2020-11-23 0 瀏覽
呢間係一個住屯門嘅朋友介紹嘅 個舖頭有啲細 星期日佢都等咗差唔多成個鐘 之後入去叫咗杯幻愛同一個玫瑰味嘅咖啡 味道幾特別 但係又未去到話好值得排咁耐 所以如果見到好多人嘅話 可以留返下次先再試
2020-11-14 152 瀏覽
☕️暗黑系凍牛奶咖啡暗黑唔代表中伏,佢只不過係加咗食品級竹炭先會立即變黑,得咗🤪聽聞竹炭可以幫助吸附身體內嘅廢物兼排毒😍至於味道方面,飲落同普通奶啡差唔多,nutty咖啡味好突出,整體口感平衡。黑白⚫️⚪️漸層夠晒型格,記得bookmark 定下次去試🤤✏️總結:小店唔介意成本高,用紙飲管夠晒環保真係抵讚👍
☕️暗黑系凍牛奶咖啡

聽聞竹炭可以幫助吸附身體內嘅廢物兼排毒😍

✏️總結:小店唔介意成本高,用紙飲管夠晒環保真係抵讚👍
2020-10-17 260 瀏覽
屯門💛隱世咖啡店☕️ 地點較偏僻,吾係屯門牛會難搵啲。鋪頭細細,座位吾多,但坐得都算係舒服。💛 紅絲絨牛奶咖啡 $45 加$3轉左植物奶靚靚嘅顏色係用左紅菜頭做天然色素,咖啡好好飲,吾會有苦澀味。💛 凍牛奶咖啡 $45奶味為主,咖啡味吾濃,岩哂初嘗咖啡既人士。💛 伯爵茶鬆餅 $28Earl Grey Scone With Jam職員好貼心將鬆餅加熱,暖笠笠食味道更好,伯爵茶味濃郁,熱情果醬酸酸微甜,果味超級超級香,比鬆餅更吸引😍。
屯門💛隱世咖啡店☕️

地點較偏僻,吾係屯門牛會難搵啲。
鋪頭細細,座位吾多,但坐得都算係舒服。

💛 紅絲絨牛奶咖啡 $45 加$3轉左植物奶
紅絲絨牛奶咖啡

💛 凍牛奶咖啡 $45
奶味為主,咖啡味吾濃,岩哂初嘗咖啡既人士。
凍牛奶咖啡

💛 伯爵茶鬆餅 $28
Earl Grey Scone With Jam
伯爵茶鬆餅
紅絲絨牛奶咖啡
伯爵茶鬆餅
2020-10-04 226 瀏覽
話說有無人好鍾意飲咖啡?我相信每個人身邊總有一個朋友,日日咖啡不離手,就算個日放假唔需要咖啡提神都好,都要飲番2杯先安樂!我朋友就係不折不扣既咖啡控☕️我就係完全相反既例子,咖啡淨係用黎應付考試,所以番左工之後接近無再飲過🤪今次見個 friend 熱推呢間隱啡黃店話好高質,我呢d無飲開咖啡既都忍唔住幫襯下!隱啡。黑(凍)- $48採用數款精選紅茶及咖啡花拼配再制成冷泡茶,加入自家烘焙特濃咖啡而成。入口既咖啡味好香,佢完全無落奶所以飲到純正無太多修飾既咖啡味,飲得出用既咖啡豆係靚料而唔是cheap野!我朋友作為咖啡專家就話好高質好好飲,係好推薦喜歡飲齋啡既朋友去試!凍蜜桃牛奶咖啡(凍)-$48呢個就岩哂我呢d咖啡初哥既口味啦!入口有好香既蜜桃味,好清新同 fresh既感覺!咖啡既奶味岩岩好,唔會覺得膩,又遮到咖啡個種酸澀既感覺😳同埋唔會太甜,亦唔會比蜜桃同奶搶哂focus, 入口有淡淡既咖啡餘香☕️作為一間隱世小店,雖然望落細細間,入面又唔會好逼啵,枱同枱之間有足夠既社交距離,坐得都好舒服,飲住咖啡吹下水唔經唔覺坐左一粒鐘,係好好既敍舊地方😍最衰食得太飽試唔到甜品,我見其他人叫甜品都好似好好

