2020-10-18 47 瀏覽
一直都好中意食corn dog 成日都會買一袋返屋企氣炸 早兩日見到有corn dog既鋪頭 即刻衝左入去🤣-雙重芝士拉絲熱狗棒 ($34)一開始以為係有腸係入面既 點知呢款係淨係得芝士 無腸 🤣 食左幾啖都仲未食到條腸 問返店員先知係無腸既🤣雖然好傻仔咁叫錯,但呢個”熱狗棒”其實都好好食,入面芝士半molten既狀態,好邪惡好好味😍-雪糕配oreo吉拿棒 ($32)呢個真係好適合係夏天嗌黎食,吉拿棒炸完熱熱地,再鋪左一層糖係上面,之後再放D oreo 雪糕上去,真係一個好好食既小食🤤 但係個吉拿棒熱得制既關係 雪糕溶得好快🤣-Mochi - 芒果同mocha味 ($20)最後食完都唔夠喉,嗌左兩個mochi食,入面除左芒果味之外其實都有紅豆係下面,好夾好好味!😍
雙重芝士拉絲熱狗棒 ($34)
雪糕配oreo吉拿棒 ($32)
Mochi - 芒果同mocha味 ($20)
難得有朋友陪伴逛旺角,邊逛街邊聊天,走到半路又感餓意。剛好抬頭看到這間。店舖售賣韓式小食,有熱狗棒也有其他類型小食。一場來到當然要點一根熱狗棒嘗嘗!即點即炸的熱狗棒,放進炸鍋約4分鐘後,便可享用。店內設有自助調味區,根據牆上貼著的教學,先灑上砂糖、芝士粉,之後就擠上茄汁、芝士芥末醬等。熱狗棒外層是粗薯條粒粒,口感香脆有微微薯香。之後就是被炸香的白麵包,裡面包了非常多的芝士,咬開有強勁的拉絲效果。其實筆者和朋友吃的2個口味基本上都一樣,只是筆者吃的那一支多了一條熱狗腸。另外還有甜點供應的,點了這個omegi年糕,後來搜尋資料才知道是濟州島的特產年糕品種。外層是煙韌的年糕,包裹着不同口味的內餡。筆者點了牛奶口味,香濃奶滑的質感有點像雪糕,還有一層紅豆蓉。朋友則點了柑橘口味,酸酸甜甜夠清新。其實整體感覺非常像平時吃的雪糕糯米糍。

即點即炸的熱狗棒,放進炸鍋約4分鐘後,便可享用

2020-10-17
外賣自取
2020-10-17 27 瀏覽
旺角有好多好嘢食,有時候唔想入餐廳食都可以選擇立食/外賣 成為一個下午茶,喺旺角行都肚餓都可以周圍搵吓有咩食!我俾依家韓式炸熱狗店嘅香氣吸引着,真係好多人排隊,不過店員效率好高所以等候時間唔耐,我就食鴛鴦芝士熱狗棒,外面就有一粒粒嘅薯仔,揸咗之後真係好吸引!金黃色嘅熱狗棒,一定要趁熱食,熱辣辣咁樣食先可以食到外脆內軟,入邊芝士半溶嘅狀態!芝士仲可以拉絲!店舖入邊有得俾大家自己選擇落咩粉/醬汁,我就落多啲芝士粉,食落去都香d!我另外再買咗兩個糯米糍,一個係烏梅柑橘,真係完個柑橘包住喺入邊,外面就係粒粒紅豆,另外嗰個就係水蜜桃味,入邊真係有啲水蜜桃粒粒,成個都係水蜜桃味嘅雪糕,真係好香甜!(◠‿・)—☆
2020-10-15 43 瀏覽
🔸鴛鴦芝腸熱狗棒 $34🔸香辣雞肉多士 $42🔸柑橘雪米糍 $20🔸花生雪米磁 $20-好掛住老鄉韓國嘅街頭美食,今日經開波鞋街見到有間小食鋪。大家如果去過首爾嘅話都會知道,明洞周街都會見到小食攤位,其中好受歡迎嘅小食就係熱狗腸!竟然喺香港見到有專門店,當然要試試佢啦!揀咗又有芝士夾心、又有香腸嘅,加埋炸到脆一脆嘅麵包,外層必須要沾一層白砂糖,先夠神還原韓國美味!更估唔到嘅係連韓國出晒名嘅鐵板烤吐司都有,配料豐富到同廣告poster一模一樣;仲有多種口味嘅雪米糍做甜品作結,一解鄉愁🥰
🔸鴛鴦芝腸熱狗棒 $34
🔸香辣雞肉多士 $42
🔸柑橘雪米糍 $20
🔸花生雪米磁 $20

