2020-04-06 17 瀏覽
星期日諗住係旺角兜下 睇下有咩好野食😂竟然比我發現左一間CP值勁高既車仔面🤩見到個價錢已經覺得好震撼....😥 $38三餸咁平平時食車仔麵係唔同價位揀餸 逐個餸加錢架啵平得濟,怕質素唔好😂所以我企係門口觀察左一陣,發現好多人經過都會幫襯🤔 就食佢啦😆其實大碗飯都好吸引 但我想食啲濕野下次先🥳🥕$38 三餸車仔麵好多野我都想食 我特登揀左佢餐牌上有星星既餸🌟🌟🌟我想講滷水蛋同蘿蔔真係必叫😭🌟🌟🌟🥕滷水蛋本身睇外層顏色咁深色,都估到佢好入味一咬開 連蛋黃都有味架❤️ 應該係我第一次係餐廳食到咁入味既蛋🥕蘿蔔蘿蔔 真係大舊到嚇死我😥仲要有三舊開頭見到咁大舊 怕佢唔入味 好老 好多渣但我咬第一啖🤩 無渣 (我食曬三舊,都係無渣!好神奇!)甜既🥰 好淋 好好食😭 但好快飽🥕炸墨魚卷呢個我覺得正常發揮😆 呢個餐牌上無星星🥕辣魚旦大大粒 都好彈牙但我覺得佢個風頭比滷水蛋同蘿蔔搶左😂🥕秘製香辣魷魚 $20貪心的小狗 想試下🥳 $20咁平上到黎 睇隻色都知😂 我發覺呢到好多野都煮得好入味😂無乜鹼水味😚不過唔知係我擺凍左 定本身凍呢🤔可能熱食會更好味🤪碗面其實好大碗🤪 我好努力食曬啲餸🥕油麵都好索味😂 所以
星期日諗住係旺角兜下 睇下有咩好野食😂

好多野我都想食 我特登揀左佢餐牌上有星星既餸

🌟🌟🌟我想講滷水蛋同蘿蔔真係必叫😭🌟🌟🌟

🥕滷水蛋
鹵水蛋

本身睇外層顏色咁深色,都估到佢好入味
一咬開 連蛋黃都有味架❤️
應該係我第一次係餐廳食到咁入味既蛋

🥕蘿蔔
蘿蔔

蘿蔔 真係大舊到嚇死我😥
仲要有三舊
開頭見到咁大舊 怕佢唔入味 好老 好多渣

但我咬第一啖🤩
無渣 (我食曬三舊,都係無渣!好神奇!)
甜既🥰 好淋 好好食😭 但好快飽

鹵水蛋
蘿蔔
魷魚 (小食)
2020-04-04 48 瀏覽
而家大部分時間work from home 或者係公司食外賣, 難得出嚟抖抖氣食個lunch!行過旺角,見到新開 阿四車仔麵,之前聽過佢用低溫慢煮技術,喺車仔麵配料身上,今日終於有機會試下!餐廳裝修乾淨整潔,設計和諧富有時代感,地方頗大,枱與枱距離寬闊,有別於傳統車仔麵小店嘅壓迫感!四餸車仔麵點了辣魚蛋、辣魷魚、豬大腸和牛腩 油麵。辣魚蛋及魷魚用自家製咖喱汁煮,微辣惹味。豬大腸和牛腩低溫慢煮,體積不會因高溫而縮少,保持原汁原味,鮮嫩有質感!呷一下湯底,係用大地魚和豬骨熬成,味道清甜,真材實料無味精,食後沒有口渴感覺。甜酸齋/ 炸墨魚卷甜酸齋,酸味調教出色,軟熟煙韌有口感 ,酸甜醒胃。炸墨魚卷,外層鬆脆,肉質彈牙爽口,有墨魚味!價錢方面,$38蚊有三餸麵、小食$20蚊一碟,可以品嘗到酒店級嘅低溫慢煮烹調, 性價比確實甚高,相信喺其他地方都好難搵到!

