第一個隱是隱匿!「隱啡」對很多人來說位置隱蔽、偏僻,為嘆一杯啡值得老遠跑來?!幸好由元朗國往屯門這個區域路途不算遠,且有小巴直接可到,雖然不是方便如街坊,但也得嚐這家隱店的滋味!疫情關係,店面本來不大的「隱啡」,每張檯更裝上有紙擋,紙擋由天花伸延至檯旁,被冷氣口生風微拂, 置身其中, 幻想隱者來如風、去如風的情景!嘗試用味蕾了解和嘗試感受是我現階段對咖啡的心態!之前並不能接受沒加奶的咖啡,而Cucumber Shakerato HK$48 是首杯讓我接受的沒奶咖啡,味蕾總算被激活了!它正確的中文名稱為青瓜味冰搖咖啡!嘴巴先碰到的是頂部的泡沬,泡沫下層是色澤深濃的咖啡!入口泡沬輕身而幼滑、帶有一股如啤酒的香氣,但氣味相對輕淺,與此同時青瓜清新的氣味徐徐散出,兩者混合起來,舒暢怡神,炎夏的好選擇!泡沬的消失帶來了咖啡的香氣,用什麼詞來形容那平易近人的咖啡味,初哥的我當然說不出話來,只能以微甜、涼快、沒有酸度、富有咖啡香來草草形容 (抱歉、請諒),就這樣讓我忘卻 Cucumber Shakerato 沒加奶的大前題,一口一口惀快的接著喝,到杯底時反而感到有點意猶未盡!Shakerato 還有
第一個隱是隱匿!

Shakerato 還有蜜桃和檸檬的兩種口味,這杯是  Lemon Shakerato HK$48。根據我們四人的測試, 為青瓜與檸檬味的配搭作比較,毫無懸念、一致通過 Cucumber Shakerato 是我們的 Number One 口味!
接著下來全是其餘三名咖啡愛好者的選擇,帶出第二個隱是隱藏!

首先出場是 Bolivia,一看便知 Bolivia 同樣是沒加奶的咖啡,小女子趁機觀摩及淺嚐一下!

在來自工作人員對每杯咖啡的講解、咖啡豆的香和互相交流中, 領略到 「隱啡」 在咖啡教育和分享的與別不同,不是一味商業掛帥的想您喝啡,更想您懂啡,意義深遠!
除咖啡而來的小字條註有 Bolivia 的介紹,第一寫上 Bolivia 所屬 Winey 的處理方法,即最高度發酵的 Natural Process,亦同時載有複雜的味: Winey, Green Apple, Coffee Blossom, Aroma, Fruit Candy, Pineapple, Pear, Guava, Nut, Tropical Fruit, Apple Candy, Plums, Syrupy Body, Chocolate Finish ,看來品啡不比品酒簡單!
再來凍的 Ethiopia,不光造型獨突,杯中更細心放了不溶化冰粒!

Ethiopia 是以最繁瑣的 Washed Process 來處理,通常此方法處理下的咖啡酸度較強,稠度較輕,雜質亦較少!

Carmel, Lemon, Floral, Ginger Lily, Jasmine, Earl Grey, Bright Citrus, Blueberry, Grape, Date, Honey Sweet, Lemon Candy,我到底體驗到多少呢?
接著是 Natural Process 的 Panama

