2015-12-15 661 瀏覽
今日同幾位朋友小聚,由於朋友嚟自新界區同港島區,所以專登揀呢間近紅磡車站﹝位於新界同港島既中間﹞既酒店。呢度環境清幽,有好多梳化位,每枱既距離適中,好有私隱,可以放心傾計。雖然雞翼既外皮煎得比較燶,好似好乾咁,但其實內裏尚算嫩滑,十分惹味。檸檬芝士蛋糕味道清新,芝士味濃,酸酸地既檸檬中和咗芝士既肥漏感,配以脆脆既餅底,簡直係絶配。同朋友吹吓水,食吓美味既下午茶,不知不覺就過咗一個愉快既下午。

2015-02-01
  • 檸檬芝士蛋糕
2015-02-04 721 瀏覽
無聊聊行街想食tea就走咗入去!見到有個98蚊cake set覺得幾抵!咁就叫咗個手袋rasberry mousse cake加杯latte。。驚喜!好小酒店會夠溫度之餘個樣好靚!有奶味之餘無走咗咖啡味,因為有啲地方真係好奶,而件蛋糕好特別中間重有個酸酸嘅啫喱,所以整體唔係太甜,下面重有個朱古力脆米感覺好唔同,不過下層就痴住張紙太實,不過overall 係balance,下次叫埋啲朋友仔一齊試多啲。。皆因啲餅都真係好食^^
2015-01-24
信用卡優惠
  • cut cake
2014-04-08 4860 瀏覽
早前上網買左團購,所以就趁今日得閒,相約朋友一齊去日航酒店既Lobby Lounge享受一下英式High Tea Set。一去到就覺得個環景好舒適,空間大,座位寬敞,仲有落地大玻璃,一路嘆住個Tea Set一路欣賞窗外既街景,絕對係一種享受~至於食物方面,都值得一讚!簡單精緻既賣相,分三層擺放,有甜點亦有鹹點提供,而且份量恰好,同朋友可以坐足一個下午。我個人推介煙燻三文魚三文治,新鮮既三文魚配上三文治,食落夠鮮甜。其他鹹點味道亦不錯,有叉燒酥﹑蘑茹酥等,全部都夠晒酥脆,美味香口。 另外鬆餅、蛋糕以及曲奇味道還不錯,而我就比較中意朱古力貝殼蛋糕,夠香夠鬆軟。甜點中既綠茶蛋糕同朱古力士多啤梨都好好食。綠茶蛋糕食落有香濃既綠茶味,絕不欺場。朱古力士多啤梨賣相吸引之外,食落口都VERY GOOD! 士多啤梨選材夠晒鮮甜,配埋朱古力醬,正!! 不過每人得一粒,唔夠食 環境舒適,Tea Set亦都非常不錯,仲要咁岩有團購優惠,值得一試!

