我未去過呢間餐廳, 可否比D意見?THANKS!!CHASE-CHASE
我未去過呢間餐廳, 可否比D意見?
THANKS!!
CHASE-CHASE
2003-07-20 28 瀏覽
半年前去過食一次3-course lunch,成間餐廳俾我既感覺係好grand,可惜食物我都覺得普通了一點......不過之前有個friend都話左俾我聽佢地d名廚好似移晒民,所以d野食既味道都預左gala......不過,d 野食雖然普通,又未至於有唔新鮮/鞋sapsap既情況,而且餐廳+service簡直係excellent: 1) 個個著晒燕尾tuxedo去serve客人2) 個main course用成架車車過黎,再一件件+side dish上3) 成間餐廳真係好grand,由檯凳到餐具都好精美最喜歡跟飲品上的PETITE FOURS,係鐵杯裡面放上一塊鐵片再放4粒朱古力coat左既雪糕,本人好奇心重把鐵片揭開-- 原來鐵塊底下放了一點乾冰!所以d 朱古力擺左好耐都無溶到,真係好有心思!!以百幾蚊既價錢,有咁好享受就乜都值番~
3) 成間餐廳真係好grand,由檯凳到餐具都好精美
以百幾蚊既價錢,有咁好享受就乜都值番~
2003-06-16 28 瀏覽
屋企人呢個星期牛一,適縫父親節,便去Amigo慶祝一下。是日父親節,全場爆滿,都見到幾個藝人(名就費事講喇)。我地一行四人,座唔到樓上;下面D檯雖然矮D,但冇樓上咁嘈,都食得幾舒服。因為係星期日兼父親節,冇o左人唱歌,memo pad又冇刻名,連最特別o既冇價錢menu都冇得玩,有D美中不足。我地卒之叫o左3個3 courses o既set dinner,另加一客a la carte煎鵝肝,一客洋蔥湯,同埋一客忌簾露荀湯。Set dinner其實真係幾抵食,$495包o左appetizer(或湯),主菜,甜品同coffee/tea。我地appetizer全部要曬鵝肝(呢個用黑醋汁),煎得好香,可惜有D筋。A la carte果件鵝肝反而差一D,整得唔夠熟又有筋,有D失望。主菜叫o左兩客roast beef同爐魚;roast beef只係一般,不過塊爐魚整得好香好鮮甜,加埋D sauce一齊食好鬼正。甜品我地揀o左兩客orange marnier souffle同blueberry cheesecake;個souffle好夠酒味,件cheesecake好rich,連D toppings都
因為係星期日兼父親節,冇o左人唱歌,memo pad又冇刻名,連最特別o既冇價錢menu都冇得玩,有D美中不足。我地卒之叫o左3個3 courses o既set dinner,另加一客a la carte煎鵝肝,一客洋蔥湯,同埋一客忌簾露荀湯。Set dinner其實真係幾抵食,$495包o左appetizer(或湯),主菜,甜品同coffee/tea。我地appetizer全部要曬鵝肝(呢個用黑醋汁),煎得好香,可惜有D筋。A la carte果件鵝肝反而差一D,整得唔夠熟又有筋,有D失望。主菜叫o左兩客roast beef同爐魚;roast beef只係一般,不過塊爐魚整得好香好鮮甜,加埋D sauce一齊食好鬼正。甜品我地揀o左兩客orange marnier souffle同blueberry cheesecake;個souffle好夠酒味,件cheesecake好rich,連D toppings都好味,唔錯o播。此外,因為有人生日,Amigo送o左一磅招牌拿破崙餅俾我地,抵!
個個食到鬼咁飽,算抵食啦!不過小妹覺得service冇之前咁好,可能因為人多吧~~始終,o黎呢D 餐廳食o野都係揀non節日o黎會開心D~~
2003-05-29 39 瀏覽
貴為上一代o既經典求婚餐廳,呢度絕對當之無愧。經典o既太陽logo,全白西班牙式建築,裹面全部比你同我年紀都要大o既油畫同傢私,都同大家說明呢度係一間好classic 同unique o既餐廳。<br />我地去果晚好大雨;一踏出車門,waiter 已經好醒目咁拿住傘幫我地擋雨。果晚唔算好多人,我地坐o係樓上梳化位,好舒服;檯面放o左兩個刻o左男友名字o既memo pad 做紀念品。<br />Menu presentation 之後,小妹一睇個餐牌...咦!點解冇價錢o既?再睇下男友果個,有價錢o嫁!同waiter 傾開偈先知,原來host o既餐牌先有價錢,guest 係冇o既。咁我地問點知邊個係host,waiter 笑笑口咁答話做o左咁多年,都未試過估錯~~~<br />食物方面,我地叫a la carte,order o左龍蝦湯,法國田螺,香煎鵝肝,牛仔柳,加兩杯house wine。龍蝦湯係即場o係我地面前煮o既,好rich,我地要求多加brandy,正!田螺同鵝肝唔算係最正o既,尤其係鵝肝,個sauce 唔夠濃,但肝身算香軟