Panama 有著 Winey, Salami, Passionfruit, Dried Strawberry, Cherry, Mango Jam, Papaya, Medium Body,味道似乎比較適合女士,熱情果、士多啤梨乾、木瓜等,不是看到也想吃嗎?
Ice Sparkling Lemon Coffee HK$45 是最有玩味的一杯,入口清涼帶有氣泡,加上微微的檸檬香,脫離了咖啡給我的一貫感覺,跟汽水真有點相似,絕對是輕輕鬆鬆的飲法!
「隱啡」原來還會推出季節限定,這杯 Osmanthus Con Panna HK$48(桂花康寶藍)  很特別啊!首先 Con Panna 在義大利語是即攪打奶油的意思,以冰冷鮮奶油再配上自家桂花釀,其次是冰冷鮮奶油配搭了精品單品濃縮咖啡。
首先以小匙品嚐綿密軟滑甜香的桂花蜜鮮奶油,好吃得很!其後將剩餘的奶油與濃縮咖啡攪拌,嘴巴內一遍啡香與奶油桂花的濃甜和豐味,有人會覺得太甜,但不知何解個人卻很喜歡這種味道!
除了啡,「隱啡」也有供憑少量輕食,我們試了 Homemade Lemon Cheese Cake HK$45  (三層檸檬芝士凍餅) 和 Earl Grey Scone with Jam HK$28 (伯爵茶鬆餅),味道不差,但就是沒有咖啡那樣令人絲絲入扣,或許是「隱啡」的氣場與咖啡來得特別匹配吧!至於氣場是如何錬成,我想做人和做事都應以真善美為宗旨,初心之所在、氣場之所在,商店食肆也不例外!

作為咖啡初哥,「隱啡」是我暫時最難忘及最想嘆一杯的咖啡店!

P.S. 每檯限時六十分鐘,沒有客人輪候,可繼續享用!
2020-05-10
2020-07-18 92 瀏覽
真•隱世咖啡店☕️隱啡-如果唔係屯門牛🐂應該只可以靠的士先識嚟🚕呢啲先係真·隱世㗎嘛🤪【暗黑系牛奶咖啡】$45呢個竹炭咖啡☕️仲有連豬拉花🐽竹炭仲有助排毒💩因為我本身鍾意酸度冇咁高嘅咖啡,所以轉左個nutty d嘅base😻【桂花康寶藍】$48 呢個con panna店員介紹要先聞桂花釀蜜嘅香味🌼然後好似甜品咁食,最後撈埋飲🤍店員都會好細心咁介紹翻啲咖啡同飲法💕建議先飲呢個,因為桂花味比較清香😚如果飲咗其他濃味嘅就會冇咁好飲啦【凍蜜瓜Latte】$48 蜜瓜味又涼浸浸😆呢兩款嘅咖啡仔都係用咗Ethiopia咖啡豆,酸感比苦味重呢🤫【Earl grey scone w/ jam】$28 配嘅係熱情果jam🧡伯爵茶味由上枱已經聞到好香💘但如果濕潤多少少更好🤏🏻食嘅時候都有少少鬆散,但都係唔差嘅-可憐嘅屯門牛都可以食到下tea,飲到下咖啡啦💛呢度仲有啲非咖啡類選擇,又有得轉植物奶㗎💝=========================隱啡地址:屯門青山公路新墟段109號好運洋樓地下6號舖(近杯渡馬會)=========================想睇翻同類型🍴👇🏼#SnappyCafe#Sna
真•隱世咖啡店☕️隱啡
#Snappy黃店
想睇翻同地區🚩👇🏼
#Snappy屯門
2020-07-17 79 瀏覽
Bookmark咗隱啡勁耐但因為夾唔到時間所以仲未去過,覺得作用咖啡愛好者,真係一定要去隱啡試吓。不過小編第一次去隱啡竟然唔係似咖啡,究竟除咗咖啡之外仲有啲咩吸引到小編呢😆  😋 幻愛 $48 幻愛即係Strawberry Sparkling Lemonade 士多啤梨味有汽檸檬特飲!係經過佢哋fans投票選出嘅。攪勻之前係白色加紅色,溝埋之後就變咗紅色,可能有真真假假溝埋一齊嘅意思(我亂噏)🤪 幻愛中間有嚿ice ball,所以杯嘢其實都唔係好大杯,真係一杯咖啡嘅份量。 😋 Orange Chocolate Toast $35 .細個唔知點解已經覺得橙同朱古力好夾,今次嚟到飲杯嘢都想試吓啲食物。份Toast勁香橙同朱古力味!個邊皮脆脆的,上面有塊橙,少少苦味,應該係天然無添加嘅香橙😛隱啡仲有咖啡豆同drip bag賣,啲豆據說用咗唔同嘅炒法,濃味啲,小編買咗兩個drip bag試,正常都係沖一杯,但翻沖三次都仲幾濃味,咁就唔會浪費啦😝