2014-04-08
2014-03-21 4126 瀏覽
又是團購的體驗,買了COUPON,一個平日放假的下午,我們去了日航酒店享受一個悠閒的TEA TIME。可能因為係平日,所以LOBBY LOUNGE好靜,環境好舒服。首先點飲品,我點了CAPPUCCINO,很不錯咖啡。恆仔點了熱朱古力,味道香濃。主角上場,好靚好精美~頂層的麵包和PASTRY質素很高,麵包軟熟酥餅酥脆,特別是那叉燒酥,好味道。中層的是SCONE、蛋糕以及曲奇,味道其實也不錯,不過SCONE還是之前在台北吃過的SMITH & HSU最好。甜品也很有特色,而且不會太甜,吃光光也不會有漏的感覺。日航酒店環境舒適,食物也有質素,而且位置方便,實在是HIGH TEA的好選擇。
首先點飲品,我點了CAPPUCCINO,很不錯咖啡。
恆仔點了熱朱古力,味道香濃。
主角上場,好靚好精美~
甜品也很有特色,而且不會太甜,吃光光也不會有漏的感覺。
2014-02-12
團購
2014-03-05 2650 瀏覽
聽到朋友講日航做緊日式主題嘅下午茶buffet, 梗係約朋友去試下!估唔到啲壽司咁好食!原來問過係home make架!日本酒店係好食係正常嘅~重有个都好食就即埸整嘅大板燒~goodgood!个蒸蛋都好食因為夠滑。。。不過重點係甜品囉!之前有朋友話日航酒店甜品好食我唔多信。。。估唔到有驚喜!个南瓜卷一啲有唔漏好香好滑,栗子撻都ok,豆腐紅豆至正!最緊要食到豆腐味!不過有綠茶味macaron係幾特別!整體嚟講我覺得係好嘅~加上有coupon都ok抵!
2014-03-02
$214.5 (下午茶)
  • 自家制壽司,大板燒
2013-09-07 1684 瀏覽
平時得閒最鍾意同啲frd周圍去食, 今次就去左日航lobby lounge high tea果度嘅環境其實比較遜色, 因為冇sea view,不過都影響唔到我high tea嘅決心 lol一坐低就即刻叫左個傳統嘅英式high tea set, 唔洗一陣就送到黎!其實個set賣相有啲麻麻,冇想像中咁grand,都有啲驚中伏,但好彩食落去都好好味lol首先講下最低果層,三樣野都係我既最愛:三文魚三文治,蕃茄芝士三文治,雲石蛋糕...本來以為啲三文魚會切到好薄同得好小,點知厚度同份量都好適中!至於蕃茄芝士三文治同雲石蛋糕都冇特別話唔好味或者好好味, 始終都係比較普通嘅小食甜品, 味道不過不失;)而中間果層就有咖哩角, muffin, 煙肉蛋撻, 仲有檸檬蛋糕開頭以為果個煙肉蛋撻只係一個普通嘅葡撻, 因為真係好似!!! 但點知食落去先發現有煙肉, 都算係一個surprise lol, 不過略嫌煙肉份量少左啲, 如果多返啲嘅話會更加好味同有口感!檸檬蛋糕好鬆軟,但muffin就硬左小小,不過都接受到遺憾嘅係唔食得咖哩角, 不過個frd話唔夠辣 (當然辣唔辣呢樣野就真係好見仁見智)終於黎到最頂果層

檸檬蛋糕好鬆軟,但muffin就硬左小小,不過都接受到

終於黎到最頂果層!有曲奇,蛋糕, fruit tart同兩粒有朱古力包住嘅士多啤梨!!
班蘭蛋糕簡直係冇得頂! 超香班蘭味! 如果可以嘅話真係想四件cakes都變晒班蘭蛋糕lol
曲奇味道ok嘅,但如果有得自己揀埋咩味就仲好!
不過fruit tart同士多啤梨我就麻麻地, 覺得甜左啲...
價錢亦算公道嘅, 不過最主要係因為個frd有張discount card, 所以有得平xdd

2013-09-06 955 瀏覽
琴日係媽咪生日,買蛋糕既重任就交比妹妹。妹妹係尖東返工,想買特別d既蛋糕所以就係佢公司附近既日航酒店買蛋糕。由於媽咪唔鐘意食太甜既野,所以就揀左班蘭蛋糕。個蛋糕勁鬆軟,好香班蘭味,連平時唔好甜野既媽咪都食左2件其實重驚喜係價錢,一大個蛋糕$168。真係好過美x西餅個d好多。妹妹話仲有其他蛋糕款,下次有機會都要試下
琴日係媽咪生日,買蛋糕既重任就交比妹妹。
班藺蛋糕
由於媽咪唔鐘意食太甜既野,所以就揀左班蘭蛋糕。
個蛋糕勁鬆軟,好香班蘭味,連平時唔好甜野既媽咪都食左2件