2020-10-14 18 瀏覽
今日去左旺角,終於有機會一嚐近期勁hit既韓式熱狗棒餐廳Arirang Hotdog我地點左招牌「雙重芝士拉絲熱狗棒」同埋「芝薯拉絲熱狗棒」,另外仲叫左兩粒雪米糍。熱狗棒全部都即叫即炸,落order 之後店員就會拎去炸,所以都要等一陣先有得食。新鮮出爐之後,店員就會問需唔需要沾糖,不過我想試左原味先所以就無加,但店員就推薦話沾糖好好食,所以下次可以試下。除左沾糖之外,仲可以自由搭配醬汁,我就揀左蜂蜜黃芥末醬同埋芝士醬,所以任加,真係好正。熱狗棒入面有勁多芝士拉絲,味道同埋口感都非常濃厚。雪米糍係由原粒柑橘同埋烏梅製成,味道酸酸甜甜。夏天食超清新啊!

2020-10-13 24 瀏覽
旺角是潮人地帶,總會發掘到啲新鮮嘢,今次就比我試到韓國人氣熱狗棒,雖然已經進駐香港一段時間,不過我而家先有機會食第一次,鋪面有幾個模型顯示唔同款式,除咗熱狗棒,其實仲有多士和rice cake。熱狗棒都有好多唔同款式,我就要左一支雙重芝士拉絲熱狗棒($34 )和另一支鴛鴦芝腸熱狗棒($34 )。全部即叫即炸,新鮮熱辣,雙重芝士拉斯係有車打芝士和mozzarellas 芝士喺裏面,真係有拉絲效果,芝士控一定鍾意!而鴛鴦之腸就係有芝士和熱狗腸,一樣咁好味,面頭落咗糖所以會甜甜地,另外自己都可以再落芥辣和茄汁,好滋味呀!另外都點了兩款rice cake來試試,分別是士多啤梨和芝士,$20/粒。佢係雪到好冰凍,要攤暖一陣先咬得到,感覺有啲似雪米磁,外表皮有啲煙銀,裏面係少少雪糕質感,士多啤梨味道濃郁,而芝士那款就有點似食緊cheese cake,都幾得意。

芝薯拉絲熱狗棒 改用切粒薯仔做外皮,粒粒薯粒都炸到金黃色,薯粒可以減少油脂進入熱狗棒,比起用麵包糠作外皮的熱狗,口感更外脆內軟。內餡的芝士份量十足,輕易就可以拉出一大條流心芝士絲。The King 除左芝士內餡,仲有加大版熱狗腸,食完超滿足!店內更提供蕃茄醬、芝士醬、蜂蜜黃芥末醬等口味的醬汁。真係似十足係韓國掃街甘。冇得去韓國就係香港食住韓國街頭小食頂住癮先啦!食完咸食想食下甜品,店內都仲有賣糯米池,抹茶口味的糯米池抹茶味濃郁,岩曬抹茶控呀。
芝薯拉絲熱狗棒