😋 幻愛 $48

2020-07-15
2020-07-13 64 瀏覽
呢間coffee shop放咗係想去waiting list好耐啦 終於去到啦🤤隱啡 真係店如其名~地點都幾隱蔽 如果搭輕鐵 係何福堂站落車 係對面馬路既 但店面唔算好明顯 都幾容易miss 咗🤭叫咗杯呢到都算好多人推介既咖啡☕️青瓜冰搖咖啡🥒☕️佢係一杯無添加牛奶既凍咖啡 不過我完全接受到 入口唔算好苦澀 仲有少少清新既青瓜味~👍🏼幾好飲真心!伯爵茶鬆餅~仲配咗果醬!個鬆餅本身幾好食 烘到個面脆卜卜~仲有陣陣我最愛既伯爵茶味😍個果醬酸酸甜甜 好好味丫~🤩
叫咗杯呢到都算好多人推介既咖啡☕️
青瓜冰搖咖啡🥒☕️

-黃店介紹💛難得入屯門,就搵到依間coffee shop間舖比較細,座位唔算好多😌-Iced latte($45)凍牛奶咖啡☺️天氣咁熱,簡簡單單點杯iced latte飲🧊味道無咩特別,飲落唔會好苦✨香濃咖啡味👍🏻不錯👌🏻幾好飲☺️-Name🏠:隱啡 Hidden Coffee & RoasterLocation📌:屯門青山公路新墟段109號好運洋樓地下6號舖(港鐵屯門站 F2 出口, 步行約9分鐘)價錢💰: Iced latte($45)

黃店介紹💛
難得入屯門,就搵到依間coffee shop
間舖比較細,座位唔算好多😌
Iced latte($45)
凍牛奶咖啡☺️
天氣咁熱,簡簡單單點杯iced latte飲🧊
味道無咩特別,飲落唔會好苦✨
香濃咖啡味👍🏻不錯👌🏻幾好飲☺️
Iced  latte

價錢💰: Iced latte($45)
Iced  latte
2020-07-07 53 瀏覽
悠閒的星期日到屯門尋食去。地點位於鬧市旁,輕鐵對面,方便至極。看著飲品menu,太高深了!他選了加入竹炭的暗黑系凍牛奶咖啡,竹炭向來都是顏色差別,男人只憑外觀,便評說:很特別!忽略了咖啡中那牛奶咖啡相互協調,互相輝映的味道。姐點了需要耐心耐心耐心等待的桂花康寶,但還好,不過等了五分鐘。送來時顏色分明,咖啡之上有泡沫咖啡,再上有忌廉,再有桂花釀。店員介紹說要先感受香氣,一聞果真有桂花香,再用小匙一口氣嚐盡多種層次,最後拌勻,苦中帶有桂花甘,清新獨特。我們還點了伯爵茶鬆餅,伯爵茶味道濃郁,口感典型鬆餅,一切即散,配以百香果果醬,少少甜帶出大大世界。叫他輕嚐果醬,舔了一口,佻皮說:比鬆餅更好味!這回合,配角比主角搶鏡
悠閒的星期日到屯門尋食去。
這回合,配角比主角搶鏡
2020-06-05 245 瀏覽
隱啡 店如其名 隱匿於大街小巷之中 位於屯門新墟 鄰近輕鐵何福堂站 店家主打精品咖啡 有售自家烘焙咖啡豆 亦有蛋糕鬆餅等輕食咖啡店裝潢簡約 店內空間不算大 卻提供了多款特色精品咖啡 店員亦會詳盡解說▪️Red velvet latte $45咖啡用上紅菜頭作天然色素 (紅菜頭含有vitamin B12 同 優質鐵質) 紅菜頭味道相對低調 入口順滑 咖啡味好突岀 好nutty好香 唔會有苦澀既後勁▪️Babyccino $25Babyccino即係熱牛奶加牛奶泡沫 飲落都係牛奶既味道 不過入口有啲泡沫 唔飲得咖啡既 都可以過下飲咖啡既口癮

