2010-09-21 24 瀏覽
HSBC 50% OFF for British High Tea set. The promotion is ended on 30th Sept 2010, so I know I must try it before it ends.There were just few people at the restaurant when we arrived at 2:45pm on Monday. So we could almost sit wherever we wanted.We ordered "British High Tea" for two people. There were a variety of drinks for us to choose. I picked my favourite--chocolate drink, which was not good, because I believe there was more milk than chocolate. My friend had tea--so so.The tea set was not as
The tea set was not as good as that at Peninsula. But perhaps I was starving, so I cleared everything. My British friend critisized that the clotted cream was not slightly as good as that in England, because it was not rich enough. And I also felt the cream was a bit like melting ice-cream. The strawberry coated in chocolate was extremely sour. Anyway, the total price for such a filling meal was just HK$119.9. Amazing ah? So I couldn't demand more.
If anyone has HSBC credit card, I would suggest you to try it by this month, because it is just extremely cheap. For details of this promotion you can go to http://mail.hsbc.com.hk/hk/pfs/email/0244/chinese/prom0244_B.htm#hongkong
The whole tea set.
2010-09-20
The whole tea set.
  • sandwiches with salmon
2010-06-09 9 瀏覽
和兩個朋友仔去食下午茶自助餐.本來只抱住試一試的心情,沒有期望,反而有點意外驚喜.天婦羅新鮮炸起,無論是青瓜,南瓜抑或青椒,件件賣相都幾吸引.墨魚丸最好味,如果醬汁少甜就會更好.熱食方面,雞肉連骨的腸好特別;雞肉串燒都幾好.一定要提提那豬骨麵豉湯,兩個朋友仔激讚,令平日少喝麵豉湯的我,都忍不住要試下,果然係好味.至於甜品,真的停不了口.首推拿破崙餅,食兩件都嫌未夠.日式芝士蛋糕普通,有點似伊藤家,但比不上.豆腐芝士蛋糕口味清新.如果能夠有個小小的沙律bar,或水果可以多些,就更加好了.唯一要彈的是,侍應安排我們坐的位置,吃到中途,竟然西斜入室,雖然只是透過玻璃頂的天然光,但就令環境相對變得焗和熱,令到我其中一位朋友邊吃邊流汗,要扣分.
和兩個朋友仔去食下午茶自助餐.
本來只抱住試一試的心情,沒有期望,反而有點意外驚喜.
墨魚丸最好味,如果醬汁少甜就會更好.
熱食方面,雞肉連骨的腸好特別;雞肉串燒都幾好.
至於甜品,真的停不了口.首推拿破崙餅,食兩件都嫌未夠.
日式芝士蛋糕普通,有點似伊藤家,但比不上.
豆腐芝士蛋糕口味清新.
如果能夠有個小小的沙律bar,或水果可以多些,就更加好了.
2010-06-06
2009-10-12 9 瀏覽
下午茶自助餐真是很抵食刺身壽司海鮮欠奉(說實在我對自助餐的三文魚沒多大興趣...因為任何地方都可以買的東西...orz),但仍然很豐盛冷盤有魚生飯,冷麵,沙律,凍肉熱盤有蝦多士配草莓醬,炒飯,炒麵,炒飯等等...雖然是有草莓,可是熱盤的草莓其實是是做做樣子而已w.w飲品有橙汁,檸檬柑枯,石榴沙冰,檸檬沙冰,還有叫一次的餐飲(咖啡或茶那些)甜品當然是最大賣點和果子草莓凍:好清甜!草莓朱古力撻:個Tart係用朱古力(大心)做架!上面有粒甜甜草莓醬的草莓,中間是吉士醬矮這杯應該是草莓慕斯,不記得高那杯應該是有杏仁豆腐味的草莓慕斯草莓巴夫:好漂亮!還是好看不好吃的... XD(巴夫只有Sogo的Bread papa覺得好吃)草莓撻:好漂亮,但餅底是像消化餅的東東,我就麻麻了蓋特朱古力蛋糕:濃味的朱古力,這類蛋糕比較硬身,因為融掉朱古力做,還可以朱古力三角蛋糕:這個比較鬆草莓西米露:草莓味挺假還有芝士蛋糕、雪糕、雞蛋仔沒有吃…orz
下午茶自助餐真是很抵食
冷盤有魚生飯,冷麵,沙律,凍肉
熱盤有蝦多士配草莓醬,炒飯,炒麵,炒飯等等...
雖然是有草莓,可是熱盤的草莓其實是是做做樣子而已w.w

