餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2021-10-14 976 瀏覽
有無試過去飲茶,然後間酒樓係無普洱?話職員忘記訂普洱。炸乳鴿係油浸唔脆,油淋淋。排骨肉質怪,好下欄既感覺。腸粉係煙un但好鞋(其實你明唔明我寫緊乜)。生菜魚肉,好彩湯都夠熱,正常味。同經理講反映乳鴿油又唔脆,經理話,你擺得耐g麻(其實我即食喇),仲色好靚喎。然後佢就頭也不回走左。
有無試過去飲茶,然後間酒樓係無普洱?話職員忘記訂普洱。

人沒有很多,可是服務員有點慢,過了Lunch時間菜也沒上齊,後來追單才說芒果布甸賣完,事前完全沒有通知,其實以前也發生過這樣的事情,似乎完全沒打算要改善問題。點心方面,很多款都有點鹹,不過在街外吃飯,一般都是做得偏鹹的,也沒什麼特別問題,但要說是不是很好吃,也是一般般的程度。點心比街坊的茶樓相比是比較精緻,所以價錢也比較高一點。再來吃是可以的,但上班的日子希望上菜和結帳可以更快一點,不要花那麼長時間,實際上不知道店員在忙什麼... 最後一點真心希望改善,就是筷子洗不太乾淨,連續換了兩雙都還看到有異物黏著,現在這時候更應該保持好點的衛生,雖然說在茶樓吃飯會先洗碗筷,但看到餐具洗不乾淨還是挺嘔心的。

別有洞天鴛鴦腸
楊枝金露
2020-11-02
別有洞天鴛鴦腸
楊枝金露
2020-09-20 1542 瀏覽
禮拜日朝早,三、四知己來個一盅兩件,差不多是廣東人的指定動作。。。今次選擇了荃灣工廠區的陶源酒家,嘆其早茶,由於位處工廠區,附近住宅不多,所以不難有位,等了不久便排到我們。慣性自帶茶葉,這次飲購自汕頭的單欉茶鴨屎香。點心款式選擇頗多,這兒款款都水準以上;我們選的,以咸水角、腸粉及鯪魚球最為出色!咸水角皮不厚、炸得酥脆,餡料飽滿,味道剛剛好,最重要是非常實惠,性價比超級高!腸粉皮薄而滑,有米香;今天叉燒腸跑出,多多的叉燒,配以芫荽,香味十分夾!冠軍是炸鯪魚球,粒粒乒乓波咁大,彈牙有咬口、魚肉味十足,而且放久了也不會皺皮,相信是多魚肉少粉的原因,每次來人均兩粒起跳😋不過,我們的茶,在第五次拿去加水後,便一去不回,不知所蹤,侍應們遍尋不獲,下次記住不讓她們拿走🥺🥺
慣性自帶茶葉,這次飲購自汕頭的單欉茶鴨屎香。

