2024-02-11 262 瀏覽
年初一入屯門拜年, 知道隱啡照常營業, 梗係要去幫襯下啦。去到見到唔算多人, 坐低慢慢叫, 兩個人,叫咗一杯菠蘿有氣咖啡, 一杯青瓜牛奶咖啡, 菠蘿蛋糕,伯爵茶巴斯克, 老闆推薦我食果仁曲奇,話啲果仁都係自己炒, 咁就叫埋你試下, 果然係好介紹,果仁香脆, 曲奇外趣內軟, 其他嗰幾樣依舊唔會失望, 每次都會飲青瓜咖啡同食菠蘿蛋糕。 跟住見到人開始多走埋單走, 讓位比下一輪。 隱啡依然係我推介屯門嘅咖啡。未試過嘅可以去試下!正!
年初一入屯門拜年, 知道隱啡照常營業, 梗係要去幫襯下啦。
未試過嘅可以去試下!正!
2024-02-10
2023-08-09 1037 瀏覽
隱啡,說不上是常客。但每當想喝咖啡時,就在心中佔一席位。隱啡的「隱」,反映在咖啡店的地理位置,說不上是舒服的咖啡店,說實話店面不大,但每次路過都會帶走一杯咖啡、一份甜點,或是一杯特調。***要紀錄的,是一次特別的「隱啡」體驗。數月前的「屯門風火水土體驗節」,在屯門鄉師自然學校出現了「隱啡」的身影。隱啡作為屯門人的咖啡,是區內人熟悉的名字。小店就近在咫尺,仍投入這市集活動,在鄉師喝熟悉的啡香,近距離看咖啡師手沖,是很特別的體驗。更難得是,在這次市集能入手不定期出現的手工烘焙,當中最喜歡不同口味的磅蛋糕,是手工的溫度。***霖迪一向鍾愛隱啡的咖啡出品,尤其是蜂蜜檸檬漬咖啡、Shakersto、Latte。特別鍾情罐裝鮮奶咖啡,雖然保質期短,但可以外帶,也可以送愛啡之友人。縱然屯門市集山旮旯,未來期待會在不同的特色市集中,能找到隱啡的身影。
隱啡,說不上是常客。
但每當想喝咖啡時,就在心中佔一席位。
隱啡的「隱」,反映在咖啡店的地理位置,
說不上是舒服的咖啡店,說實話店面不大,
但每次路過都會帶走一杯咖啡、一份甜點,或是一杯特調。***
要紀錄的,是一次特別的「隱啡」體驗。
數月前的「屯門風火水土體驗節」,
在屯門鄉師自然學校出現了「隱啡」的身影。
Latte
美式黑咖啡
隱啡作為屯門人的咖啡,是區內人熟悉的名字。
***
罐裝鮮奶咖啡
手工烘焙
2023-05-16
美式黑咖啡
罐裝鮮奶咖啡
Latte
手工烘焙
曾經有人講過黎屯門唔去隱啡飲杯啡都唔好話黎過星期日十二點幾到達剛好剩低一兩張吉檯然後Coffee交俾史生檸檬芝士餅交比我😌⍥ Flat white 史生:聞落有浸炭燒香飲落非常滑溜😚揀左隻無咁酸既豆果然幾nutty 幾好飲我:連豬拉得好靚😂😂😂⍥ 三層檸檬芝士凍餅圓既膠樽裝住👍🏻可以重用 夠環保檸檬味勁突出!!芝士香立即被比下去反而更岩我💕超fresh又開胃略嫌餅底比例太少碎濕濕又唔夠實淨😳但我地都喜歡💕
曾經有人講過黎屯門

我:連豬拉得好靚😂😂😂

⍥ 三層檸檬芝士凍餅
圓既膠樽裝住
👍🏻可以重用 夠環保
檸檬味勁突出!!
芝士香立即被比下去
反而更岩我💕
超fresh又開胃
略嫌餅底比例太少
碎濕濕又唔夠實淨😳
但我地都喜歡💕

2023-07-13 438 瀏覽
大隱隱於市。出色嘅咖啡係會叫人就算山長跋涉都要去坐一坐叉叉電 🔋隱啡夏日seasonal menu 入面呢杯手搖咖啡直係帶我入咗飲啡嘅新境界咁,嗰下只係不斷諗好飲嘅咖啡真係正過飲酒 🍷 加上暖暖地嘅coffee caramel cake, 能夠喺城市中咁樣忙裡偷閒,幸福感max! ♾️最後只能夠講,住喺屯門嘅人好幸福!有間咁高質嘅coffee shop 喺你哋嘅社區入面,真係要多啲幫襯等佢哋唔好消失啊!