甜品當然是最大賣點
和果子草莓凍:好清甜!
矮這杯應該是草莓慕斯,不記得
高那杯應該是有杏仁豆腐味的草莓慕斯
草莓撻:好漂亮,但餅底是像消化餅的東東,我就麻麻了
朱古力三角蛋糕:這個比較鬆
草莓西米露:草莓味挺假
還有芝士蛋糕、雪糕、雞蛋仔沒有吃…orz
和果子草莓凍(左)、草莓慕斯(上)、草莓朱古力撻(下)、草莓杏仁味的慕斯(右)
蓋特朱古力蛋糕(左)、杏仁豆腐(上)、朱古力蛋糕(下)、綠茶蛋糕(右)
奶味香濃的麵包布丁
芝士蛋糕…這個我朋友吃的…XD
好漂亮的草莓巴夫
2009-10-04
生日
奶味香濃的麵包布丁
好漂亮的草莓巴夫
2009-08-08 8 瀏覽
After the previous lunch buffet at Cafe Serena during which a complimentary coupon was given, I came here for its after tea buffet. Service was good and waiters were attentive, but food-wise, there weren't many choices, and the quality was in no comparison to the lunch buffet. Food provided includes fried wonton, stewed lamb, Thai salad in mango dressing, spring rolls, congee, soup (western style), fried rice, rice with small bits of salmon and tuna sashimi, noodle station, and dessert (3 type

Food provided includes fried wonton, stewed lamb, Thai salad in mango dressing, spring rolls, congee, soup (western style), fried rice, rice with small bits of salmon and tuna sashimi, noodle station, and dessert (3 types of cakes, mini pastries, ice cream, slush, Chinese-style sweet soup). The Japanese-style rice and mini pastries were the more impressive ones; otherwise food didn't look appealing.

Given the similar price of the lunch buffet and after tea buffet (difference of less than $30), I'd definitely choose he lunch buffet over after tea buffet!
2009-08-08
下午茶
2009-06-25 13 瀏覽
前幾日系父親節,阿爸好鍾意食芒果架,所以同左屋企人去日航食芒果buffet慶祝父親節.唔洗問阿爸一去到未坐低就一支箭衝左去buffet台啦,因為一入去就聞到好勁芒果香,鍾意食芒果o既人一定受唔住.一開波就o黎個迷你芒果pizza,聽落好似好怪,但個賣相好靚,面鋪左好多層芒果片,個批系薄批,好鬆脆架.仲有個芒果鮮蝦春卷配芒果汁,d芒果同蝦都好新鮮,d蝦仲好大隻tim,個芒果汁先至出色,酸酸甜甜,好醒胃,我食左好多ar,好怕生暗瘡ar.甜品就有香芒椰汁慕絲,超香椰汁味,好creamy同好滑.其他野食都好好味.雖然個位望唔到海景,但都ok,同埋個環境都幾好,我屋企人怕嘈架,而o個到都ok,靜靜地,好適合傾計,就算o個日好多人,但都唔會好嘈.我下次會再約friend去.
2009-06-21
父親節
  • 芒果鮮蝦春卷配芒果汁
2009-06-24 3 瀏覽
好耐都無見我個好朋友喇,所以要出o黎聚一聚.我個朋友聽人講日航個芒果buffet好正,而我個朋友又知我系個芒果迷,所以suggest去日航.真系超正,個芒果拿破侖一定要食,面系d芒果片,d芒果好新鮮好多汁,而底個拿破侖好鬆化,中間有層朱古力,又唔會太甜,同出面d拿破侖一d都唔同,呢個一定要食.我一個人食左5件,其實想再食,但唔好意思再拎喇,好似有d過分.另外,個芒果芝士杯,d芝士好creamy,d芒果粒好濃.依家d芒果當造,所以食呢個buffet簡直一流.仲有個芒果班蕺ar,即叫即整,所以好新鮮,個班蕺皮都好香架.唔單止芒果架,如果唔鍾意食芒果都有其他野食架,一d水果tark等都好好味.個環境好好,d梳化好舒服,d service都好好,所以同我個friend坐左勁耐.但成日都full booking,所以要早d訂位,我個friend早3日前book都無咩位喇,所以坐唔到窗邊位><P.S依家恆生有9折,匯豐有8折,中銀都好似有8折(唔系好記得點折法),生日都好似有折(偷聽隔離台),折左每人都系$130 到,都ok啦個價$.