食物方面,我地叫a la carte,order o左龍蝦湯,法國田螺,香煎鵝肝,牛仔柳,加兩杯house wine。龍蝦湯係即場o係我地面前煮o既,好rich,我地要求多加brandy,正!田螺同鵝肝唔算係最正o既,尤其係鵝肝,個sauce 唔夠濃,但肝身算香軟,都有入口即溶o既感覺。甜品試o左napo,唔錯;再有下次o既一定會叫crepes suzette。埋單around 一千蚊,值唔值?見仁見智啦。但呢度賣o既除o左係食物(我覺得只有4分,唔及Toscana) 之外,仲有果種unique o既dining experience,睇你覺得值幾多啦!<br />
呢度E 家做緊promotion:<br />
lunch:$180/3-courses,$230/4-courses<br />
dinner:$495/3-courses,$595/4-courses<br />
都幾抵食,有機會可以去試下。
2003-03-15 13 瀏覽
lunch set 4 courses $230appertizer: sauteed duck breastsmooth, quite goodsoup: ox tailvery good (spirit added)main course: sirloinjust ok, but sauce, marrow very gooddessert: strawberry pancakenormalcoffee: quite good, but don't like the cream, milk would be betterservice: quite good, above 12 patronsenvironment & decor: very good
lunch set 4 courses $230
smooth, quite good
soup: ox tail
very good (spirit added)
main course: sirloin
dessert: strawberry pancake
normal
2002-10-29 31 瀏覽
以往常聽說這間餐廳是上一代的生日﹐求婚﹐甚麼紀念日等的高貴地方﹐很想一試。近來聽說有LUNCH PROMOTION﹐便試一試。<br>星期日﹐估不到都幾多人(我最怕去到餐廳冷清清)<br>LUNCH SET - 3 道菜$180 包HOUSE WINE﹐4 道菜則$230﹐以那裡的服務(那些WAITER 都穿得很FORMAL 和白手套)﹐環境(像在古堡用著CHRISTOFLE<br>銀餐具進餐和食物﹐我覺得相當超值﹐蝦沙律OK﹐黑醋汁雞肉PENNE 味道很特別﹐好味﹐<br>牛排有肉汁﹐那裡的拿破倫餅的酥皮做得很鬆脆。<br>小小的PETITE FOURS 有點驚喜﹐是好像小薄荷雪糕粒外COAT 了朱古力﹐入口冰冰涼的。<br>聽說以前要穿得FORMAL﹐現在可以較CASUAL﹐雖然也見到有些客人會穿西裝+袋巾來用膳。
<br>星期日﹐估不到都幾多人(我最怕去到餐廳冷清清)
<br>牛排有肉汁﹐那裡的拿破倫餅的酥皮做得很鬆脆。
2002-08-12 76 瀏覽
我從小就常常去這裡。這裡的食物很好。我最喜歡頭盤吃煙三文魚和生牛肉﹐喝個牛尾湯或水魚湯。主菜吃鵝肝。甜品我會吃souffle. 後來我移民了﹐今年3 月回來再去吃飯。沒想到他們的食物差了那麼多﹐什麼都不同了。真的很失望。
酒:Wine List 很全面,有大餐廳的風範,法國名酒Vintage 都很齊。可惜太貴,太重名牌。叫了Les Carruades de Lafite,差不多是最平的一隻酒,但都一千。食物:海鮮appetizer 不新鮮、實在不能嚥下,牛肉、魚主菜十分普通,真的沒有驚喜。服務環境是香港少有的,但太刻意。代容泊車$20一小時OK.Amigo 是一個時代的產物,香港已經過了這個階段。Amigo 是有他的市場的,但去的人會覺得名過其實,value not for money.
服務環境是香港少有的,但太刻意。代容泊車$20一小時OK.
I went to Amigo on my b-day with my parents. It was on Sunday, and perhaps tie and jacket were not mandatory anymore in this century. My parents told me that the atmosphere has changed (they were a bit upset), but the service and food quality were still "big thumb up". My parents ordered a Napolean for dessert, and I JUST LOVE IT!Does anybody know if Amigo provides a take away service on cake alone?

