2013-02-20 2111 瀏覽
hahaha... 去到你就知隔離係咩!我地一行四人特登出九龍城食泰國菜,原先想食隔離果間,不過人地落場,一場黎到,無理由唔食,唯有走過隔離食!生蝦刺身開頭無諗住叫,不過我媽又MOLALA爆左句要,個侍應又落左ORDER喎!唯有食啦!生蝦都有大約10件,都足爽口彈牙,而且厚身, 有D漿口的感覺!配埋佢D醬汁, 好好食! 海南雞飯我媽為了有飯落肚先叫,唔好食雞好鞋口,油飯正常, 不油不膩! 飛天通菜好嫩, 好有咸魚味!濕炒雞肉河粉份量還可, 因為有其他野食, 所以一人份量都OK闊河粉好易掛汁,不過佢D汁其實係普通生粉茨,味道唔係話好好下次可以不叫! 咖哩雞肉這道菜我喜歡的是他會加個爐令煲咖哩一直KEEP住滾,不過味道就不及隔離,因為隔離會加入一些泰國蔬菜,這裏只有薯仔及青椒等,較為港式了一點,而且味道亦太甜!或許下次試試青咖哩更好 串燒(雞肉/豬肉)燒得不會太乾,仍然充滿肉汁,齊食都好夠味,沙爹汁不會太辣,不會太重花生味! 蒜蓉包這是一定要食的!即叫即整, 我地開頭以為佢地D蒜蓉包係整定,點解可以咁耐都未黎,所以都催左兩, 三次!原來佢地係即叫即整,一黎到熱辣辣!蘸咖哩很配!SO FAR
hahaha... 去到你就知隔離係咩!

我地一行四人特登出九龍城食泰國菜,

原先想食隔離果間,

不過人地落場,

一場黎到,

無理由唔食,

唯有走過隔離食!

生蝦刺身
開頭無諗住叫,

不過我媽又MOLALA爆左句要,

侍應又落左ORDER喎!

唯有食啦!

生蝦都有大約10件,

都足爽口彈牙,

而且厚身, 有D漿口的感覺!

配埋佢D醬汁, 好好食!

海南雞飯
我媽為了有飯落肚先叫,

唔好食

雞好鞋口,

油飯正常, 不油不膩!

飛天通菜
好嫩, 好有咸魚味!

濕炒雞肉河粉
份量還可, 因為有其他野食, 所以一人份量都OK

闊河粉好易掛汁,

不過佢D汁其實係普通生粉茨,

味道唔係話好好

下次可以不叫!

咖哩雞肉
這道菜我喜歡的是他會加個爐令煲咖哩一直KEEP住滾,

不過味道就不及隔離,

因為隔離會加入一些泰國蔬菜,

這裏只有薯仔及青椒等,

較為港式了一點,

而且味道亦太甜!

或許下次試試青咖哩更好

串燒(雞肉/豬肉)
燒得不會太乾,

仍然充滿肉汁,

齊食都好夠味,

沙爹汁不會太辣,

不會太重花生味!

蒜蓉包
這是一定要食的!

即叫即整,

我地開頭以為佢地D蒜蓉包係整定,

點解可以咁耐都未黎,

所以都催左兩, 三次!

原來佢地係即叫即整,

一黎到熱辣辣!

蘸咖哩很配!

SO FAR,

佢同隔離對手, 都各有各好!

不過可能上次食唔到D想食的,

今次又食到喎!

所以, 感覺更好!