P.S
2009-06-20
父親節
  • 芒果班蕺
  • 芒果拿破侖
地方環境幾唔錯, 不過食物種類就非常少, 熱葷十隻手指數得哂, 例如有xo醬炒公仔麵, 茄汁豆焗德國腸, 有廚師即煮既日式薄餅, 沙律都係好一般既自助沙律, 另下有隻蝦仔螺絲粉沙律, 呢個唔錯, 魚生飯, 頭一轉都多魚生, 但後期見無乜野好食, 諗住再食時, 就唔太足料囉有個粉麵檔, 自助配料有各式魚旦, 餃子甜品全部都係細細件cut好哂放起個碟仔度任人拎, 但款式又唔算太多, 無咩特別, 都係果d咩朱古力蛋糕, 拿破崙, mousse, blueberry cheese cake, 經典既雞蛋仔, 同埋自助既軟雪榚, 生果有3款, 西瓜, 哈蜜瓜同菠蘿係咁多hsbc, 恒生, 渣打有9折...雖然食物款式非常少, 連魚生壽司都無, 但食物既味道係ok既, o岩hea既地方囉, 但要講一講d waiter就真係麻麻地喇, 叫佢比杯暖水又唔出聲應人, 好似目無表情咁, 臨尾既時候, 又唔知係咪趕住第二場, 未食完就想收左我地隻碟, 食完果d碟又唔收

有個粉麵檔, 自助配料有各式魚旦, 餃子

2008-09-24 3 瀏覽
二人高茶試得多,上週兩對情侶一齊high tea,又別有一番滋味~ 日航與海傍距離始終較遠,雖有大幅落地玻璃也看不到海景,不過環境雅致、又有舒適的大沙發,加上人氣不旺、氣氛悠閒寫意,倒是幾寫意的。我們叫了雙人下午茶x2,即有四份飲品及兩份高茶。 先講飲品。Cappuccino盛器非常漂亮,味道據講不錯;至於Iced的cappuccino,頂層的豐富泡沫也十分吸引,引得我牙癢癢...可惜自己生痱滋又喉嚨痛,改要了溫和的薄荷茶,味道很一般,與HD差好幾班。另一位友人要的凍檸茶就聽說普通。 三層高的主角來到,逐層介紹一下:頂層:朱古力士多啤梨是最吸引的,大大粒又新鮮,令我想起Godiva;拿破侖小方很香脆也有水準;芒果慕絲小方味無特別,勝在質感幼滑;雜果撻與芒果撻都有撻皮過稔問題,吉士醬也不夠豐富甜美;花生味曲奇香脆,比苦味朱古力味曲奇優勝。中層:Scone份量小小不會令人過飽,但烘得不夠乾身,clotted cream又較稀及水,水準很一般;雲石芝士餅質地偏軟,有芝味但不香,也是普通;貝殼蛋糕質地濕潤,夠甜而且有彈性,是較好的一款。底層:煙三文魚三文治與蕃茄芝士三文治都是一般貨色,乏善可