隱啡。黑(凍)- $48

凍蜜桃牛奶咖啡(凍)-$48

作為一間隱世小店,雖然望落細細間,入面又唔會好逼啵,枱同枱之間有足夠既社交距離,坐得都好舒服,飲住咖啡吹下水唔經唔覺坐左一粒鐘,係好好既敍舊地方😍最衰食得太飽試唔到甜品,我見其他人叫甜品都好似好好味咁,有機會要黎試吓❤️
2020-10-02
2020-09-15 355 瀏覽
每日都需要咖啡的我成日諗住去呢間小店😊每次都唔記得咗!今日終於約咗朋友嚟到呢間小店!我喺屯門住,都搵咗一陣先搵到!間店細細間,但都坐左唔少人咖啡有好多選擇,喺香港難得一見嘅咖啡店。你唔知揀咩仲可以問吓咖啡師推薦咩!而我就揀咗個冷泡咖啡。杯入面黑色粒粒係當冰作用而唔影響咖啡味道!好新奇😊當日我就有三種咖啡簡,試咗呢隻係有酒香味既咖啡。唯一有啲失望係當日野食賣晒,無左一啖咖啡一啖蛋糕既享受。朋友仔試晒三隻味😊係香港一個特別既體驗😆
每日都需要咖啡的我成日諗住去呢間小店😊
每次都唔記得咗!
今日終於約咗朋友嚟到呢間小店!

我喺屯門住,都搵咗一陣先搵到!
間店細細間,但都坐左唔少人

咖啡有好多選擇,喺香港難得一見嘅咖啡店。
你唔知揀咩仲可以問吓咖啡師推薦咩!
而我就揀咗個冷泡咖啡。

杯入面黑色粒粒係當冰作用而唔影響咖啡味道!好新奇😊
當日我就有三種咖啡簡,試咗呢隻係有酒香味既咖啡。
唯一有啲失望係當日野食賣晒,無左一啖咖啡一啖蛋糕既享受。

朋友仔試晒三隻味😊
係香港一個特別既體驗😆
2020-09-05 393 瀏覽
入左屯門收樓,又見FB 有提到呢間野,咁近城隍廟冇理由唔黎一黎都唔難搵!對住大馬路!度完體溫就入去坐底,原本見到人飲冷萃咖啡,以為杯入面係用咖啡做既冰!問完先知唔係!所以點左一熱一凍既Mocha!杯熱Mocha 好啱我口味!一黎唔會辣口,二黎個豆唔會苦,三黎個朱古力醬洽度好處!飲完咖啡味係口腔入面停留好耐!👍🏻👍🏻掛杯亦好靚呢杯係老公既凍Mocha!掛杯留影🤣最後欣賞下隻靚靚連豬

都唔難搵!對住大馬路!