HAHAHA...兩間都會再去食, 再試更多!
2013-02-13
5 分鐘 (堂食)
2012-06-11 1781 瀏覽
平時一家大細六口子比較少去九龍城食野,因為覺得難等位,同埋唔夠闊落。(因為其中一個係BB)星期六趁住有時間拿拿臨六點由尖沙咀飛的入九龍城。試下呢間有不少好評的泰國菜館。由於有BB車,我們被安排係靠近門口位置。人多出出入入,食得辛苦在所難免。由於本人喜歡東南亞菜色,酸辣最愛鳳爪沙律更係必點,呢檔夠辣夠酸,鳳爪又夠爽口彈牙!青木瓜絲沙律更是本人最愛。酸酸辣辣清爽可口,味道更加無得頂。越食越辣,越辣越要食!每人大約分到大半碗,志在試味,唔錯呀!酸辣適中,又夠鮮味,唔會有腥味。下次可以再ENCORE。蝦餅彈牙,點埋酸甜醬,提昇香味,醒胃又唔會太油膩。豬頸肉唔霉,又唔會太肥膩,又夠香。咬落唔"痴"牙。份量又夠多。相對其他菜色,此魷魚筒相形失色,唔夠香口,表現平平無奇。生菜包都好出色,但略嫌豬肉碎唔夠濕,乾左少少,肉汁多D會更加滋味。青咖哩雞,因為家中有人不吃牛,所以揀左咖哩雞。夠香濃,配料十足。最岩下飯,真係汁都撈埋呀!就現場所見,大部份人都有點到蒜蓉包,我地叫左太多野,所以食唔到。下次再叫先!味道正宗,風味十足。趁早D去食,食完慢慢行去食甜品。好過晏到有排等。哈哈!服務都好好,店員都十分熱心服
辣鳳爪沙律
由於本人喜歡東南亞菜色,酸辣最愛

鳳爪沙律更係必點,呢檔夠辣夠酸,鳳爪又夠爽口彈牙!
青木瓜絲沙律
青木瓜絲沙律更是本人最愛。

酸酸辣辣清爽可口,味道更加無得頂。越食越辣,越辣越要食!
冬蔭公
炸蝦餅
蝦餅彈牙,點埋酸甜醬,提昇香味,醒胃又唔會太油膩。
豬頸肉
魷魚筒
相對其他菜色,此魷魚筒相形失色,唔夠香口,表現平平無奇。
生菜包
青咖哩雞

服務都好好,店員都十分熱心服務呀!
辣鳳爪沙律
冬蔭公
青木瓜絲沙律
青咖哩雞
豬頸肉
魷魚筒
生菜包
2012-02-15 1272 瀏覽
年尾清假期間無所事事, 正值寒流襲港, 突然想吃一碗熱騰騰的湯河, 隻身到九龍城尋覓進了隆姐點一碗鴨胸湯河試一口深啡色的鴨湯, 果然有濃濃的鴨味鴨肉偏瘦及鞋口, 如果能肥美一點更佳但河粉是失敗的, 很多條黏在一起變成了"河餅", 口感極差, 吃起來也不方便

