2005-08-07 17 瀏覽
星期五晚去左個咩咩星球大戰(?)甜品buffet,$160/head 有八折,估唔到款色都幾多同幾靚~!補菜補得快,我最鍾意係朱古力磚~~實在太幸福了~~^^除左一般有o既各類cake,梳乎里同甜品外,呢度有朱古力火鍋,任人唧o既雪糕,牛角包,楊枝金露,炸雪糕,擂沙湯丸.炸雪糕係專人逐台同你講剛推出,擂沙湯丸直頭捧到埋黎問你要唔要,以確保新鮮,服務確係唔錯!不過論環境就始終鍾意tiffin多d~

2005-08-07 9 瀏覽
今期o既主題係澳門美食,因為都幾肚餓一o黎到就攞咗個朱排飽,個飽係放响個櫃到轉吓轉吓o既所以攞出o黎o既時候仲熱同埋好脆。之後就試熱盤,炒飯﹑燒賣﹑炒蘿蔔糕﹑粥﹑沙丁魚﹑即煮麵都係一般。甜品都係得幾款,反而最出色係個木糠多士及菠蘿軟雪糕。服務就不過不失啦,因為我o地早咗差唔多半個鐘到,入到去o既時候得幾枱客(但侍應有3﹑4個),唔知係唔記得俾定係早o黎冇水飲,要到我開口問先俾水,我覺得好差o羅>-<
2005-07-13 1 瀏覽
I went for the captioned theme buffet holding by FoodEasy. It is quite disappointed that a dinner buffet with such less food varieties. Stay one hour is already enough.
2005-07-02 5 瀏覽
今日同朋友黎食tea buffet,主題係澳門美食,但其實只有幾樣係澳門野,如木糠布甸,木糠多士,豬扒包等.整體食物都唔錯,幾好食! 但款式唔多,不過$118...是但啦~
2005-06-28 4 瀏覽
本來想星期日去香港富豪酒店食午市自助餐(因有贈劵),點知全部爆滿,所以我o地四個就轉o左星期六晚o黎呢間試試佢o既甜品自助餐,20:15開始,我o地準時到達,不過為了坐位編配問題擾攘了一陣子,差不多20:30才開始取食物,先行一圈看看有什麼甜品,見到每件都很"的骰",大部份用個像醬油碟那麼小的器皿載著,好精緻,可能因為這樣,感覺冇o甘"漏",所以覺得可以試多幾款,而整個的蛋糕就只有三、四款而已,還有朱古力火鍋,芝麻豆腐花、合桃糊、楊枝金露、鮮奶燉蛋白等。而水果方面就有西瓜、菠蘿、木瓜釀有蘆薈、蓮霧、芒果、火龍果、紅莓、草莓等。又有即焗的梳乎厘,飲品除了包餐茶一杯外,還有任飲的涷椰奶及草莓茶。至於最特別是有多種不同的麵包,全部都放入一個暖櫃裏,你只需擇選了喜歡的麵包(牛角包、芝麻包、法包、熱狗等,全是外脆內軟的)便可著廚師為你配上鍾意的餡料(如牛、豬的凍肉、吞拿魚沙律、青瓜、蕃茄等),我以往試過的甜品自助餐都只有甜食及水果,通常吃至大半,我已有好膩及吃不下的情況,但可能這裏有少許鹹點供應,所以間著來吃甜品就不覺"滯",反而食得更多。而中途廚師還會問你要不要即整的糯米糍,即炸雪糕呢。綜觀以上各樣食品都不錯,味道都屬中上,但我略嫌甜品種類(尤以蛋糕類)不夠多。而且部份侍應服務不周、態度欠和善。但那裏環境舒適,都是一個傾計聚會的好地方,雖然自助餐至22:15,我們都坐到十一點多才走。加上用信用卡半價後再加一、貼士都只是每人HKD90,所以更覺抵食呢!