妹妹話仲有其他蛋糕款,下次有機會都要試下
2013-09-05
外賣自取
生日
班藺蛋糕
2013-03-17 819 瀏覽
親戚送了一張英式high tea的下午茶餐劵, 當然同屋企人分享, 一起嘆返個酒店下午茶。未去之前先看看openrice的食評, 見到英式high tea下午茶評語不太好, 但當然照去, 唔好浪費。環境一般, 窗外沒有靚景, 只見到一車一車的旅遊巴。服務服務員沒有笑容....食物三層英式high tea------------------------------由最底嗰層講先, 食物包括有:馬德蓮(貝殼蛋糕)、提子鬆餅、咖喱牛肉角、煙肉蛋批。最好味是貝殼蛋糕, 有啖啖的檸檬味, 又不太甜。最唔好是提子鬆餅, 非常硬, 沒有牛油, 而所配的牛油忌簾亦沒有味。煙肉蛋批沒有蛋香, 而煙肉量亦很少;咖喱牛肉角亦冇乜咖喱味, 饀料量亦很少。------------------------------中間嗰層食物包括有:芝士蕃茄三文治、三文魚三文治、芝士蛋糕。最好味是三文魚三文治, 有碎洋蔥配搭, 三文魚亦很有鮮味。蕃茄芝士三文治超簡單貨識;芝士蛋糕有香濃芝士味, 不錯!------------------------------到最高嗰層啦, 係時候食更多的甜點,食物包括有:雜綿曲奇(杏仁咖啡、

一般, 窗外沒有靚景, 只見到一車一車的旅遊巴。

服務員沒有笑容....

食物
三層英式high tea
最好味是貝殼蛋糕, 有啖啖的檸檬味, 又不太甜。

最好味是三文魚三文治, 有碎洋蔥配搭, 三文魚亦很有鮮味。
蕃茄芝士三文治超簡單貨識;芝士蛋糕有香濃芝士味, 不錯!

到最高嗰層啦, 係時候食更多的甜點,食物包括有:雜綿曲奇(杏仁咖啡、朱古力粒、黑芝麻)、果撻、朱古力士多啤梨、班蘭蛋糕、芒果慕絲蛋糕。
最好味是班蘭蛋糕, 因為有班蘭香, 而蛋糕亦很鬆軟。
芒果慕絲蛋糕:食到芒果啫喱粉味, 並不是鮮芒。
雜綿曲奇:除了黑芝麻曲奇有牛油味和比較鬆脆外, 其餘兩款都乾硬, 沒有牛油香。
朱古力士多啤梨:士多啤梨尚算鮮甜多汁。
果撻:賣相不錯, 但味道一般。

總括而言, 環境、服務和食物都令人失望, 若要付錢就一定不會去食!!

2013-03-16
下午茶
  • 班蘭蛋糕
十一月十一日 (星期日)架架仔大清早就到了黃金海岸,參加一年一度的十五公里賽事經過多月的訓練,跑出的成績還算不錯,也為明年二月的渣打半馬拉松作了一個很不錯的熱身!架架妹很細心,知道賽事完後會有點倦,所以也沒有嚷着要逛街相反,一早已訂好位,就在尖東的日航來一個下午茶,既可坐下休息,過一個悠閒的下午,又可談談心,吃吃東西下午茶設於酒店的地下大堂Lobby Lounge,來到人已不少這裡的下午茶時間由二點半到六點,比其他一般的長枱與枱之間的距離適中,坐得還算舒適,第一感覺是挺不錯的在大堂的角落,也放了一部大型的舊式咖啡機,頗有懷舊風味又是點了傳統的英式下午茶餐一客兩位,成為$368,與一般酒店的價錢相約,質素也希望如是點了餐不久,三層架便送上跟傳統的食法,就由最下一層開始進發最底層,先是一式二款的三文治,餡料分別是煙文魚和芝士蕃茄三文魚三文治麵包入口冷冰冰的,質感也較硬三文魚應稍煙過,但卻無魚香,而且質感也是較韌的芝士蕃茄三文治一大塊的芝士,奶香豐富,挺不錯的蕃茄也算新鮮,入口汁不算多,但勝在鮮甜不過,麵包質地如上,仍是硬崩崩的,大大影響口感最後才吃芝士蛋糕餅較軟身,不過芝士味頗香濃的質感也
十一月十一日 (星期日)