四餸車仔麵

甜酸齋/ 炸墨魚卷

• 甜酸齋
  • 炸墨魚卷
  • 豬大腸
  • 辣魷魚
2020-04-04 14 瀏覽
旺角良心街坊小店,阿四車仔面,$38就有三送一面/飯,簡直回到了十年前的物價!不枉費我坐車一個鐘,特意過來探店,搜尋🔍性價比最高的餐廳🍴讓我感到特別開心🥳.今天不想吃麵,就點了飯,沒想到也是一樣的好味😋米飯🍚粒粒飽滿,配上餸,簡直就是滿足的一餐。.墨魚丸和蝦🦐丸🍡都十分飽滿彈牙🦷,配上秘制辣椒油🌶️簡直好吃到飛起來!我還特意點了兩個蛋🥚一個是溏心蛋,一個是滷雞蛋🥚補充每天所需的蛋白質,讓身體棒棒棒!.溏心蛋十分飽滿,一口咬下去,濃濃的蛋黃就流出來了,趕緊多咬幾口,免得不小心就吃不到了。.餐廳很寬敞舒適,衛生措施完善,進門有量體溫🤒️酒精消毒手,讓大家吃得放心,保護自己也保護身邊人!

墨魚丸和蝦🦐丸🍡
都十分飽滿彈牙🦷,配上秘制辣椒油🌶️
Hong Kong Traditional Style🍜 Hong Kong Noodles🍜💫..好耐耐耐耐耐冇食過港式車仔麵啦🍜‼港式情懷,相信都算係唔少香港人既共同回憶的味道❤️。香港食肆餐廳類型都好多,平時食飯既選擇真五花八門,車仔麵都好少食到。呢日出左旺角,做完野正好肚餓。剛好一個人食咩好❓旺角既小店選擇很多,經過豉油街一帶就有好多平民`簡單`方便既麵店。見到有一間新開既車仔麵🍜,風格小清新 店內光猛明亮 座位寬敞,正好可以簡單吃個麵 可以一試。ll $58作為招牌 當然要一試。揀左沙嗲醬醬汁💛 味道幾香。大大碗🍜 而且真係超級多餸,未食都覺得挺吸引 樣子不錯喔。有:辣魚蛋`辣魷魚`豬皮`豬大腸`雞翼尖`蘿蔔`滷水蛋`瑞士雞翼`豬紅。全部都係經典車仔麵既配料啊。樣樣質素都不差。麵底揀左米線,超滑又帶點煙韌;白蘿蔔好大塊`好清甜`好入味,我喜歡;豬大腸🐽 超肥美,肥腸食落好香 質素很好呢;豬姐都好爽滑,連平時不吃的我都覺得讚。ll $20招牌小食都好多選擇,一客份量都不少呢。炆得入味,雞腳隻隻都肥美厚肉,色水都上得好靚又均勻。仲有醃蘿蔔,同樣爽脆。ll $16港式奶茶☕️ 茶味更濃

l[招牌麵]l $58

麵底揀左米線,超滑又帶點煙韌;

l[瑤柱鮑汁雞腳]l $20

仲有醃蘿蔔,同樣爽脆。

l[樽仔奶茶]l $16
港式奶茶☕️ 茶味更濃,好香`好滑`好濃🖤。

有時候 簡簡單單吃個麵🍜,其實都可以感覺很滿足。大概就是。。簡簡單單的幸福❣️。
2020-04-04 33 瀏覽
好耐冇出過街今日去旺角行街噤啱見到呢間店鋪好似新開而且啱啱好又係中午食飯時候,見有d餓又好似好耐冇食過車仔麵,一於入去坐低歎返餐順便休息吓食飽再行過,店鋪環境和裝修幾好幾舒服餐牌除左車仔麵外,還有飯和小食選擇,我選左個招牌麵、兩款小食和叫左支樽庒奶茶試吓味招牌麵:有9款餸夠晒飽豬皮好入味,蘿白好淋甜,豬紅好滑,辣魷魚辣度十足但有少少硬,雞翼尖和瑞士雞翼醃得好好味,辣魚蛋辣辣哋好彈牙,豬大腸好軟身啖啖肉,滷水蛋超入味軟滑可囗,麵質都幾好,索埋個湯底一齊食幾惹味日式吉列蠔:熱辣辣,外脆內嫩,加左泰式酸辣醬好惹味花膠碗仔素翅:花膠幾好味,木耳絲好爽增加囗感,個獻嘅稀杰度剛剛好另外,放在檯面任食嘅菜脯,好好食,好爽少少辣,好正樽庒奶茶:入囗奶香茶味濃呢間都幾好味,下次經過可以再試過
好耐冇出過街
今日去旺角行街噤啱見到呢間店鋪好似新開