2001-09-20 19 瀏覽
7 點半去到,竟然無人,仲以為目己包o左場,兩三個侍應招乎我o地,簡直係上賓式招待。其他貴賓式服務,之前幾位食家都講得好清楚,今次想講下食物。食物無想像中的貴,4 道菜o既set $590,3 道菜$490,menu 中的頭盤約百多元一個,普通主菜二百多三百。頭盤最好味,鵝肝大大塊,香煎,半生熟,入口時香味直入腦中;煙三文魚,不是我們普通食開果隻,煙味唔濃,魚身充滿質感,比三文魚刺身還好吃,配埋生洋蔥,味道相得益彰,強烈推介!主菜一般水準,不太突出,但物有所值。羊扒完全無羶味,怕羶的朋友可以一試,喜歡食羊o既,就可能有D 失望。餐飲推介咖啡,出奇地香濃好飲。如果係慶祝生日o既,記住訂位時講聲,到時有蛋糕送,會幫你影保麗萊,同有人唱歌。
2001-08-03 11 瀏覽
都話Amigo 係拍拖談情胜地,果然冇錯,睇0下小公主殿下同佢位駙馬爺食得幾開心就知啦.其實呢度0既價錢巳經唔算貴,加上service 真係好好(點好法?前面好多位食家巳經講過,係傳統高級法國餐廳0既貴族式服務,好PRO),而且仲有好多款靚酒添(服務員對餐酒幾有認識,俾0既提議唔錯).一句講晒:0係度食飯會係好好0既經驗.
一句講晒:0係度食飯會係好好0既經驗.
2001-08-02 21 瀏覽
上個月與駙馬爺慶祝我們的Anniversary, 他神神秘秘, 帶了我到此餐廳吃飯。一進門已有兩個身穿燕尾服, 手帶白手套的侍應帶路上二樓餐廳, 很有氣派呢! 佈置: 四周古色古香, 很有小屋的風味! 牆上掛了很多名畫, 而桌上燃點了蠟燭及擺放了小盆栽, 很有浪漫的情調。食物: 我要了一個四道菜的Set Dinner :包括周打魚湯(有蜆肉, 很鮮味), 鵝肝頭盤(入口即溶, 無得彈) , 兩尾黑椒汁大蝦及少許飯為主菜(蝦比正常的大三四倍, 幾結實; 但飯大腍不好吃) , 再有Chocolate 蛋糕為甜品(不大甜, O.K) ; 而駙馬叫了龍蝦沙律為頭盤(啖啖龍蝦肉, 很正), 菌汁鵝肉(很厚肉及鮮味) 為主菜。小心思: 我覺得Amigo 最值錢的就是這些。如100 分為滿分, 食物可能值60分, 但下面的小心思就值40分了, 因能給你意想不到的驚喜,很值得其他食肆效法。1. 玫瑰花形牛油用來塗麵包, 幾別緻呀, 雖然"搽”落硬o左D!2. 如預先訂位, 會送Tailor-made, 印有客人名字的MEMO PAD 3. 別緻的主菜車, 以白花及蔬菜雕刻點綴, 放了一系列來自不
3. 別緻的主菜車, 以白花及蔬菜雕刻點綴, 放了一系列來自不同國家的食物, 如三文魚, 大蝦, 生蠔, 由身穿燕尾服, 手帶白手套的侍應推到你面前, 一一向你介紹, 給人很豪的感覺。
4. 侍應手持原庄屈臣氏蒸溜水樽斟水Serve 客人, 感覺也很High- Class。
5. 上湯時用窩滾熱湯, 用小餐車推出來, 最後在客人桌面前加鮮肉, 才上碟。而主菜也是用碟分開盛好, 用小餐車推出來後, 由兩個侍應才最後加汁加肉, 上碟。
6. 食主菜前會送上淡淡的西柚味雪芭, 以清味蕾。
7. 吃主菜後, 侍應會用很矜貴的小銀器垃圾剷在桌上掃走食物渣滓。
8. 飯後奉上金屬牙簽盒及獨立包裝(印有盪金Logo)的牙簽。