鳳爪排骨煲仔飯

魚肉釀尖椒
鹹水角
惹味辣椒醬
2020-07-11 1371 瀏覽
一朝早9點零兩母女去飲早茶,呢間11:30前入單都好平,有點心孖寶同埋超特價點心,兩個人嗌到成枱都係,都好平,食唔晒仲可以打包走,最好食就係個鹹水角真係即叫即炸
2020-07-11
$50 (早餐)
2019-12-04 1826 瀏覽
兩小時放題大閘蟹, 又入單計時, 不過地方就比較偏遠啲唔就腳, 裝修新淨地方都比較安靜, 坐得舒服 ,適合一大班人 聚餐 吹水食好嘢。一開始就上咗四個前菜, 食咗15分鐘左右,有大閘蟹就上嚟啦, 每次冇限到劃幾多隻👍👏👏呢個優惠做到12月12號, 下年再做再食過😋😋
以為去左世外桃園,太好食啦因為位置比較偏,所以從來無想過約人來食晚餐,今晚大家在附近有事,做完剛剛好。以前去過荃灣同尖沙咀影飲茶都幾好同特別,今次晚餐因為13人一起,本來吾方便影相同寫食評,但真系越食越好食,越特別,越感覺用心做,好難得所有人都話好,所以食到中間才開始影。裝修是中高級,有幾間包間。檯面都擺有雙筷子座,衛生乾淨服務一般,好多waiter都係好得閑但企埋一起傾計,尤其是穿黑西裝果班,叫好長時間至得。廁所系大廈負責,但無抹手紙同埋吾乾淨,哩D應該酒樓可以反應。套餐$3380本來就算普通酒樓都無乜期望,無想過哩間中檔酒樓會做得咁出色,無論份量,賣相,質量,特色都系未試過咁好,每個菜都係超熱辣辣,吾似其他酒樓來到煙都無。鹹甜適中,正。一哥叉燒(4分)- 雖然吾肥,但一D都吾鞋,好鬆好香。涼伴珍珠耳(3分)- 正常爽口,但醋比較酸特色脆素鵝(5分)- 個皮好薄好脆,涵料主要系冬菇等。過橋美國響螺- 真系無想過3千幾有哩D野食,仲要係堂煮,每個人都有起碼4,5塊,湯底好好飲原只鮑魚百靈菇(4分)-鮑汁吾會太濃,仲可以食到鮑魚的味道,吾勒。松露煎肉餅拼海珊骨(5分)-肉餅應該系手切,
以為去左世外桃園,太好食啦

裝修是中高級,有幾間包間。檯面都擺有雙筷子座,衛生乾淨

一哥叉燒(4分)
- 雖然吾肥,但一D都吾鞋,好鬆好香。

涼伴珍珠耳(3分)
- 正常爽口,但醋比較酸

特色脆素鵝(5分)
- 個皮好薄好脆,涵料主要系冬菇等。

過橋美國響螺

原只鮑魚百靈菇(4分)
-鮑汁吾會太濃,仲可以食到鮑魚的味道,吾勒。

松露煎肉餅拼海珊骨(5分)
-肉餅應該系手切,仲可以食到一粒粒,沒有太多松露味,但整體好好食
-骨真是帶小骨和有一點肥,好香的南乳味,炸的好鬆。

清蒸麒麟班(3分)
-本來以為只是蒸一條大的魚叫麒麟班,原來系好久沒有食過的功夫菜,切了魚片和夾了菇和肉,但可惜蒸的過了一點。

瓦罉焗鼓油文昌雞(3分)
-打開瓦罉蓋,真系香氣四溢,但係食落雞肉有一點鞋,應該也是過了一點時間啊!

龍蝦湯浸豆苗(4分)
- 吾似鬼佬龍蝦湯咁帶苦,豆苗煮得剛剛好,上面的腐竹也是剛剛好,不會爛開。

太極鴛鴦飯(5分)
- 哩個菜系全晚要催的,但來到真系覺得值得等啊,紅汁吾會死酸爛酸,白汁仲難得,系焗過的濃香cheese汁,蝦好爽好有蝦味。

蛋白杏仁茶(5分)
-我平時好怕聞到杏仁茶的味道,但哩個應該係新鮮磨的,吾會太甜。

山西紅棗糕(3分)
- 一般

百果汁(5分)
- 太餐吾跟汽水啤酒而是跟兩jar 百果汁,酸酸地好開胃,又新鮮,起碼比汽水啤酒有益。最後大家仲叫多一jar.(80蚊,抵)

寿包(5分)$168
-因為有人生日,所以多加了寿包,本來都系攞下好意頭,無想到咁好食,最厲害系每一個包有一個蛋黃啊!

