定唔會提㗎啦,但今次都一定要講少少,因為個咖啡完全唔得只有苦味!佢一定唔係用即磨咖啡豆😕
喜出望外知生日蛋糕,睇過其他食評見到佢都話死實實硬繃繃,事實食自己嗰個生日蛋糕嗰陣時覺得非常之好食😋,拿破崙蛋糕鬆脆香軟兼且忌廉小,冇咁快林,但真係已經食唔到啦好飽,所以打包左一半回家,到咗第二晚食都係咁好食😋
我會覺得因為我嗰晚每一枱顧客都有慶祝生日或者週年紀念所以每一枱都有個蛋糕咁個蛋糕咪好新鮮囉!

總結:
食物:中上😋😋
如果本人是之前冇來過就會覺得好好,因為冇得比較,但現實不是我已經第三次嚟啦,比較10年同20年之前嘅話就已經退步咗少少🤏
環境:高級、高貴、十年如一日好似時光倒流70年一樣,感覺都幾十年前嘅奢華享受😀😀😀
服務:真的,以前冇咁多顧客時侍應們都會比較細心還會問女士們冷氣凍唔凍啊,自動自覺會加暖水,一位侍應服務兩張枱左右!

但今次都唔知邊位侍應係服務自己張枱同一般餐廳冇乜分別😕😕

如今客似雲來希望係因為網紅介紹過的關係才有今日侍應們消化不來,而不是侍應們的退步,請加努力💪🏻

2020-10-04
2020-09-21 2568 瀏覽
今日去咗跑馬地呢一間大名鼎鼎嘅Amigo食生日飯,久聞呢一間餐廳嘅名氣😋叫咗呢一個四個course嘅set,總共係$1000一位~呢一間餐廳素聞以服務取勝,點知喺疫情之下都冇提供呢一個口罩袋俾我哋,我心諗唔係啩😳一開始又冇比到個Wine list,Wine list 係好精緻嘅,成本字典咁厚🧐佢嚟咗個wine list 之後就即刻上咗麵包啦,張枱完全都冇位 ,o了咀😧食麵包🥯食到一半就馬上嚟咗個頭盤,鴨肝有少少驚喜,三文魚就水準之作啦!個湯就唔錯嘅都幾creamy,食完頭盤同飲完湯之後就俾咗一個雪巴(for 清味覺)過咗一陣就嚟咗一個main 啦,睇得出佢今次係訓練緊啲新人,每一次上菜都係一位新人上菜,但係佢每次上菜都冇講呢一個菜係咩嚟,我心想這就是他們引以為傲的服務嗎?😨牛扒非常之普通,因為生日嘅關係送咗個拿破崙蛋糕,後來再嚟埋甜品🍮,最後仲有呢一個出名嘅雪凍朱古力,見大家講到好似好好但我又覺得好普通,我諗可能大家食緊嘅係一種回憶。要讚一讚嘅係餐廳嘅裝修,除此以外都諗唔到有咩特別,因為疫情嘅關係所以冇live band ,有點可惜🥺