位於何福棠輕鐵站前的隱啡,附近環境平靜,間中有輕鐵駛過,腦海中頓時有一下子感覺自己到了日本某偏遠地區旅遊。店子不大但尚算舒適,亦不乏小擺設心思,生活品味態度是一間咖啡店需要的。 難得一場來到當然要選擇不平凡的。。 ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ  $48自家烘焙精品特濃咖啡,加入冷塊再打入空氣,形成一層泡沫,不難想像入口會很綿滑就像喝啤酒一樣。是日使用了埃塞俄比亞日曬豆,果味較香,亦相對輕身。絕對適合 喜歡啤酒的口感但喜歡咖啡香氣的人士(即ᴍᴇ) 。ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ (ᴏᴀᴛ) $48非常照顧奶敏感人士🥹 sᴏ ɢᴏᴏᴅ~ 用的咖啡豆同上,因為選用了ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ,所以即使加入檸我也倒是真的沒有想過這個ᴄᴏᴍʙɪɴᴀᴛɪᴏɴ ,想不到也挺融合。味道沒有酸,反而主要是嚐到ʜᴏɴᴇʏ的甜,檸檬清新中滲出陣陣咖啡香。ꜰᴏʀ sᴜʀᴇ ᴡɪʟʟ ʙᴇ ʙᴀᴄᴋ ᴀs ʜᴇʀᴇ ɪs ᴀɴ ɪɴᴛᴇʀᴇsᴛɪɴɢ ʜᴇᴀʟɪɴɢ ᴘʟᴀᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴏᴜɢʜᴛs & ʜᴇᴀʀᴛ ❤︎︎ ᴘ.s. 杯墊都絕對是一個亮點

。 ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ  $48

ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ

。ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ (ᴏᴀᴛ) $48
ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ (ᴏᴀᴛ)

ᴘ.s. 杯墊都絕對是一個亮點
ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ
ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ (ᴏᴀᴛ)
2023-03-25 696 瀏覽
難得放假有點時間,到新墟隱啡買了咖啡和Scone 鬆餅回家下午茶。 ➡️蜂蜜檸檬漬咖啡隱啡每個季節都會有不同的seasonal menu今次嚐到蜂蜜檸檬漬咖啡, 隱啡用上自家制新鮮檸檬漬蜂蜜,再配上燕麥奶加咖啡。這個組合把咖啡的微苦和蜂蜜檸檬的甜酸結合在一起,非常合襯。 ➡️原味鬆餅配果醬一直覺得隱啡的鬆餅十分出色,由於外賣關係,店員細心教回家後可用焗爐180度焗3分鐘,加熱後鬆餅帶有啖啖牛油香,配上自制的熱情果果醬,十分好味👍🏻 ➡️期間限定的抹茶麻糬鬆餅抹茶味未算太濃,加上果醬後略嫌被果醬的味道掩蓋掉。但中間的麻糬口感不錯,值得一試

➡️蜂蜜檸檬漬咖啡

2023-03-25
蜂蜜檸檬漬咖啡
鬆餅
2023-02-06 553 瀏覽
相信唔少屯門咖啡愛好者有聽過隱啡呢間小店。隱啡menu有好多唔同種類啡可以揀,尤其係seasonal menu,冬天既時候有ginger bread honey latte。特別鍾意佢d咖啡杯,好有特色。今次就外賣咗杯latte返去飲,水準高質 ! 如果去屯門休閑一日遊,值得去隱啡飲杯咖啡 !
2023-01-01 634 瀏覽
來到聖誕週,就是要好好休息,回顧一年來做過的大負事,還要密密計劃來年大計!點了1件手工製蘋果撻,再配1杯手沖咖啡。先講蘋果撻。可能大家覺得蘋果和肉桂是好朋友,但小妹個人就覺得肉桂味跟跌打酒的味道差不多。回正題。這個蘋果撻都帶點肉桂味,幸好是小妹可接受的濃度。鬆軟的撻皮盛著帶酸味的連皮蘋果粒,後調帶微甜的蘋果香,不錯!再來手沖咖啡。選了印尼的日曬豆。前調帶龍眼乾的香氣,後調喝到茶香;放涼後再喝就嘗到帶果酸的味道,頗有層次的。作為甜品控的小妹又怎會滿足於1件蘋果批呢!再點1件三層檸檬芝士凍餅。未幾,店員就送上1個透明的瓶子,小妹還以為是什麼「吃甜品送護膚品」的促銷活動,哈!甜品的頂層是1檸檬沙沙(名字是小妹創的),中間就是厚厚的芝士蛋糕,底層就是餅底。大家可能會覺得吃芝士蛋糕是1件無敵膩的事情,幸好這件凍餅上舖了-層酸酸的檸檬沙沙,口感變得很特別。以「酸」苦後甜的方式撐過整個2022年,就像阿根廷隊在今屆世界盃經歷的一切。雖然他們只能以小組次名出線,但最終都能獲得最後勝利。就這樣。希望我們都已經歷人生最苦的一幕,睜開眼睛就看到勝利的曙光。

