2021-04-26 278 瀏覽
之前每次想食都大排長龍同等好耐,今日經過好少人只等10分鐘就有位,可能豉油街開咗分店,人流分開了,所以好快有位我地當然叫主打牛肉牛筋麵🦬🦬🥣朋友多數叫麵但我比較鐘意食蕃茄牛肉牛筋新竹米粉,牛肉牛筋好淋,蕃茄湯都濃不過🥣太大碗,每次食埋其它小食,我就一定食唔哂米粉另外點了小食炸花枝丸🍡都炸得香口👍芝士蛋餅🧀🥚蛋皮都滑,但芝士唔夠濃鹽酥肉😋外皮都炸得香脆👍肉質都唔鞋係環境坐得擠逼啲,食物大致上都ok嘅,價錢唔算貴

我地當然叫主打牛肉牛筋麵🦬🦬🥣
朋友多數叫麵

不過🥣太大碗,每次食埋其它小食,我就一定食唔哂米粉
番茄牛肉牛筋新竹米粉

另外點了小食
炸花枝丸🍡都炸得香口👍

芝士蛋餅🧀🥚蛋皮都滑,但芝士唔夠濃

鹽酥肉😋外皮都炸得香脆👍肉質都唔鞋

係環境坐得擠逼啲,食物大致上都ok嘅,價錢唔算貴

下午茶
番茄牛肉牛筋新竹米粉
  • 家傳鹽酥肉
  • 炸花枝丸
2021-04-25 187 瀏覽
肉燥$35,比較大碗,又足料,唔會好似其他店舖咁淨係一篤。飲品可少甜少冰,好啱驚肥的女仔。鹽酥雞炸得好好吃,粉唔會太厚,炸得夠熟。炸大腸就唔係好咬到(p.s.可能自己問題)。整體上都非常滿意,建議大家試吓。
  • 肉燥飯
2021-04-22 358 瀏覽
一路都好想試呢間阿木台灣麵但去親都排長龍 終於搵左日早啲去就食到☺️疫情下提供嘅餐具都獨立包裝 好衛生🥢紅燒牛肉牛筋麵 $69一上菜就聞到好香嘅牛味🐂湯底好濃郁嘅牛味 食完唔會覺得口渴牛肉用左牛𦟌嘅部份 非常有厚度 肉質唔韌 軟稔易咬🥳牛筋淋身但唔會無晒口感 我幾鍾意個麵底 係幼麵 好彈牙🍜😋鹽酥雞便當 $54碗飯嘅份量都幾大 我叫左多肉燥🍚質感碎肉蓉咁 好有味 份量足夠撈晒成個飯鹽酥雞炸粉唔會太厚 唔會太咸 🐓肉質都仲好嫩滑芝士奶蓋炭燒烏龍 +$19套餐加飲品有半價嘅但呢杯就有啲伏 芝士奶蓋太稀而且好少 🤭
一路都好想試呢間阿木台灣麵

但呢杯就有啲伏 芝士奶蓋太稀而且好少 🤭
2021-03-27
午餐
2021-04-20 348 瀏覽
何解人龍如此長?是晚一探盧山真面目🧐 - - - - -紅燒牛肉麵 $65🐄原本想點牛肉牛筋麵,可惜牛筋已賣光,塞翁失馬,焉知非福,牛肉好有驚喜,有5-6塊,極厚極腍又大塊🤤🤤 湯底香濃而不膩,麵條口感尚算紮實,真心推介他家的牛肉麵👍🏻...芝士肉鬆蛋餅 $42比牛肉麵略為失色,雖然都好足料,餅皮厚薄適中,不過可能肉鬆味太特出,芝士味較淡🤔..小結:我和友人點一份牛肉麵和一份蛋餅已經很飽,食物高質價錢又相宜 - 非常理解人龍的由來🤣💡佢條人龍真係好長,建議用apps排隊!
何解人龍如此長?是晚一探盧山真面目🧐
- - - - -
紅燒牛肉麵 $65🐄