2020-09-13 2377 瀏覽
友人驚喜安排,落車先知原來我要黎呢度食飯!久仰大名,歷史悠久嘅Amigo~終於親身一試!由於仲係疫情,樓下餐廳冇開,服務生直接帶我地上二樓。全層大約20枱2人枱,座無虛席(好彩佢訂位)~一坐低見到印名memo紙,會唔會太sweet!要讚一讚個wine menu ,係剪貼好個酒label落去而唔係只有一行行字!好貼心。點了2人餐,牛油係刻成玫瑰花,個湯勁cream勁甜,包脆又新鮮,鵝肝好香好厚,牛油果大蝦沙拉好鮮甜同好夾,牛扒,羊架非常好味!甜品我比較喜歡焦糖燉蛋。臨走每枱都有一枝紅玫瑰~超Sweet嘅餐廳!
友人驚喜安排,
落車先知原來我要黎呢度食飯!
久仰大名,歷史悠久嘅Amigo~
終於親身一試!
由於仲係疫情,
樓下餐廳冇開,
服務生直接帶我地上二樓。
全層大約20枱2人枱,
座無虛席(好彩佢訂位)~
一坐低見到印名memo紙,
會唔會太sweet!
要讚一讚個wine menu ,
係剪貼好個酒label落去而唔係只有一行行字!
好貼心。
點了2人餐,
牛油係刻成玫瑰花,
個湯勁cream勁甜,
包脆又新鮮,
鵝肝好香好厚,
牛油果大蝦沙拉好鮮甜同好夾,
牛扒,羊架非常好味!
甜品我比較喜歡焦糖燉蛋。
臨走每枱都有一枝紅玫瑰~
超Sweet嘅餐廳!
2020-09-13 2477 瀏覽
第一次寫食評,因為好耐未食過咁難食嘅嘢,仲要係生日lunch,真係嬲到爆。🤮首先講book枱,早個幾兩個月打電話去book,但係餐廳話除咗八人以上,要早兩個星期先至可以book,因為佢哋想留返啲枱預備公司包場,其實呢一刻個感覺已經唔係好好,你都已經唔係平價餐廳,仲要覺得我哋係細客仔唔想做我哋生意,fine。但係因為已經唔想再諗食乜,所以就早兩個星期再打去book。我哋搭的士到達餐廳門口,落車本身想影張相先,但係呢個時間兩位侍應就已經左右拉開咗兩道門,中間仲有另外一個侍應greets我哋,呢一下其實好surprise,第一印象唔錯,佢哋就叫我哋行樓梯上二樓,本身以為繼續會有賓至如歸嘅感覺,點知我哋企咗喺樓梯頂,望住前面張枱嘅人食飯望咗半分鐘都仲未有人嚟招呼我哋,我哋真係吹到啤啤漲,一定係需要三個人喺下面度開門,上邊冇人招呼啦,然後我哋明明有book枱,個侍應求其指我哋去一張枱,指完我哋過去之後又話: 咦,唔係喎呢張枱係三位喎。就再篤我哋去左邊細房另外一張二人枱,注意,係指同埋篤,即係好似茶餐廳啲阿叔叫你隨便坐咁,唔係帶你過去坐,除咗佢哋係着住西裝,呢一刻已經開始好大落差。我哋坐低西裝阿叔
第一次寫食評,因為好耐未食過咁難食嘅嘢,仲要
係生日lunch,真係嬲到爆。🤮

我哋坐低西裝阿叔就問我哋要唔要啲礦泉水先,一望竟然係bonaqua,真係土炮,午餐佢哋有兩款,一款四百幾一款八百幾,都係三個course,我哋就揀咗四百幾嗰個。

一開始個玫瑰型嘅牛油都幾amaze我哋,法包幾鬆軟,個cracker 就冇咩特別,前菜煙三文魚沙律冇乜特別,啲菜都新鮮嘅,但係唔會話有啲咩特別調味令你好難忘咁,都係百零蚊西餐廳質素,但係佢隻前菜叉放錯咗位置,同主菜叉掉轉咗🤨,當下真係皺一皺眉頭,心諗你都已經係fine dinning級餐廳,啲培訓有冇咁差啊?

之後侍應特登推㗎餐車出嚟喺架車上邊用蠟燭加熱啲湯再倒入碗,雖然我唔係好明點解煮嘢食唔係廚師嘅責任,但係都覺得幾特別,周打魚湯裏面好多魚塊,但係啲魚都冇乜味,唔會話好香蛋白味咁,牛尾湯上枱佢哋侍應攞住一支白酒倒咗一啖落去,見到隔離枱係倒到枱面都有,其實我心裏面係覺得奇怪嘅,因為如果總廚係注重自己食物質素同埋一致性嘅話,點會咁樣樣容許侍應再喺枱面又煮又加呢加路,呢兩個舉動已經令我得知呢間餐廳並唔係特別注重食物嘅質素,其實都係是但求其煮,幾熱冇乜所謂啦,煮杰咗冇乜所謂啦,多咗少少調味冇乜所謂啦,少咗啲又有乜所謂喎。