前言:這季食了三次其「畫出彩虹」,覺得幾好,今個月主題係「白裡透紅」,又試試有什麼新攪作!週六晚上,第二輪九成滿,餘下一成大概係「訂左位但甩底唔到」。每位原價$160 ,八折,另加一,約$150 左右。食物和評語:「$150 白裡透紅」甜品自助餐,只有約三成食品是新加入以貼題。因為之前食過三次,故此今次只挑選部份來吃。, 1. 即製餡包,是全場唯一鹹點,今次選了「迷你熱狗」,個包好香好脆,配以大量酸瓜碎,幾好味。以前試過各款歐陸式餐包都好香脆,餡料都幾好。 2. 鮮雜果撻:吉士餡作得扎實,可以「食」實鮮果塊,故此每件都好賣相漂亮企理。味道亦不俗。 3. 蛋糕方面,試了以下數款,全部都水準以上:焗日式芝士蛋糕、栗子蓉慕絲蛋糕、菠蘿椰子夾心蛋糕、草莓忌廉蛋糕、野苺朱古力慕絲蛋糕、蛋糕瑞士卷(紅豆綠茶、芒果、草莓)。 4. 即製拿破侖(榴槤、草莓、芒果三款,以榴槤最吸引!酥皮超香脆!果然係招牌貨!)、榛子拿破侖(一口體積,香脆裡帶少許\煙韌)、雲石芝士餅(口感扎實)、咖啡焦糖燉蛋、日式紅豆果凍(清香甜美)、提拉米蘇(一般而已) 5. 焗紅豆西米布甸(棄蓮蓉和栗蓉,不俗)、
5. 焗紅豆西米布甸(棄蓮蓉和栗蓉,不俗)、焗藍苺蛋白雪山(蛋白香甜脆口,藍苺略酸)、焗香蕉朱古力牛角布甸(棄麵包改用牛角包,有創意,抵讚!)
6. 燉燕窩牛奶蛋白、豆腐花、楊枝金露、士多啤梨朱古力火鍋(期期都有的款式,水準穩定!)
7. 水果款式種類多,蘆薈木瓜、蓮霧、火龍果、芒果、西瓜、蜜瓜球、哈蜜瓜球、士多啤梨、奇異果、鳳梨、提子、藍苺。全部都好新鮮,以蓮霧較少見,以釀有蘆薈的木瓜塊最有特色。
8. 雪糕新地:店家選用了奶味較重的甜奶漿,難怪友人說:「跟七仔、OK、麥記」唔同味!奶味較濃郁!
9. 咖啡:即磨貨色,夠「香濃熱」,亦較「君悅」的易入口。
註:
a. 整體水準都保持到。店員仍舊那麼親切有禮,會再光顧,就快成為我的聚會首選場地!
b. 個人覺得,食物水準跟Tiffin Lounge 有得揮。當然,比多五十蚊去Tiffin Lounge 可以坐和食四個小時,有現場音樂,待應又專業到超晒班,環境超正,又另一種享受。各有各好!
2004-11-14 1 瀏覽
自從lobbt lounge 裝修後佔地的tea buffet就今非昔比了.實在太差了.炸豆腐、炸香卷、青紅椒天婦羅「林夾無味」,沙律只得著仔、生菜、青椒,小龍包皮成尺厚,中東包內肉是死而實的,D冷麵同你百佳買毫無分別, 壽司就像惠康賣的般毫無風味.雪糕居然一「筆埋位」未坐好就溶成水,D芒果布甸及不上同鳳城的一半水準,tirimusu就如濕布甸,個抹茶紅豆蛋糕成個還程只有三人幫襯,天啊日航點解搞成咁呀?以後咪預我去嘍,太失望!
2004-10-18 0 瀏覽
After I've read the discussion forum about the desser buffet, I immediately booked the buffet for two. Luckily, they still had seats for us. The desserts there are very lovely and delicious. I went there at the first session, so including tips, we only paid $200 for two (coz we have 10% discount for using Hang Seng Credit Card), so I think its worth to have a candle night dessert buffet dinner with only spending $100/head. If you use Hong Kong Bank Premium Credit Card, they will offer a buy

If you use Hong Kong Bank Premium Credit Card, they will offer a buy one get one free discount.
2004-10-03 2 瀏覽
我食o既係次輪, 830-1100, $118+10%環境唔錯, 不過有部電視有D怪...唔通比我睇金枝慾孽?甜品質數整體唔錯!朱古力mousse 蛋糕o既朱古力好rich!芒果/草莓拿破侖同荔枝香酥盒有D失望,因為唔脆呀... 但係個芒果拿破侖D餡真係好正!!芒果味好夠好香甜~三文治有好多包揀~ 豬仔包脆卜卜好好味!熱狗都值一試, 條腸係有"依"o個隻, 好味!士多啤梨瑞士卷好好味, 酸酸甜甜~tiramisu好好味呀!!!!!我未去過italy, 唔知咩係正宗,我覺得tiffin D酒太勁, marriot太甜,日航就係我鍾意o個隻!燕窩燉蛋白有D椰香, 不過我唔鍾意椰... 都算幾滑!鮮果焗蛋白太甜啦...圖中為青檸酥皮批, 陣陣檸檬香, 唔錯~blueberry cheese cake 好滑, 我食o左3件!我食次輪就係為o左個炸haagen dazs雪糕~不過望住佢用油炸胃口已減一半,一冷一熱口咁好過引~
我食o既係次輪, 830-1100, $118+10%
環境唔錯, 不過有部電視有D怪...