先講飲品。
Cappuccino盛器非常漂亮,味道據講不錯;至於
薄荷茶,味道很一般,與HD差好幾班。另一位友人要的
凍檸茶就聽說普通。

三層高的主角來到,逐層介紹一下:
頂層:
拿破侖小方很香脆也有水準;
芒果慕絲小方味無特別,勝在質感幼滑;
雜果撻與
芒果撻都有撻皮過稔問題,吉士醬也不夠豐富甜美;
花生味曲奇香脆,比苦味
朱古力味曲奇優勝。
中層:
雲石芝士餅質地偏軟,有芝味但不香,也是普通;
貝殼蛋糕質地濕潤,夠甜而且有彈性,是較好的一款。
底層:
煙三文魚三文治與
蕃茄芝士三文治都是一般貨色,乏善可陳,
蛋批與
咖哩酥角都不夠香。

雖然食物水準一般,但挾著尖沙咀崇光的消費單據可享七折,每人唔駛$100就可享酒店高茶還是很抵!
優惠做到11/30,大家想早請趁早!

更多圖片可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!7978.entry
  • Cappuccino
  • 朱古力士多啤梨
本人日前16/5前往雜誌介紹的日航宵夜buffet。邊本雜誌 本人回想中, 因為內容介紹有即開生蠔及三文魚刺身, 因為未曾有過一間宵夜buffet有即開生蠔甘重本攪噱頭, 所以引起嗜蠔的我試一試。點知......而家連該本雜誌都想一齊投訴。一去到 未見生蠔出現已經心知不妙, 一問經理, 回應係從未打算出生蠔buffet, 只主打日式美食。oh no.....莫非我睇錯報道.....不過178一位 無蠔都唔會差得去邊卦, 日航甜品都好出名, 心想可以抵銷甘貴啦。值得推介.....唔好去食的理由熱食︰1/ oden, 無煮法技巧可言, 都煮得好難食, 尤其係蘿蔔, 未食過甘硬身的, 自己打邊爐都可以入口, 佢地個d又無味, 日本7仔好味過。2/海鮮粥, 由底撈起, 只得幾只蜆肉, 好彩都有少量蝦蝦, 同魚塊。無味, 加左胡椒粉就有味, 不過係胡椒味。3/吞拿魚漢堡, 又係無味, 只可以說是飽肚, 其實係〝雅〞胃。4/即做日式拉麵, 叉燒居然係本地叉加油菜心, 同時可以加日式海鮮, 不過海鮮係白色一片片粉紅打圈的魚旦及一絲絲的蟹柳, 仲有好多配菜︰蔥,荀等。本人感覺唔到有日式feel, 所
值得推介.....唔好去食的理由
熱食︰
4/即做日式拉麵, 叉燒居然係本地叉加油菜心, 同時可以加日式海鮮, 不過海鮮係白色一片片粉紅打圈的魚旦及一絲絲的蟹柳, 仲有好多配菜︰蔥,荀等。本人感覺唔到有日式feel, 所以無興趣試。
5/終於有蠔出, 係芝士焗蠔卦(連蠔殼焗), 冚上面個d一心想是芝士, 原來是酥炸蝦個粉張感覺, 無味, 蠔仔細細。
6/最搵笨係聲稱海膽醬豆腐....食唔出係海膽羅, 豆腐可以唔滑
7/猪柳﹑蠔卷﹑麵豉湯﹑ 日式雞扒, 牛利﹑海鮮水晶糕.....全部無酒店水準可言。出面普通餐廳都差不多。
8/魚生飯, d飯好硬
9/三文魚刺身, 唔係即切, 放係open area, 好不衛生, 此外無其他刺身可選, 亦無壽司
重點︰甜品
1/小cake, 以為外表係日本賣相, 但原來係美心口味, 只得四款揀
2/芝士蛋糕同出面餐廳無分別, 無驚喜, 又係得三款揀, 好似無甘多添, 忘記了。
3/綠茶紅豆班戟﹐超級難食, 個塊班戟真係唔似樣, 離譜, 硬﹑ 無味,綠茶味梗係食唔出啦 一個字 劣。係全晚食物中最劣。
4/生果壽司, 唔係賣點, 賣相唔討好, 好心唔好羅出泥獻世, 生果片唔新鮮, 無特別
5/楊之甘露, 稠到難以入口, 好似成篤啖放入口, 無西柚肉, 無芒果味, 但又有芒果肉播。
6/金汨紅豆糕, 又係粉團一樣, 難入口。
7/連最後包咖啡或茶個杯檸檬茶都無茶味。又細杯。