點了1件手工製蘋果撻,再配1杯手沖咖啡。

先講蘋果撻。

再來手沖咖啡。

近期已經去左2次既鋪頭,因為佢既咖啡實在太出名,所以就算好遠都去左2次😂就介紹番2次食左既野😛😛(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑鮮橙朱古力牛奶咖啡($48)呢個見到就好想試❤️因為不嬲好鍾意食橙味朱古力🍫一上到枱賣相已經超吸引,一片自家製橙乾,右埋旁邊靚靚既蝴蝶匙羹,唔知點解就好有聖誕節氣氛,岩曬聖誕節飲🎄🤶飲落係勁特別既口感,先飲到鮮橙汁既酸酸味,然後到朱古力既甜味,再慢慢有咖啡既味出黎,超級好飲❤️❤️👍🏻👍🏻Daily Special- 巴斯克蛋糕佢每次都會有唔同既daily special,不過就要自己去IG/FB睇番,我地就叫左個巴斯克蛋糕🍰味道中規中矩喇,都夠濕潤,但我略嫌芝士味可以再重啲😛😛個人黎講覺得上次係上水everglow個個綠茶巴斯克好食啲🙈🙈手沖咖啡 ($68)黎左兩次都分別試左唔同種類既豆,第一次係試莓味為主既(不過事隔太耐我唔記得左係邊個地方既豆😂)啲莓味好出,大部分既風味都飲到同聞到😄😄第二次試左kenya 既豆種,今次係比較酒味重啲,但都沖得好好,絕對係水準之作黎❤️👍🏻價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑手沖價錢68-108都有,呢個價錢唔算貴喇,同埋鋪頭

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

鮮橙朱古力牛奶咖啡($48)
鮮橙朱古力牛奶咖啡

Daily Special- 巴斯克蛋糕
巴斯克蛋

手沖咖啡 ($68)
手沖咖啡

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
手沖價錢68-108都有,呢個價錢唔算貴喇,同埋鋪頭會定期更新menu,鍾意飲咖啡既啡友一定要黎試下☕️

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
交通黎講真係唔係好方便,位卡屯門新墟附近,揸車去到都係偷偷地泊返附近街邊快快食完就走人🙈🙈因為啲咪錶長期有大把人等🥲🥲搭輕鐵好你就比較近何福堂站,但我都唔熟屯門交通,大家去之前都係上google map search下就最穩陣😆😆鋪頭都係對正大馬路個邊既,位於住宅區附近,一去到就好易搵到佢因為佢係個頭比較多人會入去既鋪頭🤣🤣

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
鋪頭入面比較細,大部分既位置都係沖咖啡既位置,而枱主要都係2人枱為主,第一次坐到入去最入超級焗,坐得有啲唔太舒服,第2次坐番出面既枱就光猛涼快好多,仲可以睇到店員沖咖啡😍😍不過始終都好多人專程去飲啡,假日時間多人起上黎都要排隊呀🙈🙈

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
對比市區大部分既咖啡鋪,雖然呢度唔算特別平,但沖出黎係水準之作,店員亦好好耐性講解唔同豆種既特性,再睇番你鍾意飲咩類型既豆推介,最重要係良心小店💛雖然鋪頭位置比較偏辟,但我有機會既話都會一個月黎一兩次既😂🫡
鮮橙朱古力牛奶咖啡
巴斯克蛋
手沖咖啡
2022-10-24 579 瀏覽
放假去跑步 由兆康跑到何福田附近 經過隱啡 知道隱啡d咖啡好出名 就入去試下 平時都鐘意有奶既咖啡 但如果要試真d咖啡 我就叫左齋啡 同一個Scone 咖啡入口舒服 唔會太澀 味道好balance earl grey scone 第一啖 有淡淡既earl grey味 第二啖加上少少酸甜既Jam 唔會蓋過earl grey味 又特別開胃
2022-09-28 594 瀏覽
今日難得山長水遠搭到入屯門做野,就決定要試朋友極推薦既隱世咖啡。個人唔係好好好濃既咖啡,所以通常都係飲mocha.一望個menu就畀佢個鮮橙汁朱古力牛奶咖啡吸引咗,講明採用新鮮橙汁!入到店,店面積唔大,只有3-4張枱,所以就決定外賣喇。上咖啡既時候店員有介紹係採用巴西豆。一見到個外賣包裝就覺得好靚😍好適合打卡,亦都好方便人外賣拎返屋企。個罐真係設計得好靚,飲完都唔捨得掉。至於咖啡比例調得好好,飲到橙汁少少酸味,好開胃,如果下次再去屯門都會買