架架仔大清早就到了黃金海岸,參加一年一度的十五公里賽事

架架妹很細心,知道賽事完後會有點倦,所以也沒有嚷着要逛街
外面陽光可直身室內,感覺精神
這裡的下午茶時間由二點半到六點,比其他一般的長
枱與枱之間的距離適中,坐得還算舒適,第一感覺是挺不錯的
在大堂的角落,也放了一部大型的舊式咖啡機,頗有懷舊風味

又是點了傳統的英式下午茶餐
傳統三層架,英式下午茶
點了餐不久,三層架便送上
跟傳統的食法,就由最下一層開始進發
高茶,由最底層開始
最底層,先是一式二款的三文治,餡料分別是煙文魚和芝士蕃茄
三文魚三文治
麵包入口冷冰冰的,質感也較硬
三文魚應稍煙過,但卻無魚香,而且質感也是較韌的
此層整體未如理想,只有芝士蕃茄較可取
芝士蕃茄三文治
一大塊的芝士,奶香豐富,挺不錯的
蕃茄也算新鮮,入口汁不算多,但勝在鮮甜
不過,麵包質地如上,仍是硬崩崩的,大大影響口感
最後才吃芝士蛋糕
餅較軟身,不過芝士味頗香濃的
質感也很滑溜,整體仍有進步空間
此層,最不濟
吃罷最底的一層,便往中層進發
牛角酥,是較好了
先吃惹味的咖喱角酥
酥皮外層較軟身,不脆口,也沒有餘温,明顯放了良久
不過,內裡餡料倒有點驚喜,咖喱牛肉夠惹味,份量豐富
份量小小的鬆餅
放涼了的Madeleine Cake,永遠也不會好吃到那裡
蛋糕質感失了鬆軟感覺,可幸還保留着一點檸檬香
始終熱食較好,近來吃過最好的,還要數Bistro Du Vin的那一趟
鬆餅也欠誠意,以我們吃高茶的經驗中,這要算是最少份量的
小小的一件四方鬆餅,質地也不好,既實又不鬆軟
果醬味道普通,忌廉尚可,但卻不夠幼滑,實有點失望
看外表,最初以為是葡撻,原來是煙肉蛋撻
不過,這撻卻只是一味的咸,全無蛋香
加上撻皮已變稔,很不滿意
此層整體不錯
中層的咸點令人失望,未知甜點可否挽回頽勢?
先試兩款曲奇餅,是提子味和開心果
提子味曲奇餅
曲奇本身質感較硬,提子味香,牛油味只是適中
開心果曲奇餅
開心果肉豐富,獨欠牛油香
吉士草莓朱古力撻
吉子醬頗滑溜的,味也不過甜,挺對胃口
配搭的生果也很鮮甜,挺不錯
朱古力草莓
草莓太酸了,也太乾身
沾上的朱古力也欠可可香味,整體而言是水準以下
最後的是兩款蛋糕,卻是高潮所在
芒果蛋糕,斑蘭蛋糕,同樣好吃
芒果蛋糕
面層是芒果啫喱,中間分別夾有芒果慕絲和海綿蛋糕
芒果味豐富,香濃鮮甜,而且中間可吃到不同的質感,感覺不錯
斑蘭蛋糕
放近鼻子嗅已聞到很香的斑蘭香味
入口質感軟綿,面層的椰絲更添口感
中間也吃到帶點濕潤感覺的斑蘭醬,很不錯呢
飲品,茶類沒有太多選擇,最後也只點了凍檸茶和Latte了事
味道,也沒太大驚喜~

整體來說,以酒店級的質素,實較以往吃過的比下去
較可取的,可能是其下午茶時間較長,由二點半至六點,要高談闊論的話,這裡或許也會適合你
連續吃了兩回不滿意的高茶,即時已選定了另一家有保證的,待十二月的高茶薈一定要吃好的!
題外話/補充資料: [b]Lobby Lounge @ Intercontinental[/b] [i]<<高茶薈第一章>> - 環境清悠,蛋糕稍欠暢[/i] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2239584 [b]Green @ Hotel Icon[/b] [i]<<高茶薈第二章>> - 環境好,綠色就是力量[/i] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2242731 [b]Tiffin @ Grant Hyatt[/b] [i]<<高茶薈第三章>> - 忙碌的幸褔[/i] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2250896 [b]Portal-Work & Play @ Langham Place[/b] [i]<<高茶薈第四章>> - 中式高茶又如何?[/i] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2267261
2012-11-11
芒果蛋糕,斑蘭蛋糕,同樣好吃
2012-08-24 408 瀏覽
想同三五知幾食個下午茶最後揀左日航酒店今次自助餐做緊''芒果''主題大部份食物都有芒果係裡面先黎熱食不過不失無也特別始於...女人都愛吃甜品所以今次大家都係以食甜野為主特別推介大家食芒果卷蛋入口非常非常之鬆軟又唔會太甜不過好多人都睇見佢平平無奇唔夾佢黎食最後食返個粥暖胃
想同三五知幾食個下午茶

