2019-10-16 70 瀏覽
朋友住係西環的,有日佢特別同我講佢屋企附近開左間台灣餐廳,我呢個最愛食台灣食物既,當然要叫佢帶我去食啦台南肉燥飯肉燥飯係我每次食台灣菜必點的食物,呢個肉燥飯既味道偏淡,沒有滷汁既味道,有點遜色蔥油拌麵呢個拌麵一放低,蔥油既香味已經四溢乾蔥經過炸香,味道更突出而且麵質很軟彈,醬油好容易被吸收炸物併盤有炸花技丸、鹽酥雞、台式香腸、地瓜球!台式香腸好有驚喜,完全無肥肉的地瓜球亦是我最愛QQ既口感實在難以抗拒不過鹽酥雞就有點overcooked,口感有點乾滷鴨舌呢個值得推介,每件鴨舌都好大隻肥美而且滷水味道亦好入味冬瓜檸檬綠茶朋友話呢杯好有台灣既味道珍珠奶茶用左琥珀珍珠,Q彈得黎仲好容易咬,唔會好硬不過呢杯我已經走糖,但味道仍然偏甜,相信因爲是珍珠既甜味

台南肉燥飯

蔥油拌麵
呢個拌麵一放低,蔥油既香味已經四溢
乾蔥經過炸香,味道更突出
而且麵質很軟彈,醬油好容易被吸收

炸物併盤
地瓜球亦是我最愛
QQ既口感實在難以抗拒
不過鹽酥雞就有點overcooked,口感有點乾

滷鴨舌
呢個值得推介,每件鴨舌都好大隻肥美
而且滷水味道亦好入味

冬瓜檸檬綠茶
朋友話呢杯好有台灣既味道

珍珠奶茶
用左琥珀珍珠,Q彈得黎仲好容易咬,唔會好硬
不過呢杯我已經走糖,但味道仍然偏甜,相信因爲是珍珠既甜味

2019-10-15
2019-10-14 551 瀏覽
得知西環開了一間台式麵店——阿珠嬤,來自台灣阿嬤洪阿珠的阿珠嬤,乍聽以為是韓國的阿珠媽XD上網看了阿珠嬤的來歷,原來是在台灣來的冠軍牛肉麵!鋪面裝修光潔明亮,店員都很有禮貌,感覺很台灣!我同媽媽這晚就來試試!點了杯黑糖珍珠鮮奶,可以選少甜比較健康,很滑很有奶香的鮮奶,這裡用的珍珠是黃金珍珠,有甜味,煙韌度適中!因為想多點幾款小食,所以我們就點了一碗麵一起吃。點了店裡的招牌之一,紅燒牛三寶面,湯底十分濃郁,沒有味精,三寶就是牛腩、牛𦟌、牛肚,做出的冠軍麵!紅燒牛腩,煮得好淋;牛𦟌嚼勁十足;牛肚,入口幾爽又鮮甜。配上煮熟又不爛的手工麵條,彈牙紮實,吸飽湯汁好美味!我們點了幾款小食!酥炸花枝丸好大粒又彈牙,有墨魚粒粒,又鮮味!油燜筍乾平時比較少吃到,都是拉麵會有一兩片,我喜歡筍乾的爽口和清甜!滷火雞胗、滷鴨舌、滷鴨翅食台菜又怎少得滷味,這裡的滷水不太重味,但吃得出很香的花椒八角味!雞胗很有嚼勁,鴨翅都很入味,鴨舌很惹味!

上網看了阿珠嬤的來歷,原來是在台灣來的冠軍牛肉麵!
鋪面裝修光潔明亮,店員都很有禮貌,感覺很台灣!
我同媽媽這晚就來試試!

因為想多點幾款小食,所以我們就點了一碗麵一起吃。

紅燒牛腩,煮得好淋;牛𦟌嚼勁十足;牛肚,入口幾爽又鮮甜。
配上煮熟又不爛的手工麵條,彈牙紮實,吸飽湯汁好美味!
我們點了幾款小食!
酥炸花枝丸好大粒又彈牙,有墨魚粒粒,又鮮味!