Mocha

呢杯係老公既凍Mocha!
Ice  Mocha

掛杯留影🤣

最後欣賞下隻靚靚連豬
Mocha
Ice  Mocha
2020-07-18 592 瀏覽
真•隱世咖啡店☕️隱啡-如果唔係屯門牛🐂應該只可以靠的士先識嚟🚕呢啲先係真·隱世㗎嘛🤪【暗黑系牛奶咖啡】$45呢個竹炭咖啡☕️仲有連豬拉花🐽竹炭仲有助排毒💩因為我本身鍾意酸度冇咁高嘅咖啡,所以轉左個nutty d嘅base😻【桂花康寶藍】$48 呢個con panna店員介紹要先聞桂花釀蜜嘅香味🌼然後好似甜品咁食,最後撈埋飲🤍店員都會好細心咁介紹翻啲咖啡同飲法💕建議先飲呢個,因為桂花味比較清香😚如果飲咗其他濃味嘅就會冇咁好飲啦【凍蜜瓜Latte】$48 蜜瓜味又涼浸浸😆呢兩款嘅咖啡仔都係用咗Ethiopia咖啡豆,酸感比苦味重呢🤫【Earl grey scone w/ jam】$28 配嘅係熱情果jam🧡伯爵茶味由上枱已經聞到好香💘但如果濕潤多少少更好🤏🏻食嘅時候都有少少鬆散,但都係唔差嘅-可憐嘅屯門牛都可以食到下tea,飲到下咖啡啦💛呢度仲有啲非咖啡類選擇,又有得轉植物奶㗎💝=========================隱啡地址:屯門青山公路新墟段109號好運洋樓地下6號舖(近杯渡馬會)=========================想睇翻同類型🍴👇🏼#SnappyCafe#Sna
真•隱世咖啡店☕️隱啡
#Snappy黃店
想睇翻同地區🚩👇🏼
#Snappy屯門
2020-07-17 371 瀏覽
Bookmark咗隱啡勁耐但因為夾唔到時間所以仲未去過,覺得作用咖啡愛好者,真係一定要去隱啡試吓。不過小編第一次去隱啡竟然唔係似咖啡,究竟除咗咖啡之外仲有啲咩吸引到小編呢😆  😋 幻愛 $48 幻愛即係Strawberry Sparkling Lemonade 士多啤梨味有汽檸檬特飲!係經過佢哋fans投票選出嘅。攪勻之前係白色加紅色,溝埋之後就變咗紅色,可能有真真假假溝埋一齊嘅意思(我亂噏)🤪 幻愛中間有嚿ice ball,所以杯嘢其實都唔係好大杯,真係一杯咖啡嘅份量。 😋 Orange Chocolate Toast $35 .細個唔知點解已經覺得橙同朱古力好夾,今次嚟到飲杯嘢都想試吓啲食物。份Toast勁香橙同朱古力味!個邊皮脆脆的,上面有塊橙,少少苦味,應該係天然無添加嘅香橙😛隱啡仲有咖啡豆同drip bag賣,啲豆據說用咗唔同嘅炒法,濃味啲,小編買咗兩個drip bag試,正常都係沖一杯,但翻沖三次都仲幾濃味,咁就唔會浪費啦😝

😋 幻愛 $48

2020-07-15
2020-07-13 241 瀏覽
呢間coffee shop放咗係想去waiting list好耐啦 終於去到啦🤤隱啡 真係店如其名~地點都幾隱蔽 如果搭輕鐵 係何福堂站落車 係對面馬路既 但店面唔算好明顯 都幾容易miss 咗🤭叫咗杯呢到都算好多人推介既咖啡☕️青瓜冰搖咖啡🥒☕️佢係一杯無添加牛奶既凍咖啡 不過我完全接受到 入口唔算好苦澀 仲有少少清新既青瓜味~👍🏼幾好飲真心!伯爵茶鬆餅~仲配咗果醬!個鬆餅本身幾好食 烘到個面脆卜卜~仲有陣陣我最愛既伯爵茶味😍個果醬酸酸甜甜 好好味丫~🤩
叫咗杯呢到都算好多人推介既咖啡☕️
青瓜冰搖咖啡🥒☕️

-黃店介紹💛難得入屯門,就搵到依間coffee shop間舖比較細,座位唔算好多😌-Iced latte($45)凍牛奶咖啡☺️天氣咁熱,簡簡單單點杯iced latte飲🧊味道無咩特別,飲落唔會好苦✨香濃咖啡味👍🏻不錯👌🏻幾好飲☺️-Name🏠:隱啡 Hidden Coffee & RoasterLocation📌:屯門青山公路新墟段109號好運洋樓地下6號舖(港鐵屯門站 F2 出口, 步行約9分鐘)價錢💰: Iced latte($45)

黃店介紹💛
難得入屯門,就搵到依間coffee shop
間舖比較細,座位唔算好多😌
Iced latte($45)
凍牛奶咖啡☺️
天氣咁熱,簡簡單單點杯iced latte飲🧊
味道無咩特別,飲落唔會好苦✨
香濃咖啡味👍🏻不錯👌🏻幾好飲☺️
Iced  latte

