2005-03-27 30 瀏覽
食呢度既陳皮梅,貴,但都幾好食蝦子扎蹄,似齋鵝,口感重,味都可以本身對呢小吃興趣不大,都係試下咁
食呢度既陳皮梅,貴,但都幾好食
蝦子扎蹄,似齋鵝,口感重,味都可以
本身對呢小吃興趣不大,都係試下咁
2005-02-13 40 瀏覽
強勁推介:1。純正話梅肉:$20/包,細細包但係起碼有十幾粒原顆話梅肉,去核後少0左慢慢0答0既樂趣,但係絕非XX良品以梨肉當梅肉之$10貨色可比2。八珍薑:外貌黑沉,但有適中甘草味,薑味香但唔辣,十分開胃3。意米餅:$20/盒,有12小塊;其實呢種食物唔會特別好食,只係食落有十分純正0既感覺其他介紹:1。蝦子扎蹄:同齋雞差唔多味,不俗2。原粒杏仁餅:有強勁杏仁味,但均源自粒杏仁,十分天然
強勁推介:
其他介紹:
1。蝦子扎蹄:同齋雞差唔多味,不俗
2。原粒杏仁餅:有強勁杏仁味,但均源自粒杏仁,十分天然
2004-08-27 45 瀏覽
媽咪話我細個時,佢成日買陳意齋比我食,佢仲話我最鍾意食燕窩糕,爺爺就最鍾意食薏米餅,可能真係太耐,我就真係一d都唔記得.我地去完林記去泰昌買了沙翁,就來了買小食,當然一定要買薏米餅$20比爺爺啦.燕窩糕$42-好貴呀,但真係好好味,味道淡淡的好煙un,收銀姐姐話今日果d係剛剛做好,好新鮮,最好lee幾日食矖就最好,唔好擺係雪櫃.盲公餅$6-唔太硬,都唔錯.雞仔餅$6-我鍾意個名多d.芝麻餅$20-好香好脆,好味.椰蓉花生軟糖$6-好煙un,正.咸腰果$22-未食.以上價錢係大概價(記憶中好似敢上下),因為有d 已經食晒,果包裝袋都拋棄了.
盲公餅$6-唔太硬,都唔錯.
雞仔餅$6-我鍾意個名多d.
芝麻餅$20-好香好脆,好味.
椰蓉花生軟糖$6-好煙un,正.
咸腰果$22-未食.
2004-03-08 34 瀏覽
以為執左, 原來搬左去對面街, 仲有新裝修, 光猛好多. 問d阿叔, 答搬了一年. 買了一盒意米餅($20), 一pack"旅行三寶"($30) - 有三粒話梅, 一包陳皮, 同兩種薑. 好貴.... Mmm... 貴都要買. <br />見有個上等人買了一包話梅($108), 從未見過成舊水的話梅, 開眼界囉.
2004-02-20 28 瀏覽
如題, thx
如題, thx
2004-02-19 32 瀏覽
燕窩糕$40/6條
燕窩糕$40/6條
2004-02-18 26 瀏覽
陳意齋不是食館, 是間"傳統版"的零食物語. 小時候, D aunties 好歡喜這裡的鹹薑, 檸檬等小食. 我就覺得好貴. 燕窩糕細細盒, 賣$45 (不知有否加價). 而我最欣賞的是一種白色的一格格的糕點, 名字忘記了, 甜的, 上面寫上"健康快樂"等字. 是一間很有意思的老店.嘩, 點俾分呀.
嘩, 點俾分呀.
2004-02-18 38 瀏覽
三個鐘頭後就要起程飛倫敦,仲要在公司執埋D手尾至出得去食晚飯。頭先經過順手買來以下食品當「飛天零食」:蝦子紮蹄:買左兩條,係腐竹卷蝦子再蒸熟,拆開就食得夠方便。咸香好味,就咁食得,送飯亦得,再配以白酒或啤酒,好過任何機上番叮的豬/牛/羊/魚。杏仁餅:買左幾包,每包兩塊的包裝夠方便,頭先拆左一包來吃,雖然甜左少少,但厚厚的非常鬆化,入面有原粒杏仁,幾正。好似係4蚊一包,抵食。甘草檸檬:雖然唔常食咸濕野,但坐長程機又係要有野濕下口。三十幾蚊一包唔平,味道幾好,甘草味幾香。但個人覺得無永吉街檸檬王咁正,可惜頭先行過佢收左檔。其實除左零食外,蝦子麵同燕窩糕都係呢度的招牌貨。
其實除左零食外,蝦子麵同燕窩糕都係呢度的招牌貨。
2004-02-12 30 瀏覽
一個個細餅仔咁樣不過味道一般
一個個細餅仔咁樣
不過味道一般
2004-02-11 47 瀏覽
我覺得呢度o既杏仁餅好好味, 好味過鉅記同埋咀香園!至於檸汁薑我就未試過, 不過我知道老人家同埋師奶有時會好鍾意食鹹snack, 我媽咪就最鍾意食鹹檸檬
我覺得呢度o既杏仁餅好好味, 好味過鉅記同埋咀香園!
2004-02-10 42 瀏覽
呢間鯔意齋都好耐歷史,但我一路都冇買過,因為我唔太鐘意食d鹹濕小吃的,但前几日同學帶,我又跟住入去睇.佢都買左几多野食,咩華梅呀,杏仁餅,同薑糖我見到有包叫檸汁冬薑,睇落去個名几好食,但要18蚊一包!!!真係好細包,半個掌心咁大啦,但朋友又話好食就買左番到屋企,開開心心一食...如果豉油有5個鹹,呢包檸汁冬薑係有8個鹹!!!!我真係食唔落....又鹹又酸....雖然細包但我到而家都未食過,睇黎我真係唔岩食呢d小吃
佢都買左几多野食,咩華梅呀,杏仁餅,同薑糖