初初諗住2個鐘唔夠食, 點知食左45分鐘已經想走人, 大失所望。最後待應每台放底問卷, 我即刻遲走, 留底寫左十分鐘投訴。這樣的水準食物難登大雅之堂, 仲收178加一服務, 我提議只能訂價為78-88以下。所以本人食評用上〝劣〞字收尾。希望佢地作日後檢討。
匯豐卡有九折。
$178 (宵夜)
  • 值得推介唔好去食的理由多的是
2008-05-06 5 瀏覽
在半島露台餐廳吃罷半自助午餐的第二天,來了日航的Lobby Lounge吃tea buffet,這一期的主題是士多啤梨。先吃冷盤,除了自選菜果的沙律吧外,還有螺絲粉沙律和薯仔沙律,兩者都很不錯。沒有刺身壽司,但有魚生飯,很新鮮。士多啤梨梅子冷麵其實只是把士多啤梨放在冷麵上,但梅子冷麵汁很開胃。蟹肉士多啤梨千層果凍口感很特別,味道很難說是好還是不好,不過勝在配搭新奇。熱盤方面,老實說都是把熱食加上士多啤梨汁,幸好廚師的手勢不錯,幾款熱食也有一定水準。最好的是士多啤梨骨和蝦多士配士多啤梨汁,前者入味,後者香脆,和士多啤梨汁也很配合。另外士多啤梨雞翼和海鮮串也不錯。但士多啤梨小丸子則頗令人失望,其做法即鱆魚小丸子,但以士多啤梨取代鱆魚,本來也甚有期待,可惜這裡的小丸子燒得不夠香,而且粉團不夠滑,吃起來一粒粒粉似的。士多啤梨還是用來做甜品最好!士多啤梨芝士蛋糕和士多啤梨拿破崙非常出色。芝士蛋糕十分滑,而且並非在普通的芝士蛋糕上放上士多啤梨,而是蛋糕部份也有混入士多啤梨香料,所以是每一口也有士多啤梨香。拿破崙的酥皮做得很鬆脆,吉士部份又不會過甜。士多啤梨金字塔造型十分漂亮,其實是果凍,但混有酒味

士多啤梨還是用來做甜品最好!士多啤梨芝士蛋糕和士多啤梨拿破崙非常出色。芝士蛋糕十分滑,而且並非在普通的芝士蛋糕上放上士多啤梨,而是蛋糕部份也有混入士多啤梨香料,所以是每一口也有士多啤梨香。拿破崙的酥皮做得很鬆脆,吉士部份又不會過甜。士多啤梨金字塔造型十分漂亮,其實是果凍,但混有酒味,不太合口味。其他的還有panna cotta、mousse等等也不錯。同場其實有一個軟雪糕機,大小朋友都「玩」得不亦樂乎。可惜到我想「玩」的時候剛好沒有雪糕了,而我和朋友又打算走,不想等,惟有下次啦!

甜品中途要了熱咖啡作餐飲。想不到這杯熱咖啡竟比昨天在半島的好!咖啡本身夠濃,正好消消滯。奶雖然也沒有熱過,但起碼不是冰凍的。

服務有禮勤快,收碟加水refill食物也很快手。

$148+10%,恆生信用卡有九折,食得過。

• 士多啤梨骨,士多啤梨芝士蛋糕,士多啤梨拿破崙
2007-11-25 4 瀏覽
今晚和家人一起五個人去試佢個宵夜buffet加一後百七元一位但係得炸豬扒雞翼食甜品得幾款好少選擇味道好一般仲有個日式薯餅先恐怖侵哂油好明顯係D油未夠熱就放落去炸的後果一間都算叫酒店但點解食品的質素可以咁低量後個甚麼關西煮d丸完全無口感太'林"好後悔沒有去自已平日去開的Sheraton食那兒的食物質素和選擇都優勝得多以後唔公去食
今晚和家人一起五個人去試佢個宵夜buffet