到戲肉,我真係唔想講嘢,大家唔該自己睇相,真係見到都唔想食,我完全唔明點解個香煎鱈魚係冇皮嘅,根本就好似係街市買解凍龍利柳咁,個擺盤核突成咁係亂咁淋一啲汁上去,80年代嘅茶餐廳擺盤,我相信而家嘅新興冰室都可能會有兩粒西蘭花伴碟,整碟嘢係冇味嘅,冇香嘅蛋白味,冇魚味,冇忌廉味,就係淋啤啤嘅魚加杰撻撻嘅汁,其實我真係唔expect四百幾蚊係食啲咁嘅嘢,相信是但行入蘇豪區一間餐廳都好過佢10倍。另外一個main係牛扒,又係核核突突一塊薄薄早餐牛扒,亂咁淋啲汁上去,講真我哋真係好失望,無論係食物同埋服務質素都強差人意,我哋隔離枱嗰對情侶又係嚟慶祝,佢哋都同我哋一樣全程都好唔滿意啲食物,一直批評啲嘢難食,佢哋仲要叫咗八百幾蚊嗰個餐,我真係心中暗笑,覺得自己都唔算好唔抵,要咁樣嚟平衡自己個心理,真係俾錢買難受。

甜品叫咗一個生果壽司伴士多啤梨雪糕,佢啲飯硬骨骨又唔軟糯,又唔甜,都唔知搞乜鬼,雪糕明顯係Häagen-Dazs,另外一個甜品New York cheese cake,真心放棄年輕人嘅連鎖coffee shop整得好食過佢,整體都係失望失望同埋失望,講完。
生日
打個電話去訂生日蛋糕,聽電話條友已經唔係咁有禮貌。攞蛋糕嗰日打電話去確認一下,都好有禮貌同條類似經理嘅茂 利講,這物體就話"咁你咪攞囉",啲乜嘢態度?拉扱到不得了。之後佢又無啦啦打嚟問你係咪嚟緊又話幾多點閂門,言下之意唔好阻住佢!頭先咪同你講咗,我好唔客氣話"嚟緊啦,問完又問"之後立即收咗佢線。我揸緊車去你門口囉,問問問,你隻耳有乜事?明知間舖頭地方又唔係近地鐵站,特登揸車過嚟買你個蛋糕仲要受你氣都唔緊要,你打黎嗰陣時影響我揸車該當何罪!嗰條路幾多學神同中小學生!你老闆喺度靠害!去到呢間餐廳門口有兩個夥計企咗喺度,佢哋啲態度尚算正常,但係嗰個經理就企係個櫃檯後面就話"呢度",我都唔知佢喺度做生意淨係結怨。攞完蛋糕之後嗰個經理都冇講多謝,我都梗係用晦氣態度回應返佢。總之而家病毒四起,啲態度咁差的餐廳真係快啲關門大吉嗰個生日蛋糕講真又唔係特別出色,啲蛋味都算濃厚,但啲cream就太少,黃色嗰部份實在太多,啲比例唔夾。皮又唔係太脆。個蛋糕冇乜點落糖,我就覺得啱啱好但我老婆就覺得唔甜,好似食緊餅乾咁。原來所謂全港最好食嘅拿破崙蛋糕都係得啖笑。其實佢同mimosa兜女人有乜嘢分別呢?啲態度一樣咁

嗰個生日蛋糕講真又唔係特別出色,啲蛋味都算濃厚,但啲cream就太少,黃色嗰部份實在太多,啲比例唔夾。皮又唔係太脆。個蛋糕冇乜點落糖,我就覺得啱啱好但我老婆就覺得唔甜,好似食緊餅乾咁。原來所謂全港最好食嘅拿破崙蛋糕都係得啖笑。其實佢同mimosa兜女人有乜嘢分別呢?啲態度一樣咁衰。香港啲餐廳服務差食物質素惡劣真係出晒名街知巷聞,九成餐廳結業都唔使可惜