The King
除左芝士內餡,仲有加大版熱狗腸,食完超滿足!
今日經過旺角見到韓國的芝士熱狗棒,真令人懷念,疫情之下無得旅遊,係香港嘆下韓國美食,感覺滿足。連濟洲島的美食都有,就係柑橘同糯米滋。熱狗棒有8款,分別有熱狗腸的4個口味,和4個芝士口味,價錢 $28-38,仲有多士、雪糕、糯米滋……熱狗棒配不同調味粉及醬料,口味多變又夾,先由店員加砂糖,再自行加調味粉,最後加醬料就食得。當日有芝士粉、蜂蜜牛油粉,醬料有茄醬、蜜糖芥末、芝士芥末、泰式辣醬。我就加左蜂蜜牛油粉,好香呀。還有茄醬及芝士芥末醬。加左砂糖甜甜地,又帶牛油香,芝士的咸香,仲有蜜糖的香甜……味道豐富,而且各款味都平衡同夾。雙重芝士拉絲熱狗棒 $34最吸引緊係雙重芝士,超多芝士爆出黎,有芝士咸香同奶味,又做到拉絲效果,非常邪惡但又極誘人,真係食唔停口,呢款無腸的,食完岩岩好,唔會好膩。蝦多士 $42睇店員製作過程已經好正,加牛油煎烘多士,煎蛋口感鬆軟嫩滑,配埋炸脆蝦餅,肉質爽彈有蝦肉口感,仲有椰菜絲增加爽脆感,加埋配搭好的醬料,非常好味,又大份又飽肚。最後食埋冰凍糯米滋做甜品,左邊裸裝柑橘糯米滋 $20,右邊芝士味糯米滋 $20原粒柑橘做餡料,冰涼甘甜又多汁,配紅豆餡更香甜,紅豆蓉細

我就加左蜂蜜牛油粉,好香呀。還有茄醬及芝士芥末醬。
雙重芝士拉絲熱狗棒

蝦多士

蝦多士 $42

裸裝柑橘

原粒柑橘做餡料,冰涼甘甜又多汁,配紅豆餡更香甜,紅豆蓉細滑唔膩,糯米滋皮薄爆餡好正。
芝士

芝士味糯米滋 $20
芝士味突出,帶點奶香又唔膩,估唔到咸味配紅豆蓉甜味,又幾夾幾特別,微彈糯米皮好咬口,呢款更好味。
2020-10-11
下午茶
雙重芝士拉絲熱狗棒
蝦多士
裸裝柑橘
芝士
2020-10-11 27 瀏覽
相信有好多人都食過因為見到IG好多人都有po過呢間鋪 所以為食嘅我又想試試😆😆今次叫咗佢哋嘅熱狗棒同埋糯米糍。 薯條鴛鴦芝腸熱狗捧 $38估唔到呢個咁好味喎又☺️識得出薯仔味 有小小沙沙地既質感😋 上半部份係芝士下半部份係腸仔😍雙重芝士拉絲熱狗棒 $34熱辣辣芝士熱加捧 見到佢係即叫即炸☺️芝士拉絲效果好勁🤩再配埋佢哋嗰度啲醬 增添一點風味😏Peach Cream Rice Cakes 水蜜桃 $20Red Kiwi Cream Rice Cakes 奇異果$20呢兩個我都覺得有啲太甜, 但水蜜桃嗰個比較真材實料一啲因為佢有水蜜桃粒粒🤣

薯條鴛鴦芝腸熱狗捧 $38

雙重芝士拉絲熱狗棒 $34

5 分鐘 (堂食)
  • 薯條熱狗棒
最近街頭小食店接二連三的倒閉😞本來已經很罕有的韓式街頭小食店現在也沒有多少間了....和寶寶逛過商場後,看見這家賣韓式小食的店舖,不禁點了兩串熱狗棒❗️懷緬一下韓國旅行時的韓式小食🍢下單後店員便立即製作~即叫即製❣️確保新鮮💕雙重芝士拉絲熱狗棒 $34熱騰騰♨️眼看非常吸引🤩一咬開即見深淺色兩色芝士在內😍外脆的表層,內軟的暖暖芝士🧀每一口也極為邪惡🙈鴛鴦芝腸熱狗棒 $34前半部份是拉絲芝士,而後半部份則是脆皮熱狗腸💕一次過滿足兩個願望☺️再多配兩顆涼透心的雪米糍($20)作甜品,完美的下午茶即成❣️我們分別點了▶️牛奶味 及▶️芝士味兩款雪米糍💕皮薄餡多,不會過份甜膩❣️
最近街頭小食店接二連三的倒閉😞
本來已經很罕有的韓式街頭小食店
現在也沒有多少間了....
和寶寶逛過商場後,
看見這家賣韓式小食的店舖,
不禁點了兩串熱狗棒❗️