松露煎肉餅拼海珊骨
  • 海珊骨
  • 特色脆素鵝
  • 一哥叉燒
2019-09-16 1139 瀏覽
較早前中秋做節,為咗方便老人家嘅關係就選擇咗呢間酒樓。職員嘅態度黑曬面咁,態度唔好,好似唔想做咁樣。雖然未至於中伏,但係食物味道就唔太好,感覺係好冇誠意。因為顧住同老人家影相嘅關係,搞到電話冇乜電,只係影咗兩張有關食物嘅相,就喺度略講講味道。慶祝中秋雞要食燒味,套餐都有燒味拼盤拼盤嘅食物就係乳豬、叉燒、海蜇、油雞,都係呢啲大路嘢,但係味道就好差, 海蜇一啲都唔爽口,叉燒又硬又實, 油雞嘅雞肉冇乜雞味,乳豬嘅皮唔夠脆而且冇乜肉食。上湯龍蝦伊麵,伊麵煮到好淋,上湯好咸,龍蝦係有肉食但係就唔夠鮮味,肉質又唔夠彈牙。 總括嚟講,真係好失望。
較早前中秋做節,為咗方便老人家嘅關係就選擇咗呢間酒樓

慶祝中秋雞要食燒味,套餐都有燒味拼盤

總括嚟講,真係好失望。
2019-06-22 1452 瀏覽
暫時離開煩亂,到呢度飲下午茶,地理位置雖然較為不就腳,但是可以感受到休閒的一刻。4個人飲茶可以分享多樣食物,特別係蝦餃和燒賣,一人一粒,非常好。呢度嘅蝦餃和燒賣,保持到一貫陶源的水準,讚。乳鴿略嫌細隻,冇乜肉食。
2019-06-13 1200 瀏覽
每次係荃灣飲茶都要排一輪位今日因爲泊左車係呢個大廈經過,咁啱嘅八五折而且唔使等位,我地就入左去飲茶港式飲茶係我最愛,雖然兩個人可以叫到嘅食物種類唔會好多,我哋都係盡量揀啲自己鍾意食嘅。以前係觀塘嘅桃園都已經飲過茶,因為觀塘佢轉左地點之後廚房嘅質素差左好多,好耐都冇再去飲過茶。今日再嚟到桃園飲茶感覺好熟悉,包汁鳳爪,鮮蝦腸粉,叉燒包都好令人回味。而呢間新店有以前觀塘舊店的質素。每個點三嚟到都熱辣辣,而且味道好食。賣單都係$200