順便休息吓食飽再行過,店鋪環境和裝修幾好幾舒服

招牌麵:有9款餸夠晒飽
豬皮好入味,蘿白好淋甜,豬紅好滑,辣魷魚辣度十足但有少少硬,雞翼尖瑞士雞翼醃得好好味,辣魚蛋辣辣哋好彈牙,豬大腸好軟身啖啖肉,滷水蛋超入味軟滑可囗,麵質都幾好,索埋個湯底一齊食幾惹味

招牌麵

日式吉列蠔:熱辣辣,外脆內嫩,加左泰式酸辣醬好惹味

日式吉列蠔

花膠碗仔素翅花膠幾好味,木耳絲好爽增加囗感,個獻嘅稀杰度剛剛好

花膠碗仔素翅

另外,放在檯面任食嘅菜脯,好好食,好爽少少辣,好正

菜脯

樽庒奶茶:入囗奶香茶味濃

樽庒奶茶

呢間都幾好味,下次經過可以再試過

2020-04-01
招牌麵
日式吉列蠔
菜脯
樽庒奶茶
2020-04-02 27 瀏覽
眾所週知鼓油街多美食,今日行過見到有間車仔麵好似新開嘅,所以就try try我地叫昨$38三餸麵,餸方面我地叫咗瑞士汁雞翼,白蘿蔔,魷魚,滷水雞蛋同牛腩 佢全部餸都劃一價錢,而麵底我地都揀咗油麵佢嘅雞翼好大隻,瑞士汁入曬味,蘿蔔就好清甜,滷水蛋係成隻嘅而亦都好入味牛腩汶得好淋,入口好易咬,魷魚落落好爽口,油麵嘅軟硬度啱啱好。湯底唔會話好鹹,辣度亦有唔同程度嘅選擇,而我就叫咗小辣,但食落都幾辣,辣到咳曬 所以佢嘅辣係遍高嘅總結,$38三餸真係好抵食!仲要份量都唔少,我咁大食都食得飽㗎!

佢全部餸都劃一價錢,而麵底我地都揀咗油麵

所以佢嘅辣係遍高嘅

2020-03-15
2020-04-02 19 瀏覽
$38有三餸配麵又得,配飯又得,另外仲有三款飯餐,要飲品就減$8,下午茶時段就免費配飲品。未食早餐所以叫咗成五個餸配沙嗲醬,原來份量都多,食到我好飽。冬茹夠入味,普通魚皮餃,四大粒咖喱魚蛋,唔辣爽口,仲有好巨型豬大腸,冇腥味,好爽,溏心蛋都一大隻,真係溏心㗎!沙嗲醬有濃濃的花生味,唔辣,整體都係好吃的!瑤柱包汁雞腳,熱辣辣!車仔麵店都有兩款辣油,一個係辣椒油,一個係麻辣,仲有辣菜泡。車仔麵店都有工業風的裝修,坐得好舒服、寛敞。

瑤柱包汁雞腳,熱辣辣!

車仔麵店都有工業風的裝修,坐得好舒服、寛敞。
星期日行開旺角搵朋友, 入左一間車仔麵店, 店面很干淨衛生.  因朋友還未到,  隨手點左一碗3餸車仔油麵 再加一個特式小食唐揚炸雞. 車仔麵很快上來,  麵身口感較彈牙,並吸收了湯底香味,濃淡度適中,不會太鹹,且豬皮、豬紅、蘿蔔醃得入味。當中,豬紅最值得一讚,既沒腥味,亦沒金屬味。特式小食唐揚炸雞, 有意外驚喜, 雞肉完全沒有雪櫃味, 重有少少日本雞肉既感覺,  外面碎口, 裡面幼嫩多汁, 值得一讚.

2020-03-01
2020-03-04 53 瀏覽
當日工作關係經過旺角, 好肚餓, 想搵一d經濟又實惠的食物。覺得這間車仔麵餐廳環境比較整潔,好干淨. 3餸1麵都係$38, 好抵食, 於是入去試試. 叫左蘿蔔/瑞士雞翼 米線, 另外再點多一個招牌小食, 雞腳.  米線軟硬適中, 瑞士雞翼好惹味!蘿蔔最正, 好入味, 完全沒渣! 有三大舊咁多,而且吸曬秘製汁啲味,超好食招牌小食- 雞腳,份量都ok,陣瑤柱鮑汁味好濃厚碗麵本身嘅味道都已經夠豐富!如果想再多點層次,可以自己加埋枱面嘅菜甫碎.