油燜筍乾

滷火雞胗、滷鴨舌、滷鴨翅

雞胗很有嚼勁,鴨翅都很入味,鴨舌很惹味!
2019-10-02
2019-10-14 80 瀏覽
今日lunch來到西營盤,搵左間台灣野食店舖比較細,但座位舒適我們先選咗碗牛肉麵,再選小食,心大心細就選咗拼盤,可以有幾款小食食,當然還點左台式飲品啦上菜速度都快,唔使等好耐就有野食川香麻辣牛肉麵聞到香辣味,不過唔算好辣,牛肉湯麵都惹味金牌紅燒牛三寶刀削麵濃濃的牛湯味道,有牛筋條、牛𦟌、牛肚份量都ok, 全部煮得好入味,不會很硬,刀削麵口感好好,軟硬適中,滑滑地幾彈牙,湯底有濃厚的牛肉味道炸物拼盤好豐富嘅小食:有鹽酥雞、台灣香腸、花枝丸、地瓜球。 鹽酥雞炸得香脆可口,香腸咸咸地,花枝丸好彈牙,地瓜球好Q,咬落煙韌又不會很甜,推介滷味拼盤有牛肚、牛腱、翅小腿、豆干,滷水汁味濃,豆干最入味,不過不失秘製什錦菜有甘荀絲、荀絲、海帶絲、豆干片... 冷盤小食,味道特別青梅綠茶一飲就有重重的青梅味道,酸酸甜甜的、綠茶味較淡,但都不錯珍珠奶茶奶味濃,夠滑,珍珠都彈牙總結:地道台灣小店,份量適中,好啱女仔食
今日lunch來到西營盤,搵左間台灣野食
店舖比較細,但座位舒適
上菜速度都快,唔使等好耐就有野食

川香麻辣牛肉麵
聞到香辣味,不過唔算好辣,牛肉湯麵都惹味

金牌紅燒牛三寶刀削麵

滷味拼盤

秘製什錦菜
有甘荀絲、荀絲、海帶絲、豆干片... 冷盤小食,味道特別

青梅綠茶
一飲就有重重的青梅味道,酸酸甜甜的、綠茶味較淡,但都不錯

珍珠奶茶
奶味濃,夠滑,珍珠都彈牙

總結:地道台灣小店,份量適中,好啱女仔食
2019-10-12 101 瀏覽
住咗中西區咁耐,一路都鍾意幫襯小店,今次就去咗位於皇后大道西嘅新開台灣小店,叫阿珠嬤。我哋兩個人都叫咗唔少野食呀,首先一人一碗麵,金牌紅燒牛肉陽春麵同金牌紅燒牛三寶刀削麵。首先,牛肉麵嘅湯底頗香濃,牛肉炆到好稔,三寶嘅另外兩寶牛腩同牛肚,份量多,又夠入味!之後,我哋再叫咗只外三個小食,甜不辣、滷牛肚、滷鴨舌,甜不辣嘅味道煮得好好,好似係台灣食咁;由於我自己好鍾意食牛肚,所以有私心咁叫咗一碟滷牛肚食,亦都唔少得佐酒小食鴨舌,全部都好入味,好正!我哋仲有一人一杯野飲,鳳梨綠茶同凍珍珠奶茶,好好飲!

我哋仲有一人一杯野飲,鳳梨綠茶同凍珍珠奶茶,好好飲!