9. 女士獲贈有Amigo Logo 腳架的玫瑰花一枝, 令妳喜出望外。
10. 最後還有精吃緻的朱古, 包著綠色的薄荷雪榚。
此餐盛惠$1,400 大洋, 是貴, 但也很值得, 因給我上了很寶貴的一課, 令我知道什麼是真正的CUSTOMER SERVICE, 以客為尊, 也令我與Honey 的感情在浪漫的氣氛下再跨一步。這是我吃過最貴的一頓晚餐, 但一生都要豪一次, 見識一下啊!
2001-06-26 8 瀏覽
個網漏o左一部份我寫o既內容,就係有關間餐廳招牌菜o既:魚子醬,生牛肉,野菌湯,拿破崙餅....
2001-06-23 11 瀏覽
講真,跑馬地唔係好多好o野食,所以通常DINNER 都o黎依度...D 侍應叔叔服務超晒班,至於環境方面係靚得好有性格o個種.建議男士求婚去呢處,成功機會必升!!食物方面最好要識叫先試到
食物方面最好要識叫先試到
2001-02-14 21 瀏覽
小女子深居簡出, 第一次去跑馬地Amigo 晚膳。是夜, 沒有鑽光閃閃的紳士淑女,沒有向唐人講鬼話的中國藉侍應,沒有令人流冷汗的價格;只有, 滿室中國藉情侶,一個三番四次坐上男友大腿,但又斜視他人帶著背囊入座的詐醉女人; 兩個現場演唱, 中英國語歌(包括上海灘)皆通的外藉表演者;三個身穿Fleece 夾克, 椅背搭著餐廳提供的西裝上衣的年青人;我們, 叫了兩個三道菜的晚餐($495@, 四道菜$595@);頭盤是鵝肝/ 煙三文魚, 主菜是7 成熟的焗羊扒, 甜品是香橙梳乎厘, 全部冇驚喜;不咀刁的人如我, 也竟然吃得出是"廚藝了得, 用料唔得"。唯一, 最欣賞頭盤之後奉上清清味蕾, 免費的橘味(?) 雪芭;和久仰大名, 平日二百蚊一磅,講明"慶祝生日" 便可免費有1/4磅的拿破侖餅;方是真正的"招牌貨" 吧。埋單, 約$1200, 連"慶祝生日" 獨有的"你的名字memo pad", Fuji Instax Polariod合照一張, 印有今日日期的Amigo 紙相框, 及女仕獨有"Amigo 腳架" 紅玫瑰一朵;據知明天情人節正日收費如常, 這個價錢, 當作Amigo 百萬豪裝的入場
小女子深居簡出
, 第一次去跑馬地Amigo 晚膳。

是夜, 沒有鑽光閃閃的紳士淑女,
沒有向唐人講鬼話的中國藉侍應,
沒有令人流冷汗的價格;

只有, 滿室中國藉情侶,
一個三番四次坐上男友大腿,

不咀刁的人如我, 也竟然吃得出是"廚藝了得, 用料唔得"。

方是真正的"招牌貨" 吧。

據知明天情人節正日收費如常, 這個價錢, 當作Amigo 百萬豪裝的入場費, 不算過份。

也許, 金融風暴以後, Amigo 已見慣了不富貴的訪客; 她矜貴不再, 就如檯上褪色的Christofle 餐具;

Joint Knife 比Joint Fork 短,原支屈臣氏蒸溜水放於銅冰桶內, 注滿每只水晶杯...怪哉怪哉.

幸好服務員人面不變, 禮貌周周。

最後, 再看一次化妝室內的發銹的鍍金器具, 於梯間取了一式三款Amigo postcard;

餐廳內最後一個女顧客踏著涼鞋, 乘坐銀色Porsche 離去, 就如Amigo, 就如<<時光倒流70年>>, 情人的浪漫, 經典一去, 不返。