進了隆姐點一碗鴨胸湯河

試一口深啡色的鴨湯, 果然有濃濃的鴨味
鴨肉偏瘦及鞋口, 如果能肥美一點更佳

2011-12-23
午餐
2011-08-23 885 瀏覽
星期五的晚上六時左右到達,可能因為時間尚早,所以不用等位。今次叫了一個套餐,有冬蔭功湯,炒雜菜,菠蘿炒飯,炸蝦餅(要加$10,因為原先的是炸魚餅,但不明白為什麼兩樣東西同等價錢也要加錢)......另外叫了咖哩炒蟹,蒜蓉包及串燒......我已經不是很能夠吃辣的,但仍然覺得冬蔭功湯不是很辣,而且酸味較重,如果能夠多一點辣味會較好.....至於其他菜式就不過不失,比較好吃的有炸蝦餅及咖哩炒蟹,蒜蓉包加上咖哩汁很好味......唯一不太好的就是那杯椰汁冰,很少椰子味亦有點太甜......整體上比上一次去吃好像差了......
星期五的晚上六時左右到達,可能因為時間尚早,所以不用等位。
2011-08-19
2011-08-07 732 瀏覽
是日休假,特別約友人到隆姐吃午飯.由於了解泰國人的工作效率,故於12時50分左右已到達及落order,以便友人可於1小時午膳時間內完成.點了雞肉濕炒河加底及燒豬頸肉,約20分鐘後便有得吃要吃有質素的食物,始終要有耐性等待.濕炒河有很濃郁及豐富的獻汁,被炒過的泰國河粉比廣東河粉為闊身,加上雞肉及介籣,味道一流.不過一定要加底(即加河粉),因為原本的河粉約只有一人份量.兩個人吃一定要加底.另燒豬頸肉不用多說,仍然保持在高水準,加上附設的泰國醬汁,令人更開胃.因為天氣太熱,加了兩杯椰汁冰,超爽!隆姐的服務是小店式,要明白泰國人的優閒性格與香港人的急性子的不同,你便會接受其服務風格(等候出菜時間較長,服務員亦有主動加水).只要你預留多一點吃飯時間,好好享受一下正式的泰國菜,就是這麼簡單.最後,完成這餐飯,友人還有10分鐘時間回寫字樓........
是日休假,特別約友人到隆姐吃午飯.
點了雞肉濕炒河加底及燒豬頸肉,約20分鐘後便有得吃
要吃有質素的食物,始終要有耐性等待.
因為天氣太熱,加了兩杯椰汁冰,超爽!
2011-08-05
  • 豬頸肉
  • 濕炒河
2011-05-31 654 瀏覽
與同事一行三人到九龍城食野,去到大約7:00剛好滿座,唯有一邊等位順面係附近既泰國雜貨店行下,大約20分鐘到就有位喇.因為等位時係廚窗見佢好有心機咁慢慢係度鹽燒烏頭魚,好似好美味咁,所以一入去即刻叫左呢個先.之後再慢慢睇下食乜.最後叫左以下幾道菜:炸蝦餅外型同一般既有D分別,整到好似炸洋蔥圈咁,食落好夠熱,都幾彈牙又夠蝦味,唔錯!菠蘿炒飯賣相就普通左D,仲有三片好似臘腸既野係度,但食落原來係肉乾味,個飯都幾足料既,味道就般啦.泰式木瓜沙津比出面食開既辣好多同埋香茅味都幾重,青木瓜都好爽口, 鍾意食辣既就岩晒,我本身唔係好食得辣,但都覺得都幾好味既.蒜蓉炒椰菜苗椰菜苗好爽口帶少少甘甜味,個汁又教得岩岩好唔會太咸,呢個真係好好食.鹽燒烏頭雖然個面係落左好多粗鹽,個魚肚又放滿香草咁去慢慢燒,但係個咸味同香草味又唔係好帶到入D魚肉到,加上魚肉本身都有些少”鞋”,所以扣左少少分,不過條魚本身都啖啖肉同埋都食到鮮味.都OK既!鴨胸河粉一放上枱見到有兩舊猪紅係到真係估佢唔到,食落去個湯好咸,個粉都幾碎,鴨胸又比個湯浸到無晒鴨味,麻麻地.環境方面-一般茶餐裝修,都尚算整潔.整體來講雖然食物無預期中好,
最後叫左以下幾道菜:

菠蘿炒飯

鹽燒烏頭

鴨胸河粉

環境方面-一般茶餐裝修,都尚算整潔.

整體來講雖然食物無預期中好,但價錢同份量都尚算合理.

菠蘿炒飯
鹽燒烏頭魚
鴨胸河粉
2011-05-27
20 分鐘 (堂食)
(非會員)
2011-05-29 358 瀏覽
店仔細細唔多覺眼但感覺夠實際環境不太好8 張細台因時間尚早好快安排到位否則即走服務一般全是泰國人只有 兩個人而且只是食午餐不能叫很多來試味黃咖哩雞 好味 有火暖住 不會凍 點蒜蓉飽最正點薄餅亦唔錯生菜包豬肉好野味少少酸酸辣辣生菜又好新鮮好爽口送南瓜西米露暖暖地 好味
店仔細細唔多覺眼

好爽口

送南瓜西米露
暖暖地 好味

2011-05-29
4 分鐘 (堂食)
  • 黃咖哩
2011-04-19 337 瀏覽
剛剛去完泰國…實在好懷念當地的美食.. 所以有晚放工就去左九龍城呢到食我就第一次去, 男友就是熟客..兩個人的晚餐是生蝦: 吾夠在泰國吃好味, (泰國吃..伴菜多些,蝦鮮甜好多)需然個木瓜柚子沙律…. 好遲上, 但OK啦. 木瓜條條脆卜卜, 柚子夠哂甜,酸酸辣辣氡好味道最後還有甜品送…. 不要問我捚單幾錢.. 我一向食飯吾比錢架喎…^^
我就第一次去, 男友就是熟客..
兩個人的晚餐是
胡椒豬肉…. 需然比我想象中吾辣,但都炒得好好味. 豬肉炒完還是有肉汁的. 不是豬肉乾麻..
雞飯….. 真的好有雞香的飯味.. 個雞醬汁夠辣又夠酸, 好味到呢…. 要叫多個白飯
生蝦….. 吾夠泰國好味..
木瓜柚子沙律
西米糖水