芝士肉鬆蛋餅 $42

💡佢條人龍真係好長,建議用apps排隊!
2021-04-20 380 瀏覽
特別挑星期日下午四時多來,仍要排數張枱,建議用 APP 取票省時省力。必點推介紅燒牛肉麵,牛肉連牛筋每塊都很厚實,肉質卻十分軟腍,麵條煙韌,份量很足。家傳鹽酥肉便當,鹽酥肉炸得香口,鮮嫩有肉汁,但個人不太喜好內裡帶一層薄肥膏,肉燥味道正常。配自家製小菜三款,菜甫爽口好吃,還可以買瓶裝帶回家慢用,滷蛋則十分普通。跟餐半價加配芝士奶蓋炭燒烏龍茶,芝士奶蓋口感輕盈,奶泡綿密,烏龍茶非常清香,比得上天仁茗茶,唯獨是杯裝份量較少。加點芝士肉鬆蛋餅,餅皮有點像糯米皮比較煙韌,皮薄肉鬆爆多,芝士味不重。整體而言,性價比尚可。

鹽酥肉便當

芝士奶蓋炭燒烏龍茶

芝士肉鬆蛋餅

整體而言,性價比尚可。

2021-04-18
30 分鐘 (堂食)
芝士奶蓋炭燒烏龍茶
芝士肉鬆蛋餅
呢間人氣台灣餐廳已經放左入to go list好耐 但係次次去到都勁多人排隊開左分店之後 又提早一開店就去finall可以直入唔洗排 不過去完明白點解要長期排隊 野食質素好又CP值高一定會再黎既台灣料理選擇紅燒牛肉麵 (HK$65)係食過最大份量既牛肉麵比一般台灣麵足料一夾起足足有4片牛肉 每片都成CM厚 係食過最厚既牛肉麵食落好軟淋又腍滑 好滿足 必食湯底濃郁惹味 有大量酸菜 手工麵質掛汁彈牙 唔會一餅野咁 鹽酥肉便當 (HK$59)肉燥偏入味又好有台灣既味道夾雜肥肉撈飯岩岩好 好送飯仲可以免費增量tim 男士黎唔怕食唔飽 鹽酥肉炸得好酥脆 熱辣辣上菜肉質炸完都仲有肉汁唔會柴 但未去到好滑 雞肉唔會調味完得個鹹字 跟餐有三款配菜也好味 鹵蛋同花生炆豆根滷到入味 菜脯開胃爽脆帶微辣整體算好滿意每檯都有自家麻辣醬比大家隨意加食過喜歡都可以買一支帶走小編唔食得辣都拎少少加去牛肉麵到加少少夠味 唔會太辣但又令到個湯底更惹味 唔會太油幾香總結價錢貼地大件夾抵食希望下次去都可以keep到水準原來Gulu可以提早拎飛都好方便。 食物:9/10 價錢:8/10 環境:7/10。阿木台灣麵旺角廣華
開左分店之後 又提早一開店就去
finall可以直入唔洗排 不過去完明白
點解要長期排隊 野食質素好又CP值高
一定會再黎既台灣料理選擇

紅燒牛肉麵 (HK$65)
係食過最大份量既牛肉麵
比一般台灣麵足料
一夾起足足有4片牛肉 每片都成CM厚
係食過最厚既牛肉麵
食落好軟淋又腍滑 好滿足 必食
湯底濃郁惹味 有大量酸菜
手工麵質掛汁彈牙 唔會一餅野咁