懷緬一下韓國旅行時的韓式小食🍢
下單後店員便立即製作~
即叫即製❣️確保新鮮💕

熱騰騰♨️
眼看非常吸引🤩
一咬開即見深淺色兩色芝士在內😍
外脆的表層,內軟的暖暖芝士🧀
每一口也極為邪惡🙈

鴛鴦芝腸熱狗棒 $34

前半部份是拉絲芝士,
而後半部份則是脆皮熱狗腸💕
一次過滿足兩個願望☺️

再多配兩顆涼透心的雪米糍($20)作甜品
完美的下午茶即成❣️

我們分別點了
▶️牛奶味 及▶️芝士味
兩款雪米糍💕
皮薄餡多,不會過份甜膩❣️
2020-10-10
  • 雙重芝士拉絲熱狗棒
  • 鴛鴦芝腸熱狗棒
2020-10-10 38 瀏覽
行街經過一間韓式小食店,以芝士熱狗為主,還有多款餡料的糯米糍,價錢都是幾十蚊起,下午茶時間最啱食。熱狗棒可以揀要糖,店員就建議加了糖會更添風味。薯條鴛鴦芝腸熱狗棒外表是黐上粗薯,炸至金黃香脆,外層是脆卜卜的炸薯條,中間充滿著芝士,一啖咬入去,半溶的芝士流出,帶出濃郁芝味。雙重芝士拉絲熱狗棒外面帶甜,裏面爆芝士漿,外甜內咸,對比甚大,非常特別。綠茶及Mocha糯米糍都煙煙韌韌,前者有淡淡茶香,後者朱古力味突出,而且幼滑。

2020-10-08 23 瀏覽
每間過江龍餐廳開業時,都會有好多人排隊、打卡。阿里郎熱狗棒都算是2019年其中一間韓國過江龍,主打街頭小食熱狗棒,有芝士夾心或者熱狗腸。比較新穎的有甜甜的熱狗棒,有oreo口味,非常邪惡。這間街頭店鋪還有韓式多士,不用去韓國也可以吃到類似的韓式風味。店鋪所有產品價錢合理,經過就要試試啦。店鋪鋪面不小,顧客可以看到裏面正在處理的食物,有很小的位置讓你立吃。但附近有公園,也可以去公園坐下慢慢吃。 薯條鴛鴦芝腸熱狗棒一看餐牌,我就想吃這個,感覺可以一次實現兩個願望。鴛鴦的意思是一半熱狗一半芝士。由切粒薯條包住麵團去炸。炸完后,可以選擇要唔要加砂糖。店裏有一個小提示,教你如可去吃熱狗棒。先加砂糖后加醬汁。醬汁多款可以選擇,例如番茄醬、蜂蜜黃芥末醬、芝士醬、芝士芥末醬、辣醬。我就選擇了番茄醬,蜂蜜黃芥末醬和芝士芥末醬。熱狗棒因爲新鮮炸,看起來金黃色的,非常可口。一咬下去,先吃到脆脆的外皮,然后有點粉粉texture的薯仔, 再吃到綿綿的芝士,好有口感。看到拉絲,又好治愈。整體味道,咸咸香香的,再加芝士芥末和番茄醬,味道好豐富,令人很滿足。 韓式烤肉多士我相信多士的基本配料是有椰菜絲、醃青瓜、芝士

薯條鴛鴦芝腸熱狗棒
店裏有一個小提示,教你如可去吃熱狗棒。

韓式烤肉多士
我相信多士的基本配料是有椰菜絲、醃青瓜、芝士 和粟米煎蛋。而不同口味的不同就是主料和醬。簡單來説,烤肉口味就是配了烤肉(類似漢堡扒)和烤肉醬。多士很好吃,材料好豐富, 所以吃起來真的沒有什麽美感,因爲一吃就有醬汁爆出來。店員會先煎一煎個麵包,再加上toastjam,所以第一口吃起來有點脆脆甜甜濕濕的,之後了就會烤肉和烤肉醬的咸味和椰菜絲爽口的咬口。因實在是很多料,每一口都好厚實,又香,又甜,又咸又乾身,是我喜歡的三文治。但要留意的是因為汁多很快麵包會變淋,要儘快吃啊!