2019-10-10
2019-10-12 132 瀏覽
雙十國慶 , 實在開心 , 兩公婆決定到 西營盤 的 阿珠嬤 , 吃台灣菜好好慶祝一下 ~這家 阿珠嬤 , 名號實在響噹噹 , 在台灣屢獲殊榮 : 2013 台北國際牛肉麵節 , 創意組全國總冠軍 ~2014 台北國際牛肉麵節 , 最佳人氣 ~2017 - 2019 蟬聯台灣滷肉飯節名店 ~ 餐廳的裝修設計平實 , 座位尚算寬敞 , 氣氛平和 ~Menu ~鳳梨綠茶 : 清香甜蜜 , 喝到啖啖鳳梨肉 , 好飲 ~冠軍清燉牛肉麵 (刀削麵) : 冠軍銜頭的麵 , 當然要吃 , 清燉湯底的味道,有濃郁的牛鮮味 , 且有陣陣清幽之香味 ; 牛肉烹調得軟腍入味亦帶有嚼勁 , 味道豐腴又滿有肉香 ; 刀削麵的麵質軟硬適中 , Q韌彈牙 , 讚 ~炸物拼盤 : 拼盤就是 台灣腸、花之丸、鹽酥雞、地瓜球 ; 吃到的是台灣地道的口味 , 筆者偏向喜歡吃鹽酥雞 , 外脆內嫩香口惹味 ~西螺黑豆醬油滷豬腳 : 西螺 是台灣的一個鎮 , 黑醬油就是這個 西螺鎮 的名物 ; 這個滷豬腳滷得相當入味 , 味道是香濃醇厚中帶點甜味 , 肉質軟綿 , 吃落去有膠質感 , 有夠好吃 ~台北圓環爌肉飯 : 大碗飯 ,
雙十國慶 , 實在開心 ,
這家 阿珠嬤 , 名號實在響噹噹 , 在台灣屢獲殊榮 :
2013 台北國際牛肉麵節 , 創意組全國總冠軍 ~
2014 台北國際牛肉麵節 , 最佳人氣 ~
2017 - 2019 蟬聯台灣滷肉飯節名店 ~
餐廳的裝修設計平實 , 座位尚算寬敞 , 氣氛平和 ~
Menu ~
鳳梨綠茶 : 清香甜蜜 , 喝到啖啖鳳梨肉 , 好飲 ~

台北圓環爌肉飯 : 大碗飯 , 除了主角 "爌肉" 之外還有 筍乾、溏心蛋、菜 ; 長方型的爌肉 , 單是看上去已經叫人垂涎欲滴 , 味道濃香而不鹹 , 入口即化 , 肥而不膩 , thumbs up ~

這一家 阿珠嬤 果然有料到 ~

本篇完 ~
2019-10-10 80 瀏覽
琴晚經過西環入左一間阿珠嬤鋪頭醫肚,見門口有人排隊食野,又有人排隊等外賣,啲野食吾會吾好食啦!入左叫左最貴既牛肉麵三重奏,hkd128一碗,三種吾同既湯底,朋友share左一碗俾我,牛肉係整得幾好味既;有台灣食物既特色,香港難食到呢隻味道。跟住我叫左一碗雞飯,雞肉大大舊好入味,飯又大大碗,我食吾晒;一路食一路上小食,值得一提的係鴨舌,鵝掌,有台灣食到既風味,食緊既同時都留意整間食店裝修有特色,食得好舒服,好多西人都入黎食野,上食物速度都幾快既。買單只可以俾現金,吾俾其他方式付款。

2019-10-09
20 分鐘 (堂食)
  • 牛肉麵三重奏
今日去咗一間新嘅台式餐廳,呢間餐廳裝飾非常摩登。同埋因為佢個名,我都差啲以為去嘅係韓國餐廳😹先講一講牛肉麵三重奏,說真的第一次這樣吃牛肉麵可以一次過滿足三個願望。有清湯燉牛肉麵,蕃茄牛肉麵和最出名的金牌紅燒牛肉麵。我們選的是刀削麵質非常Q彈,吃到最後麵質也沒有變淋!我個人最喜歡是清燉牛肉麵的味道因為牛肉有淡淡的酒香。蕃茄牛肉麵的番茄湯很是新鮮,番茄味沒有人工添加!另外點了一個炸物拼盤,裏面有QQ番薯球,台灣香腸,鹽酥雞和花枝丸。其中最好吃的是台灣香腸,其他的都不過不失。值得推薦的是蒜香毛豆,即這個跟日本的毛豆做法不一樣,有淡淡蒜香和點點辣的毛豆,非常開胃。珍珠奶茶的珍珠非常Q🤤🤤🤤要鳳梨綠茶有一絲絲的鳳梨果肉驚喜十足。

