餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2018-11-30 1348 瀏覽
今日放假一天,喺有線大廈對出嘅海濱長廊跑完步後, 經過呢間陶源酒家,梗係食番一盅兩件嘆下茶啦!估唔到早茶嘅特價點心十分之抵食!大大碗嘅雞飯仲有雪耳,蟲草! 賣相真係一流,而且即叫即做,上枱時仲要熱辣辣, 而且只係賣$2.8 ! 確係抵食夾大件!豉汁蒸鳳爪醬汁微微辣,十分惹味,而且鳳爪很入味!

估唔到早茶嘅特價點心十分之抵食!

! 確係抵食夾大件
!

豉汁蒸鳳爪醬汁微微辣,十分惹味,而且鳳爪很入味!

2018-11-29 1091 瀏覽
估唔到喺沙咀道,環球中心這些工業區裏面,都會開了一間陶源酒家,呢間酒家我之前都食過,不過喺尖沙咀,今日專誠同家人嚟試下 嘆下早餐!估不到早茶非常之優惠, 雖然價錢優惠,但係食物仍然保持一等一嘅酒樓水準!翡翠魚蓉腸粉,皮非常薄而且晶瑩剔透,真係唔係一般酒樓可以做到呢個水準,而且魚蓉入口,十分香甜!鮮蝦菜苗餃, 蝦肉爽口新鮮!蟲草花棉花雞, 真材實料,蟲草花配上啖啖雞肉,鮮甜美味,仲有大大隻爽口嘅冬菇!家鄉茶果 十分軟綿, 入口煙韌!

鮮蝦菜苗餃, 蝦肉爽口新鮮!

家鄉茶果 十分軟綿, 入口煙韌!

2018-11-26 601 瀏覽
呢間陶源我早陣時來過,覺得喜出望外,不過上星期再次光臨,覺得整體有些退步了……可能近排忙了,多了些客人,不論點心及環境都感覺比之前差了些!服務員更加係不願替你服務, 掂行掂過!點心亦冇之前咁有誠意,牛肉球太實了,好似好多粉,一啲都唔夠軟熟!

服務員更加係不願替你服務, 掂行掂過!

2018-09-23 722 瀏覽
以食鮑魚聞名嘅 , 之前公司晚飯 都試過, 印像中食物質素很好,以名貴菜式出名, 環境及餐具都係上佳嘅酒樓。估唔到喺荃灣近有線電視大樓附近嘅工廈之中 都開了一間, 由於地方頗為吊腳, 之前都未有機會去幫襯下, 上星期約埋屋企人專程過嚟試下, 結果都冇理我哋失望, 點心好有水準!最好食嘅係牛肉腸粉, 腸粉皮十分薄,可以看到裏面嘅餡料, 入口滑牛肉配以芫茜好味!燒賣好鬆軟, 炸雲吞十分脆口,裏面嘅餡料十分豐富。全部點心都係即叫即蒸,上枱熱辣辣!
以食鮑魚聞名嘅 [陶源酒家], 之前公司晚飯 都試過, 印像中食物質素很好,以名貴菜式出名, 環境及餐具都係上佳嘅酒樓

燒賣好鬆軟, 炸雲吞十分脆口,裏面嘅餡料十分豐富。

全部點心都係即叫即蒸,上枱熱辣辣!

2018-05-13 2191 瀏覽
家庭日飲茶 於母親節當天下午二時光顧該酒家 被要求點一個套餐 及點心起 筷子碟全部來不及清洗 只能先坐下 等食物上來以後 再送上剛洗好的筷子 七個人點一個四人套餐 及十多個點心 出乎意料地食物賣相及味道較佳 比想像中更好 夠熱 其他員工態度正常 唯酒樓其中一名女部長服務態度奇差 自問言語上對該女部長十分禮貌 好聲好氣 唯該女部長多次用挑釁性語氣對待顧客 指「我老細依家喺度啊 你要唔要叫投訴我 快d啦 我都唔想做喇」此外多次被該女部長用雙眼瞪 感到備受不禮貌對待 因此對該酒樓評予差評 從來未收到如此不禮貌對待 特意評論在此 提醒各食客及該酒家注意此行為
2018-05-13
2018-04-27 1701 瀏覽
上星期六做完義工活動,所有人一齊去咗呢間酒樓飲茶。我地共36人,延開三席, 之前已經電話訂左枱, 酒樓都好好,响約左嘅時間留好枱俾我地 。呢間酒樓有啲係工業區, 交通唔係太方便,離地鐵站都有d遠, 比起市中心其他酒樓 等候時間短啲。由於大廈好新只有幾年歷史 ,酒樓都好新淨。我個人好注重食肆洗手間嘅清潔度, 你間酒樓係用商場嘅洗手間,都好新好乾淨。食物方面,基本嘢例如蝦餃燒賣、炸春卷、 馬拉糕、叉燒包、 炒飯、羅漢齋炒麵都合格嘅。佢哋又小白兔包, 好可愛,小朋友特別瘋狂,食完一個又一個。呢間酒樓有齋腸 (有甜醬麻醬嗰啲呢),唔好食,唔滑, 醬唔夠, 我哋果枱叫咗兩節碟,食淨好多。有免費泊車, 適合駕駛人士。