鹽酥肉便當 (HK$59)
肉燥偏入味又好有台灣既味道

旺角廣華街8號地舖

• 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥肉便當
2021-04-15 170 瀏覽
昨天第一次去豉油街分店,去到個門口實在太多人,感覺等唔掂,就去唔成,今日臨放飯時睇定gulu攞飛,轉去廣華街食啦,等左一陣就有位。去得叫台灣麵嘅餐廳,就緊係試佢個麵啦。我叫set lunch嘅,我叫凍台式檸檬紅茶就加4蚊,飲得出佢唔係港式檸茶味,有紅茶香。佢個拌麵好好食,個汁好爽口,肉燥又唔多肥肉,好合我心意。個鹽酥肉好好食,又係一啲都冇肥膩感,入口又唔會界口。係坐位就有啲迫,但旺角食lunch,我覺得可接受啦。
午餐肉燥拌麵配鹽酥肉

2021-04-15
午餐肉燥拌麵配鹽酥肉
2021-04-15 322 瀏覽
珍珠奶茶 $30用鐵杯裝真係影相既災難🥵 無論點影都係好丑樣 而味道方便都....好一般🙉 成杯叫咗半糖都仲好甜 而且奶比茶既比例多 加上凍飲啲冰溶化後就更加淡 珍珠咬落都唔夠煙韌 🧋需要多加改善🤧評分: 4/10🌟麻醬拌麵 $37麻醬經過調味 食落花生味最突出🥜 個人唔太鐘意花生都接受到 係幾香口既 不過食多幾啖會好膩同好單調 食食下會唔太想食😹評分: 6/10🌟紅燒牛肉麵 $65呢個係must try! 首先牛肉好淋好入味 仲要超大舊 勁誇張😂 湯底方面都好濃郁 加埋幼身但口感十足又彈牙既麵條就更加match! 麵條麵好掛汁 所以食落味道好有層次 非常高質同抵食🤩評分: 9.5/10🌟芝士粟米蛋餅 $40蛋餅個皮煎得好香 呈微金黃色 食落超足料😋 每一塊都包住多到滿瀉既粟米、拉絲既芝士🧀同埋厚厚既煎蛋🍳 食到口感好豐富 而味道都唔錯 值得一讚係個蛋餅食落唔會太油 值得一試🥰評分: 9/10🌟———————————————————————阿木台灣麵 (廣華街) (旺角)旺角廣華街8號地舖
珍珠奶茶 $30

評分: 9.5/10🌟

芝士粟米蛋餅 $40
評分: 9/10🌟
———————————————————————
阿木台灣麵 (廣華街) (旺角)
旺角廣華街8號地舖
珍珠奶茶
珍珠奶茶
麻醬拌麵
2021-04-11 225 瀏覽
有一段長時間都沒有出post,因為工作真的很忙🤦🏻‍♂️前陣子放假一天,在旺角獨個兒逛逛😁最後又忍不住食台灣好西😂🤣-這間餐廳是我曾經介紹過,由一位台灣人經營,因為上次吃過的食物很令人回味,所以這次又再度光顧👍🏻上次去的時候,店外有很多價錢實惠的自家製醬料、漬物、乾貨和茶包供售賣👍🏻現在又多了自家製的手工鳳梨酥,食材是台灣產地直送,保證是台灣原味道🤤對於台灣思鄉情緒很重的人來說,這裏確實是一個不二之選🤞🏻-1️⃣蕃茄牛肉牛筋麵 $69今次都係食牛肉麵,不過想試另一湯汁,就揀左蕃茄湯🤤這個湯汁是很有驚喜,因為味道鮮甜,而且質感濃稠,很真材食料,不是一般連鎖麵店的水汪汪蕃茄湯👍🏻厚切牛展、入味的牛筋和彈牙的自家手打麵條也是餐廳的特色👍🏻-2️⃣鹽酥肉 $39跟上次吃的鹽酥雞一樣,炸粉不厚是這裏的小食特色👍🏻內裏的肉是豬頸肉,口感紮實😋面上的鹽巴增添味道及香氣🥰-3️⃣台式炸大腸 $39大腸外皮炸得很香很脆😋內裏沒有任何異味,如果少一點肥膏會更好👍🏻配埋啤酒黎食更好🤣-4️⃣粒粒鳳梨紅茶 $17今次有別於以往只飲奶蓋或黑糖系列🙈今次點了鳳梨紅茶👍🏻與食物一樣,飲品內都一樣是真材實料,粒粒的菠蘿肉配搭紅茶是夏日
1️⃣蕃茄牛肉牛筋麵 $69