價錢💰: Iced latte($45)
Iced  latte
2020-07-07 128 瀏覽
悠閒的星期日到屯門尋食去。地點位於鬧市旁,輕鐵對面,方便至極。看著飲品menu,太高深了!他選了加入竹炭的暗黑系凍牛奶咖啡,竹炭向來都是顏色差別,男人只憑外觀,便評說:很特別!忽略了咖啡中那牛奶咖啡相互協調,互相輝映的味道。姐點了需要耐心耐心耐心等待的桂花康寶,但還好,不過等了五分鐘。送來時顏色分明,咖啡之上有泡沫咖啡,再上有忌廉,再有桂花釀。店員介紹說要先感受香氣,一聞果真有桂花香,再用小匙一口氣嚐盡多種層次,最後拌勻,苦中帶有桂花甘,清新獨特。我們還點了伯爵茶鬆餅,伯爵茶味道濃郁,口感典型鬆餅,一切即散,配以百香果果醬,少少甜帶出大大世界。叫他輕嚐果醬,舔了一口,佻皮說:比鬆餅更好味!這回合,配角比主角搶鏡
悠閒的星期日到屯門尋食去。
這回合,配角比主角搶鏡
2020-06-05 309 瀏覽
隱啡 店如其名 隱匿於大街小巷之中 位於屯門新墟 鄰近輕鐵何福堂站 店家主打精品咖啡 有售自家烘焙咖啡豆 亦有蛋糕鬆餅等輕食咖啡店裝潢簡約 店內空間不算大 卻提供了多款特色精品咖啡 店員亦會詳盡解說▪️Red velvet latte $45咖啡用上紅菜頭作天然色素 (紅菜頭含有vitamin B12 同 優質鐵質) 紅菜頭味道相對低調 入口順滑 咖啡味好突岀 好nutty好香 唔會有苦澀既後勁▪️Babyccino $25Babyccino即係熱牛奶加牛奶泡沫 飲落都係牛奶既味道 不過入口有啲泡沫 唔飲得咖啡既 都可以過下飲咖啡既口癮

▪️Red velvet latte $45

▪️Babyccino $25
第一個隱是隱匿!「隱啡」對很多人來說位置隱蔽、偏僻,為嘆一杯啡值得老遠跑來?!幸好由元朗國往屯門這個區域路途不算遠,且有小巴直接可到,雖然不是方便如街坊,但也得嚐這家隱店的滋味!疫情關係,店面本來不大的「隱啡」,每張檯更裝上有紙擋,紙擋由天花伸延至檯旁,被冷氣口生風微拂, 置身其中, 幻想隱者來如風、去如風的情景!嘗試用味蕾了解和嘗試感受是我現階段對咖啡的心態!之前並不能接受沒加奶的咖啡,而Cucumber Shakerato HK$48 是首杯讓我接受的沒奶咖啡,味蕾總算被激活了!它正確的中文名稱為青瓜味冰搖咖啡!嘴巴先碰到的是頂部的泡沬,泡沫下層是色澤深濃的咖啡!入口泡沬輕身而幼滑、帶有一股如啤酒的香氣,但氣味相對輕淺,與此同時青瓜清新的氣味徐徐散出,兩者混合起來,舒暢怡神,炎夏的好選擇!泡沬的消失帶來了咖啡的香氣,用什麼詞來形容那平易近人的咖啡味,初哥的我當然說不出話來,只能以微甜、涼快、沒有酸度、富有咖啡香來草草形容 (抱歉、請諒),就這樣讓我忘卻 Cucumber Shakerato 沒加奶的大前題,一口一口惀快的接著喝,到杯底時反而感到有點意猶未盡!Shakerato 還有
第一個隱是隱匿!

Shakerato 還有蜜桃和檸檬的兩種口味,這杯是  Lemon Shakerato HK$48。根據我們四人的測試, 為青瓜與檸檬味的配搭作比較,毫無懸念、一致通過 Cucumber Shakerato 是我們的 Number One 口味!
接著下來全是其餘三名咖啡愛好者的選擇,帶出第二個隱是隱藏!

首先出場是 Bolivia,一看便知 Bolivia 同樣是沒加奶的咖啡,小女子趁機觀摩及淺嚐一下!

在來自工作人員對每杯咖啡的講解、咖啡豆的香和互相交流中, 領略到 「隱啡」 在咖啡教育和分享的與別不同,不是一味商業掛帥的想您喝啡,更想您懂啡,意義深遠!
除咖啡而來的小字條註有 Bolivia 的介紹,第一寫上 Bolivia 所屬 Winey 的處理方法,即最高度發酵的 Natural Process,亦同時載有複雜的味: Winey, Green Apple, Coffee Blossom, Aroma, Fruit Candy, Pineapple, Pear, Guava, Nut, Tropical Fruit, Apple Candy, Plums, Syrupy Body, Chocolate Finish ,看來品啡不比品酒簡單!
再來凍的 Ethiopia,不光造型獨突,杯中更細心放了不溶化冰粒!