即係你覺得一個只買$360嘅蛋糕嘅客人係唔值得尊重,咁你不如閂門啦,唔好做生意。
拿破崙蛋糕
2020-09-10 1521 瀏覽
Amigo 大名細細個已經聽過,本抱著很大期待試試老字號,已經選擇了premium set lunch! 由前菜開始已經伏,頭盤三文魚似ikea 餐廳質素,燒鴨肝又多筋!餐湯龍蝦周打蜆似足大家樂酥皮湯!主菜特級西冷牛扒,哈。哈。哈!UCC cafe 果塊已經唔好食,呢塊「不予置評」!去到甜品已經心灰意冷,但竟然有驚喜,個creme brulee ok 好食,個梳芙厘都好滑好香!所以如果你抱住想食甜品係可以光臨!午餐$890+10%!完!
  • 甜品
2020-08-02 2351 瀏覽
最近疫情侵襲大家都盡量留喺家中,不過親愛嘅女友生日都想希望可以同佢食一餐豐富嘅午餐代替晚餐啦今次選只係位於跑馬地雅谷餐廳餐廳外觀好有復古味道現場上嘅植物喺建築物之上都知道佢歷史巨輪環境典雅,我哋一早book咗枱安排喺窗口位,侍應招呼周到遞上紙袋裝口罩以及洗手液,餐枱上餐具擺放有條理牛油花顯得餐廳上的細緻係主菜未上之前先有法包以及多士,發包外表鬆脆內裏鬆軟配上牛油真係忍唔住食多咗兩舊前菜之一蝦多士配沙律,蝦多士炸得啱啱好唔會過火內裏有蝦肉非常彈牙,不過沙律醬就比較普通,感覺似現成買返嚟嗰啲呢個沙律忘記咗係咪牛舌定係牛嘅唔知邊部份,牛有火炙嘅味道,非常嫩滑好味其實有兩款湯一款係蘑菇湯一款係周打蜆湯,蘑菇湯原來係中式餐湯,內裏配料豐富,味道非常濃郁,不過我比較建議飲佢嘅西湯,更加出眾creamySet lunch每人附上一杯紅酒或白酒主菜有羊架,五成熟啱啱好附上薄荷汁以及法式芥辣,另外一款係牛面肉意粉,呢個就略嫌普通建議大家唔好叫甜品佢都非常出色set lunch mousse cake或者雪糕,我哋仲額外叫咗個招牌拿破崙試一試整體而言食物質素中上,或者如果你夜晚叫單點法國菜會更加精緻好味,
今次選只係位於跑馬地雅谷餐廳
牛油花顯得餐廳上的細緻
Set lunch每人附上一杯紅酒或白酒

整體而言食物質素中上,或者如果你夜晚叫單點法國菜會更加精緻好味,不過招呼就真係一百分啦大家都可以黎試一試呀
2020-07-21
  • 美國鮮蜆肉周打湯
2020-07-16 1922 瀏覽
this is a great place for celebrations as they not only give each guest a post-it with the name of the person who booked the table, they will give a rose to every lady, take a polaroid photo for the table and offer their famous Napolean cake for free. They also have a great band of guitarist and vocalist who have been working there probably since the restaurant started  Their signature Mongolian beef used to taste much better and the aesthetics really aren't great crab cake a palate cleanser sor

crab cake
a palate cleanser sorbet pre-main course

beef + foie gras

another steak

A free wolfberry tea

2020-05-17
2020-07-08 2694 瀏覽
以往嘅生日飯都會喺某酒店解決,但自從過去兩年發現水準漸漸下降之後,今年決定試新野。左睇右睇,最後揀咗amigo。知道有呢間餐廳好耐,一直都冇機會去....香港美食多的是,今次終於可以試吓。蝦子餅早幾日就打電話嚟訂位,並且同侍應講低咗係慶祝生日,蛋糕上面要寫咩字(慶祝生日餐廳會送細拿破崙蛋糕一個)。喺銅鑼灣shopping一陣之後,就直接過餐廳食嘢。我同蝦子餅經過呢度嘅門口無數次,今次都係第一次入去。一去到嘅時候門口已經有職員幫我哋開門,帶我地去樓上坐低。餐廳本身唔大,枱同枱之間嘅距離比我想像中近。由於一早訂咗位嘅關係,佢哋安排咗一個圓形梳化位俾我哋兩個,上面仲已經有刻好名嘅note pad。我哋兩個都唔飲酒,所以要左兩杯sparkling water 。另外每人要咗個四道菜嘅set, 頭盤Parma ham, 煎鴨肝各一;湯clam chowder, 鮑魚蘑菇各一;主菜煎羊架,牛扒各一;甜品疏乎厘,brownie 各一。先講頭盤,鴨肝煎得好香,Parma ham 一般般;湯clam chowder 好rich,蘑菇鮑魚湯反而有少少格格不入(但味道ok) 。值得一讚嘅係餐廳嘅麵包,夠熱之