由於大廈好新只有幾年歷史 ,酒樓都好新淨。

佢哋又小白兔包, 好可愛,小朋友特別瘋狂,食完一個又一個。

有免費泊車, 適合駕駛人士。
2018-04-21
2018-04-22 1232 瀏覽
有位女部長不太理彩「生客」,本人一行五人早已訂座,到店後該部長叫本人坐門口四人方枱(加多一櫈),完完全全遮擋大門出入口,客人必須繞過加位入店,儘管店內有其他座位,本人要求店中央位置的四人枱再加一櫈,她說有人留座,真笑話,我也有訂坐,是不是訂坐可以指明那張枱,反而男經理見我們五人,也叫我們到店中央四人枱,但女部長不肯,我堅持我也留了枱,她見我們不坐下,她無奈給我們另一張枱,仍然將中央位置留給她的熟客,不知所謂,是不是熟客有利益輸送給她!做得太明顯!不是熟客不要去!有店員唔想招呼!加上服務員人數少,未能達到服務,全埸五十張枱,服務員人數少於十人!
不是熟客不要去!有店員唔想招呼!
2018-04-22
2018-03-29 1230 瀏覽
飲茶成日黎,晚饭未試过,三人行,try try not bad wor~烧肉,皮crispy, 但係肥左小小,同好细粒…一般啦鲍鱼🐔煲,食得下,portion 偏细~芥末虎🦐球窝巴,晚市半滿,上菜速度好慢!

烧肉,皮crispy, 但係肥左小小,同好细粒…一般啦
鲍鱼🐔煲,食得下,portion 偏细~
芥末虎🦐球窝巴,

晚市半滿,上菜速度好慢!
2018-03-29
2018-03-26 963 瀏覽
估唔到喺荃灣工業區附近都搵到一間高級靚啲嘅酒樓 入邊啲點心雖然係貴少少 但材料幾靚 肯俾返咁上下質素顧客食!依家就同大家介紹下先!🧞‍♂️🧞‍♂️🧞‍♂️首先佢碟蝦腸嘅蝦都好大隻 有啲新意用咗啲脆卜卜既食材做配菜 唔係傳統嘅淨蝦腸!你仲可以見到外邊嘅腸粉係有光澤㗎!食慾大增!碟棉花雞先最出色啊!🧚‍♂️🧚‍♂️🧚‍♂️嫩滑嘅雞肉係好大塊 多到瀉出嚟!!雖然佢都係用冰鮮嘅雞肉 但起碼唔會好重雪藏味或者俾你感覺擺咗好耐🧞‍♂️依家食仲係好嫩口!棉花雞好淋!最重要嘅係佢唔會整到好油 我好怕好似索晒啲雞油之後食落肚嘅感覺☠️☠️ 呢碟棉花雞就唔會啦🧚‍♂️好似真係吸左啲高湯咁🧚‍♂️好食!!仲有個野菌餃要推介俾大家!🧞‍♂️🧞‍♂️🧞‍♂️佢用蠔油炒好晒啲雜菌 再加左啲蘿蔔粒同西芹粒令到有啲咬口爽口嘅感覺 成件事好香!呢間酒樓真係值得推薦比大家!唔識路嘅話 大家沿着消防局往荃景圍天橋方向行就會見到呢間酒樓㗎啦 都算易搵不過就冇乜車到🧚‍♂️