Ethiopia 是以最繁瑣的 Washed Process 來處理,通常此方法處理下的咖啡酸度較強,稠度較輕,雜質亦較少!

Carmel, Lemon, Floral, Ginger Lily, Jasmine, Earl Grey, Bright Citrus, Blueberry, Grape, Date, Honey Sweet, Lemon Candy,我到底體驗到多少呢?
接著是 Natural Process 的 Panama

Panama 有著 Winey, Salami, Passionfruit, Dried Strawberry, Cherry, Mango Jam, Papaya, Medium Body,味道似乎比較適合女士,熱情果、士多啤梨乾、木瓜等,不是看到也想吃嗎?
Ice Sparkling Lemon Coffee HK$45 是最有玩味的一杯,入口清涼帶有氣泡,加上微微的檸檬香,脫離了咖啡給我的一貫感覺,跟汽水真有點相似,絕對是輕輕鬆鬆的飲法!
「隱啡」原來還會推出季節限定,這杯 Osmanthus Con Panna HK$48(桂花康寶藍)  很特別啊!首先 Con Panna 在義大利語是即攪打奶油的意思,以冰冷鮮奶油再配上自家桂花釀,其次是冰冷鮮奶油配搭了精品單品濃縮咖啡。
首先以小匙品嚐綿密軟滑甜香的桂花蜜鮮奶油,好吃得很!其後將剩餘的奶油與濃縮咖啡攪拌,嘴巴內一遍啡香與奶油桂花的濃甜和豐味,有人會覺得太甜,但不知何解個人卻很喜歡這種味道!
除了啡,「隱啡」也有供憑少量輕食,我們試了 Homemade Lemon Cheese Cake HK$45  (三層檸檬芝士凍餅) 和 Earl Grey Scone with Jam HK$28 (伯爵茶鬆餅),味道不差,但就是沒有咖啡那樣令人絲絲入扣,或許是「隱啡」的氣場與咖啡來得特別匹配吧!至於氣場是如何錬成,我想做人和做事都應以真善美為宗旨,初心之所在、氣場之所在,商店食肆也不例外!

作為咖啡初哥,「隱啡」是我暫時最難忘及最想嘆一杯的咖啡店!

P.S. 每檯限時六十分鐘,沒有客人輪候,可繼續享用!
2020-05-10
2020-05-06 618 瀏覽
精品咖啡一試,店鋪不大,加上因應疫情加裝好多間版,店內環境暗啲同迫啲(但洗手間就真係好暗)。我地叫左Daily Special包,中間係藍莓乳酪,幾特別,唔會太甜,味道不錯。因為我地一行三人都係叫精品手工咖啡,店員好用心介紹唔同沖法,盤上放有相應豆名,唔怕掉亂,細心。嘗啡口味各人不同,建議因應個人喜好選擇。

Daily Special
本🐻作為屯門牛,好想試曬屯門區既特色小店俾大家 🤣 因為屯門其實真係好大啊 😂 今次尼間咖啡店超級隱世,🐻都要突登搵,發現佢有唔少捧場客啊 🤩 原因應該係佢地對咖啡既認真 😮👍🏻今次閒日三點幾去,都有不少客人,🐻同媽媽order左「凍牛奶咖啡」、「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」、「三層檸檬芝士凍餅」,店員好好推介我試「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」😌 當然好聽話咁試埋啦‼️推介/ 意見‼️✨「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」造型一流,清清地既伯爵茶味,入口非常滑,真係好似品酒一樣咁寫意☕️✨ 「凍牛奶咖啡」咖啡味香濃,啡奶比例很好,唔會得個甜字,愛啡之人仲有多款特色咖啡選擇,店員亦有詳盡解說,非常專業‼️✨ 「三層檸檬芝士凍餅」親手製作必食之選,清新檸檬酸甜味同芝士凍餅簡單絕配,非常難忘 🥺🥺🥺🥺另外,「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」需時焗熱上枱,熱辣辣鬆軟口感再加上果醬一齊食,非常滿足 😌價錢‼️「凍牛奶咖啡」$45「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」$48「三層檸檬芝士凍餅」$45「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」$28

推介/ 意見‼️

價錢‼️