▪️Red velvet latte $45

▪️Babyccino $25
2020-05-06 515 瀏覽
精品咖啡一試,店鋪不大,加上因應疫情加裝好多間版,店內環境暗啲同迫啲(但洗手間就真係好暗)。我地叫左Daily Special包,中間係藍莓乳酪,幾特別,唔會太甜,味道不錯。因為我地一行三人都係叫精品手工咖啡,店員好用心介紹唔同沖法,盤上放有相應豆名,唔怕掉亂,細心。嘗啡口味各人不同,建議因應個人喜好選擇。

Daily Special
本🐻作為屯門牛,好想試曬屯門區既特色小店俾大家 🤣 因為屯門其實真係好大啊 😂 今次尼間咖啡店超級隱世,🐻都要突登搵,發現佢有唔少捧場客啊 🤩 原因應該係佢地對咖啡既認真 😮👍🏻今次閒日三點幾去,都有不少客人,🐻同媽媽order左「凍牛奶咖啡」、「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」、「三層檸檬芝士凍餅」,店員好好推介我試「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」😌 當然好聽話咁試埋啦‼️推介/ 意見‼️✨「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」造型一流,清清地既伯爵茶味,入口非常滑,真係好似品酒一樣咁寫意☕️✨ 「凍牛奶咖啡」咖啡味香濃,啡奶比例很好,唔會得個甜字,愛啡之人仲有多款特色咖啡選擇,店員亦有詳盡解說,非常專業‼️✨ 「三層檸檬芝士凍餅」親手製作必食之選,清新檸檬酸甜味同芝士凍餅簡單絕配,非常難忘 🥺🥺🥺🥺另外,「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」需時焗熱上枱,熱辣辣鬆軟口感再加上果醬一齊食,非常滿足 😌價錢‼️「凍牛奶咖啡」$45「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」$48「三層檸檬芝士凍餅」$45「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」$28

推介/ 意見‼️

價錢‼️
「凍牛奶咖啡」$45
「冷泡皇室貴族伯爵夫人伯爵茶」$48
「三層檸檬芝士凍餅」$45
「伯爵茶鬆餅(伴果醬)」$28
  • 三層檸檬芝士凍餅
2020-04-19 506 瀏覽
屯門真的很遠。初次接觸隱啡,是在中環Root。 餐廳咖啡可以有如此高質素,令人驚豔難忘。念念不忘,唯有自己走一趟🤷🏻 那天好在老公大人心情好,願意🚗接送,方便不少。店子不大,不知為何會感到有點點氣場,可能是我自己終於來到有點膽怯😂😂 要說明店員服務有詳細講解,也有禮貌啊~ 咖啡選擇不少,看著店員手沖咖啡,聞過豆香,然後美美的咖啡放到我面前,就是咖啡獨有的香醇風味,感動。 有幾款配搭的糕點,味道ok,畢竟主角是咖啡😍😍我喜歡喝咖啡,但是認識不多,也不敢勞煩忙碌中的店員,所以看著介紹買了幾款回家慢慢試😙 好好喝~ 風味真的不一樣👍🏼👍🏼👍🏼
屯門真的很遠。