台灣牛肉麵三重奏

台灣牛肉麵三重奏
  • 蒜香毛豆
2019-10-08 112 瀏覽
朋友在附近上班,告訴我這裏開了一間新的而且裝修特別的台灣菜,於是放工後便約她來這裏聚聚這裏裝修特別,比較新式,跟一般的台灣餐廳不一樣牛肉麵三重奏配招牌刀削麵,一次過滿足三個願望,適合有選擇困難症的朋友清燉感覺帶少少酒味,清清淡淡,味道卻不會過淡紅燒湯,帶淡淡麻辣味不會太辣,味道亦濃。牛沾上紅燒配合得剛剛好蕃茄湯亦很濃又香刀削麵煙煙韌韌;牛肉味香又淋炸物拼盤有士林腸、炸雞、花枝丸和地瓜球士林腸配大蒜永遠都是夾和配的,地瓜球即較普通,甜了點枝豆帶蒜辣,跟外面吃的不一樣,非常特別又好吃溏心雞蛋夠入味,連帶蛋黃都好入味滷鴨翅體積驚人,滷味入味,又不會太韌。飲品方面有鳳梨綠茶和珍珠奶茶,半糖剛剛好,不會太甜。十分欣賞他們的鳳梨綠茶,雖然綠茶味不夠濃,但帶有啖啖果肉珍珠奶茶,珍珠煙煙韌韌剛剛好。整體而言食物味道很棒,價錢合理,像置身於台灣街頭一樣👍🏻

這裏裝修特別,比較新式,跟一般的台灣餐廳不一樣

清燉感覺帶少少酒味,清清淡淡,味道卻不會過淡

蕃茄湯亦很濃又香

刀削麵煙煙韌韌;牛肉味香又淋

炸物拼盤有士林腸、炸雞、花枝丸和地瓜球
士林腸配大蒜永遠都是夾和配的,地瓜球即較普通,甜了點

枝豆帶蒜辣,跟外面吃的不一樣,非常特別又好吃

溏心雞蛋夠入味,連帶蛋黃都好入味

滷鴨翅體積驚人,滷味入味,又不會太韌。

飲品方面有鳳梨綠茶和珍珠奶茶,半糖剛剛好,不會太甜。
十分欣賞他們的鳳梨綠茶,雖然綠茶味不夠濃,但帶有啖啖果肉

珍珠奶茶,珍珠煙煙韌韌
剛剛好。

整體而言食物味道很棒,價錢合理,像置身於台灣街頭一樣
👍🏻
2019-10-08
2019-10-04 633 瀏覽
今日一個人走到嚟西環買舊式叉燒酥俾屋企老人家 見到對面有間新開嘅台灣菜 見肚餓就入去試吓 叫咗一個qq地瓜球($30)開下胃先粒粒都漲卜卜熱辣辣 顏色十分吸引 表層好香脆 入面好q彈 煙煙韌韌又唔會太甜 自己食下食下十粒 小兒科😬跟住叫左個甜不辣($20)20蚊有三大塊甜不辣係魚肉混合麵粉做成魚漿再整成圓形 口感富有彈性 雖無醬汁 但都食得到有用上甜醬油製成既甜味 真係回味無窮主食係懷舊炸排骨刀削麵($58)一大塊炸豬排超吸引 起碼有手掌錦大 豬排厚身 口感係帶有椒鹽味 細心既將佢分成五等份 刀削麵十分有咬口 富有彈性 湯頭微甜 加上有肉燥既配搭 整件事甜而不膩 再食返隻流心蛋 十分飽肚最後叫左罐台灣出名既蘋果西打($15)超凍碳酸既飲品 係食完錦多種熱食之後 就好似用碳酸水臨熄團熱氣錦 正呀😬總結:-環境乾淨企理-價錢唔貴仲可以食到貼地台菜-性價比好高
見肚餓就入去試吓
叫咗一個qq地瓜球($30)
開下胃先