唔通比我睇金枝慾孽?
甜品質數整體唔錯!
朱古力mousse 蛋糕o既朱古力好rich!
芒果/草莓拿破侖同荔枝香酥盒有D失望,
因為唔脆呀... 但係個芒果拿破侖D餡真係好正!!
芒果味好夠好香甜~
三文治有好多包揀~ 豬仔包脆卜卜好好味!
熱狗都值一試, 條腸係有"依"o個隻, 好味!
士多啤梨瑞士卷好好味, 酸酸甜甜~
tiramisu好好味呀!!!!!
我未去過italy, 唔知咩係正宗,
我覺得tiffin D酒太勁, marriot太甜,
日航就係我鍾意o個隻!
燕窩燉蛋白有D椰香, 不過我唔鍾意椰... 都算幾滑!
鮮果焗蛋白太甜啦...
圖中為青檸酥皮批, 陣陣檸檬香, 唔錯~
我食次輪就係為o左個炸haagen dazs雪糕~
不過望住佢用油炸胃口已減一半,
一冷一熱口咁好過引~
前言:星期六下午閱讀了成報網頁,得知日航酒店大堂茶座推出名「畫出彩虹甜品自助餐」的dessert buffet。剛巧老爸、老媽、以及女友均有吃甜點的興緻,遂訂了即晚第二節(8:15pm-11:00pm)的位子。晚上6:30pm致電訂位,要排waiting list。食物和評語:8:15pm 準時入座,身穿潔白制服的工作人員和各侍應領班正式忙碌地服務客人。他們相當勤快落力,食物和吉碟快速加添,吃過的餐碟都好快便收下,亦主動協助客人拿取食物,兼且相當友善,心生好感。1. 鹹點只有即製迷你三文治:工作人員在你跟前即製,從保溫櫃點選作三文治的麵包,夾上所選的餡料,放上你的碟子。選擇至少有十二款迷你麵包,比如:正少四款烘得香脆可口迷你牛角酥(類似金鐘西武「Great Food Hall」售賣的迷你牛角酥)、至少六款歐式餐包(類似「美心西餅」賣$3.5 的歐陸餐包)、還其他不知名但賣相相當小巧精美的迷你餐包,以及數款酥皮餡餅。餡料方面,有生菜絲、青瓜、蕃茄、瑞士芝士薄切片、碎蛋沙律醬、吞拿魚沙拉醬。我就試了菠菜牛角酥和黑芝麻包,餡料選了蔬菜和芝士。因為麵包夠熱和脆,所以相當好味。至於其他麵包和餡

食物和評語:
1. 鹹點只有即製迷你三文治:工作人員在你跟前即製,從保溫櫃點選作三文治的麵包,夾上所選的餡料,放上你的碟子。選擇至少有十二款迷你麵包,比如:正少四款烘得香脆可口迷你牛角酥(類似金鐘西武「Great Food Hall」售賣的迷你牛角酥)、至少六款歐式餐包(類似「美心西餅」賣$3.5 的歐陸餐包)、還其他不知名但賣相相當小巧精美的迷你餐包,以及數款酥皮餡餅。餡料方面,有生菜絲、青瓜、蕃茄、瑞士芝士薄切片、碎蛋沙律醬、吞拿魚沙拉醬。我就試了菠菜牛角酥和黑芝麻包,餡料選了蔬菜和芝士。因為麵包夠熱和脆,所以相當好味。至於其他麵包和餡料,同伴說「不俗」。
2. 甜點方面:
a. 各款新鮮水果,如芒果、蘆薈、火龍果、荔枝、蜜柑、西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、紅苺、藍苺、草莓…等。全部都好新鮮,添加頗快。
b. 至於,馳名的拿破崙酥餅,其酥皮有一定水準,吉士醬料亦香濃美味。試了「芒果拿破崙」、「合桃拿破崙」、「草莓拿破崙」,均水準之作。而「榴槤拿破崙」的榴槤味香濃、質地口感異常香滑,值得推介。
c. 即製甜點,有「香脆芒果酥餅」(即製的油炸甜點,以芒果、吉士餡、呈龍鬚絲狀的「Kataifi皮」包裹,油炸成酥脆餅,有特色!)、「Cherry Crumble」(不脆,但酒漬櫻桃好味)和「炸Haagen Dazs 雪糕球」(不俗)。