2020-04-12 367 瀏覽
屯門朋友成日推介呢度既手沖咖啡 今日特登過來試下 睇menu 比呢杯青瓜冰搖吸引左 飲落口勁Fresh 好濃既青瓜味同expresso 底好夾 好似飲緊cocktail 咁 好好味 下次再來試下熱既青瓜latte先!
  • 青瓜冰搖
2020-03-26 424 瀏覽
兩個世界的人 到底可以用什麼東西聯接起來﹖就如分手時撒下一句「我地根本就係兩個世界既人」其實 你又何曾不知道你們是兩個世界的人只是想著大家可以取長補短當初的不甘心令你鼓起勇氣追逐你眼前的「新鮮感」.蜜桃牛奶咖啡 青瓜手搖咖啡什麼時候蔬果走進了咖啡的世界﹖那種「你根本就唔明白我」或是格格不入的模式的確令人卻步然而總有人會說「你不試過,又怎麼知道結果呢」對於我 還是簡單的好.在櫃檯點Ice goath latte和紅絲絨牛奶咖啡然後坐著享受一下悠閒的時光啡色系的木質裝潢 透明玻璃內的小廚房還有久違的毛筆書法.5分鍾後 有位男生把我們點的Ice goath latte和紅絲絨牛奶咖啡端上然後向我們介紹咖啡所使用的咖啡豆和產地這種方式 在香港真的非常罕見這考驗著店家對咖啡的熟悉程度如果只為賺錢的店家 只管拿點東西塞飽你就夠了又何必跟你那麼多費話.我們的咖啡都是來自埃塞俄比亞這幾個世紀以來 埃塞俄比亞和咖啡似乎已畫上對等號“Buna tetu”是埃塞俄比亞社交常用的短語意思是「喝咖啡」而他們常的說法是“buna dabo naw”意思是「咖啡是我們的麵包」咖啡豆在埃塞俄比亞司空見慣家家戶戶必
兩個世界的人 到底可以用什麼東西聯接起來﹖
就如分手時撒下一句「我地根本就係兩個世界既人」
其實 你又何曾不知道你們是兩個世界的人
只是想著大家可以取長補短
當初的不甘心令你鼓起勇氣追逐你眼前的「新鮮感」
蜜桃牛奶咖啡 青瓜手搖咖啡
什麼時候蔬果走進了咖啡的世界﹖
那種「你根本就唔明白我」
或是格格不入的模式
的確令人卻步
然而總有人會說「你不試過,又怎麼知道結果呢」
對於我 還是簡單的好
又何必跟你那麼多費話
我們的咖啡都是來自埃塞俄比亞
這幾個世紀以來 埃塞俄比亞和咖啡似乎已畫上對等號
“Buna tetu”是埃塞俄比亞社交常用的短語
意思是「喝咖啡」
而他們常的說法是“buna dabo naw”
意思是「咖啡是我們的麵包」
咖啡豆在埃塞俄比亞司空見慣
家家戶戶必備 比水更常見
但來到我們的世界 但變成了格調的象徵
這難道不是「我們世界 你不懂嗎」
Ice goath latte的咖啡豆香味夾雜著竹炭的味道

你我對大家的世界已不感興趣
也失去包容的耐心
新鮮感過後 當然又要回到自己的世界
2020-03-17 403 瀏覽
難得男朋友車我收工, 咁就緊係搵食既好機會平時都係男朋友陪我去食我想食既野, 今日我就番佢, 帶身為咖啡迷既男朋友去一試呢間屯門隱世咖啡店~呢間咖啡店既位置毫不起眼,附近既係地產鋪, 白事店, 我地揸車經過都爭D MISS左佢左邊係男朋友既Latte, 右邊係我既Macchiato一大一細, 相映成趣男朋友讚杯啡好飲, 話酸得黎有果味可能個人喜好問題, 我唔太識欣賞帶酸味既咖啡個scone係屬於脆同乾身果隻,我最欣賞係個熱情果jam, 唔甜但好香,我有買過其他牌子既熱情果jam, 可能出於健康, 所以會保留熱情果籽每次食時都要係咁咬, 有d攰但呢個熱情果jam走籽, 食得好暢快呢個homemade lemon cheese cake, 男朋友比佢有70分話整體上唔錯, 最頂層檸檬部份可再加強少少酸味就可以更中和芝士果part既膩滯感雖然咖啡店位置偏僻, 但入面無論微細至食具, 大至環境氣氛都可以感受到店主想形造寧靜放鬆既環境比食客好好品嚐咖啡但對於我覺得唯一美中不足既, 就係餐廳如果可加設一d咸點供選擇就更好了
難得男朋友車我收工, 咁就緊係搵食既好機會