米線軟硬適中, 瑞士雞翼好惹味!
招牌小食- 雞腳,份量都ok,陣瑤柱鮑汁味好濃厚
碗麵本身嘅味道都已經夠豐富!
如果想再多點層次,可以自己加埋枱面嘅菜甫碎.
2020-02-27 56 瀏覽
上星期有一晚差唔多9:30pm入去叫咗兩碗面堂食,我哋冇留意佢哋最後時間,等緊碗麵途中有兩個人客想入嚟,侍應話廚房收咗工,我哋就心知不妙⋯⋯其實可以講聲我哋都避免阻住人家收工,點不知嚟到的兩碗面,裏面全部都是「賣剩蔗」牛腩係凍嘅得三粒,最恐怖係個湯尾係唔夠兩碗麵分,啲湯根本浸唔關碗麵,其實真係唔好為咗每人40幾蚊生意用廚房果晚剩低的餸菜,又唔捨得翻熱俾人食吧!
2020-02-26 54 瀏覽
吃左蘿卜,腩肉,甜酸齋好特別,油面,好大块腩好林,入味,好味超值!汁湯好濃!好耐無吃甘地道車仔面!環境又好,吃得舒服,以後行旺角必過黎吃!要試曬我平時鐘意吃嘅!
2020-02-24
5 分鐘 (堂食)
星期6行開旺角,  見到一間新開嘅車仔麵—「阿4車仔麵 」, 無諗過係豉油街街尾竟然有一間不平凡嘅車仔麵檔,湯底、餸菜都相當優秀,, 特別係溏心蛋........半熟的美味口感,令人難以忘懷!瑞士雞翼也很入味. 真心推薦比大家!
2020-02-22
2020-01-07 533 瀏覽
這店新開張一段時間,看餐牌的食物和價錢都幾affordable,今天便食碗車仔麵作午餐。$38可選四餸或者三餸一麵,飲品另外加錢。除車仔麵之外,還有同樣是$38的大碗飯,看似幾抵食,不過今天想食麵類。我點了三餸一麵配沙嗲醬。把沙嗲醬跟湯混在一起,其實不怎麼食到沙嗲味,反而湯裡有咖哩味油麵粗度中等,生熟程度控制得剛好,不會太淋。檯面有一個很豐富的調味架。裡面有一瓶少辣的菜脯,加入麵裡很爽脆,能夠增加口感。我點的三個餸全是屬於經典類的。蘿蔔有三大件,做得很淋入味又甜。不過吃著吃著,感覺甜味甜得過份了,令蘿蔔的味道不自然,搶去本身的味道,估計是把蘿蔔浸在糖水太久或太重手,露餡了。雖然蘿蔔有三大件還是經典餸,但是浸過糖水糖分極高很不健康,不建議大家食了。辣魷魚有大約5至6條,有些厚度但不大條,份量來說已算大方。所謂的辣其實是跟湯底一樣味道的咖哩,其實不辣,怕辣又想食魷魚的也可以點,質地爽口容易咬。瑞士雞翼有兩隻,size大約是中至細size吧。顏色都幾深,瑞士汁味道偏甜,肉質不算滑但做得很淋。以這個價錢來說都算抵的,份量對女仔是足夠的,男仔或怕不夠飽也可以加底。味道中規中矩,只感覺整碗車仔麵都

$38可選四餸或者三餸一麵,飲品另外加錢。

油麵粗度中等,生熟程度控制得剛好,不會太淋。

以這個價錢來說都算抵的,份量對女仔是足夠的,男仔或怕不夠飽也可以加底。味道中規中矩,只感覺整碗車仔麵都是咖哩味,整碗偏甜,特別是白蘿蔔甜得嚇人
有待改進。來到這些麵店本沒有expect甚麼服務,不過這裡都有感受到店員的殷勤,起碼在結帳時也跟客人說聲「多謝」。下次會試其他餸還有大碗飯!