又唔會太甜

不過好多人都睇見佢平平無奇
唔夾佢黎食

最後食返個粥暖胃
We tried their English tea set using Groupon yesterday. Although it was only priced at $120 per person, it is much overpriced because of the poor quality.The food is similar to that of a cheap restaurant. The tea set was prepared well in advance. The sandwiches were dry and stale. The “cream” for the “scone”-like things was not fresh cream, but was something like a mixture of butter with some cream. All the foods on the plates were not fresh. The small cakes did not taste good. Actually,

The food is similar to that of a cheap restaurant. The tea set was prepared well in advance. The sandwiches were dry and stale. The “cream” for the “scone”-like things was not fresh cream, but was something like a mixture of butter with some cream. All the foods on the plates were not fresh. The small cakes did not taste good. Actually, none of the foods for the whole tea set taste good.

For the poor quality, I wonder how they can charge $188 as the original price!

Even if they charge onlly $100 per person, I will never go back again.
2012-08-15
團購
2012-06-10 199 瀏覽
記得上年,曾來到日航酒店這裡吃三層架式的下午茶,當時碰著信用卡的優惠,每人不用一百元便可享用,也要抵吃。今天再來這裡,就試試其它甜品。每天供應的蛋糕款式都不同,就選了三款來吃,每件$40,份量也大,酒店來說價錢也算合理。先來藍莓芝士蛋糕,厚厚的藍莓果醬鋪面,再加上幾顆新鮮的藍莓粒作點綴,賣相挺吸引。藍莓芝士質感幼滑,酸味較高,芝士味道相對輕,夾上海綿蛋糕,感覺不會太甜膩,但餅底可造得再鬆脆會更好。綠茶紅豆蛋糕,綠茶蛋糕層層緊扣,質感鬆軟,但綠茶味道非常薄弱,只吃到紅豆甜香,加上面層厚厚的忌廉較為甜,所以更不能吃到茶味。黑莓撻,撻面放滿黑莓粒,味道較酸,帶點苦澀。撻底造得香脆,充滿牛油芳香,內藏不少雲尼拿吉士,質感不會太過稀稠,味道香甜。整體蛋糕水準不太差,藍莓芝士蛋糕較好吃。從價錢來看,能在舒適的酒店環境,吃些甜點下午茶,也算合理。
2011-11-07 78 瀏覽
因為有半價優惠卷所以就訂左張檯四個人一齊去食呢個英式下午茶,有點失望,個High Tea Set 圖片係有四層, 唔知係咪唔夠四層架用呢,我地兩set High Tea分開左放,用左三個架每個架都係得兩層,買相就唔夠靚啦,成個 High Tea set味道麻麻無乜特別,熱檸水竟然得細細杯唔係一壺上,好彩半價啫,另外個waiter面無笑容仲無乜禮貌添!
High Tea Set 用兩層架上買相唔靚囉!
因為有半價優惠卷所以就訂左張檯四個人一齊去食呢個英式下午茶
,用左三個架每個架都係得兩層
,買相就唔夠靚啦
,成個 High Tea set味道麻麻無乜特別
,熱檸水竟然得細細杯唔係一壺上
,好彩半價啫,另外個waiter面無笑容仲無乜禮貌添
2011-11-05
早前收到電郵,憑匯豐信用卡到日航酒店可以半價享用英式下午茶。於是今天便跟男朋友到來High Tea,這陣子經常都High Tea,哈哈!預訂了座位,大概兩點半左右來到,被安排坐在窗旁。這裡的環境,相比起四季及洲際酒店,真的較遜色得多,而且裝修已舊,燈光又較暗,整體讓人感覺不算很舒服。二人的英式下午茶價錢只是$298,半價後只是$164,每人$80左右就可以坐一個下午。三層架的英式下午茶送上,頂層是甜點,中層是甜點及咸點,底層是三文治及鬆餅。頂層甜點有芒果慕斯蛋糕,核桃拿破崙蛋糕,朱古力士多啤梨,鮮果撻,綠茶曲奇及蜜糖曲奇。芒果慕斯蛋糕,質素平平,慕斯尚算滑;核桃拿破崙蛋糕較好吃,香脆可口;包著士多啤梨的朱古力卻挺難吃,用的是普通貨色;鮮果撻的吉子醬稀了一點,而面層的鮮果浸過了糖水太甜;綠茶曲奇及蜜糖曲奇,味道還可以。中層的有火腿蛋批,肉酥卷,雲石芝士蛋糕及貝殼蛋糕。火腿蛋批味道不錯,挺香;肉酥卷卻較淡味;雲石芝士蛋糕,芝士味都濃郁,但質感偏軟;貝殼蛋糕不會太乾身。底層有提子鬆餅及兩款三文治,煙三文魚三文治及芝士蕃茄三文治。三文治質素普通,平平無奇,茶餐廳新鮮弄的,熱辣辣可能更好吃!而提
底層有提子鬆餅及兩款三文治,煙三文魚三文治及芝士蕃茄三文治。三文治質素普通,平平無奇,茶餐廳新鮮弄的,熱辣辣可能更好吃!而提子鬆餅是冷冰冰的,沒有奶香,較乾身。塗鬆餅的有士多啤梨果醬及Clotted cream,士多啤梨果醬偏甜,而Clotted cream有些燈皮粒碎在面,但我對橙味食品沒太大興趣。
食物質素及環境遠遠不夠上兩次在四季及洲際吃得好,但每人只是$80能在酒店享用英式下午茶,又坐了數小時,只可以說是抵。如要原價來吃這英式下午茶,簡直是完全不值!