2007-07-22 13 瀏覽
款式極少, 名副其實的一餐消夜buffet
款式極少, 名副其實的一餐消夜buffet
2007-05-25 5 瀏覽
選擇一d都唔多....甜品好普通law..個景又唔係好令.我去過咁多酒店呢間好似唔係幾得wo~價錢又唔係平...環境唔算太令好間單一個茶座咁不過服務好nice~
選擇一d都唔多....甜品好普通law..個景又唔係好令.
我去過咁多酒店呢間好似唔係幾得wo~
價錢又唔係平...環境唔算太令好間單一個茶座咁
不過服務好nice~
2006-05-29 0 瀏覽
環境:幾好,樓底算高,落地玻璃,唔迫,感覺舒適.服務:waiter/tress服務唔錯,不過聽電話個哥哥認真麻麻,第一我早一晚打電話去confirm人數,由於我想表達有一8個月大的bb,我便先說有大人十四位....,但我講到一半,佢竟然打斷我的對話,說只要說出總人數便可...,其他唔想講la, 費事悶親大家….總之一個字…慶.食物:雖然唔係好多總類,但係味道幾好,甜品亦幾滿意!價錢:我book的時候說是$118,但二星期後打黎話裝修後加o左10元正至$128, 有d唔係好滿意, 一早又唔講…總評:整體算滿意, 只希望接電話個哥哥睇多d劉德華的廣告….=)
環境:
幾好,樓底算高,落地玻璃,唔迫,感覺舒適.

服務:

食物:
雖然唔係好多總類,但係味道幾好,甜品亦幾滿意!

價錢:

總評:
整體算滿意, 只希望接電話個哥哥睇多d劉德華的廣告….=)
(非會員)
今日(星期日) 去o左試, ok 啦~ 不過不失, 冇咩大驚喜~環境:都唔錯~ 唔係太多人, 唔會出現爭o野食o既情況~ 被安排坐近balcony o既位, 幾good~ 好過坐窗口位對住條公路~ 不足之處係今日天氣炎熱, 佢o地o既冷氣唔係好夠!! 食食o下仲熱, 流汗~服務:好~ 收碟都幾快, 收之前通常會問你仲要唔要, 好有禮貌~ 員工有講"唔該"o既習慣, 令人滿意!食物:種類少, 不過既然係tea buffet (而唔係lunch/dinner), 都acceptable~1) 焗田螺好好食, 而且係一小碟咁拎, 好方便, 推介!!!2) 個雜菌都唔錯, 好香~ 一碟里面有幾種菇~3) 有小籠包都幾意外! 因為個theme 係"italian".... 麻麻地, 同去酒樓差唔多, 唔突出.4) 墨魚丸配茄汁, 個汁好nice! 酸酸地, 好開胃!5) potato salad, 個dressing 都ok, 可惜就真係淨potato, 冇其他配料~6) order o左個白汁bacon mushroom 長通粉. 個白汁超正!! 好香好creamy! 要試!!! 最好同人sh

環境:

服務:

食物:
2) 個雜菌都唔錯, 好香~ 一碟里面有幾種菇~
4) 墨魚丸配茄汁, 個汁好nice! 酸酸地, 好開胃!
6) order o左個白汁bacon mushroom 長通粉. 個白汁超正!! 好香好creamy! 要試!!! 最好同人share, 如果一個人食o既話好快飽~
7) 軟殼蟹. 麻麻地. 加o左sauce 之後個殼唔脆, 扣分~
8) 甜品有幾種cheese cake, 都值得一試! 最好留定肚~

除o左以上食物, 其他都太普通. 另有橙汁and 蘋果汁任飲~ 仲送多一杯drink~

overall d 食物同個theme 唔係好match. 水準一般~ 不過你諗住平平地食buffet o既話都ok o既~

PS. 用恆生/HSBC credit card 有折! 記住要問呀!!