店鋪有一些糯米糍賣,説是濟州的甜品。所以就試試。糯米糍是放雪櫃的,非常衛生,會獨立放係一個膠盒内,看起來挺精緻的。

蕃薯味糯米糍
蕃薯是我摯愛,所以就試下蕃薯味糯米糍。糯米糍有三層,個皮好煙韌,中間的兩層我分不清楚,但好有蕃薯味道,口感好實在又滑。

吳梅柑橘糯米糍
這個算不算是糯米糍的確是個疑問。它的外皮全是紅豆包著的,只有一層很薄很薄的糯米糍皮,基本上我後期才吃到的。皮裏面有一個冰的柑橘,除了柑橘味外,還有小小吳梅味,挺清新的。但冰的時候味道不是太出的。所以買了這個的話,我建議先放一放暖一點才吃,是會更好為的。
2020-10-07 24 瀏覽
近日疫情轉好,明顯旺角街頭都多咗人,今日放工行經波鞋街,見到有間韓式小食店,主力賣韓式熱狗,賣相非常吸引。可惜最想掂點嗰個Oreo熱狗啱啱賣晒,所以同朋友分別叫咗薯條芝腸熱狗棒同鴛鴦芝腸熱狗棒。見到店員即叫即整,幾分鐘後,已經聞到熱辣辣,香噴噴。未食得住,原來附近仲有調味料區,可以瘋狂加芝士粉,芝士芥末醬,蜜糖芥茉醬等等~超級鍾意佢個芝士芥末醬,特別係配薯條芝腸熱狗棒,味道簡直配合得天衣無縫。佢哋芝士熱狗棒個特點係真係食每一啖d芝士都可以拉絲,真係落足料,芝味十足!簡直係芝士控必到之地。最後同朋友食多個韓式嘅「糯米糍」,有勁多口味選擇,我最後就揀咗烏梅,味道非常清新,值得推介!

• 芝薯拉絲熱狗棒
2020-10-07 19 瀏覽
🌭鴛鴦芝腸熱狗棒 $34金黃色嘅表層裡面包住厚厚水牛芝士🧀,皮面外脆,芝士唔太濃,可以拉出長長嘅芝士絲,好食又好玩。芝士絲包住熱狗腸,口感比起傳統嘅熱狗有新鮮感。.🌭芝薯拉絲熱狗棒 $34熱狗棒外面係薯仔粒🥔,外型獨特,口感粉粉地有薯味。裏面都係水牛芝士🧀拉絲,彈牙拉絲,口感十足。.Rice cakes - 🍊濟州島柑橘 $20🍓士多啤梨 $20糯米皮煙煙韌韌。裏面有水果味道嘅忌廉同埋紅豆茸。忌廉口感輕盈而且好香滑,食落唔肥膩。.🌭阿里郎熱狗棒 (旺角)旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖
🌭鴛鴦芝腸熱狗棒 $34
🌭芝薯拉絲熱狗棒 $34
Rice cakes -
🍊濟州島柑橘 $20
🍓士多啤梨 $20
🌭阿里郎熱狗棒 (旺角)
旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖
原來阿里朗熱狗開咗係旺角啦!地點仲非常方便,位於波鞋街附近,中旅社斜對面,好易搵。佢地嘅熱狗同傳統熱狗唔同㗎,好特別!今次我點咗「芝薯拉絲熱狗棒」「薯條鴛鴦芝腸熱狗棒」,外面有熱辣辣嘅薯條、薯粒包住熱狗腸及麵粉團,中間再夾咗厚厚的芝士心,食落去有拉絲㗎!口感好豐富有層次,外面薯條炸得非常脆口,裡面嘅薯蓉亦唔會太乾,做到外脆內軟效果。整體唔會太鹹,即使小朋友食都無問題,配合埋茄汁及黃芥辣醬,有傳統熱狗的味道又有新式的脆脆口感,正!所有熱狗棒都係即場整,所以非常熱辣辣,而且份量仲好多𠻹,食到好飽啊~佢地唔止得熱食,仲有韓式手工雪米糍(Omegi rice cake) (@$20),原來係100%手造㗎!今次我地試咗士多啤梨🍓及水蜜桃味,雪米糍軟棉棉好似棉花糖質感,外皮好煙韌,厚度適中,餡料係由奶油打成的忌廉層加果醬,幾特別。奶油甜度剛剛好,忌廉打得好幼滑,食落口有雪糕質感。