棉花雞

2018-03-25
棉花雞
2018-01-13 1696 瀏覽
星期六瞓醒起身同媽咪嘆番個brunch 既yum cha😂😂 因為兩個人又唔係食得多 所以去間好坐d 好食d嘅酒樓😛就揀去陶源啦! 星期六日最好打個電話去留位先 (PS.同埋佢下午茶有七折架 好似3點後有🤔🤔就平好多既)兩個人我哋今日食咗個二人set 有好多款點心 每樣兩件咁 可以試多幾樣☺️☺️個樣係咪好靚好精緻呢☺️蝦餃同燒賣都係正常水準好食既 又金箔又鮑魚啦 反而最值得推介嘅係呢兩樣~冬菇包+野菌餃!冬菇包個外表真係成粒冬菇咁樣 連個錠都有😂😂真係好似架!好得意!😂 個包好軟熟 餡都係雜菌好香!至於松露野菌餃就必食啦💯💯 松露好惹味 而啲野菌切到一粒粒好有咬口 一食落去成個口腔都係菇菇菇🤣🤣我至愛阿😍😝星期六想嘆番個靚茶 呢度都係一個唔錯嘅選擇 不過就真係可能要等下位啦 人多就唔好博要book啦
(PS.同埋佢下午茶有七折架 好似3點後有🤔🤔就平好多既)

冬菇包

2018-01-06
冬菇包
2017-11-11 1481 瀏覽
今晚難得與一衆老表相聚,當然約食中菜,可以有足夠時間食野傾計啦!選擇了這家工業區內的連鎖酒家,以為這個地段只有午市會十分繁忙,没想到晚上也有八、九成滿呢!先吃一道秘製乳鴿乳鴿新鮮熱辣,表面炸得十分香口,但内裡肉質鮮嫩多汁,極之好吃堂剪妙齡奶豬奶豬燒好後由現侍應即場剪開, 脆薄的乳豬皮令人欲罷不能,一口氣吃了數件,現在推廣特價$188一隻,十分抵食上湯浸莧菜份量十足,中和一下我們這班食肉獸清蒸海沙巴龍躉 蒸煮時間剛剛好,肉質十分嫩滑百里香牛肋排 牛肋排是厚切的,但卻可煮到入口即溶,醬汁較為濃味,伴和天使麵一同吃剛好養顏棗皇糕 紅棗糕煙煙靭靭,不太甜又有淡淡的棗味,好食總括而言,這裡雖然位置不太方便,但食物和環境都十分好,值得一試!

先吃一道秘製乳鴿

秘製乳鴿

上湯浸莧菜
份量十足,中和一下我們這班食肉獸

上湯浸豆苗

清蒸海沙巴龍躉
蒸煮時間剛剛好,肉質十分嫩滑

養顏棗皇糕
紅棗糕煙煙靭靭,不太甜又有淡淡的棗味,好食

秘製乳鴿
上湯浸豆苗
2017-08-28 1390 瀏覽
It was typhoon day and we went to yum Cha when it back to no. 3.The dim sum here were with higher quality than I expected, they were really tasty. We ordered chicken feet with abalone sauce, the sauce was thick and tasty. Chicken feet were soft and easy to eat.Other dim sum were nice too.
2017-08-27
鮑魚一向係我的至愛之一,但平常吃到的都是白色的,黑色的你又嚐過沒有?一向聞其名而未嚐過,終於今日被友人說服,只好一起嚐嚐,但一吃了就情不自禁愛上了......未吃前,先來個餐前小吃青瓜加炸腐皮卷青瓜酸酸甜甜,帶點辛辣味,開胃又醒胃,加上爽脆清新,餐前吃一吃,人都精神左再來炸腐皮券,外炸得香脆十足,內則有口感,而且又唔會太鹹,討好非常到主角登場,來自新西蘭野生黑金鮑魚HKD688/隻份量十足,而且黑色係第一次見,不過個人感覺其樣子有點恐怖,可能是太新鮮的關係,還在動......最後還是要把它分屍,咁就即時好睇好多,哈其實這款鮑魚之所以被稱為黑金鮑,除了因為外表新顔色呈黑色,是由於其長年吸附在新西蘭海底火山岩石上,肉質表面形成了含有大量礦物質的黑膜,營養豐富,因此深受新西蘭識食之人追捧,而且量少珍稀,想吃真不易其吃法可二食,過橋,堂灼,油泡,燉湯將其切片後,加入熱呼呼的上湯黑金鮑魚被灼過後,口感更爽嫩有口感,帶點煙韌香氣四溢,加入各款配料,更增添其香味帶鮮甜且濃香的鮑魚鮮味,好棒的味道另外這裡的紅棗糕亦都好好吃,煙煙韌韌帶點黏的口感,加上清甜紅棗味及其香氣,更是好吃!老實說,是晚都幾矜貴的