平時都係男朋友陪我去食我想食既野,
呢間咖啡店既位置毫不起眼,

左邊係男朋友既Latte, 右邊係我既Macchiato
一大一細, 相映成趣

男朋友讚杯啡好飲, 話酸得黎有果味
可能個人喜好問題, 我唔太識欣賞帶酸味既咖啡

伯爵茶鬆餅
個scone係屬於脆同乾身果隻,
我最欣賞係個熱情果jam, 唔甜但好香,
每次食時都要係咁咬, 有d攰

但呢個熱情果jam走籽, 食得好暢快

檸檬芝士蛋糕

話整體上唔錯, 最頂層檸檬部份可再加強少少酸味
就可以更中和芝士果part既膩滯感

雖然咖啡店位置偏僻, 但入面無論微細至食具, 大至環境氣氛
都可以感受到店主想形造寧靜放鬆既環境比食客好好品嚐咖啡
2020-03-10
伯爵茶鬆餅
2020-02-24 476 瀏覽
Iced latte❄️🥛☕️比平時飲嘅苦啲啲,大人嘅味道😂無咩落糖,姐姐有講番今日用邊到邊到黎嘅咖啡豆,味道特色係點點點,我呢日係埃塞俄比亞(?)嘅,偏酸啲,fruity啲嘅,印象中聽姐姐講係咁,而事實上,so sorry,我唔係咖啡專家,上邊講嘅已經係我嘅飲後感😂 另外呢到用嘅係不銹鋼環保飲管👏🏻👏🏻 好少見呢~💛💛Brownie🍫🍫🍰本來糾結要brownie 定三層檸檬芝士蛋糕好,點知我諗多左,檸檬芝士因為啱啱weekend賣曬,下次再試lu,如果一定一定要食到檸檬芝士或者好遠特登入嚟試,姐姐話可以打個電話問定佢地先☺️ 最後叫咗Brownie,無nuts嘅,好香朱古力味,唔會係好假或者Cheap cheap朱古力味,質地偏黏嘅,係我中意嘅brownie質地💛
Iced latte❄️🥛☕️

2020-02-24
Iced  Latte
Brownie
2020-02-09 381 瀏覽
許多人都有過同樣的夢:開一間特式咖啡店,自由自在享受人生。隱啡做到,其名取自隱藏意思,地點確實偏僻,如沒家人要求根本不會特意去找。老闆娘親自迎客,雖然周六傍晚但仍來賓者不斷,自己靜靜點了一杯黑啡,與年青人共桌。這店除了賣啡,還賣知識,賣公義。三種產品都做得非常出色,是人生夢寐已求之咖啡店。賣啡部分,老闆對咖啡豆有高要求。坊間大集團啡店的咖啡豆都用不同產區混合而來,味道雜亂,難品到豆種之異。我飲啡也只飲Americino,不加奶不加糖,飲咖啡的崇正。飲一啖,啡留口中,用脷細輕苦澀味。在這點了House Black,老闆娘問選巴西豆還是埃塞俄比亞豆,當地被考起。問她有何分別,解說酸味果香比例上分別。這種追求徹底的心,確實難得。要知在香港批發咖豆生意,只有數間供應商壟斷,老闆娘甘願花時間心機品嚐每產區豆質,選定兩款咖啡,是對顧客的尊重。賣知識部分,老闆除了沖啡外,還教導顧客咖啡知識。當你賣一種特式食品,而顧客又不懂,其實你要教導顧客,讓他們知道,再由他們推廣出去。咖啡上枱時,侍應放了一張便條,再次告訴我這是純巴西豆,有什麼特色。讚!!還有老闆會定期去區內中學教授咖啡沖配知識,裝備年輕人,店內

賣知識部分,老闆除了沖啡外,還教導顧客咖啡知識。當你賣一種特式食品,而顧客又不懂,其實你要教導顧客,讓他們知道,再由他們推廣出去。咖啡上枱時,侍應放了一張便條,再次告訴我這是純巴西豆,有什麼特色。讚!!還有老闆會定期去區內中學教授咖啡沖配知識,裝備年輕人,店內中學致謝旗掛滿半幅牆。

賣公義,這也為我特意找此店原因。經商者很少會為政治表態,擔心得罪一方會為生意帶來滅頂之災。這裡難得為公義表態發聲,故特意去貢獻支持,也拿了一張小文宣見證歷史。

題外話,埃塞俄比亞去過。國家文字是人型字,很可愛。現在已經是東非最發達國家,不過機場還有待改善。那兒其實沒有咖啡店,問過當地人說最好的豆都出口賺外匯了,當地只餘咖啡沖粉。這是看野生動物看大自然的好地方。