賣單都係$200
  • 鮑汁鳳爪
2019-05-18 1117 瀏覽
此陶源酒家位於荃灣工業區,比較偏遠,但附近的私人屋苑以至麗城區的確缺乏酒樓的選擇,加上酒樓味道實在非常不俗,價格相宜,可說是沙漠中的綠洲!這是本人第四次光顧,此酒樓早茶標準開始時間為8時,但8時前到達已有不少顧客急不及待守候今次點了幾個點心,其中味道最好的是叉燒腸粉,而牛肉球及鯪魚球口感良好且尺寸大,另外還有每次必點的蒸飯,蒸的香滑美味,更只需2.8港元,試問還能要求什麼最後推薦的是豉油鳳爪,是我太太的至愛,確是濃味滑口,沒有不再光臨之理
2019-05-11
$45 (早餐)
  • 牛肉球
  • 鯪魚球
  • 叉燒腸粉
  • 豉汁鳳爪
2019-05-17 853 瀏覽
今次是第3次走路來到這間酒樓飲茶, 店內很多 水晶燈 , 地方寬敞 , 有落地大玻璃的枱可選,今次我坐在門口位置,見到很多人 揸車過嚟食 。酒樓又大又靚, 價錢平才是重點,必點的一定是2. 8 元 蒸飯, 可能是荃灣最平😁 味道唔差而且份量不少,點心也有 足夠選擇, 我最喜歡的 一定是 豆豉蒸鳳爪, 粉果, 叉燒腸粉, 豬膶腸粉和大大碗的粥。 牛肉球,鯪魚球 味道都不差,大大粒,食得好飽,下次再黎, 希望點心紙 一兩個月可以換一次, 俾客人更多不同選擇。
牛肉球,鯪魚球 味道都不差,大大粒,
2019-05-17
$50 (早餐)
  • 豆豉蒸鳳爪
2019-04-01 1151 瀏覽
今天男友家人生日,在這裡訂了一間房吃晚飯,環境非常舒服,招呼亦相當之好👍👍👍食物方面也很有驚喜,我們點的套餐名為金月萬壽宴$5380,另加了一隻燒鵝。套餐菜譜有:即燒原隻奶豬 - 第一次聽到奶豬這名稱,最初以為等同乳豬,原來不一樣,奶豬是比乳豬更細小的,外皮燒得脆卜卜,肉質鮮嫩帶少少肥原隻鮮鮑伴玉掌 - 鮑魚鮮美,鵝掌軟腍入味😋高湯美國龍蝦伴伊麵 - 龍蝦非常爽口彈牙,味道一流琥珀鮮菌玉帶伴海螺片 - 合桃(琥珀)用蜂蜜烤焗再加上芝麻,非常香脆,伴碟的花朵也很美宮庭雞煲翅 - 大鄕里的我看到黃色湯的翅很奇怪,原來用了雞湯做的,味道好得真的令人讚嘆,翅亦大大塊,很有驚喜另有清蒸海星斑丶花膠竹笙泡翡翠丶古法鹽焗雞丶鮑汁福建炒飯丶高湯鮮蝦水餃丶歐陸美點為紅棗糕 - 煙韌又軟糯鮮果拼盤有西瓜🍉及哈蜜瓜 - 很鮮甜整體來說價錢是偏貴,但一年一次,又有這食物質素及服務,也令人滿意。
原隻鮮鮑伴玉掌 - 鮑魚鮮美,鵝掌軟腍入味😋
高湯美國龍蝦伴伊麵 - 龍蝦非常爽口彈牙,味道一流
歐陸美點為紅棗糕 - 煙韌又軟糯
鮮果拼盤有西瓜🍉及哈蜜瓜 - 很鮮甜

2019-02-22 530 瀏覽
灣仔那間就試得多,今天和男友家人到荃灣這間飲茶,大年初一訂了位也要等都是意料之內,不過我們到達時已一點多,所以等的時間也可以接受。我們一共14人,吃了二千多元,大部分點心再加一隻燒鵝($500+),另外有炒飯炒麵及菜。食物方面不過不失,在這大假期仍能保持這水準算是不錯了。令我印象最深刻的是一些菜餃,餃皮晶螢通透,賣相相當之靚,味道也不錯。不過今次一張相也沒有影🙈新年侍應的招呼都不錯,輪到上菜,收碟,加水,效率奇高,態度又好,因有利是收😝
2019-01-27 928 瀏覽
以前曾幫襯飲茶,點心質素不錯,而且陶源是連鎖酒樓,心諗晚餐應該ok, 所以今年團年選上它。首先,訂枱時沒说明只offer套餐,到達才知道沒選擇,而且套餐也只有一款,未試過如此情況,那就算吧,明白可能歲晚大家也前來做節,收貴點選擇小一點也無可厚非,但是,最重要是,食物可以稱得上是難吃,除了乳豬是比較正常,其他沒有一道菜可以算得上ok, 感覺人多便粗製濫造, 總之收了套餐定價,理得你死!招呼又差唔夠人手,最後7個人叫了半席6位份量,埋單也要3400!
2019-01-27
團年飯
Not CNY yet but table arrangement is a mass. NO any staff would like to solve and confirm the on line booking issue for their guest ...... The in charge there claimed they will never receive and accept the on line table booking. CNY is an important traditional Chinese family gathering time. But No is No. Staff show no Marcy to you. Sorry I have no any table for your family coz you made the booking online ! It’s really terrible !!