生蝦….. 吾夠泰國好味..
木瓜柚子沙律
西米糖水
2011-04-07 353 瀏覽
和一堆朋友去這里補吃我的生日飯~聽說這里的口味比較合香港人的口味, 所以我們就來這里試下了~因為相片數量限制~沒放到蒜蓉炒芥蘭的照片上來~蒜蓉炒芥蘭可是算是零風險菜色, 這里也安全過渡~~朋友們都喜歡吃冬蔭功里很夠料, 也很香~不錯沒甚麼特別, 普普通通咁.........燒得很香, 但還是水記比較好吃.........不錯的一道菜, 外脆內彈牙~不過朋友說勝利小廚的炸蝦餅更好吃, 但我還沒吃過........下次要試試很足料的炒飯, 但不怎麼吃到有菠蘿........沒有咖哩味, 似奶油蟹多d~不過都好吃的, 個汁係勁正吃咖哩蟹的汁, 必定要配蒜蓉包~~正!!!個椰汁好正~~d芒果又甜.........幾飽都要食~~~比十個正佢~~!!
和一堆朋友去這里補吃我的生日飯~

因為相片數量限制~沒放到蒜蓉炒芥蘭的照片上來~

冬陰功
冬蔭功里很夠料, 也很香~不錯
泰式炒金邊粉
沒甚麼特別, 普普通通咁.........
炭燒豬頸肉
燒得很香, 但還是水記比較好吃.........
菠蘿海鮮炒飯
很足料的炒飯, 但不怎麼吃到有菠蘿........
咖哩蟹
沒有咖哩味, 似奶油蟹多d~不過都好吃的, 個汁係勁正
蒜蓉包
吃咖哩蟹的汁, 必定要配蒜蓉包~~正!!!
芒果糯飯~正!!本人至愛~
2011-03-03
炭燒豬頸肉
菠蘿海鮮炒飯
咖哩蟹
蒜蓉包
芒果糯飯~正!!本人至愛~
  • 芒果糯米飯
  • 豬頸肉
(非會員)
哩日係我o的朋友同我慶祝生日去食飯,聽聞哩間野幾好味..所以我o的朋友就幫我安排係哩度食飯同我慶祝,點知去到原來係一間超冇服務質素既店,o的野食亦唔見得好食左去邊,人手唔夠,叫極人黎都冇人理,落左單既野又漏單,都未走, 最尾仲叫我地8個人坐迫o的..俾返一半枱出黎俾人坐,o的語氣衰到極,話我地擺住張枱唔俾佢o的客坐,哇..大佬呀..我地訂左枱都未食完野..居然咁樣都有..我覺得真係好離譜囉...以後都唔會再幫襯!
2010-04-16
慶祝紀念
生日
2011-02-01 79 瀏覽
昨晚一行八人叫左以下餸:2客蒜蓉包 (好食) HK$40咖哩蟹 (無肉) HK$240咸魚炒芥蘭 (一般) HK$43 (好似)豬頸肉 (冇味) HK$40鑊仔蠔 (好咸) HK$50冬蔭功湯(小) (好喝)一客薄餅 (一般)菠蘿炒飯 (唔掂, 得二粒菠蘿,仲要碟上) 酸辣鳳爪 (超辣) HK$392個白飯 HK$16共HK$619埋單D食物又唔好食又唔飽,除左蒜蓉包,出街食禁多年飯,第一次遇到呢件事: 我地都冇叫埋單就比D糖水我地跟著比埋張單我地,最憎佢地呢樣嘢,我地都冇叫過埋單,今時今日禁既服務態度都有既,原先打算去隆姐另一間,只不過去錯呢間,下次請我都唔去.超級冇禮貌
昨晚一行八人叫左以下餸:

2客蒜蓉包 (好食) HK$40
咖哩蟹 (無肉) HK$240
咸魚炒芥蘭 (一般) HK$43 (好似)
豬頸肉 (冇味) HK$40
鑊仔蠔 (好咸) HK$50
冬蔭功湯(小) (好喝)
一客薄餅 (一般)
菠蘿炒飯 (唔掂, 得二粒菠蘿,仲要碟上)
酸辣鳳爪 (超辣) HK$39
2個白飯 HK$16
共HK$619埋單