未吃前,先來個餐前小吃
青瓜加炸腐皮卷
到主角登場,來自新西蘭野生黑金鮑魚HKD688/隻
最後還是要把它分屍,咁就即時好睇好多,哈
其吃法可二食,過橋,堂灼,油泡,燉湯
將其切片後,加入熱呼呼的上湯
黑金鮑魚被灼過後,口感更爽嫩有口感,帶點煙韌
香氣四溢,加入各款配料,更增添其香
味帶鮮甜且濃香的鮑魚鮮味,好棒的味道

老實說,是晚都幾矜貴的一個晚餐,但可嚐到人生中第一次的黑金鮑魚亦是值回票價,好吃的東西再貴也是值得,不是叫你時常吃,偶爾吃一下也無妨!好味又回味的一晚~
2016-12-21 2321 瀏覽
公司搬左去荃灣,隔離有陶源酒家,我們第一餐來了,點了鮑魚雞粒炒飯,好香好多,鮑魚粒切到好細,幾乎睇唔到,不過好夠味,濕濕地,有菜粒,雞粒,好開胃菠蘿咕嚕肉,好好味,好開胃,酸酸甜甜,有青椒,蕃茄,咕嚕肉好淋身,好正,又唔肥金錢肚夠入味,少少辣的,好容易入口,夠晒淋春卷,好香脆,好香,入面係有芋頭粒,yummy壽包好大有原隻咸蛋黃,好香又滑好味環境好好,夠堂皇,服務好滿意,我相信我們好多機會再來這裏飲茶!!
金錢肚夠入味,少少辣的,好容易入口,夠晒淋
春卷,好香脆,好香,入面係有芋頭粒,yummy
壽包好大有原隻咸蛋黃,好香又滑好味
2016-12-05
2016-06-07 4681 瀏覽
荃灣區內有兩家陶源酒家,一家在如心廣場,一家在商廈區內,位置甚為隱祕。只是在附近上班老公說,這一帶無啖好食,除了茶餐廳外,陶源酒家已是不錯的選擇。 陶源酒家的格調高貴而華麗,敞亮的特高樓底,舒適的沙發卡座,完全是為商務客戶而設的。光顧晚市的人不多,這也不稀奇,對工商區而言午市是黃金期,晚市水靜河飛已是見怪不怪了。除了帝皇蟹、鮑魚、龍蝦一類貴價菜式外,小菜屬中價水平,消費不算太高。  鮑魚雞煲($188)不到二百元就能吃到鮑魚實在是吸引。上桌前,侍應在客人面前倒進沙煲裏熱炒才上桌。用上新鮮鮑魚和雞件,用料不馬虎。爆炒的關係,金黃色的雞件脆身得很,肉質滑嫩,切片鮮鮑魚爽身,那醬汁充滿沙薑片、紅蔥頭的香氣,是挺惹味的一道。  一哥叉燒($108)老公說每次光顧必點燒味。用上半肥瘦的梅頭叉燒,口感非常軟稔,燒得香口蜜味又足,很有水準。腐乳通菜炒牛肉($88)很家常的一道炒菜,腐乳不夠香口,牛肉欠肉香,用的是粗身通菜,食味平平。 陶源酒家位置是偏遠了點,既然同區有另一家分店,也不必特地前往,若然路過,這家會是商廈內的不俗選擇。

鮑魚雞煲($188)
不到二百元就能吃到鮑魚實在是吸引。上桌前,侍應在客人面前倒進沙煲裏熱炒才上桌。用上新鮮鮑魚和雞件,用料不馬虎。爆炒的關係,金黃色的雞件脆身得很肉質滑嫩,切片鮮鮑魚爽身,那醬汁充滿沙薑片、紅蔥頭的香氣,是挺惹味的一道。
鮑魚雞煲

一哥叉燒($108)
一哥叉燒
腐乳通菜炒牛肉($88)
腐乳通菜炒牛肉

2016-06-01