2️⃣鹽酥肉 $39

3️⃣台式炸大腸 $39

4️⃣粒粒鳳梨紅茶 $17
今次有別於以往只飲奶蓋或黑糖系列🙈今次點了鳳梨紅茶👍🏻與食物一樣,飲品內都一樣是真材實料,粒粒的菠蘿肉配搭紅茶是夏日的消暑佳品😋
粒粒鳳梨紅茶

粒粒鳳梨紅茶
2021-04-06 120 瀏覽
最近成日經過都見到間餐龐排長龍,以為真係好正,终於揾日同老婆排半粒鐘隊入去叫咗两碗红燒半肉麵試吓,持平講,D牛肉口感同味道做得幾好,湯底夠濃(濃咗D), 不過開間餐龐賣台灣牛肉麵,煮出嚟牛肉麵只係正常,呢D叫基本功,潮流,呵呵,一段野,名不符實
2021-04-05 326 瀏覽
阿木台灣麵真係好出名💛 有次平日中午去旺角就去碰下運氣,開頭我哋去咗豉油街分店拎飛先,原來可以喺the gulu個app到拎,發現要等10張飛,於是我哋又撳埋廣華街主店嘅飛,因為只要等5張飛,所以就即刻行咗過去廣華街主店食🤩等位時間比預期中短,而且食物上菜速度都算幾快~•🥢 午市套餐: 紅燒牛肉麵(片切) $58紅燒湯嘅味道好濃,而且充滿牛味🤤 飲嘅時候仲會見到有好多好細粒嘅肉碎喺入面~佢哋嘅牛肉係有4大片厚切嘅牛𦟌,煮到好淋好入味,而啲筋位仲淋到好似啫喱質感🤤 酸菜嘅酸味剛好,好好食,同個湯好夾😋麵比較幼身,口感尚算煙韌~•🥢 午市套餐: 肉燥拌麵便當 配炸排骨 $54對於呢個炸排骨真係好失望!炸排骨啲炸粉好厚 ,又炸得唔夠,所以炸皮唔脆又唔金黃,排骨嘅好乾好鞋,加上調味亦都唔夠,食落好淡😫肉燥拌麵嘅麵質比湯麵嘅黏,而且口感稍淋,不過肉燥夠味,亦唔算好油。•🥢 凍台式檸檬紅茶 (微糖少冰) +$4茶味好香好濃郁,係台式珍奶嘅紅茶底😋同檸檬好夾~•🥢 凍冬瓜茶 (微糖少冰) +$4冬瓜味淡淡地,叫咗微甜唔算甜。
等位時間比預期中短,而且食物上菜速度都算幾快~

🥢 午市套餐: 紅燒牛肉麵(片切) $58

🥢 午市套餐: 肉燥拌麵便當 配炸排骨 $54
肉燥拌麵便當
炸排骨
炸排骨

🥢 凍台式檸檬紅茶 (微糖少冰) +$4
茶味好香好濃郁,係台式珍奶嘅紅茶底😋同檸檬好夾~

🥢 凍冬瓜茶 (微糖少冰) +$4
冬瓜味淡淡地,叫咗微甜唔算甜。
2021-04-04 152 瀏覽
去台灣餐廳食 除左好食 仲要有💛heart.今次揀左阿木台灣麵去食~真係想食好耐~但每次經過都大排長龍🥲大家可以用GULU個APP拎定位先,咁就可以慳返好多時間啦👍🏻.粟米🌽肉鬆蛋餅- 蛋餅皮係較厚既質感~個人鐘意薄身啲但感覺都唔錯~味道不過不失啦.炸甜不辣💓- 超級Q彈👍🏻好好食~推介👍🏻- 甜甜地又鹹鹹地咁好過癮🤤.台灣腸配肉燥飯set- 揀左多飯但都唔算多😂😂女仔食真係岩岩好- 台灣腸用左炸既方式黎處理~係香口啲但感覺好油👀建議可以用燒會好啲.鹽酥G配肉燥飯set- 鹽酥雞還好啦無特別🥲可以juicy返啲份量多啲.會再幫襯的💛但都想可以再進步多啲💛💛加油💪🏻
去台灣餐廳食 除左好食 仲要有💛heart