先講頭盤,鴨肝煎得好香,Parma ham 一般般;湯clam chowder 好rich,蘑菇鮑魚湯反而有少少格格不入(但味道ok) 。值得一讚嘅係餐廳嘅麵包,夠熱之餘,侍應會好細心見到你食完問需唔需要再加,我忍唔住食咗兩舊大嘅法國麵包,配埋玫瑰造型牛油好好味。

係呢個時候侍應上咗兩杯雪糕嘅物體俾我哋,原來係sorbet , 俾我哋清一清味蕾,預備嚟緊嘅主菜,安排值得一讚。

主菜我哋兩個都係要咗medium, 煎得恰到好處;至於甜品我覺得個疏乎厘好好食,反而brownie 麻麻哋。

係呢個時候侍應拎咗生日蛋糕過嚟,live band 唱咗首生日歌
只可惜我已經好飽,侍應好細心咁主動問我哋需唔需要打包個蛋糕。
難得有live band 可以點歌,我當然點番首我最近愛上嘅貓王情歌(要記得即刻打賞返)。

其實餐廳食物嘅質素普普通通(當然呢個價錢真係冇得輸),佢優勝嘅地方係服務,成個dining experience—侍應每上一道菜都會係張枱嘅旁邊熱著咁上,裝嘢食嘅器皿係熱嘅
職員服務好好,會留意客人食完一樣野先再慢慢上下一個,而且好主動幫忙影相 ,另外每位女士都會收到玫瑰花一支。
喺呢度慶祝紀念日或者生日真係冇得頂。
我自己就成晚都好沉醉係呢個old-fashioned romance。

講返個拿破崙生日蛋糕,唔知係咪已經製作左一段時間,上面嘅士多啤梨好似有啲乾.....

可能受疫情影響,又或者因為唔係weekend嘅關係,餐廳地下果層冇開,上層只係有七至八張枱左右,希望餐廳能夠捱過呢一次嘅危機.....因為我打算再嚟幫襯。

疏乎厘
煎鴨肝
  • 美國鮮蜆肉周打湯
  • 麵包
2020-06-28 2355 瀏覽
中學時代係跑馬地返學,每日都會經過Amigo餐廳,平時睇八卦雜誌都知道好多明星幫襯,不過一間咁高級嘅餐廳,唔係我呢d窮苦學生可以負擔,之後出嚟做嘢又一直無機會去!今年突然間想起去食生日飯,感覺好期待!正如我想像,餐廳佈置華麗,充滿歐洲風情,雖然年代久遠,但保養得好好,每一件擺設都散發出一個古典氣派,走上長長木樓梯,被安排在圓檯坐下,估唔到我哋8個人唔使坐長檯。我點左晚餐,有風乾火腿配蜜瓜,周打魚湯,主菜係牛柳,甜品係香橙梳乎厘。每一道菜都精緻好味,主菜前仲會有Sorbet ,非常細心,因為係生日,朋友仲為我預訂了生日蛋糕,係最經典嘅芒果拿破崙!Amigo 另一特色就係現場樂隊演唱,初初仲擔心因為疫情而取消了,幸好他們戴上口罩都為我哋表演,有咁多人為我唱生日歌,真係好感動!一間餐廳能開業咁多年,而且座無虛席,一定有佢獨特之處,真心希望每年都有機會去食飯!
今年突然間想起去食生日飯,感覺好期待!