跟住叫左個甜不辣($20)
20蚊有三大塊

主食係懷舊炸排骨刀削麵($58)

細心既將佢分成五等份

刀削麵十分有咬口 富有彈性 湯頭微甜 加上有肉燥既配搭
整件事甜而不膩 再食返隻流心蛋
十分飽肚

最後叫左罐台灣出名既蘋果西打($15)

總結:

• 懷舊炸排骨刀削麵
  • 甜不辣
  • qq地瓜球
2019-10-04 315 瀏覽
近來不知道為何那麼喜歡吃台灣菜,我也四周發掘,終於來到西營盤,發現到位於的皇后大道西中有一間<阿珠嬤>,雖然只得我與友人二人同行,但不會放棄打開胃口享盡台灣的民間美食,此店主打是牛肉麵,而且羸得兩屆冠軍。台式飲品方面,個人始終想喝一杯好的珍珠奶茶,因為我都算有些咀嚼控,行街買手搖台式飲品,我都會選擇它。珍珠奶茶$27(凍飲)/ $25(熱飲)~琥珀圓渾的的黃金珍珠,其狀態透明帶點晶瑩,咬下Q彈煙韌,比起平時吃黑色的珍珠,味道似乎又不會太甜,品嚐到香滑濃厚的奶香,同時散發淡淡茶韻香氣,大大杯讓我喝了後還有點填補飢餓感。開飯前點了這款冷盤開胃小食秘製牛蒡絲$15~牛蒡絲切得夠細,入口清爽味道帶清甜,灑上了少許的黑芝麻,增添香味。聽說牛蒡有減肥和養生等食用療效。再來多一款滷水冷盤滷鴨翅$35一共有各兩隻鴨中翼及鴨翼尖,滷水醃得夠濃郁入味,肉質沒有軟爛帶香透微甜,明顯只是簡單調味,滷出台灣的家鄉味的感覺。台灣普遍的美食小吃之一,當然不少得來一配貢丸湯,飲啖湯水暖下胃海端摃丸湯( $25)~湯中有三粒海端摃丸及一些生菜,湯頭清甜芳香,"海端摃丸"完來在台灣新竹必食名產,是家喻戶曉

開飯前點了這款冷盤開胃小食

秘製牛蒡絲

再來多一款滷水冷盤

滷鴨翅

海端摃丸湯( $25)~湯中有三粒海端摃丸及一些生菜,湯頭清甜芳香,"海端摃丸"完來在台灣新竹必食名產,是家喻戶曉而且有七十年老店的,肉質主要用了豬的後腿肉,貢丸口感有彈性爽口且富含肉汁,據悉很多觀光客的必買伴手禮。

海端摃丸湯

川味辣擔擔湯麵$42
~川味辣擔醬的味道濃厚香辣,醬香惹味,麵條口感不軟爛,每條麵條都是爽口彈牙,來碗香麵辣得教人過癮滋味。
川味辣擔擔湯麵

此店有台南肉燥飯(南部)經典滷肉飯(北部),我向店員請教兩者的南北的差異,完來台南肉燥飯(南部)的肉燥以豬絞肉下去滷製,肉質較瘦味道都會淡口一些,而且口感會較清爽,而經典滷肉飯(北部)的滷肉的肥肉成分較多,最後我選擇了後者。

經典滷肉飯(北部)$28~端上來已經香氣四溢,忍不住已經食指大動,肉燥用了肥豬肉以醬油滷過而且切成小粒,口感豬肉肥瘦的比例適中,把它淋在白飯上,米飯軟硬適中,每口的肉燥都是滷汁的飄香,肥肉入口即化,旁邊還有半隻滷水蛋,整體水準相當不錯。

經典滷肉飯(北部)
鹹酥雞應該可以算是台灣非常道地,我們也放縱下自己肚皮再來一份!!