- 鹽酥雞還好啦無特別🥲可以juicy返啲份量多啲

會再幫襯的💛但都想可以再進步多啲💛💛
加油💪🏻
2021-04-03 128 瀏覽
前日2點幾經過旺角廣華街,見到呢間台式牛肉麵店竟然有一堆人等位,8到10個左右,望一望佢個menu,大約50幾蚊個麵包埋野飲,決-定拎飛試試佢,等左大約15至20分鐘左右,比想像中快。入到去佢比埋下午茶餐牌我,望一望平係幾平,但唔係好岩食,都係揀返午餐啦,叫左碗5蕃茄牛肉麵角切,跟杯凍冬瓜茶走冰,午餐可以加錢要小食 例如10幾廿蚊鹽酥雞 青瓜等等碗麵上枱個下我呆左,因為我一望就見到好多牛肉,應該有多過6舊飲啖湯先,蕃茄味好濃,而且會見到蕃茄蓉,再用筷子揚開,數多次,原本足足有9舊牛肉,每舊都好大舊,食王4最後我仲剩左1舊牛肉,真係食唔唒,好飽

蕃茄牛肉麵

蕃茄牛肉麵
「阿木台灣麵」,年前筆者已光顧過一回,其定價和味道都令筆者留下了好印象。當天下班後相約朋友再訪,等侯人龍頗長,看來「阿木」人氣一直有增無減。前後等了差不多1小時才有位入座。以前去台北旅行時,曾經瘋癲到每朝食一碗肉燥飯作早餐。而比起肉燥,魯肉入面的肥豬肉比例會多一點。雖然非常邪惡,但的確因為肥肉的豬油而令整碗飯變得更香口。結果會不自覺的一匙一匙的往嘴裡送。掙扎了一會,到底食鹽酥雞還是炸排骨,最後決定叫雞。份量頗多,味道是地道的夜巿風味,而且會有少少九層塔香味。非常好吃的蛋餅!餅皮厚薄度控制得好好,入面好足料,包住滿瀉的肉鬆同芝士。筆者也曾試做過台灣蛋餅,因為遷就個人口味而走葱,但原來多了葱花會更香。而搽在餅皮的醬油膏更是畫龍點睛之作。

。前後等了差不多1小時才有位入座。
魯肉飯

。雖然非常邪惡,但的確因為肥肉的豬油而令整碗飯變得更香口
。結果會不自覺的一匙一匙的往嘴裡送。
鹽酥雞

芝士肉鬆蛋餅

。而搽在餅皮的醬油膏更是畫龍點睛之作
魯肉飯
鹽酥雞
芝士肉鬆蛋餅
💬:⁣⁣⁣⁣ 可能係全港最好食既蛋餅!⁣⁣▫️芝士玉米蛋餅⁣ (5/5分)⁣極推介芝士玉米蛋餅,蛋皮超級薄得黎有啲煙un,入面啲芝士勁滑食落好似滑蛋咁樣,超好食!!!⁣⁣▫️紅燒牛肉麵 ⁣(4/5分)⁣超級足料有四大舊牛肉好淋好入味!⁣⁣▫️麻醬拌麵⁣(3.5/5分)⁣⁣▫️肉燥飯 ⁣(3/5分)⁣⁣▫️各款台灣小食⁣(3/5分)
💬:⁣⁣⁣⁣ 可能係全港最好食既蛋餅!⁣

▫️芝士玉米蛋餅⁣