2011-01-31
2010-11-12 70 瀏覽
晚上和女朋友首次到南角道的隆姐吃飯,叫了冬陰功、菠蘿炒飯、豬雞肉串燒。先說59元的冬陰功,用鐵鍋上,有酒精火保溫,天寒地凍喝一鍋,暖暖胃是不錯選擇。可惜,女朋友嫌太spicy,我就嫌太酸。湯內有三隻開邊了的蝦,還有菇菇及一大堆香茅。10分滿分,這個湯只能給6分。再說菠蘿炒飯,菜單英文話有蝦但其實沒有,但多了伴碟的肉鬆及泰式臘腸。整體味道還可以,加入肉鬆一起吃惹味,臘腸味道像蜜汁豬肉乾,以39元的價而言都ok,可以給7分2。最後上碟的是39元共有6串的串燒,平均每串只是6至7元,超抵。更重要的超好味,我女朋友讚口不絕,豬肉比雞肉更好味,這是很難做到的。豬肉超嫩,有濃濃的蜜汁,而且好明顯是新鮮出爐,還有熱的感覺的。隆姐最後還送兩碗好味的西米糖水,好滿足。串燒及糖水都可以給9分。

2010-11-09
  • 豬肉串燒
2010-11-02 51 瀏覽
一向去開另外一間隆姐, 今次試嚇呢間。 冬蔭公有D失望,太酸。 椰菜苗算合格(都好難吾合格)。 生蝦吾夠彈牙, 蝦頭又冇炸。唸住吾多掂之際, 條燒烏頭救番, 真系好好味吖。魚既香味逼曬出黎, 燒在外面皮, 令到咸度適中。條魚真系好好味!
條魚真系好好味!
2010-11-01
2010-10-30 52 瀏覽
一大班朋友一齊食泰國菜!!叫左好多野食~!!最記得佢個沙拉同串燒好好味~!!!佢個GARLIC包係就整得耐少少。但係超大個又好味!!食完仲有甜品送架!!!埋單又平喎!!!呢間野唔好EXPECT佢SERVICE好坐得好舒服~~只係計野食既質素同埋抵食既程度~真係要試下!!!!
一大班朋友一齊食泰國菜!!
叫左好多野食~!!
最記得佢個沙拉同串燒好好味~!!!
佢個GARLIC包係就整得耐少少。
但係超大個又好味!!
食完仲有甜品送架!!!

飯後送上既甜品~

埋單又平喎!!!

呢間野唔好EXPECT佢SERVICE好坐得好舒服~~
只係計野食既質素同埋抵食既程度~
真係要試下!!!!
飯後送上既甜品~
1K
2010-10-25 57 瀏覽
今天中午出到九龍城, 同大豬女友直去隆姐食泰菜, 因已多個月冇食過了.叫了生蝦, 鴨肉湯河, 青咖哩雞, 木瓜沙律!沙律只是小辣, 不太刺激, 但木瓜很爽口, 加上花生, 入口好脆, 少辣又幾醒胃.生蝦以前好似不止9隻架, 個碟都大隻d 喇.味仍很鮮.但等左好耐都冇炸蝦頭, 姐姐竟話以後都不整了, 因多客唔食!呆左!我就最愛食架喇. 點會冇架, 出面肯用心整的店很少, 隆姐或考慮再整返, 或問客人要唔要才整喇, 因真係來隆姐食的好出色的一味菜!鴨肉湯本人最愛係d 鴨湯, 味濃, 跟河粉真的不錯, 廿幾蚊也抵食, 必試.鴨肉也不少.最後的咖哩雞, 叫了青咖哩, 椰味都幾重, 唔太辣, 茄子淋又入味, 只可惜雞太少了, 略嫌貴左d喇.服務ok.但竟無故冇左我碟炸蝦頭, 請隆姐萬萬不能冇呀~
叫了生蝦, 鴨肉湯河, 青咖哩雞, 木瓜沙律!

生蝦以前好似不止9隻架, 個碟都大隻d 喇.
味仍很鮮.
呆左!

鴨肉也不少.

服務ok.
但竟無故冇左我碟炸蝦頭, 請隆姐萬萬不能冇呀~