d. 中式甜點,有「焗栗蓉布丁」(栗蓉好味但布丁略硬)、「燉燕窩鮮奶蛋白」(好香滑,惜甜了少許)、「豆腐花」(唔滑)、「楊枝甘露」(足料濃稠、香滑美味)。
e. 芝士餅方面,想得到的種類都有供應,試了「焗日式芝士蛋糕」(厨房即製,新鮮熱辣、鬆軟可口,較「伊x家」好許多)、「藍苺芝士餅」(類似紐約芝士餅般味濃和硬身,芝士擁戴者心試!)、「意大利芝士餅」(一般水準)。同伴說其他都不俗。
f. 慕絲蛋糕方面,有六至七款。試了「芒果西米慕絲」(足料)、「綠茶朱古力慕絲」(綠茶味清香)、黑白朱古力慕士(一般)。
g. 其他烘焗西式甜點,如「焗蛋白脆餅」、「焗雪山」、「焗蛋白」(清香之選)、「焦糖燉蛋」(一般水準)、「荔枝酥皮盒」(雖然用罐頭荔枝,但酥皮好味),有一定水準。
h. 至於,其他推介,如「薄荷草莓卷」、「芋頭朱古力餅」、「香蕉栗子餅」、「芝麻布甸」,個人覺得一般水準,但賣相極佳。
i. 冷凍甜點則是自助式的軟雪糕,只有原味而巳,而配料只有彩色朱古力碎糖和花生碎粒。眼見較為普通一點,故此即埸為老父弄了芒果新地、為老媽弄了朱古力栗蓉新地、為女友弄了楊枝甘露拼豆腐花(大玩Mix & Match,給他們其他可供選擇以外的款式!~)。
j. 飲品方面,草莓果汁和西瓜汁是任飲的;而每位附送一杯飲品。點了熱咖啡,是香濃滑的即磨貨色,為此頓晚餐畫上句號,心裡好滿足。
整體上,鹹點的各款迷你麵包香脆好味(雖然是來貨);各式甜點同伴們都讚多過彈,食物質素算水準以上,值85分。

註:
a. 以匯豐信用卡結賬,可獲九折,即$118 (小費隨意),以這個環境而言,價錢算合理!
b. 相關的《成報》網頁:http://www.singpao.com/20040925/feature/611932.html
c. 環境開揚,座位分餐枱式或沙發式,若來意是「志在食」,餐枱式較佳,若「志在談天」,則沙發式是較理想的選擇。因為沙發式座位的桌子矮身,跟沙發並不是水平高度,吃得較為不舒服。
d. 個人覺得「楊枝甘露」較「滿x」的水準更高。
e. 員工士氣相當高、服務態度不俗。唯負責安排座位的那位女「知客」態度惡劣。隔隣枱兩位食客食了半個鐘之,那位女「知客」才對客人說「有人比錯枱」(語氣並不誠懇,並不圓滑),要求她們轉去另一張落頭,臨時搭出來的枱。心想:這位職員在座位上安排失誤,還要求食客在半途轉枱,…。最後,那食客只回應一句:「我這張枱係你帶我來入座,現在食了半句鐘,才叫我轉枱,…」之後,別過臉繼續進食,「採你都儍」。那「女之客」好沒趣走開,領客人到那張臨時枱。對隔隣枱笑點頭,表示支持。
2004-09-17 1 瀏覽
8 月份個時,去左個甜品buffet.個度d 位唔是好多,打去book好少少.氣氛唔錯.有上:芋頭朱古力餅 一致推介,opera,tiramisu ,士多啤梨拿破崙上,黑白朱古力慕絲,香脆芒果酥,燕窩燉蛋白,仲有好多ga,炸雪糕,bread.........個度service  又幾好.$110 一位ja ,有信用咭有九拆tim .
8 月份個時,去左個甜品buffet.
個度d 位唔是好多,打去book好少少.
氣氛唔錯.
個度service  又幾好.
$110 一位ja ,有信用咭有九拆tim .