鎖魂鹹酥雞$35~咬一口鹹酥雞超Juicy脆香,可以夾起九層塔伴食,鹹香滋味齒頰留香。

鎖魂鹹酥雞

全晚美食賣相最鮮豔奪目就是這碟炸地瓜丸

QQ地瓜丸$30~兩款分別是紫色及黃色的炸蕃薯丸,即叫即炸,上枱時已經熱辣辣,外脆內軟,味道香甜軟糯,令我一吃上癮,欲罷不能!!

QQ地瓜丸

同「甜」及「辣」都沒有關係的"甜不辣"
甜不辣$20~其實是fish cake ,不過名字源自日本天婦羅(Tempura),都是炸魚漿製品,炸至金黃色澤,咬下有彈性嚼勁,瀰漫著濃郁魚香。
甜不辣
最後來多一份台灣道地美食之一

酥炸花枝丸$25 ~外層炸至金黃,一共有四粒的花枝丸,味道香鮮帶出百嚼不厭的美味。
酥炸花枝丸

雖然店鋪不大,但都是燈火明亮且整潔的環境,讓客人在舒適的空間享受美食,貼地的台灣美食款式都很多,性價比高,服務親切有笑容,真是值得推介此店。
2019-10-02
5 分鐘 (堂食)
秘製牛蒡絲
QQ地瓜丸
甜不辣
酥炸花枝丸
2019-10-01 166 瀏覽
今日同老婆經開西環,隨意入左這小店晚餐。我地唔太肚餓,所以開頭只係點左個川辣伴麵,一個炸物拼盤,一份鹵雞胗,鴨舌和秘制什錦菜。伴麵份量不算多,麵條口感煙韌,辣味適中,非常好吃!鴨舌係我地最愛,38元有5條都幾抵食拼盤係我地推介,裡面每一款都好好吃,二人份量剛好什錦菜是酸酸甜甜的幾特別,鹵雞胗的鹵水略嫌不夠入味。食完開左個胃口,我地再叫多round! 再叫左隻糖心蛋,炸排骨,牛蒡絲和甜不辣。炸排骨係比較軟的質地,跟平時食開的不太一樣。甜不辣係第一次食,非常煙韌,味道有d似咖哩魚蛋整體感覺都不錯,會再來

拼盤係我地推介,裡面每一款都好好吃,二人份量剛好
什錦菜是酸酸甜甜的幾特別,鹵雞胗的鹵水略嫌不夠入味。

整體感覺都不錯,會再來
2019-09-16 227 瀏覽
試了個冠軍牛肉刀削麵,麵條煙刃彈牙,算唔錯。湯底來說比較清,有少少藥材味,比較油,個人認為撇走d油後應該會較好。牛肉尚可啦,但肉味唔夠,炆得唔夠淋。以78蚊一碗麵黎講,普普通通啦。
2019-08-09 517 瀏覽
今日7月29日,有朋友通知我,這間阿珠嬤開張了,台灣麵我是我超愛的,緊係急住要試下啦。這店鋪比較細,大約不足十張枱,但係有卡位的,還好。裝修比較簡約,店員都服務殷勤,不錯。坐下叫了金牌紅燒牛肉麵,專登試下這個。** 牛肉唔算太多,尚可接受,因為價錢都是$58 叫了粗麵條,是刀削麵,還好,夠煙韌,不錯,湯似是有台灣的古草味,可以,總算不俗。下次再來要試一下蕃茄牛肉麵,聽朋友講話好食。是正宗台灣店來香港開分店的,全是台灣原材料入口,還會再多開幾間㖭。(我是收到料的,是黑僑牌老細開的) 其實西營盤係無咩台式嘢,現在不同了。
坐下叫了金牌紅燒牛肉麵,專登試下這個。

下次再來要試一下蕃茄牛肉麵,聽朋友講話好食。

其實西營盤係無咩台式嘢,現在不同了。
2019-07-29