入到店,店面積唔大,只有3-4張枱,所以就決定外賣喇。

外賣自取
2022-07-10 737 瀏覽
今次要介紹一間係大西北既隱世咖啡店叫做隱啡🥷🏽☕️ 咁啱個日👧🏻要去做facial 👦🏽就獨自去偷啡等。當日有fruity or nutty 兩款豆選擇,而我當然揀nutty味。以Espresso and Piccolo Set 一種豆兩個品嘗方法去試一試。香濃烘焙加上 Caramel aftertaste 又唔會太過過酸,好balance 既口味。而menu 都好user friendly 可以幫大家揀到想飲邊款咖啡同show 埋咖啡同其他配搭ratio。仲有其他special coffee都好值得一試🥺🥺 食物方面就要密切留意佢哋社交平台 ,因為會有daily special 🤫 就好似個冰包一樣,加熱少少就外暖內凍仲要係好順滑奶油涵🤤 本身想試抹茶,可惜遲咗一步🥺 不過朱古力都好好味😋 另一個special 係tiramisu 。雖然呢個無Coffeeology 個tiramisu 咁正,但個酒味好香同都係自家製造。 佢哋既scones 非常吸引,可惜之後要同👧🏻食嘢要留返個胃,亦都有借口下次再去🤭Overall 味道: 4/5 性價比: 4/5 ——————————————
Overall 味道: 4/5 性價比: 4/5
———————————————————————
隱啡 (Hidden Coffee & Roaster)
屯門青山公路新墟段109號好運洋樓地下6號舖

Espresso and Piccolo Set
Tiramisu
冰包
2022-07-08 451 瀏覽
下午茶時間,嘆杯凍咖啡消消暑,輕鬆一下~鮮橙朱古力牛奶咖啡:Wow~ 餐牌仲寫住 用新鮮橙汁,好吸引!諗都冇諗就點咗,味道好豐富,一飲就係橙汁味,酸酸地甜甜地,放到口入邊一陣就開始有朱古力牛奶既味道,去到後尾就會出現好香濃咖啡味。好神奇,好特別!
下午茶時間,嘆杯凍咖啡消消暑,輕鬆一下~

鮮橙朱古力牛奶咖啡:
Wow~ 餐牌仲寫住 用新鮮橙汁,好吸引!
諗都冇諗就點咗,
味道好豐富,一飲就係橙汁味,酸酸地甜甜地,
放到口入邊一陣就開始有朱古力牛奶既味道,
去到後尾就會出現好香濃咖啡味

好神奇,好特別!

2022-06-20 451 瀏覽
本身係屯門,搭輕鐵過去都近,今次就踩單車過去,歎個下午茶。環境舒適乾淨,杯墊好靚又精緻,咖啡手沖,口感順滑,唔同溫度每一口都唔同味。Tiramisu :齋飲咖啡好悶,叫個甜品配咖啡最夾,tiramisu 好軟滑,如果可以多啲咖啡酒味會更好食。
本身係屯門,搭輕鐵過去都近,今次就踩單車過去,歎個下午茶。

環境舒適乾淨,杯墊好靚又精緻,
咖啡手沖,口感順滑,唔同溫度每一口都唔同味。

Tiramisu :

2022-03-13
2022-05-24 474 瀏覽
跑完步入去有個me time都有一段時間冇去 有新出佢地自家封乾橙片的Mocha 好有誠意係用新鮮橙汁 不是方間用橙香糖漿再配伯爵茶鬆餅 烘熱配熱情果醬店內還有其他自家製甜品盒 外帶凍咖啡都有自家鋁罐型俾客人👍
跑完步入去有個me time

再配伯爵茶鬆餅 烘熱配熱情果醬