2011-02-24 12 瀏覽
2:30pm 就到達, 因為我O地係第一枱客, 感覺好似包埸咁 order唔夠5分鐘, 咖啡先上, 然後就係3層高O既食物架...賣相不錯, 我O地由底層O既3文治開始食 (因為麵包好快會變乾同硬)底層:煙三文魚麥包+芝士蕃茄白包----OK啦, 無咩特別肉酥卷+煙肉蛋tart----熱D會好D中層:提子scone----都OK, 但係唔夠香芝士餅----質地散O左D又唔夠芝士味貝殼蛋糕---非常普通上層:迷你果tart----都ok, 不過一樣係無咩特別無驚喜chocolate strawberry----strawberry好香甜, 加埋朱古力, 好味, 感覺好sweet mango mousse cake----賣相唔係咁討好, 有D假, 不過食落比賣相 好核桃拿破崙----所有食物之中最出色, 好香好好味, 偏甜, 但因為size細細, 所以有令人回味O既感覺 cookies----趣O既, 但味道普通咖啡都唔錯, 仲有得添飲, 讚 總括而言, 偏甜O左D...份量都唔多夠可能我太大食)因為恆生有折, 所以幾抵食...如果原價O既, 我未必會一試

底層:
煙三文魚麥包+芝士蕃茄白包----OK啦, 無咩特別
肉酥卷+煙肉蛋tart----熱D會好D

中層:
提子scone----都OK, 但係唔夠香
芝士餅----質地散O左D又唔夠芝士味
貝殼蛋糕---非常普通

上層:
迷你果tart----都ok, 不過一樣係無咩特別無驚喜

cookies----趣O既, 但味道普通

咖啡都唔錯, 仲有得添飲, 讚

總括而言, 偏甜O左D...份量都唔多夠可能我太大食

2011-02-22
  • 核桃拿破崙